Violan Mithra nukkui 20-vuotiaana 10.2.2013 (syntymäpäivänäni - ei mikään mieluinen lahja) pois kaviokuumeen seurauksena. Eläinlääkäri epäili viimeisen varsomisen vaikuttaneen asiaan, sillä Miia ei ole 4-vuotiaana sairastetun kaviokuumeen jälkeen oireillut lainkaan. Nyt se meni niin pahaksi, että käveleminen teki kipeää ja poni lakkasi syömästä. En hetkeäkään harkinnut vaan soitin eläinlääkärin lopettamaan ponin. Miia on ollut minulla niin pitkään ja meillä on niin upea yhteinen taival takana, etten kestänyt katsella sitä noin huonona. Nuku rauhassa, rakas pikkutammani.Violan Mithra

Violan Mithra "Miia" s. 16.09.2007 (ikääntyminen)
shetlanninponi, tamma kasvattaja Viola
VH03-019-8970 omistaja VRL-01080 (Moondance)
102cm, musta Helppo B / 70cm (este & valjakko)
Kilpailukalenteri SHLA-II, YLA2, KTK-III, VVJ-III, ERJ-III

Palkittu 30.01.2013 tilaisuudessa ERJ-III palkinnolla pistein 85,5
Palkittu 15.01.2013 tilaisuudessa SHLA-II palkinnolla pistein 104,75
Palkittu 15.01.2012 tilaisuudessa KTK-III palkinnolla pistein 65
- sopusuhtainen kokonaisuus, takakorkea, hyvät tyypit (kuva hieman pieni)

Violan Mithra, tutummin vain Miia, on halinalle hoitaessa, mutta kun selkään päästään muuttuu säännöt. Silloin tammasta irtoaa vaikka minkälaista puhtia ja ratsastajan kärsivällisyys on todella tarpeen. Esteillä Miia hoitaa potin kotiin, mutta kouluratsastuksesta se ei niinkään välitä. Hoitaessa se tykkää leikkiä hoitajansa kanssa välillä, mutta yleensä on oikein rauhallinen.

Hoitaessa Miia on aina kaikkien suosikissa. Täytyy olla varovainen, sillä tämän neidin kanssa voi menettää sydämensä jo heti ensikättelyssä. Miiasta löytyy paljon hyviä puolia. Sympaattinen, ihmisrakas ja rauhallinen: kolme adjektiivia, jotka kuvastavat Miian luonnetta erittäin hyvin. Pahoja päiviä ei juuri löydykään tamman viikoista. Tietenkin jokaisella on omat huonot päivänsä, ja niin myös Miiallakin todella harvoin. Silloin se voi olla kiukkuinen ja yrittää pomotella, mutta kun tammalle näyttää kuka on pomo, se tietää heti asemansa ja tyytyy vain olemaan ärtynyt. Ruoka-aikanaan Miian täytyy saada olla rauhassaan, samoin iltamyöhällä se ei tykkää, jos joku tulee kolkuttelemaan karsinanoveen. Harjatessa Miia on oikein kiltti ja osaa seisoa ilman riimua nätisti paikoillaan. Mahan alta antaa myös harjata, eikä juuri ollenkaan vihoittele. Kavioiden kanssa saattaa olla välillä pulmia, tämä pikkuinen neiti tykkää leikkiä hoitajansa kanssa. Silloin täytyy olla todella tomerana ja komentaa Miiaa, jos ei ala tapahtumaan. Kengittäjän hoivissa kuitenkin hoitaa hommat hyvin ja käyttäytyy asiallisesti – niin kuin pikkuponin pitääkin. Taluttaessa mikään ei ole ongelma tämän tamman kanssa. Se osaa kulkea nätisti taluttajansa vierellä eikä turhia hötkyile. Mutta eriasia onkin sitten, jos täytyy traileriin kävellä. Silloin täytyy olla todella topakkana ja päättää, että vie Miian koppiin vaikka mikä olisi. Muuten hommasta ei tule mitään ja neiti lyö jalkansa lukkoon. Suitsiessa Miia yrittää nostella päätään ylös, mutta mitäs apua siitä on kun on niin pikkuinen? Satuloidessa välillä yrittää pullistella, mutta muuten varusteiden laitto on helppoa. Tämä, Violan Mithra on oikein hauska ja suloinen tapaus vailla vertaa.

