Esther HUI lopetettiin vanhuuden vaivojen johdosta 12.01.2014 28-vuotiaana.VIRTUAALIHEVONEN

Esther HUI

Esther HUI "Elli" s. 02.09.2009
shetlanninponi, tamma kasvattaja Viehättävä
VH11-017-0871 omistaja VRL-01080 (Moondance)
99cm, ruunikko Helppo C / 60 cm (yleis)
Kilpailukalenteri YLA1, SHLA-I

Palkittu 21.11.2012 tilaisuudessa YLA1 palkinnoilla pistein 142 (AP3!)
Palkittu 25.01.2013 tilaisuudessa SHLA-I palkinnoilla 110,5p (Tilaisuuden paras poni)

Elli on täynnä ponimaista energiaa ja pilkettä silmäkulmassa, mutta tästä huolimatta se osaa olla kiltti tapaus. Se on sosiaalinen ja tulee toimeen kaikkien kanssa; niin erilaisten ihmisten kuin eläintenkin. Elli tykkäisikin käydä tutustumassa kilpapaikalla toisiin poneihin tai tallilla tallilaisten koiriin. Ratsastaessa tammasta löytyy itsepäisyyttä ja haastetta, mutta kyllä se osaa vaikka mitä. Erityisen kehuttavaa Ellissä on sen hermot; tamma ei turhia hötkyile, eikä stressaa, ainakaan kilpapaikalla.

Hoitaessa Elli on helppo tamma, sillä se seisoo nätisti aloillaan ja sille saa tehdä mitä vaan. Hoitotoimenpiteet ja varusteiden laittaminen eivät tuota ongelmia. Elli on sosiaalinen poni ja se tutustuu mielellään uusiin ihmisiin. Taluttaessa tamma seuraa nätisti vierellä, mutta saattaa kesäisin välillä raahata taluttajaa perässä nähdessään herkullista vihreää. Elli tulee myös kaikkien ponien kanssa toimeen hyvin ja tarhaakin isossa ponikatraassa tyytyväisenä.

Ratsastaessa Elli on kiltti, mutta ei tee mitään ylimääräistä. Kokemattoman ratsastajan kanssa se kulkee pitkänä ja oikoo kulmissa. Osaavan ja napakan ratsastajan kanssa siitä kuoriutuu hieno monitoimiratsu. Elli on kouluratsuna kuuliainen oikean ratsastajan kanssa. Se omaa helpot askeleet istua, mutta ei olekaan mikään liitokavio. Tamma jää helposti hitaaksi pohkeelle, jolloin kannattaa mielummin huomauttaa raipalla kuin pumpata jatkuvasti pohkeella. Esteillä Elli on herkkä ja kieltää helposti, jos ratsastaja tuo sen huonosti esteelle tai on liikaa suussa kiinni. Tamma omaa kyllä hyvän hyppytyylin ja on ketterä radalla. Maastossa Elli on luotettava, eikä säiky mitään.

Kilpapaikalla Elli omistaa kultaiset hermot. Se ei stressaa vierasta paikkaa eikä pelkää mitään. Elli on helppo kuljettaa ja lastata. Sen kanssa on niin ihana matkustaa, kun ei tarvitse koskaan hävetä silmiä päästään. Verryttelyssä Elli on hieman tahmea, mutta jos sen saa liikkumaan, niin suorituskin menee hienosti. Tamma yrittää parhaansa kilpailuissa ja tekee töitä vielä hienommin kuin kotona.


