Operaatio Jalokivimeri menehtyi 17.2.2013 tallipalossa 17-vuotiaana. Olin mennyt illalla jo nukkumaan, kun koirat herättivät minut haukunnallaan. Katsoessani ikkunasta ulos näin, miten pikkutalli oli ilmiliekeissä. Hevosia ei ehditty pelastamaan, mutta ne toivottavasti nukkuivat nopeasti pois. Menestynyt ja kaunis tammani lähti aivan liian varhain luotamme.VIRTUAALIHEVONEN

Operaatio Jalokivimeri

Operaatio Jalokivimeri "Oona" s. 13.01.2008 (ikääntyminen)
suomenpienhevonen, tamma kasvattaja Miia R.
VH04-018-6412 omistaja VRL-01080 (Moondance)
144cm Helppo A / 110 cm (yleis)
Kilpailukalenteri SLA-II, KTK-II, ERJ-II, YLA2, KRJ-II

Palkittu 15.02.2013 palkinnolla KRJ-II pistein 86
Palkittu 25.03.2012 palkinnolla ERJ-II pistein 84,95
Palkittu 31.01.2012 palkinnolla YLA2 pistein 130
Palkittu 28.01.2010 palkinnolla SLA-II pistein 71

Palkittu 20.01.2012 palkinnolla KTK-II pistein 73
- Erinomaiset tyypit, pyöreä runko, pitkä piirteetön säkä, sopusuhtainen kokonaisuus
- Melko hyväasentoiset jalat, kaunis aavistuksen ponimainen pää
- Hieman lyhyt kaula, aavistuksenomaisen avo runko, jaloissa sanomista

Oonan kanssa yksikään päivä ei ole samanlainen. Se on toisenaan oikea luupää ja juntturoi minkä kerkiää, eikä halua ollenkaan tehdä yhteistyötä ihmisen kanssa. Silloin on aika normaalia, että neiti kiskoo taluttajaa pitkin pihaa tai ratsastaessa kieltäytyy liikkumasta. Toinen puoli on paljon ihanampi ja silloin Oona on oikea enkeli. Se osaa olla todella kiltti ja lempeä, sekä miellyttämisen haluinen. Neiti on reipas ja rehellinen ratsastaa ja yrittää hyvinä päivinä parhaansa vaikkei asiaa osaisikaan täysin. Välillä Oona noudattaa käskyjä niin hyvin, että saattaa tehdä jotain mitä ratsastaja on tietämättään vaatinut. Muiden hevosten kanssa tamma tulee toimeen, jos muilla on kärsivällisyyttä tämän neidin kanssa. Se on yleensä aika pomotteleva ja härnää muita huvin vuoksi. Ihmisten ilmoilla Oona onneksi osaa käyttäytyä, eikä sitä tarvitse koskaan hävetä.

Hoitaessa Oonalla on yleensä tylsää ja se keksii milloin mitäkin. Joskus jos satut jättämään sen hetkeksi karsinaan sidottuna kiinni, saattaa Oona takaisin tullessasi olla hyvinkin solmussa ja mitä ihmeellisimmässä asennossa. Yleensä se ei kauaa malta seistä paikoillaan, ainakaan sidottuna, vaan viihtyy parhaiten vapaana kun saa tutkia kaikkea jännittävää. Esimerkiksi harjakori on aina kummallinen asia ja harjoja on pakko hieman maistella ja heitellä pitkin karsinaa. Hoitajan on oltava huumorintajuinen tämän neidin kanssa! Se on yleensä helppo satuloida, mutta huonoina päivinä neiti kiukuttelee jo satulan nähdessään ja taatusti yrittää näykkäistä varomatonta hoitajaa satulavyötä kiristäessä. Oonan bravuuri on saada vatsansa pullistaessa vähintään kaksinkertaiseksi. Ei olisi ensimmäinen eikä viimeinen kerta, kun ratsastaja kellahtaa satulan kanssa vatsan alle selkään noustessaan. Kuolaimia Oona ei yleensä mielellään ota suuhunsa, vaan pitää suun kiinni kuin liimatun. Kaviot nousevat kohtalaisen hyvin aina ylös ja Oona jaksaa itsekin kannatella niitä myös kengittäessä.

