Moon Kulkurimimmi lopetettiin 16.3.2014 vanhuuden vaivojen johdosta 25-vuotiaana.

VIRTUAALIHEVONEN

Moon Kulkurimimmi

Moon Kulkurimimmi "Memmu" s. 13.09.2008 (ikääntyminen)
suomenhevonen, tamma kasvattaja Moondance
VH04-018-9798 omistaja VRL-01080 (Moondance)
156cm, rautias Vaativa B / 60 cm (koulu)
Kilpailukalenteri KRJ-II, KTK-III

Palkittu 15.10.2013 tilaisuudessa palkinnolla KRJ-II pistein 98
Palkittu 05.07.2013 tilaisuudessa palkinnolla KTK-III pistein 64
- Hyvänpuoleiset tyypit, lihasköyhä selkä ja kaula, pyöreä runko, lyhyt jyrkkä lautanen, lyhyet etusääret.Memmu on suomenhevonen. Kaikessa yksinkertaisuudessaan en löydä kuvaavampaa sanaa. Se on rehti ja reipas tamma, joka rakastaa työntekoa. Varusteet nähdessään Memmun korvat nousevat höröön ja se on silmin nähden innoissaan. Ratsastaessa tamma on hieman raskas kädelle ja vaatii hyvän alkuverryttelyn notkeutuakseen. Sen jälkeen Memmu toimiikin kuin unelma kouluradalla. Hoitaessa tamma on seurallinen ja niin rakastettava persoona. Se hurmaa kaikki suklaisilla silmillään ja seurallisuudellaan. Memmu tulee myös nelijalkaisten kanssa toimeen lähtien tallikoirasta ja muista hevosista. Se on ehkä jopa hieman läheisriippuvainen, eikä kestä tarhaamista tai karsinassa kököttämistä yksin.

Hoitaessa Memmu tietää, mistä naruista vetää jotta saa ihmiset tarjoamaan herkkuja ja rapsutuksia. Kuka pystyisi vastutamaan tuuheaharjaista ruskeasilmäistä suomenhevostammaa, joka karsinastaan räpsyttelee silmiä ja kallistelee päätänsä? Memmu ei ikinä kyllästy huomion keskipisteenä olemiseen. Hoitaessa se seisoo nätisti vapanaa karsinassa ja vaikka käytävälläkin. Se korkeintaan kääntyy, jotta ylttää rapsuttelemaan hoitajaansa paremmin. Memmun tykkää osoittaa sen, miten paljon pitää harjaamisesta hoivaamalla hoitajaansa kevyesti huulillaan. Varusteet nähdessään tamma valpastuu ja alkaa pienen steppaamisen korvat pystyssä. Satulointi on silti helppoa, eikä Memmun kanssa ole muutenkaan mitään ongelmia. Se on ehdottomasti yksi tallin kilteimmistä hevosista, joka aiheuttaa vähiten harmaita hiuksia minulle.

Memmu rakastaa työntekoa! Se on aina valmis vääntämään samoja kuvioita tai tekemään yleensäkin jotakin ratsastajan alla. Memmu on ehdottomasti koulupainotteinen hevonen, jolta löytyy liikettä ja taitoa. Sen liikkeet ovat ilmavat ja eteenpäinpyrkivät, mutta muuten Memmu on hieman raskas ratsastaa. Se vertyy hitaasti. Ennen sitä Memmu jolkottelee hieman etupainoisena menemään, vaikka itse yrittää kyllä parhaansa, eikä tee sitä pirullakseen ratsastajalle. Alkuverryttelyssä on tärkeää saada tamma myös kevyeksi edestä - muuten se painaa ohjalle koko lopputunnin. Näiden asioiden jälkeen Memmu on herkkä ja miellyttävä ratsastaa. Sen askeleet ovat haastavat istua, mutta kun niihin tottuu, voi ravia ja laukkaa kutsua jopa mukavaksi istua. Esteratsastus ei ole Memmun alaa ollenkaan. Se ei raukka selviä kuin kuudenkymmenen senttimetrin radasta. Sitä korkeammilla tamma ei oikein tiedä, miten jalat laittaisi ja puomit kolisevat mallikkaasti alas. Memmu ei tätäkään tee testaillekseen vaan se ei vain yksinkertaisesti osaa hypätä korkeita esteitä. Maastossa tamma on rauhallinen ja luottoratsu. Se posottaa sotanorsun lailla menemään, eikä hätkähdä vaikka naapuri ajelisi romutraktorillansa (se meteli on korviahuumaava, uskokaa pois!) vierestä ohitse. Memmu kulkee tasan sitä vauhtia kuin ratsastaja vaatii, eikä kuumene laukoistakaan. Tammasta kyllä tarvittaessa löytyy vauhtia.