Sukutaulu ja -selvitys

i. Edward MIX
  Vir Mva Ch, SHLA-II
ii. Random HIS
  KRJ-II, YLA1
iii. Vaapukan Eemeli
  VIR MVA Ch, KTK-I, YLA1
iie. VH Piparipakki
  YLA2
ie. Ashley RAM
 
iei. Ilolan Tukkapölly
  VIR MVA Ch, SER-V, KTK-II, YLA2, SHLA-I
iee. Vaapukan Moraya
  SHLA-II
e. Suopursun Marjatta
  KTK-II, SER-V, SHLA-I, Ch
ei. Suopursun Conan
  YLA2, VIR MVA Ch, SHLA-A
eii. EC Centrix
  YLA2
eie. Little Josephina CHA
 
ee. Vera v.d. Nieuwhoeve
  Vir Mva Ch
eei. Vaapukan Eemeli
  VIR MVA Ch, KTK-I, YLA1
eee. Ynka v. Raad
  VIR MVA Ch, KTK-III, YLA2, KRJ II


Jälkikasvu

o. Reval v. Moons s. 22.02.2013
t. Elita v. Moons s. 15.09.2012
o. Charley v. Moons s. 28.04.2012
t. Moons Edwina s. 02.11.2011


Päiväkirja ja valmennukset

Kuulumisia ja menestystä 11.01.2013
Voi miten ylpeä olenkaan Ellistä! Vein sen kokeilemaan onneansa yleislaatuarvosteluun, enkä odottanut sen suurempaa menestystä. Tamma pokasi kuitenkin YLA1-palkinnon. En ollut uskoa silmiäni, kun luin arvostelua. Elli on muutenkin elämänsä voimisasan, vaikka ikää on mittarissa 15-vuotta. Sillä on kolme hienoa varsaa ja pari olisi tarkoitus vielä teetättää. Ellillä kilpaillaan vielä muutaman sijoituksen verran esteillä ja sitten tamma jää viettämään ansaittuja eläkepäiviä. Sen kanssa on ollut ilo kilpailla, sillä Elli on kaikin puolin toimiva poni - tosin vain napakalla ratsastajalla, mutta itsehän olen sellainen.

Ajotreeniä 16.11.2012
Olen ottanut urakakseni opettaa tallin asukkaille ajohommia; pääsen itse helpommalla, kun voi liikuttaa erityisesti ponit kärryiltä käsin. Tänään vuorossa oli pahaa aavistamaton Elli. Eilen ohjasajoin sitä ja tamma hoksasi heti idean. Nyt löin koppakärryt perään ja pyysin tallityttö Petraa taluttamaan meitä alkuunsa.

Elli sai ensimmäisessä käännöksessä kohtauksen, kun aisat osuivat sen kylkiin. Tamma nousi pystyyn ja lähti painattamaan laukalla. Petra-raasu kaatui siinä rytäkässä maahan. Itse istuin tyynen rauhallisena kärryillä ja ohjailin niin, ettemme törmäisi mihinkään. Hetken päästä Ellikin rauhoittui ja huomasi, että ne aisat eivät syö poneja. Loppumatka menikin hienosti, eikä lopussa tarvinnut edes enää taluttajaa. Ellikin taisi ainakin hieman nauttia puuhasta!

Jouluiloa! 24.12.2009
Elli, Emma ja Keisha saivat tänään joulun kunniaksi painella lumisella kentällä irtona. Elli otti tietenkin kaiken ilon irti, piehtaroi ja laukkaili minkä jaloistaan pääsi. Nuorikot jättivät Keishan jälkeen ja olisivat jaksaneet luultavasti juosta vaikka kuinka kauan! Parikymmentä minuuttia ponit riehuivat ja sen jälkeen otin ne takaisin tylsään tarhaan. Ellin ja Emman riekkuminen jatkui vielä sielläkin, vaikka tarjosin heiniä ja extraherkkuja. Herkut Elli kävi kyllä syömässä, mutta heiniin se ei koskenutkaan alkuunsa. Kyllä se lopulta niitä jäi mutustelemaan.

Kotiutumista ja uusia kaviokavereita 10.11.2009
Ellin kotiutumisessa ei kyllä kauaa mennyt ja neiti löysi yllättävän nopeasti ne omat tärkeät kaviokaverinsa. Sen uskalsi jo seuraavana päivänä laittaa tarhailemaan muutaman muun pikkuponin kanssa. Kemiat tuntuivat heti kohtaavan! Nyt tämä pikkuponilauma on kuin paidat ja peput, eikä niitä varmaan pysty erottamaan enää.

