Miks Mä C3 lopetettiin vanhuuden vaivojen johdosta 30.8.2013 23-vuotiaana.VIRTUAALIHEVONEN

Miks Mä C3

Miks Mä C3 "Miks" s. 01.10.2008 (ikääntyminen)
suomenpienhevonen, tamma kasvattaja Class 3
VH04-018-9907 omistaja VRL-01080 (Moondance)
148cm, rautias Helppo A / 70 cm (koulu)
Kilpailukalenteri KTK-III, Vir Mva Ch

Miks on perusluonteeltaan helppo, mutta kyllä siltä löytyy tammamaisia piirteitäkin. Erityisesti, jos vaikkapa samassa valmennuksessa on orii, Miks keskittyy enemmän siihen kuin kuskiin. Hoitaessa Miks on rauhallinen ja luotettava, se ei koskaan tee tahallaan mitään pahaa. Pesemisestä tamma ei pidä alkuunsakkaan ja yleensä hoitaja kastuu enemmän kuin itse tamma. Ratsastaessa luottohevonen, joka on osaava ja yritteliäs. Välillä tamma hieman häseltää ja keskittyy vaikkapa kulmissa vaaniviin mörköihin, mutta silloin kaipaa päättäväisen kuskin selkäänsä. Eteenpäinpyrkivä ja omistaa näyttävät askeleet. Taluttaessa kävelee ripeästi vierellä, muttei koskaan lähde rynnimään. Miks on kilpapaikalla hieman häslä ja saattaa sielläkin keimailla oreille minkä kerkiää - onneksi kilpasuoritus menee yleensä hienosti ja Miks keskittyy suurimmaksi osaksi ratsastajaansa. Hieman neitiä kyllä jännittää ja sen huomaa.

Hoitaessa on rauhallinen ja luotettava, Miksiä uskaltaa päästää pienemmätkin harjaamaan yksikseen. Miks saattaa hieman pyöriä harjatessa, mutta pahaa se ei sillä tarkoita. Tamma vain kaipaa paljon tekemistä ja on hieman ahne, joten jokainen pienikin heinänkorsi on saatava purujen seasta syötyä. Miks pitää harjaamisesta kovasti ja alahuuli alkaakin usein roikkumaan merkiksi siitä. Kaviot nousevat hienosti ilmaan ja Miks kyllä pitääkin ne ilmassa. Oikea kengittäjän unelmahevonen. Satuloiminen ei tuota koskaan ongelmia ja Miks saattaa hieman vain protestoida päätään viskomalla vyön kiristystä. Suitset nähdessään tamma alkaa aina haukottelemaan, jolloin kuolaimet on helppo pujottaa suuhun. Peseminen on Miksin mielestä aivan kamala asia, se ei voi sietää sitä alkuunsakkaan. Korvat painuvat luimuun jo pelkästä vesiletkun näkemisestä ja heti kun vettä alkaa laskemaan, Miks kuopii kavioillaan ilmaa - tai esimerkiksi uitettaessa vettä. Hoitaja on yleensä märempi kuin itse tamma.

Ratsastaessa Miks on perussuokki - rehellinen ja luotettava. Se yrittää useimmiten parhaansa, mutta on myös päiviä, jolloin Miks etsii nurkista mörköjä ja keskittyy enemmän vaikkapa yleisöön kuin itse ratsastajaan. Erityisesti orien lähettyvillä tamman keskittyminen herpaantuu. Miks kaipaa määrätietoisen kuskin, joka laittaa tammalle selvät rajat. Miksillä on näyttävät askeleet ja se osaa kulkea hienosti taitavalla ratsastajalla. Miksistä on myös ratsuksi hieman kokemattomimmille, mutta he tuskin saavat tammaa kulkemaan yhtä upeasti. Kouluratsastus on ehdottomasti Miksin laji. Se nauttii siitä, että saa vääntää pikkutarkkoja kouluratoja ja ennen kaikkea esiintyä hienoksi laitettuna. Tammalla on ehodttoman upeat askeleet, mutta niissä on myös hieman hankala istua. Pyrkii hienosti eteen ja kuuntelee yleensä apuja herkeämättä. Esteitä tamma hyppää myös mielellään, mutta taitoa kovin korkeille esteille ei ole. Sen hyppytyyli ei ole parhaasta päästä, mutta pieniä ratoja kyllä selvitään kunnialla. Maastossa Miks on reipas, mutta luotettava. No, kyllä siitä välillä löytyy tammamaisia piirteitä, kuten se, että hänen mielestään puskissa vaanii mörköjä ja niitä on juostava kotiin karkuun. Silloin kuskin pitää vain kääntää tamma takaisin päin ja kävellä pelottavan puskan viereen. Muuten on kyllä rauhallinen.

Kilpailuissa Miks osaa käyttäytyä, mutta myös esittää oreille. Erityisesti taluttaessa ja verryttelyssä tamman mielenkiinto on lähinnä muissa hevosissa. Onneksi kilpasuorituksessa se jaksaa yleensä keskittyä ratsastajaan, mutta on myös huonoja päiviä, jolloin ei oikein kiinnosta mennä nätisti. Traileriin Miks menee hienosti, varsinkin jos kaveri on mennyt edeltä. Muuten saattaa hieman jäädä katselemaan taakse ja hirnumaan kaverilleen. Kuljetuksen ajan osaa olla nätisti, varsinkin jos heinäverkko on täynnä heinää.


