Hamekyttä HUI lopetettiin 26.2.2014 pahan suolikiertymän vuoksi. Mitään ei ollut enää tehtävissä ja ainoa vaihtoehto olisi ollut leikkaus, mutta Hamppu kärsi siinä vaiheessa jo niin paljon eikä olisi jaksanut tunnin ajomatkaa klinikalle. Se lopetettiin omaan kotipihaan illalla.


VIRTUAALIHEVONEN

Hamekyttä HUI

Hamekyttä HUI "Hamppu" s. 15.07.2009 (ikääntyminen)
suomenhevonen, ori kasvattaja Viehättävä
VH06-018-9949 omistaja misery. (Moondance)
155cm, punarautias Vaativa B / 60 cm (koulu)
Kilpailukalenteri KRJ-I, KTK-III, Ch-M, Klass I, SV-I

Palkittu 15.11.2013 tilaisuudessa KRJ-I palkinnolla pistein 101
Marraskuun 2010 orien kantakirjaustilaisuudesta KTK-III palkinto pistein 65p.
07.11.2010 hevosten askellajiarviointi ja irtohypytystilaisuudesta KUHMO-II (kutsu)
15.02.2010 2-vuotiaiden varsojen arviointitilaisuudesta SV-I (kutsu)

09.11.2010 - Klass I (40p.)
Ras- & könstyp 9/10 p.
HHB (huvud, hals, bål) 8/10 p.
Extremiteter 8/10 p.
Rörelsemekanik, skritt 7/10 p.
Rörelsemekanik, trav 8/10 p.
Klass I - 40/50 p.
Domare: Kmlnt, SISF's Bedömningsstation

Hamekyttä Hui, alias Hamppu, on päaäsiassa nöyrä ja kuuliainen ori. Toisinaan siitä löytyy ruutia - erityisesti ratsastaessa. Hoitaessa Hamppu möllöttää nätisti paikoillansa ja antaa laittaa varusteet ongelmitta. Joskus sillä on niin paljon energiaa ettei malttaisi olla hetkeäkään aloillaan. Säännöllisen liikutuksen avulla Hampun energia pysyy kurissa ja ori rauhallisena. Ratsastaessa sillä on isot askeleet pieneksi hevoseksi. Niihin on alkuunsa hankala mukautua, mutta pienen totuttelun jälkeen ratsastaja ei enää pompi montaa metriä ilmaan. Hamppu on herkkä avuille ja sillä ratsastaminen tapahtuu todella vähäeleisesti. Orilta löytyy valtavasti eteenpäinpyrkivyyttä. Muiden hevosten kanssa se tulee hienosti toimeen ja on kaikkien kaveri - myös muiden orien. Ihmisiäkään Hamppu ei vierasta vaan kerjää kaikilta huomiota.

Hoitaessa Hamppu on yleensä rauhallisesti paikallansa ja malttaa seistä siinä vaikka kuinka kauan. AD/HD päivinä se seisoo noin kymmenen sekunttia paikallansa komentamisen jälkeen ja alkaa taas steppailemisen. Hoitajalta vaaditaan paljon kärsivällisyyttä niinä päivinä. Varusteet on helppo laittaa, lukuunottamatta pinteleitä/suojia, joiden aikana Hamppu saattaa nostella jalkojansa ylös. Taluttaessa Hamppu kulkee kuuliaisesti vierellä ja pysähtyy kun taluttajakin pysähtyy. Tarhasta ori antaa vaihtelevalla menestyksellä kiinni - joskus se tulee portille laukalla ja joskus taas laukkaa hakijaa karkuun. Todettakoon myös sen, että Hamppu rakastaa piehtaroimista. Se ei todellakaan lukeudu tallin siistimpiin tapauksiin; mitä mutaisempi kohta niin sen parempi paikka piehtaroida. Jostain syystä kukaan ei mielellään hoida Hamppua keväisin ja syksyisin.

