Kestohymy lopetettiin 16.5.2012 24-vuotiaana. Essin yleiskunto alkoi heiketä merkittävästi viimeisien kuukausien aikana. Se ei pystynyt enää syömään normaalisti huonojen hampaiden vuoksi ja aamuisin kävely oli vaivaloista. Pirteä tamma sai viettää viimeisen viikon laitumella. Eläinlääkäri kävi tänään nukuttamassa yhden ensimmäisistä hevosistan ikiuneen ja ikävä on suunnaton. Essi jätti monta upeaa varsaa jälkeensä ja oli ehdottomasti yksi Moondancen upeimmista vanhoista tammoista.VIRTUAALIHEVONEN

Kestohymy

Kestohymy "Essi" s. 21.11.2005 (ikääntyminen)
suomenhevonen, tamma kasvattaja Pirjo Mantere
VH00-018-9451 omistaja misery. (Moondance)
150cm Helppo C / 110 cm (este)
Kilpailukalenteri YLA2, SLA-I, ERJ-II

Lokakuun 2009 tilaisuudessa YLA2 palkinto pistein 133p.
Lokakuun 2009 tilaisuudessa SLA-I palkinto pistein 95p.
Tammikuun 2012 tilaisuudessa ERJ-II palkinto pistein 91,4p.


Luonteeltaan Essi on kiltti, yritteliäs ja erittäin sosiaalinen - ei ole hevosia tai ihmisiä, joiden kanssa Essi ei tulisi toimeen. Neiti ei turhia hötkyile tai välitä mistään ylimääräisestä. Essi tuntuu olevan aina positiivisella mielellä lähdössä töihin ja työmotivaatiota siltä ei puutu. Se osaa toki olla laskelmoivan ärsyttävä - esimerkiksi tarhatessa. Tamma on oikein huolehtivainen ja se hoitaa varsojaan hellyydellä. Usein Essi ottaa myös muiden varsoja hoivaansa, vaikka toiset eivät siitä kovin pitäisikään.

Hoitaessa Essi on kiltti ja rauhallinen. Se vain nuokkuu paikoillaan, kun joku sen boksissa touhuaa. Joskus jopa toivoo, että se olisi hieman pirteämpi ja enemmän mukana maailman menossa. Essi on helppo harjata ja laittaa kuntoon. Kavioita puhdistaessa se tosin nojailee ihmiseen koko painollansa ja kengittäjän kanssa Essi ei tule toimeen ollenkaan. Satulaa laittaessa tamma ei pullistele, mutta osaa olla tarvittaessa ärsyttävä. Juuri, kun olet laskemassa satulaa selkään, tamma väistää sivulle ja satula kellahtaa takaisin syliisi.

Ratsastaessa Essillä on positiivinen asenne. Se odottaa korvat hörössä uusia komentoja. Essillä on mukavat askeleet istua, kunhan se malttaa kulkea tarpeeksi rauhallisesti. Tamman innostuessa voin taata, että ravissa hypit metrin ilmaan ja laukassa tulet merisairaaksi. Kouluratsastuksessa Essi ei ole kärsivällinen ja harvemmin selvittäisi kokonaista koulurataa loppuun asti. Yleensä sillä on tapana hyppiä kouluaitojen ylitse, vaikka ratsastaja olisi kuinka hereillä. Tuomareilla on kyllä naurussa pitelemistä.. Essi osaa kyllä kulkea hyvin ja tekeekin yksittäiset tehtävät tarkasti. Esteillä Essi onkin innokas ja se kulkee aina korvat hörössä esteitä kohti. Essi hyppäisi ihan minkälaisen esteen yli tahansa. Se on hyvin rohkea esteratsuna, mutta toisinaan kuumenee hieman liikaa ja silloin mennään melkoisella vauhdilla. Ongelmaksi on muodostunut se, että Essi sählätessään hyppää turhan kaukaa ja isolla loikalla. Ajan saa onneksi kirittyä tiukoissa teissä. Tammalta löytyy sen verran paljon kapasiteettiä ja hyppyvoimaa, että se pystyy huononkin lähestymisen jälkeen selvittämään esteen puhtaasti. Essi myös korjaa paljon ratsastajan virheitä. Maastossa se on rauhallinen, eikä hätkähtäisi vaikka pommi putoaisi viereensä. Toisinaan jopa pitää varmistaa, että kulkeeko Essi unissaan vai onko sillä silmät vielä auki. Tällä neidillä pystyy nauttimaan maisemista ja rentoutumaan, mutta toisinaan pitää hieman ajaa hevosta eteenpäin hitauden takia - se osaa kyllä mennä kovaa.

