Sannin Rokkimimmi lopetettiin vanhuuden vaivojen johdosta 30.8.2013 24-vuotiaana.VIRTUAALIHEVONEN

Sannin Rokkimimmi

Sannin Rokkimimmi "Mimmi" s. 18.09.2007 (ikääntyminen)
suomenhevonen, tamma kasvattaja Cecilié Stud
VH03-018-8530 omistaja VRL-01080 (Moondance)
154cm, rautias Vaativa B / 60 cm (koulu)
Kilpailukalenteri KRJ-I, YLA2

Palkittu 15.01.2013 tilaisuudessa palkinnolla KRJ-I pistein 101
Palkittu 05.03.2013 tilaisuudessa palkinnolla YLA2 pistein 117

Mimmi on hyvinkin nimensä mukainen. Se ei ole hevonen helpoimmasta päästä, vaan on äksy hoitaa ja ratsastaessa kokeilee aina luistaa hommista. Napakan hoitajan ja ratsastajan kanssa Mimmi on kiltti, eikä sitä uskoisi edes samaksi hevoseksi. Mimmi ei silti pidä turhasta lääppimisestä vaan varustamisen täytyy tapahtua reippaasti. Tamman laji on kouluratsastus ja se onkin siinä loistava. Se omaa liitävät askeleet ja se kuuntelee pieniäkin apuja hyvin. Kilpailuissa Mimmistä löytyy vielä uusi vaihde ja se on entistä upeampi.


Sukutaulu ja -selvitys

i. Rokkipoika
  YLA2, SLA-I, KRJ-II
ii. Rempseä Runoilija
 
iii. Suukotar
 
iie. Ritari Uljas
 
ie. Unelmaa
 
iei. Kitsastelematon
 
iee. Raivotar
 
e. Erilan Vilma
  YLA3, KRJ-III, SLA-I
ei. Hokkeri
 
eii. Menijä
 
eie. Tähti-Tyttö
 
ee. Vilke-Veera
 
eei. Kehveli
 
eee. Pirske
 

Mimmin isä, Rokkipoika, tuttujen kesken vain Rokki, on punarautias 159cm korkea suomenhevosori. Luonteeltaan kyllä kultainen, mutta orimaisia piirteitäkin löytyy. Nimi Rokkipoika kuvaa hienosti orin luonnetta. Oriilla on 10 toinen toistaan hienompaa jälkeläistä, joista varmasti suurin osa on sen luonteen perinyt; ainakin meidän Rokkimimmi! Kilpakentillä Rokki on näyttäytynyt este- ja koulupuolella ja kahminut valtavasti sijoituksia.

Isänisä Rempseä Runoilija (Roopena tunnettu) on oikea komistus kouluradoilla. Omistajallaan Petteri Pasasella Roope on selvästi tallin kuningas niin luonteeltaan kuin saavutuksiltaankin, vaikka ikääkään ei ole vielä paljoa kertynyt. Petterin silmäterä Roope omaa KTK-I-palkinnon, ja kilpailee pääosin Varsinais-Suomen alueen kouluratsastuskilpailuissa. Omalla alueellaan kouluratojen kunkkuna Roope on napannut kymmenen ykkössijaa ja lisää näyttää tulevan. Muita sijoituksia oriille on ehtinyt kertyä 6.

Suukotar on upean värityksen omaava kouluratsastuspainotteinen suomenhevonen ja kantakirjattu aikanaan kolmannella palkinnolla. Suukotar nähtiin usein Pohjois-Lapin ratsastuskilpailuissa ja saavutti huomattavaa menestystä aikanaan myös sillä saralla.

Ritari Uljas on punarautias komea koulupainotteinen ori, joka on kantakirjattu kolmannella palkinnolla. Ritari on kilpaillut elämänsä aikana noin kolmessa kymmenessä kilpailussa ja saanut niistä viisitoista sijoitusta. Jälkikasvua orilla on kahdeksan varsan verran.

Isänemä Unelmaan sukuhaara sisältää taas esteratojen ehdottomia ykkösiä, joten Rokilla on loistavat mahdollisuudet sekä koulu- että esteratojen valloitukseen. Unelmaa itse on Varsinais-Suomen alueella 6 voittoa ja 7 sijoitusta kerännyt estehai, luonteeltaan rempseä neiti. Unelmaa on palkittu Varsinais-Suomessa suomenhevosten estetaitajaksi 2007. Rokki on myös Unelmaan ensimmäinen jälkeläinen.

