Koistilan Kapina jouduttiin lopettamaan suolikierteen seurauksena 15.8.2013 19-vuotiaana. Ori ei syönyt iltaruokiansa, eikä kerjännyt edes niitä, joten tiesin jonkin olevan vialla. Hetken päästä Kapina piehtaroi tuskaisena karsinassa. Taluttelu ei helpottanut orin oloa ollenkaan vaan sen tila meni pahemmaksi. Lastasin Kapinan nopeasti kuljetusautoon ja lähdimme tallitytön kanssa kohti klinikkaa. Alkumatkasta Kapina kolisteli kopissa, mutta hiljeni muutama kilometri ennen klinikkaa. Tiesin jo silloin, että ori oli luultavasti nukkunut pois. Takasillan avaaminen oli yksi kamalimmista kokemuksista, sillä minua odotti se näky, jota epäilinkin. Kapina makasi kuolleena maassa pää riimunnarun varassa. Myöhemmin ilmeni, että sillä oli paha suolikierre, eikä mitään olisi voinut tehdä sen pelastamiseksi. Nuku rauhassa, komea orini!VIRTUAALIHEVONEN

Koistilan Kapina

Koistilan Kapina "Kapina" s. 27.10.2006 (ikääntyminen)
suomenhevonen, ori kasvattaja Vibaja
VH01-018-9256 omistaja misery. (Moondance)
156cm, rautias Vaativa A / 60 cm (koulu)
Kilpailukalenteri KRJ-I, KTK-II, Vir Mva Ch, SLA-II, YLA1

Palkittu 15.12.2011 tilaisuudessa palkinnolla KRJ-I pistein 102
Palkittu 21.11.2011 tilaisuudessa palkinnolla YLA1 (AP3) pistein 147
Palkittu 28.02.2010 tilaisuudessa palkinnolla SLA-II pistein 79


Hörr, olen Koistilan Kapina, tutummin vain Kapina. Jo ovat ihmiset typerän nimen minulle antaneet, eihän tuo kuvaa tälläistä oria yhtään! Oon luonteeltani rauhallinen ja kiltti, todella leppoisa pakkaus. En koskaan tee pahaa edes kärpäsellekään - hys omistaja, mitäs ängit varpaasi kavioideni alle. Ratsastaessa oon todella taitava, mutta kuski siellä selässä yleensä pilaa kaiken ja saa minusta osaamattoman näköisen. Ilman kuskia voitan useimmat puoliveriset kouluratsut ja taivun vaikka millaisiin koulukuvioihin. Esteistä en välitä, turhaa puuhaa. Siinä voi vaikka satuttaa itsensä kun koikkelehtii sellasien puomien yli. Hullujen hommaa, sanon mie. Tammat on tietty parasta mitä tiedän - heti ruoan jälkeen. Kilpapaikalla pitää vähän esittää neideille ja kerätä niiden ihailevia katseita. Suoritus? Aa, kyllä mä siihenkin keskityn, mitä nyt kuski aina välillä vähän häiritsee keskittymistä. Ilman sitä tulis joka kilpailusta sinivalkosia ruusukkeita ja pokaaleita kaapit täyteen. Mutta ehkä muillekin pitänee antaa joskus mahdollisuus voittaa, siksi ne ratsastajat ovat kai keksittykin, eikös?

Kapina on todellakin nimensä mukainen ja orien tapaan isoegoinen. Se kuvittelee itsestään liikoja lähes aina ja sen huomaa mm. hoitaessa - ori ei välitä yhtään katsoa, mihin kavionsa laittaa. Saa olla tarkkana, ettei hoitajan varpaat ole jatkuvasti paketissa. Ratsastaessa herran mielestä helpon tason koululiikkeet ovat turhia ja se haluaa vääntää vain piaffee ja passagee jatkuvasti - eli toisinsanoen Kapina tahtoisi vain pomppia pitkin kenttää päättömästi ja tehdä mitä itse lystää. Tammoille esittää jatkuvasti, erityisesti kilpapaikalla on melkoinen show käynnissä. Kapina osaa kyllä käyttäytyä (halutessaan niin) ja on kouluratsuna aivan uskomaton. Sen liikkeet ovat omaa luokkaansa ja sellaisia näkee todella harvoin suomenhevosilla. Siksi tämän pojan temppuja kestääkin, sillä ne palkitaan ratsastaessa. Voisin jotenkin veikata, että Kapinan mielestä kuski ei tee mitään muuta kuin häiritsee.. Mutta en onneksi osaa lukea hevosten ajatuksia - osaatko sinä?