Taluttaessa tamma köpöttelee vierellä laiskasti, eikä hätkähdä mitään/mistään. Usein joudut kiskomaan sitä perässäsi ja saat näpäyttää riimunnarulla - mutta neiti ei tasan liiku nopeampaa, kuin itse haluaa. Tarhasta haettaessa seisoo aina kauimmaisessa nurkassa eikä tule luoksesi. Essi nauttii toisten ärsyttämisestä, se melkein nauraa, kun kävelet mudassa sen luokse. Tosin eipä neitiä enää naurata sen jälkeen, kun pitää itse tarpoa siinä samassa mudassa. Essi ei oikein pidä likaiseksi tulemisesta ja on hieman diivamainen sen suhteen.

Muiden hevosten seurassa Essi on rauhallinen. Se tulee toimeen kaikkien kanssa ja on todella sosiaalinen tapaus. Se tulee toimeen kaikkien hevosten kanssa, pienistä poneista suuriin hevosiin. Oreista neidi ei ole erityisen kiinnostunut vaan jättää useimmiten niiden esittämisen omaan arvoonsa. Essi on aika valikoiva orien suhteen, mutta Samoilija on ehdottomasti tämän neidin suosiossa. Mitään nuoria hujoppeja Essi ei huoli.

Kilpailuissa Essi on rauhallinen ja helppo käsitellä. Traileriin se menee kiltisti, eikä temppuile matkankaan aikana mitään. Estekilpailuissa Essi on innokas ja eteenpäinpyrkivä, sekä hieman kuuma toisinaan. Verryttelyssä neiti ei keskity kuin esteisiin, eikä hätkähdä vaikka aivan vierestä laukkaisi irtipäässyt hevonen takapää lentäen (kokemuksella). Suoritukseen Essi keskittyy tietenkin yhtä hyvin ja antaa sataprosenttisen työpanoksen joka kerta. Palkintojenjaossa se on aivan normaalisti, eikä kuumene ollenkaan vaan seisoo nätisti paikoillansa ja pysyy kunniakierroksella hanskassa.


Sukutaulu ja -selvitys

i. Kiirastuli
  evm, 156cm, prt
ii. Karttuva
  evm, 150cm, prn
iii. Pojan Vihtori
  evm, 149cm, trn
iie. Kaunismieli
  evm, 156cm, vrt
ie. Sorjatar
  evm, 160cm, rt
iei. Luukas
  evm, 155cm, m
iee. Sulosointu
  evm, 164cm, rt
e. Hymytyttö
  evm, 149cm, rn
ei. Siron-Poika
  evm, 152cm, prn
eii. Poitsu
  evm, 155cm, m
eie. Siruliina
  evm, 153cm, vkko
ee. Luoton Tytti
  evm, 149cm, vrt
eei. Luotto
  evm, 152cm, tprn
eee. Tytteli
  evm, 143cm, rt

Kiirastuli on luonteeltaan hyvinkin sisukas ja sitkeä hevonen. Nykyään se viettää leppoisia eläkepäiviä vetämällä kärryjä, mutta ennen se antoi kovaa vastusta esteradoilla. Orin moni muisti juuri sen tavasta estekentillä - se meni lujaa, hyppäsi korkealta ja kääntyi pennin päällä. Kiirastulelle oli vaikea löytää tarpeeksi rohkeaa ja taitavaa ratsastajaa,. Oikean ratsastajan löydyttyä Kiirastuli menestyi hienosti metrin luokissa ja sijoittui useita kertoja. Jälkikasvua Kiirastulella on monta kymmentä ja jokainen on perinyt hyvän hyppytyylin, sekä yleensä vauhdikkaan luonteen.