Ihmisten kanssa Elli on myös tullut toimeen hyvin. Hieman se on testaillut tallityttöjä ja välillä karannut yhdeltä jos toiseltakin. Elli on siitä huolimatta aika monen lellikki, eikä kukaan pysty olemaan vihainen tälle karvapallolle. Ellin kanssa olemme alkaneet pikku hiljaa treenailemaan ja kilpailemaan. Elli on ollut mukava ratsuna ja erityisesti kehuttavaa on sen hyvät kilpahermot! Odotan innolla, että meidän kahden yhteistyö alkaa loistamaan ja pääsemme oikeasti näyttämään kilpakentille. Nyt ollaan vaan vähän harjoteltu ja annettu muillekin mahdollisuus. ;) Kuulette meistä vielä, lupaan.
Wolfin estevalmennus 25.02.2013
Pääsin tänään valmentamaan hienoa shetlanninponilaatuarvostelussakin palkittua Esther HUI -nimistä ponia, jonka olinkin tuomarin toimessa tavannut jo aiemminkin. Tarkoitus oli harjoitella esteillä lähestymisiä ja paikalle saapuessani olikin misery jo ehtinyt lämmitellä Ellin kanssa valmiiksi. Ohjeistin ratsukkoa vielä harjoittelemaan itsenäisesti temponlisäyksiä samalla, kun itse kokosin muutaman irtonaisen pystyesteen maneesin keskelle. Minulle oli etukäteen kerrottu, että Elli tuntui hyppäävän esteitä aina turhan kaukaa, ja siksi pudotti puomin helposti. Niinpä asetin yhden irtopuomin tarpeeksi kauas esteestä niin, että ellin täytyisi ensin astua puomin ylitse ennen kuin saattoi aloittaa hypyn. Ohjeistin miseryä kokeilemaan ensin vain yhtä estettä. Elli astui puomin yli juuri niin kuin oli suunniteltu ja hyppäsi esteen vasta sitten, huonoin tuloksin. Olin asettanut puomin liian lähelle, joten siirsin sitä hieman kauemmas samalla, kun misery ja Elli kiersivät maneesin ympäri. Siirsin myös muita puomeja, ja kun nyt ohjeistin miseryä hyppäämään uudelleen, hyppy onnistui jo paljon paremmin. Elli astui sopivasti puomin ja esteen väliin ennen hyppäämistä ja ponnistuskohta muovautui pikkuhiljaa tehtävää toistaessamme kohdilleen. Kun puomit sitten valmennuksen lopuksi poistettiin, muisti Elli edelleen hypätä nyt tarpeeksi läheltä. Valmennuksella siis oli tosiaan ollut vaikutusta, ja tätä kannattaa Ellin kanssa treenata useampaankin otteeseen, jotta saadaan tamma muistamaan oikea ponnistuskohta.

Hannen kouluvalmennus 22.01.2013
Pienestä tummasta ponista kuoriutui ihan kohtuullinen kouluratsu valmennuksen aikana. Aiheena olivat siirtymiset, joita harjoittelimme etenkin ravissa. Alkutunnista tamma oli kuin täi tervassa, eikä sillä ollut aikomustakaan tehdä enempää kuin vaadittiin. Pyysin heti alkutunnista ratsastajaa herättelemään Ellin kunnolla. Raviverryttelyn jälkeen poni osoittikin jo joitain elonmerkkejä ja napakan ratsastuksen ansiosta se alkoi liikkua jo lähes moitteettomasti, eikä enää hangoitellut vastaan. Alkuverryttelyssä teimme paljon siirtymisiä käynnistä raviin ja toisin päin.

