Milkan Ramoona lopetettiin 6.3.2014 vanhuuden vaivojen johdosta 24-vuotiaana.


VIRTUAALIHEVONEN

Milkan Ramoona

Milkan Ramoona "Moona" s. 20.08.2011
suomenhevonen, tamma kasvattaja Malsamo
VH11-018-1248 omistaja VRL-01080 (Moondance)
157cm, rautias Vaativa B / 70 cm (koulu)
Kilpailukalenteri YLA1, KRJ-I

Moona on tamma, joka osaa luistaa tilanteesta kuin tilanteesta. Ratsastaessa se ei liiku askeltakaan, ellei ole pakko. Pahoja tehdessään Moona saa kaiken anteeksi suloisella katsellaan, johon lankeavat tiukkaa kuria pitävät hevosmiehetkin. Se osaa avata solmut ja livistää tarhasta uskomattomalla tavalla. Moonan keskeliäisyys on joskus jopa pelottavaa. Hoitaessa sitä ei uskalla jättää pitkäksi aikaa vahtimatta.

Hoitaessa Moona osaa avata lähestulkoon kaikki solmut. Erityisesti, jos sen jättää vahtimatta pidemmäksi ajaksi, niin todennäköisesti saat hakea tamman lähimmältä heinäkasalta. Myös tarhan portti pitää sulkea todella huolella ja varmistaa vielä narulla. Moona on erikoistunut avaamaan kaikki portit. Karatessaan se saattaa päästää naapurinkin vapaaksi, jotta on enemmän seuraa tehdä pahojansa. Muuten Moona on oikein kiltti hoitaa, eikä vastustele varustamista tai muitakaan hoitotoimenpiteitä. Se on myös loistava kerjäämään suloisen katseensa ansiosta. Moonalle ei vain voi olla vihainen - ainakaan kauaa. Se on sulattanut monen sydämen ja avannut samalla herkkupussin suun.

Ratsasteassa Moona on työnteon välttämisen mestari. Jos selkään laittaa hiemankin lepsuilevan ratsastajan, joka ei uskalla komentaa, niin Moona näyttää enemmänkin kamelilta kuin osaavalta kouluratsulta. Se ei ota askeltakaan, ellei ole pakko. Kun selkään tulee alusta asti napakka ratsastaja, niin jossain kohtaa Moona alkaa jo ymmärtämään, ettei kannata enää kyseenalaistaa kuskia. Silloin se liikkuu omalla moottorilla ja oikeinkin mukavasti. Kouluratsastus on Moonan laji. Tamma on halutessaan eteenpäinpyrkivä ja herkkä pohkeelle. Pelkästään istunnalla Moonaa ei saa toimimaan. Sen kanssa alkuverryttelyssä ovat avainsanoja lisätyt askellajit, siirtymiset ja laukanvaihdot napakkuuden lisäksi. Niillä saa Moonan liikkumaan mukavasti eteenpäin. Maastossa tamma on luottopolle, joka ei pelkää mitään, vaan menee sinne mihin ratsastaja pyytää.

Kuljettaessa Moona kannattaa oikeasti sitoa kunnolla kiinni ja muutamalla narulla. Ei olisi ensimmäinen kerta, kun se on jollain ilveellä irrottanut itsensä ja kääntynyt väärin päin hevosautossa. Täytyisi varmaankin hommata valvontakamera, jotta näkisi miten Moona sen tekee. Kilpapaikalla tamma on rauhallinen ja nauttii kaikesta saamastaan huomiosta. Se on alusta asti huomattavasti reippaampi kuin kotona, mutta ilman kunnon verryttelyä Moona luistaa radallakin joistakin hommista.


