Kaartin Vilhelmiina lopetettiin vanhuuden vaivojen johdosta 30.8.2013 24-vuotiaana.VIRTUAALIHEVONEN

Kaartin Vilhelmiina

Kaartin Vilhelmiina "Helmi" s. 20.01.2012 (ikääntyminen)
suomenhevonen, tamma kasvattaja Kaartin hevoset
VH12-018-0219 omistaja VRL-01080 (Moondance)
160cm, rautias Vaativa B / 80 cm (koulu)
Kilpailukalenteri YLA2

Palkittu 25.04.2015 tilaisuudessa palkinnolla YLA2 pistein 91,5

Hoitaessa Helmi on sopivan seurallinen, mutta ei pyytämättä tule ihmisen iholle. Se kunnioittaa hoitajan ja taluttajan omaa tilaa hienosti. Muutenkin Helmi on varsin nöyrä hevonen, jolta ei kärsivällisyyttä puutu. Kuten kerroin, olen joskus unohtanut Helmin seisomaan käytävälle ja se on kärsivällisesti odotellut minua takaisin. Varusteiden laittaminen tammalle on helppoa. Se ei pullistele satulavyötä kiristäessä, eikä pidä suutansa liimattuna kiinni tai venytä kaulaansa kirahvin lailla kiusatakseen tälläisiä lyhyitä tyttöjä. Taluttaessa Helmi seuraa nätisti vierellä koiran tavoin. Taluttajan pysähtyessä sekin pysähtyy tasan samalla sekunnilla. Tarhasta Helmi antaa hienosti kiinni ja tulee luokse aina viheltäessä. Tosin mikäli viheltäjä on vieras ihminen, niin Helmi tarkkailee asiaa hetken taka-alalta ja päättää sitten tuleeko luokse vai ei. Helmi ei kuulu uteliaisimpiin hevosiin, vaan se haluaa tutustua uusiin asioihin pienen aikalisän kanssa. Tämäkin taitaa mennä sen hitauden piikkiin.

Ratsastaessa Helmi jatkaa samaa linjaansa; nöyrä ja kuuliainen, sekä hieman hidas. Se ei ole mikään liitokavio eikä tee kouluradalla vauhtiennätyksiä. Maastolenkitkin Helmin kanssa kestävät kauemmin aikaa kuin suurimman osan muun hevosen kanssa. Tästä huolimatta sillä ratsastus on mahtava kokemus. Helmi hallitsee hienosti koulukiemurat ja osaa paljon Vaativan A:ankin juttuja. Se tarvitsee napakat ja selkeät avut. Jos ratsastaja antaa epäselviä apuja, saattaa Helmi hidastaa miettimään niiden tarkoitusta. Se on ehkä hieman putkiaivo, kuten miehetkin, eikä osaa tehdä kymmentä asiaa kerralla. Helmi kuitenkin yrittää parhaansa mukaan miellyttää ratsastajaa. Se ei ole koskaan pelleillyt mitään, ei pukittanut, ei tahallansa pysähtynyt eikä lähtenyt viemään. Helmillä on lisäksi miellyttävät askeleet istua. Sitä joutuu hieman pyytämään eteen päin, jotta neiti liikkuisi näyttävän näköisesti. Esteillä Helmi on sellainen kömpelys, joka pudottelee puomeja tehden niistä tulitikkuja. Se saattaa ponnistaa liian kaukaa ja rämähtää suoraan puomien päälle. En tuhlaa kallista estekalustoani jotta saisin hypätä Helmin kanssa vaan jätän suosista asian niille, jotka sen osaavat. Joskus vaihtelun vuoksi hyppäämme pieniä esteitä vanhojen puomien kera. Maastossa Helmi on rauhallinen, eikä hötkyile tai säiky mitään. Se talsii omaa tahtiansa menemään minne ratsastaja pyytääkin. Helmistä toki löytyy hieman vauhtiakin jos tarpeeksi pyytää. Silti se ei tee mitään nopeusennätystä ja muita hevosia saakin ottaa yleensä reippaammalla askellajilla kiinni.

