Moon Kaunistelija lopetettiin vanhuuden vaivojen johdosta 12.01.2014 26-vuotiaana.VIRTUAALIHEVONEN

Moon Kaunistelija

Moon Kaunistelija "Kauno" s. 23.04.2008
suomenhevonen, tamma kasvattaja Moondance
VH01-018-7880 omistaja VRL-01080 (Moondance)
166cm, vaaleanpunarautias Helppo A / 100 cm (koulu)
Kilpailukalenteri YLA2

Palkittu YLA2 palkinnolla 15.08.2013 pistein 131

Kauno on perinyt paljon kummaltakin vanhemmaltaan - toiselta kiltteyttä ja toiselta päättäväisyyttä (rakenne on edelleen mysteeri, sillä kummatkin vanhemmat ovat siroja ja Kaunosta on tullut raskasrakenteinen). Näiden sekoituksen ansiosta tämä neiti on kyllä miellyttävä käsitellä, mutta ei sovi ihan jokaiselle. Se tietää tarkalleen minkä tasoinen kuski on selässä ja osaa olla hyvinkin itsepäinen ratsastaessa. Jos ratsastaja on hiemankin epävarma, Kauno ottaa niinsanotusti ohjat käteensä ja päättää kaikesta. Jos selkään tulee oikeanlainen ratsastaja, niin yhteistyö sujuu ja neiti liitelee kevyesti esteet ja kouluradat. Hoitaessa Kauno on rauhallinen, mutta osaa pompotella arkoja ihmisiä.

Hoitaessa tamma on helppo tapaus, mutta osaa pomotella aika taitavasti hoitajaraukkaa. Jos ihminen on hiemankin epävarma, niin Kauno vaistoaa sen ja käyttää sitä todellakin hyväkseen. Silloin ei nouse kaviot ylös, eikä suu aukea kuolaimia varten jne. Kannattaa siis edes esittää varmaa ja hokea itselleen, että "Kauno on kiltti, se ei tee mitään, minä olen pomo". Jos olet pomo, Kauno seisoo nätisti karsinassa ja nostaa kaviot melkeimpä automaattisesti, sekä avaa suunsa jo nähdessään kuolaimet. Tamma hallitsee pullistelemisen jalon taidon, vaikka satulavyö on vaikea jo ennestään saada sen leveän vatsan ympäri. Kauno on oikeasti lempeä tapaus ja nauttii kaikesta saamastaan huomiosta - sekä herkkupaloista ja rapsutuksista.

Ratsastaessa Kauno on kuuliainen ja yhteistyöhaluinen, jos selässä istuu itsevarma ihminen. Kauno osaa myös "ottaa ohjat käteen" ja tehdä mitä huvittaa, jos selässä on epävarma kuski. Yhteistyö sen kanssa on miellyttävää ja varmat ihmiset saavat tämän kookkaan hevosen tanssimaan kevyen näköisesti kouluradat. Se on yllättävän kevyt ratsastaa ja myöskin todella herkkä. Esteillä Kauno on hieman hidas. Sen hyppytyyli vie paljon aikaa ja ei näin kookas hevonen taivu ihan joka väliin. Kauno kuitenkin pudottaa puomeja todella harvoin. Se etenee mukavasti omalla moottorilla, eikä tarvitse turhia kannustaa. Eikä kannata olla liikaa suussa kiinni tai saat Kaunon kieltämään. Neiti on sitä mieltä, että ei sitten mennä jos kuski ei halua. Maastossa se on todella rauhallinen tapaus! Kauno tuo aina ratsastajan kuuliaisesti kotiin, eikä pelleile mitään. Maastossa jättiläinen on elementissään ja toimii niin yksin kuin ryhmässäkin. Kauno on myös hyvä vetohevonen - jos joku nuorikko yrittää ohi, tamma painaa korvat luimuun ja komentaa ohittelevaa ratsukkoa.

