Viehättävän Kimma lopetettiin 16.3.2014 vanhuuden vaivojen johdosta 25-vuotiaana.VIRTUAALIHEVONEN

Viehättävän Kimma

Viehättävän Kimma "Kimma" s. 10.03.2012
suomenhevonen, tamma kasvattaja Viehättävä
VH13-018-0009 omistaja VRL-01080 (Moondance)
150cm, rautias Vaativa B / 80 cm (koulu)
Kilpailukalenteri YLA2, KRJ-I, KTK-II

Palkittu 25.04.2015 tilaisuudessa palkinnolla YLA2 pistein 95
Palkittu 15.01.2014 tilaisuudessa KRJ-I palkinnolla pistein 100
Palkittu 05.10.2013 palkinnolla KTK-II pistein 71
Suurilinjainen tamma, jolla on kuitenkin erittäin hyvä tyyppi- ja tammaleima. Hyvä kaula ja runko, hieman läski takaosa. Etunojoiset etujalat. Runkoon nähden hentoluiset jalat.

c. kasvattaja

Kimma ei ole tallin fiksuin hevonen vaan tunnettu enemmänkin koheltajana. Se ei usko, että tarhassa kiertää sähkö vaan kerta toisensa jälkeen tökkää turpansa lankaan. Se ei myöskään ole moksiskaan, vaikka toiset hevoset häätävät sen heinäkasoiltaan, vaan tamma palaa aina uudelleen samoin seurauksin. Kimma on kuitenkin kultainen ja lempeä tapaus, joka on kouluratsuna oikein mainio.

Hoitaessa Kimma seisoo nätisti aloillaan vaikka olisi vapaana; se ei tosin ymmärrä sitä. Tamma kiintyy helposti hoitajiinsa ja hörisee aina heidät nähdessään. Osasyy toki saattaa olla myös takataskusta löytyvät herkut, sillä Kimma on ehdottomasti yksi tallin ahneimmista. Harjaaminen ja varustaminen sujuu helposti pientä vatsan pullistelua lukuunottamatta. Taluttaessa Kimma löntystelee perässä, eikä sillä ole kiire mihinkään. Joskus tamma on niin ajatuksissaan, että saattaa sotkeutua jalkoihinsa ja kompastua nenällensä. Se ei tosin haittaa vaan matka jatkuu pienen ravistelun jälkeen.

Ratsastaessa Kimma on osaava, mutta raskas kädelle ja hieman laiska. Se on niin perusputte kuin olla ja voi. Kouluratsastus on ehdottomasti Kimman laji, kunhan se saa tarpeeksi kevyeksi edestä ja liikkumaan omalla moottorilla. Se omaa ihanat askeleet, joissa on mukava istua. Kimma on hieman hidas lämpeämään, joten sen kanssa on varattava tarpeeksi aikaa verryttelyyn. Yleensä lopputunnista tamma on sellainen liitokavio, ettei olisi uskonut samaksi hevoseksi kuin alussa. Esteetkään eivät tuota ongelmia vaan Kimma kyllä hyppää jos jonkinmoisien esteiden ylitse. Se on hieman jyrä siinä hommassa ja kaipaa vahvan ratsastajan, joka jaksaa pidellä tarpeeksi. Maastossa tamma menee mihin ratsastaja vain pyytää. Se on luottoratsu, jonka kanssa ehtii maisemiakin katsella. Maastossa Kimmasta kyllä löytyy tarvittaessa virtaa ja vauhtia!

Kilpapaikalla Kimma ei vähästä hätkähdä. Se toimii myös usein talutusratsuna erilaisissa tapahtumissa, sillä esimerkiksi kaupungin melu ja liikenne eivät sitä haittaa. Kimma on lastatessa hieman hankala. Se epäröi aina ja yrittää, josko saisi mennä lastaussillan sivusta ohitse. Pienen taistelun jälkeen Kimma huokaisee ja kävelee koppiin kuin vanha tekijä. Kilpasuoritukseen se keskittyy aina parhaansa mukaan. Kimmaa ei koskaan tarvitse onneksi hävetä ihmisten ilmoilla.