Sukutaulu ja -selvitys

i. Viehättävän Vanteli
  KTK-II, Vir Mva Ch, KRJ-II
ii. Valveuni
  VIR MVA Ch, KTK-II, KRJ-I
iii. Ikuisuuskehrääjä
  Vir Mva Ch, KTK-II
iie. Marine
  KTK-II
ie. Siljan Kassialma
  KTK-III
iei. Terminaattori
 
iee. Wilma&Wilhelmiina
 
e. Milkan Rianna
  YLA2, KRJ-II
ei. Sannin Rommikola
  KRJ-II, YLA2, SLA-II
eii. Rommirusina
  KRJ-III
eie. Mirella POP
  KRJ-III
ee. Milkan Akustiina
 
eei. Jätkänpätkä
  SLA-II, YLA3, ERJ-III
eee. Antikiitteri
 


Jälkikasvu

o. Moon Velhopoika s. 24.01.2012 KTK-II
o. Moon Neptunus s. 15.03.2013
t. Moon Pirella s. 03.05.2013
o. Moon Ikaros s. 25.10.2013


Päiväkirja ja valmennukset

20.10.2013 Moona ja vihainen naapurin setä
Ensinäkin, Moonalle kuuluu oikein hyvää, vaikka viime kirjoittamisesta on luvattoman pitkä aika. Tamman kilpaura on ollut hieno ja se on jättänyt jo kolme upeaa varsaakin. Nyt on tarkoitus käydä laatuarvosteluissa ja teetättää sitten vielä muutamia jälkeläisiä. Moonalle ei oikein sovi vain oloneuvoksen rooli, sillä silloin sen energia kohdistuu karkailemiseen ja muuhun vastaavaan. Kuten tänään.

Meille on tullut tallille uusi työharjoittelija, innokas tyttö hevoskoulusta. En millään tietenkään aina muista kertoa kaikkea ja varoittaa tietyistä hevosista. Tyttö vei Moonan tarhaan, mutta ei tietenkään hoksannut sitoa porttia erityisen huolella. Aamutalli sujui hienosti ja olin lappaamassa karsinoita, kun puhelin pärähti soimaan. Näytöllä vilkkui teksti "Ilkeä naapurinsetä". Vastasin puhelimeen epäröiden. "Onkos neidiltä karkuteillä hevosia? Täällä olisi niitä viitisen kappaletta meidän kaurapellolla. Voisitko ystävällisesti tulla hakemaan ne pois?" setä murahteli. Lupasin tulla hakemaan ne apujoukkojen kanssa.

Pellolla oli tosiaan kolme suomenhevosta ja kaksi shetlanninponia. Huutoni kuultua Moona käveli rempseänä joukon ensimmäisenä luokseni. "Olisihan se pitänyt arvata, että sinä oot asialla!" ärähdin tammalle ja nappasin sen kiinni. Kotimatkan ajan kirosin hiljaa mielessäni ja uhkasin viedä Moonan makkaraksi. Kotona se kuitenkin taas katseli suloisilla silmillään ja puhalsi muutaman lämpimän henkäisyn naamalleni, joten en vaan voinut enää olla vihainen. Iltapäivällä työharjoittelija-tyttö sai käydä tekemässä Moonalla oikein kunnon hikitreenin, josko sen energiaa ja kekseliäisyyttä saisi hieman taltutettua.

11.01.2012 Koulutreeniä
Moona on sopeutunut Moondancen elämään ja rutiineihin hienosti. Tallityöntekijät ovat olleet hieman sen kanssa pulassa, sillä tamman erikoisuuksiin kuuluu karkailu ja taluttaessa rynniminen. Tänään oli Moonan kanssa luvassa kunnon hikikoulutreeni - ainakin minulle. Satuloin tamman rivakasti ja talutin sen maneesiin. Moona yritti lähteä hiippailemaan satulaan noustessa, mutta napakka "SEIS" sai sen heti toisiin aatoksiin. Alkukäyntien aikana sain jatkuvasti huomautella pohkeella ja raipalla, ettei nyt ole soveliasta löntystellä menemään vaan täytyy liikkua. Moona protestoi muutaman kerran heittämällä takamusta, mutta alistui pian kohtaloonsa.