Ratsastaessa Hamppu on mukava tapaus kunhan sen kanssa pääsee sujuiksi asioista. Sillä on valtavat askeleet pieneksi hevoseksi ja niissä istuminen on oma lukunsa. Vaaditaan todella joustavaa lantiota ja rentoa istuntaa. Laukka varsinkin suuntautuu yleensä enemmän ylös kuin eteen. Hamppua ei paljoa tarvitse eteenpäin ratsastaa, sillä se omistaa vauhdikkaan luonteen ratsastaessa. Enemmänkin saa pitää jatkuvasti suusta kiinni tai ori taatusti kaahottaa kenttää ympäri pää viidentenä jalkana. Kouluratsastus on Hampun laji ja se jaksaa uskomattoman hyvin treenata samoja pieniä kuvioita. Ori on herkkä avuille ja ratsastuksen on oltava lähes eleetöntä. Esteratsastuksesta Hamppu innostuu normaalia enemmän ja radalla mentäessä vauhti onkin maailmanennätys luokkaa. Se ei liiemmin katso mihin jalkansa laittaa vaan pääasia orille on että mennään lujaa. Tästä syystä esteitä ei kilpailla vaan hypätään vain omaksi iloksi. Maastossa Hamppu on reipas ja hermostuu jos ei saa mennä. Silloin alkaa steppaileminen ja orin bravuurina on ojaan peruuttaminen. Hamppu ei mitään pelkää ja on sinänsä luotettava maastoratsu. Hitaille lenkeille sitä on turha ottaa mukaanja selkään kannattaa laittaa rohkea kuski. Jarrut kyllä löytyvät yleensä.

Kilpapaikalla ori käyttäytyy oikein mallikkaasti eikä koskaan nolaa minua. Traileriin Hamppu menee nätisti ja käyttäytyy kuljetuksen aikana hyvin. Energia-päivinä se saattaa hieman potkiskella ja steppailla pitkillä matkoilla. Kilpapaikalle saapuessa Hampun täytyy ensin ilmoittaa kaikille tulostansa suurella huutamisella. Sen jälkeen Hamppu keskittyy täysin hoitajaansa ja ratsastajaansa. Se yrittää aina parhaansa jo verryttelystä lähtien. On vain tärkeää saada jarrut toimimaan heti verkan alussa tai muutoin rata kaahotetaan ennätysvauhdilla läpi.


Sukutaulu ja -selvitys

i. Lakean Heikka
  Vir Mva Ch, KRL-II, YLA1, KTK-II
ii. Fiktion Iivari
  KTK-III, YLA2, SLA-II
iii. Vaapukan Aulis
  VIR MVA Ch, KRJ-II, SLA-II
iie. Fiktion Ilopilleri
 VIR MVA Ch, KTK I, KRJ I, YLA2, SLA-I*,
ie. Haavelaakson Harha
  KTK-III, YLA2, SLA-II
iei. Kirveltäjän Kavaljeeri
  Ch, KTK-III, SLA-II
iee. Raadelman Helmi
  VIR MVA Ch, KTK-II, SLA-I, YLA2
e. Heinämäen Halla
  VIR MVA CH, KTK-II, KRJ-I, YLA2, SLA-II
ei. Kuisman Tatu
  VIR MVA Ch, KTK-II, KRJ-I, YLA2
eii. Raadelman Ärräpää
  VIR MVA Ch, KTK-II, YLA2
eie. Mataleena
  YLA2, SLA-II
ee. Pikku ILO
  VIR MVA Ch
eei. Pilviponin Salamanteri
  KTK-II, VIR MVA Ch, VVJ III, YLA2, SLA-I
eee. Huvikumpulan Helmi
  KTK-III, VIR MVA Ch, YLA2


Jälkikasvu

t. Koivumäen Salarakas s. 28.10.2013 SV-I
o. Moon Hyytävä s. 12.09.2013
t. Moon Minerva s. 20.02.2012
t. Moon Hallamari s. 03.01.2012


Päiväkirja ja valmennukset

Hamekytän uusi koti 6.11.2011
Kävin viikko sitten koeratsastamassa Hamekytän, Viehättävän vanhan uudelleen myyntiin tulleen kasvatin. Alkuunsa Hamppu kuskasi minua ympäri kenttää kuin märkää rättiä, mutta loppua kohden sain jopa jonkinlaista kontrollia. Ihastuin sen upeisiin askeleisiin vaikka takamukseni olikin hieman hellä niiden jäljiltä. Lupasin harkita Hamekytän ostoa, sillä en ollut aivan vakuuttunut olisiko se meille sopiva. Tutkin rauhassa papereita illalla kotona ja kiinnitin huomioni Hampun upeaan sukutauluun - silloin tiesin että todellakin haluan Hampun meille. En kehdannut enää Ramille soittaa yhdeltä yöllä, vaan nukuin yöni levottomasti ja kellon lähestyessä ihmisten aikaa soitin heti.