Kilpapaikalla Kauno osaa onneksi käyttäytyä ja siihen pystyy aina luottamaan. Toki pienet temppuilut kuuluvat asiaan ja erityisesti oreille esittäminen - voitte vain arvata, miten huvittavan näköistä on, kun näinkin kookas hevonen tanssahtelee kevein askelin ja hirnuu oripojille. Verryttelyssä Kauno alkaa yrittämään jo parhaansa ja kilpailuissa paikkaa jopa kuskin virheitä, eikä ala juntturoimaan turhista. Traileriin tamma menee vaihtelevasti ja samoin tulee poiskin sieltä. Toisinaan Kauno kieltäytyy peruuttamasta trailerista ja toisinaan se peruuttaa yllättävän nopeasti ja ketterästi. Kuljetuksen ajan se käyttäytyy nätisti, eritoten jos nenän edessä on ruokaa.


Sukutaulu ja -selvitys

i. Samoilija
  YLA1, SLA-I*, KTK-III, KRJ-II, Vir Mva Ch
ii. Saamaton
  evm, voikko, 145 cm
iii. Talviyön Siunattu
  evm, vrautias, 149 cm
iie. Kaunottaren
  evm, harmaankimo, 154cm
ie. Kuun Liljankukka
  evm, v.rautias, 151cm
iei. Kuun Toiveuni
  evm, ruunikko, 167cm
iee. Kuun Kaunokki
  evm, rautias, 152cm
e. Kestohymy
  YLA2, SLA-I, ERL-II, ERJ-II
ei. Kiirastuli
  evm, 156cm, prt
eii. Karttuva
  evm, 150cm, prn
eie. Sorjatar
  evm, 160cm, rt
ee. Hymytyttö
  evm, 149cm, rn
eei. Siron-Poika
  evm, 152cm, prn
eee. Luoton Tytti
  evm, 149cm, vrt

Kaunon isä, Samoilija on Moondancen yksi vanhimpia ja upeimpia hevosia. Se on luonteeltansa kultainen tapaus, joka miellyttää ihmistä parhaansa mukaan. Samin vahvuus on kouluratsastus, jossa ori onkin oikein hyvä - sillä on kasassa yli 70 sijoitusta! Samilta löytyy enemmän jälkikasvua ja se on periyttänyt hyvää luonnetta, sekä kouluratsastustaitoja.

Isänisä Saamaton sai nimensä varsana, jolloin epäiltiin, ettei orista olisi mihinkään. Se varttui hieman muita myöhemmin ja pian rumasta ankanpoikasesta tuli upea joutsen. Se kilpaili monta vuotta Vaativa B tason kouluratsastuskilpailuissa ja keräsi mielettömän määrän sijoituksia. Ori oli kuuliainen ja erittäin yhteistyöhaluinen kouluratsu. Se jätti jälkeensä monia jälkeläisiä (35 kpl) ja jokainen suuntautui enemmän tai vähemmän koulukentille. Saamaton oli voikko pienhevosori. Valitettavasti ori nukkui rauhallisesti pois jo 19-vuotiaana.

Talviyön Siunattu kuuluu myös tähän joukkoon, joka sai nimensä tietystä syystä - se syntyi 24.12. Se joulu oli erityisen kylmä ja myrskyinen ja pimeä. Siunatun emä oli jo 25-vuotias tamma ja eläinlääkärin olisi ehdottomasti pitänyt olla varsomisessa mukana. Hän ei kuitenkaan päässyt mitenkään paikalle ja perhe valvoi tamman luona koko yön, eikä varsominen ollutkaan ihan helppo. Siunattu oli pieni ja ruipelo orivarsa, joka selvisi hädin tuskin. Se jäi hyvin pienikokoiseksi (149cm), mutta kasvoi sitäkin sisukkaammaksi. Ori, jonka ei uskottu edes selviävän, nappasi 20 voittoa Helppo A luokista ja kilpaili myös Ruotsissa jokusen suuremman kilpailun. Jälkeläisiä ei tullut kuin kolme, vaikka astutuksia oli lähes viisitoista. Tammat jäivät helposti tyhjäksi tai varsat eivät selvinneet. Luonteeltaa Siunattu oli kiltti ja nöyrä..