Sukutaulu ja -selvitys

i. Keinumäen Kaspian
  KRJ-II, Ch, YLA2, KTK-III, SLA-III
ii. Ruiskukan Tiritombaa
  YLA2
iii. Poika Nimeltä Onni R.S
 
iie. Ruiskukan Velho-Peikko
  Ch, KTK-III, YLA3
ie. Ruiskukan Lupaus
  Ch, SER-V, KRJ-I, YLA 2
iei. Valo-Mikki
  Ch, KTK-II, YLA2, KRJ-I
iee. Kajauksen Haavetar
 
e. Keinumäen Sirinä
  Ch, YLA1, KTK-II
ei. Keinumäen Vänni
  VIR MVA Ch, KTK-II, KRJ-I, SLA-II, YLA2
eii. Keinumäen Ässä
  VIR MVA Ch, KTK-III, KRJ-I, SLA-I, YLA2
eie. Sateen Ruutina
  VIR MVA Ch, KTK-II, SLA-I, YLA2
ee. Tuikkeen Hissu
  VIR MVA Ch, YLA2
eei. Horisontin Pyry
  kadonnut, VIR MVA Ch, KTK-II
eee. J.T. Hipaisu
 


Jälkikasvu

o. Moon Jalleri s. 10.03.2014 KTK-III
t. Moon Pommitar s. 18.02.2014
o. Moon Jesper s. 19.10.2013 KTK-III
o. Moon Romulus s. 09.03.2013 YLA1, KRJ-I, KTK-II


Päiväkirja ja valmennukset

28.12.2013 Valmentautumista (omistajan kirjoittama)
Tänään Moondancessa kävi kuuluisa ruotsalainen kouluratsastaja, Sebastian Perr, pitämässä kouluvalmennuksia. Viimeisimmillä kerroilla hän on ihastunut suomenhevosiin, joten ratsuvalinta valmennukseen oli aika selvä. Kimman kanssa on tarkoitus käydä laatuarvostelussa pyörähtämässä, joten viime hetken treeni ei tekisi pahaa. Sebastianin ilme oli taas näkemisen arvoinen, kun talutin pyöreähkön (ei lihavan vaan raskasrakenteisen!) puttetamman maneesiin. "Ei se ole lihava vaan raskasrakenteinen", huomasin Sebastianin arvostelevan Kimmaa sillä silmällä, "tälläisiä ne suomenputet yleensä ovat".

Hiki puski kypärän alta ja Kimmakin oli aivan hiestä märkä jo sulkutaivutuksen jälkeen. Käynnissä taivutus meni hienosti, mutta ensimmäisellä kerralla ravissa Kimma puski valtavasti pohjetta vastaan. Toisella kerralla olin itse napakampi ja sulkutaivutus meni oikein näppärästi. Pienen käyntitauon jälkeen oli laukkatreenin vuoro. Ensin sain laukkailla omassa tahdissa ja koota, sekä pidentää laukkaa. Kimma vastasi upeasti apuihin. Sen jälkeen Sebastian valvovan silmän alla oli laukanvaihtojen vuoro. Ensin ravin kautta - se oli meille lasten leikkiä. Sen jälkeen yksi vaihto koko rata leikkaalla. Sekin meni hienosti, joskin tuli hieman ilmava vaihto ja oma tasapainoni horjahti. Yleensä Kimma vaihtaa pehmeästi ja pienesti. Sitten vaihto - kaksi askelta - vaihto. Sekin sujui hienosti ja Sebastiankin oli tyytyväinen meihin. "Kyllä ne RASKASRAKENTEISETKIN suomenhevoset näköjään osaavat, hieno tamma sinulla", hän kommentoi hymyillen. Lähdin kävelemään loppukäynnit maastoon.