Tänään lähdin hakemaan Hamppua Moondanceen. Matka oli tuskallisen pitkä, mutta onneksi olin ottanut erään tallitytöistä apukuskiksi. Upea ori oli jo valmiina meitä odottamassa ja käveli nätisti traileriin. Matka uuteen kotiin sujui rauhallisissa merkeissä. Tallille päästyä ori ilmoitti heti itsestänsä komealla hirnunnalla, johon lähes kaikki hevoset vastasivat. Kello oli sen verran paljon että Hamppu sai jäädä karsinaansa syömään heiniä. Ori ei tuntunut turhia stresaavan vaan keskittyi ainoastaan edessä oleviin heiniin.
22.03.2013 Kouluvalmennus, valmentajana Pöpi
Hamppu, Hamppu, Hamppu... Tämä lause pyöriskeli pääni sisällä koko seurvaaman tunnin, kun valmensin oria nimeltäänsä Hamekyttä HUI. Kouluvalmennus, onneksi, sillä alkulämmittelyjä seuratessani huomasin orin painavan kuolaimelle ja saavan Miseryn hikoilemaan pidätteitä tehdessään. Ties minkälainen höyryjuna tämäkin hevonen on esteillä. Katselin kuinka ratsukko teki erillaisia lisäyksiä ja ympyröitä, ratsastajan yrittäessä aktivoida oria kunnon vauhtiin. "Hamppu" alkoi kymmenen pienen voltin ja moonen monituisen kierroksen jälkeen lämmetä mukavasti ja itse valmennus saattoi alkaa. Ori asteli ratsastajineen pyytämääni keskikäyntiä, Misery sai koottua hevosen hienosti ja kulkemaan kaunista keskikäyntiä kuin suoraan oppikirjasta. Katsellessani pohkeidenkäyttöä, huomasin yllätyksekseni ettei Miseryn apuja huomannut lähes yhtään.

"Laukanvaihto!" Karjaisin käskyn, ja ratsastaja alkoi valmistella oria. Pieni pohjeapu, kevyt kuolaintuntuma ja istunta-avut saivat oriin laukalle, ja pieni käsky vaihtaa laukkaa, sai aikaan loistavia tuloksia. Olisipa joku omista suomijunteistani tuollainen unelma. Toisaalta katselin hiukan säälien kuinka Misery hytkyi epämukavan oloisessa ravissa, ainakin aluksi. Valmennuksen edetessä huomasin kehitystä ja pian ratsastajan mukautuneen orinsa liikkeisiin. Viimeisenä tehtävänä pyysinkin sulkutaivutusta. Ori lähti kiinnostuneena askeltamaan oikeaan suuntaan, ja näkymättömin avuin ratsukko suoritti hienoa sulkutaivutusta, josta puuttui vain pieni hienosäätö. Valmennuksen lopetin pyyntöön tehdä kunnon loppuverryttelyt kiitokseksi hevosen hyvästä työstä.

12.01.2013 Kouluvalmennus, valmentajana weem
Pyysit apua erityisesti Hampun laukkaan, joten otimme sen tänään harjoittelun alle. Olit jo aloitellut Hampun verryttelemistä, joten saitte jatkaa sitä mitä teittekin: voltit päätyihin ja nelikaarinen kiemuraura siihen väliin. Välikäyntien aikana selitin tehtävän: ensin pohkeenväistöllä lävistäjältä pitkälle sivulle, siitä heti laukannosto, laukassa pääty-ympyrä (mahdollisesti useampiakin, jos Hamppu kaahottaisi) ja lävistäjällä sitten laukanvaihto ja lyhyellä sivulla joko harjoitusravissa tai laukassa ympyrä. Pohkeenväistö sai Hampun tarkaksi pohkeelta ja vähän aktiivoi askelta, ja laukannosto suuntautuikin sitten kivast ylöspäin hevosen oikein kootessa itsensä. Ensimmäisen laukkaympyrän aikana kehotin hieman kokoamaan Hamppua ja koska tiesin hevosen olevan aika herkkä avuille, pelkkä istunnalla pidättäminen melkein riitti, siihen tarvittiin vain hieman puolipidetteitä rinnalle. Lävistäjällä Hamppu vähän lähti kaahottamaan, mutta sait kuitenkin laukanvaihdon tehtyä. Ohjeistin tekemään seuraavan ympyrän harjoitusravissa, ja oikein hitaassa ja kootussa. Tehtävää jatkettiin sitten, kun Hamppu oli taas koottuna, ja tähän suuntaan harjoitus onnistuikin todella hyvin - Hamppu ei kaahottanut edes lävistäjällä. Saitte kuitenkin toistaa harjoitusta vielä, jotta sait itsellesi varmuutta istunnalla jarruttamiseen ja Hamppukin jo rauhoittui laukkatehtäviin. Vielä loppuun sait tehdä suoralla uralla peruutuksesta laukannoston ja ihan muutaman askeleen laukkaa. Tämän todella kokoavan harjoituksen jälkeen saitte sitten aloittaakin loppuverryttelyn.

