Harharetken Jasmiina lopetettiin kaviokuumeen vuoksi 10.8.2013 15-vuotiaana. Jassun kanssa oli tarkoitus vielä kierrellä näyttelyitä, korottaa laatuarvostelupalkintoa ja teetättää ainakin yksi varsa. Kohtalo päätti toisin ja ilmeisesti viimeisen tiineyden vuoksi Jassu sairastui kaviokuumeeseen. Se ei ole koskaan ennen kärsinyt siitä ja on ollut ikänsä terve pientä flunssaa lukuunottamatta. Jassulla todettiin kavioluun kääntyneen niin paljon, että jossain vaiheessa se tulisi kavionpohjasta läpi. Tämän kuultuani päätin heti lopetuttaa Jassun. Se ei enää kärsisi, sillä hoidot eivät tekisi siitä enää tervettä.Harharetken Jasmiina

Harharetken Jasmiina "Jassu" s. 01.09.2011 (ikääntyminen)
suomenhevonen, tamma kasvattaja Harharetki
VH12-018-0218 omistaja VRL-01080 (Moondance)
154cm, rautias Helppo A / 120 cm (este)
Kilpailukalenteri ERJ-III

Palkittu 25.06.2013 tilaisuudesta ERJ-III palkinnolla pistein 93,35

Jassu on ennakkoluuloinen tamma, joka toimii parhaiten vain yhden ihmisen hevosena. Muita kohtaan se on varautunut, mutta nöyränä tyttönä kuuntelee heitäkin. Jassusta piti tulla yleispainotteinen, mutta se osoitti varsasta asti enemmän kykyä esteratsastuksen puitteissa. Esteillä Jassun vahvuuksia ovat nopeus, rohkeus ja kuuliaisuus. Myös sileällä työskentely sujuu, mutta maastoilu on välillä oma show:nsa.

Hoitaessa Jassu on vieraita kohtaan ennakkoluuloinen, eikä tule luokse ja saattaa pelästyä pieniäkin ääniä hypäten samalla sivulle. Tutun ja turvallisen ihmisen kanssa Jassu on seurallinen ja osaa rentoutua. Itse tykkään laittaa tamman yleensä karsinassa kuntoon, sillä se seisoo nätisti siellä aloillaan ja pitää omasta rauhasta. Käytävällä kun kulkee ihmisiä ja hevosia ohitse. Jassu yleensä kiukuttelee satulaa laittaessa. Se nostelee takajalkojaan ja saattaa näykkiä ilmaa. Suitsia laittaessa tamma aloittaa haukottelun, joten kuolaimet saa helposti suuhun.

Ratsastaessa Jassu on erikoisempi tapaus. Jos sen selkään laittaa täysin vieraan ihmisen, niin Jassu todennäköisesti säikkyy kaikkea, eikä luota ratsastajaan yhtään. Se yrittää silti kyllä parhaansa, mutta ei tietenkään yllä samoihin suorituksiin kuin tutun kuskin kanssa. Jassulta sujuu niin esteet kuin koulukin, mutta parhaimmillaan se on esteillä. Se on herkkä avuille ja pystyy tekemään tiukatkin mutkat. Tamma kääntyy joka kerta juuri niin kuin kuski toivoo, eikä se oikaise kaarteissa tai työnny pohjetta vastaan. Jassu on tutun kanssa myös rohkea hyppääjä, joka ei pelkää esimerkiksi erikoisesteitä. Koulua vääntäessä tamma yrittää parhansa ja osaa perusasiat hyvin. Jassu on nöyrä ja jaksaa työskennellä kyllä sileälläkin. Maastossa tamma on hieman sellainen tuulella ja tuurilla käyvä tapaus. Joskus mikään ei pelota Jassua ja joskus taas se pelkää jopa omaa varjoansakin. Säikähtäessään se onneksi tekee vain sivuhypyn tai jää katselemaan pelottavaa asiaa puhisten.

Kilpapaikalla Jassu on hieman arka. Se saattaa pelätä joskus typeriäkin asioita aitojen ulkopuolella. Radalle päästyään Jassu keskittyy vain olennaiseen ja hyppää vaikka minkälaisten esteiden ylitse rohkeasti. Verryttelyssä tamma saattaa säpsyillä ohi kulkevia hevosia ja kaipaa paljon tukea ratsastajalta. Kuljetus ei tuota ongelmia tamman kanssa, mutta traileriin se menee vähän vaihtelevalla menestyksellä.