Lastaus on asia, joka Helmin kanssa on haastavaa. Sillä on hieman laitakauhua ja yksin matkustaessa saattaa saada paniikkikohtauksia. Rauhallisen kaverin kanssa Helmi matkustaa urheasti pitkiäkin matoja. Traileriin sitä joutuu hieman pakottamaan tai lahjomaan. Sieltä alas Helmi tulee reippaalla tahdilla ja taluttajan on syytä varautua tähän, ettei kilpapaikalla juokse irrallinen suomenhevonen hetken kuluttua. Helmi on rento vieraassakin paikassa. Se keskittyy verryttelystä lähtien ratsastajaan ja tulevaan koitokseen. Suoritus menee yleensä hyvin ja ainoat virheet ovat ratsastajan mokia. Palkintojenjaossa Helmi seisoisi vaikka kuinka kauan aloillaan. Se ei pelkää mitään. Muutaman kerran on valokuvaaja napannut palkituista kuvia salamavalolla ja muiden hevosten kaikotessa paikalta, Helmi ei ole korvaansakaan lotkauttanut. Kunniakierros on aina hallittu ja rauhallinen, eikä päätöntä kaahotusta. Helmi on yleensä varahevosena palkintojenjakoon, jos oikea palkittu ratsu on mahdoton tai muuten vain ärsyttävä.


Sukutaulu ja -selvitys

i. Koistilan Vilperi
  KTK-II
ii. Vimma Vei
  Ch, KRJ-II, KTK-II
iii. Vimpeli
  sh, 162cm, voikko (evm)
iie. DD Tähti
  sh, 155cm, voikko (evm)
ie. Lumikeiju
  KTK-II, KRL-II, YLA1
iei. Lumikenttien Hurjapää
  sh, 164cm, ruunikko (evm)
iee. Pakkas-Pauliina
  sh, 163cm, ruunikko (evm)
e. Metsäkartanon Vilia
  KTK-III
ei. Vikkori
  VIR MVA Ch, KTK-II, YLA2
eii. Aatun Ajo
  sh, 149cm, kimo (evm)
eie. Pinnari
  sh, 160cm, rautias (evm)
ee. Maanavilja
 
eei. Malja-Markiisi
  sh, 157cm, musta (evm)
eee. Venjan Viuna
  sh, 164cm, ruunikko (evm)

i. Koistilan Vilperi on 160cm korkea rautias suomenhevosori. Luonteeltaan Vili on rauhallinen käsitellä ja yhteistyöhaluinen ratsastaessa. Yleispainotteinen ori kilpaili menestyen esteillä ja koulussa, sekä starttasi muutaman kerran kenttäratsastuksessakin. Jälkikasvua sillä on rekisterin mukaan vain kaksi kappaletta, mutta tähän pätee sanonta: ei se määrä, vaan laatu.

iii. Vimpeli on valjakkopainotteinen voikko ori. Vipe on kilpailee valjakkokentillä vaativalla tasolla, mutta ei ole menestynyt siellä yhtä hyvin kuin noviisi tasolla. Ori rakastaa vetää valjakkoa takanaan, mutta välillä se kuuntelupuoli jää hieman jälkeen ja ori saattaa suunnata sinne minne haluaa. Noviisi taso onkin sitten helpompi, eikä orilta vaadita yhtä paljon. Luonteeltaan Vipe on rauhallinen, mutta tammojen seurassa se kyllä haluaa itsensä nähdyksi. Jälkeläisiä herralla on viisi, joten ei ori ihan "tyhjän pantiksi" ole jäänyt. Sen jälkeläiset kilpailevat valjakkoajoissa, mutta samalla myös muutama on yleisratsuja.

