Lakean Feerti lopetettiin 15.10.2013 21-vuotiaana harmaakaihin johdosta. Kummankin silmän leikkauksella olisi voitu Feertin elinikää pidentää, mutta en halunnut aiheuttaa vanhalle orille enää turhaa kärsimystä, eikä Feerti nauttinut olostansa sokeana. Raskain mielin saattelin orin tänään taivaslaitumille.


VIRTUAALIHEVONEN

Lakean Feerti

Lakean Feerti "Feertti" s. 25.09.2008 (ikääntyminen)
suomenhevonen, ori kasvattaja Virtuaalitalli Lakea
VH05-018-0341 omistaja VRL-01080 (Moondance)
164cm, rautias Helppo A / 110 cm (yleis)
Kilpailukalenteri Vir Mva Ch, KTK-III

Palkittu 05.02.2012 tilaisuudessa KTK-III palkinnolla pistein 65
Nuoren, mutta sopusuhtaisen ja siron oloinen, puutteellinen orileima. Ej hieman
vennot vuohiset. Kaunis pää, ruunamainen ilme. Lihakseton ylälinja, hyvä säkä ja etuosa.
Hyvä selkä sekä satulansija. Vennot vuohiset mej, kiverä kinner vtj.

Luonteeltaan Feertti on rauhallinen herrasmies, joka ei ota paineita turhista asioista. Ratsastaessa löytyy vauhtia ja vaarallisia tilanteita, mutta suurimmaksi osaksi se on nöyrä ja kuuliainen. Esteillä vauhtia on yleensä enemmän, joten silloin kuskin täytyy olla rohkea ja otettava tilanne haltuunsa. Koulussa Feertti taipuu nätisti ja kulkee oikein mukavassa muodossa ollen herkkä kaikille avuille. Hoitaessa poika vain möllöttelee nätisti paikoillaan ja antaa tehdä mitä vain - paitsi pestä. Peseminen saa Feerttin todella hermostumaan ja se ei voi sietää ollenkaan vettä. Maastolenkilläkin jos eteen sattuu iso vesilammikko, ori kiertää sen tai hyppää yli. Muiden hevosten kanssa ei liiemmin tule toimeen, vaan viihtyy mielummin itsekseen. Tammoille toki höristään aina välillä, mutta harvemmin se keskittyy ratsastaessa ollenkaan neitokaisiin - paitsi tietenkin selässä olevaan kuskiin, mikäli tämä nyt edes neiti sattuu olemaan.

Hoitaessa Feertti tuntuu vain nukkuvan. Tosin heti kun peliin otetaan vettä, niin Feertti ei seiso hetkeäkään paikoillaan ja ravistelee jatkuvasti. Tuntuu, että se vesi oikeasti söisi Feertin, sillä se on niin paniikissa. Muuten se antaa tehdä mitä vain, eikä väitä koskaan vastaan. Joskus toivoisi, että Feertti olisi ehkä hieman innokkaampi. Toisinaan sitten taas kiittää, että ori pysyy nätisti paikoillaan eikä turhia hötkyile (eritoten jos on ennen sitä on harjaillut nuoria ponioreja...). Varusteet on helppo laittaa, kun hevonen seisoo nätisti paikoillaan eikä laita vastaan. Hieman saattaa yrittää pullistella, mutta tiukan komennon ansiosta luovuttaa ainakin senkin homman. Kaviot nousevat hyvin ylös ja pysyvät myöskin ilmassa. Talutatessa Feerti kulkee nätisti vierellä ja tuntuu katsovan tarkasti, ettei astu vahingossakaan taluttajan varpaille.

