Violan Amariina lopetettiin varsomisen jälkeisten komplikaatioiden vuoksi 16.5.2013 vain 17-vuotiaana. Varsa jäi päivän ikäisenä ilman emäänsä, mutta onneksi tallissa oleva hiljattain synnyttänyt tamma otti sen hoivaansa omansa lisäksi. Riinan muut varsomiset sujuivat hyvin, mutta nyt se loukkaantui sen verran pahasti, että mitään ei ollut tehtävissä. Nuku rauhassa, kaunis tammani.VIRTUAALIHEVONEN

Violan Amariina

Violan Amariina "Riina" s. 10.01.2009 (ikääntyminen)
suomenhevonen, tamma kasvattaja Viola
VH05-018-8277 omistaja VRL-01080 (Moondance)
156cm, rautias Vaativa B / 80 cm (koulu)
Kilpailukalenteri KRJ-II, YLA2

Palkittu 15.07.2012 tilaisuudessa palkinnolla KRJ-II pistein 97,5
Palkittu 21.11.2011 tilaisuudessa palkinnolla YLA2 pistein 119

Riina on kiltti ja rehellinen hevonen, joka nauttii kaikesta saamastaan huomiosta. Se on hoitaessa seurallinen ja kärsivällinen. Mikään hoitotoimenpide ei tuota ongelmia Riinan kanssa. Ratsastaessa tamma yrittää aina parhaansa, oli selässä sitten kokenut konkari tai aloitteleva ratsastaja. Riina on herkkä ja omaa helposti istuttavat askeleet, joten sillä ratsastaminen on aina miellyttävää. Kilpapaikalla tamma hieman jännittää, mutta rauhallisen ihmisen seurassa se rauhoittuu myös. Suoritukseen Riina panostaa aina parhaansa mukaan.


Sukutaulu ja -selvitys

i. Tammihaan Viljami
  VIR MVA Ch, SLA-II, YLA2, KRJ-II
ii. Mootsartti
  SLA-I
iii. Beethooveni
 
iie. Kukkamaaria
 
ie. Neitoperhonen
 
iei. Lepakkomies
 
iee. Kissankello
 
e. Emilia 36
  KTK-III, YLA2, KRJ-I
ei. Pitkämäen Puuhapete
  Ch
eii. Mäenkannan Aikapommi
  evm
eie. Rainatar
  evm
ee. Vinhatar
 
eei. Eeveretti
  evm
eee. Hehkuttaja
  evm

Beethooveni on kaunis, liinaharjainen suomenhevosori. Se on valjakkopainotteinen ja kilpaillutkin vaativissa luokissa mukavalla menestyksellä. Beethooveni on yltänyt jopa kansalliselle tasolle valjakkoajossa! Ori on jättänyt kymmenkunta jälkeläistä, jotka ovat tasoltaan puskaratsusta kansallisen tason kilparatsuihin. Beethoovenin periyttämiskapasiteetti on hieman epäselvä.

Kukkamaaria on pirtsakka rautias estetamma. Se on kilpaillut lähinnä aluetasolla esteitä, metrin molemmin puolin ja kiitettävällä menestyksellä. Tammalla on myös upeat liikkeet ja se on luonteeltansa kiltti. Kukkamaarialla on neljä jälkeläistä, joista kolme kilpailee esteillä ja yksi on ratsastuskoulukäytössä. Tamma on periyttänyt jälkeläisilleen hyvät liikkeet ja rauhallisen luonteen.

Lepakkomies, tutummin vain Lassi, on nimensä mukaisesti täysin musta ori, jolta ei luonnetta uuvu. Ori on luonteeltansa itsepäinen ja herkkä, eikä siedä ketä tahansa selässään. Se on pärjännyt hienosi kilpakentillä esteillä ja koulussa. Valjakkoajoakin Lassille yritettiin kovasti opettaa, mutta erittäin heikoin tuloksin. Orilla on viitisen jälkeläistä, joista vain muutama on pärjännyt kilpakentillä edes isänsä veroisesti.