Traileriin Memmu ei mielellään mene. En tiedä, mitä sille on entisessä kodissaan tapahtunut, mutta se selkeästi pelkää traileria. Urheana tamma Memmu kuitenkin kävelee luottohoitajansa perässä traileriin pienen epäröinnin ja tärinän jälkeen. Se matkustaa hyvin kuitenkin, eritoten jos heinäverkko on täynnä. Trailerista tamma peruuttaa melkoisella vauhdilla pois. Kilpapaikalla Memmu on rauhallinen tyyppi, eikä se hätkäytä korvaansakaan kummallisille asioille. Verryttelyyn ja suoritukseen tamma panostaa täysillä. Jos sen kanssa pääsee palkintojenjakoon asti, niin neiti seisoo nätisti aloillansa ja nauttii kaikesta huomiosta. Kunniakierroksella Memmu menee hallittua laukkaa, mutta selvästi nauttii siitä.


Sukutaulu ja -selvitys

i. Moon Ärräpää
  KRJ-I, KTK-II, Vir Mva Ch, SLA-I, YLA2, SV-II
ii. Samoilija
  YLA1, SLA-I*, KTK-III, KRJ-II, Vir Mva Ch
iii. Saamaton
  evm, vkko, 145 cm
iie. Kuun Liljankukka
  evm, vrt, 151cm
ie. Neiti Kesäheinätär
  YLA2, SLA-I, KTK-III, Ch, KRJ-II
iei. Herra Hakkarainen
  evm, vprt, 160cm
iee. Tuulikki
  evm, rt, 150cm
e. Sannin Rokkimimmi
 
ei. Rokkipoika
  YLA2, SLA-I, KRJ-II
eii. Rempseä Runoilija
  evm, tprt, 153cm
eie. Unelmaa
  evm, prn, 156cm
ee. Erilan Vilma
  YLA3, KRJ-III, SLA-I
eei. Hokkeri
  evm, rt, 158cm
eee. Vilke-Veera
  evm, trn, 161cm

iii.Saamaton sai nimensä varsana, jolloin epäiltiin, ettei orista olisi mihinkään. Se varttui hieman muita myöhemmin ja pian rumasta ankanpoikasesta tuli upea joutsen. Se kilpaili monta vuotta Vaativa B tason kouluratsastuskilpailuissa ja keräsi mielettömän määrän sijoituksia. Ori oli kuuliainen ja erittäin yhteistyöhaluinen kouluratsu. Se jätti jälkeensä monia jälkeläisiä (35 kpl) ja jokainen suuntautui enemmän tai vähemmän koulukentille. Saamaton oli voikko pienhevosori. Valitettavasti ori nukkui rauhallisesti pois jo 19-vuotiaana.

iie. Kuun Liljankukka oli kiltti, mutta kovin itsepäinen tamma, joka on upean ulkomuotonsa ansiosta kantakirjattu I-palkinnolla. Se kilpaili jokusen aikaa menestyksekkäästi Vaativaa B:tä ja valjakkoajoa, mutta siirtyi 12-vuotiaana siitoshevoseksi sekä satunnaiseksi vaellushevoseksi. Tamma olikin peräänantamaton luonteeltansa ja toi maailmaan monia hienoja jälkeläisiä, sekä tutustutti monet ihmiset vaelluksen saloihin. Tamma sai ansaitsemansa eläkepäivät ja eli hienon elämän 28-vuotiaaksi asti. Jälkeläisiä jäi maailmaan 10 kappaletta, joista muutama on kantakirjattu ja loput ovat olleet joko kouluratsuja tai harrastehevosia. Lilja oli vaaleanrautias ja 151cm korkea.