Karttuva, ori joka on tunnettu myöskin tulisuudestaan. Se antoi vain muutaman ihmisen käsitellä itseään ja heidän seurassaan olikin hieman rennompi. Estekentillä ori ei korkeita hypännyt, mutta ysikympissä oli sitäkin parempi. Sen mottona voisi olla 'kovaa, muttei korkealta'. Karttuva menestyi niin kilpakentillä kuin näyttelyissäkin ja se on kantakirjattu KTK-II palkinnolla. Jälkeläisiä on huomattava lista ja useimmat niistä pärjäävät esteillä, sekä näyttelyissä. Karttuva periytti myöskin haastavaa luonnettansa hyvän rakenteen ja estetaitojen lisäksi.

Pojan Vihtori oli luonteeltansa oikein kultainen ja yritteliäs ori. Se pärjäsi sekä koulukilpailuissa, että estekentillä. Vihtori oli pieni ori ja kapasiteetti ei tietenkään riittänyt isoihin luokkiin. Hyvän sukunsa ansiosta ori oli suosittu jalostusorina ja astui elämänsä aikana lähes sata tammaa. Vihtori periytti hyvää rakennettaan ja monipuolisuuttaan. Kaunismieli oli kaikkea muuta kuin helppo tamma. Se oli luonteeltansa hankala ja äksy. Se ei koskaan päässyt kilpakentille asti, mutta kotona hyppäsi upeasti metrin rataa hyvällä tyylillä. Kaunismieli jätti maailmaan vain muutaman jälkeläisen ja ne perivät tamman hankalan luonteen.

Sorjatar kilpaili muutaman vuoden esteillä vaihtelevalla menestyksellä. Kilpaura katkesi jännevaurioon ja tamma myytiin ratsastuskouluun. Se ei koskaan enää saanut hypätä, mutta oli kiltin luonteensa takia suosittu alkeistunneilla. Jälkeläisiä on vain kaksi, joista toinen on Kiirastuli. Sorjatar menehtyi parikymppisenä luonnollisista syistä ja sitä jäivät kaipaamaan monet ratsastajat.

Luukas oli näyttävä musta ori, joka kilpaili pääasiassa kouluratsastuksessa. Se menestyi jopa Vaativa B-tasolla ja toi Kestohymyn sukuun näyttävää liikettä. Luukas astui elämänsä aikana valtavan määrän tammoja. Vain harva varsoista peri Luukaksen näyttävää väriä. Luonteeltansa ori oli nöyrä ja rauhallinen, eikä ollenkaan orimainen. Sulosointu, jolta löytyy säkää jopa 164cm, oli näyttävä näky. Sulo oli pääasiassa harrasteratsu eikä sitä nähty erityisellä menestyksellä kilpakentillä. Luonteeltansa tamma oli todella kiltti ja sen selkään pystyi laittamaan jopa pieniä aloittelijoita. Jälkikasvua tammalla oli vain kaksi.

Hymytyttö, kuten nimestä voisi jo päätellä, on oikein kiltti ja positiivinen hevonen. Siksi yhdistelmä Hymytyttö - Kiirastuli toimii oikein hyvin. Hymy on käytetty siitostamma, mutta kilpakentillä sitä on harvoin nähty. Sen sijaan Hymy on kantakirjattu ensimmäisellä palkinnolla ja sen takana on upea suku. Sen jälkeläisiä löytyy myös mm. Ruotsista.

Siron-Poika on nykyään jo ruunattu, mutta oriaikoinaan se astui muutamia tammoja ja varsoista tulikin hienoja hevosia. Se kilpaili menestyksellä 110cm luokissa ja sijoittui lähes jokaisessa mihin osalistui. Pojalla on upea hyppytyyli. Se on luonteeltaan kiltti, mutta saattaa joskus pomotella ihmisiä. Se on tuotu Lapista tänne Etelään ansaituille eläkepäiville.

Poitsu oli aikansa menestynein suomenhevonen 110cm-esteradoilla. Se voitti elämänsä aikana 30 kilpailua, joista viisi oli voittoja kansainvälisistä kilpailuista. Poitsu oli luonteeltansa suomenhevosmainen; yritteliäs ja kuuliainen. Se jätti jälkeensä 150 varsaa, joista suurin osa isänsä tavoin menestyi estekentillä. Siruliina oli kaunis voikko suomenhevostamma, joka kilpaili kenttäratsastusta yleensä hyvällä menestyksellä. Se oli luonteeltansa hyvin tammamainen ja kilpamenestys riippui siitä, oliko Sirulla hyvä vai huono päivä. Se menestyi myös hienosti näyttelyissä ja kantakirjattiin korkeilla pisteillä KTK-II palkinnolle. Siru jätti jälkeensä kymmenisen varsaa.

