L. Raymond of Jewel lopetettiin 1.3.2014 kaviokuumeen johdosta. Hyvällä hoidolla Rame olisi ehkä kuntoutunut, mutta se kärsi niin paljon, etten halunnut antaa vanhan orin enää kärsiä. Kavioluussa olisi kuitenkin ollut muutoksia ja kaviokuume uusiutuu helposti, joten tein varmasti oikean päätöksen.

VIRTUAALIHEVONEN

L. Raymond of Jewel

L. Raymond of Jewel "Rame" s. 04.05.2009
shetlanninponi, ori kasvattaja Jewel Ponies
VH06-017-6333 omistaja VRL-01080 (Moondance)
104cm, musta Helppo C / 70 cm (este)
Kilpailukalenteri KTK-III, YLA2, ERJ-II, SHLA-I

Palkittu 25.05.2013 tilaisuudessa SHLA-I palkinnolla pistein 118
Palkittu 25.03.2013 tilaisuudessa ERJ-II palkinnolla pistein 96,05
Palkittu 21.11.2012 tilaisuudessa YLA2 palkinnolla pistein 113
Palkittu 15.01.2012 tilaisuudessa KTK-III palkinnolla pistein 66
Massakas kaula, hyvä runko, jaloissa hento luusto, pitkät sääriluut, alakaulaa, selkä hieman painunut


Rame on energinen pieni herrasmies. Se on hoitaessa nöyrä ja rauhallinen, mutta ratsastaessa löytyy energiaa vaikka muille jakaa. Rame onkin estekentillä lyömätön ketteryytensä ja nopeutensa ansiosta. Se tosin kuumuu helposti ja silloin alkaa pukkishow. Ratsastajan täytyy saada Rame pysymään rauhallisessa mielentilassa.

Hoitaessa Rame on seurallinen tapaus. Se malttaa seistä aloillansa niin kauan kuin on tarvetta, mitä nyt välillä pusuttelee hoitajaa tai kyhnyttää silmäkulmaansa hoitajan kättä vasten. Varusteiden laittaminen ei tuota vaikeuksia, sillä Rame ei osaa pullistella ja se aloittaa haukottelun aina kuolaimet nähdessään. Kavioiden putsaaminen tuottaa pieniä vaikeuksia, sillä ori ei tykkää nostaa takasiaan kunnolla. Muuten Rame on helppo tapaus hoitaessa ja taluttaessa.

Ratsastaessa Ramesta löytyy vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pieni ori kuumuu helposti ja silloin se on herkkä pukittelemaan tai ryöstämään. Tärkeää onkin pitää Rame koko ajan hyvällä mielellä ja rauhallisena vaihtelevien tehtävien avulla. Se ei lukeudu herkimpiin hevosiin, joten avut saa antaa ihan kunnolla. Raippaa sen kanssa ei voi kuitenkaan käyttää, sillä silloin Rame säntää pukitellen ratsastajan alta pois. Esteratsastus on orin vahvuus. Rame on kettera ja siltä luonnistuu tiukatkin tiet. Se ei itse osaa katsoa etäisyyksiä tai ponnistuskohtia, joten ratsastaja joutuu tukemaan paljon esteradalla. Rame omistaa kuitenkin hyvän hyppytyylin ja ennen kaikkea se menee radalla aina korvat hörössä innoissaan. Kouluratsastus sujuu jossakin määrin, mutta Rame jää helposti raskaaksi edestä ja ei käytä selkäänsä kunnolla. Maastossa ori on rauhallinen ja luotettava. Se ei pelkää mitään ja menee mihin ratsastaja pyytääkin.

Kilpapaikalla Rame on hermostunut ja stressaa helposti. Se kaipaa rauhallisen hoitajan tai tutun ponikaverin mukaan. Verryttelyssä on tärkeää saada Rame heti kuulolle ja rauhalliseksi. Silloin itse suorituskin menee hyvin. Rame on helppo lastata ja se matkustaa nätisti pitkätkin matkat.