Hoitaessa Kapina ei varo yhtään, mihin laittaa isot kavionsa. Sama taluttaessa - ori saattaa jyrätä taluttajan mennen tullen katsellessaan ja höristessään tammoille. Tämän pojan seurassa ei kannata torkahdella vaan pitää pysyä koko ajan valppaana. Hoitotoimenpiteitä tehdessä on turvallisinta sitoa Kapina kiinni ja viedä kauas tammoista. Se antaa kohtalaisen hyvin harjata joka paikasta ja yleensä nostaa kaviot ylös hienosti, jos vain malttaa sen verran keskittyä. Varusteet nähdessään alkaa pöristä kummallisesti ja kun talutat Kapinaa vaikkapa maneesiin, se steppailee kuin pieni lapsi joka on menossa karkkikauppaan. Tästä pojasta ei aina ota selvää, mutta sen kanssa pitää muistaa olla varovainen; talli ei korvaa sairaalakuluja, joita Kapina voi aiheuttaa.

Ratsastaessa Kapina on oikeasti todella upea ja osaava. Sen askeleita on usein kehuttu ja siltä löytyy valtavasti kapasiteettiä kouluun. Siitä kapasiteetistä on yleensä vain osa käytössä, sillä tammat kiinnostavat jätkää enemmän kuin selässä keikkuva kuski. Jos yhteistyö kuitenkin pelaa (= kuskin on pakotettava ori kuuntelemaan ja vietävä sen huomio huijaamalla ym), Kapina tanssahtelee kevyesti kentän ympäri näyttävin askelein ja vaikuttaa siltä kuin ratsastaja vain istuisi kyydissä. Se kuuntelee hienosti pelkkää istuntaa ja on muutenkin todella herkkä. Jos kuskin tasapaino hiemankin horjahtaa sisälle, Kapina tekee tiukan käännöksen sinne ja omissa ajatuksissaan oleva ratsastaja lentää aika hienosti maahan. Esteistä poika ei välitä ollenkaan. Se ei tunnu oikein tajuavan ideaa - hänenkö pitäisi hyppiä tuollaisten tikkujen yli? Kapina esittää aina hieenoja loikkia, jotka saavat yleisön kyllä nauramaan. Kuskia harvoin naurattaa, sillä hypyt ovat yhtä kamalia istua kuin miltä ne näyttävät. Eikä Kapinaa pysty edes hallitsemaan esteradalla kovin hyvin, joten jätetään se laji niille jotka sen oikeasti osaavat. Maastossa Kapina pelleilee ja tuntuu pelkäävän kaikkea. Jos selässä on kuitenkin tarpeeksi yllytyshullu ja päättäväinen kuski, niin Kapina kulkee kuuliaisesti ja nätisti, eikä säiky vaikka ohitse juoksisi hirviä.

Traileriin poika kyllä menee hienosti - se tietää pääsevänsä esiintymään. Se tuntuu olevan Kapinan mielestä parasta, mitä voi olla. Kuljetuksen ajan se pitää varmasti kovaa meteliä itsestään ja kiusaa huvikseen mukana matkuvastavaa kaveria. Kilpapaikalla Kapina katsastaa heti tammat ja esiintyy niille. Napakat kiskaisut riimunnarusta tai napautus raipalla saavat isokokoisen pojan takaisin kuriin ja maanpinnalle. Kapinan kanssa on joskus otettava kovat otteet, sillä haaveileva ja päälle rynnivä suomenhevosori ei ole kovin mukava asia. Suoritukseen keskittyy vaihtelevasti, mutta useimmiten onneksi esiintymishalu on suuri (=upeat askeleet ja ryhdikäs poika) ja koulurata menee tuosta vain. Verryttely on aika soveltamista ja muiden varomista Kapinan kanssa. Harvoin edes hännässä oleva punainen rusetti ei saa ihmisiä varomaan tätä "kaunista ja lempeän näköistä oria".