iei. Herra Hakkarainen on hieno kouluratsu, joka nauttii loistoaan vielä pian alkavilla eläkepäivillä. Hakkarainen on saavuttanut useita voittoja kouluradalla ja on pärjännyt näyttelyissäkin hienosti - ori on kantakirjattu ensimmäisellä palkinnolla! Hakkarainen on charmaattinen ja kiltti ori, jolla on vielä vain muutamia jälkeläisiä. Hakkarainen periyttää jälkeläisilleen hyvän rakenteen ja kouluratsun ominaisuudet; upeat askeleet ja hyvän ratsastettavuuden.

iee. Tuulikki ei ole niinkään taitava, mutta ehdottomasti koulupainotteinen hevonen. Se toimii ratsastuskoululla nykyään ja opettaa hieman taitavampia ratsastajia kouluratsastuksen saloihin, sekä käy jatkuvasti valmennuksissa. Jos Tuulikkiin olisi jaksanut panostaa, se olisi ollut yksi lupaavimmista nimistä koulukentillä. Pienen kilpailemisen ja neidin huonojen hermojen takia se päätyi nykyiseen ammattiinsa. Muutaman varsan pyöräyttänyt maailmaan ja tulee varmasti jälkikasvua hankkimaankin. Kiltti, mutta hivenen juro tapaus, jonka jälkeläiset perivät Tuulikin kiltin luonteen.

eii. Rempseä Runoilija (Roopena tunnettu) on oikea komistus kouluradoilla. Omistajallaan Petteri Pasasella Roope on selvästi tallin kuningas niin luonteeltaan kuin saavutuksiltaankin, vaikka ikääkään ei ole vielä paljoa kertynyt. Petterin silmäterä Roope omaa KTK-I-palkinnon, ja kilpailee pääosin Varsinais-Suomen alueen kouluratsastuskilpailuissa. Omalla alueellaan kouluratojen kunkkuna Roope on napannut kymmenen ykkössijaa ja lisää näyttää tulevan. Muita sijoituksia oriille on ehtinyt kertyä 6. Rokki on Roopen tähän-mennessä-ainut jälkeläinen.

eie. Unelmaan sukuhaara sisältää taas esteratojen ehdottomia ykkösiä, joten Rokilla on loistavat mahdollisuudet sekä koulu- että esteratojen valloitukseen. Unelmaa itse on Varsinais-Suomen alueella 6 voittoa ja 7 sijoitusta kerännyt estehai, luonteeltaan rempseä neiti. Unelmaa on palkittu Varsinais-Suomessa suomenhevosten estetaitajaksi 2007.

eei. Hokkeri on Noora Mäkeläisen ykköskouluratsu. Parivaljakko on mm. voittanut v. 2006 kouluratsastuksen mestaruusluokan suomenhevosille järjestetyssä kilpailussa, ja onkin Suomen sisällä varsin tunnettu pari. Mestaruuden lisäksi ratsukolta löytyy 25 sijoitusta, 9 ensimmäistä sijaa Suomen sisällä järjestetyistä kilpailuista. Hokkeri on 158 cm korkea rautias suomiherra, hyvin komea sellainen, jonka varsasta moni suomenhevoskasvattaja on saanut haaveilla. Luonteeltaan Hokkeri on perusrauhallinen ja erittäin yhteistyökykyinen. Tämän ykköspalkinnolla kantakirjatun oriin vanhemmat ovat myös koulupainotteisia, yhteensä 25 sijoitusta aluekilpailuista napanneita Itä-Suomalaisia.

eee. Vilke-Veera on vähemmän tunnettu luottoratsu kotitallillaan Noora Mäkeläisen luona. Kilpakenttiä vain vähän kiertänyt Veera on ollut jo vuosia ahkerassa ratsastuskoulukäytössä, ja on niin pienten kuin suurienkin ratsastajien suosikki. Vaikka Veera tulee myös lasten kanssa toimeen ja toimii rehellisenä ja luotettavana ratsuna, ei se tarkoita sitä, etteikö tammasta haastetta olisi. Kun vähän kokeneempi ratsastaja ottaa ohjat, saa Veerastakin paljon irti. (Psst. Veeran 10:stä kouluratsastuskilpailusta luokassa he A sijoituksia on upeat 7 - ei ollenkaan huonosti, sillä voittoja on 6!)Jälkikasvu

t. Moon Minimimmi s. 15.07.2013
o. Moon Sirius s. 19.01.2012 KTK-III
t. Väkivahvan Talviriemu s. 01.12.2008