Kuun Liljankukka oli kiltti, mutta kovin itsepäinen tamma, joka on upean ulkomuotonsa ansiosta kantakirjattu I-palkinnolla. Se kilpaili jokusen aikaa menestyksekkäästi Vaativaa B:tä ja valjakkoajoa, mutta siirtyi 12-vuotiaana siitoshevoseksi sekä satunnaiseksi vaellushevoseksi. Tamma olikin peräänantamaton luonteeltansa ja toi maailmaan monia hienoja jälkeläisiä, sekä tutustutti monet ihmiset vaelluksen saloihin. Tamma sai ansaitsemansa eläkepäivät ja eli hienon elämän 28-vuotiaaksi asti. Jälkeläisiä jäi maailmaan 10 kappaletta, joista muutama on kantakirjattu ja loput ovat olleet joko kouluratsuja tai harrastehevosia. Lilja oli vaaleanrautias ja 151cm korkea.

Isänemä Kuun Liljankukka oli kiltti, mutta kovin itsepäinen tamma, joka on upean ulkomuotonsa ansiosta kantakirjattu I-palkinnolla. Se kilpaili jokusen aikaa menestyksekkäästi Vaativaa B:tä ja valjakkoajoa, mutta siirtyi 12-vuotiaana siitoshevoseksi sekä satunnaiseksi vaellushevoseksi. Tamma olikin peräänantamaton luonteeltansa ja toi maailmaan monia hienoja jälkeläisiä, sekä tutustutti monet ihmiset vaelluksen saloihin. Tamma sai ansaitsemansa eläkepäivät ja eli hienon elämän 28-vuotiaaksi asti. Jälkeläisiä jäi maailmaan 10 kappaletta, joista muutama on kantakirjattu ja loput ovat olleet joko kouluratsuja tai harrastehevosia. Lilja oli vaaleanrautias ja 151cm korkea.

Kuun Toiveuni on Kuu-tallin upea siitosori, jolta löytyy koulukentille ja valjakkoon lahjoja. Sijoituksia on kummastakin lajista yhteensä 50 kappaletta ja kilpailuita noin sata. Se aloitti uransa nuorena ja lopetti sen 20-vuotiaana. Toive ehti viettää hetken eläkepäiviä ja astui tammoja, kunnes nukkui vanhuuteen. Luonteeltaan Toiveuni oli hankala tapaus, joka järjesti kyllä tallille äksöniä päivittäin. Se oli ruunikko ja huimat 167cm korkea! Toiveuni oli kantakirjattu myös II-palkinnolla.

Kuun Kaunokki on koulutamma, joka nappasi muutaman sijoituksen Helppo A tasolta ja siirtyi sitten täysipäiväisen siitostamman ammattiin. Se jätti maailmaan 12 jälkeläistä. Ne perivät yleensä Kaunokin tempperamenttisuuden ja kauniin ulkomuodon. Tamma oli ratsastaessa hyvinkin kuuliainen, mutta muuten hankala käsitellä. Kaunokki eli jopa 30-vuotiaaksi ja vietti noin neljä viimeistä vuotta erään perheen "lemmikkinä" laitumella lämppäritamman seurana. Säkäkorkeutta löytyi 152cm ja väriltään oli rautias.

Kaunon emä, Kestohymy lukeutuu myös Moondancen vanhimpiin hevosiin. Se ei ole yhtä upea kuin Samoilija, mutta omalla tavallaan hieno tamma kuitenkin. Kestohymy, tuttujen kesken Essi, on estepainotteinen rautias tamma. Luonteeltaan se on yritteliäs, nöyrä ja oikein kiltti. Essiltä löytyy useampi jälkeläinen ja ERJ-sijoituksia se on kerännyt 50 kappaletta!

Emänisä Kiirastuli on luonteeltaan hyvinkin sisukas ja sitkeä hevonen. Nykyään se viettää leppoisia eläkepäiviä vetämällä kärryjä, mutta ennen se antoi kovaa vastusta esteradoilla. Orin moni muisti juuri sen tavasta estekentillä - se meni lujaa, hyppäsi korkealta ja kääntyi pennin päällä. Kiirastulelle oli vaikea löytää tarpeeksi rohkeaa ja taitavaa ratsastajaa,. Oikean ratsastajan löydyttyä Kiirastuli menestyi hienosti metrin luokissa ja sijoittui useita kertoja. Jälkikasvua Kiirastulella on monta kymmentä ja jokainen on perinyt hyvän hyppytyylin, sekä yleensä vauhdikkaan luonteen.