Ratsuna Feerttiä kuvaavat sanat kiltti, yhteistyöhaluinen, kuuliainen, herkkä ja moni muu myönteinen sana. Mitään kielteistä ei orin ratsastettavuudesta tule heti mieleen. Se kuuntelee herkemättä ratsastajaansa ja yrittää aina parhaansa, jopa silloin kun jokin asia on sille täysin utopiaa. Feertti on myös siitä kiva ratsu, että se toimii niin esteillä kuin koulussakin. Esteillä pojasta löytyy normaalia enemmän vauhtia ja selässä pitää olla kuski, joka hillitsee hermonsa kovassakin vauhdissa. Feertti ei siedä sitä, että sen suussa roikutaan jatkuvasti kiinni. Ori mielummin etenee reippaasti, jotta hypyt luonnistuvat paremmin. Tietenkin jos kuski pyytää hidasta vauhtia, niin Feertti tottelee eikä mukise vastaan. Hypyt ovat pehmeitä ja tältä pojalta onnistuvat tiukatkin mutkat ja kiemurat. Se on varovainen jalkojensa kanssa ja pudottaa harvoin puomeja. Koulua vääntäessä ori kulkee hienosti peräänannossa, eikä koskaan yritä oikoa tai luistaa tehtävistä. Se kuuntelee kuskia ja vastaa nopeasti apuihin. Silti selässä pitää olla osaava ja herkkä ratsastaja, jotta Feertin parhaat puolet tulevat esiin. Se toimii yllättävän hyvin pelkällä istunnallakin. Moni aina naureskelee, että tuollainenko suokkijuntti mitään osaa - Feertti näyttää heille närhen munat ja voittaa hienot puokit mennen tullen! Maastossa pojasta löytyy virtaa ja intoa, muttei koskaan liikaa ja se on aina täysin hanskassa. Feertti rakastaa sitä, että pääsee syksyllä laukkaamaan sänkipellolla minkä paksuista jaloistaan pääsee. Maastolenkit tuovat mukavaa vaihtelua arkeen ja piristävät aina sekä kuskin että hevosen mieltä. Erityisesti kuskin, sillä Feertin kanssa ehtii ihailemaan jopa maisemiakin!

Muiden hevosten kanssa Feertti tulee kyllä toimeen, mutta viihtyy mielummin yksin ja onkin melkoinen omien polkujen tallaaja. Kun kaikki muut ovat laitumella yhdessä kasassa nyhtämässä heinää, Feertti haahuilee laitumen toisella puolella etsien itselleen parhaat heinäpaikat. Jos joku erehtyy Feerttiä lähentelemään, niin se kertoo kyllä ettei pidä siitä. Tappelua Feertti harvemmin saa aikaiseksi, mutta joskus saattaa esiintyä pientä nahistelua. Kaikkien kannalta on siis paras, että se saa tarhailla yksin tai sitten toisen samankaltaisen, omien polkujen tallaajan, kanssa.

Kilpapaikalla sama linja jatkuu - Feertti on oikein fiksu ja hyväkäytöksinen tapaus. Traileriin meno ei tuota koskaan ongelmia, mutta peruuttaessase on hieman kömpelö, eikä olisi ensimmäinen kerta kun ori luiskahtaa lastaussillalta alas. Feertti ei siitä säiky, katselee vain hetken hölmistyneenä ja jatkaa sitten matkaansa. Käsihevosena ori kulkee nätisti vierellä ja tarkkailee tuuhean otsatukkansa alta maailman menoa. Verryttelyssä sama juttu, keskittyminen ei aina ole täysin ratsastajassa, mutta Feertti toimii silti suhteellisen hyvin. Suorituksen aikana tuntuu siltä, että Feertillä olisi silmälaput. Se näkee ja kuulee vain ratsastajan, sekä edessä aukeavan radan.


Sukutaulu ja -selvitys

i. Finlandees
  Vir Mva Ch, KTK-I, YLA2
ii. Valkouri
 
iii. Hikitti
 
iie. Vai-Vitviini
 
ie. Hiistitär
 
iei. Kapteeni Punaparta
 
iee. Vikitti
 
e. Sikuriina ROV
  YLA2, SLA-II
ei. Sommerus
 
eii. Amiraali
 
eie. Neidonkieli
 
ee. Flikk ROV
 
eei. Kroisos
 
eee. Eliitti
 

I. Finlandees aka Seppo on erikoisen värinen orii, joka on menestynyt näyttelykentillä loistavasti - muotovalion lisäksi se on kantakirjattu ykköspalkinnolla. Koulupainotteiselta orilta sujuvat myös pienet esteet ja se on ratsastaessa railakas, mutta kuitenkin melko nöyrä. Tällä Lapin tuonnilla on useita jälkeläisiä ja se on menestynyt mahtavasti kilpailuissa.

