Kiiran Onni lopetettiin 16.3.2014 vanhuuden vaivojen johdosta 29-vuotiaana.

VIRTUAALIHEVONEN

Kiiran Onni

Kiiran Onni "Onni" s. 20.05.2011
shetlanninponi, ori kasvattaja Kiira (Laikkarit)
VH11-017-0541 omistaja misery. (Moondance)
100cm, voikko Helppo B / 60 cm (koulu)
Kilpailukalenteri SHLA-I, YLA2, KRJ-II

Palkittu 25.08.2013 SHLA-I pistein 111,5 (uusinta)
Palkittu 15.05.2013 KRJ-II pistein 97
Palkittu 25.11.2012 SHLA-II pistein 106
Palkittu 21.11.2011 YLA2 pistein 138

Onni on kiltti poniherra, joka osaa ottaa asiat hyvinkin lunkisti. Se ei turhia stressaile vaan keskittyy olennaiseen - nukkumiseen, syömiseen ja tarhakaverin härnäämiseen. Ei olisi ensimmäinen kerta, kun Onni meinaa käydä maaten kesken hoitotoimenpiteiden nukkumaan. Sen unenlahjat ovatkin aivan omaa luokkaansa! Ratsastaessa ori on aluksi laiska ja vaatii napakan alkuverryttelyn. Jos Onnin saa heti liikkumaan kunnolla, niin se toimii kyllä loppuajan nätisti.

Hoitaessa Onni ei turhia stressaile. Se saattaa torkkua pää alhaalla, vaikka kaikki naapuruston lapsoset harjaisilivat sitä yhtä aikaa. Onni onkin heidän suosikki ja lapsoset tulevat aina kysymään, että: "Saisiko sitä hassua nukkuvaa ponia harjata?" Satulaa laittaessa poniori pullistelee minkä osaa. Siitä oikein näkee, miten keskittynyt se on ja kuinka vatsa pyöristyy vähintään kaksinkertaiseksi. Suitsia laittaessa Onni ei helpolla avaa suutansa, vaan täytyy aina kutitella kielen päältä. Taluttaessa se löntystelee laiskana perässä ja vaatii taluttajalta suurta kärsivällisyyttä - hoputtamalla saat Onnin vain pysähtymään täysin. Kesällä vihreä kiinnostaa oria kovasti ja se saattaa kiskoa taluttajaa perässään pitkin pientareita.

Ratsastaessa Onnia on alusta asti ratsastettava todella napakasti. Jos annat sen jäädä hitaaksi pohkeelle ja painavaksi ohjalle, niin sitä se on koko lopputunnin ja todennäköisesti kaadutte laukkaharjoituksissa. Onni ei ole lasten poni, vaikka se onkin oikein rauhallinen, vaan vaatii taitavan ja napakan pikkuaikuisen selkäänsä. Esteillä ori on reipas ja useimmiten innostuu niin paljon, että takapää lentää esteiden välissä. Se ei oikein malta keskittyä siihen, mihin jalkansa laittaa, vaan kaahottaa menemään ja odottaa ratsastajan tekevän kaiken työn. Onni rakastaa kyllä hyppäämistä, muttei sovellu kilpailukäyttöön esteille. Sen sijaan kouluratsastus on tämän orin laji. Jos sen saa alusta asti kuuliaiseksi, niin kaikki koulukuviot menevät kuin vettä vaan. Onni pystyy kantamaan itseänsä hyvin shetlanninponiksi ja sen kokoamisastettakin on usein kehuttu. Sen askeleet ovat lennokkaat (ts. ratsastajalle luvassa pompottavaa menoa) ja näyttävät. Ensimmäisten harjoitusravipätkien jälkeen kuski todennäköisesti anelee jo armoa. Maastossa Onni on luottopolle, joka ei vähästä säiky.