Karttuva, ori joka on tunnettu myöskin tulisuudestaan. Se antoi vain muutaman ihmisen käsitellä itseään ja heidän seurassaan olikin hieman rennompi. Estekentillä ori ei korkeita hypännyt, mutta ysikympissä oli sitäkin parempi. Sen mottona voisi olla 'kovaa, muttei korkealta'. Karttuva menestyi niin kilpakentillä kuin näyttelyissäkin ja se on kantakirjattu KTK-II palkinnolla. Jälkeläisiä on huomattava lista ja useimmat niistä pärjäävät esteillä, sekä näyttelyissä. Karttuva periytti myöskin haastavaa luonnettansa hyvän rakenteen ja estetaitojen lisäksi.

Sorjatar kilpaili muutaman vuoden esteillä vaihtelevalla menestyksellä. Kilpaura katkesi jännevaurioon ja tamma myytiin ratsastuskouluun. Se ei koskaan enää saanut hypätä, mutta oli kiltin luonteensa takia suosittu alkeistunneilla. Jälkeläisiä on vain kaksi, joista toinen on Kiirastuli. Sorjatar menehtyi parikymppisenä luonnollisista syistä ja sitä jäivät kaipaamaan monet ratsastajat.

Emänemä Hymytyttö, kuten nimestä voisi jo päätellä, on oikein kiltti ja positiivinen hevonen. Siksi yhdistelmä Hymytyttö - Kiirastuli toimii oikein hyvin. Hymy on käytetty siitostamma, mutta kilpakentillä sitä on harvoin nähty. Sen sijaan Hymy on kantakirjattu ensimmäisellä palkinnolla ja sen takana on upea suku. Sen jälkeläisiä löytyy myös mm. Ruotsista.

Siron-Poika on nykyään jo ruunattu, mutta oriaikoinaan se astui muutamia tammoja ja varsoista tulikin hienoja hevosia. Se kilpaili menestyksellä 110cm luokissa ja sijoittui lähes jokaisessa mihin osalistui. Pojalla on upea hyppytyyli. Se on luonteeltaan kiltti, mutta saattaa joskus pomotella ihmisiä. Se on tuotu Lapista tänne Etelään ansaituille eläkepäiville.

Luoton Tytti on luotettava ratsu, jota on käytetty vaellushevosena Lapissa. Se onkin siihen oivallinen - kiltti, mutta eteenpäinpyrkivä ja tarmokas. Hymytyttö on Tytin ainut jälkeläinen. Tytti on oiva opettaja myös esteitten saloihin. Se kieltää harvemminen ja on valmis hyppäämään minkä esteen tahansa yli epäröimättä. Harmi ettei sitä ole nähty kilpakentillä, mutta Tytti eli onnellisen elämän vaellushevosena ja nautti hommastaan.


Jälkikasvu

t. Moon Kimarre s. 21.02.2009 KTK-III
t. Moon Joulutähti s. 12.12.2012
t. Moon Kimurantti s. 18.02.2013


Päiväkirja ja valmennukset

18.02.2013 Kolmas varsa ja ihmettelyä (päiväkirja)
Kaunolla on tänään laskettu päivä ja se on yleensä varsonut silloin. Tarkka tamma, ei voi muuta sanoa. Aamulla Kauno jäi siis karsinaan, eikä päässyt tarhaan ja tästä syntyi pieni metakka. Nakkasin tamman eteen reilusti heinää ja se hiljeni tyytyväisenä. Suomenhevoset ovat helppoja pitää onnellisena; tarpeeksi vain ruokaa. Talleja tehdessä aina välillä kävin katsomassa karsinalla Kaunoa. Se tuntui tuumivan, että "menehän nyt siitä pois, kyllä mä pärjään".

Iltaheiniä heitellessä Kauno oli levoton, pyöri ja hyöri, eikä malttanut syödä. Lähdin tarkkailemaan tilannetta kotoa valvontakamerasta toivotettuani hyvät yöt tallin asukeille. Kauno ei siedä sitä, että joku kyttää vierestä vaan se haluaa varsoa rauhassa. Vasta muutaman tunnin kuluttua alkoi tapahtua. Varsominen sujui kuten arvelinkin - Kauno hoiti homman kotiin itse kokeneena konkarina. Lähdin katsomaan talliin tulokasta tarkemmin. Kauno luimahti kerran, mutta tiesi, etten aikoisi viedä sen kakaraa. Taas tammavarsa! Kolme varsaa ja kaikki niistä ovat tammoja. Olin toki tyytyväinen siihen, sillä tammat menevät helpommin kaupaksi kuin orit. Kauno jäi hoitamaan varsaansa tyytyväisenä ja itse kömmin lämpimän peiton alle nukkumaan. Ehtisi tässä vielä muutaman tunnin unet ottaa.