II. Valkouri on komea liinakko suomenhevosorii, jolta löytyy säkää 152cm. Pieni ori on osoittanut kyntensä eritoten koulukentillä ja menestynytkin siellä loistavasti - kilpailustartteja on ollut noin kuutisenkymmentä ja sijoituksia toista kymmentä. Jälkeläisiä upealla oriilla on tietenkin useita, sillä Valkourin jalostusarvo on suuri. Epävirallisissa näyttelyissä on tullut paljon ykköspalkintoja, mutta kantakirjausta ei ole oriilla yritetty - toki se olisi sielläkin varmasti pärjännyt upean rakenteensa vuoksi.

Hikitti on voikko suomenhevosori, jolla on säkäkorkeutta 151 senttimetriä. Ori on kerännyt mainetta ja kunniaa näyttelyissä ja onkin palkittu ensimmäisellä kantakirjapalkinnolla. Hikitti ei koskaan aktiivisesti kilpaillut, vaikka silloin tällöin starttasikin koulukilpailuissa Helpon A:n ratoja ja esteillä 50 cm luokkia. Hikitti toimi koko elämänsä ajan näyttelyiden rinnalla pääpainotteisena harrasteratsuna. Vai-Vitviini oli punarautias tamma, joka oli nuoresta pitäen näyttänyt kykynsä ja hurmannut tuomarit kouluradoilla. Tamma osasi koulukiemurat Vaativaan B:hen asti ja sijoituksia onkin tammalle kertynyt yli 70 kappaletta, joista reippaasti yli 20 on voittoja. Vai-Vitviini ylitti ketterästi myös esteet ja olikin yleinen näky myös estekilpailuissa. 155 senttimetriä säkäkorkeudeltaan oleva tamma sai elämänsä aikana 3 varsaa, mutta kuoli vain 12-vuotiaana varsomiseen.

IE. Hiistitär on lähes ainoa Sepon suvusta, joka ei ole koulupainotteinen. Tämä kenttäpainotteinen tamma on ketterä ja nopea, sekä oikein lupsakka tapaus. Yltää metriin asti esteillä ja koulu menee Helppo A:ta. Hiisitär on rautias tamma ja tällä kaunottarella on säkää 156cm. Jälkeläisiä muutama kappale, mutta nekin ovat toinen toistaan upeampia.

Kapteeni Punaparta ruunattiin 9 vuotiaana pitovaikeuksien takia. 154 senttimetriä korkea Punaparta oli väriltään punarautias ja kilpaili aktiivisesti kouluratsastuksessa. Vaikka Punaparta ruunattiin nuorena, kerkesi se silti astumaan monta tammaa ja sai toinen toistaan näyttävämpiä jälkeläisiä, jotka ovatkin perineet isänsä näyttävän ulkomuodon ja kevyen rakenteen, keinuhevosen laukasta puhumattakaan. Vikitti oli vain 150cm säkäkorkeutta omaava liinakko tamma. Tamma kilpaili ahkerasti omistajansa kanssa niin koulu-kuin esteluokissa ja taidot kouluradoilla ylsivätkin aina Helppoon A:han asti. Vaikka Vikitti kilpaili enemmän kouluratsastuksessa, esteiden ylitys onnistui miltein metriin asti. Vikitti lopetettiin 23-vuotiaana vanhuuden vuoksi.