Sukutaulu ja -selvitys

i. Huvin Radwan
  VIR MVA Ch, ERJ-II, YLA3
ii. Rayen Sarpedo
 
iii. Sacnite Vared
  evm, voikko, 104cm
iie. Conleth Nina
  evm, voikko, 103cm
ie. Amber Claudine
 
iei. Grison Claire
  evm, musta, 99cm
iee. Cyron Ardinelia
  evm, prautias, 103cm
e. Violan Lyyti
  VIR MVA Ch, ERL-III, KTK-II
ei. Lukas v.d. Norwood
  VIR MVA Ch, YLA3, KTK3, ERJ2
eii. Sylvester of Alysdare
  evm, rtpäistärikkö, 103cm
eie. Benedicta v.d. Norwood
  evm, trautias, 100cm
ee. Chardanae
  Vir Mva Ch, ERJ-II, KRJ-II, YLA2, KTK-III
eei. Ronaldo
  evm, truunikko, 99cm
eee. Chardonnay
  evm, musta, 101cm

iii. Sacnite Vared on silmää miellyttävä 104cm korkea voikko ori, jonka jälkeläiset ovat menestyneet ulkomailla. Sacnite Vared on oikea estetaituri ja se on kilpaillut myös hieman korkeammissakin luokissa. Ori on myöskin hyväksytty jalostukseen ensimmäisellä palkinnolla, joten kyseessä on loistava tapaus. Luonteeltaan se on ponimaiseen tapaan itsepäinen käsitellessä, mutta ratsastaessa osaavan ratsastajan kanssa toimii hyvin.

iie. Eniel Chiela oli myöskin väritykseltään voikko ja säkäkorkeutta tammalta löytyi 103cm. Todella upean rakenteen omaava tamma on kantakirjattu I-palkinnolle. Esteitä tamma on kisannut jopa kansainvälisellä tasolla. Valitettavasti Eniel Chiela on poistunut vihreimmille laitumille jalkavaivojen takia. Luonteeltaan se oli tallin suosikkiponi; kiltti, kuuliainen ja oikea sydäntenmurskaaja.

iei. Grison Claire on komea 99cm korkea musta ori. Tämä yleispainotteinen herrasmies on menestynyt esteillä sekä koulussa. Se on myös pärjännyt näyttelyissä kohtalaisesti. Luonteeltaan Grison Claire on pippurinen tapaus, joka puree, potkii ja ratsastaessa kuskaa erityisesti pieniä ratsastajia minne sattuu. Vain kokeneet ihmiset saivat tätä oria käsitellä sattuneesta syystä.

iee. Cyron Ardinelia on kaunis punarautias 103cm korkea ponitamma. Tämäkin poni on yleispainotteinen, mutta siltä ei löydy niin paljoa kisatuloksia esteiltä eikä koulusta. Mainetta tämä neiti on niittänyt enemmänkin näyttelyissä, sekä jalostuskäytössä. Ardinelialla onkin kuusi varsaa, joista lähes jokainen on kantakirjattu.

eii. Rautiaanpäistärikkö Sylvester of Alysdare on 103 senttimetriä korkea shetlanninponiori. Sylvesterin on saattanut bongata paitsi kotimaansa shetlanninponien rotunäyttelyistä, on se esiintynyt näyttelyissä muutaman kerran myös Iso-Britannian rajojen ulkopuolella. Luonteeltaan ori on mahtaileva ja pomotteleva, muttei ilkeä tai ongelmallinen. Ihmisten seurassa se käyttäytyy huomattavasti paremmin kuin muiden ponien seurassa.

eie. Tummanrautias Benedicta v.d. Norwood on 100 senttimetriä korkea shetlanninponitamma. Benedicta on Eleanorin shetlanninponikasvatuksen kantatammoja hyvän luonteensa ja kauniin ulkonäkönsä vuoksi, josta se onkin saanut kehuja shetlanninponipiirien huomattavilta henkilöiltä. Kiltti ja sopuisa tamma on tuonut tähän maailmaan neljä hienoa jälkeläistä, jotka ovat jokainen menestyneet kiitettävästi oman painotuksensa mukaisessa lajissa. Benedicta on kantakirjattu upeasti ensimmäiselle palkinnolle.