iie. DD Tähti on kuin yksi suurista tähdistä taivaalla. Sen kaunis väritys on hyvin vaalea voikko, eikä sitä voi olla huomioimatta kilpailuradoilla. Tähti kilpailee valjakossa, mutta samalla myös koulukentillä. Tamma kylläkin nauttii huomattavasti enemmän koulukentillä olosta ja varsinkin kür luokissa, joissa se saa tanssahdella musiikin tahtiin. Tähti on sijoittunut muutamia kertoja valjakossa, mutta koulussa sen menestys vain kasvaa edelleen. Luonteeltaan Tähti on lempeä ja rakastaa yli kaiken lapsia, varsinainen äiti hahmo. Jälkeläisiä tammalla on vain yksi.

iei. Lumikenttien Hurjapää, tämä 164 senttimetriä korkea suomenhevosori on kilpaillut kenttäpainoitteisena kymmeniä startteja, sijoittuen lähes joka kerta. Painoituksensa takia se on kilpaillut myös niin este- kuin kouluradoillakin, ja siltä sujuvat kouluratsastusliikkeet aina vaativan B:hen asti ja ratana se on kilpaillut 110 cm tasolla. Se on luonteeltaan selväpäinen ja rohkea, turvallinen käsitellä mutta silti erittäin energinen ja vahva. Lumikenttien Hurjapäällä on 6 jälkeläistä, joista jokainen on menestyvä ratsu kilparadoilla ja omaa kauniin ruunikon värityksen, kuten isänsä.

iee. Pakkas-Pauliina - suomenhevostamma, jolta säkäkorkeutta löytyy 163 cm - on kouluradoilla startannut voitokkaasti. Jopa vaativan B:n asiat osaava neito on säväyttänyt kilpailuissa hienoilla liikkeillään ja pettämättömällä kuuliaisuudellaan. Sen askellus on lennokasta, se on väritykseltään kaunis ruunikko ja sen luonne on suomenhevoselle niin tyypillinen: rohkea, kiltti ja luottavainen. Pakkas-Pauliina on startannut myös estekilpailuissa alle metrin radoilla ja saanut sieltä muutaman sijoituksen, mutta täysin koulupainoitteinen se siis silti on. Sillä on myös hallussaan valjakkoajosta parit sijoitukset. Pakkas-Pauliinalta löytyy 3 jälkeläistä.

e. Metsäkartanon Vilia oli ruunikko 160cm korkea suomenhevostamma, joka oli luonteeltaan hieman tammamainen. Se ei aina antanut ratsastaessaan parasta ja saattoi joskus hoitaessa kiukutella, jos jokin asia ei mennyt sen mielen mukaan. Vilia kilpaili vaihtelevalla menestyksellä kouluratsastuksessa. Se starttasi huimat 275 kertaa ja sijoittui niistä 49 kertaa. Jälkikasvua Vilialla on vain kaksi kappaletta.

eii. Aatun Ajo on melkein pienhevosen korkuinen kimo ori, joka kilpailee työhevoskilpailuissa ja valjakkoajossa. Ulkomuodoltaan ori ei ole mitenkään erityinen, mutta se tunnetaan paremmin sanalla "periyttäjä". Aapo periyttää jälkeläisilleen hyvää luonnetta ja kilpailuhenkeä. Ori itse on luonteeltaan rauhallinen ja hyvin yhteistyöhaluinen, se myös kiintyy helposti vain yhteen ihmiseen. Tässä yksi syy miksi se kilpailee vain lajeissa joissa se saa olla yksin, koska se on hyvin kilpailuhenkinen ja jos toinen ori tulisi tielle niin siitä vasta Aapo vimmastuisi. Aapo periyttää myös jonkun verran väriäänkin, mutta vain noin puolet sen kymmenestä jälkeläisestä on väriltään kimoja.

eie. Pinnari on nimensä veroinen tamma. Se haluaa aina selvitä "matalimmasta aidasta" ja yleensä kapinoikin alussa tiukasti ratsastajaa vastaan. Nenna onkin siis varsinainen itsepäinen tamma, puhumattakaan miten sen luonne muuttuu pahempaan kiima aikana. Kilpailuradoilla se haluaisi vain mennä ja mennä, siksi kilpailut eivät tulleet kysymykseenkään. Tamman omistaja kuitenkin hokasi uuden lajin, heti kun hän etsi Nennalle oria (Aatun Ajoa). Nenna kilpaileekin nykyään työhevoskilpailuissa ja välillä huomaa miten tamman menohalu uupuu kesken matkan. Vaikka Nennalla on ilkeä ja pirullinen luonne, on se silti hieno ratsu, jos tamman saa ymmärtämään ketä on johtaja. Jälkeläisiä sillä on vain yksi.