Sukutaulu ja -selvitys

i. Kapinamieli
  uudet sivut kadonneet
ii. Kapitalismi
  YLA1, KTK-III
iii. M.K Askel
 
iie. R.I. Peilin Heijastus
  YLA1
ie. Jalavakadun Neiti Kevät
  kadonnut
iei. Jalavakadun Yökiitäjä  
iee. M.L Kesä-Mustikka
 
e. Syksyn Halipula
  YLA3, KRJ-III
ei. Keskiviikon Viljo
 
eii. Ryöväri
  KTK I, YLA2, AB, Vir Mva Ch
eie. Virvaliekki
  kadonnut
ee. Taikakuun Visio
 
eei. Vilon Viri
 
eee. Taruolento
 


Jälkikasvu

t. Koistilan Lumikki s. 22.04.2008 KTK-III
o. Moon Aavekapina s. 27.09.2009
t. Moon Traumatyttö s. 07.07.2010 Vir Mva Ch, KTK-III, KRJ-I
o. Taikakuun Loikkaus s. 12.12.2011 KTK-III, SV-I
o. Moon Haamu s. 24.12.2011 KTK-II
o. Fiktion Louna s. 07.01.2012 KTK-III, SV-II, KRJ-I
o. Moon Velhopoika s. 24.01.2012 KTK-II


Päiväkirja ja valmennukset

Koululaatuarvostelu 15.12.2011
Ennen harmaan aamun sarastusta olin jo puunaamassa Purria ja Kapinaa koululaatista varten. Orit kiilsivät ja olivat laitettu niin viimeisen päälle, että olin oikein ylpeä omasta kädenjäljestäni. Kapinassa riittikin työsarkaa, sillä se oli edellisenä päivänä löytänyt tarhan mutaisimman kohdan piehtaroidessaan. Lopulta sekin näytti hevosmaisemmalta. Anyway, pakkasin pojat isoon hevoskuljetusautoon, sillä niitä ei voinut laittaa kovin lähelle toisiansa.

Paikan päälle ajoi nelisen tuntia ja tallimestari Joonas lupautui ajamaan. Itse valmistauidin koitokseen henkisesti nukkumalla. Kun vihdoin saavuimme perille, alkoi tietenkin satamaan räntää taivaan täydeltä. Kapina joutui odottelemaan hetken vuoroansa, sillä ensin oli Purrin vuoro. Joonas laittoi Kapinaa kuljetusautossa valmiiksi. Lähes lennossa vaihdoin ratsun alleni ja lähdin esittelemään Kapinan liikkeitä selästä, sekä hetken kuluttua rakennetta maasta. Ori käyttäytyi fiksusti, ihme kyllä, enkä joutunut sitä häpeämään kertaakaan.

Lopulta kaikki arvostelukohdat olivat ohitse ja pakkasin hieman väsyneen oripojan takaisin autoon. Nyt ei auttanut kuin jännittää, että minkä palkinnon saamme. Salaa toivoin ykköstä, mutten uskaltanut edes ajatella sitä ääneen. Kapina ei ole niin hienosta koulusuvusta kuin Purri, mutta itse ori oli upea. Paijailin Kapinaakin ja ori pitkästä aikaa nautti siitä. Osasyynä saattoi olla herkut, joita syöttelin kädestä - vain tälläisissä poikkeustapauksissa tietenkin. Joonas tuli pian ilmoittamaan tuloksia autolle ja Kapina oli kuin olikin palkittu ykköspalkinnolla. Olin valtavan ylpeä siitä. Ostaessani Kapinan, en koskaan uskonut että pian se on YLA1 ja KRJ-I palkittu.

