Lollypop lähti taivaslaitumille 23-vuotiaana 31.7.2013. Se löytyi aamulla laitumelta kuolleena. Todennäköisesti vanhan ponin sydän on vain pettänyt ja se on nukkunut kivuttomasti pois. Muut ponit seisoivat sen ympärillä aamulla ja yrittivät saada Lollista nousemaan ylös. Surullinen päivä kaikille, sillä tuo kirjava ilopilleri oli vallannut monen sydämet.VIRTUAALIHEVONEN

Lollypop

Lollypop "Lollis" s. 16.03.2007 (ikääntyminen)
shetlanninponi, tamma kasvattaja Maria Grunberg SE
VH04-017-4363 omistaja VRL-01080 (Moondance)
96 cm, kirjava Helppo B / 70cm / vaativa (este)
Kilpailukalenteri ERJ-II

Palkittu 25.06.2013 tilaisuudesta ERJ-II palkinnolla pistein 95,4

Lollis tuntuu lukeneen rotumääritelmänsä ja käyttäytyy aina kuin aito shetlanninponi. Se on itsepäinen, testaileva ja kuitenkin oikea nallekarhu. Hoitaessa tammalle ei osaa olla kauaa vihainen, kun se kerran katsoo suklaanruskeilla silmillään ja hörähtää pienesti - ei edes vaikka se olisi kuinka repinyt uudet ratsastushoususi tai heitellyt kaikki harjat ympäri karsinaa. Varusteita laittaessa Lolliksen erikoisuus on pullistelu ja suun liimaaminen kiinni. Moni ratsastaja (kuten minä itse) on kiepsahtanut selkään noustessa Lolliksen vatsan alle, kun vyö onkin kummasti löysentynyt.

Ratsastaessa Lolliksen on pakko aina testata ratsastajaa, eikä se koskaan kyllästy temppuihinsa. Lollis, jos kuka, osaa luistaa hommistansa tilaisuuden tullen. Jos ei muu auta, niin se koittaa mennä kentän portin alta jättäen ratsastajan hölmistyneenä istumaan hiekalle. Napakan ja tarkkaavaisen kuskin kanssa siitä kuoriutuu oikea esteratsu, joka hyppää vaikka minkälaisen esteen ylitse. Lollis on mukavan eteenpäinpyrkivä, eikä sitä tarvitse kahta kertaa käskeä. Maastossa sillä on olevinaan hyvä huumorintaju. Ratsastajaa ei siinä vaiheessa naurata, kun poni istuu ojassa nähdessään naapurin hurjat ravihevoset. Tai kun Lollis päättää lähteä kiitolaukalla kotio ja tiputtaa ratsastajan keskelle ei-mitään. Kyllä se osaa nätistikin olla, jos selässä on napakka kuski.


Sukutaulu ja -selvitys

i. Bronius
  evm, lehmänkirjava, 101cm
ii. Liudvikas
  evm, hallakko, 102cm
iii. Ludvig vd. Pra
  evm
iie. Berenius
  evm
ie. Svajone
  evm, tummanruunikko, 88cm
iei. Svanté SWE
  evm
iee. Baronella
 evm
e. Diamantína
  evm, rautias, 90cm
ei. Jahangir
  evm, truunikko, 97cm
eii. Jaguar v. Tina
  evm
eie. Aby's Dreamtime
  evm
ee. Domynthia
  evm, rautias, 98cm
eei. Emmanúel
  evm
eee. Dorothy SWE
  evm

Bronius on kyllä hieno rakenteeltaan, mutta luonteesta ei voi samaa sanoa. Hoitaessa ori toki jaksaa käyttäytyä hienosti, mutta heti kun selkään laittaa jonkun, ponin takapää todellakin lentää. Valjakkoa Bronius eniten harrasti, mutta siinäkin oli hyvin erikoinen; joskus kärryt saattoivat löytyä ojasta ja poni vain mutusti tyytyväisenä vieressä heinää. Kilpaili vaikeaa tasoa valjakossa ja menestyi siinä hienosti. Jälkeläisiä orilla on kymmenisen kappaletta ja moni niistä peri hankalan luonteen - onneksi eivät silti kaikki.