Kouluvalmennus 27.11.2011
Aloitimme tunnin reippaalla ravilla ja taivuttelulla. Hamppu ravasi hienosti eteenpäin, mutta sait olla antamassa useasti puolipidätteitä, että ravin tempo säilyisi. Pyysin teitä tekemään jokaiselle pitkälle sivulle pääty-ympyrän ja pitkillä sivuilla kolmikaarisenkiemurauran. Käskin kiinnittämään erityisesti huomiota asetuksiin ja kulmiin, jotta kulmat tulevat mukaan ratsastukseen eikä Hamppu kaahota eteenpäin. Ori ravasi jalosti eteen ja ravi olikin mieluisan näköistä. Sait Hampun hyvin ratsastettua eteen-alas, ja hevosesta huomasi rennomman liikkeen. Seuraavaksi halusin nähdä, millainen laukka orilla on. Ensimmäinen nosto oli hieman hätiköity, jonka seurauksena Hamppu lähti kaahottamaan kohti maneesin toista päätyä. Sait orin kuitenkin hyvin hallittua. Pyysin tulemaan pääty-ympyrälle, jotta saisimme treenattua hieman laukannostoja. Seuraava nosto onnistui paremmin, eikä ori enää hätiköinyt vaan kuunteli tarkasti apujasi ja käytti takapäätään todella hienosti. Sama toiseen kierrokseen eikä ongelmia enää ollut. Pyysin ravaamaan kevyessä ravissa loppuravit tehden kahdeksikkoa koko maneesin mitalla, jotta saat hevosen rennoksi. Hamppu tuntuu todella reippaalta orilta, jonka kanssa pidätteet näyttävät aika-ajoin olevan kovassa käytössä.

Kouluvalmennus 20.11.2011
Tänään harjoteltaisiin siirtymisiä, jotta Hamppu keskittyy enemmän ratsastajan apuihin. Alkukäynneistä lähtien ori vaikutti energiseltä. Annoin teidän verrytellä itsenäisesti neuvoen tekemään paljon voltteja ja suunnanvaihtoja. Hamppu ravasi reippaasti eteenpäin, ja ravitahti säilyi muutamaa temponlisäystä lukuunottamatta. Rajasin kentän puoliksi ja pyysin teidät isolle ympyrälle kentän toiselle puolelle. Laitoin rajatulle alueelle jokaiselle sivulle yhden törpön, jonka kohdalla piti suorittaa siirtyminen (ravi-käynti-pysähdys-ravi) jotta saadaan ori kuuntelemaan apuja paremmin. Hamppu ei ensimmäisillä pysähdyksillä malttanut seistä paikoillaan jolloin alkoi hangoittelemaan sinulle vastaan, mutta pienten pyörähdysten jälkeen sait orin kuitenkin seisomaan tasaisesti ja lopettamaan pelleilyn. Suunnanvaihdoksen jälkeen pyysin teitä ravaamaan harjoitusravissa parikertaa rajatun alueen ja kiinnittämään taas huomioita erityisesti kulmien ratsastukseen. Seuraavana olivat vuorossa taas laukannostot, jotka sujuivatkin huomattavasti paremmin kuin viimekerralla. Hamppu nosti nyt laukat ilman hötkyilyä, josta huomasi että olette selvästi treenanneet ja se on tuottanut tulosta. Siirtymiset (laukka-harj.ravi-käynti-laukka) onnistuivat tänään todella hienosti ja niin ratsastaja kuin hevonenkin näyttivät nauttivan onnistuneesta yhteistyöstä.

Ulkoasun, tekstien ja kaiken sislln copyright misery. 2014
Moondance on tysin virtuaalinen talli ja mitn ei ole oikeasti olemassa!