Oripojan kuulumisia 11.11.2011
Huomaatteko muuten päivämäärän? Harmi ettei kello ole vielä 11.11 vaan iltamyöhä, kuten yleensäkin kun ehdin tallitöiden lomasta päiväkirjaa kirjoittelemaan. Kuitenkin, Kapina on nyt saanut myös Vir Mva Ch-arvonimen. Tämän jälkeen tavoitteena on KRJ, YLA ja SLA-laatuarvostelut. Niistä olisi vaatimattomasti tarkoitus saada ykköspalkinnot tietenkin. Kapina on ollut nyt melkoisen leppoisa ori, lienekö siitä tulossa vanha? Olen oikein hämmentynyt miten rauhallisesti se oli tänäänkin ratsastaessa. Sai lähestulkoon potkia eteenpäin, kun yleensä saa kädet kipeinä pidätellä. Tai sitten Kapina on vain väsynyt tammojen ajattelusta - tammoilla tuppaa jostakin syystä olemaan kiimoja vielä tähän aikaan.

Kapinan kouluvalmennus 25.01.2010
Tänään Moondancessa kävi kuuluisa ruotsalainen kouluratsastaja, Sebastian Perr, pitämässä kouluvalmennuksia taas - viimeksi hän oli edellisvuonna ja kertoi ihastuneensa suomenhevosiin samaisella reissulla. Tällä kertaa ängin Kapinan kanssa valmennukseen, sillä ori joko ihastuttaisi lisää suomenhevosiin tai sitten nolaisi niiden maineen täysin. Kuntoonlaittaessa Kapina tuntui todella energiseltä ja keskittyminen oli taas aivan nollassa. Hyvä alku, ettenkö sanoisi.

Selkään nousin vauhdilla, sillä Kapina oli jo ravaamassa eteenpäin. Sebastian onneksi saapuisi vasta hetken kuluttua maneesille ja ehtisin laittaa Kapinan ruotuun. Aloitin heti alusta asti ratsastamaan reippaasti eteen ja samalla tekemään erilaisia harjoituksia; kolmikaarista kiemurauraa, pysähdyksiä, pohkeenväistöä, voltteja ym. Kapinan keskittyminen pysyi ihme kyllä yllä ja se tuntui oikein mukavalta verkan jälkeen.

Sebastian antoi meille vaativia tehtäviä, kuten puolipiruetin ja laukanvaihdot. Hän ilmeisesti kyseenalaisti suuresti Kapinan koulutaitoja. Laukanvaihdot sujuivat kuin leikiten ja Kapina vain lämpeni niistä juuri mallikkaasti puolipiruettia varten. Se polki uskomattoman hyvin takaosallaan, luultavasti paremmin kuin koskaan ennen. Lopuksi näytin vielä hieman piaffea machoilumielessä. Kapina ei tietenkään pysty samalla tavalla kuin puoliveriset menemään piaffea, mutta suomenhevoseksi se tekee sen kevyen näköisesti. Sebastian oli aivan myyty ja yritti jopa ostaa Kapinan minulta! Todennäköisesti jos Kapina olisi ollut kamala ratsastaa, niin olisin sen lahjoittanut vaikka ilmaiseksi. Ei vais, Kapinasta en luovu koskaan!

Kantakirjaus 10.11.2009
Kapina pääsi vihdoin kantakirjaustilaisuuteen asti. Odotukset eivät olleet kovin korkealla, sillä te varmaan tiedätte miten Kapina aina käyttäytyy tälläisissä tapahtumissa. Rakenteen puolestahan sillä olisi edellytykset vaikka mihin. Aamulla jännittyneenä pakkasin orin kuljetusautoon ja toivoin, että matka sujuisi hyvin.

Kapina oli yllättävän rauhassa kuljetuksen ajan, eikä se alkanut edes huutelemaan muita oreja nähdessään. Pieni toivonkipinä syttyi, mutten tietenkään uskaltanut liikoja odotella, Kapinan tuntien... Voin sanoa, että kaikki sujui hienosti, hieman ori rynni ravissa, mutta muuten se esittäytyi U P E A S T I. Kakkospalkintohan (KTK II) meille tuli, jäi kuudesta pisteestä vajaaksi ykköspalkinnosta (74p). Olimme kuitenkin meidän ryhmän kolmanneksi parhaita.