ii. Liudvikas on luonteeltaan temperamenttinen ja sisukas. Tämä poni ei ollut kokemattomien ratsu ollenkaan ja orimainen käyttäytyminen vain vahvisti sen. Taitoa kuitenkin ponilta löytyi ja osaavan ratsastajan kanssa Liudvikas olikin todella loistava. Hallakko ori on periyttänyt jälkikasvulleen pientä sisua ja jääräpäisyyttä, mutta myös hienoa estekapasiteettia ja toimivuutta kärryjen edessä.

iii. Ludvig vd. Pra vietti koko elämänsä kasvattajansa omistuksessa. Ori oli reipas lastenratsu, joka osasi hommansa niin esteillä, kouluratsastuksessa kuin myös valjakossa. Näyttävä ori oli useasti esillä Ruotsin poninäyttelyissä ja olikin rakenteeltaan monen tuomarin mieleen. Ludvig vd. Pra saavutti elämänsä aikana mm. kantakirjauksessa ykköspalkinnon sekä oli varsin puhuttu nimi ponipiireissä. Ori lopetettiin vanhuuden tuomien vaivojen vuoksi 24 -vuotiaana.

iie. Berenius oli säpäkkä tamma. Vaikka poni olikin lujaluonteinen, oli se silti monen pienemmänkin ratsastajan suosikki. Tamma valittiinkin usein talutusratsastustapahtumiin, sillä se ei ihmetellyt saati katsellut mitään erikoisempia esineitä. Ainoastaan kokeneemmat ratsastajat saivat Bereniusen jääräpäisyyden valloilleen - mitä enemmän ratsastaja siltä osasi vaatia - sitä enemmän poni pisti kampoihin. Berenius sai elämänsä aikana kaksi jälkeläistä, joista kumpikin on perinyt tamman hallakon värin.

ie. Svajone vietti suurimman osan elämästään ratsastuskoulussa, jossa toimi niin alkeistunneilla kuin myös kokeneempien pikkuratsastajien tuntiponina. Svajone oli osaava ja luonteeltaan todella lempeä ja herttainen, rakasti rapsutuksia ylikaiken. Tummanruunikko ponitamma oli vain 88 senttimetriä korkea ja vanhuuden päivillään myytiin seuraponiksi pienelle maatilalle puoliverisen seuraksi. Tamma sai vain yhden varsan elämänsä aikana.

iei. Svanté SWE oli yksi vaikuttavimmista poneista Ruotsissa shetlanninponijalostuksessa. 103 senttimetriä korkea, ruunikko oriherra kantakirjattiin ykköspalkinnolla ja oli varsin tuttu näky valjakkokilpailuissa sekä muutamissa estekilpailuissa. Svanté SWE myytiin maineikkaalle shetlanninponikasvattajalle, kun ponin oma kasvattaja kuoli äkillisesti. Ori saikin viettää koko loppuelämänsä tämän maineikkaan kasvattajan omistuksessa ja sai kymmeniä varsoja, joista muutama on edelleen kerännyt isänsä tavoin mainetta käytössä kuin näytössä.

iee. Baronella oli tavallinen harrasteponi, jonka perheen äiti osti tyttärelleen ensiratsuksi. Tämän tytön kanssa Baronella koki myös elämänsä ensimmäiset kilpailut, sijoittuen hienosti. Luonteensa puolesta Baronella oli täydellinen; tamma ei pelännyt mitään ja toimi kuin ajatus ilman pirullisia takaa-ajatuksia. Baronella sai ensimmäisen varsansa suhteellisen iäkkäänä, joka myytiin perheessä sattuneen surutapahtuman johdosta miltein heti vierotuksen jälkeen. Baronella oli säkäkorkeudeltaan 99 senttimetriä ja väriltään musta.