Ratsastaessa tamma joko liikkuu hyvin tai ei liiku ollenkaan. Lepsun kuskin kanssa Oona luistaa tehtävistä. Samoin huonoina päivinä neitiä ei huvittaisi liikkua sitten yhtään. Hyvinä päivinä Oona on reipas ja yhteistyöhaluinen tapaus, jolla on oikein mukava ratsastaa. Kouluratsastus sujuu yleensä ongelmitta, mutta tamma kaipaa vaihtelevia tehtäviä jotta sen mielenkiinto pysyy hyvin yllä. Sillä on matkaavoittavat ja miellyttävät askeleet, joskin se saattaa jäädä paljon paikoilleen töpsöttömään. Sitä pitää muistaa ratsastaa kunnolla eteen ja pitää kevyt tuntuma suuhun. Vauhdikkaina päivinä pidätteet eivät aina mene kunnolla läpi ja Oona vain kaahottaa alta pois. Silloin kärsivällisyys on valttia. Yleisesti ottaen neiti on siis miellyttävä kouluratsu, joka hallitsee hienosti koulukiemurat ja omaa hyvät, irtonaiset liikkeet. Esteillä Oonasta löytyy kummasti vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Jos kuski jää paljon suuhun ennen estettä, saattaa Oona protestiksi kieltäytyä. Se ei ole kovin miellyttävä kokemus suuresta vauhdista ja varomaton ratsastaja yleensä tupsahtaa maahan. Oonalla on valtavasti kapasiteettiä, mutta sen hyppytyyli ei aina ole parhaimmasta päästä. Neiti unohtaa aina välillä käyttää selkäänsä kunnolla hypyssä, sillä se keskittyy aina varomaan jaloillaan puomien pudottamista. Sen lisäksi ratsastajan pitää tehdä suorat linjat ja muistuttaa Oonaa milloin pitää ponnistaa. Maastossa neiti on vauhdikas, mutta yleensä hyvin hallittavissa. Se rakastaa pitkiä laukkapätkiä ja yleensä haluaa laukata niin kauan, kunnes se itse alkaa vauhtia hidastamaan. Välillä Oona on hieman säpsy ja saattaa pelästyä pusikossa vaanivia poneja syöviä mörköjä. Silloin se onneksi vain hypähtää hieman sivuun ja katselee silmät pyöreänä mörköä.

Kilpapaikalla Oona osaa käyttäytyä, mutta huonoina päivinä kaikki huomaavat että nyt neitiä kiukututtaa. Traileriin se menee kohtalaisen hyvin - joskus Oona hieman epäröi ja kaipaa rohkaisua, mutta yleensä se kävelee rauhallisesti lastaussiltaa pitkin. Kuljetuksen aikana Oona käyttäytyy vaihtelevasti. Joskus se on rauhallinen ja joskus koko maailma saa kuulla sen olemassaolosta (eli neiti potkii seiniä ja rymyää kuin sillä olisi jokin hätänä). Trailerista se astelee rauhallisen varmasti ulos joka kerta ja katselee uteliaana ympärilleen. Oona ei aina ihan jaksa keskittyä verryttelyssä olennaiseen eli ratsastajaan, vaan katselee kaikkea muuta innokkaana. Suorituksen aikana neiti onneksi yrittää edes keskittyä tehtävään ja yrittääkin parhaansa.


Sukutaulu ja -selvitys

i. Poukaman Lasihartsi
  YLA3, SLA-II (vanhat sivut)
ii. Lavinian Lähtömerkki
 
iii. Kuujärven Lentävä Lähtö
  YLA1, KTK III, Vir Mva Ch
iie. FNS Taiantuuli
  ERJ-III
ie. Höyhenkevyen Pilvienpälyilijä
 
iei. Lumpeenkukan Tulisielu
 
iee. WNS Rytmitaju
 
e. Sankaritar HT
 
ei. Onnen Teräshöyhen
 
eii. Rödven LM
  sivut kadonneet
eie. Kismittääkö KIR
 
ee. Siirin Vanamo
 
eei. Vaapukan Kaamos
  Vir Mva Ch, KTK-II
eee. Pippuriina
 


Jälkikasvu

t. Moon Laululintu s. 10.4.2012
t. Moon Elviina s. 24.11.2011 KTK-III
o. Moon Minimaali s. 08.10.2009 KTK-III
o. Moon Korpraali s. 02.09.2009
t. Moon Jalosointu s. 13.11.2008