Sukutaulu ja -selvitys

i. Lakean Jarppi
 
ii. Haavelaakson Eedvar
  VIR MVA Ch, KTK-I, YLA1
iii. Bellin Ruhtinas
  VIR MVA Ch, SLA-II
iie. Raadelman Helmi
  VIR MVA Ch, YLA2, KTK-II, SLA-I
ie. Lakean Kuningatar
  Ch, KTK-II, YLA2
iei. Muskotti Huijari
  VIR MVA Ch, KTK-I, YLA1, SLA-I*
iee. K.T Kantele
  KTK-II
e. Harharetken Lupaus
  KTK-II, YLA2, SLA-I, Vir MVa Ch, ERJ-I, KRJ-I, ERL-II
ei. Harharetken Toivo
  YLA2, ERJ-I, SLA-II, KRJ-I
eii. Fiktion Routa
  YLA2, SLA-I, KRL-II, KRJ-II
eie. Eerikan Marinka
  SLA-II, YLA2
ee. Harharetken Lahja
  VIR MVA Ch, KTK-II, SLA-I, YLA2, ERJ-I
eei. Hattutemppu HUI
  VIR MVA Ch
eee. Tarun Pirtuliina
  SLA-I, YLA2, KRJ-II, ERJ-II, ERL-III


Jälkikasvu

t. Moon Salamatar s. 08.06.2013
o. Moon Onnenonkija s. 12.05.2012
t. Moon Uniikki s. 24.02.2012
o. Moon Taikuri s. 05.01.2012


Päiväkirja ja valmennukset

09.04.2013 Kuulumisia ja laatikseen valmistautumista (päiväkirja)
Jassulle kuuluu hyvää. Se lopetti kilpauransa jo aikoja sitten hyvän menestyksen jälkeen. Tammalla on myös kolme hienoa varsaa ja lisää olisi tarkoitus teetättää. Toinen varsa jäi meille ja siitä kasvoi hieno esteratsu. Uniikiksi kutsutun varsan elämä ei alkanut ruusuilla tanssien. Jassu hoiti sen kuitenkin hienosti ja varsasta kasvoi terve ja vahva pikkutamma. Palataan kuitenkin takaisin Jassuun, sillä lupasin sen kuulumisia kertoilla. Laiska omistaja ei ole toviin sitä tehnytkään. Jassun kanssa on valmistauduttu ahkerasti estelaatuarvosteluun. Ilmoitin sen tänään mukaan ja pidän peukkuja, että mahduimme tilaisuuteen. Olen ahkerasti tammaa harjaillut, jotta se olisi siistissä karvassa tilaisuudessa. Tuomari ei varmaan arvosta, jos Jassusta jää karvatuppoja käteen tutkiessa. Estetreenit ovat menneet hyvin. Olemme käyneet ahkerasti valvovan silmän alla tunneilla ja palaute on ollut positiivista. Näillä eväillä siis mennään - ja tavoitteena on tietenkin ykköspalkinto. No ei, palkinto kuin palkinto on jo saavutus.

24.02.2012 Jassusta tulee taas äiti (päiväkirja)
Jassu on saanut jo yhden hienon orivarsan, Moon Taikurin. Näihin aikoihin pitäisi syntyi uusi varsa, joka olisi tarkoitus jättää itselle. Voitte siis arvata, että varsomista on odotettu jännityksellä. Itse toivon oria ja mieheni Risto taas tammaa. Meillä oli pieni kilpailukin tästä. Illalla katselimme telkkaria ja varsomiskarsinan valvontakameraa sohvalla lämpimien vilttien alla. Jassu kävi vähän väliä maaten, joten totesin, että nyt on mentävä tallille. Mielummin olisin jäänyt sohvalle ja mennyt nukkumaan, mutta ei auta.

Jassu alkoi olla sen verran tuskaisen oloinen, että soitin varmuuden vuoksi eläinlääkärin paikalle. Hän saapui puolen yön jälkeen ja totesi, että varsa oli väärässä asennossa. Tunnin yritimme kääntää sitä oikein ja auttaa Jassua synnytyksessä. Tamma ei tehnyt tehtävästä helppoa, sillä se ei pysynyt paikoillaan. Oli jo puhetta siitä, että pitäisi lähteä klinikalle. Jollain ilveellä saimme kuitenkin varsan oikeaan asentoon ja ulos. Olisin voinut itkeä onnesta, vaikka sieltä tulikin tammavarsa. "Mitäs mä sanoin?" Risto hymyili. Pääasia oli, että varsa syntyi terveenä. Jassu jäi hoitamaan onnellisena uutta tulokasta ja itse menin nauttimaan tunnin yöunista. Sen jälkeen kutsuisi aamutalli.

21.12.2011 Aikainen joululahja (päiväkirja)
Kolme yötä jouluun on ja misery osti itsellensä aikaisen joululahjan - kauan haaveilemani estesuomenhevosen. Jassusta kaavailtiin yleispainotteista hevosta, mutta sen estetaidot olivat paljon vahvemmat kuin koulupuoli. Suvusta löytyy myös muutama ERJ-palkittu hevonen, joten ehkä taidot ovat sieltä peräisin? Kuitenkin, löysin sattumalta markkinoilta tämän nuorukaisen ja eilen soitin myyjälle. He asuivat aivan eri suunnalla kuin itse, joten sain paljon videoita ja kuvia Jassusta. Harvoin ostan hevosta katsomatta.