Ratsastaessa Miia on yksi vauhdikkaimmista pikkuponeista. Se osaa todella tykittää, mutta se todella osaa myös maleksia koulutunneilla. Koulutunneilla siihen täytyy laittaa todella puhtia, jos haluaa nähdä jonkinmoista liikettä neidin pikkukavioissa. Yleensä raippa on hyvä apu ja saa tamman liikkumaan. Toisin se saa Miian heilauttamaan takapäänsä ilmaan ja silloin se on menoa. Miiasta on myös rodeopolleksi, jos sitä oikein ärsyttää. Topakalla ratsastajalla, jolta ei lopu kärsivällisyys Miia osaa myös näyttää jonkinmoiset kyntensä kouluratsastuksen puolella jos niin tahtoo. Kun Miia näkee esteet, mikään ei enää pidättele sitä. Silloin se on menoa. Tämä tamma nimittäin tykkää todella paljon esteiden hyppäämisestä, jopa niin paljon, että saattaa heitellä ilopukkeja esteiden jälkeen. Siksi on tärkeää pitää Miian pää ylhäällä esteitä hypättäessä. Kisoissa tamma kuitenkin osaa olla vakavana, eikä silloin ole huolta pukeista. Tässä on oikea tulipesä ratsastukseen. Miian vahvoja puolia esteillä on myös hyvät hermot ja nopeus. Tämähän pikkuneiti pääsee vaikka minkälaista vauhtia jos siltä vain pyytää. Miia on nokkela hyppääjä ja osaa vaihtaa laukan esteenpäällä. Oikea kultakimpale esteille, vai mitä? Kuumumista saattaa esiintyä isoja esteitä hypättäessä, mutta silloin on myös poni parhaimmillaan. Miiasta on paha vastustaja esteille. Maastoilu virkistää paljonkin Miian mieltä. Se tykkää körötellä keskivauhtia maastossa, eli ei ole huolta laiskottelusta tai liikainnokkuudesta. Miia yrittää aina parhaansa ja se on nöyrä, että kuuliainen sellaista ratsastajaansa kohtaan, joka on kärsivällinen ja topakka.

Kilpailuissa ei hermoile, eikä välitä muista hevosista. Silloin tamma keskittyy kuuntelemaan satulasta tulevia ohjeita. Verryttelyssä poni kannattaa herätellä kunnolla ja taivutella myös, että sitten radalle mentäessä ollaan vetreinä. Alkukankeus häviää, kunhan on pyöritellyt ympyröillä ja volteilla ja lopuksi ottanut muutaman esteen. Tämän tamman kanssa ei kannata liikaa hypätä verryttelyssä sitä se ei tarvitse. Jos tamma osaa asiansa ensimmäisellä hyppykerralla, ei muuta tarvita. Ja kun radalle päästään, voi show alkaa.


Sukutaulu ja -selvitys

i. Riihimäen Loordi
YLA2, KTK-III, VVJ-I, ERJ-II, Vir MVa Ch
ii. Lumiputouksen Ludwig
 
iii. Tiitus SWE
  evm
iie. Inars Åsill
  evm
ie.Pölhönmajan Kreetta
KTK-II
iei. Pölhönmajan Rafael
  evm
iee. Pölhönmajan Rakel
  evm
e. Kendra v. Raad (saavutukset)
YLA3, VVJ-II
ei. Skovdigets Startpaket
Ch, KTK-III
eii. Ferdinand v Dwarsdijk
  evm
eie. Isabella v.d. Wechterholt
  evm
ee. Skovdigets Pandora
Vir Mva Ch, KTK-III
eei. Samson v. Zuid
  evm
eee. Natasja v. Carniwal
  evm