Kitsastelematon oli huimat 120 cm ratana hyppäävä esteori, kantakirjattu KTK-I ja palkittu monesti koko Suomen alueella kilpailujen voittajaksi. Sijoituksia Kitsastelemattomalla on saavutettu huimat 30, joista voittoja 18. Jälkikasvua kiltillä orilla oli kymmenen kappaletta. Raivotar oli aikanaan Pohjois-Karjalassa Lappeenrannan ympäristössä mainetta niittänyt tamma komealla mustalla värityksellään. KTK-III-palkittu tamma saavutti alueellaan 13 sijoitusta.

Mimmin emä, Erilan Vilma, on kaunis rautias tamma, jolta löytyy säkäkorkeutta vain 154cm. Vilmalla on kiitettävästi jälkeläisiä - seitsemän kappaletta, joista vain kaksi on oreja ja loput tammoja. Luonteeltaan tämä neiti on puhdasta kultaa, nöyrä ja yhteistyöhaluinen, aivan kuten suomenhevosen kuuluukin olla. Vilma kilpaili lähinnä kouluratsastuksen merkeissä ja menestyi hyvin.

Emänisä Hokkeri on Vilman kasvattajan Noora Mäkeläisen ykköskouluratsu. Parivaljakko on mm. voittanut v. 2006 kouluratsastuksen mestaruusluokan suomenhevosille järjestetyssä kilpailussa, ja onkin Suomen sisällä varsin tunnettu pari. Mestaruuden lisäksi ratsukolta löytyy 25 sijoitusta, 9 ensimmäistä sijaa Suomen sisällä järjestetyistä kilpailuista. Hokkeri on 158 cm korkea rautias suomiherra, hyvin komea sellainen, jonka varsasta moni suomenhevoskasvattaja on saanut haaveilla. Rungoltaan Hokkeri on kunnon ratsutyyppiä ja täyttää loistavasti ratsutyypin suomenhevosen rakennevaatimukset: ryhdikäs, pitkäkaulainen, ei kovin pitkärunkoinen, pieni pää, viisto lapa ja selväpiirteinen säkä. Luonteeltaan Hokkeri on perusrauhallinen ja erittäin yhteistyökykyinen. Tämän ykköspalkinnolla kantakirjatun oriin vanhemmat ovat myös koulupainotteisia, yhteensä 25 sijoitusta aluekilpailuista napanneita Itä-Suomalaisia.

Menijä on tummanpunarautias komea ravihevonen. Se on menestynyt hienosti raviradalla, mutta periyttää myös ratsuhevosia. Jälkikasvua Menijältä löytyy 25 kappaletta, joista 7 ovat ratsuja ja loput ravihevosia. Luonteeltaan Menijä on kuuma ja orimainen, kuten nimikin ehkä kertoo. Tähti-Tyttö on KTK-II palkittu siitostama. Tyttö loukkasi jalkansa viisivuotiaana, mutta pystyy elämään kivutonta elämää. Ratsuksi siitä ei ole enää, mutta upean suvun vuoksi tammalla on jo neljä jälkeläistä.

Emänemä Vilke-Veera on vähemmän tunnettu luottoratsu kotitallillaan Noora Mäkeläisen luona. Kilpakenttiä vain vähän kiertänyt Veera on ollut jo vuosia ahkerassa ratsastuskoulukäytössä, ja on niin pienten kuin suurienkin ratsastajien suosikki. Vaikka Veera tulee myös lasten kanssa toimeen ja toimii rehellisenä ja luotettavana ratsuna, ei se tarkoita sitä, etteikö tammasta haastetta olisi. Kun vähän kokeneempi ratsastaja ottaa ohjat, saa Veerastakin paljon irti. Ratsutyypin suomenhevosen rakennevaatimukset Veera täyttää hyvin. Veeran vanhemmat, Kehveli ja Pirske, olivat aikanaan kuuluisia kouluratsastuskentillä tekemistään suorituksista. Eipä siis ihme, että Veeraltakin niitä taitoja on löytynyt. (Psst. Veeran 10:stä kouluratsastuskilpailusta luokassa he A sijoituksia on upeat 7 - ei ollenkaan huonosti, sillä voittoja niistä on kuusi!)