eei. Ronaldo oli tummanruunikko 99cm korkea ori. Se oli luonteeltaan hyvätapainen ja nöyrä. Ronaldo kierteli tiuhaan tahtia näyttelyitä, sekä valjakko (stat: 39: 6-11-9) ja koululuokkia (stat: 29: 5-7-9). Se kantakirjattiin Ruotsissa I-palkinnolle 43 pisteellä 8-vuotiaana. Ronaldo on astunut elämänsä aikana jo yli 100 tammaa.

eee. Chardonnay oli 101cm korkea musta tamma, joka oli luonteeltaan erittäin hyvätapainen ja kaikkien rakastama tamma. Chardonnay myytiin 6-vuotiaana jo hyvin kisa-uransa aloittaneena suurempaan siittolaan, jossa siittolan omistajan tytär kilpaili tammalla pienikokoisia koulu (stat: 37: 6-8-11) ja esteluokkia (stat: 25: 4-6-7). Jälkikasvua siltä löytyy kolmen upean varsan verran. Tamma kuoli pahaan ähkyyn 20-vuotiaana ja nähtiin parhaimmaksi lopettaa Chardonnay.


Jälkikasvu

t. Lillemor v. Moons s. 13.10.2012
o. Blake v. Moons s. 26.07.2012 -
t. Tianna v. Moons s. 20.5.2012
t. AFF Renee s. 26.04.2010


Päiväkirja ja valmennukset

16.11.2012 Misery vs. Rame
Tänään oli liikutusvuorossa Rame, tuo pieni musta poniori. Se on yleensä ollut kiltti ja helppo tapaus, mutta tänään ori on selkeästi noussut väärällä jalalla turvepatjaltansa. Jo matka tarhasta talliin oli oma taistelunsa. Rame yritti kiskoa minua perässään ja tallitytötkin tulivat ihmettelemään, kun pihalta kuuluu "!#¤#% poni, koita nyt käyttäytyä!" Varustaessa Ramea kiukutti kuin pientä oravaa, joka jäi ilman käpyjä. Lopulta istuin kuitenkin maneesissa sen selässä.

Vuorossa oli koulutreenit. Rame ei tulisi pitämään siitä, mutta aina ei voi voittaa. Heti alusta asti ori oli painava ohjalle ja hidas pohkeelle. Sain jatkuvasti naputtaa pohkeilla, jotta Rame liikkuisi johonkin. Lopulta kyllästyin siihen ja näpäytin raipalla sen lihavalle takamukselle. Tätä seurasi seuraavanlainen tapahtumasrja: Rame suuttui ja heitti valtavan pukkisarjan laukassa. Misery menettää tasapainon ja putoaa maneesin hiekan sekaan. Pieni poniori laukkaa ohjat hulmuten maneesia ympäri ja jää virnistelemään maneesin nurkkaan. Vihainen ja hiekkainen Misery nappaa ilkkuvan orin kiinni ja nousee takaisin selkään.

Laitoin Rameen oikein kunnolla töihin. Sekös siitä suuttuikin ja löysin taas itseni hiekan seasta. Laskin hitaasti kymmeneen ja uusi yritys. Nyt olin jatkuvasti valppaana, enkä antanut hetkeksikään pitkää ohjaa. Lopulta Rame huokaisi ja alkoi kuunnella nöyränä minua. Eihän siinä mennytkään kuin 50min ja monta hikipisaraa, sekä kipeä kylki ja venähtänyt sormi. Tallityttöjä ihmetteli, kun talutin hikimärän ponin hikimärkänä ja hiekkaisena talliin. "Sellanen päivä tänään", kuittasin virnistelyyn. Rame on oikeasti enkeli, mutta tänään sillä oli todella huono päivä.

05.01.2012 Ramen uusi koti
Jotenkin hämärästi muistelen, että kielsin itseäni ostamasta enää yhtään uutta otusta Moondanceen. Eksyin katselemaan myytäviä shetlanninponeja ja huomasin, että Veikalla oli myynnissä upeita vanhempia poneja. Eritoten kiinnitin huomioni kolmeen estepainotteiseen oriin. Lähdin heti katsomaan poneja, sillä en voinut itselleni mitään! Tallityttö Petra lähti onneksi mukaan, jotta en toisi mukanani kaikkia kolmea ponia.