E. Sikuriina ROV on pienhevostamma, joka on luonteeltaan todella rauhallinen - ratsastaessa ehkä turhankin rauhallinen. Tamma kaipaa napakan ratsastajan näyttääkseen taitonsa. Taitoahan Siinalta löytyy esteille ja kouluun. Yleispainotteinen tamma on pärjännyt kilpakentillä upeasti ja jättänyt maailmaan jo monta hienoa jälkeläistä - yksi on jopa muotovalio.

EI. Sommerrus on komea rautias pienhevosori, joka on jonkin verran tunnettu Suomessa, erityisesti omalla paikkakunnallaan Porissa, jossa Sommerrus on hyvin tunnettu. Ori on kilpaillut hyvin menestyen kouluratsastus kilpailuissa vaativissa luokissa. Usein Sommerrus onkin päässyt sijoille. Näyttelypuolelta ori on myöskin kerännyt katseita. Ori onkin palkittu toiselle palkinnolle oripäivillä. Useat Sommerrukset vaavit ovat menestyneen hyvin niin näyttelypuolella kuin kouluratsastuksessa. Ori viettää tällä hetkellä ansaittuja eläkepäiviä Porissa pienellä maatilalla.

Amiraali on koulupainotteinen yleisratsu. Väritykseltään ori on musta ilman mitään merkkejä ja siron rungon omaava ori onkin kiertänyt monet näyttelyt, eikä turhaan; ori on kantakirjattu oripäivillä ykköspalkinnolla. Helpoissa luokissa kouluratsastuksessa kilpaillut ori on osallistunut myös muutamiin estekilpailuihin, joista nappasikin komeasti voitot kotiin. 155cm säkäkorkeudeltaan oleva Amiraali viettää nykyään eläkepäiviä pienellä tallilla. Neidonkieli oli tummanrautias yleisratsu. Tamma ei monia kilpailuita kilpaillut, mutta pari voittoa on silti tullut. Neidonkieli myytiin ratsastuskouluun tuntihevoseksi, joka olikin lempeän luonteensa ansiosta monen tuntilaisen ensimmäinen kosketus hevosharrastukseen. 154cm korkea tamma sai elämänsä aikana vain yhden varsan.

EE. Flikk ROV on kaunis punarautias tamma, joka asui Lapissa ratsastuskoulussa tuntihevosena. Nuorena Flikk aloitti kilpauransa lupaavasti ja kilpaili muutaman vuoden, kunnes siirtyi täysipainottisesti tuntikäyttöön. Flikk ROV olikin todella kiltti ja rauhallinen tamma aloittelijoiden kanssa, mutta esteillä tamma oli kuin ruutitynnyri. Tämä tamma rakasti hyppäämistä ja kilpailikin esteillä silloin tällöin voittaen useimmiten myös ratsastuskoululaisten kanssa. Flikk nousi nopeasti kaikkien suosioon ja nautti urastaan ratsastuskouluhevosena. Varsoja ehti jättää maailmaan muutaman, kunnes jouduttiin lopettamaan pahan kaviokuumeen takia.

Kroisos oli kouluhevonen henkeen ja vereen. Kansallisella tasolla mainetta ja kunniaa kerännyt ori oli ruunikko suomenpienhevonen, jolla säkäkorkeutta oli vain 144 senttimetriä. Suomenpienhevosjalostukseen vahvasti vaikuttanut ori on kantakirjattu toisella palkinnolla ja oli haluttu jalostusori tuntemattomamman sukunsa ja näyttävän rakenteen vuoksi.Eliitti on myös kantakirjattu ykköspalkinnolla. Yleispainotteinen tamma oli myös suomenpienhevonen, jolla korkeutta oli 143 cm. Aktiivisesti niin koulu -kuin estekilpailuissa startannut tamma oli tuulta ja tappuraa, mutta mahtavien liikkeiden ja siron olemuksen ansiosta tamma sijoittui monesti kansallisella tasolla ja esteitä ylitti aluetasolla aina metriin asti.