Päiväkirja ja valmennukset

20.09.2013 Kunnon koulutreeniä
Alkuverryttelyn jälkeen aloin kokoamaan askelia halkaisijalla ja pitkällä sivulla tein avotaivutusta. Memmu tuntui hieman raskaalta edestä ja jäi pohkeen taakse. Muutaman kerran tein tätä harjoitusta ravissa ja siirryin sitten laukkatyöskentelyyn. Memmu saa siitä aina lisäpuhtia menoonsa. Tein ympyräkahdeksikkoa ja vaihdoin välillä laukan keskellä ja välillä menin vastalaukkaa. Memmu alkoi heti kulkemaan paremmin eteen ja tuntui kevyemmältä ohjalle. Pienten välikäyntien jälkeen tein vielä pohkeenväistöjä ravissa ja laukassa. Memmu oli jo normaali itsensä ja vastasi hienosti kaikkiin apuihin. Loppukäynneiksi lähdin maastoon viilentymään. Viileä siellä kyllä olikin, joten pitkää lenkkiä ei ehditty tekemään.

Memmu oli kunnolla hiessä ja itsestäkin tuntui kyllä siltä, että en olisi jaksanut pidempään. Yleensä en ilman valmentajan ruoskimista työskentele näin paljoa, mutta oli huono omatunto siitä, että Memmun kanssa on treenattu viimeksi kunnolla viikkoja sitten. Vaikka se ei enää kilpaile, niin tähtäimessä ovat KRJ-Cup ja KRJ-laatuarvostelu. Ei niihin voi rapakuntoisen hevosen, joka juoksee lisäksi pitkänä kuin kirahvi, kanssa mennä. Tai voi, jos haluaa häpäistä itsensä.

10.08.2013 Pitkä ja kylmä yö
Memmu oli päivällä ratsastaessa oikein mukava ja yhteistyöhaluinen. Vein sen takaisin tarhaan loimen kanssa ja heitin muutaman siivun heinää nenän eteen. Yleensä niin ahne Memmu ei syönyt kuin osan heinistä. No, ehkä se on vielä väsynyt liikutuksesta. Illalla tarhasta hakiessa Memmu oli kovin levoton, eikä sillä ollut kaikki hyvin. Laitoin sen kuitenkin karsinaan odottamaan iltaruokia ja tein työntekijöiden kanssa iltatallin loppuun. Tarkistuskierroksellani huomasin, että Memmu piehtaroi karsinassa. Siinä vaiheessa pääsi liuta kirosanoja ja huusin Mickeä soittamaan eläinlääkärin paikalle. Puin tammalle riimun päähän ja yritin väistellä viuhuvia kavioita.

Olin saanut Memmun ylös ja taluttelin sitä ulkona. Tamma yritti välillä käydä piehtaroimaan ja oli tuskainen. "Yritä kestää, vielä hetki", puhelin sille säkää rapsuttaen. Piru vie, että voikin olla kylmä jo näin Elokuusta yöllä. Memmulla oli toki loimi päällä, mutta itselläni ei ollut edes hanskoja. Liikkuessa tuli onneksi lämmin ja välillä lämmittelin käsiäni Memmun kaulaa vasten. Eläinlääkäri kurvasikin paikalle ja huoahdin helpotuksesta. Diagnoosi oli tietenkin ähky ja hoitona eläinlääkäri letkutti parafiiniöljyä ja vettä vatsaan, sekä antoi kipulääkettä. Lähdin taluttelemaan Memmua vielä ulos. Sen olo koheni selvästi hieman. Jatkoin taluttelua vielä tunnin verran ja olin ainoana tallilla. Kello oli jo vaikka mitä. Memmun vointi tuntui normalisoituvan ja lantaakin tuli jo, joten vein sen karsinaan ja tarkkailin vielä hetken. Memmu kävi väsyneenä nukkumaan (ei piehtaroinut), joten lähdin itsekin lämpimään petiin.
22.06.2013 kouluvalmennus, valmentajana Mariella
Memmu saapui kouluvalmennukseen intoa puhkuen. Alkukäynneissä se tepasteli reippaana uralla ja tuntui kovasti odottavan jo ravipätkiä. Muutaman kerran Memmu yritti omatoimisesti nostaa ravin, mutta ratsastaja sai viime hetkellä estettyä tamman aikomukset. Ravatessa Memmu innostui kunnolla ja se tikitti hurjaa vauhtia uralla. Vauhtia oli vaikea saada hidastumaan takaisin käyntiin, kun Memmu oli juuri päässyt ravissa sopivaan reippaaseen vauhtiin. Pohkeenväistö sujui erinomaisesti ja huomasin, kuinka Memmu onkaan. Lisäksi kootut askellajit näyttivät oikein upeilta ja ne sujuivat tältä neidolta kuin leikki! Valmennuksen loppupuolella halusin vielä nähdä, kuinka Memmulta sujuvat laukanvaihdot. Ja oi, kuinka hieno sitä oli katsoa! Memmu kyllä hoiti homman kotiin enkä voinut valmentajana muuta kuin kehua tamman suoritusta. Loppukäynneissä Memmu sai ansaitut kiitokset työpanoksestaan. Tämä tamma on kyllä osaava suokkitamma kouluratsastuksessa!