Aloitimme varsinaisen treenin pienillä taivutusharjoituksilla pitkillä sivuilla käynnissä. Poni ei oikein halunnut asettua aluksi, mutta parin yrityksen jälkeen harjoitus alkoi jo sujua. Teimme saman harjoituksen vielä molempiin suuntiin harjoitusravissa. Nopeampi askellaji oli ponille hieman hankala, mutta se suoritui kuitenkin ihan tyydyttävästi. Seuraavaksi pyysin ratsukkoa tulemaan keskihalkaisijalle käynnissä, tekemään pysähdyksen johonkin kohtaan ja jatkaa siitä ravissa muutaman askeleen verran. Tarkoituksena oli saada mahdollisimman nopea siirtyminen pysähdyksestä raviin. Elli alkoi olla jo aika hyvin kuulolla, eikä mennyt kauaa kun se teki jo oikein hyviä siirtymisiä. Otimme loppuun vielä laukkasiirtymisiä pitkillä sivuilla. Elli ei oikein halunnut reagoida aluksi ja oli ilmeisesti sitä mieltä että pitäisi jo lopettaa. Otimme kuitenkin muutamat hyvät siirtymiset molempiin suuntiin. Ellillä oli poniksi mukavan pyöreähkö ja rullaava laukka, vaikka sitä joutuikin hieman pitämään yllä. Loppuverryttelyn aikana pyysin ratsastajaa ratsastamaan ponin rennoksi eteen ja alas. Ellillä kesti hetken päästä vauhtiin, mutta kun sen sai liikkumaan hyvin eteen, onnistuivat tehtävät moitteettomasti. Asetukset kannattaa myös heti alkuverkassa ratsastaa kunnolla läpi. Tammalla on erityisen mukavanoloinen laukka.

Ellen H:n estevalmennus 25.10.2012
Tämän kertainen valmennus sujui jo rutkasti paremmin. Olitte selvästi ottaneet temponhallinnan harjoituksen alle, ja työ oli selvästikin tuottanut tulosta, jopa näin lyhyen ajan sisällä. Tällä kertaa meno oli hallittua, poni pysyi esteiden aikana rauhallisessa, mutta eteenpäinpyrkivässä ja lennokkaassa laukassa. Kertaakaan en joutunut huomauttamaan liiallisesta vauhdista, joten tällä kertaa pääsimme kunnolla harjoittelemaan esteratsastusta. Maapuomit menivät jälleen hyvin, kuten suuremmatkin esteet. Suuri ilmavara oli ja pysyi, mutta se ei sinänsä aiheuttanut päänvaivaa. Vähän tarkempia lähestymisiä olisin kaivannut, ja niistä sanottuani misery. korjasi tilanteen hienosti ja tuli pari viimeistä estettä tarkemmin. Edistystä viime kerrasta oli selvästikin tapahtunut, hienoa!

Ellen H:n estevalmennus 20.10.2012
Ellin omistaja misery. oli uumoillut, että valmennus sisältäisi vauhtia ja vaarallisia tilanteita, Elliltä kun ei kuulemma ponimaista energiaa tai pilkettä silmänkulmasta uuvu. Omistajan sanojen mukaan kentälle tepasteli pirteän oloinen ponitamma, jonka ratsastajan selkään hypättyä alkoi armoton singahtelu suuntaan ja toiseen. Ratsastaja sai tehdä runsaasti pidätteitä, joista niistäkään huolimatta ponia ei meinattu saada rauhoittumaan. Mitään ylimääräistä Elli ei suostunut tekemään, muuta kuin juoksentelemaan pitkin poikin kenttää. Maapuomit aloitettuamme alkoi varsinainen työnteko, johon mennessä ponikin oli saatu suhteellisen rauhalliseksi. Suuremmat esteet Elli hyppäsi suurella ilmavaralla, ja ihme kyllä, ilmavista loikista huolimatta misery. pysyi selässä hyvin, ja meno jopa näytti hyvältä! Valmennuksessa keskityimme pääasiassa tempon hallinnassa pitoon, vauhtia kun pikkutammalta löytyi vaikka muille jakaa!

Ulkoasun, tekstien ja kaiken sislln copyright misery. 2014
Moondance on tysin virtuaalinen talli ja mitn ei ole oikeasti olemassa!