Jälkikasvu

o. Moon Rokkisälli s. 10.5.2013
t. Moon Joulutähti s. 12.12.2012
t. Moon Fiina s. 24.09.2009


Päiväkirja ja valmennukset

Niin ne vauvatkin kasvavat 27.09.2009
Feertti on jo täysikasvuinen suomenhevosori. Aika kului nopeasti, vielä hetki sitten ori tuli meille pienenä rääpäleenä. Nyt se on komea, hyväkäytöksinen ja osaava aikuinen orii. Feerttiä on ollut mukava kouluttaa, sillä se on omaksunut asiat nopeasti. Tällä hetkellä poika osaa jo vaikka mitä koulukiemuroita ja esteradalla se on oikea tykki. Välillä kouluradalla keskittyminen saattaa herpaantua ja väliin tulee ihmeellisiä kuvioita tai askelluksia, mutta muuta valittamista Feertin käytöksessä tai taidoissa ei ole. Innolla odottelen sitä, että pääsemme kiertämään kilpakenttiä ja voittamaan tietenkin kaikki! Myös näyttelyissä pitäisi käydä ja haalia paljonpaljon palkintoja.

Champion arvonimi! 14.09.2009
Vihdoin tuli vastaus suomenhevosten näyttelyiden kermaa sivustolta. Sitä ollaan odotettu kuin kuuta nousevaa ja kyllä hieman jännittikin. Ehdin jo hetken viestiä avatessa ajatella, että hakemuksessa olisi ollut virheitä ja menisi taas aikaa, ennen kuin seuraava hakemus katsottaisiin. Niin ei kuitenkaan käynyt ja Feertti sai champion arvonimen! Nyt odotetaan vielä enemmän orin kolmivuotis synttäreitä, että päästään näyttelyissä havittelemaan muotovalio - sertejä. Jos niitä siis tulee, mutta on Feertti sen verran komia poika, että eiköhän niitä kerry.

Ahneutta ja näyttelymenestystä 14.09.2009
Feertti alkaa olla jo iso poika - muutenkin kuin vatsanympärykseltään. Jollekin on maistunut ruoka ja luultavasti kaverinkin ruoka. ;) Koulutus on jo täydessä vauhdissa ja Feertti on ollut tosi kiva kouluttaa. Yhteistyöhaluinen, helppo ja nopea oppimaan. Näyttelyissä ollaan kieretty myös mukavalla menestyksellä. Nyt vain odotellaan, että poika täyttää kolme vuotta, jotta päästään isojen hevosten luokkiin. Varsaluokista irtoaa vain irtoSERTejä ja niitä meillä on jo kolme kasassa. Feerttille kuuluu muuten hyvää, pirteä ja erittäin potra poika.
22.03.2013 kouluvalmennus (valmentaja Lissu T.)
Miseryn ja Feertin verryttelyä oli mukava katsella, ori liikkui alusta asti hyvin, teki töitä rehellisesti ja yhteistyöhaluisesti eikä yrittänyt luistaa annetuista tehtävistä. Verryttelytehtävät sujuivat kuin tanssi. Misery ratsasti siististi ja hillitysti ja Feertti näytti siltä, että koulutuomaristo ilmestyisi millä hetkellä hyvänsä palkitsemaan oria suorituksestaan. Jokainen kuvio oli säännöllinen, askelluksessa ei ollut tahtirikkoja, siirtymiset olivat tasaiset ja pehmeät. Ori liikkui koko kropallaan ja toimi kuin ajatus.

Valmennuksen varsinainen aihe oli vastalaukka. Alkajaisiksi kaksikko sai treenata vastalaukkaa pitkillä sivuilla loivasti kaarevalla uralla. Ratsukko näytti minulle saman tien pystyvänsä parempaankin, helppo aloitustehtävä oli tosiaan helppo, työskentely oli vaivatonta ja orin tasapaino ja liikkeet moitteettomat. Vastalaukkatehtäviin haettiin vähän haastetta erilaisilla kuvioilla ja pienemmillä reiteillä, mutta misery ja Feertti suoriutuivat tehtävistä moitteetta saman tien. Vaikka osaavaa ratsukkoa on ilo katsella niin tuntuu huvittavalta, kun missään ei ole mitään korjailtavaa.