eei. Malja-Markiisi oli musta hyväluontoinen suomenhevosori, jolta löytyi säkäkorkeutta 157cm. Koulupainotteinen Markki keräsi menestystä vaativa B-tasolta ja osallistui muutamia kertoja suomenhevosten koulumestaruuksiinkin vaihtelevalla menestyksellä. Jälkikasvua ori jätti viisitoista kappaletta ja ainakin suurin osa niistä peri isältänsä koulutaidot ja upeat liikkeet.

eee. Venjan Viuna oli 164cm korkea ruunikko suomenhevostamma. Se oli luonteeltaan hankala ja tammamainen, eikä tästä syystä aina menestynyt kilpakentillä. Viunan kanssa kilpailtiin pääasiassa kenttäratsastuksessa, mutta myös rataesteillä satunnaisesti. Hyvällä tuulella ollessaan Viuna sijoittui usein, mutta ailahtelevaisuuden vuoksi ei aina ruusukkeita ollut kotiintuomisina. Jälkikasvua tamma jätti kolme kappaletta.Jälkikasvu

o. Moon Tuisku s. 17.12.2012
o. Moon Varjostaja s. 01.04.2013
t. Moon Villityttö s. 26.05.2013
t. Moon Wilhelmiina s. 30.06.2013 KTK-II


Päiväkirja ja valmennukset

28.01.2012 Helmin uusi koti
Tälläkään kertaa minulla ei ollut tarkoitusta hankkia vielä uusia hevosia talliin, mutta Helmin nähdessä en voinut muuta. Ensitapaaminen sen kanssa oli unohtumaton. Vaikka Helmi oli vasta maitovarsa, se oli uskomattoman rauhallinen. Kasvattaja talutteli Helmiä ja sen emää ympäri pihamaata. Vieressä traktori hääri lumen kimpussa ja kauempana ravasi ravihevonen rataa pitkin. Helmi ei välittänyt niistä mitään, vaikka emä muutaman kerran säpsähtelikin kovia ääniä. Pikkuvarsa oli myös ihanan seurallinen ja tuli pienen miettimisen jälkeen tekemään minuun tuttavuutta. Olin aivan myyty. Tiedätte varmaan sen tunteen "pakko saada tuo, se vei sydämeni heti".