Vastapainoksi kahelille isälle, Lolliksen emä Diamantína on kaunis ja rauhallinen rautias pikkuponi. Se pärjäsi mukavasti näyttelyissä ja toimi hienosti ratsunakin, tosin Mantinalla oli taipumusta lähteä kesken kaiken tykittämään täysiä kentän toiseen päähän... Muuten oli todella kiltti ja symppis tamma. Esteillä tammasta löytyi vauhtia ja koulua jaksoi kärsivällisesti vääntää. Kilpaili jonkin verran matalia luokkia ja menestyi ihan kohtalaisesti. Mantina jätti jälkeensä neljä hienoa varsaa.

ei. Jahangir on temperamentinen valjakkoponi, joka on myös rakenteeltaan todella näyttävä tapaus. Ruotsin ponioripäiville monesti osallistunut poni on valloittanut tuomareiden sydämet monesti, eikä kantakirjauspalkintona saatu kakkonenkaan häpeäksi ole. Jahangir on väriltään tummanruunikko. Poni on osallistunut myös oman ratsastajansa kanssa este -ja kouluratsastuskilpailuihin kilpaillen aina helppo B / 60cm ratoja. Jahangirilla on yhteensä yhdeksän jälkeläistä, joista suurin osa kilpailee esteillä tai valjakossa.

eii. Jaguar v. Tina sai elää vain lyhyen elämän, sillä poni joutui auto-onnettomuuteen Jaguar v. Tinan ollessa hevoskopissa. Eläinlääkäri lopetti orin miltein heti onnettomuudessa sattuneiden vammojen vuoksi. Kahdeksanvuotiaaksi elänyt poni sai elämänsä aikana kaksi hienoa jälkeläistä ja ehti osallistua myös muutamiin esteratsastuskilpailuihin kasvattajansa tyttären kanssa. Luonteeltaan Jaguar v. Tina oli ponimainen eivätkä oripiirteet jääneet taka-alalle.

eie. Aby's Dreamtime toimi siitostammana pienellä maatilalla pohjois-Ruotsissa ja olikin todella hellyyttävä ja sympaattinen tamma. Aby's Dreamtime kilpaili nuoruusvuosinaan niin esteillä kuin kouluratsastuksessakin ja harrastuksen pohjalta toimi myös loistavana kärryponina. Tämä tamma ei pelännyt mitään, joka oikeutti myös pikkuratsastajien leppoisat maastoreissut ja hoitopuuhastelut ponin kanssa. 101 senttimetriä korkea tummanruunikko tamma sai neljä jälkeläistä ja Aby's Dreamtime lopetettiin vanhuuden tuomien vaivojen vuoksi 22 -vuotiaana.

ee. Domynthia on perinteinen shetlanninponi, joka osaa vaatia ratsastajaltaan paljon. Välillä tehtiin stopit kentällä kesken ratsastuksen, kun taas vastapainoksi maastoretkellä ei meinattu millään pysähtyä vaan kaahotettiin pitkin hiekkateitä aiheuttaen selässä istuvalle pikkuratsastajalle pelonsekaisia tunteita. Vaikka Domynthia olikin luonteeltaan hieman oikutteleva, oli se silti mitä herttaisin opetusmestari niin ratsastuksen kuin hoitotoimenpiteiden suhteen. Tamma sai kaksi varsaa ja Domynthia viettää nykyään eläkepäiviään kasvattajansa luona lähinnä pihankoristeena.

eei. Emmanúel sai viettää orielämää kymmenenvuotiaaksi asti, jonka jälkeen paikallinen ratsastuskoulun pitäjä osti ponin ja ruunasi tämän. Emmanúel on saanut elämänsä aikana kaksi jälkeläistä, joista toinen kuoli melkein heti synnyttyään. Luonteeltaan poni oli perso eritoten herkuille ja vaatikin taluttajaltaan raudanlujat hermot - varsinkin jos lähettyvillä oli vihreää ruohoa. Maastovarma Emmanúel oli erinomainen opetusmestari alkeisratsastajille, sillä poni toimi välillä kuin automaatti, mutta jos ratsastaja oli vähänkään enemmän vaativa, pisti poni heti kampoihin eikä antanut mitään ilmaiseksi.