Traileriin Onni menee yleensä ravilla ja taluttaja saa juosta perässä. Se rakastaa matkustamista ja muutaman kerran on jopa karannut tarhasta traileriin. Ihmetys oli suuri, kun piti laittaa suomenhevonen koppiin, mutta siellä olikin pieni karvainen poni. Kuljetuksen ajan Onni torkkuu tai keskittyy syömiseen. Kilpailupaikalla se on hieman uteliaampi kuin kotona. Silti Onni useimmiten kerää voimiansa nukkumalla kilpailupaikallakin. Verryttelyssä täytyy ratsastaa alusta asti napakasti, jotta ori antaa suorituksessa kaikkensa. Palkintojenjaossa poni seisoo nätisti aloillansa, mutta kunniakierroksella pikkuinen takamus lentää monta kertaa silkasta onnesta.


Sukutaulu ja -selvitys

i. Rogue Jay
  Klass I
ii. Ruiskukan Lumimies
  VIR MVA Ch, KTK-II, YLA1, VVJ-I, KRJ-II
iii. Cornflower's Dino Jr.
  VIR MVA Ch, YLA2, VVJ-II
iie. CW Nefernefernefer
  VVJ-I, YLA2
ie. Emily HGN
 
iei. Alvin Tii
  sivut kadonneet
iee. Wennie N'Joy
  Vir Mva Ch
e. Osalia NAS
  SHLA-II
ei. Oliver v.d. Jam
 
eii. CW Oldschool Jam
 
eie. WF Lady Hawaii
  VIR MVA Ch, KTK-II, KRJ-II
ee. Amarn Chao
 
eei. Carpatica LN
  YLA1, SHLA-II
eee. Ruiskukan Gilda
  SHLA-III

Alvin Tii oli 106cm korkea rautias shetlanninponiori. Siitä piti alkujaan tulla ravisuvun vuoksi ravuri, mutta vauhdit ja inspiraatio eivät riittäneet edes kotona treenaamiseen. Alvin myytiin siitoskäyttöön Ruotsiin pieneen ponitalliin. Tallinpitäjän tytär innostui kouluttamaan Alvinista ratsun ja kilpailikin hyvällä menestyksellä esteillä, sekä kouluratsastuksessa. Hyvän suvun vuoksi ori pääsi myös astumaan tammoja yhteensä 56 kappaletta elämänsä aikana ja niistä syntyi 49 varsaa. Alvin oli luonteeltaan oikein rauhallinen ja kiltti poni, joka osasi tarvittaessa olla toki itsepäinen.


Jälkikasvu

o. Kiiran OMG s. 20.08.2011 ei saavutuksia
t. Kiiran Onnetar s. 12.12.2011 ei saavutuksia
t. Olivia v. Moons s. 05.06.2012 ei saavutuksia
o. Omar v. Moons s. 12.09.2013 ei saavutuksia


Päiväkirja ja valmennukset

27.04.2013 Laatuarvosteluun valmistautumista
Onnia on treenattu laattaria varten jo tovi. Se on kilpauransa jälkeen lähinnä vain tarhaillut ja ollut kevyellä liikutuksella, joten työsarkaa riitti. Onnia on käynyt ratsastamassa sukulaistyttöni Petra, joka on sopivan napakka. Hän ei anna Onnin luistaa töistä vaan laittaa pikkuorin koville. Parivaljakon menoa on ilo katsella. Tänään arvoin pitkään, mitkä ponit ilmoitan KRJ-laatuarvosteluun. Onnilla on jälkeläisnäytöt, kilpailut ja vanhemmat kunnossa. Uskaltauduin ilmottamaan Onnin ja toisen shettisorin Milon. Toivottavasti mahdumme mukaan. Onnin kanssa treenataan nyt päivittän ja jännityksellä jäämme odottamaan mahdollista laatista.