Tänään Helmi vihdoin saapui uuteen kotiinsa meille Moondanceen. Se oli kasvanut valtavasti viime näkemisestä, josta on jo tovi vierähtänyt. Helmi oli kuulemma matkustanut kohtalaisen hyvin, mutta oli pikkaisen panikoinut traileriin mentäessä. Kasvattaja epäili sillä olevan lievä laitakauhu ja suositteli, että varsan kanssa reissaisi joku kokenut hevonen. Talutin Helmin sen uuteen karsinaan. Varsa ei ollut moksiskaan vaan tutki hieman epäröiden karsinaansa. Kasvattaja toi Helmen tavarat talliin ja toivotti hyvät jatkot papereiden kirjoittelun myötä. Tänään ei ollut iltatallivuoroni, mutta kävin silti vielä moikkaamassa uusinta tulokasta ennen valojen sammuttamista. Helmi mutusteli tyytyväisenä iltaheiniänsä ja kävi siinä lomassa moikkamaassa tälläistä "ylihuolehtivaista mammaa". On siinä fiksu varsa, ei voi muuta sanoa! Odotan innolla tämän ratsukoulutusta, joka ei taida tuottaa ongelmia.
04.03.2013 kouluvalmennus, valmentajana Jenna
Helmi vaikutti alkuverryttelyssä kulkevan kuin täi tervassa, mutta hitaasti ja varmasti tamma kuitenkin vetristyi. Verryttelyssä ratsukko teki paljon voltteja, kolmikaarisia ja tempon muutoksia. Helmi siirtyi kuuliaisesti peräänantoon ja ratsastajalla oli hyvä kuolaintuntuma suokin suuhun. Varsinaisena harjoituksena Helmin kanssa oli pohkeenväistö käynnissä ja ravissa. Ensin tehtiin väistöjä keskihalkaisijalta pitkälle sivulle ja takaisin. Helmi myötäsi hyvin niskastaan ja vastasi hyvin ratsastajansa apuihin. Väistöt olivat varsin siistejä. Käynnissä Helmi astui hyvin ristiin ja väistö oli joustava, mutta ravissa ristiaskel oli vajavainen eikä liike ollut eteenpäin vievä. Kehotin ratsastajaa antamaan tammalle enemmän ohjaa tuntumaa menettämättä. Lisäksi huomautin vajavaisista pohjeavuista. Muutamien yritysten jälkeen Helmi väisti kivasti myös ravissa. Väistöjen sujuessa suoralla uralla treenailtiin niitä kaarevilla urilla. Kaarevalla uralla väistöt olivatkin huomattavasti haastavampi harjoitus parivaljakolle. Käynnissä taas sujui paremmin kuin ravissa. Useiden yritysten jälkeen kuitenkin väistöt sujuivat hienosti molemmissa askellajeissa. Ennen tunnin päättymistä ratsukko sai irrotella laukassa suoralla uralla. Laukassa oli lähinnä tempon muutoksia, jotka eivät ratsukolle tuottaneet hankaluuksia.

22.02.2013 kouluvalmennus, valmentajana Wolf
Olin luvannut valmentaa ratsukkoa misery & Helmi toisen kerran, toistaen viime kerran aihetta ja mahdollisesti harjoitellen muutakin, jos aikaa jäisi. Olin mukana jo heti alkulämmittelyissä ja ohjasinkin ratsukkoa tekemään lyhyen mutta hyvinkin tehokkaan alkulämmittelyn, jonka olin suunnitellut jo aikaisemmin nimenomaan tätä ratsukkoa ajatellen. Helmi lämpenikin tänään nopeasti, joten pääsimme jo pian aloittamaan varsinaisen laukkatyöskentelyn. Viime kertaan verrattuna olin muuttanut rataa siten, että tällä kertaa yhden voltin sijasta tehtiinkin kaksi volttia per pitkä sivu. Näin saataisiin haastetta ja enemmän vastalaukan harjoittelua peliin mukaan. Lisäksi lyhyiden sivujen voltit jätettiin tekemättä, koska myötälaukkaa ei ollut tarvetta harjoitella sen enempää. Alkuun miseryn tuli ratsastaa hyvin koottua laukkaa kentän pitkillä sivuilla, koottua ravia lyhyillä, jotta Helmi saataisiin keskittymään varsinaiseen tehtävään. Helmi oli hyvin koko ajan mukana ja valppaana, joten pääsimme nopeasti varsinaisen tehtävän pariin. Rata aloitettiin lyhyen sivun kulmasta, ratsastettiin oikeaa laukkaa pitkästä sivusta kolmasosa, ja tänä aikana oli tarkoitus tehdä laukanvaihto. Sitten voltille, joka ratsastettiin vastalaukassa, voltin jälkeen hetken matkaa suoraa, toiselle voltille, ja pitkän sivun loppuvaiheessa tehtiin taas laukanvaihto. Lyhyet sivut ratsastettiin rentoa ravia, jotta Helmi sai hetken levätä tehtävien välillä. Tehtävän helpottamiseksi olin asettanut tötteröitä merkiksi kohdista, jotka piti volteissa kiertää, jottei Helmi kiertäisi samaa volttia kahdesti, kun volttien välillä oli tarkoitus ratsastaa suoraan pieni matka. Kokonaisuudessaan valmennus sujui oikein mainiosti ja Helmi suoritti tehtävät kunnialla - puhumatta tietenkään hyvästä ratsastajan suorituksesta. Vaikka valmennus jäikin lyhyeksi tehtävän rankkuuden takia, tästä oli teille varmasti paljon hyötyä tulevaisuuden varalle!

