Hienohelma RÖK menehtyi 17.2.2013 tallipalossa 23-vuotiaana. Olin mennyt illalla jo nukkumaan, kun koirat herättivät minut haukunnallaan. Katsoessani ikkunasta ulos näin, miten pikkutalli oli ilmiliekeissä. Hevosia ei ehditty pelastamaan, mutta ne toivottavasti nukkuivat nopeasti pois. Heidi oli upea tamma, jota jää kaipaamaan moni.VIRTUAALIHEVONEN

Hienohelma RÖK

Hienohelma RÖK "Heidi" s. 15.3.2008 (ikääntyminen)
suomenhevonen, tamma kasvattaja Katiska
VH04-018-3170 omistaja misery. (Moondance)
155cm, rautias Vaativa B / 70 cm (koulu)
Kilpailukalenteri YLA2, SLA-III, KRJ-II

Palkittu vuonna 2008 YLA2 palkinnolla pistein 126
31.03.2009 sh-laatuarvostelussa palkittu SLA-III palkinnolla pistein 66
15.07.2012 KRJ-laatuarvostelussa palkittu KRJ-II palkinnolla pistein 89,5

Yleisesti ottaen Heidi on rauhallinen tamma ja se osaa ottaa kaikki asiat stressaamatta vastaan. Kun muut hevoset järkyttyvät kentälle raahattuja kukkapuskia tai pihalle jätettyä keltaista traktoria, Heidi tuskin edes korvaansa lotkauttaa niiden suuntaan. Hoitaessa se on rauhallinen, mutta harvoin jaksaa seistä pitkiä (puhutaan yli puolesta tunnista) aloillansa. Silloin alkaa steppaileminen tai vaikka ketjuilla leikkiminen. Ratsastaessa Heidi on äärimmäisen herkkä ja sille ei tarvitse antaa paljoa pohjetta ennen kuin se on jo liikkeellä. Kuumahkoksi tammaa voisi myös sanoa, mutta pikemminkin tamma on energinen. Puolipidätteitä saa tehdä tiuhaan tahtiin ennen kuin Heidi alkaa kulkea sitä tahtia kuin ratsastaja haluaa.

Hoidettaessa Heidi on rauhallinen ja sitä voi hyvin pikkulapsetkin hoitaa. Pyörimistä tai säheltämistä voi hiukan esiintyä, mutta yleensä vain jos Heidi joutuu seisomaan pitkän aikaa paikallansa tai sillä on erityisen huono päivä. Harjaaminen ei siis ole mikään ongelma. Kavioiden puhdistaminen sujuu miten sujuu, se riippuu ihan siitä millaisella tuulella Heidi on. Yleensä tamma on onneksi hyvällä tuulella ja kaviotkin nousevat pyynnöstä. Peseminen on ongelmatonta, sillä pesupaikalle tamma menee kiltisti ja itse peseminenkään ei tuota ongelmaa. Varustaessa Heidi osaa olla hankala. Suitsien laittaminen tuottaa enemmän haastetta kuin satula. Ohjat saa kaulalle ongelmitta, mutta kuolainten laitto on yhtä taistelua. Saat kuolaimet suuhun, Heidi "puklaa" ne ulos ulos. Satulaa laittaessa neiti saattaa hieman pullistella.

Taluttaessa Heidi on ongelmaton ja se kävelee kiltisti vierellä tai sitten hiukan jäljessä. Edes kiima-aikana orit eivät herätä kiinnostusta, sillä Heidi tietää, ettei se saa mennä orien luokse. Tarhassa Heidi viihtyy enemmän seurassa ja se tarhataankin isommassa tammalaumassa. Se ei ole lauman pomo, muttei anna muiden pompotella itseänsä.