Kilpaura mallikkaasti käyntiin 04.03.2009
Onhan Kapina toki kilpaillut entisellä omistajallaan ja kokemusta kilpakentiltä siis löytyy. Itsekin olen hieman sillä kilpaillut tammi-helmikuussa, mutta vain satunnaisesti. Nyt alkoi kunnon kilpaura kanssani ja se on alkanut varsin mallikkaasti. Sijoituksia on ropsahtanut useita! Ei sillä, ettenkö uskoisi orin taitoihin ja sen kykyyn keskittyä kilpakentillä... Pakko kyllä myöntää, että hieman on ollut hermot tiukoilla Kapinan kanssa aina välillä - okei, useinkin. Pitäähän sitä olla omistajallakin vähän haastetta ja oikeasti Kapina on kyllä hieno poika. Se ei vain aina muista sitä ja käyttäytyy kuin kakara toisinaan. Kilpakentillä Kapina on onneksi keskittynyt hienosti!

Uusi koti - Kapinan matkakertomus 21.12.2008
Tänään tallille saapui kolme uutta suomenjunttia ja Kapina oli niistä yksi. Sen kanssa oli eniten ongelmia ja kaikki alkoivat jo lastauksessa. Tunti meni, kunnes ori oli vihdoin trailerissa - en voinut kuin huokaista helpotuksesta siinä vaiheessa, vaikka pahin oli vasta edessä. Koko matkan ajan se kolisteli ja pelkäsin, että kohta se koppi kaatuu tai hevonen onnistuu saamaan itsensä johonkin jumiin. Onneksi pääsimme turvallisesti perille. Ulkona ori piti oman shown ja kiinnitti kaikkien tammojen huomion tehokkaasti itseensä. Pienen taistelun jälkeen sain orin edes hieman kuulolle. Kapina joutui karsinaan, enkä uskaltanut viedä sitä ollenkaan ulos tänään, kotiutukoot ensin karsinaansa ja sitten vasta pääsee turvallisesti tarhailemaan. Kapina piti paljon mekkalaa itsestään ja muut hevoset katsoivat hieman ihmeissään, että mitä tuo tekee. Yöllä kuitenkin ori tuntui jo hieman kotiutuvan ja rauhoittui syömään heiniänsä.
Kouluvalmennus 10.11.2011 (valmentajana Elde T.)
Kapinan kanssa vietimme hyvin kapinallista kouluvalmennusta ála ravipuomit. Olin rakentanut maneesiin jo eilen hienon ravipuomisarjan. Ajattelin siis tänään antaa Kapinan kävelykapuloille työtä. Ratsastaja ratsasti Kapinan sisään maneesiin. Aloitimme heti ajatustyöllä, eli kysyin mitä ravipuomeilla piti muistaa. Ratsastaja vastasi nopeasti, ja hänestä näki, että hänellä oli hoppu tosihommiin. Komensin ratsukon ylittämään puomit ensiksi normaalissa ja rennossa ravissa. Ei ongelmia. Seuraavaksi siirryimme lyhentämään askelia. Tässä Kapina koetti hieman (ymmärrä: hyvin paljon) vikuroida, ja päästä pois ratsastajan kahden pohkeen välistä. Seuraavaksi toistimme saman harjoituksen päinvastoin, eli pidensimme askelta. Kapina nousi hieman pystyyn ja hirnui hurjasti, mutta lopulta ratsastaja sai tahtonsa lävitse. Hyvä Kapina!