Kissankello on kuvankaunis vaaleanpunarautias tamma, joka on ulkomuotonsa ansiosta pärjännyt näyttelyissä. Kissankello kahmi melkein jokaisesta näyttelyistä I tai II palkinnon ja lopulta se kantakirjattiinkin KTK-II palkinnolla. Kissankello on luonteeltaan rauhallinen ja miellyttävä tamma, jonka elämäntehtävä tuntui olevan ihmisen miellyttäminen. Kissankello hallitsi helpot koulukiemurat ja pienet esteradat, muttei koskaan selvinnyt kilpakentillä kovin mallikkaasti ratsastuksen parissa. Silti tamma oli suosittu siitoshevonen, mutta ehkä sen menestys pohjautui hyvään luonteeseen ja upeaan näyttelymenestykseen. Kissankello onkin periyttänyt hyvän rakenteensa useimmalle jälkeläiselleen, joita on yhteensä kuusi kappaletta.

Punarautias ori, Mäenkannan Aikapommi, on ehdottomasti upea ja hyväkäytöksinen kouluratsu. Se on startannut yli 100 kertaa elämänsä aikana kouluratsastuksessa ja napsi sijoituksia tuon tuosta. Aikapommi jätti maailmaan useita jälkejäisiä. Aikapommi oli erään tunnetun kasvattajan suosikkiori, jonka ansiosta ori jättikin maailmaan lukuisia upeita varsoja. Luonteeltaan ori oli oikein rauhallinen ja hyvätapainen ori, vaikka ratsastaessa se olikin aika melkoinen hurjapää, vauhtia ainakin löytyi! Säkäkorkeutta ori on ehtinyt kasvamaan mukavan 165 cm verran. Aikapommi kävi elämänsä aikana pari kertaa näyttelyissä ja ori palkittiin kerran I-palkinnolla.

Rainatar, joka on rautias 161 cm korkea tamma. Rainatar oli hieman vähemmän tunnettu tamma, mutta rakenteellisesti aika upea näky. Rainatar palkittiin elämänsä aikana monesti I-palkinnolla ja BIS-kehässäkin tamma ehti kerran näkyä. Rainatar oli luonteeltaan helposti käsiteltävä, mutta oli tammalla huonotkin puolensa. Kouluratsastuksessa tammalla startattiin pari kertaa ja yhden voitonkin neiti on napannut. Pääosin tamma oli näyttelykäytössä, sekä myöskin toimi siitostammana. Rainatar saikin elämänsä aikana 6 suomenhevosvarsaa, joista kasvattaja saa olla tyytyväinen!

Evertti on suomenhevosori Länsi-Suomesta. Satakuusikymmensenttinen tummanrautias ori on todellinen komeuden perikuva; siitä löytyy niin tyypillistä, vanhanaikaista raamikkuutta kuin klassista selkeäpiirteisyyttä. Luonteeltaan Eevertti on melkein hämmästyttävän kiltti, mutta silti rempseä ja orimainen. Sen kanssa on pärjätty aina erinomaisesti, sillä ori ei järjestä suuria esityksiä hermostuessaan. Eevertti on periyttänyt loistavia jälkeläisiä, joista kaikki ovat pärjänneet hyvin kouluradoilla. Itse ori on tehnyt loistavaa työtä kouluratsastuksen parissa; Eevertillä on upeat, lennokkaan väljät askeleet ja se tottelee osaavaa ratsastajaa kauniisti. Ori on kilpaillut elämänsä aikana useammassa kymmenessä kouluratsastuskilpailussa, monessa hyvin voitokkaasti. Koulupainotteisten tammojen keskuudessa Eevertistä on tullut kysytty ori, mutta ei ori ole täysin avuton esteilläkään. Ori hyppää hyvin, mutta sillä on harvoin hermoja kovaan vauhtiin ja äkkipikaiseen toimintaan. Eevertti on kilpaillut muutamissa alle metrin kisoissa, mutta toistaiseksi palkintokaappiin ei ole tullut kuin muutama hassu ruusuke. Sen sijaan kouluratsastuksesta Eevertti on napsinut paljon pokaaleja. Kouluratsastuspainotteisten suomenhevosten suvussa Eeverttiä näkee silloin tällöin, mutta herraa ei ole ainakaan vielä käytetty liikaa jalostuksessa, sillä jälkeläisiä kuusitoista vuotiaalle oriille on keräytynyt viitisentoista kappaletta.