Päiväkirja ja valmennukset

Kuulumisia ja koulutreeniä 22.01.2012
Laiska omistaja ei ole aikoihin kirjoittanut Oonan kuulumisia! Tammalle kuuluu hyvää ja se on samanlainen kiukutteleva neiti kuin ennenkin. Nykyään hyviä päiviä tosin saattaa olla muutama enemmän kuin ennen. Sitä se vanhuus teettää... Oona on kantakirjattu hienosti toiselle palkinnolle ja se on pärjännyt näyttelyissäkin hyvin. Nyt tavoitteena on yleislaatuarvostelu, sekä ERJ/KRJ-laatuarvostelut. Oonalla on neljä hienoa jälkeläistä, joista Moon Jalosointu on edelleen myynnissä. Siitä jollekin kiva kilparatsu!

Oonalla on ollut muutama vapaapäivä takana, sillä en ole ehtinyt sillä paljoa ratsastelemaan. Lisäksi tamma nauttii eläkepäivistä ja sitä ei tunnu työnteko paljoa enää kiinnostavan. Tänään oli kuitenkin koulutreenin aika! Oona näytti nyrpeää naamaa kun kävin hakemassa sen juuri ennen päiväheinien jakoa sisälle. Varusteita laittaessa Oona kiukutteli jatkuvasti kuopimalla kaviota ja luimimalla. Sama linja jatkui myös maneesissa. Sain alkutunnista käyttää kaiken taitoni ja päättäväisyyteni, jotta sain Oonan liikkumaan edes jotenkin. Pienen taistelun jälkeen se antoi periks ja oikein huokaisi kovaan ääneen. Sen jälkeen kouluvääntö sujui mallikkaasti. Treenin jälkeen heitin Oonan takaisin ulos päiväheinille. Tammalle ei tullut edes kunnolla hiki, joten se on vieläkin oikein hyvässä kunnossa.

Uusia sijoituksia kalenteriin 08.03.2009
Lisäsin Oona-neidin kalenteriin juuri kymmenkunta sijoitusta. Niitä on tullut tasaisesti esteiltä, koulusta ja valjakosta. Kenttäratsastusta ei näin talviaikaan olla oikeastaan ollenkaan kilpailtu, pitäisi sekin taas pikkuhiljaa aloittaa, ettei Oonalta ihan maastoesteiden hyppääminen unohdu. Valjakkoajon tuloksista olin aika yllättänyt, koska en heti uskonut että Oona siinä pärjäisi. Hieno homma kuitenkin! Olen Oonasta oikein ylpeä ja tiedän, että se jatkaa tätä linjaa ja valtaa kilpakentät! Varokaahan vaan.

Menestystä! 23.02.2009
Oona on ollut meillä Moondancessa jo muutamia kuukausia ja sen kilpaura on päässyt kunnolla vauhtiin vihdoin. Tamma kahmii sijoituksia melkein jokaisesta kilpailusta (katsokaa montako voittoa on tullut ihan vähällä aikaa!), eikä onneksi luupää-päiviä enää ole moniakaan. Tosin jos sillä käyvät jotkin ulkopuoliset ratsastamassa, tamma kyllä kusettaa heitä mennen tullen ja mukava siinä selittää, että kyllä, tämä oikeasti kilpailee helppoa aata ja hyppää metrin ratoja. Oonalle on tarkoitus etsiä poikaystävä ja yleislaatuarvosteluunkin pitäisi jossain vaiheessa neiti laittaa. Jos vaikka tulisi menestystä sieltä. Liikoja en tämän neidin kanssa toivo!