17.10.2012 Kuulumisia
Onni on lopettanut kilpauransa jo hetki sitten ja viettää siitosorin autuasta elämää. Sillä käy nykyään naapurin lapset ratsastelemassa ja itse joskus huvin vuoksi väännän sillä koulua. Onnia ei yhtään haittaa, vaikka se on vain tarhassa, eikä pääse tekemään töitä. Päin vastoin, mitä useammin sillä ratsastaa, sen laiskempi se on. Onni ei ole hetkeen saanut jälkikasvua, mutta nyt olisi taas aika astuttaa tammoja. Varmasti näin kiva poniori pääsee ainakin yhden tai kahden tamman luokse vierailemaan. ;) Myös näyttelyitä olisi tarkoitus Onnin kanssa kiertää, kunhan se on ollut ensin tiukalla dietillä. Ori on päässyt hieman lihomaan kesän aikana...

08.08.2012 Hikitreeniä
Olenko koskaan muistanut mainita, että shetlanninponeilla ratsastus on yhtä kidutusta alusta loppuun. Kukaan täysjärkinen ei niitä pompottavia askeleita kestä, saatika sitä ponien itsepäisyyttä. Siitä huolimatta olin tänään kouluvalmennuksella Onnilla. Se oli alussa todella raskas ratsastaa; painoi ohjalle, eikä reagoinut pohkeeseen. Edes raipalla ei ollut mitään tehoa. Kun olin aikani takonut pohkeilla sen karvaisia kylkiä tuloksetta, opettaja huusi, että napauta sillä raipalla kunnolla. Tein työtä käskettyä; vastalauseena Onni säntäsi pukkilaukalla maneesin toiseen päähän. Humpsahdin kaulalle äkkipysähdyksen johdosta, mutta sain itseni takaisin satulaan. Onni alkoi VIHDOINKIN edetä itsenäisesti ja pohkeeni saivat lepoa.

Valmentaja laittoi meidät tekemään pohkeenväistöjä ja menemään paljon harjotusravia. Takamukseni oli sen verran kipeä, että kun valmentajan silmä vältti niin keventelin. Onni teki onneksi väistöt hienosti ja muutenkin oli todella mukava ratsastaa. Seuraavaksi oli vuorossa laukkakahdeksikkoa ja ympyrän vaihduttua laukanvaihto ravin kautta. Onni nosti laukat hienosti ja vaihtoi myös, joten pääsin tässä helpolla. Ponille kyllä alkoi tulla jo hiki ja se puuskutti mukavasti. Lopuksi teimme vielä paljon siirtymisiä ja valmentaja vaati niissä tarkkuutta. En ole varmaan koskaan ollut niin onnellinen, kuin kuullessani nyt valmentajan suusta taikasanat: "Tämä riittää tältä erää, voit kävellä loppukäynnit". Onnikin venytteli tyytyväisenä kaulaansa ja pärski.

05.12.2011 Onnin uusi koti
Etsin Moondancen hevos- ja ponikatraan jatkoksi uusia asukkaita. Kiira tarjosi minulle Onnia ja huomasin heti orin upean suvun. Sen jälkeläisnäyttö, sekä kilpamenestys vakuuttivat myös. Kiira kertoi, että Onni on luonteeltansa omalaatuinen mutta kiltti.. Päätin siltä istumalta lähteä katsomaan ponia tarkemmin, sillä en halunnut kuitenkaan ostaa sikaa säkissä.

Onni nukkui tarhan nurkassa pitkin pituuttaan ja tuhisi tyytyväisenä. Oli sääli mennä herättämään se, mutta odotin innoissani Onnin selkään pääsyä. Se oli kuulemma osaava kouluponi. Onnin herättäminen ei ollutkaan helppo juttu, vaan sitä sai töniä ja kiskoa narusta tovin. Harjatessa se jatkoi samaa nuokkumista ja aloin jo ihailla sitä, miten hetkessä ponit elävät. Osaisipa itsekin kesken kiireen nukkua, vieläpä seisaalteen, niin elämä olisi kummasti helpompaa.