Tänään pitkän odotuksen jälkeen Moondancen pihaan kaarsi iso hevoskuljetusauto täynnä Harharetken maailmalle lähteneitä kasvatteja. Papereiden allekirjoittamisen jälkeen kuski, ystävällinen mies, talutti Jassun ulos. Se oli hiestä märkä ja tärisi aavistuksen, mutta ymmärtäähän tuon, kun takana on pitkä ja stressaava matka. "Tässä olisi neidin joululahja", kuski hymyili ja ojensi riimunnarun minulle. Kiitin ja talutin nuoren hevosenalun omaan karsinaansa. Harjailin ja tutustuin Jassuun kaikessa rauhassa iltapäivän aikana. Se on arka tamma, mutta uskoisin siitä tulevan oikein kiva hevonen.
27.03.2013 Estevalmennus, valmentajana Narri
miseryn ja Jassun kanssa ohjelmassa oli hyvä ratavauhti 120cm radalla kaikkine temmon hidastamista vaativine tiukkoine mutkineen sekä reippaampaa etenemistä kaipaavine pitkine väleineen. Ratsukon lämmitellessä ja hypätessä päädyssä metrin verryttelyesteitä rakensin radan, johon kuului pysty, pysty, trippeli, suunnanvaihto, muuri, pysty, sarja pysty-okseri, suunnanvaihto tiukkana mutkana, pysty ja pysty. Jutun juonena oli saada haipakka aloitus ja lopettaa rauhallisemmin, jotta lopun tiukka mutka onnistuisi. Jassu kuulemma kuunteli ratsastajaa hyvin eikä turhia innostunut liiaksi, mikä olikin tehtävää ajatellen ideaali, liiaksi innostunut hevonen on aina vaikeampi saada kuuntelemaan ja etenkin hidastamaan. Turhaan ei selkeästi tammaa kehuttu, se hyppäsi rohkeasti, mutta jalkojaan varoen verryttelyesteitä ja kuunteli ratsastajaa hyvin.

Komensin ratsukon radalle ja sainkin nauttia oikein hyvästä esityksestä. Jassu on selkeästi erittäin taitava ja kuuliainen hevonen, se oli heti alkuun tarvittavan reipas, mutta hidasti heti käskystä ja teki lanttimutkatkin kuin vettä vain. Ensimmäinen suoritus meni heti nappiin, tätä ei usein valmennuksissa nähnyt. Pyysin kuitenkin ratsukon radalle uudestaan korjaten miseryn asentoa, erityisesti pohkeen paikkaa joka meinasi valua liian taakse hevosen kyljelle. Seuraavassakaan suorituksessa ei ollut ongelmia, trippelillä Jassu kolautti ottamatta kuitenkaan puomia alas, joten pyysin molemmat vielä pertaalleen kolmelle ensimmäiselle esteelle. Tälläkään kertaa en löytänyt moitteen sijaa, vaan Jassu hyppäsi kuin unelma katsoen tarkasti, mihin jalkansa asetti ja miten hyppäsi. miserynkin pohje pysyi paremmin paikallaan, joten annoin luvan loppuverkkahyppyihin ja jäähdyttelyyn. Tätä kaksikkoa oli ilo valmentaa, Jassu on erittäin hieno ratsu jonka työskentelyä on mukava seurata.

22.2.2013 estevalmennus, valmentajana Lissu T.
Miseryn ja Jassun alkuverkkoja oli ilo katsella. Suomenhevostamma liikkui hyvin ja keskittyi täysin ratsastajaansa, sekä tehtävään suorittaen kaiken tosissaan yrittämättäkään vengoitella vastaan, oikoa tai päästä muutenkaan helpomalla. Verryttelyn pysty, okseri ja pieni verryttelyjumppis näyttivät sujuvan niin helposti, että Jassun pään yläpuolella saattoi nähdä "hoh hoijaa" -ajatuskuplan.