Kehveli on tunnettu ilkikuristesta luonteestaan ja kahlekuninkuudesta - Eräjärven kylällä totuttiin siihen, että tämä ori juoksi pari kertaa viikossa vapaana kylänraittia. Kehveli on palkittu KTK-III palkinnolla ja se on menestynyt myös kouluradoilla aivan Vaativa B-tasolla asti. Suomenhevosten mestaruuksissa ori on voittanut Vaativa B-luokan vuosina 2002, 2004 ja 2005. Jälkikasvua Kehveliltä löytyy 56 varsan verran ja se on aikansa suosituimpia siitosoreja. Pirske on ratsastuskouluhevonen, joka on kaikkien suosikki nöyrän luonteensa ja osaavuuden ansiosta. Pirske kilpailee vain seuratason kilpailuissa oppialaiden kanssa, mutta tamma nähdään yleensä palkintojenjaossa. Jälkikasvua Pirskeellä on vain yksi kappale, joka teetettiin ennen sen myyntiä ratsastuskoululle.


Jälkikasvu

t. Moon Iltarusko s. 17.06.2013
o. Moon Rokkisälli s. 10.05.2013
t. Moon Kaino-Aino s. 27.11.2011
t. Moon Kulkurimimmi s. 13.09.2008 KTK-III


Päiväkirja ja valmennukset

Hankitreeniä ilman satulaa 20.02.2013
Tänään oli aivan ihana keväinen päivä ja aurinko lämmitti mukavasti. Liikutusvuorossa oli Mimmi, joka torkkui auringosta nauttien tarhassaan. Olin suunnitellut täksi päiväksi koulutreeniä, mutta hainkin vain suitset ja kypärän ja hyppäsin selkään. Kävelin maastossa pienen lenkin ilman satulaa. Omatkin silmäluomet alkoivat lämmön ja aikaisen herätyksen vuoksi lurpahdella kiinni. Puolihorroksessa ratsastin takaisin tallille ja päätin lähteä tekemään jotain, ettemme Mimmin kanssa nukahda pystyyn.

Lähdin hankitreenaamaan. Lunta oli sopivasti, jotta Mimmi joutuisi hieman työskentelemään, mutta ei kuole rankkuudesta. Nostin melkein heti ravin ja Mimmi lähti jalkojaan nostellen ravaamaan. Pompotti melkoisesti ja sain tehdä kaikkeni, etten valu selästä pois. Nostin vielä laukan ja laukkailin ympäri peltoa. Laukka oli niin lennokasta ja ylöspäinsuuntautuvaa, että putosin pehmeään hankeen. Mimmi jatkoi hetken laukkaamista, kunnes pysähtyi ja katsahti ympärilleen. Sitten se tuli nuuhkimaan minua kuin kysyen, että "mitä sä siellä teet? Meillä jäi treeni kesken." Keräilin itseni hangesta ja ravistelin suurimmat lumet pois. Hyppäsin takaisin selkään. Nostin uudelleen laukan ja menin pienen pätkän vielä. Nyt pysyin kyydissä. Lähdin kävelemään takaisin tallille. Lumi alkoi sulaa paitani alla ikävästi. Päästin Mimmin takaisin tarhaan, sillä se ei edes kunnolla hionnut lenkistä.

Mimmin kuulumisia 06.01.2012
En ole hetkeen kirjoitellut Mimmin päiväkirjaan - pahoitteluni siitä. Olen itse ollut kovin epäaktiivinen parina viimeisimpänä vuonna virtuaalihevosten kanssa ja myös Mimmi on saanut pitää lomaa. Nyt olen mukana kuvioissa sataprosenttisesti, ettekä pääse minusta aikoihin eroon. Mimmin kanssa on treenailtu koulua ahkerasti. Tamma on tuntunut todella hyvältä ja uskaltauduin sen kanssa kilpakentlle takaisin. Suurta menestystä ei ole vielä tullut ja Mimmi tuntuu olevan hieman ruosteessa. Siitä en voi syyttää kuin itseäni. Sijoituksia toki on kasassa jo 31, joten enää ei puutu kuin kymmenkunta ja sen jälkeen tamma pääsee kilpaeläkkeelle. Mimmi on saanut myös toisen varsansa. Se on kaunis tammavarsa nimeltä Moon Kaino-Aino - tai tuttujen kesken vaan Aino. Toivottavasti Aino perii Mimmiltä kaikki sen hyvät ominaisuudet!