Vastalaukat sujuivat yli odotusteni. Ratsukolla oli koko ajan yhteinen sävel, orin tasapaino ja askelten tahdikkuus on ihailtavaa, samaten liikkeet muutenkin. Ennen loppuverryttelyjä misery ja Feertti irrottelivat ja esittelivät, millainen liike ja vauhti orista oikein löytyykään ja minä niin nautin kaksikon seuraamisesta.

18.12.2012 estevalmennus (valmentajana Weem)
Tullessani paikalle ratsukko olikin jo aloittanut alkuverryttelyn, ja täydensin sitä vain rakentamalla yhden pystyn, jolla saivat hieman hakea tuntumaa esteisiin. Feertti oli hyvin riemukkaalla tuulella, heitti ilopukkia ja laukkasi reippaasti, mutta ratsastaja oli hyvin tilanteen tasalla. Harjoituksena tänään oli sarjaeste, ensi alkuun kahden laukan välillä kaksi estettä. Ensimmäinen hyppy sujui hyvin, vaikka Feertillä vähän liikaa vauhtia olikin. Toisessa hypyssä Feertti ei ihan suoristunut käännöksen jälkeen, joten ensimmäisen esteen ylin puomi tuli alas. Jälkimmäinen este kuitenkin ylittyi. Kolmannella kerralla Feertti tiputti taas ensimmäisen esteen, sitten se pisti jarrut kiinni ja kielsi jälkimmäiselle. Pudotin vähän estekorkeutta ja käskin tulla uudestaan, pohkeet tiukasti kiinni kyljissä. Nyt esteet ylittyivät hyvin ja välilaukat onnistuivat myös, joten päätin ottaa jälkimmäisen esteen alas ja ratsukko sai tulla vielä yksittäiselle esteelle, jota hieman nyt nostin. Tällä viimeisellä hypyllä Feertti oli taas rento ja kuuliainen, joten päätimme jättää tämän valmennuksen tällä kertaa tähän. Vielä loppulaukat ympyrällä, ja sitten maastoon jäähdyttelemään.

08.12.2012 estevalmennus (valmentajana Weem)
Tänään Feertin kanssa keskityttiin hyviin lähestymisiin ja esteen jälkeiseen etenemiseen. Alkuverryttelyssä kehotin ratsastajaa hakemaan Feertistä rentoa, mutta aktiivista ravia ja tekemistä. Tehtävinä ratsukko sai tehdä voltteja ja vaihdella paljon suuntaa, sekä hypätä pientä yksinkertaista ristikkoestettä suoralla uralla. Verryttelyn jälkeen ratsastaja antoi Feertille pitkän ohjan ja tämän pienen lepohetken jälkeen aloitettiin sitten tunnin varsinainen aihe. Keskellä kenttää oli pystyeste, jota ratsastaja lähestyi eri suunnista ja kulmista ja ratsasti sen jälkeen annettuun suuntaan, ensin ihan suoraan sekä lähestyminen että poismeno. Nyt piti tukea paljon ulko-ohjalla ja sisäpohkeella, että Feertti suoristui ennen estettä ja esteen jälkeen keskittyä taas suoraan linjaan. Kun tämä rupesi sujumaan, merkkasin aina tötsillä lähestymisessä kierrettävän reittin ja poismenossa seuraavan kohdepisteen. Ratsukko mukautui ratsastettaviin teihin hyvin ja ratsastaja sai hyvin Feertin pysymään suorana hypyissä, vaikka joskus lähestymiset tulivat hyvinkin mutkaisilta teiltä. Vielä oli vuorossa viimeiset erittäin hypyt ympyrän tapaisella uralla, ja hyvinhän tuo sujui. Ihan vimpaksi ratsukko sai vielä rennosti laukata vähän ympyrällä ja sen jälkeen tehdä loppuverryttelyt molempiin suuntiin.