eee. Dorothy SWE kantakirjattiin yhdeksän vuotiaana Ruotsin kantakirjaan kakkospalkinnolla. Näyttävä ponineiti kilpaili aktiivisesti valjakossa sijoittuen hienosti. Näyttelykehissä Dorothy SWE sai erityisesti kehuja rakenteesta sekä käyttäytymisestä. Tammalla on kolme hienoa jälkeläistä, joista kaksi kilpailevat aktiivisesti valjakossa. Dorothy SWE oli väriltään rautias ja korkeutta tammalla oli vain 90 senttimetriä. Luonteeltaan Dorothy SWE oli reipas, hieman tammamainen ja jokseenkin vauhdikas. (© jevs.)


Jälkikasvu

t. Keep on Quuen BL s. 05.10.2008 48 ERJ-sijoitusta
t. Celestial v. Moons s. 22.08.2012 17 ERJ-sijoitusta
o. Boomer v. Moons s. 05.03.2013


Päiväkirja ja valmennukset

11.01.2013 Lolliksen kuulumisia
Lollis on viihtynyt Moondancessa ja se on jo iso osa tallia - ilman Lollista arki olisi taatusti tylsempää. Tamma osaa karata karsinasta, jos vain ylttää hakaan ja tarhasta karkaaminenkaan ei tuota hankaluuksia. Lollis onneksi ymmärsi jo, ettei kannata mennä uhoamaan itseään isommille hevosille. Karkuteillä se vain keskittyy etsimään ruokaa ja heittelemään tavaroita ympäriinsä. Lolliksen kanssa kilpaura on vielä hieman kesken, sillä emme ole saaneet täysiä sijoituksia estepuolelta vielä. Tamma on niin ailahteleva kilpakentillä, mutta eiköhän se tästä. Lollis varsoi myös viime vuonna upean tamman, Cellan, joka jäi myös piristämään tallin arkea.

17.03.2009 Ponimainen neiti
Lollis muutti tänään Moondanceen ja tuntui ottavan tehtäväkseen heti kertoa kaikille asukkaille, että uusi pomo saapui paikalle. Ensimmäisenä tamma pääsi karkuun trailerista ja ravasi uhittelemaan Ärräpäälle (iso, korskea sh-ori). Purri katseli huvittuneena pientä tammaa, joka hyppi sen tarhan edessä ja vinkui. Ei tarvinnut Purrin kuin kerran "ärähtää" ja hieman puraista Lollista, jolloin tamma ymmärsi lopettaa. Olin hieman vahingoniloinen ja tiedustelinkin neidiltä, että kannattikohan? Lollis vietti loppuillan turvallisesti karsinassaan heinien kera. Tuntui viihtyvän, mutta tuntui myös siltä, että neidin iso ego sai suuren kolauksen.
22.03.2013 Estevalmennus, valmentajana Lissu T.
Lollis oli notkea kuin postilaatikko ja aktiivinen kuin koomapotilas, kun misery koetti saada tammaansa liikettä. Ravin nostaminen oli työn ja tuskan takana, laukannosto oli lähinnä puolipakolla suoritettu rangaistus ponille, jota ei kiinnostanut. Vasta kun hyppääminen tuli mukaan (verryttelynä oli kavaletti-innareita) Lollis heräsi ja alkoi työskennellä kunnolla, alkuun vähän tahmeasti, mutta innokkaalla hyppääjällä ei mennyt kauaa syttyä treenille.