Onni oli ratsastaessa aivan uskomaton. Töitä sai tehdä, mutta sen koulutaidot vakuuttivat minut. Teimme heti kauppakirjat ja lähdin Onnin kanssa Moondancea kohti. Se oli ensimmäinen poni, joka kirjaimellisesti juoksi traileriin. Moondanceen saavuttua laitoin pikkuoriin uuteen karsinaansa. Se piehtaroi ensimmäisenä ja sen jälkeen keskittyi tutkailemaan uutta kotiansa. Onni vaikutti ainakin siltä, ettei kotiutuminen ole ongelma. Kävin vielä illalla katsomassa oria, joka nukkui jo tyytyväisenä uudessa karsinassaan.
10.06.2013 kouluvalmennus, valmentajana Mirella
Alkuverryttelystä asti näki, että ratsastaja sai tehdä tosissaan töitä Onnin kanssa. Poni oli hieman etupainoinen ja vastasi hitaasti avuille. Käskin heidän tehdä paljon siirtymisiä ja pohkeenväistöjä, sekä peruutuksia. Kun meno näytti paremmalta, niin annoin luvan kävellä hetken aikaa pitkällä ohjalla. Seuraavaksi oli vuorossa ympyräkahdeksikko laukalla ja laukanvaihto ravin kautta ympyrää vaihdettaessa. Harjoitus sujui hyvin ja kuten arvelinkin, niin tämä tehtävä sai Onniin sopivasti virtaa. Taas pienten välikäyntien jälkeen siirryimme ravityöskentelyyn. Lyhyet sivut lyhyttä ravia, pitkät sivut normaalia ravia, pitkän sivun keskelle pysähdys - peruutus - suoraan raviin. Onni lyhensi hyvin, mutta ratsastaja saisi olla täsmällisempi pysähdyksessä. Onni otti käyntiaskeleita ennen kuin nosti takaisin raviin. Huomautuksen jälkeen tehtävä sujui hyvin kumpaankin suuntaan ja ratsastaja rohkeni vaatia Onnilta enemmän. Hyvä ja tasainen suoritus. Kannattaa ottaa alkuunsa reippaampia harjoituksia vaikkapa laukassa, niin Onni on koko tunnin reippaampi.

22.10.2012 kouluvalmennus, valmentajana kuusnelonen
Onnin kanssa meillä oli tarkoitus treenata pohkeenväistöjä ja keskiravia. Lämmittelimme kahdeksikolla käynnissä ja pyysin ratsastajaa väistättämään ponin takapäätä ensin ympyrän kaarelta sisälle. Jalat eivät saisi astua ristiin. Ajatuksena oli sulkutaivutus. Onni oli oikein taitava lyhyellä matkalla, joten teimme monta toistoa. Jatkoimme käynnissä pituushalkaisijalle, josta oli tarkoitus väistää kohti uraa. Onni tuppasi välillä karkaamaan tuntumalta ja jyräämään lapa edellä pois väistöstä. Napakalla puolipidätteellä saatiin liukasliikkeinen poni takaisin pakettiin. Tässä harjoituksessa suunta vaihtui koko ajan kätevästi ja lisäsimme pitkälle sivulle ravipätkän ja keskelle sivua pienen voltin, jossa ponia koottiin hivenen enemmän. Kun käyntiväistöt sujuivat, kokeilimme molempiin suuntiin samaa pari kertaa myös ravissa. Tässä Onni alkoi hieman kiukustua, koska luuli ettei osaa. Jatkoimme työskentelyä harjoitusravissa ja otimme diagonaaleille keskiravia. Onnin keskiravi tuntui olevan jossain välimaastossa piilossa. Teimme monta toistoa ja tuuppasimme ponia enemmän eteen. Keskiravi alkoi löytyä pienen patistamisen jälkeen. Lopputunnista Onni liiti yllättävän isoin askelin hienoon keskiraviin. Otimme lopuksi vielä laukkaympyröitä kevyessä istunnassa ja pidemmällä ohjalla. Onni pärski ja venytti askeliaan kiitollisena.

17.10.2012 kouluvalmennus, valmentajana Paula
Kun saavuin paikalle, olit juuri alkanut verryttelemään Onnia itsenäisesti ravissa. Seurasin, kun teit ponilla ympyröitä ja kaarroksia ja sait sitä pikkuhiljaa vertymään. Huomasin, että ratsastit erittäin päättäväisesti ja napakasti heti alusta saakka. Heti kun herpaannuit, herpaantui myös poni. Kun olit ravaillut jonkin aikaa, pyysin teitä laukkaamaan vielä pari kierrosta ja muutaman ympyrän.