Jälkikasvu

o. Mithril v. Moons s. 10.01.2013
t. Lillemor v. Moons s. 13.10.2012
o. Blake v. Moons s. 26.07.2012
t. Tianna v. Moons s. 20.5.2012
o. Moons Michir s. 10.09.2008


Päiväkirja ja valmennukset

Menestystä 15.2.2010
Miia on pärjännyt hienosti niin kilpakentillä ja meriittejäkin ollaan kerätty. Sijoituksia on putkahtanut useita lisää ja lisäksi kaksi arvonimeä - VVJ-III ja YLA2. Eipä noilla niin kehumista, mutta ainahan voi yrittää korottaa. ;) Miialle kuuluu yleisesti ottaen hyvää, neiti on pirteä ja kasvattanut mukavan talviturkin. Eipä ole näyttelyistä liiemmin menestystä tullut nyt talven aikana.

Rusettihai 25.9.2009
Miia on aikamoinen rusettihai. Sen kilpaura kanssani on lähtenyt kunnolla käyntiin ja sijoituksia tuntuu tulevan kaikista kilpailuista, joihin tamma vain osallistuu. Miia on käyttäytynyt kilpailuissa hyvin ja yrittänyt parhaansa muutamaa poikkeusta lukuunottamatta. Valjakossa on yritetty parivaljakkoa Sawyn kanssa hyvin tuloksin. Sitä luultavasti jatketaan, sillä Sawyn ja Miian yhteistyö pelaa hienosti, vaikka toinen onkin ori ja toinen tamma. Työaikana ponit keskittyvät olennaiseen, johon ei kuulu toisen iskeminen.

Kuulumisia 7.9.2009
Miia on jatkanut kilpauraansa hienosti kanssani. Valjakossa ei ole vielä tuloksia syntynyt, mutta esteradalla tämä tamma on näyttänyt kyntensä - tai pitäisikö sanoa kavionsa. Se on jättänyt jälkeen hienoja ja ylväitä ponioreja mennen tullen. Meillä on ollut hauskaa yhdessä, mutta vielä hauskempaa on kyllä ollut yleisöllä meidän menoa seuratessa. Miia saattaa keksiä omaa hupiaan kesken esteradan, mutta onneksi se yleensä viilettää vauhdilla ja ketterästi esteiden yli.