Innariverryttelyjen jälkeen lähdettiin työstämään sarjatyöskentelyä. Lollis oli heti säpäkämpänä päästessään sarjoille (kaksi pysty – pysty – okseri –sarjaa), pari ensimmäistä hyppykertaa olikin hosuen ja kiireellä suoritettu. misery sai tehdä tosissaan töitä, että koomapotilaasta sähköjänikseksi muuttunut Lollis alkoi keskittyä ja tehdä kunnolla töitä; takajalkoihin kunnolla eloa, nyt ne vain roikkuivat mukana, ja laukkaan selkeä tahti ryykäysvauhdin sijaan. Olin asettanut tämän kaksikon suhteen odotukset korkealle, eivätkä misery ja Lollis pettäneet minua. Siistillä, tarkalla ja jämäkällä ratsastuksella misery sai poninsa kuriin ja keskittymään, meno muuttui heti paremman näköiseksi ja kaikki huolimattomuus, kiire ja häslääminen jäivät pois. Sarjoja sai korottaakin, kun poni hyppäsi kunnolla koko kropallaan eikä vain mennyt koirauintia ylitse.

65-70cm sarjat näyttivät jo erittäin hyviltä, Lollis hyppäsi kuin olisi isompikin poni joka meni isompia esteitä kuin sarjalla todellisuudessa oli. Ratsukkoa oli ilo seurata, alusta parannettiin rutkasti eikä mitään oikeita ongelmia ollut. Lahjakas poni ja taitava ratsukko, kaksikko joka pelaa yhteen kuin sveitsiläisen kellon koneisto.

10.03.2013 Estevalmennus, valmentajana Lissu T.
Alkuverryttelyjen aikana Lollis testaili ratsastajaansa, esteet olivat muka ylittämiskelvottomia ja ohijuoksu oli paljon kehittävämpi harraste. misery pysyi napakkana, eikä Lollis voinut kuin todeta kohdanneensa voittajansa ja toimia kuten kunnon ponin kuuluukin. Alkutestailujen jäätyä tamma toimi kuin ajatus, verryttelyristikko ja –pysty näyttivät aiheuttavan ponille akuuttia pitkästymistä sen sijaan, että Lollis olisi herännyt rataharjoituksia varten.

Ponitamma kuitenkin heräsi, kun pääsitte rataharjoituksiin asti. Keskittyisimme lähinnä perusasioiden viilaamiseen, Lollis kun kuulemma oli oikea minikokoinen estetykki joka kyllä menisi yli oli este millainen tahansa. Radalla oli seitsemän estettä, pystyjen ja oksereiden lisäksi rataan kuului muuri. Esteet oli sijoitettu niin, että jokaiselle esteelle saisi joko pitkän tai lyhyen tien, lähestymisistä saisi juuri niin tikkusuorat kuin halusi ellei väkisin halunnut koettaa vinoja hyppyjä. Ensimmäisellä suorituskerralla muistutin (varmasti ärsyttävyyteen asti) katseesta, myötäämisestä, tasaisesta vauhdista ja kaikesta mahdollisesta. Huomautteluun ei juuri ollut aihetta, misery ratsasti siististi ja asiallisesti, rata sujui hyvin vauhdista huolimatta ja Lollis hyppäsi jokaisen esteen leikiten.Meno vain parani – jos se ylipäätään oli mahdollista – jokaisella hyppykerralla, misery ja Lollis tekivät välillä lyhyitä teitä, välillä vinoja hyppyjä, välillä pidempää ja muutenkin hitaampaa tahtia sujuvan radan. Niin tai näin, kaksikko pelasi loistavasti yhteen.

Mitään moitittavaa en keksinyt, alun testausyrityksetkin kuitataan sillä, että shetlanninponi on shetlanninponi ja tammoille sallittakoon oikkunsa. Kotitreenit saatte hoitaa samaan tapaan kuin tähänkin asti, treeninne tuntuu toimivan.