18.03.2009 Kauno muuttaa takaisin (päiväkirja)
En ole saanut Siinaan yhteyttä, vaikka kuinka olen nyt usean kuukauden aikana yrittänyt. Hän on pitänyt Kaunosta upeasti huolta, joten hieman harmitti ottaa neiti takaisin talliin. Kuitenkin sen verran hieno tapaus, että haluan sen pääsevän esittelemään taitojaan vielä kilpakentillä, siitoksessa ja laatuarvosteluissa. Tänään Kauno muutti takaisin Moondanceen ja tuntui, että neiti tunnisti paikan. Eritoten se katseli mielissään Essin, emänsä, tarhaan päin.

Otin kuljetussuojat Kaunon jaloista ja vein sen tarhaan, jossa ei vielä ollut muita. Toki lähettyvillä oli hevosia ja Kauno pääsi turvallisesti niihin tutustumaan. Se hirnui minkä kerkesi ja muutama hevonen katseli uteliaana "uutta" tulokasta. Heitin heiniä tamman nenän eteen ja vein sen tavarat talliin. Uskon, että Kauno kotiutuu nopeasti, sillä ei ihan vieras paikka kuitenkaan ole kyseessä. Lisäksi neiti on sen verran sopeutuvainen tapaus.
22.06.2013 Kouluvalmennus, valmentajana Mariella
Alkukäynneissä Kauno yritti aina vähän väliä nostaa ravin vasten ratsastajan tahtoa, mutta ei siinä kuitenkaan onnistunut. Kun se viimein sai luvan nostaa ravin, niin johan tamma lähti suoranaisesti hurjaan vauhtiin! Sitten kun oli jo aika hidastaa käyntiin, niin hidastaminen ei heti onnistunut, sillä Kaunolla oli kovasti halua vain ravata kenttää ympäri. Pyysin ratsukkoa tekemään aina kentän pitkälle sivulle pysähdyksen ja pienen matkan peruutusta, niin se onnistui ihan hyvin vaikka aluksi pysähdykset eivät tulleet halutulle kohdalle, sillä Kauno ei olisi malttanut pysähtyä. Ratsastajan täytyi olla napakka tammaa kohtaan, jotta se malttaisi totella. Laukan Kauno nosti erinomaisesti ja laukkasikin oikein mallikelpoisesti uralla. Lisäksi laukanvaihdot käynnin kautta sujuivat hienosti eikä niissä ilmennyt ongelmia. Valmennuksen loppupuolella Kauno heittikin laukatessa pienen pukin, josta johtuen ratsastaja oli lähellä tipahtaa selästä, mutta sai viime hetkellä korjattua tasapainonsa!

13.06.2013 Kouluvalmennus, valmentajana Mariella
Ihailin kentällä valmennukseen saapuvaa upeaa ratsukkoa - aivan ihanannäköinen suomenhevostamma! Alkukäynneissä Kauno tepasteli reippaasti uralla ja käänteli korviaan jatkuvasti kuunnellen samalla ratsastajansa seuraavia apuja. Alkuraveissa Kauno innostui sitten todenteolla ja heitti muutamat ilopukit ratsastajansa "iloksi"! Verryttelytehtävänä pyysin ratsukkoa ravaamaan kenttää ympäri ja aina pitkien sivujen keskelle tekemään isot voltit. Joskus Kauno oikoi volteilla eikä niistä tullut halutunmuotoisia. Temponlisäys ravissa onnistui hyvin, eikä siinä ilmennyt mitään negatiivista sanottavaa. Kun oli aika tehdä pohkeenväistöä käynnissä, Kauno esitti meille hienot väistöt, mutta ravissa väistöt eivät ihan heti onnistuneet. Kauno ei malttanut aina ylläpitää raviaan, josta johtuen se välillä hidasti vauhdin takaisin käyntiin. Loppukäynneissä Kauno olisi halunnut vielä ravata, mutta ratsastajan täytyi vain kylmänviileästi pidätellä tamman menohaluja.