Hehkuttaja on rautias, melko pienikokoinen suomenhevonen, säkää sillä on 150 senttiä. Tamma on luonteeltaan kiltti, rauhallinen ja ystävällinen hevonen, suuri sellainen, kuin suomenhevosen tulee ollakin. Hehkuttaja on myös varma ja rohkea, se tekee mitä käsketään, mutta saattaa silti säikähdellä mitä sattuu. Tamma on hyvä kouluratsu, sillä se on koulutettu vaativalle tasolle asti. Siitä huolimatta Hehkuttaja kilpailee yleensä vain helppo A -tasoisilla radoilla. Seinää koristaa kasa ruusukkeita ja muutama tuomarikin on kilpailuissa sanonut, että tamma edustaa Suomen parhaita suomenhevoskouluratsuja. Hehkuttaja on kilpaillut paljon myös ulkomailla, ja voittanut kouluratsastuscupien helppoja luokkia niin Ruotsissa kuin Tanskassakin. Esteilläkään Hehkuttaja ei ole huono; se hyppää kevyesti yli metrin esteitä. Tamma on nopea ja sillä on kykyjä suurille esteille, mutta sitä näkee harvoin estekentillä. Niinä harvoina kertoina, kun tamma on kilpailuissa hyppäämässä, se on vähintäänkin sijoittunut. Myös näyttelyissä Hehkuttaja on pärjännyt hyvin. Se on kantakirjattu toiselle palkinnolle Suomessa ja Ruotsissa kolmannelle palkinnolle. Jälkeläisiä Hehkuttajalle on syntynyt kuutisen kappaletta, joista kaikki ovat menestyneet enemmän tai vähemmän kouluratsastuksessa.


Jälkikasvu

o. Moon Armas s. 18.03.2013
t. Moon Aamutuima s. 25.05.2012
o. Moon Harmaja s. 25.11.2011
o. Moon Lurjuspoika s. 12.10.2009 Ch, SLA-I, YLA2


Päiväkirja ja valmennukset

27.6.2012 Valmentautumista
Tänään meillä kävi Moondancessa valmentaja, Petra Lehtonen, joka ratsutti muutamaa nuorta hevosta ja piti hevosilleni muutaman valmennuksen. Päätin itse osallistua Riinalla. Samaan valmennukseen tulivat myös Riinan kakara Harmaja ja Hienohelma RÖK tallityttöjen ratsastamana. Alkutunnista Petra osoittautui yhtä tiukaksi kuin aina ennenkin. Helteen vuoksi Riina oli laiska ja itseäni väsytti, mutta armoa ei tunnettu. Hioimme harjoitusravissa ympyrällä taivutusta ja takaosan väistätystä ulos. Riina punkesi sisäpohjettani vastaan, eikä olisi halunnut väistättää takaosaa. Tämän jälkeen harjoitusravi jatkui ja teimme avotaivutusta uralla. Petra huusi jatkuvasti, että Riina lintsaa töistä ja en vaadi siltä tarpeeksi. Huomautin muutaman kerran raipalla pohkeen taakse ja Riina alkoi kuin taikaiskusta kuuntelemaan pohjettani paremmin. Pienten välikäyntien jälkeen oli vuorossa laukanvaihtoja kaarevalla uralla. Ne ovat Riinalle helppoja onneksi, mutta Petrapa otti meiltä ratsastajilta jalustimet pois. Onneksi Riinalla on helppo laukka istua, mutta laukanvaihdot se tekee melkoisen suuresti ja niissä saa ratsastaja olla tarkkana. Tämä tehtävä ei tuottanut vaikeuksia kuin ratsastajalle istumisen ja tasapainon suhteen. Riina teki vaihdot upeasti, kuten aina. Kun luulin tunnin jo loppuneen ja yritin vaivihkaa ottaa jalustimia pois, niin Petrapa ilmoitti, että loppuravit kevennetään ilman jalustimia. Voisin vaikka vannoa, että Riina myhäili tyytyväisenä, että kerrankin ratsastaja joutuu tekemään ratsua enemmän töitä tunnilla.