10.06.2013 kouluvalmennus, valmentajana Mariella
Alkukäynneissä asteli laiska tamma, joka hädin tuskin jaksoi nostella jalkojaan. Hyvä ettei se sentään omiin jalkoihinsa kompastunut! Ratsastajan piti otsa hiessä yrittää saada Memmua reippaampaan vauhtiin, mutta tuloksetta. Kun Memmu kerta oli päättänyt madella uraa pitkin, niin ei sen päätä enää yksi ratsastaja voinut kääntää. Vasta kun ratsastaja pyysi Memmulta ravia, niin se tuntui virkoavan. Aivan kuin alkuraveissa ratsastajan alla olisi ollut ihan eri hevonen kuin alkukäynneissä. Memmu suorastaan lensi eteenpäin. Lisätty käynti ja ravi onnistuivat hyvin, kuten myös takaosankäännös. Memmu kuunteli tarkkaan ratsastajansa apuja ja myös totteli niitä. Koottuja askellajejakin pyysin ratsukkoa kokeilemaan enkä voinut kuin ihailla Memmun kauniita liikkeitä. Tällä tammalla riittää kyllä roimasti taitoa. Memmu ei malttanut rauhoittua vielä loppukäynneissäkään, vaan olisi halunnut vielä jatkaa ravaamista kenttää ympäri.

10.06.2013 kouluvalmennus, valmentajana Kirsiina
”Edellinen ratsu talliin ja uusi alle” oli miseryn viikonlopun ohjelma. Suoraan esteratsastuksen saloista vaihtui ratsuksi koulupainotteinen Memmu, jonka olemus jo kieli, että nyt siirrytään vähän eri asioihin kuin edellisen tunnin esteharjoitteissa. Alkuverryttelyssä misery sai laittaa hieman kuntoa peliin, jotta alla olevan ratsun askel alkoi edes hieman kohota raskaasta pohjasta. Ilmavuutta oli kuitenkin saatava peliin, tai tunnin harjoitukset eli laukkataivutukset eivät tulisi onnistumaan. Kuten normaali hieman vanhempi rouvashenkilö, myös Memmu alkoi lopulta hieman heräilemään saatuaan paikkansa lämmitetyksi. Siirryimme nopeasti laukkatyöskentelyyn, tarkoituksena pitää itse harjoitteluaika lyhyenä mutta tehokkaana. Tehtävä oli ”simppeli”, ainakin teoriassa: keskihalkaisijalle pitkän sivun alusta, takaisin mahdollisimman lähelle uraa ja vielä takaisin keskelle ja suoristuksen kautta uralle. Taivutusten tuli pysyä niin loivina, ettei laukan tarvitsisi vaihtua. Haastavaksi osoittautuva kaariuratehtävä ajautui alkuun enemmänkin vajoamistehtäväksi, sillä hieman raskaana Memmu ehti ottaa tuskin paria askelta, ennen kuin matka lähti jo takaisin. Misery kuitenkin tuntui tuntevan tammansa, ja salamannopeilla avuillaan alkoi rouvakin herätä. Aivan keskelle halkaisijalle ei ehkä päästy, mutta loppuvalmennuksesta Memmun koko olemus oli yhtä ryhtiä ja tamma oikein laittoi häntä heiluen menemään taivuttaen.