10.02.2013 kouluvalmennus, valmentajana Wolf
Olin tänään saapunut valmentamaan miseryä ja hänen suomenhevostammaansa Kaartin Vilhelmiinaa. Aiheena oli tällä kertaa laukanvaihdot, ja kentälle päästyäni ratsukko olikin jo työn touhussa alkulämmittelyidensä kanssa. Päätin ottaa ohjat käsiini ja neuvoin ratsukolle lyhyet, mutta tehokkaat alkulämmittelyt käynti- ja ravityöskentelynä. Kun Helmi oli lopulta saatu herkäksi avuille, aloitettiin varsinainen laukkatyöskentely. Kentän pitkä sivu oli tarkoitus laukata ja tehdä sinä aikana ainakin yksi laukanvaihto. Lyhyelle sivulle tultaessa hidastettiin raviin, tehtiin voltti Helmin pitämiseksi hereillä ja ratsastettiin taas seuraavalle pitkälle sivulle. Tätä toistaessa laukanvaihdot alkoivat sujumaan yhä paremmin ja paremmin. Vaikeutimme tehtävää niin, että pitkän sivun ensimmäisellä puolikkaalla tuli tehdä yksi laukanvaihto, ratsastaa voltti vastalaukkaa ja jatkaa sitten pitkän sivun toinen puolikas. Ennen kulmaan saapumista piti tehdä vielä yksi laukanvaihto, jotta pääsisi lyhyelle sivulle ratsastamaan voltin myötälaukkaa. Helmi oli ensin hieman hämmentynyt tästä tehtävästä, mutta pian se tajusi jutun jujun ja homma alkoi sujua mainiosti. Teimme tätä vain kaksi kierrosta maneesin ympäri, koska Helmi väsyi nopeasti volteista, jotka vaativat siltä paljon. Tätä kannattaa kuitenkin harjoitella, koska tämä on Helmille selvästi mielekäs ja tarpeeksi vaativa harjoitus.

10.01.2013 kouluvalmennus, valmentajana Jenna
Rautias tamma asteli reippaasti maneesissa ratsastajan kootessa ohjia tuntumalle. Alkuverryttelyksi ratsukko sai tehdä perinteiseen tapaan voltteja, serpentiinejä ja siirtymisiä. Tamma vastasi apuihin vitkastellen ja ratsastaja sai tehdä töitä herätelläkseen Helmin. Lämmittelyn jälkeen siirryttiin päivän polttavaan puheenaiheeseen - laukanvaihtoihin. Ratsastaja nosti laukan pariin otteeseen kumpaankin suuntaan ennen kuin varsinainen vaihtoharjoittelu alkoi. Helmi nosti laukan mutkattomasti ja pysyi koko ajan mukavan pyöreänä, joten vaihtoihin oli hyvä lähteä. Ensimmäinen vaihto oli aika karmerytmin rikkoutuessa. Ratsastaja korjasi tämän ilman erillistä huomautusta ja pian oltiin valmiita seuraavaan yritykseen. Helmi ei oikein tahtonut jatkaa matkaansa vaikka ratsastaja joka askeleella antoi pohjetta. Reippaiden pohkeiden jälkeen vaihto harjoitusta jatkettiin samaan tapaan vielä pariin kertaan. Vaihtoharjoituksen jälkeen tehtiin vielä siirtymisharjoituksia sekalaisessa järjestyksessä ja ujutin sinnekin vielä pari vaihtoa. Helmi rentoutui tälläisen sekalaisen siirtymäharjoittelun seurauksena mukavasti ja tamman menoa oli ilo seurata. Loppuverryttelyksi ratsukko sai kulkea pitkin ohjin.

Ulkoasun, tekstien ja kaiken sislln copyright misery. 2014
Moondance on tysin virtuaalinen talli ja mitn ei ole oikeasti olemassa!