Ratsastaessa Heidi on energinen vaikkei sitä päälle päin arvaisi. Neitosella on näyttävät ja tasaiset liikkeet, joissa on erittäin mukava istua. Tamma tykkää joka lajista, mutta parhaiten se hallitsee kouluratsastuksen. Pohjetta Heidi kuuntelee herkästi, joten kannattaa olla varovainen niiden käytön kanssa tai käy kuten sarjakuvissa; Heidi lähtee alta vauhdikkaasti ja itse et ehdi mukaan. Sitä pitää ratsastaa enemmän istunnalla. Kouluratsuna neitonen on oikein näppärä ja tamman liikkeitä on helppo mukailla. Heidin kanssa yltään tuloksiin, kunhan vain osaa ratsastaa tarpeeksi rauhassa, eikä hötkyile missään asiassa. Yleensä Heidi etenee jopa turhan verkkaisaa tahtia ja saa jatkuvasti olla pidättelemässä. Mielummin niin päin kuin liian laiska. Esteillä se innostuu valtavasti ja puolipidätteitä saa tehdä esteiden välillä tiuhaa tahtia, ettei tamma vain rynnisi esteelle. Askeleiden sovittamisessa Heidillä on ongelmaa, joten joskus voidaan hypätä vähän turhan läheltä tai sitten liian kaukaa. Erikoisesteitä Heidi kyttää ja kieltää herkästi. Kotikentillä esteitä mennään usein, mutta kilpakentille niiden suhteen ei ole asiaa. Maastossa tamma on vauhdikas ja joskus turhankin kuuma, mutta taitavan ratsastajan kanssa maastolenkeistä voi tulla jopa nautittavia. Heidi osaa kyllä olla rauhallinen, jos se vain haluaa.

Kilpailuissa tamma on oma itsensä, se nauttii esiintymisestä ja kaikesta saamastaan huomiosta. Koulukilpailuissa erityisesti Heidi on paljon mukavempi kuin kotikentillä. Verryttelyssä energiaa saattaa olla turhankin paljon, mutta yleensä suorituksen aikana tamma on paljon rennompi. Palkintojenjaossa se usein intoilee ja saattaa takamus herkästi lentää kunniakierroksella. Traileriin Heidi menee nätisti ja osaa käyttäytyä kuljetuksen ajan asiallisesti. Tämän tamman kanssa kilpamatkat ovat olleet helppoja!Sukutaulu ja -selvitys

i. Fiktion Omenavaras
  uudet sivut kadonneet, YLA2, SLA-III
ii. Ristin Startti-Martti
 
iii. Nerian Eemil
  KTK-I, KRJ-I, VVJ-I, YLA1, Vir Mva Ch
iie. Ryövärintytär DL
  YLA2, KRJ-IV
ie. Dein Säikkysilmä
  KRJ-III, YLA3
iei. Haperon Tihku
  KTK-III, YLA1, Vir Mva Ch
iee. Kirveltäjän Kaisla
  KTK-III, YLA2
e. Himpulan Peppiina
  YLA2, SLA-III, KTK-III
ei. Wadelman Ukkosherra
 
eii. VM Jääräpää
 
eie. Lumikko
 
ee. Vellaana KIR
 
eei. Carmiénin Valve
 
eee. Titi-uu
 


Jälkikasvu

t. Moon Lupaus s. 06.01.2013
t. Moon Minerva s. 20.02.2012
t. Mörkövaaran Sokki s. 19.10.2008
o. Moon Hiprakka s. 22.10.2008
t. Moon Kuiskutusta s. 26.11.2008


Päiväkirja ja valmennukset

12.02.2009 talviterveiset
Heidille on taas haussa poikaystävä. Tamma on ollut pirteä ja terve koko sen ajan, mitä on luonani ollut. Hieman huolestutti kun se yski muutama viikko sitten, mutta sekin meni onneksi nopeasti ohi ja kyse varmaan oli vain pakkasilmasta. Heidin kanssa ei olla valmennuksissa käyty hetkeen. Sen sijaan olemme lähinnä vain köpötelleet maastossa, josta Heidi nauttii toden teolla. Tammamamma pärjäsi myös hienosti yleislaatuarvostelussa ja sai sieltä palkinnoksi toisen palkinnon. Tavoitteena olisi vielä kouluratsastuslaatis. ;)

11.11.2008 varsauutisia ja valmentautumista
Heidi synnytti viime kuussa terveen tammavarsan, jonka nimeksi tuli Moon Kuiskutusta. Se muutti jo uuteen kotiinsa ja Heidi oli hieman haikeana. Se hoivasi hienosti varsaansa ja piti siitä hyvää huolta. Tarkoitus olisi taas piakoin astuttaa Heidi.

Olemme valmentautuneet tamman kanssa paljon ja se on nauttinut, kun pääsee oikein kunnolla töihin. Kilpailuihin en enää aio Heidiä kuitenkaan viedä, sen kilpaura on jo kunniallisesti ohitse. Siitä löytyy virtaa ja se jaksaa harjoitella ahkerasti, sekä riehua varsojen kanssa tarhassa. Eritoten pakkaskelit ovat tehneet tammasta kovin pirteän.