Kilpafiilistä 07.10.2008
Oona oli kuljetuksen ajan hienosti ja kilpapaikallakin trailerista pois ottaminen sujui ongelmitta. Oonalla oli hieman känkkäränkkä päivä ja se pullisteli satulavyötä kiristäessä. Selkään noustessa tamma taas ei malttanut seistä paikallaan viittä senkunttia kauempaa, sillä muut paikalla olevat hevoset tuntuivat tammasta todella jännittävältä, kuten uusi kilpailupaikkakin. Lämmittelyssä Oona pudotti muutaman esteen, mutta lopulta saatiin toki muutama onnistunutkin hyppy. Silti kuulin, kuinka muut ratsastajat supattelivat, että tuo ratsukko ei pääse edes ensimmäistä estettä yli. Sehän nähdään!

Yleensä en jännitä kilpasuorituksia, mutta tällä kertaa vatsassa lenteli muutamia perhosia. Oli meidän vuoro ja esteet tuntuivat valtavilta pieneen Oonaan verrattuna. Tamma katseli uteliaana ympärilleen ja nosti laukan pyynnöstä. Se laukkasi tarmokkaasti eteenpäin. Ensimmäinen este meni hienosti, kuten toinenkin. Kolmas kolahti ja pelkäsin, että se putoaa. En jäänyt katsomaan taakseni, vaan päätin ratsastaa aikaa - jos tuli yksi pudotus, on otettava riskejä. Ehkä olisimme nopein neljän virhepisteen ratsukko ja pääsisimme jopa sijoituksille. Oona toimi hienosti ja vastasi apuihini täydellisesti. Nopean suorituksen jälkeen yleisö hurrasi ja ratsastin hieman pettyneenä portista pihalle.

Kun kuului kuulutus, että voittajia olimme me, olin hieman hämilläni. Pudottivatko tosiaan kaikki? Vielä enemmän hämmästyin - hyvällä tavalla toki - kun kuuluttaja kuulutti, että meillä oli nollarata ja todella nopea aika. Oona jätti taakseen huimasti ratsukoita ja neitikin tuntui olevan ylpeä suorituksestaan palkintojenjaossa. Se pörhisteli rintaansa ja poseerasi kameralle korvat hörössä. Taputin hassua tammaa kaulalle ja laukkasimme muutaman kunniakierroksen täysiä - oikeastaan toinen kierros oli vain sitä, että yritin saada tamman raviin.. Mutta sitähän ei yleisö tiennyt ja hyvä niin. ;) Kotona Oona sai paljon porkkanoita.
Estevalmennus 27.03.2012 (valmentajana Kitta)
Tänään Oona liikkui alkutunnista jo kohtalaisen hyvin. Alkuverryttelyiden maapuomitehtävät sujuivat helposti, enkä löytänyt ravityöskentelystä mitään moitittavaa. Laukkatyön kanssa sainkin sitten huomautella kahta enemmän. Oonan piti olla ohjan ja pohkeen välissä eikä ratsastaja saanut velttoilla selässä. Muutamat pikkuhypyt sujuivat hyvin alkutunnista. Välikäyntien jälkeen jatkoimme esteiden parissa. Koska Oona liikkui hyvin, oli enää ratkottavana ongelma myötäämisen ja pyöreän hypyn kanssa. Kun ratsastaja istui hyvin, Oonakin hyppäsi hyvin, mutta pienet horjahtelut eivät ainakaan edesauttaneet hyviä hyppyjä. Lopulta hyppyytin ratsukkoa niin, ettei ratsastajalla ollut jalustimia tai ohjia ollenkaan. Jumppasarja teki Oonalle hyvää ja tehtävä ratsastajalle. Lopulta näin upeaa ratsastusta, kun Oona liikkui ja hyppäsi hienosti erilaiset tehtävät. Loppuverryttelyt ratsukko teki itsenäisesti ja hymyssä suin - ihan syystä!