Jewels Poniesiin oli aika hankala löytää, mutta lopulta seisoin sen pihassa katselemassa poniehdokkaita. Halusin ensimmäisenä kokeilla upeaa mustaa oria, jolla on upea suku ja joka oli jo kilpaillut. Satuloin Ramen (mikä lempinimi!) ja talutin sen maneesiin. Veikka kasasi muutamaa pientä estettä meille. Ori oli kuuman oloinen ja jos kokoa olisi ollut enemmän, niin olisin väittänyt ratsastavani puoliverisellä. Alkuverryttelyn jälkeen ohjasin estettä kohti. Rame hyppäsi uskomattomalla tyylillä ja innostui esteen jälkeen heittämään muutaman ilopukin. Se nautti hommasta yhtä paljon kuin minäkin. En edes halunnut enää kokeilla muita poneja, vaan tiesin Ramen olevan se oikea. Niinpä lähdin ajelemaan kotia kohti pieni musta shetlanninponi kyydissäni.
22.2.2013 estevalmennus, valmentajana Lissu T.
Jo verryttelyssä kävi selväksi, mikä Rame oli ponejaan; energinen, erilaisia tehtäviä vaativa poni, jonka kanssa ei tulisi tylsää. Verryttelyssä poni selkeästi tylsistyi, kun tehtävät ja esteet kun eivät juuri vaihdelleet; pikkuori pukitteli ja koetti lisätä verryttelyyn äksöniä ryöstämällä joko esteelle tai sen jälkeen. Kuumuvaa pikkuponia oli hankala saada rauhallisemmaksi, kun tehtävät toistivat samaa kaavaa. Tilanne ei parantunut ennen kuin siirryimme itse valmennukseen.

Kentällä oli pikku muuri, pystyjä ja oksereita sekä jumppasarja. Varsinaista rataratsastusta tällä kertaa ei tehty, vaan treenattiin erilaisia teitä ja lähestymisiä. Ratsukko aloitti kahdeksikkoharjoituksella (molemmilla ympyröillä hyppy). Ensin suurta kahdeksikkoa, sitten pienempää, sitten toinen ympyrä suurena, toinen pienenä ja toisin päin. Kahdeksikkoa seurasi erilaisia lähestymistehtäviä, laukan lyhentämistä ja pidentämistä, esteeltä toiselle tietyllä laukka-askelmäärällä ja jumppasarjaa molemmista suunnista. Vaihtelevat tehtävät saivat Ramen keskittymään paremmin. Ponnistuspaikka vain oli välistä hakusessa, kun ori ei sitä itse osannut katsoa. Misery toi poninsa hienosti esteille ja auttoi oria etäisyyksien ja ponnistuskohtien kanssa. Mihinkään muuhun ketterä ori ei apua tarvinnutkaan. Parhaimmillaan kaksikon ratsastus oli, kun huusin ohjeita lennosta (”Muurilta punavalkealle pystylle, suunnanvaihto, vihervalkealle okserille, jumppa, takaisin äskeiselle okserille..”) sitä tahtia, että miseryn tehtäväksi jäi vain ratsastaa sinne minne käskettiin ja auttaa Ramea ponnistuspaikan suhteen. Vauhti oli koko ajan hyvä ja tasainen. Ihastuttava kaksikko, ihanan pirteä ja reipas ori, jonka menoa ei haitannut vaikka millaisen tehtävän löi eteen. Rame suoriutui kaikesta kuin vanha tekijä.

13.06.2012 estevalmennus, valmentajana Mariella
Rame ei olisi malttanut kävellä alkukäyntejä, vaan se olisi halunnut alkaa samantien ravaamaan. No sitten, kun pääsitte ravien makuun, Rame tikitti hurjaa vauhtia kenttää ympäri. Ravin aikana teitte myös pääty-ympyröitä molempiin kentän päätyihin. Ennen varsinaisia esteitä menitte maapuomeja. Rame ylitti maapuomit reippaasti, mutta hyvin. Se ei turhia hidastellut vauhtiaan! Hetken lämmiteltyänne maapuomeilla, pääsitte hyppäämään ristikoita. Ramea ei ainakaan tarvinnut paljoa patistaa liikkumaan eteenpäin, koska se oli jo niin reippaalla tuulella! Ramella on hyvä hyppytyyli. Se ei kieltäytynyt kertaakaan hyppäämisestä tai juossut esteen ohi. Intoa sillä kyllä riitti hienosti! Toki puomeja tipahteli välillä, kun Rame ponnisti hiukan liian myöhään, mutta muuten kyllä esteet sujuivat hyvin tältä pieneltä ponilta.Kokonaisuudessaan valmennus sujui vauhdikkaissa tunnelmissa ja huomasin sen hyvin, että Ramella on energiaa vaikka muille jakaa!