Alkuverryttelyn jälkeen minulle tuli jo kuuma, sillä Moona oli erityisen vastahankainen tänään. Treenasimme laukanvaihtoja ja muita vauhdikkaita koulukiemuroita, jotta tammaan tulisi eloa. Se jopa kuumui tehtävistä! Olipa erikoista, että Moonaa joutui pidättelemään. Nautin tilanteesta ja tein kunnon koulutreenin, jolla saatiin Moonaankin hikeä pintaan. Se oli oikein kuuliainen ja nöyrä tänään loppuen lopuksi. Kävelin loppukäynnit tallin pihapiirissä. Moona pärski tyytyväisenä ja käveli verkkain askelin. Ratsastin vartin kävelyn jälkeen tallin oven eteen ja nousin alas satulasta. Kehuin Moonaa todella paljon ja sen ilmeestä huomasi, miten ylpeä tamma oli. Riisuin tallissa varusteet, putsasin hikiset kohdat ja laitoin loimitetun Moonan karsinaan mutustelemaan päiväheiniä.

05.01.2012 Moonan uusi koti
Tänään Moondancen lauman jatkoksi saapui hurmaava Moona-tamma. Se on luonteeltansa persoonallinen, mutta ei mitenkään pahalla tavalla. Koeratsastuksessa ihastuin sen yhteistyöhaluisuuteen, joka tuli tosin esille vasta alkutestailuiden jälkeen. Sain napakasti alusta asti ratsastaa sitä. Jos hetkeksikin unohdin ratsastaa, niin Moona vaihtoi askellajin hitaampaan ja löntysteli menemään. Lopputunnista se oli oikein kiva ja herkkä avuille.

Tänään traileri saapui pihaan tasan kello yhdeksän, kuten oli sovittukin. Moona kolisteli vaativasti kopissa ja halusi ulos sieltä mahdollisimman pian. Omistaja, Niina, huikkasi että voin alkaa purkamaan tammaa. Hän tuo tavarat ja tarvittavat paperit sisälle. Avasin sivuoven ja Moona hörisi onnellisena minut nähdessään. Matka Moondanceen oli toki ollut pitkä, joten on varmasti mukava päästä jaloittelemaan. Niina avasi takaluukun ja -puomin. Moona lähti vauhdilla peruuttamaan, mutta onneksi olin varautunut siihen ja pysyin mukana. Hetken aikaa tamma tanssahteli pihalla hirnuen uusille ystävilleen. Talutin sen suoraan putkitarhaan, joka oli vielä varustettu sähkölangoilla, sillä Moona on kuulemma kova karkaamaan. Se esitteli heti hienot pukkihypyt ja keulimiset. Sen jälkeen piti käydä piehtaroimassa ja sitten vasta käytiin maistelemassa heiniä kasalta.
15.02.2013 kouluvalmennus, valmentajana Kirsiina S.
Ratsukon alkuverryttelyt sujuivat tänään hyvin. Moona oli pirteällä päällä, eikä jaksanut hangoitella vastaan. Ratsukko teki kahdeksikkoja ravissa ja laukassa. Myös pohkeenväistöä ratsukko meni ravissa käskystäni. Näin selvästi, että Moonalla oli tänään hyvä päivä, sen näki jo notkeudesta. Koska viime kerrallakin laukanvaihdot sujuivat hyvin, päätin että tänäänkin niitä kokeiltaisiin. Ratsastajalle huomautin käsien asennosta, mutta muuten he kulkivat hyvin. Laukanvaihtojen jälkeen ratsukko jatkoi ravissa avotaivutusta tehden kolmiuralla. Tässä kohtaa tammalla taisi mennä hermo, sillä se yritti hieman rynniä ja luistaa tehtävästi tehden epämääräistä pohkeenväistöä. Ratsastaja kuitenkin sai Moonan hyvin kehollaan kontrolliin. Ratsastajan näytettyä kaapin paikan myös sulkutaivutukset sujuivat. Ehdotin ratsastajalle, että he menisivät loppuverryttelyt vaikkapa maastossa, sillä ruutia taisi hevosella olla hieman turhan paljon. Itse lähdin jo seuraavien valmennettavien pariin.