Estekilpailut 29.8.2009
(tarinakilpailuiden tarina, ei liiemmin menestystä tällä irronnut..) Lähtömerkki kajahti ja painoin pohkeeni ponin karvaisiin kylkiin. Se ampaisi matkaan pienet korvat luimussa ja jalat viuhuivat edes takaisin tuhatta ja sataa. Ensimmäinen este sujui hyvin. Sitten tiukka mutka ja vesihauta. Miia hyppäsi kaukaa ja loikkasi hienosti tasajalkapompulla esteen ylitse. Tuskin pysyin kyydissä mukana, mutta poni se vain jatkoi seuraavalle esteelle. Esteet vilahtivat toisensa perään, kunnes viimeinen lähestyi. Miia painoi korvat entistä luimumpaan. Juuri kun se oli hyppäämässä, päätti neiti ettei huvitakkaan hypätä. Se pysähtyi esteen eteen ja luiskahdin kaulalle. Jostain poni kuitenkin sai päähänsä hypätä esteen ja siinä ylittyi okseri tyylillä. Yleisöä nauratti, mutta Miia oli oikein tyytyväinen itseensä.
180209 Estevalmennus, valmentajana fior
Tunnin alussa Miia käveli innokkaana uraa pitkin ja tutki maneesiin rakennettuja esteitä. Se yritti päästä ravaamaan, mutta pidit sen tomerasti käynnissä. Kun Miia lopulta sai sinulta käskyn ravata se lähti kuin pommi liikkeelle. Pari pukkia ja sitten täyttä ravia. Sinulla kesti tovi saada Miia rauhoiteltua. Lopulta se antoi periksi ja ryhtyi ravaamaan nätisti kaviouraa pitkin. Laukassa Miia kiskoi päätään alas ja pukitteli. Se yritti päästä ryöstämään, mutta ei siinä onnistunut, koska olit valpaana kyydissä ja aavistit sen oikeet. Hyppäämisen alotimme viiden esteen juppa sarjalla. Aluksi esteet olivat vain hyvin pieniä ristikoita tai pystyjä. Miia ei oikein tajunnut jumppasarjan idea. Se kaahotti sisään täydessä laukassa ja kiisi seuraavasta ohi, koska ei millään mahtunut sarjan väliin. Muutamien kertojen jälkeen se alkoi rahottua ja sai jumppasarjan ideasta kiinni. Viimeisillä kerroilla Miia teki kauniit, pyöreät hypyt ja mahtui jumppasarjan väliinkin. Jatkoimme hyppäämistä kaarevalla uralla pystyllä ja okserilla. Lähestyessäsi pystyä Miia kiskaisi pään alas ja veti komeat pukit esteen jälkeen. Sinä lensit kaulalle, mutta pääsit kuitenkin ryhtiin ennnen okseria. Okserilla Miian ponnistus paikka jäi hirmu kauas ja se pudotti taka puomin. Siitä tamma hermostui. Se vinkaisi kovaa, heitti perä päätään ja lähti viemään. Laukkasitte täyttä laukkaa pitkin maneesia kolme kierrosta kunnes sait Miian pysäytettyä. Lähestyit tehtävää uudellee. Ratsastit Miia tarpeeksi eteenpäin ja pidit sen pään ylhäällä. Miia teki sekä pystylle että okserille hyvät, ilmavat hypyt ja ponnisti täydellisestä paikkaa. Se ei päässyt edes pukittamaan välissä. Aivan loppu tunnista hyppäsimme pienen radan. Aloititte radan hieman huonosti. Pari ekaa kertaa Miia jäi esteestä joko liian kauas tai tuli liian lähelle ja siksi se joutui ponnistamaan hirveästi päästäkseen yli. Sait kuitenkin poniin lisää vauhtia kolmannelle esteelle. Siitä eteenpäin kaikki sujui hyvin. sarjalla Miia tuli taas hirveän lähelle ja otti väliin kolme askelta. Sarjan bee osallalla se teki suuren loikan ja sinä lensit kaulalle. Poni ei pitänyt horjumisestasi ja pukitti pari kertaa. Kuin ihmeen kaupalla onnistuit roikkumaan kyydissä niin, että tömähdit maahan vasta ponin kävellessä. Miia tuojotti sinua suurin silmin, kun nousit takaisin selkään ja tulit sarjalle uudelleen. tällä kertaa teille oli hyvä vauhti päällä ja molemmat suoriuduitte sarjasta loistavasti.

230109 Estevalmennus, valmentajana Veera
Kentälle asteli säpsy, hiukkasen jännittynyt pikkuponi. Olin rakentanut radaksi kentälle 50-80 cm essteitä. Niistäkös Miia innostui ja heitti pukit ihan alkukäynneillä. Päätimme ottaa ravissa yhtä 50 cm estettä lämmittelyksi. Miia kaahasi kamalasti ja jouduit ottamaan paljon ympyröitä ja pidätteitä, jotta sait sen psymään kädessä. Myös muutamia pikku-pukkeja tuli esille. Sitten aloititte hyppäämään sarjaa. Ensin tultiin 60 pysty. Siten 70 cm sarja ja 60 okseri. Lopuksi oli vielä 50 viuhka ja 80cm pysty. Lähditte radalle laukassa. Miia oli innoissaan ja hyppäsikin ekat esteen kunnon vauhdilla. Loput esteetkin menivät hujauksessa ohi, ja jos tälle olisi pitänyt keksiä otsikko olisi se ollut: "vauhtia ja vaarallisia tilanteita". Miia näytti radalla minulle, miten hyvin pikkuponi voi kääntyä ja miten huonoista paikoista se pystyy ponnistamaan. Otimme radan vielä toien kerran hiukkasen muunnellen ja sitten päätimenne lopettaa. Menimme loppuraveille maastoon.

Ulkoasun, tekstien ja kaiken sislln copyright misery. 2014
Moondance on tysin virtuaalinen talli ja mitn ei ole oikeasti olemassa!