13.12.2010 estevalmennus, valmentajana Missu
Nyt oli vuoro pitää estevalmennus Ramelle. Ensi kertaa nähtyäni tämän ponin, näin miten komea poni on kyseessä. Teitte Ramen kanssa itsenäiset alkuverryttelyt ja siinä huomasin, miten herkkä pitää olla. Nostettuasi ensimmäistä kertaa laukan, Rame suorastaa kiiti eteenpäin ja sait tehdä paljon pidätteitä, jotta vauhti hiljenisi. Ennen esteiden hyppäämistä teitte muutamat puomiharjoittelut, joidenka tarkoituksena oli säätää askelia. Puomien jälkeen hyppäsitte lämmittelyesteiksi parit ristikot. Rame hyppäsi niiden yli innoissansa ja ori oli täynnä intoa. Seuraavana oli vuorossa neljään esteen hyppääminen kahdeksikolla. Homma ei kuitenkaan aluksi toiminut ollenkaan, kun orilla oli vauhti päällä ja jouduit sen monesti hiljentämään menemällä päin maneesin seinää. Homma alkoi kuitenkin toimia, kun muistit olla rauhallinen, pidättää ja hellittää. Kaarteissa olisit voinut käyttää enemmän ulkopohjetta kääntämisen. Hyvän suorituksen jälkeen lopettelitte, sillä Rame alkoi käydä väsyneeksi, eikä ponia haluttu rasittaa enemmän.

24.02.2010 estevalmennus, valmentajana Ama
Rame oli aluksi hieman herkällä tuulla ja ei oikein osannut asettua kävelemään rauhallisesti kentällä, mutta rauhoittui kyllä kun rauhoittelit sitä kunnolla ja päästit vasta sitten sen kävelemään alkukäyntejä löysin ohjin. Ulkona puhaltava tuuli teki oriista hieman reippaan ja lennokkaan, mutta ei se teidän menoanne haitannut. Menitte kumpaankin suuntaan kaikki askellajit läpi niin kauan, että kaikki meni hyvin ja pystyimme aloittamaan hyppäämisen. Rame melkein hyppi innosta, kun tajusi että nyt päästään hyppäämään. Kentän keskelle oli koottu n. 40cm kokoinen ristikko, jota oli tarkoitus hypätä ravissa sekä laukassa. Ensimmäinen lähestyminen oli hieman holtiton ja hidas, mutta seuraavalla kokeilulla ajoit ponia hyvin eteen ja lähestyminen sujui hyvin, kuten myös hyppy kokonaisuudessaan. Estettä korotettiin vielä kymmenellä sentillä ja siitä tehtiin pystyeste. Rame kolautti takakavionsa puomiin, jolloin puomi putosi, mutta seuraavat hypyt menivät jo täydellisesti ilman kolahteluja.

04.10.2009 kouluvalmennus, valmentajana Jenna H
Rame oli alkutunnista vähän vastaanhakoinen, se ei olisi halunnut tänään oikein tehdä töitä ja sen huomasi heti orin asenteestakin. Rame pisti hiukan hanttiin apujasi vastaan, mutta et luovuttanut ja pikkuhiljaa ori alkoi herkistymään ja kuuntelemaan sinua kunnolla. Pysähdykset sujuivat hyvin kun Rame oli kuulolla, toisinaan se jyräsi vain pidätteesi läpi, mutta kun oria hiukan herkisteltiin nähtiin muutamia tosi hyviä tasajalkapysähdyksiä. Peruutukset eivät olleet oikein Ramen mieleen, mutta nekin onnistuivat hyvin. Temponlisäykset sujuivat teiltä kohtalaisen hyvin.

Ulkoasun, tekstien ja kaiken sislln copyright misery. 2014
Moondance on tysin virtuaalinen talli ja mitn ei ole oikeasti olemassa!