Sukutaulu ja -selvitys

i. Liian Hyvä C3
  YLA1, KRJ-I, KTK-II
ii. Tuikin Mysteeri
  VIR MVA Ch, KTK-II
iii. Valon Vinsetti
  YLA2
iie. Bellin Muksu
  KTK-III
ie. Keinumäen Lä-Hellä
  YLA1, KRJ-I, KTK-II
iei. Mörön Huijari
  Vir Mva Ch, KTK-II, KRJ-I, SLA-I
iee. Raadelman Ikimussu
  YLA1, KRJ-II
e. Pikantin Maissi
 
ei. Mörkövaaran Romeo
  YLA1
eii. Kimovaaran Miika
 
eie. Salarakas KAT
  YLA2
ee. Mörkövaaran Tinja
  Vir Mva Ch, YLA1
eei. Karmiinin Känniääliö
  YLA2, SLA-II
eee. Fiktion Kelmitär
  YLA1, KRJ-I, SLA-I


Jälkikasvu

o. Moon Elias s. 18.05.2013 SV-I
t. Moon Rosita s. 10.04.2013 SV-II
o. Moon Vauhkomieli s. 15.01.2012 KTK-II
o. Moon Luigi s. 30.12.2011 KTK-II
o. Moon Myrsky s. 20.11.2011


Päiväkirja ja valmennukset

Kuulumiset ja omistajan omantunnon tuskat 22.11.2009
Miks on jäänyt aika syrjään, sekä vähälle käytölle ja ennenkaikkea vähälle huomiolle. Olen pahoillani siitä ja lupaan ja vannon, että nyt alkaa Miksin kanssa kilpaura! Tammaa on hieman valmennettu ja treenattu, se alkaa pikkuhiljaa olla valmis kilpakentille. Onhan tammalla jo ikääkin sen verran. Hieman on huono omatunto juurikin siksi, että Miks on jäänyt vähän nurkkaan lojumaan. Tammalle kuuluu kyllä hyvää, se on pirteä ja reipas nuorineiti.

Muuttopuuhia ja sopeutumista 28.10.2008
Matka Class 3:seen sujui nopeasti ja hieman haikeissa merkeissä. Hieno talli lopettaisi toimintansa - siksihän oli Miksiä hakemassakin heiltä. Tamma odotti karsinassa valmiiksi paketoituna (loimi ja kuljetussuojat melko pienikokoisella varsalla näyttivät hassuilta). Kauppakirjat tehtiin nopeasti valmiiksi ja vein Miksin kaikki tavarat autoon. Kasvattaja hyvästeli tamman haikeana ja talutti sen kuljetusautoon. Miks ei selvästikkään pitänyt kuljetussuojista, sillä käveli erittäin hitaasti ja nosteli jokaista jalkaa kovin ylös. Se kyllä hymyilytti meitä kumpaakin. Tamma meni nätisti kuljetusautoon, sillä tiesi, että nyt jos koska ei ole sopiva aika pelleillä. Miks on kyllä viisas tamma!

Matka sujui rattoisasti ja tamma oli nätisti koko tunnin kestävän matkan ajan. Kuljetusauton saapuessa Moondancen pihaan, tallijoukko oli jo kerääntynyt uteliaana katselemaan. Parkkeerasin tottuneesti kuljetusauton ja pyysin tallityttöä avaamaan lastaussillan. Itse irrotin Miksin riimunnarun ja tamma lähti peruuttamaan varmoin askelein ulos. Siinä se sitten poseerasi yleisölle hetken ja kaikki ihailivat tammavauvaa - tai kaikkea mitä siitä loimen ja suojien alta näkyi. Talutin tamman talliin ja riisuin siltä kaikki varusteet. Miks alkoi heti piehtaroimaan karsinassaan. En epäillyt ollenkaan, etteikö Miks kotiutuisi. Ja kyllähän se kotiutui jo iltaan mennessä. Huomenna vauva pääsee tutustumaan uusiin asuinkumppaneihinsa ja etsimään oman parhaan ystävänsä.27.12.2009 kouluvalmennus, valmentajana Pulla
Rehellisellä ilmeellä varustettu tamma käveli raskain, mutta silti naisellisin askelin kentälle. Tämä valmennus päätettiinkin pitää kentällä, kun oli niin kaunis sää, ja kenttä pitkästä aikaa hyvässä kunnossa. Pakkasta oli aika vähän. Pitkien alkuverryttelyjen jälkeen aloitettiin rauhaisissa tunnelmissa, kuitenkin reippaaseen tahtiin. Miks oli todella kaunis ravatessaan aurinkoisessa pakkaskelissä. Tamma tukeutui hienosti kuolaimelle tarvittaessa, kuitenkin olimme rauhallisella ohjalla lähes koko valmennuksen ajan. Se käytti takapäätään hienosti ravissa sekä laukassa. Tammalla taisi olla ylimääräisiä paineita purettavanaan, sillä laukannostoissa Miks kiihytteli turhankin paljon. Väistöt Miks meni vallan mainiosti, alkukiemurtelusta huolimatta. Kokonaisuudessaan Miks on hyväaskelinen, kiehtova ja rauhallinen, kaikinpuolin mukava suokkiputte!

Ulkoasun, tekstien ja kaiken sislln copyright misery. 2014
Moondance on tysin virtuaalinen talli ja mitn ei ole oikeasti olemassa!