10.06.2013 kouluvalmennus, valmentajana Kirsiina
Memmu ratsastajineen olivat jo lämmitelleet käynnissä ja ravissa saapuessani paikalle. Meno oli hieman laiskan näköistä, mutta näin, että tilanne ei ollut uusi ratsastajalle ja tämä saikin hevosen hieman ryhdistymään. Suunnitelmissani oli harjoitella avotaivutuksia ravissa ja sulkutaivutuksia sekä ravissa että laukassa. Kerroin nämä ratsastajalle, joka nyökkäili. Siirryin keskelle kenttää, kun taas ratsukko jatkoi raviaan uran sisäpuolella. Ratsukko aloitti kolmiuran heti seuraavalta pitkältä sivulta tehden avotaivutusta. Huomautin ratsastajalle, että Memmu ei taivu tarpeeksi ja kerroin, että hänen tulee käyttää koko vartaloaan eikä pelkästään ohjilla käännä. Lisäksi hevonen yritti päästä hieman liian etupainoiseksi. Pian näinkin, kuinka upeasti Memmu taipui sisäpohkeen "ympärille", kun ratsastaja muisti pohkeidensa olemassaolon ja hevonen näytti paljon ryhdikkäämmältä, kun painoa saatiin hieman sisätakajalalle. Sulkutaivutukset teimme neliuralla. Koska Memmu taipui jo hyvin avotaivutuksissa, myös sulkutaivutukset sujuivat hyvin. Ei siis mitään muuta valitettavaa, kuin että ratsastajan ryhdikkyys vaikuttaa myös hevosen ryhtiin. Myös ratsukko vaikutti tyytyväiseltä, joten päätimme lopettaa valmennuksen tähän.

22.02.2013 kouluvalmennus, valmentajana Sussu
Valmennettavanani on jo toistamiseen suomenhevostamma Memmu. Aloitamme valmennuksen kahdeksikolla niin, että suoralla pätkällä otetaan lisättyä ravia ja kaarevalla uralla keskilaukkaa. Memmu tuntuu kuumuvan laukasta aika paljon, joten Misery joutuu ottamaan muutamia käynti siirtymisiä, jotta tamma rauhoittuu. Kun Memmu pysyy hallinnassa, sujuu tehtäväkin hyvin. Alamme vähitellen koota laukkaa enemmän, jotta saisimme tamman polkemaan paremmin alle. Memmu menee kokoajan hienommin, joten vaihdamme tehtävää. Otamme harjoitusravissa ensin kolmikaarisen kiemurauran siten, että jokaiselle suoralle tulee pysähdys. Kiemurauralta kun saapuu päätyyn, kääntää hieman ennen uraa ja ottaa pohkeenväistön. Tehtävä sujuu hyvin ja siihen onkin hyvä päättää valmennus. Ratsukon yhteistyö toimii hyvin ja sen näkee helposti.

18.01.2013 kouluvalmennus, valmentajana Sussu
Tänään valmennettavanani on suomenhevostamma Memmu. Saapuessani maneesille jossa valmennus järjestetään, on ratsukko jo täydessä työn touhussa. Aloitamme valmennuksen saman tien. Ensimmäinen tehtävä on niinkin yksinkertainen, kuin kolmikaarinen kiemuraura. Alkuun kokeilemme tehtävää käynnissä ja Memmu liikkuu varsin hyvin. Raviin siirtyessä tamma taipuu aavistuksen verran huonommin, mutta asian on hetkessä korjattu. Tämän jälkeen otamme ravissa pohkeenväistöä kumpaankin suuntaan. Väistön jälkeen tulee aina laukannosto. Memmu väistättää hienosti ja laukannostokin sujuu näyttävästi. Ratsukko laukkaa aina pääty-ympyrän. Memmu näyttää olevan hieman raskaan oloinen edestä, joten kehotan Miseryä kokoamaan tammaa aavistuksen verran enemmän. Loppuun otamme vielä muutamat laukanvaihdot, ennenkuin lopetamme.

Ulkoasun, tekstien ja kaiken sislln copyright misery. 2014
Moondance on tysin virtuaalinen talli ja mitn ei ole oikeasti olemassa!