11.11.2008 uusi koti, uudet kujeet
Tänään tallille saapui uusia hevosia ja Heidi oli niistä yksi. Olen jo pidemmän aikaa hakenut siitoskäyttöön suomenhevostammaa ja Heidin nähtyäni olin täysin myyty. Tein tarjousta hieman epäröiden - tuskin tuo meille lähtee, on niin paljon hyviä tarjouksia. Katiska kuitenkin ilmoitti, että Heidi lähtee matkaani. Olin todella tyytyväinen, eikä ole pettynyt vielä - tuskin tulen pettymäänkään.

Kuljetus sujui hienosti ja lähdin taluttelemaan Heidiä hieman maastoon pitkällä liinalla. Tamma käveli verkkaisesti vierelläni ja katseli uusia paikkoja korvat hörössä. Pienen kävelylenkin jälkeen Heidi pääsi tutustumaan hieman tallialueeseen ja tulevaan tarhaansa - annoin tamman olla puolisen tuntia tarhassa, kunnes hain sen sisälle omaan karsinaan. Siellä mammaa odottivat herkulliset heinät, joiden kimppuun Heidi syöksyi epäröimättä. Mukava saada tallin joukkoon kunnon siitoshevonen, jolla on hieno suku ja rakenne, sekä upea luonne! Heidillä ei enää kilpailla kuin ehkä näyttelyissä ja mahdollisesti villeissä kilpailuissa.
27.8.2009 kouluvalmennus, valmentajana Sorel
Helmin kanssa aloititte valmennuksen tasaisen hyvin ja näyttäen kaikki parhaat puolenne alkuverryttelyssä. Työskentelyn saitte aloittaa ravissa ja käynnissä muutellen tempoa ja tehden taivutuksia ja pohkeenväistöjä. Helmi vaikuttikin erittäin yhteistyökykyiseltä ja kuuliaiselta tammalta. Valmennuksen pääpainotuksen olin kuitenkin suunittellut laukkatyöskentelyyn, ja niinpä saitte aloittaa temmon vaihteluilla laukassa ja vastalaukkaharjoituksilla. Yhteistyönne toimi hienosti eikä moitteen sijaa löytynyt, siritymiset käyntiin ja takaisin laukkaankin tapahtuivat juuri oikeilla kohdilla ilman epäröintiä. Laukkatyöskentelyn viimeisenä osana oli vielä laukanvaihdot joka askeleessa ja ohjasit hieman liiankin itsevarmasti Helmen kokorataleikkaalle ja pamautit menemään kiitolaukkaa oikein kunnolla. No, eipä mitään. Uudella yrittämällä kuuntelitte enemmän toisianne ja laukanvaihtoja ehditte tekemään jo muutamia kokorataleikkaalla, huolimatta koko ajan kiihtyvästä vauhdistanne. Hiottuanne vielä pari kertaa tätä osaa, saitte laukanvaihdot sujumaan joka askeleella kuin tyhjää vain. Muista kuitenkin Helmen kanssa keskittyä vielä enemmän painoapuihin ja unohtamaan, oli tilanne mikä hyvänsä, turhan pohkeiden liikuttelun, tamma selvästikin osaa asiansa. Koko valmennuksen ajan työskentelynne oli rauhallista ja olette selvästi löytäneet yteisen sävelen, mitä tulee kouluratsastukseen.

17.3.2009 kouluvalmennus, valmentajana Meleni
Helmin kanssa aloititte valmennuksen tasaisen hyvin ja näyttäen kaikki parhaat puolenne alkuverryttelyssä. Työskentelyn saitte aloittaa ravissa ja käynnissä muutellen tempoa ja tehden taivutuksia ja pohkeenväistöjä. Helmi vaikuttikin erittäin yhteistyökykyiseltä ja kuuliaiselta tammalta. Valmennuksen pääpainotuksen olin kuitenkin suunittellut laukkatyöskentelyyn, ja niinpä saitte aloittaa temmon vaihteluilla laukassa ja vastalaukkaharjoituksilla. Yhteistyönne toimi hienosti eikä moitteen sijaa löytynyt, siritymiset käyntiin ja takaisin laukkaankin tapahtuivat juuri oikeilla kohdilla ilman epäröintiä. Laukkatyöskentelyn viimeisenä osana oli vielä laukanvaihdot joka askeleessa ja ohjasit hieman liiankin itsevarmasti Helmen kokorataleikkaalle ja pamautit menemään kiitolaukkaa oikein kunnolla. No, eipä mitään. Uudella yrittämällä kuuntelitte enemmän toisianne ja laukanvaihtoja ehditte tekemään jo muutamia kokorataleikkaalla, huolimatta koko ajan kiihtyvästä vauhdistanne. Hiottuanne vielä pari kertaa tätä osaa, saitte laukanvaihdot sujumaan joka askeleella kuin tyhjää vain. Muista kuitenkin Helmen kanssa keskittyä vielä enemmän painoapuihin ja unohtamaan, oli tilanne mikä hyvänsä, turhan pohkeiden liikuttelun, tamma selvästikin osaa asiansa. Koko valmennuksen ajan työskentelynne oli rauhallista ja olette selvästi löytäneet yteisen sävelen, mitä tulee kouluratsastukseen.