Estevalmennus 19.03.2012 (valmentajana Kitta)
Oonan kanssa alkuverryttelyt näyttivät sille, kuin suurta kivimöhkälettä olisi työntänyt pieni poika ja vielä jollain terva-alustalla. Tamma ei liikkunut ei sitten ollenkaan tai minnekään, joten alkuverryttelyt menivätkin pääasiassa neidin herättelemiseen horroksestaan. Kun Oona sitten lopulta liikkui edes jotenkin päin, ratsukko sai hypätä muutamia pieniä verkkaesteitä. Oona selvitti esteet kunnialla, mutta oli edelleen hieman laiskanpulskea olemukseltaan. Lopputunnin tehtäväksi asetin eteenratsastuksen, joka ei sinänsä kuulostanut vaikealle, mutta juuri siksi se Oonan kanssa osoittautui. Esteille se kyllä tuli ihan hyvin, mutta sitten juuri ennen estettä into hävisi, eikä tamma enää liikkunut ollenkaan. Esteet pysyivätkin tänään matalina, koska kunnon eteenratsastusta ei nähty. Oona kuitenkin totteli ja teki kaiken mukisematta, mutta laiskasti.

Estevalmennus 14.11.2011 (valmentajana Elde T. )
Oonan kanssa hyppäsimme tänään mertistä ratana. Olin rakentanut jo valmiiksi teknisesti haastavan radan, jonka avulla ratsukko saisi treenata muun muassa sarjoja, kaarevia lähestymisiä sekä vauhdikasta menoa. Lämmiteltyään Oonan ensiksi keskiympyrällä, ratsastaja ohjasi Oonan kuuntelemaan ohjeitani. Pyysin heitä ensimmäiseksi hyppäämään puolet radasta normaalilla temmolla. Tästä ei koitunut minkäänlaista ongelmaa, joten annoin ratsukolle tehtäväksi toisen puolikkaan radasta. Tässä tehtävässä Oona pudotti pari puomia, ja ratsastajan tasapaino järkkyi. Pyysin ratsukkoa tekemään tehtävän uudestaan, koska halusin sen sujuvan kunnolla. ”Uusinta” sujui paremmin, koska ratsastaja oli ilmiselvästi selvillä siitä, mitkä kohdat olivat Oonalle vaikeita. Viimeiseksi pyysin heitä suorittamaan koko radan. Kaikki esteet sujuivat ‘lähes oikein’. Lopuksi neuvoin ratsukkoa vielä parissa tärkeässä asiassa, jotta ensikerralla valmennus sujuisi huomattavasti paremmin.

Kouluvalmennus 10.12.2009 (valmentajana Sini)
Heti tunnin alussa Oona käyttäytyi todella tarkkaavaisesti ja tulkitsi pienimmätkin apusi. Tänään tamma taisi olla herkällä tuulella, mutta mielestäni se oli vain hyvä asia. Hillitsit hienosti itsesi ja pysyit kärsivällisenä Oonan näsäviisastellessa pienimmistäkin asioista. Loppujen lopuksi tamma kulki käynnissä melko hyvin, sitten kun löysitte yhteisen rytmin. Ravisiirtymiset näyttivät tuottavan vaikeuksia Oonan kaahatessa alta pois. Kun tamman sai nostamaan ravin, ei sitä enää niin helposti pysäytettykään. Oona totteli kuitenkin istuntaasi sen verran hyvin, että se hiljensi suosiolla vauhtiaan ja alkoi jopa kulkea kaula kaarella. Tunnin edetessä Oona käytti upeasti takapäätään, eikä laahannut jalkojaan niin paljon kuin alkutunnista. Välillä tamma sai päähänsä hyppiä karkuun maneesin nurkissa lymyileviä mörköjä ja avaruusolioita, mutta sait pidettyä verenpaineesi alhaisena, vaikka tamman temppuilua olikin välillä ärsyttävä seurata. Laukassa Oonan liikkeet näyttivät rennoilta ja hillityiltä, laukka näytti paljon paremmalta kuin ravi. Oona tuntui myös nauttivan erilaisista tehtävistä, eikä päässyt tylsistymään lopputunninkaan aikana. Valmennuksen tuloksena oli paremmat ravisiirtymiset ja yhteistyön kehittyminen.