22.02.2013 Kouluvalmennus, valmentajana weem
Tavatessamme Kaunon kanssa toista kertaa, olin suunnitellut ohjelmaan laukkatyöskentelyä. Alkuun saitte ottaa ympyröitä ja niillä vähän avotaivutusmaista meininkiä, jotta saatiin Kauno oikein hyvin taipumaan ja vertymään rungostaan. Ensimmäisenä laukkaharjoituksena otimme keskiympyrällä laukannoston käynnissä, puoli kierrosta laukkaa ja siirtyminen käyntiin. Välillä vaihdettiin myös suuntaa, ja Kauno teki harjoituksen hyvin tasapainossa molempiin suuntiin. Seuraavaksi laukkaa jatkettiin ympyrältä pois, täyskaarto pitkän sivun loppuun ja puoliympyrä vastalaukassa, jonka jälkeen siirtyminen hallittuun harjoitusraviin. Ensimmäisellä kierroksella Kauno vähän nousi muodostaan, mutta kun sait itsesi tukemaan vastalaukkaa, pysyi Kaunokin pyöreänä. Vastalaukkaharjoitusta toistettiin molempiin suuntiin, kunnes olimme molemmat tyytyväisiä. Vielä viimeisenä saitte tehdä laukan lisäyksiä pitkillä sivuilla, eli harjoituslaukassa lyhyt sivu ja pitkän sivun alusta keskilaukkaa. Ensimmäisellä kerralla keskilaukka jäi hieman vaisuksi, joten seuraavalla kerralla napautit hieman raipalla lisätukea pohkeelle, ja Kauno lisäsikin sitten hienosti laukkaa. Seuraavalla kerralla riittikin sitten tarpeeksi kevyt ohja ja pohkeen hipaisu, ja siirtymä oli todella selkeä. Loppuun saitte sitten tehdä omaan tahtiin ympyröitä ja loivia kiemurauria, Kauno pörisi mennessään tyytyväisenä.

12.01.2013 Kouluvalmennus, valmentajana weem
Tänään Kaunon kanssa keskityttiin pohkeenväistöihin, ja erityisesti tempoon ja suoruuteen. Alkuverryttelyssä saitkin taivutella Kaunoa kunnolla, kun harjoituksissa mentäisiin pääasiassa suoria linjoja. Kauno oli jo alkuverryttelyssä kuuliainen, mikä ennusti hyvää loppuvalmennukselle. Pohkeenväistöharjoituksena oli pitkältä sivulta pituushalkaisijalle suuntautuva väistö, ensin käynnissä oikeassa kierroksessa. Kauno astui hyvin sivulle, mutta se olisi saanut olla suorempi, nyt etuosa meinasi päästä hieman edelle. Oma katse mukaan, johtava ohja ja kuitenkin ulko-ohjalla hyvä tuki, niin tammakin suoristui. Oikeassa kierroksessa ravissa harjoitus toistettiin, nyt ensin oli haasteena saada ravi sen verran kootuksi, että pystyit siellä hyvin istumaan. Kun se onnistui, tuli väistöistäkin hyviä ja irtonaisia. Väistöt toistettiin vielä toiseen suuntaan ja nyt tarvitsit vielä enemmän johtavaa ohjaa, tämä oli selvästi vähän vaikeampi suunta Kaunolle. Loppuun saitte ottaa vielä laukkaa: laukannosto käynnistä kulmassa, laukkaa pitkä sivu ja ravin kautta lyhyellä sivulla sitten taas käyntiin. Kun nostot sujuivat rauhallisesti tasapainoisesti, sait ohjata Kaunon laukassa ympyrälle ja hakea siinä vielä hyvää, pyörivää laukkaa. Tämä toistettiin molempiin suuntiin, jonka jälkeen olikin sitten aloittaa loppuverryttelyt.

Ulkoasun, tekstien ja kaiken sislln copyright misery. 2014
Moondance on tysin virtuaalinen talli ja mitn ei ole oikeasti olemassa!