Fiktion Minta lopetettiin jännevamman 30.8.2013 20-vuotiaana. Tamma oli loukannut jalkansa laitumella, eikä eläinlääkäri antanut kovin hyvää ennustetta. Mitä sitä vanhaa hevosta kiusaamaan enää, joten Minta päästettiin ikivihreille laitumille.VIRTUAALIHEVONEN

Fiktion Minta

Fiktion Minta "Minta" s. 24.11.2009 (ikääntyminen)
suomenhevonen, tamma kasvattaja Fiktio
VH12-018-0208 omistaja VRL-01080 (Moondance)
153cm, rautias Helppo A / 60 cm (koulu)
Kilpailukalenteri KRJ-II

Palkittu 15.06.2013 palkinnolla KRJ-II pistein 94Minta on luonteeltansa täysin suomenhevosen rotumääritelmän mukainen: eloisa, luotettava, ja helppo käsitellä, sekä ratsuna rehellinen. Minta on hoitaessa kiltisti aloillaan ja antaa tehdä mitä vaan. Ratsastaessa tamma on nöyrä ja yhteistyöhaluinen. Se on herkkä ratsastaa ja toimii lähes ajatuksella. Minta osaa monia Vaativan B:n asioita, mutta valitettavasti se ei ole mikään liitokavio.


Sukutaulu ja -selvitys

i. Vaapukan Miko
  VIR MVA Ch, KTK-II
ii. Keinumäen Rymy
  Ch, KRL III, YLA2
iii. Onnen Revanssi
  SLA-II, Ch-R
iie. Tuikkeen Hissu
  VIR MVA Ch, YLA 2
ie. Keinumäen Milena
  SLA-I, YLA2, KTK-I, KRJ-I, Vir Mva Ch
iei. Herra Militantti
  KRJ-II, YLA 2, KTK-II, SLA-I, Vir Mva Ch
iee. Vaapukan Milka
  VIR MVA Ch, KRJ-II, ERJ-III, KTK-II, SLA-I*
e. Sateen Siru
  KTK-III, KRJ-II, YLA2, SLA-I, Vir Mva Ch
ei. Jäynä KM
  Ch
eii. Ryöväri
  KTK-I, YLA2, JPA-A, Vir MVa Ch
eie. Karmakujan Sinfonia
 
ee. Aprikoosin Paaperoinen
  VIR MVA Ch, KTK-II, KRJ-II, SLA-II
eei. AV Ajos
  KTK-II
eee. Sammalharjun Alppiruusu
 


Jälkikasvu

t. Moon Misteli s. 22.11.2011
t. Moon Taika s. 05.01.2012
o. Moon Hilperi s. 11.06.2012
t. Moon Unikuva s. 10.06.2013


Päiväkirja ja valmennukset

02.10.2012 Kuulumisia pitkästä aikaa
Vaikken ole jaksanut päiväkirjaa kirjoittaa, niin Mintan kanssa on kyllä tehty aktiivisesti kaikenlaista. Se sai täydet sijoitukset kasaan jo keväällä. Mintan kanssa ne täyttyivät ennätysvauhtia, mutta en ihmettele sitä lainkaan. Tamma oli oikein kiva kilpakumppani ja yritti aina parhaansa. Joskus ei sijoituksia tippunut, mutta ne otan täysin omaan piikkiini. Kokenutkin ratsastaja voi tehdä valitettavasti virheitä, eikä minua edes hävetä myöntää sitä. Minta on ollut siitä lähtien täyspäiväsesti siitoshevosena. Pitäähän noin hienoa luonnetta ja koulutaitoja periyttää eteenpäin! Mintalla on jo kolme jälkeläistä, tammat Misteli ja Taika ja ori Hilperi. Misteli jäi itselleni ja sillä on myös hieno kilpaura takana. Taika ja Hiilperi lähtivät maailmalle ja valloittavat vielä kilpakentät uusien omistajien kera!

20.11.2011 Mintan kuulumisia
Olen ollut todella laiska ja saamaton omistaja. Minta on jäänyt vähälle huomiolle ja kilpauran aloitus on venynyt paljon pidemmäksi kuin oli suunnitelmissa. Ainakin tamma on nyt täysin valmis kilpakentille. Odotettavissa onkin menestystä, sillä ainakin kotikentillä ja valmennuksissa Minta on ollut todella upea! Muutenkin sen kanssa on kaikki sujunut oikein hyvin ja se on yksi kilteimmistä hevosista mitä olen koskaan tavannut. Pakko myös kehhua, että Mintan työmotivaatio on aivan omaa luokkaansa. Jos meitä nähdä palkintojenjaossa, niin ihme olisi!
15.05.2012 Kouluvalmennus, valmentajana Disa
Kiireisen päivän vuoksi en ehtinyt nähdä Mintan alkuverryttelyä ollenkaan, mutta ratsastaja hihkaisi sen olevan hyvillä fiiliksillä. Aloitimmekin valmennuksen heti avotaivutuksilla. Ratsukko pysyi kokoajan hyvin tahdissa ja tamma näytti olevan erittäin hyvin kuulolla. Muuten homma olisi sujunut kuin vettä vain alusta asti, mutta ratsastaja taivutti Mintaa hieman liikaa kaulasta. Sen myötä hevonen painoi sisäohjalle ja näytti etenevän lähinnä lapa edellä. Ohjeistin muistamaan ulko-ohjan tuen. Ratsukko teki monen monta lähes hyvää suoritusta, mutta joka kerta liike päättyi kaulan ollessa kenossa. Tamma vaikutti oikein kuuliaiselta, eikä menettänyt hermojaan, vaikka sahasimme samaa tehtävää tovin jos toisenkin. Loppujen lopuksi ratsukko esitti eheät suoritukset, kun ulko-ohjan tuki pysyi koko liikkeen ajan, eikä ratsastaja romahtanut sisäohjalle. Valmennuksen loppupuolella Minta meni koottua käyntiä ja jonkun matkaa myös raviakin.