17.2.2013 Kimman kuulumiset (omistajan kirjoittama)
Kimman kanssa lopettelimme juuri kilpauraa haikein mielin. Se sai täydet sijoitukset kasaan helposti ja ehkä odotettua nopeamminkin. Enkä lainkaan ihmettele, sillä Kimma on kyllä hieno ratsuna, jos ratsastaja osaa hommansa ja hevonen jaksaa keskittyä olennaiseen. Nyt tamman olisi tarkoitus siirtyä siitoskäyttöön ja tehdä meille monta hienoa varsaa. Siinä ohessa valmistelen sitä laatuarvosteluita varten. Aktiivista treenausta ei enää ratsastaessa jatketa, mutta täytyyhän Kimmaa silti liikuttaa. Se on saanut tallilaisten kesken tohelon ja kovapään maineen. Olen myös sitä mieltä, ettei Kimma aina ihan täysillä ajele tai sitten siltä uupuu itsesuojeluvaisto. Se ei välitä, vaikka kaveri häätää luotaan potkien vaan palaa aina takaisin kokeilemaan onneaan.
28.03.2013 kouluvalmennus, valmentajana narri
Tällä kertaa misery oli lämmitellyt Kimmaa valmiiksi ahkerasti, ja paikalle saapuessani tamma liikkuikin edelliskertaan verrattuna huomattavan reippaasti ja hyvin. Vieläkään meno ei ollut ihan niin kevyttä, kuin olisin toivonut, mutta päivän tehtävän luulisi herättelevän Kimmankin moottoria. Aiheena oli peruutuksesta suoraan laukkaan siirtyminen, mistä itse valmentajana pidin kovasti, se usein herätteli laiskempia hevosia, mutta myös hillitsi reippaampia ja näinollen sopi moneen tilanteeseen. Halusin, että Kimma liikkuisi ihan itse pienistä avuista, muotoa en tällä kertaa sen suuremmin vaatisi. Kunhan tamma vain liikkuisi takaosallaan eikä löntystelisi etuosansa päällä. Lämmittelyksi kehotin miseryä nostamaan laukat suoraan käynnistä eikä ravista, jotta hevonen saisi jotain jujua päivän tehtävästä etukäteen.

Tehtävänä oli yksinkertaisesti ratsastaa uraa ravissa, ottaa jokaisen pitkän sivun alkuun pysähdys, peruutusta muutaman askeleen verran – sellaiset kolmesta viiteen – ja nostaa laukka suoraan peruutuksesta pysähtymättä välillä. Toivoin tehtävän aktivoivan Kimman takaosaa ja reipastavan sitä, laukka kun tuli ratsastaa reippaassa temmossa ja istuntaa keventäen, joskaan ei sentään suoranaisesti kevyessä istunnassa. Alkuun Kimman pysähdykset sisälsivät pari käyntiaskelta ja laukannostot olivat melko etupainoisia, mutta kun pyysin miseryä parin ensimmäisen noston ajan muistuttamaan tammaa pohkeiden olemassaolosta raipalla ja pysäyttämään enemmän istunnalla molemmat alkoivat parantua. Loppuvalmennuksesta saimmekin Kimmasta irti erittäin täsmällisiä tasajalkapysähdyksiä ja laukannostoja, joissa tamma työnsi takaosallaan erittäin hyvin ja laukkasi tasaista tempoa. Aktivoiduttuaan Kimma on hieno ja hyväliikkeinen hevonen, joten sen kanssa kannattaa jaksaa tehdä, jotta siitä saa irti vastaavaa.

22.03.2013 kouluvalmennus, valmentajana narri
Mitään erityistä yhtä tehtävää en tällä kertaa ollut suunnitellut miserylle. Tämänkertainen hevonen oli kuulemani mukaan painava kädelle ja laiskahko, joten tavoitteena olisi saada etuosa keveämmäksi ja kuolaintuntuma pehmeäksi, mitä lähdettäisiin hakemaan perusratsastusta katsastelemalla. Heti verkan alusta asti pyysin miseryä ratsastamaan kunnolla eteen pohkeella ja tarvittaessa muistuttamaan raipalla, sekä ratsastamaan paljon laajoja kaarevia uria reippaassa temmossa. Käskin myös nostamaan Kimman päätä heti, kun se alkaisi painaa kädelle, jotta tammalle tulisi selväksi, että se joutuisi pitämään päänsä ylhäällä aivan itse. Pyysin myös paljon muutoksia askellajin sisällä, reippaampaa ja hieman hitaampaa tempoa, jotta hevonen herkistyisi erityisesti pohkeelle.