Kilpamenestystä 12.12.2008
Mimmistä on tullut varsinainen rusettihai. Tamma on kahminut jo yhteensä 22 sijoitusta. Niistä 19 on kerätty kanssani elokuusta lähtien. Mimmi on osoittautunut niin hyväksi kuin kasvattaja sitä kehuikin. Tammalle olisi kohta taas aika hakea oripoikaa yhden yön seuraksi. Mimmi virkistyi huomattavasti viime varsan synnyttyä ja piti vauvasta hyvää huolta. Kumpikin itkivät sydäntä särkevästi kun oli aika vieroittaa Kulkurimimmi emästään. Varsa kuitenkin pärjäsi hienosti yksinkin ja on jo uudessa kodissaan. Mimmi voi hienosti ja on pysynyt terveenä koko syksyn. Talven ensimmäiset pakkaset ovat tehneet Mimmistä melko kahelin tamman, mutta ehkä se kohta rauhoittuu.

Pikkumimmi 13.09.2008
Tänään maailmaan putkahti pikkumimmi. Se näytti ihan emältään, tosin hieman pienemmältä versiolta. Varsa syntyi aamulla ja vaikka hieman jännitin Mimmin puolesta, kaikki sujui oikein hienosti ja Mimmi pärjäsi itsekseen. Tamma hoiti asiansa kuin kokenut äiti, vaikka kyseessä on sen ensimmäinen kakara. Ylpeänä Mimmi nuoli pientä tammavarsaa. Välillä se tökki varsaansa vaativasti kuin sanoakseen: "Nousehan nyt ylös, pikkuseni". Tammavarsan nimeksi tuli Moon Kulkurimimmi ja se oli pieni ja terhakka tyttö. Nousi ylös jo päättäväisesti tunnin ikäisenä. Tästä hevosesta saatte vielä jatkossa kuulla!

Kuulumisia 05.09.2008
Mimmi on jatkanut kanssani hyvin alkanutta kilpauraa ja sijoituksia on meidän yhteisellä taivaleella kertynyt jo kuusi kappaletta. Tamma tuntuu todella lupaavalta ja odotukset sitä kohtaan ovat korkealla. Vaikka Mimmi ei päästä ratsastajaansa todellakaan helpolla, niin se on miellyttävä ratsastaa sille päälle sattuessaan. Eiköhän yhteistyö ala tästä luistamaan pikku hiljaa. Tamma astutettiin eilen ja kaikki sujui hienosti. Mimmi taisi jopa hieman ihastua Purriin. Mimmi saa pitää pientä mammalomaa. Tekee sillekin hyvää hieman lepäillä - tosin ei sitä vauvalomaa voi mitenkään lepäämiseksi kyllä sanoa.
15.12.2011 Kouluvalmennus (valmentajana Weem)
Mimmin tämänpäiväisen valmennuksen aiheena oli helppo A 4:2009:n laukkaohjelma. Tarkoituksena olisi hioa laukkatyöskentelyä. Alkuverryttelyksi ratsukko sai tehdä itsenäisesti tempon vaihteluita ja taivuttelua. Mimmi tuli hyvin kuulolle ja vastasi apuihin eteenpäin hyvin, mutta ensimmäiset hidastukset eivät menneet aivan nappiin. Ensimmäisenä tehtävänä oli nostaa kootusta ravista koottu laukka lyhyelle sivulle ja tehdä siellä 12 metrin voltti, tötsä apuna oikeaa kokoa hakiessa, ja siirtää kulman jälkeen taas koottuun raviin. Ensimmäisestä voltista tuli vähän soikiomainen, mutta heti seuraava onnistui jo paremmin. Nostot sujuivat hyvin ja laukka oli hyvä. Seuraavaksi harjoitukseen lisättiin pitkälle sivulle kootussa laukassa loiva kiemuraura, ja volttia pienennettiin ohjelman kymmeneen metriin. Nyt Mimmiltä vaadittiin jo vähän kootumpaa muotoa ja vastalaukkaa, joka oli hieman epätasaista tempoltaan. Vastalaukka kuitenkin parani muutaman kierroksen jälkeen, ja annoin ratsukolle hengähdystauon ennen harjoituksen toistamista toisessa kierroksessa. Toisessa kierroksessa harjoitukset sujuivat paremmin kuin hyvin, joten ratsukko sai aloittaa itsenäisen loppuverryttelyn ja Mimmi sai venyttää kaulaansa eteen alas.