26.2.2012 Vauhdikas maastolenkki
Olen monta kertaa Riinan kohdalla sanonut, että se on pomminvarma maastoratsu joka ei koskaan säiky mitään. Olen myös monesti todennut, ettei koskaan kannata sanoa ei koskaan. Tänään totesin sen taas. Oli todella tuulinen keli ja päiväheiniä jakaessa tuntui että tukkakin lähtee päästä. Päätin ottaa Riinan seuraavaksi liikutettavaksi ja lähteä sillä maastoon. Maneesin kiertäminen kyllästytti jo kumpaakin ja Riina on luottoratsu maastossa kelistä riippumatta. Alkumatka menikin oikein mallikkaasti. Tamma käveli tuttua reittiä ja itse möllöttelin suurempia ajattelematta selässä ihaillen lumisia maisemia. Kesken lenkin tuuli kuitenkin pudotti muutaman kuusen oksilta valtavasti lunta maahan ja se oli menoa sitten. Riina teki täyskäännöksen ja lähti laukalla kotia kohti. Itse yritin korjata horjahtanutta tasapainoa ja keräillä epätoivoisesti ohjia käteen. Samalla muistutin itselleni, ettei koskaan maastossa pitkillä ohjilla tuulisella kelillä! Sain lopulta ohjat käteen ja itseni satulaan tiiviisti ja yritin hidastaa Riinalta kiitolaukan alas. Neiti painoi vaan korvat luimuun ja painatti tallin pihaan asti, ennen kuin suostui hidastamaan. Huh, kylläpäs oli menoa tallin rauhallisimpiin lukeutuvalta hevoselta! Päätin mennä sittenkin kiertämään maneesia koulua vääntäen. Siellä Riina kulki nätisti eikä säikkynyt vaikka tuuli paiskoi maneesin ovia ja ulisi nurkissa.

20.1.2012 Riinan kuulumisia
Riina on viettänyt puolieläkettä jo pidemmän aikaa. Se ei kiertele enää kilpakenttiä, sillä laatuarvosteluun tarvittava sijoitusmäärä on jo kasassa. Ainoastaan KRJ-CUP on sellainen, mitä varten treenataan ahkerasti. Tai ahkerasti ja ahkerasti, noin 3-4 ratsastuskertaa viikossa. Riina nauttii vapaapäivistä täysin siemauksin ja touhottaa tarhassa nuorikkojen kanssa. Ennen joulua se varsoi upean orivarsan, Moon Harmajan, joka jäi meille Moondanceen. Tällä kertaa omena putosi kauas puusta eikä Haamu perinyt Riinan upeaa luonnetta, mutta onneksi ulkomuoto ja koulutaidot periytyivät. Riina olisi tarkoitus astuttaa lähiaikoina, kunhan keksin sille passeliin orin. Sen jälkeen tamma suuntaa kaikkiin mahdollisiin laatuarvosteluihin näyttäytymään.
20.06.2012 kouluvalmennus, valmentajana Mariella
Riina oli jo alkukäyntien aikana reipas ratsastaa. Kun aloimme ravaamaan verryttelyksi kentän pitkiä sivuja, se yritti siirtyä välillä laukkaan. Se pyrki jatkuvasti kovasti eteenpäin ja puolipidätteet tulivat kyllä tarpeeseen! Laukkapätkissä (kun annoit sille jo luvan laukata) tamma meinasi innostua täysin, mutta sait sen juuri ja juuri pidettyä hallinnassasi. Pienenä "alkuharjoituksena" teimme pydähdyksiä joka toisen kirjaimen kohdalle, jonka jälkeen oli peruutuksen vuoro. Riina kuunteli apujasi hienosti ja pysähdyksetkin tulivat juuri oikeaan paikkaan. Hyvä!Kootuissa askellajeissa eikä taivutuksissa ilmennyt minkäänlaisia ongelmia. Riina oli avotaivutuksessa hienosti koottu. Sen takaosa aktiivinen ja liike säilyi eteenpäin hienosti irtonaisin lavoin. Sulkutaivutuksessakin oli juuri riittävä taivutus. Pehmeä kuolaintuntuma on myös tärkeää!Kokonaisuudessaan valmennus sujui hyvin. Riina on hieno kouluratsu ja sillä on ihanat liikkeet! Ja virtaa tältä neidiltä ainakin löytyi!