Luoton Tytti on luotettava ratsu, jota on käytetty vaellushevosena Lapissa. Se onkin siihen oivallinen - kiltti, mutta eteenpäinpyrkivä ja tarmokas. Hymytyttö on Tytin ainut jälkeläinen. Tytti on oiva opettaja myös esteitten saloihin. Se kieltää harvemminen ja on valmis hyppäämään minkä esteen tahansa yli epäröimättä. Harmi ettei sitä ole nähty kilpakentillä, mutta Tytti eli onnellisen elämän vaellushevosena ja nautti hommastaan.

Luotto on nimensä veroisesti oikein kiltti ja luotettava ori. Se kilpaili nuorempana esteitä ja vanhempana siirtyi ratsastuskouluun opettamaan ratsastajia estekenttien saloihin. Luotto jätti jälkeensä kymmenen varsaa, joista muutama menestyi hienosti myös esteillä. Tytteli on pienhevostamma, jolta pieni koko on luultavasti peräisin. Tytteli oli helppo tamma, jonka kanssa eräs nykyään tunnettu ratsastaja aloitti uraansa. Tytteli menestyi vaihtelevasti 70-90cm esteillä ja kilpaili myös koulua Helppoon B:n asti. Erityisen lahjakas tamma se ei ollut silti. Tyttelillä on vain muutama varsa.Jälkikasvu

t. Moon Kaunistelija s. 23.06.2006 ei meriittejä
o. Moon Kapinallinen s. 23.06.2006 ei meriittejä
t. Moon Ilopilleri s. 09.02.2007 ei meriittejä
o. Moon Murhamies s. 03.03.2008 ei meriittejä
o. Moon Suhdeluku s. 07.03.2008 ei meriittejä
t. Moon Morfiinisiipi s. 13.03.2008 ei meriittejä


Päiväkirja ja valmennukset

Kuulumisia pitkästä aikaa 13.11.2011
Olen ollut laiska omistaja ja Essi on jäänyt hyvin vähälle huomiolle. Se on lähinnä vietellyt puskaratsun elämää ja saa jatkossakin sitä viettää. Kilpakentillä meitä tuskin enää näkee lukuunottamatta ERJ-CUPia. Jälkikasvun suhteen en osaa sanoa mitään vielä.

Tänänä oli pitkästä aikaa kunnon estetreeni ja voi miten Essi nauttikaan. Aloitin varovasti pienistä ristikoista, mutta Essi hyppäsi niiden yli liioitellusti ja vauhdilla. Pyysin avustajaa korottamaan esteet suuremmiksi. Tamma lopetti pelleilyn ja hyppäsi heti paremmin. Montaa hyppyä en ottanut, sillä viime kerrasta on kuitenkin tovi. Essi toki olisi varmaan hypännyt vaikka kuinka paljon.

Valmentautumista 01.11.2008
Essikin päässyt ihan oikeisiin valmennuksiin ja onneksi neiti on käyttäytynyt todella hienosti. Kaikista ei voi sanoa samaa.. Erityisesti kiitosta ollaan saatu siitä, miten hyvin Essi on toiminut suomenhevoseksi. Taipuisa ja notkea, sekä posiitivinen - sellainenhan mamma onkin. Sekä omistaa kauniin hyppytyylin. Itse olen saanut tehdä kovasti töitä Essin kanssa, mutta on se kyllä kannattanut. Estekilpailuista on sijoituksia putkahtanut taas huima määrä ja olen oikein ylpeä meidän pikkutammasta.

Laatuarvosteluvalmis 21.09.2008
Tänään Essi sai 40 sijoitusta täyteen esteratsastuksesta ja nyt olisi tarkoitus suunnata estelaatuarvosteluun, kunhan sellainen tilaisuus sattuisi tulemaan. Olen niin ylpeä meidän mammasta, joka on kaikin tavoin osoittanut olevansa täydellinen - sen jälkeläiset ovat kaikki upeita suomenhevosia ja neiti on kahminut huimasti palkintoja kilpakentiltä. Lisäksi Essin luonne on aivan mahtava. Voisi ehkä käydä suomenhevostenkin laatuarvostelussa, jospa neiti saisi sieltäkin palkinnon. Essille kuuluu muuten hyvää, pirteä ja terve neiti. Tulevaisuudessa ehkä muutamat kilpailut vielä, mutta muuten Essistä tulee harraste/siitostamma.