07.05.2012 Kouluvalmennus, valmentajana Disa
Rauhallinen Minta oli lämmittelyssä virkeällä tuulella ja ratsastaja saikin tehdä kovasti työtä saadakseen sen paremmin kuulolle. Pohkeen takana liikkunut Minta vastasi pyyntöihin hitaasti, joten pyysin ratsukkoa tekemään paljon siirtymisiä käynnistä raviin. Väliin kehotin heitä myös tekemään muutamia pysähtymisiä ravista. Hevonen hakeutuikin hyvin tuntumalle ja alkoi toimia reaktiivisemmin. Tämän jälkeen oli hyvä siirtyä kohti varsinaisia harjoituksia. Pohkeenväistössä ratsastaja saisi kiinnittää alusta asti huomiota johtavaan ohjasotteeseen ja apujen rytmittämiseen, sillä Minta jäi heti hieman vinoksi ja tarjosi etenemistä takaosa edellä. Uuteen yritykseen lähdettiin paljon maltillisemmin - selkeä puolipidäte ennen liikettä ja pieni asetus etenemissuunnasta pois. Kun väistö sujui alusta asti hyvin, osasi ratsastaja pitää liikkeen erinomaisesti kasassa loppuun asti. Minta näytti välillä yrittävän luistaa työstä hidastamalla vauhtia, mutta nopealla reagoinnilla se saatiin pysymään hyvin rytmissä. Lopetimme onnistuneeseen suoritukseen ja ratsukko siirtyi loppuverryttelemään.

29.04.2012 Kouluvalmennus, valmentajana miwwy
Tämänpäiväisessä valmennuksessa Minta oli melko kiva jo alusta saakka, kunhan vain muistit itse ratsastaa. Muista pitää pohkeet tarpeeksi läsnä, sekä olla rennompi kädellä, niin Mintakin kulkee aktiivisemmin ja on paremmin rentona. Valmennuksessa teimme paljon pohkeenväistöjä käynnissä ja ravissa, ja ne onnistuivat pääasiassa hyvin. Tahdin kanssa oli vielä hakemista, varsinkin ravissa, mutta rento käsi oli tähänkin ratkaisu. Vasen tuntuu olevan Mintalle heikompi puoli, ja väistössä huomasin selkeästi, että vasemman pohkeen käyttö oli ratsastajalle paljon työläämpää. Kun saat pohjeavutkin kunnolla läpi, niin väistötkin helpottuvat todella paljon. Laukkaa työstimme nostamalla laukan suoraan väistöstä, joka taas auttoi pohkeen läpi menemisessä. Laukassa tavoitteena oli vain saada Minta liikkumaan kunnolla eteenpäin, pysyen samalla pyöreänä. Tämä onnistuikin ihan hyvin! Laukassa Minta on jo todella miellyttävän oloinen, ravitreeniä vaan vielä lisää niin hyvä tulee!

20.04.2012 Kouluvalmennus, valmentajana miwwy
Minta oli alusta saakka kovin virkeän oloinen, joten aloitimme ihan rauhassa, josko tamma siitä tasaantuisi pikkuhiljaa. Alkuun pyysin tekemään paljon voltteja, ja pysähdyksiä uralle, jotta saisit Mintan kunnolla kuulolle. Tamma hieman vastusti alkuun, mutta malttoi sitten kuunnella pidätteet. Jatkoimme tekemällä pitkille sivuille käyntisiirtymiset, ja päätyihin ympyrät ravissa. Ravi oli hyvännäköistä, tarpeeksi rauhallista, mutta silti askeleessa oli tietty lennokkuus. Ratsastajaa neuvoin pitämään käden kevyempänä siirtymisissä, ja ratsastamalla istunnan lähinnä istunnan avulla. Pikkuhiljaa se alkoikin tuottaa tulosta, ja siirtymiset käyntiin näyttivät oikein helpoilta, hienoa! Ravityöskentelyssä painotin kunnollista kulmaa ratsastamista, sillä tamma ei alkuun oikein kuunnellut sisäpohjettasi kunnolla, vaan juoksenteli eteenpäin miten itse halusi. Tarvittaessa kulmat voi tehdä ensin ihan käynnissä, jotta Minta alkaa kuuntelemaan. Laukkaa työstimme pääty-ympyrällä, ja laukka näyttikin olevan selkeästi Mintan vahvin askellaji. Tamma alkoi olemaan hyvin lyhyessä muodossa, ja takaosakin alkoi toimia entistä paremmin. Kun sekä ratsastaja että valmentaja olivat tyytyväisiä, päästin ratsukon tekemään loppuverryttelyjä.

Ulkoasun, tekstien ja kaiken sislln copyright misery. 2014
Moondance on tysin virtuaalinen talli ja mitn ei ole oikeasti olemassa!