Kouluvalmennus 28.11.2009 (valmentajana Jusu)
Oona katseli valppaana ympärilleen samalla, kun nousit sen selkään. Pyysin teitä menemään reipasta käyntiä pari kierrosta. Oona yritti pysähtyä aina tilaisuuden tullen, mutta jaksoit aina kärsivällisesti antaa pohkeita ja kannustaa sitä eteenpäin. Kun pyysin teitä raviin lähditte upeasti heti kauniiseen kevennettyyn raviin. Oona ravasi tasaisesti, eikä sen ravi mennyt kertaakaan rikki. Kun olitte tehneet erilaisia ympyröitä ja koukeroita huomasin ratsun lämmenneen ja alkaneen hakeutua peränantoon. Treenasimme erikokoisia ympyröitä ja voltteja kaikissa askellajeissa. Pysähdykset ja askellajin vaihdokset kuuluivat myös ohjelmaan. ”Okei. Nyt kokeillaan mennä Helppo A -ohjelma. Saat itse päättä minkä niistä haluat mennä”, sanoin kun olin tyytyväinen teidän työskentelyyn. Oona oli jo täydellisesti kaulakaarella. Nyökkäsit ja minä kävelin kentän päätyyn. Tulit keskelle ja tervehdit minua. Nyökkäsin ja aloititte suorittaa ohjelmanne. Teillä meni todella hyvin. Alussa oli pientä haparointia käyntien aikana, mutta sait Oonan hyvin tekemään töitä. Helppo A –ohjelma meni hyvin ja Oona oli oikein reipas. Se jaksoi keskittyä kokoajan sinuun ja teki kaiken minkä käskit. Kokonaisuutena olette todella hyviä ja sovitte mainiosti yhteen.

Estevalmennus 03.12.2008 (valmentajana Miia R.)
Oli kiva nähdä mitä tästäkin tyttösestä on tullut, ja varsin pirteältä tytöltä vaikutti. Tänään se oli omasta mielestään oikein hauska leikkiessään virheentunnistinta. Pienikin pohkeen liikautus väärässä kohti ja Oona säntää täyteen laukkaan. Samaten myös minimaalinen näpäys suusta tarkoitti pysähdystä ja pienoinen horjahdus sivuloikkaa. Välillä näytti siltä että sinun teki mieli yksinkertaisesti lähettää neiti makkaraksi, mutta sait kuitenkin pidettyä itsesi kasassa. Todellisuudessa istuntasi oli hyvä ja rauhallinen, mutta Oonalla oli tylsää. Keskittyessään tamma hyppäsi rohkeasti ja hyvällä tyylillä, eikä arastellut hieman vinoja lähestymisiä.

Maastoestevalmennus 23.10.2008 (valmentajana Laura K.)
Alkutunnista olin hieman peloissani siitä, uskaltaisinko päästää teitä ollenkaan maastoesteille; Oona näytti olevansa hankala ja hangoitteli yhteistyötä vastaan minkä kerkesi. Ratsastit hienostija päättäväisesti Oonaa eteenpäin, ja meno alkoi näyttää varsin mallikkaalta. Alkulämmittelyksi, ja ratsukon tason selvillesaamiseksi tarkoitettu ympyrätyöskentely näytti hidastavan Oonan tahtia, joten lopetin sen lyhyeen ja siirryin teettämään tempomuutoksia, joiden aikana Oona alkoi taas kuunnella paremmin ja ottavan takapäätä alleen. Hypyillä Oona yllätti positiivisesti; tamman nuoren iän takia oletin, ettei sillä oltaisi kauheasti hypätty, mutta joko olitte käyneet harjoittelemassa salaa, tai sittin neiti vaan on luonnostaan reipas ja rohkea. Aluksi hypätyty tukit menivät aivan ongelmitta, muista kuitenkin myödätä käden pidäte sen jälkeen kun olet ottanut hevosen tasapainoon. Lopputunnista hypättävä rata meni teiltä mallikkaasti, Oona hyppäsi nätisti, katso vain ettei tamman vauhti kiihdy liian kovaksi, ja älä hätänny vaikka hyppy lähtisikin tulevan kaukaa; hevoset hyppäävät usein maastoesteillä varman päälle. Yhdessä näytitte olevanne oikein sopiva ja kehityskelpoinen ratsukko, jolle toivotan paljon onnea ja menestystä tuleviin kilpailuihin!

Ulkoasun, tekstien ja kaiken sislln copyright misery. 2014
Moondance on tysin virtuaalinen talli ja mitn ei ole oikeasti olemassa!