Kuulumisia 07.09.2008
Essi on ollut pirteä ja pääasiassa terve, hieman on räkäinen ollut, mutta siitä on selvitty höyryttämällä. Taitaa neidilläkin olla hieman syysflunssaa. ;) Kilpailusijoituksia on kuukaudessa kertynyt kymmenen kappaletta ja olen oikein tyytyväinen Essin suorituksiin radalla. Se on yrittänyt aina parhaansa ja muutenkin ollut oikein ihana neitokainen. Essillä olisi ajatuksena teetättää vielä yksi varsa, mutta sitä täytyy harkita neidin kunnon mukaan jonkin ajan päästä. Essi on kyllä sen verran pirteä, että ehkä se jaksaisi vielä yhden vauvan tehdä.

Kaksosvarsat 23.06.2006
Olin pidemmän aikaa kummastellut sitä, miten valtava Essin vatsa on tiineyden loppuvaiheilla. Laitoin sen syömisen ja tamman pienen koon piikkiin. Ehkä sieltä tulisi isompi orivarsa? Tulin aamulla normaaliin tapaan talliin ja ihmettelin miksi Essi ei kolistele ruokansa perään. Kävin katsomassa ja karsinassa makasi pieni varsa. Menin heti katsomaan varsaa, joka oli pieni tammavarsa. Essi oli kovin levoton edelleen ja kävi vuoroin maaten ja vuoroin taas ylös. Päätin soittaa eläinlääkärin, sillä kaikki ei ollut kohdallaan.

Kun saavuin soittoreissulta takaisin karsinaan, siellä oli toinenkin varsa! Olin aivan hämmentynyt asiasta. Essi mokoma oli pykännyt maailmaan kaksi upeaa suomenhevosvarsaa ja minä tyhmänä olin ihmetellyt sen pyöreyttä. Toinen varsoista oli pienempi tamma ja toinen kookkaampi ori. Nyt ei auta kuin toivoa että kummatkin varsat selviävät ja täytyy auttaa Essiä niiden hoidossa.
Estevalmennus 02.12.2011, valmentaja Ficena
Tällä kertaa Misery ja Essi treenasivat kolmoissarjaa, joka osoittautuikin aluksi hieman ongelmalliseksi. Essi tahtoi hypätä ensimmäisen esteen liian kaukaa ja näin ollen muihin tuli huono lähestyminen. Vähitellen ongelma korjaantui kun Misery muistutteli Essiä miten tässä nyt mennään. Kolmoissarja alkoi luistaa ja se osoittautui rankaksi tehtäväksi, sillä Essi hikosi jo hieman. Pian tehtävä vaihtui erikoisesteisiin. Olin tehnyt kentälle muurin, okserin, jossa oli kukkia ympärillä ja alla ja vesiesteen. Muurin ylitys ei tuottanut Essille ongelmaa, toisin kuin vesieste. Essi ei olisi tahtonut hypätä sitä ja se kielsi sille peräti kolmesti peräkkäin. Misery joutui käyttämään hieman raippaa apuna, että tamma hyppäsi vesiesteen yli ja hyppäsihän se, tosin hirmuisella loikalla. Kun ratsukko hyppäsi toisen kerran saman esteen, se meni jo paremmin, eikä se ollut enää niin pelottava. Okserilla ei ollut ongelmaa, vaikka tuuli hieman heilutteli kukkia. Lopuksi tein ratsukolle vielä radan, jossa oli oksereita, vesieste, pystyjä ja muuri. Tässä näin kuinka oikeasti Essi välillä ottaa riskejä ja hyppää kaukaa, mutta se ei kertaakaan pudottanut. Kun ratsukko saapui vesiesteelle, minua hieman hirvitti, mutta hyvin he ylittivät sen. Lopuksi he tekivät loppu lämmittelyt ja kävelivät pitkin ohjin.