Kouluvalmennus 14.11.2011 (valmentajana Jenza)
Tulitte ensimmäiseksi pääty-ympyrälle reippaassa käynnissä. Pyrit saamaan tamman kulkemaan reippaasti ja eteenpäinpyrkivästi eteenpäin, tietysti asetettuna. Tammasta näki heti, että se yritti painaa kädellesi eikä millään tahtonut tehdä mitä pyysit mutta sinustakin näki että olit ollut tamman selässä useasti ja osasit odottaa tätä tilannetta ja hoidit homman hyvin haltuun. Ravissa tehtiin samaa tehtävää, lisäten siihen lisättyä ravia. Tamman askeleet alkoivat myöskin minulle näkeä ja ne olivatkin kunnon suomenhevosen askeleet, mutta niissä näkyi kuitenkin paljoin keveyttä ja kouluratsastun taitoja. Pääty-ympyrälle tehtiin myöskin verryttely laukat, saaden ensimmäisillä kierroksilla tamman vain purkaen hieman energiaa ja sitten hieman kokoamaan tammaa hienommaksi ratsuksi. Sait Mimmin kulkemaan hienosti laukassa lyhyttä laukkaa, sisään asetettuna. Pienen tauon jälkeen jatkettiin laukan parissa, ensimmäiseksi tulisitte pitkälle sivulle ravissa, puolessa välissä pysähdys ja peruutus. Peruutuksesta pysähdys ja suoraan laukan nosto, tämä oli tarkoitus mutta ensimmäisillä kerroilla tamma ei ollut niin kuuliainen kuin luulitkiin. Laukan nostoon tuli monta käynti askelta, mutta hieman raipalla muistutuksesta että takajalatkin pitää mennä töihin niin alkoi Mimmikin keskittymään paremmin. Tämän jälkeen laukan nostotkin onnistuivat teiltä erittäin hyvin. Loppu valmennuksesta mentiin vielä hieman avotaituvuksia pitkillä sivuilla ja samalla tehtiin loppu verryttely raveja. Teitä kahta oli mukava valmentaa, sillä näki että osasitte kyllä hyvin nämä asiat molemmat mutta Mimmilta ne piti hieman vaatia ensiksi eikä se mitään anna ilmaiseksi.

Kouluvalmennus 31.12.2009 (valmentajana enma)
Saavuin maneesille hyvissä ajoin, eikä minun tarvinnut odotella saapumistanne kauaa. Olin kuullut Mimmin olevan parhaimpina päivinään nöyrä, kun taas pahimpina päivinään maailmanluokan lusmuilija. Toivoin, että tänään olisi tamman hyvä päivä. Alkukäynnit sujuivat ihan mukavasti Mimmin kävellessä reipasta, matkaavoittavaa käyntiään. Alkuverryttelyssä pyysin sinua tekemään paljon ympyröitä ja siirtymisiä, jotta saisit Mimmin kuulolle. Tamma yritti parhaansa mukaan oikoa kulmissa, eikä oikeanlaisesta muodosta tai takapään käytöstä ollut tietoakaan. Aloittaessamme päivän tehtävän – joka oli vastalaukka, jatkoit taistelua selvästikin huonon päivän omaavan Mimmin kanssa. Vastalaukka sujui yllättävän hyvin, tai ainakin paremmin kuin olin odottanut. Tulitte vastalaukkaa uudelleen loivan kiemuran avulla. Alun lusmuilu oli jo melkein tiessään, ja Mimmi kulki melkein oikeassa muodossa. Vaihdoitte suuntaa ja tulitte saman tehtävän siitäkin suunnasta. Minulla ei ollut mitään korjaamista, kehuin vain hienoa ratsastamistasi. Olit saanut Mimmin kulkemaan nätisti, vaikka alussa se yritti parhaansa mukaan luistaa tehtävistään. Saitte siirtyä loppuverryttelyyn, jota en valitettavasti ehtinyt jäädä seuraamaan.

Kouluvalmennus 30.09.2008 (valmentajana Fella)
Mimmistä kun minulle kerrottiin, odotin jotain haastavaa. Kun itse tulin opettamaan, oli Mimmillä joko hyvä päivä tai jotain. Alusta asti tamma kulki kauniisti ja rennosti. Ravia nostaessa se yritti tunkea lapa edellä sisälle, mutta tilan antaminen sisäkädellä ja sisäpohke auttoivat. Pian Mimmi ei enää tunkenut pohjetta vasten. Kulmissa piti olla hyvin tarkkana Mimmin kanssa. Sisäpohkeella tosiaankin on töitä, mutta ulkoapujakaan ei saa unohtaa. Ympyrät sujuivat hyvin ja laukan nostot hoituivat hienosti. Mimmi alkoi asettaa lopputunnista itseään paremmin ja paremmin. Tänään oli siis varmaankin hyvä päivä tai ratsastaja vain osasi hommansa.

Ulkoasun, tekstien ja kaiken sislln copyright misery. 2014
Moondance on tysin virtuaalinen talli ja mitn ei ole oikeasti olemassa!