02.02.2013 kouluvalmennus, valmentajana Kirsiina S.
Moona käveli hitaasti maneesissa ratsastaja selässään saapuessani. Moona näytti selkeästi yhteistyöhaluttomalta, ja ratsastaja teki paljon töitä saadakseen tamman liikkumaan. Ravin nostaessaan ratsastaja napautti raipalla herätelläkseen Moonaa. Kikka toimi, joskin tamma liikkui hieman niskojaan nakellen. Otimme alkuun siirtymisiä ravista käyntiin ja toisin päin. Tamma virkistyi hieman eikä ratsastajalla ollut enää niin paljon vaikeuksia. Siirtymiset tehtiin myös toiseen suuntaan volttien ja muiden kiemuroiden kera. Moonan meno oli jo paljon paremman näköistä alkuun verraten, joten ratsukko aloitti käskystäni laukanvaihdot. Laukanvaihdot suoritettiin askeleessa, yksi per kentän sivu. Näissä ei näkynyt mitään ongelmia ryhdikkyysongelmaa lukuunottamatta. Käskin ratsukon menemään pari kertaa kahdeksikkoa kootussa laukassa. Tamma taipui paremmin ja alkoi kantaa etuosaansakin paremmin. Otimme laukanvaihdot uudestaan ja jostain kummasta tamma saikin yhtäkkiä lisää virtaa suoniinsa. Loppuajan ratsastaja joutuikin pidättelemään. Kuitenkin laukanvaihdot onnistuivat, jopa ryhdikkäästi. Loppukäynnit ratsukko kulki tallin pihalla tyytyväisenä.

30.06.2012 Kouluvalmennus, valmentajana Mariella
Moona oli itsepäisellä tuulella. Pienenä alkuverryttelynä kokeilitte pohkeenväistöä. Moonalla ei tosin riittänyt keskittymiskyky siihen, jolloin se vain hätiköi liikaa. Varsinkaan ravissa pohkeenväistö ei onnistunut, koska tammaa täytyi kovasti patistaa pohkeilla eteenpäin. Koottuja askellajeja voisi vielä hiukan harjoitella lisää, koska kootussa laukassa korkeampi ryhti ja lisääntyvä keveys olisi hyvä olla. Siirtyminen koottuun laukkaan tapahtui liian voimakkain ohjasavuin. Liikkeestä tuli ennemminkin vain tempon hidastus kootun laukan sijaan.Valmennuksen keskivaiheilla yrititte avotaivutusta, ensiksi käynnissä ja sitten ravissa. Käynnissä Moona oli muutamina kertoina ihan hyvin koottuna, kun se hetken jaksoi keskittyä liikkeeseen. Takaosa olisi voinut olla hiukan aktiivisempi. Valmennuksen loppupuolella annoit Moonalle luvan laukata pitkät sivut, mutta se vain ravasi. Muutaman laukka-askeleen se sai kyllä aikaan ratsastajan kovan patistamisen ansiosta!Moona ei tuntunut valmennuksen aikana kovin innokkaalta kouluratsastusta kohtaan. Sen kanssa tulee varmasti hiki, jos se on yhtä itsepäisellä tuulella kuin tänään!

21.06.2012 Kouluvalmennus, valmentajana Mariella
Moona oli jo valmennuksen alkupuolella kovin vilkkaalla päällä. Alkukäynneissä se ei tahtonut millään pysyä uralla. Muutaman kerran se pysähtyi kentän portin luo odottaen, että joku avaa sille portin päästäkseen valmennuksesta karkuun. Moonalle täytyi olla varsin napakka - tosin sekään ei tuntunut aina riittävän! Tamma tuntui itsepäiseltä ratsulta. Moona ei suostunut nostamaan raviaan aina pyynnöstä. Se vain pysähtyi paikoilleen eikä liikkunut metriäkään. Ja kun se ravin nosti, se ravasi muutaman metrin, jonka jälkeen se hidasti takaisin käyntiin. Moonan kanssa pohkeille tulee ainakin paljon töitä, kun sitä täytyy patistaa lähes jatkuvasti eteenpäin! Kokeilitte Moonan kanssa myös vastalaukkaa, mutta asetus ei ollut tarpeeksi hyvä. Moona ei malttanut keskittyä oikein mihinkään! Keskikäynnin kokoaminen sujui yllättävänkin hyvin ottaen huomioon tamman itsepäisyyden! Sen aikana Moona totteli hetken ajan hienosti ratsastajansa apuja. Tosin pian se taas aloitti temppuilunsa...

Ulkoasun, tekstien ja kaiken sislln copyright misery. 2014
Moondance on tysin virtuaalinen talli ja mitn ei ole oikeasti olemassa!