Estevalmennus 26.11.2011, valmentaja Ficena
Olin tehnyt kahdeksikolle esteen keskelle, niin että Essi ja Misery joutuivat vaihtamaan laukkaa aina hypätessään esteen. Aluksi Essillä meni hieman huolimattomasti ja hyppyjä tuli kaukaa ja välillä hieman liian läheltä, joka sai Miseryn ennakoimaan välillä. Neuvoin Miseryä ohjaamaan tammaa loppuun saakka, eikä antamalla sen itse päättää mistä se hyppää. Hetkeksi jätettiin vaihdot pois ja ratsukko meni samaa estettä pelkästään ympyrällä, että saataisiin Essi hyppäämään tasapainoisemmin. Misery piti tamman kuulolla kokoajan eikä laskenut sitä hirmuista kiitoa esteelle, vaikka se olisi niin tahtonut. Kun ympyrällä hyppääminen onnistui, ratsukko alkoi mennä kahdeksikkoa. Nyt kun Essi oli paremmin kuulolla, pystyttiin keskittymään vaihtoihin. Ratsukko vaihtoivat hyvin laukat, vaikka välillä mentiin vastalaukkaa vahingossa. Seuraavaksi ratsukko otti tiukkoja kääntymisiä, se oli Essin vahvuusalue. Ratsukko laukkasi hetken, että Misery sai taas tamman kuulolle ja sitten he alkoivat tulla tiukan käännöksen tehtävää. Muutama huono lähestyminen tuli alkuun, mutta Essi hyppäsi nekin kolauttamatta puomia. Vähitellen lähestymiset alkoivat onnistua, mutta kerran tuli sellainen tilanne, ettei edes Essi päässyt hyppäämään estettä. Tilanteessa Misery horjahti, mutta tasapainotteli satulaan, mutta kiireessä tulikin sitten liian tiukka käännös ja tamma kielsi. Onneksi aina voi koittaa uudelleen ja seuraavalla yrityksellä ratsukko jo onnistuikin. Loppu lämmittelyiksi ratsukko hyppäsi vielä muutaman kerran 60cm esteen.

Estevalmennus 20.11.2011, valmentaja Saila
Misery ratsasti innokkaan oloisen Essin sisälle maneesiin ja alkoi saman tien verrytellä tammaa sekä ravissa että laukassa. Essi oli todella reippaalla tuulella ja misery joutui muutaman kerran pidättämään tammaa hieman reippaammin. Pian kaksikon työskentely näytti harmoniselta ja Essikin oli hieman rauhoittunut alkuinnostuksestaan. Kasasin pitkälle sivulle kolme ristikkoa jonoon. Misery ohjasi Essin kohti estettä ja tamma innostui suunnattomasti. Ristikot ylittyivät puhtaasti, mutta tyylissä ei ollut kehumista. Tamma oli hypännyt jokaiselle esteelle liian kaukaa ja linjakaan ei näiden kolmen esteen välillä pysynyt aivan suorana. Käskin Miseryn pidättää tammaa enemmän ennen ensimmäistä hyppyä, sekä ohjaamaan tarkemmin keskelle. Tällä kertaa Essi ei enää kiemurrellut mutta hyppäsi silti esteet hieman liian kaukaa. Lyhensin hieman välejä ja painotin pidätteiden tärkeyttä. Kun Essi alkoi hypätä hieman lähempää, uskalsin korottaa esteistä 80cm korkuiset pystyt. Tamma innostui aina vain enemmän, mutta hyppääminen oli alkanut sujua ja hypyt olivat oikein hienoa katseltavaa. Lopputunnin ajan yhteistyö sujui mallikkaasti ja loppuun kaksikko sai hypätä 115cm korkuisen okserin, minkä yli Essi hyppäsi pienellä ilmavaralla.