3.12.2008 kouluvalmennus, valmentajana Veera
Näemme taas huippuluokan ratsukon. Tulitte yhtä hienoina kentälle ja tänään ottaisimme erilaista harjoitusta. Heti alkukäyntien jälkeen aloimme ottaa koottua laukkaa ympäri kenttää. Näytti hienolta ja niimpä teimme vähän pohkeenväistöjä laukassa. Heidi ei oiekin olisi tahtonut kääntää takapuoltaan sisälle ja jouduit käyttämään riuskempia apuja. Työn tuloksena se takapääkin irtautui urasta ja sait Heidin hienosti menemään. Teimme tätä molempiin suuntiin ja sitten tulitte keskiympyrälle. Ravailitte hetken ilman jalustimia smalla, kun minä huutelin ohjeita istuntaasi. Sinä istuit kokonaisuudessaan hyvin, mutta olihan siellä tietty pieniä virheitä. Sitten otimme ensin myötälaukkaa ja vaihdoitte vastalaukkaan. Heidi ei selvästi tykännyt vastalaukasta ja niimpä se heitti parit pukit. Hyvä, että et tippunut. Kokosit hevosen uudestaan ja jatkoimme. Aloimme tekemään vaihtoja. Ensin 5, sitten 3 ja lopulta 2 askeleen välein. Heidi totteli kuin kokenein kouluratsu ja päätimme lopettaa. Otitte itsenäiset loppuverryttelyt.

2.12.2008 kouluvalmennus, valmentajana Veera
Kun astuitte kentälle, huomasin heti, että Heidi oli hyvässä kunnossa ja näytti todella lupaavalta. Aloitimme lämmittelyt tekemällä kolmikaarista kiemurauraa ravissa. Jokaisen kiemuran suoristus kohdassa oli puomit, joiden väliin piti pysähty. Heidi oli aika innoissaan, eikä oikein tahtonut pysähdellä vaan paahtaa eteempäin. Jouduit ottamaan yhden hieman ronskimman pysöhdyksen, jonka jälkeen Heidi kuunteli loistavasti. Aloitimme harjoituksen. Tänään oli luvassa sitä samaa kolmikaarista kiemurauraa, mutta niin, että pysähdyttäisiin puomien välissä, ja siitä lähdettäisiin tekemeään pohkeenväistöllä se kaari. Heidi kuunteli sinua loistavasti ja näky ihan lepuutti silmää, kun onnisutuitte niin hyvin. Lopuksi otimme vielä kentällä lisättyä laukkaa ja hiukkasen erikokoisia ympyröitä. Loppuravit ja käynnit otitte viereisellä pellolla ja Heidi meni rennosti ja hyvin.

29.11.2008 kouluvalmennus, valmentajana Katiska
Misery. hoiti alkuverryttelyn itsenäisesti, ja sai Heidin helposti kulkemaan kauniissa muodossa. Aloitimme yhdesä tekemällä avotaivutuksia molempiin suuntiin, jotka alun kireyden jälkeen alkoivat sujua ihan mallikkaasti. Koottuja askellajeja harjoiteltaessa huomasin nopeasti, että tamma omistaa varsin mukavat liikkeet. Huomautin asiasta myös misery.lle, jonka ote hevoseen meinasi lipsahti heti ylpeydestä hienoa ratsuaan kohtaan, mutta palasi taas yhtä nopeasti uuden huomautuksen myötä. Lopputunnista harjoittelimme laukanvaihtoja, joiden kanssa en juurikaan nähnyt ongelmaa. Kokonaisuutena varsin tasapainoinen ratsukko.

Ulkoasun, tekstien ja kaiken sislln copyright misery. 2014
Moondance on tysin virtuaalinen talli ja mitn ei ole oikeasti olemassa!