05.03.2013 Estevalmennus, valmentajana jevs
Tänään oli tarkoitus harjoitella hieman lähestymisiä ja teiden oikein ratsastusta. Pystytin maneesiin kahden esteen sarjan, okserin ja pystyn. Pyysin Lolliksen ratsastajaa verryttelemään itsenäisesti, jolloin minun oli hyvä tutkailla ponia ja tämän liikkumista sivusta. Lolliksella oli reipas ja eteenpäinpyrkivä ravi ja poni näytti yhteistyökykyiseltä. Alkuverryttelyjen jälkeen pyysin ratsastajaa jäämään oven päätyyn pääty-ympyrälle ottamaan muutamat siirtymiset. Alkuun Lollis toimi jokseenkin hitaasti reagoiden, mutta lopulta siirtymät onnistuivat loistavasti. Neuvoin ratsastajaa ottamaan ensin pystyn, okserin ja näiden jälkeen vielä sarjan. Ensimmäinen lähestyminen meni hitusen pieleen, sillä Lollis hyppäsi vinoon ja näin ollen tiputti puomin. Ratsukko aloitti tehtävän uudelleen ja painotin vielä oikean tien ratsastamista ja esteen keskelle tähtäämistä, puolipidätteitä unohtamatta. Poni kuunteli hienosti ratsastajansa ohjeita ja suoritus olikin täysin virheetön. Nostin esteet 50cm:stä 60cm korkeiksi ja pyysin ratsukkoa tulemaan uudestaan. Tarkoin mietityt tiet takasivat virheettömän suorituksen ja nostin esteet vielä 70cm korkeiksi. Lollis oli kuuliainen ratsastajan apuja kohtaan ja toimi hienosti. Poni ei kaahannut esteelle, ponnisti hienosti ja ratsastaja sai käännökset ja lähestymiset kohdilleen. Annoin ratsukon loppuverkata itsenäisesti painoittaen eteen-alas ratsastusta, jotta poni saadaan rennoksi.

20.02.2013 Estevalmennus, valmentajana jevs
Ratsukko saapui maneesiin energisenä. Alkuverryttelyiden aikana raahasin maneesin keskelle puomeja asetellen ne viuhkan malliseksi, pari okseria peilipäätyyn ja cavalletit ovipäätyyn. Lollis oli jokseenkin ärhäkkäällä tuulella tänään - vikuroi eikä tuntunut uskovan ratsastajaa mitenkään. Neuvoin ratsastajaa ratsastamaan enemmän eteenpäin ja siirtymään reippaaseen raviin, huomioiden kulmat ratsastuksessa erityisesti taivutusten ja asetusten merkeissä. Alkuverkkojen jälkeen pyysin ratsukkoa maneesin keskelle puomien luokse. Tehtävänä oli kulkea viuhkan muodossa olevia puomeja ravissa ja kiinnittää erityisesti huomiota siihen, kuinka ponin tuo puomien luokse, ettei jalat kolise puomeihin. Ratsastaja toi Lolliksen rauhallisessa ravissa puomeille keskelle ohjaten ja ensimmäinen tehtävä sujuikin mallikkaasti. Seuraavana oli vuorossa ovipäädyn cavalletit, jolloin Lollis heitti totaalikieltäytymisen päälle. Ennen cavallettia poni pisti jarrut lukkoon ja pukitti pari kertaa. Ratsastaja pysyi kuitenkin hienosti selässä, ravasi pätkän ja toi ponin uudestaan kohti cavallettia. Päättäväinen ratsastaja sai pienen jukurin ponin yli kunnialla. Annoin ratsukon pitää pienen hengähdystauon, jonka jälkeen oli okserien vuoro. Lollis nosti hienosti laukan ja korvat pystyssä lähestyi 60cm korkuista okseria. Poni ponnisti jokseenkin liian myöhään, mutta puomit eivät tippuneet. Seuraavalla kierroksella poni kuunteli tarkkaavaisemmin ratsastajan ohjeita, jolloin okserien ylitys oli puhdasta. Nostin esteet vielä 70cm korkuisiksi ja käskin ratsukkoa aloittamaan viuhka-puomeista ja näistä jatkamaan suoraan cavalleteille ja sieltä oksereille. Lollis oli paljon paremmin yhteistyökykyisempi kuin alussa ja se näkyi myös ratsukon helposta ja hienosta suorituksesta. Loppuverryttelyt ratsukko suoritti itsenäisesti.

Ulkoasun, tekstien ja kaiken sislln copyright misery. 2014
Moondance on tysin virtuaalinen talli ja mitn ei ole oikeasti olemassa!