Verryttelyn jälkeen aloitimme varsinaiset harjoitukset. Tarkoituksena oli treenata eleettömiä ja sujuvia siirtymisiä ja pysähdyksiä. Aloitimme käynti-ravi-siirtymillä. Onni reagoi hieman hitaasti sekä pohkeeseen että ohjaan, etkä saanut siirtymisiä onnistumaan aivan sillä hetkellä kuin olisit halunnut. Halusin saada Onniin vähän reippautta ja terävyyttä, joten pyysin sinua tekemään muutamia nopeita laukannostoja ravista, laukkaamaan pätkän oikein reippaasti ja siirtymään sitten ravin kautta käyntiin. Nyt ei panostettu niinkään siirtymiin vaan yllättäviin, iloisiin laukkapätkiin.

Onni piristyi laukkapyrähdyksistä silminnähden ja alkoi kuunnella pohjetta, nyt jo välillä vähän liiankin kanssa, ja oli ryntäämässä laukkaan jokaisesta merkistä. Tämä oli kuitenkin parempi tilanne kuin pohkeen takana oleva poni. Saitte jatkaa siirtymisien tekoa harjoituksella, jossa huutelin teille mitä piti tehdä. Esimerkiksi: "Ravi, pysähdys, käynti, ravi, käynti, ravi, laukka, ravi." Yllättävät tilanteet pitivät myös sinut hereillä, mikä vaikutti positiivisesti Onninkin käytökseen. Poni reagoi pohkeeseen ja toimi kuuliaisesti ja siirtymisenne onnistuivat hyvin ja eleettömästi.

17.7.2011 estevalmennus, valmentajana Zap
Nuoreksi poniksi Onni on hyvin rehellinen ja osaavan oloinen tapaus. Se suoriutui hienosti valmennuksen erilaisista tehtävistä, joita olivat muun muassa hypyt hieman viistoon ja temponvaihteluita vaativat tehtävät. Aloitimme tekemällä erilaisia kiemurauria ja temponvaihteluita, jotta saimme ponin kuulolle. Teimme kolmekaarista kiemura uraa kaikissa askellajeissa ja kaarteissa tuli tehdä pohkeenväistöä. Koska pohkeenväistö olikin Onnin bravuuri, ei tässä tehtävässä ollut mitään ongelmia. Kokoamistehtävässä, jossa ratsastettiin kahden puomin välissä kootusti, ori lähti helposti poikittamaan. Tämä korjaantui helposti ratsastajan otettua poni paremmin ohjan ja pohkeen väliin ja ratsastajan korjattua katseensa suoraan seuraavalle puomille, eikä puomien väliin. Ratsastaja edisti hyvin hevosen hyvää suorittamista olemalla rauhallinen ja istumalla hyvin, vaikka Onnissa olikin aluksi hieman työtä saada poni rauhoittumaan. Muutenkin ratsukon yhteistyö pelasi hyvin ja saimme puomiharjoituksilla parannettua Onnin kykyä hypätä myös oikeassa laukassa. Tärkeäksi osoittautui tämän ponin kanssa nimenomaan ratsastajan katse, joka pitää olla ehdottomasti aina, heti kohti seuraavaa estettä ja kun linja on suora katsotaan suoraan kohti estettä, jolloin hypyt oikeassakin laukassa onnistuivat oikein hienosti. Muuten hypyt onnistuivat hyvin ja tästä on hyvä jatkaa. Muutenkin Onni käyttäytyi oriksi todella rauhallisesti, eivätkä orimaiset pörhentelyt häirinneet harjoittelua. Kokonaisuudessaan valmennus sujui hienosti. Onnea jatkoon!

Ulkoasun, tekstien ja kaiken sislln copyright misery. 2014
Moondance on tysin virtuaalinen talli ja mitn ei ole oikeasti olemassa!