Kimma sisäisti kyllä hidastamisen vähän liiankin hyvin, tosin askelkaan ei lyhentenyt joten vaihdoimme temponmuutokset vain normaali-reippaampi-linjalle. Kun oikein mikään ei meinannut auttaa pyysin ratsukon laukkaan ja totesin, että nyt oli parempi ottaa pikku irrottelupätkä raipan avustuksella. Parin napakan raippamuistutuksen ja laukan jälkeen Kimmakin alkoi heräillä ja herkistyä, vaikka sitä ei reippaaksi voinut sanoa parhaalla tahdollakaan. Tamma kuitenkin alkoi kantaa päätään ylhäällä itse ja liikkua reippaammassa temmossa ilman jatkuvaa muistuttelua. Pikku hiljaa peräpääkin alkoi heräillä, kun teimme tamman kanssa ahkerasti temponmuutoksia sekä siirtymisiä pääasiassa ravissa ja laukassa. Vaikka Kimma jäikin vielä hieman painavaksi edestä, se alkoi kuitenkin liikkua omalla moottorilla eikä painanut enää kädelle, joten katsoimme parhaaksi siltä erää lopettaa.

13.03.2013 kouluvalmennus, valmentajana Hemppa
Viime kerrasta muistinkin tuon kauniin, hieman höpsön tamman. Tänään harjoittelisimme vastalaukkaa ja ihan perusasioita: pysähdyksiä, ja peruutuksia. Vastalaukka työskentelyn suoritimme niin, että Misery nostaa vastalaukan pitkän sivun alussa, ja jatkaa sitä puolikeskiympyrän verran. Vastalaukka tuotti alussa hieman ongelmia, mutta kun niistä selvittiin, tamma esitti oikeen hienoa vastalaukkaa! Harjoittelimme tätä vielä hetken toiseen suuntaan, ennen kun siirryimme pysähdyksiin. Annoin ratsukolle aina vain hetken aikaa pysähtyä askellajista missä he sillä hetkellä olivat. Aluksi Kimma otti paljonkin käyntiaskeleita, mutta ne vähenivät koko ajan. Hienostihan tamma alkoikin pysähtyä loppua kohden! Lisäsimme harjoituksen vaativuutta niin, että ratsukon piti vielä pysähdyksen jälkeen saada neljä onnistunutta peruutusaskelta. Oikein hienostihan se menikin. Ohjasin vielä loppulämmittelyt, joissa Kimma todellakin rentoutui ja ravasi melkeen turpa maata viistäen. Hienosti onnistunut valmennus, jälleen kerran!

01.03.2013 kouluvalmennus, valmentajana Hemppa
Päätin antaa Miseryn hoitaa alkuverryttelyn itse, jotta voisin itse katsella ja tutustua tammaan. Se oli selvästikin vähän tahmea ja painava edestä, kuten minua oli varoitettu. Ensimmäiseksi harjoitteluksi otimme laukkatyöskentelyä, josta tamma varmaankin saisi puhtia lopputunnista suoritettavaan pohkeenväistöön. Kun Misery ja Kimma menivät uralla oikein hienoa harjoituslaukkaa, pyysin heidät keskiympyrälle, jossa siirtyä keskilaukkaan. Keskilaukka meni jatkuvasti oikein mallikkaasti, ja askeleen lyhennys harjoituslaukkaan toimi. Puolen lepokäynnin jälkeen pyysin ratsukon uralle harjoitusraviin pohkeenväistöharjoitusta varten. Tamma askelsi oikein hienoa askelta. Tehtävä oli seuraavanlainen: Misery ja Kimma kääntyvät pituushalkaisijalle, ja aloittavat pohkeen väistön noin puolessa välissä, vuorotellen molempiin suuntiin. Pohkeenväistö sujui vähintäänkin keveästi, sillä Kimma nosti jalkansa ristiin aivan täydellisen näköisesti! Lopuksi laukkasimme vielä kierroksen, ja ohjasin vielä loppulämmittelyt. Oikein hienosti onnistunut valmennus, kerrassaan!

Ulkoasun, tekstien ja kaiken sislln copyright misery. 2014
Moondance on tysin virtuaalinen talli ja mitn ei ole oikeasti olemassa!