31.12.2009 kouluvalmennus (valmentaja Jenna)
Saapuessani maneesiin, siellä jo itsenäisesti lämmitteli misery komealla suomipojullaan. Feertti vaikutti hyvin kuuliaiselta ja mukavalta oriilta ratsastaa. Volteilla ori taipui kaunisti ja liikkui irtonaisesti ravissa. Lämmittelyn jälkeen aloitettiin varsinainen työskentely, joka oli lisätyt askellajit.

Teille lisätty käynti oli pikkujuttu teidän tasoiselle ratsukolle. Veertti kantoi itsensä kauniisti ja astui selkeästi yli. Ravissa Veertti toisinaan rikkoi hieman tahtia, mutta suurimmaksi osaksi se sujui oikein mallikkaasti niin suoralla uralla kuin serpentiinilläkin. Kevennyksestäsi täytyi muutaman kerran huomauttaa, mutta muuten meni hyvin. Lisätty laukka taisi olla Veerttin mieleen, sillä ori pukitti silkasta riemusta. Tähän et ollut varautunut lainkaan ja päädyitkin sahanpuruihin. Veertti pysähtyi muutaman metrin päähän ja katsoi pahoittelevasti. Uusi yritys oli paljon rauhallisempi ja sujui hyvin. Vähän oli Veertti vielä ylikierroksilla, mutta kuunteli kyllä apuja.

Kouluvalmennus 29.12.2009 (valmentaja Pullla)
Feertti oli heti alkuun todella hurmaava ja kuuliainen ratsu. Ihastuin ensinäkemältä tähän herraan, ja ihan syystäkin. Feertin askellajeissa oli ehkä vähän huomioitavaa, koska ravi oli ehkä hieman kovahko. Mutta, siitä huolimatta oriin laukka etenkin vaikutti kovasti plussapisteisiin mielessäni. Feerti meni väistöt oikein nätisti, pienistä alkuvaikeuksista huolimatta. Laukannostot ja -vaihdot sujuivat hienosti, vaikkakaan ori ei alkuun oikein vaihtoja taitanutkaan. Tempoja vaihdeltiin myöskin. Temponlisäyksissä Feertti meinasi toisinaan vähän intoilla, mutta rauhottui kyllä nopeasti ratsastajan ansiosta. Feertillä mentiin pitkät alku- ja loppyverryttelyt, joissa minulla pisti silmään, että ori pyrki käyttämään kovasti lihaksiaan jo käynnissä.

Estevalmennus 26.12.2009 (valmentaja Hamzi)
Ratsastit Feertin maneesiin ja aloit verytellä oria valvonnassani, itse katselin vieressä yhteistyötänne ja loin mielikuvan orista. Verryttelyn jälkeen annoit hetkeksi orille pidempää ohjaa ja kävellytit sitä sillä aikaa kun raahasin puomit ja tolpat paikoilleen. Harjoituksena oli siirtymiset esteellä. Tarkoitus oli siis, että tulette ensimmäisen puomin yli ensin ravissa, pysähdys keskelle ja sitten ravissa toisen puomin yli, puomit oli kahden laukka-askeleen päässä toisistaan. Keräsit ohjat ja aloitit työskentelyn, laukkuutit ensin hieman vielä oria, jotta saatiin poika kunnolla hereille. Toit orin ensimmäistä kertaa sarjalle vasemmassa kierroksessa, Feerti kuunteli hyvin ja pysähdys meni ihan käsikirjoituksen mukaan. Tehtävää vaikeutettiin, ensin olit tullut ihan kevyessä ravissa, nyt tarkoitus oli tulla kevyessä istunnassa. Lähestyminen olisi voinut olla hieman parempi, mutta pysähdys oli taas esimerkillinen. Vaihdoitte suuntaa ja sama toiseen suuntaan.