Estevalmennus 01.11.2008, valmentaja Laura K.
Essi yllätti positiivisessa mielessään kulkemalla nätisti korvat hörössä ja kuunnellen kaikkia apujasi kiltisti. Ensi alkuun tamma ei meinannut venyttää askeliaan sinun pyytäessäsi, mutta päättäväiset pohkeet ja pieni raipan napautus saivat Essin toisiin ajatuksiin, ja askel alkoi nousta vallan hienosti! Muista, ettet itse hätiköi verryttelyn kassa, vaan suunnittelet sen kunnolla ja viet aina loppuun saakka. Alkuun laitoin teille puomitehtävän, ja sivuille kasailin parit erikoisen näköiset johteet, jotta näkisin samalla, miten Essi ylittäisi puomit, ja miten se suhtautuisi johteisiin. Tamma meni reippaasti puomien ylitse, eikä katsonut tolppia yhtään. Muista itse jättää käsi eteen noustessasi kevyeen istuntaan, se helpottaa paljon ratsun liikkumista allasi. Laukka – ravi – laukka siirtymisissä puomien välillä Essistä tuli hieman kova suustaan, ja se mielellään olisi vain painellut tehtävän läpi. Pysyit onneksi päättäväisenä, ja lopulta tamma antautui ja teki hienosti nopeita siirtymisiä puomien välillä. Aloitin hypyttämisen varovaisesti seitsemästäkymmenestä sentistä, mutta pian nostelin puomeja jo metrin mittaan. Essi tuli varmasti jokaiseen hyppyyn, ja itse olit selässä rauhallisesti, tasapainotit tamman hienosti ja kerroit sille ponnistuspaikan, antaen sen sitten tehdä oman osansa. Lopputunnista rakentamani ratakaan ei tuottanut ongelmia, vaikka siinä oli pari haastavaa kurvia ja vaikea kolmeen esteen suhteutettu kaarevalla linjalla.

Estevalmennus 18.09.2008, kutsu
Kentälle saapuessanne Essi oli vireä ja utelias, se asteli reippaasti ihmetellen uutta. Tamma oli hieman jännittynyt uudesta paikasta, mutta sait sen hyvin rauhoittumaan ja kävelemään nätisti. Alkuveryttelyssä tamma oli reipas ja liikkui nätisti eteenpäin. Työskentelitte oikeen kauniisti yhdessä tehdessänne paljon ympyröitä ja voltteja. Puomeilla Essi oli vauhdikas ja sait vähän pidätellä sitä, että sait askeleet osumaan hyvin puomeille. Tämä kuitenkin onnistui hyvin. Laukkaveryttelyssä Essi näytti muutaman pienen pukin, mutta sait tilanteen hyvin hallintaan, eikä toiseen suuntaan tullut mitään. Alkuverkan jälkeen 70 cm pystylle ratsastaessasi Essi selvästi innostui hyppäämisestä ja sen ilme muuttui täysin. Ensimmäinen hyppy lähti todella kaukaa, mutta Essille pieni este kuitenkin ylittyi ongelmitta. Toisella kerralla olit varautunut aikaiseen hyppyyn, etkä päästänyt tammaa hyppäämään liian aikaisin ja hyppy onnistui jo paljon paremmin. Nytten jo uudessa paikassa hyppäämisestä innostunut hevosesi oli kuumentunut jo sen verran, että sait tehdä todella töitä jotta sait sen rauhoittumaan. Sait rauhoitella Essiä jonkin aikaa kunnes sait sen laukan rauhalliseksi ja sarjalle sopivaksi. Hyppy oli kaunis ja tammalla hyvä tekniikka, hypyt osuivat myös kohdallee ja laukka pysyi rauhallisena myös sarjan jälkeen. Pienellä radan pätkällä pystyit hyvin ratsastaa lyhyet tiet, mutta hypyt olivat silti hyviä ja oikeilta kohdilta lähteviä. Kokonaisuutena tunti oli teille hyvä. Sait hyvän otteen kuumenevasta tammasta ja hyppääminen oli hyvännäköistä, yhteistyötänne oli hieno katsoa.

Estevalmennus 23.08.2008, kutsu
Essipä oli vauhdikas tänään! Harvoin näkee noin nopeita ja taipuisia suomenhevosia. Tammalla on ihastuttava hyppytyyli, ja tunnutte sopivan toisillenne mainiosti. Heti alusta lähtien huomasi, kuinka luotatte toisiinne ja kuinka saumatonta yhteistyönne on. Tosin muutaman kerran toit tamman hieman juureen josta seurasi joka kerralla pudotus, joten tarkkuutta. Onneksi Essi pelasti sinut usein.

Ulkoasun, tekstien ja kaiken sislln copyright misery. 2014
Moondance on tysin virtuaalinen talli ja mitn ei ole oikeasti olemassa!