Olin rakentanut ratsukolle radan; seitsemän estettä perusradalla ja kuusi uusinnalla. Muureja, portteja, kolmoissarja (pysty - pysty - okseri), trippeli ym. Rata oli kasattu niin, että paikoiltellen oli pakko tehdä tiukkoja kurveja ja ei-niin-ideaalisia lähestymisiä. Jassu kun kuulemma oli oikea peto radalla ja suoriutuisi kunnialla mutkasta kuin mutkasta. Valmennuksen pääaiheena oli tasainen, hyvä ratavauhti ja nopea, tarkka uusinta, joka etenisi myös tasaista tahtia, joskin reippaampaa kuin perusradalla. Miseryn ja Jassun meno oli alusta alkaen sen näköistä, että nyt oltiin kisapaikalla eikä treeneissä. Työskentely oli tarkkaa ja tehokasta, kaikista pienistä korjauksistani ja vinkeistä otettiin heti opiksi. Parilla ensimmäisellä hyppykerralla aloitte kiihdytellä perusradan lopussa, samaten uusinnan viimeiselle esteelle lähdettiin kuin varkain kirittämään, mutta se ei menoa haitannut ja kirittäminenkin loppui, kun sanoin asiasta; aikaa ehtisi pelata radallakin, nyt treenattiin sitä tasaista tahtia. 120cm radalla otin aikaa. Ratsukko ratsasti molemmilla hyppykerroilla sekä perusradalta, että uusinnasta mallikkaat ajat, vaikka aikaakin tyytyväisempi olin tasaisiin suorituksiin, hyviin hyppyihin ja erinomaiseen yhteistyöhön.

10.02.2013 estevalmennus, valmentajana jey
Saavuin hiljaiseen maneesiin hieman ennen valmennuksen alkua, ratsukko ei vielä ollut paikalla, joten aloitin kokoamaan esteitä. Sain radan jokseenkin kokoon kun valmennettava ratsukko saapui. Kävimme Miseryn kanssa läpi valmennuksen sisältöä ja hän kertoi ratsunaan olevasta sh-tamma Jassusta. Miseryn verkatessa Jassua kokosin radan loppuun, jotta päästäisiin aloittamaan valmennus. Rata koostui kuudesta erilaisesta esteestä. Ohjeistin ratsukolle ensimmäisen tehtävän, johon kuului 60cm pysty ja kahden esteen jumppasarja. Jassusta löytyi vauhtia, mutta kuuliaisena hevosena pysyi Miseryllä hanskassa. Tamma hyppäsi pyöreästi heti ensimmäiset hypyt ja Misery selvästi tiesi mitä teki. Miseryn istunta oli lähes moitteeton ja hän pysyi hypyissä täsmällisesti mukana. Annoin ratsukolle kokoajan uusia tehtäviä, kunnes kaikki rataan sisältyvät esteet olivat hypätty. Selvensin Miserylle radan, jonka korkeus oli 120cm ja annoin luvan aloittaa. Jassu aloitti taas vauhdikkaasti Miseryn nostaessa sillä laukan. Jassu eteni hyvin ja Miseryn ei muuta tarvinnut kuin ohjata suorassa linjassa esteille, laskea askeleet ja myötäillä hevosen hyppyä. Tamman hyppytyyli oli pyöreä ja esteiden välit se eteni reippaassa tempossa ja ketterästi. Pari kolahdusta tuli, mutta puomit pysyivät ylhäällä. Parivaljakko sai paljon kehuja ja pieniä vinkkejä seuraaviin koitoksiin. Oikein hienoa, olen tyytyväinen niin hevoseen kuin ratsastajaan.

02.01.2013 estevalmennus, valmentajana Kuutti
Kun saavuin maneesin, näin Miseryn ja hänen suomenhevosensa Jassun verryttelemässä. Olin luvannut pitää heille estevalmennuksen tasolla 100cm. Tein heille aluksi pienen jumppasarjan, jonka he hyppäsivät upeasti. Sitten he saivat hypätä metrin radan jossa oli yksi pysty, okseri ja ristikko. He hyppäsivät radan todella fantastisesti, paria hipaisua laskematta.

Nostin rataa 1,2 metriin. Pyysin heitä tulemaan sen käänteisessä järjestyksessä. Huomasin Jassun hyppäävän vähän liian myöhään, joten pari puomia tipahti okserista. Käskin Miseryä laskemaan tamman askeleet uudelleen ja muuttamaan vähän ponnistuspaikkaa. Kun he kokeilivat uudelleen, se meni täydellisesti. Pyysin heitä hyppämään radan vielä kahdesti, kunnes muuttaisin rataa. Molemmat kerrat menivät täydellisesti. Uusi ratani oli seuraava; sianselkä, muuri ja kaksi trippeliä. Käskin heitä hyppäämään ensin sianselän ja muurin ilman trippeleitä. Rata meni hienosti, jonka jälkeen lisäsin trippelit. Laskin muuria 1,1 metriin. Katsoin kun Jassu hyppäsi radan nätisti. Kiitin ratsukkoa, ja päätin lopettaa valmennuksen tähän. Annoin heidän tehdä loppuverryttelyt itsenäisesti.

Ulkoasun, tekstien ja kaiken sislln copyright misery. 2014
Moondance on tysin virtuaalinen talli ja mitn ei ole oikeasti olemassa!