Kouluvalmennus 22.12.2009 (valmentajana maj.)
Tällä kertaa Kapina oli heti valmennuksen alusta asti kuuliainen ja hyvin herkkä pidättäville avuillesi, neuvoin sinua pitämään käden hyvin rauhallisena ja kevyenä. Aiheenamme oli siirtymiset. Voi kuulostaa hyvin yksinkertaiselta ja helpolta, mutta täydelliset siirtymiset eivät ole mikään yksinkertainen juttu. Ne vaativat hevosen kuuliaisuutta ja hevosen ja ratsastajan saumatonta yhteistyötä. Aloitimme aluksi ihan vain uralla tehden siirtymisiä ravi - pysähdys - ravi. Kohta lisäsimme tuohon peruutuksen. Nämä onnistuivat helposti. Koska tälläiset harjoitukset voivat tehdä hallaa hevosen eteenpäinpyrkimykselle, teimme välillä lisäyksiä ravissa. Sitten vuorossa oli jo astetta vaikeampi tehtävä, jokaisen kirjaimen kohdalle laukasta pysähdys ja siitä taas suoraan laukka. Kapinaa alkoi pieni hienosäätö välillä ketuttaa, mutta kaikenkaikkiaan se pysyi hyvin hanskassa. Ratsastaja pysyi siirtymisissä itse hyvin rauhallisena, ja se vaikutti tottakai positiivisesti hevoseen. Lopuksi vielä vähän raviväistöä keskihalkaisijalta uralle ja laukan säätelyä kahdeksikolla. Ori alkoi kahdeksikolla vähän väsyä, eikä se olisi jaksanut enää keskittyä. Tehtävä olisi voinut onnistua paremminkin, mutta päästin teidät loppuverkkaamaan kaiken hienosäädön jälkeen.

Kouluvalmennus 21.12.2009 (valmentajana maj.)
Alkuverryttelyt menivät vähän plörinäksi, kun Kapina ja sinä olitte ainut ratsukko maneesissa. Se pelkäsi kulmissa oleviä 'mörköjä' ja katolta tippuvaa lunta. Kun aloitimme hommat kunnolla, alkoi ori pelottavien äänien sijaan kuunnella sinua. Valmennuksen aiheena oli avo- ja sulkutaivutukset. Toiselle pitkälle sivulle tuli avotaivutus, toiselle sulkutaivutus. Lisäksi molempiin päihin tehtiin kahdeksan metrin voltit, joilla ravia koottiin, avoissa ja suluissa muoto sai olla hieman vapaampi. Ori esitti meille upeat sulut! Avoissa se välillä hermostui ja alkoi nakella päätään. Voltit olivat oikein nätit, mitä nyt välillä niistä tuli epämuodostuneita, kun ratsastajan paino liikahti sisälle tai ulos. Laukka tehtävä olikin sitten erilainen. Keskihalkaisijan puoleenväliin niin että laukanvaihdos tuli joka neljäs askel, kahdeksikko laukassa ja sitten tavallisesti laukkaa päätyyn asti. Välillä ori meni sekaisin askeleissa, koska ratsastaja ei ollut tarpeeksi täsmällinen. Kun avut saatiin ajoitettua oikein, toimi ori hienosti. Kaikenkaikkiaan siistiä työtä.

Kouluvalmennus 4.4.2009 (kutsu)
Kapinan huomio oli aluksi vahvasti kiinnittynyt lähellä tarhaileviin tammoihin, mutta valmennusryhmän koostuessa pelkästään oreista sait lopulta orin keskittymään olennaiseen – koululiikkeisiin siis. Alkulämmittelyt sujuivat hyvin, sillä Kapinalla oli selvästi perusjutut hyvin mielessä. Laukanvaihtoja tunnin aikana treenattiin myös, ja nekin onnistuivat hyvin. Tosin hieman hitaampi tempo olisi saanut vaihdoissa olla, ettei kolmen askeleen vaihdoissa mene askeleet sekaisin. Sait kuitenkin viimeisillä kerroilla Kapinan hyvin malttamaan, ja eihän siinä ollut enää korjattavaa ollenkaan! Puolipiruetit eivät alkuun meinanneet onnistua, sillä tunnin loppuvaiheessa alkoi Kapinan keskittyminen jo hieman hiipua. Loppulämmittelytkin menivät hieman niin ja näin, vaikka askeleet ainakin nousivat tammojen ollessa lähellä. Yleisesti kuitenkin ratsastuksestanne jäi positiivinen vaikutelma.

Ulkoasun, tekstien ja kaiken sislln copyright misery. 2014
Moondance on tysin virtuaalinen talli ja mitn ei ole oikeasti olemassa!