Kun tehtävä sujui ravissa molempiin suuntiin, vaihdettiin askellajia, taas pysähdys puomien väliin, nyt sisään tultiin laukassa, pidensin puomien väliä neljään laukka-askeleeseen. Vasemmassa kierroksessa aloitettiin. Ensimmäinen kerta onnistui ihan hyvin, ori tuli hyvässä laukassa sisään, mutta pysähdys meni pitkäksi ja jouduit pidättämään oria vahvemmin, jotta sait sen pysäytettyä. Seuraavalla kerralla ori tuli liian kovalla vauhdilla ja sarja meni lähinnä läpijuoksuksi. Kierroksen orin kanssa laukattua ja vauhdista keskusteltuasi tulitte uudestaan tehtävälle, niin se menee, kolmas kerta toden sanoo, ori pysähtyi mallikkaasti keskelle sarjaa ja lähti käynnin kautta laukkaan puomin yli. Vaihdoitte suuntaa ja sama juttu toiseen suuntaan. Ori meni nyt ensimmäisellä kerralla sarjasta läpi onnistuneesti, joten tehtävä lopetettiin siihen. Annoin sinun itsenäiseti loppuverytellä Feertin. Yhteistyönne sujuu hienosti, ori kuuntelee sinua hyvin, ja vastaa apuihisi mallikkaasti.

Estevalmennus 25.12.2009 (valmentaja Oona K.)
Puolinukuksissa rautias suomenhevonen käveli maneesin ovista sisään. - Feertti, älä nyt viitsi!, misery sanoi nauraen. Hän laski jalustimet alas ja nousi kevyesti selkään. Feertti venytti nautinnollisesti kaulaansa ja käveli reippaasti eteenpäin, uneliaisuus oli jäänyt kentän ulkopuolelle. Sillä aikaa kun misery käveli Feertillä alkukäyntejä, pystytin pienen esteradan kentälle. Ensin oli ristikko, joka oli korkeudeltaan 60cm, jonka jälkeen mentiin hyvin kulmaan ja käännettiin hieman ennen lyhyen sivun toista kulmaa suoralle linjalle, jossa oli metrin korkea pysty, ja 110 korkea okseri. Sen jälkeen kaarrettiin loivasti ja hypättiin toiseen suuntaan linjan ensimmäinen pysty.

Verryttelyssä Feerrti hakeutui helposti peräänantoon ja totteli kuuliaisesti kaikkia apuja. Feertti asettui kulmiin ja volteilla todella nätisti. Misery teki volttien lisäksi muutamia pysähdyksiä ja suunnanmuutoksia, ennen kuin siirryttiin raviin. Feertin askeleista näki selvästi miten pehmeät ne olivat. Se ravasi innokkaasti korvat hörössä eteenpäin, ei olisi uskonut suomenhevosesta tuollaista. Olin laittanut maahan muutaman ravipuomin sarjan, joita misery ja Feertti tulivat innokkaasti. Ori nosti jalkojaan korkealle ja ravasi entistä reippaammin eteenpäin.

Verryttelyhypyksi tultiin radan ensimmäiistä estettä, 60cm korkeaa ristikkoa. Feertti nosti kevyesti laukan ja miseryllä joutui hieman pidättämään sitä, ettei se pelkästään kaahaisi esteelle. Feertti ponnisti aika korkealle, mutta olit silti hypyssä hyvin mukana ja hyppy oli muuten todella hyvä. Sitä tultiin muutaman kerran, kunnes aloitettiin rata. Feertti tuli reippaassa laukassa ristikolle, mutta yritti hieman oikaista esteen jälkeen. Misery sai sen kumminkin korjattua hyvin kulmaan, mutta Feertti tuli silti linjalle hieman vinossa. Se ei kumminkaan menoa haitannut ja käännös viimeiselle esteellekin sujui hyvin. Feertti hyppäsi sen hieman kaukaa, mutta muuten meni hyvin. Loppuverryttelyssä misery ratsasti Feerttiä hieman eteen-alas ja teki paljon voltteja. Loppukäynnit he kävivät vielä maastossa kävelemässä.

Ulkoasun, tekstien ja kaiken sislln copyright misery. 2014
Moondance on tysin virtuaalinen talli ja mitn ei ole oikeasti olemassa!