10.06.2012 kouluvalmennus, valmentajana Mariella
Kun Riina saapui kentälle valmennukseen, se tuntui hiukan väsyneeltä. Se roikotti päätään alhaalla ja ummisti silmiään. Alkukäyntien aikana herättelit sitä jonkin verran. Se vain laahusti rauhallisesti uraa pitkin. Kun oli ravien aika, Riina reipastui mukavasti! Teitte ravin aikana pääty-ympyrät kumpaankin päätyyn. Ympyröistänne tuli kauniita ja Riina pysyi hienosti ravissa koko ajan. Muutaman kerran pyysin teitä tekemään pitkän sivun keskelle ison voltin, jotta Riina ei innostuisi liikaa. Se kun tuntui kiihdyttävän vauhtiaan välillä jopa hiukan liiaksi. Sulkutaivutuksessa Riina liikkui lennokkaasti ja sillä oli hyvä eteenpäinpyrkimys. Avotaivutuksen aikana Riinan selkätyöskentely oli aluksi vähän kadoksissa. Sen korjaannuttua taivutus näytti oikein hyvältä ja kaula oli hyvin taipunut.Riina esitti osaamistaan upeasti takaosankäännöksessä sekä lisätyissä askellajeissa. Keskilaukassa askelpituudet olivat hyvin kohdallaan, eikä siinäkään ilmennyt ongelmia. Kouluratsastus on juuri oikea painotuslaji tälle tammalle!

26.03.2012 kouluvalmennus, valmentajana Kitta
Tänään sain nauttia kauniista menosta koko tunnin! Heti alusta alkaen sopusuhtainen ratsukko liikkui kauniisti. Tamman takajalat venyivät hienosti eteen ja ratsastaja istui ryhdikkäästi keskellä satulaa. Alkutunnista teimme vähän pohkeenväistöharjoitusta. Muistuttelin pohkeen paikasta kuskilla muutamaan otteeseen, mutta joka suoritus oli aina parannus edelliseen verrattuna. Riina osasi väistöt hyvin, mutta meinasi hieman huijata aina kun ehti, eikä oikein käyttänyt selkäänsä rehellisesti. Alkuverkkojen jälkeen harjoittelimmekin eteen-alas ratsastusta ja sitä oikeaa työskentelymuotoa, joka oli alkukäynnin jälkeen hävinnyt kokonaan. Reippaat laukkapätkät ja selkeät kokoamiset auttoivat, ja lopuksi sainkin nähdä taas hienoja väistöpätkiä ravissa ja käynnissä. Hyvä!

19.03.2012 kouluvalmennus, valmentajana Kitta
Riina oli maneesissa innoissaan kun sinne saavuin ratsua valmentamaan. Eteenpäinpyrkivää käyntiä asteleva tamma oli heti alkuverkoista asti hyvin kuulolla. Alkuraveissa ratsukko verrytteli volttien ja siirtymisien avulla. Laukkatyöskentelyssä samat harjoitukset jatkuivat vielä, kunnes olin tyytyväinen ja annoin luvan välikäynteihin. Lyhyen käyntipätkän jälkeen hioimme hieman perussiirtymisiä, ne kun tuntuivat vähän olevan hukassa. Hevonen kyllä toimi hyvin, mutta ratsastajan istunnan kanssa saimmekin toden teolla tehdä töitä. Kun ratsastaja lopulta istui ryhdikkäästi ja myötäsi lantiollaan oikein, alkoi Riinakin näyttää ihan erilaiselle. Reipas käynti vaihtui reippaaseen ja matkaavoittavaan käyntiin, joka oli kuitenkin tahdikasta. Siirtymiset sujuivat helpommin, kun Riina kulki hieman rennommalla kaulalla ja sai käyttää takasiaan kunnolla, nyt kun ratsastajan istunta ei estänyt sitä. Selkeää parannusta alkutuntiin!

27.11.2011 kouluvalmennus, valmentajana jevs.
Tämänpäivän valmennuksen pääasiana oli avo -ja sulkutaivutukset. Ensimmäiseksi pyysin teidät kevyeen raviin alkukäyntien jälkeen ja ohjeistin tekemään molemmilla lyhyillä sivuilla isot pääty-ympyrät ja pitkillä sivuilla voltit. Riina kulki paikoitellen reippaasti, mutta aika-ajoin sait olla pyytämässä lisää ravia. Tamma kulki nätisti peräänannossa ja kuunteli nätisti apujasi. Pyysin teitä siirtymään harjoitusraviin. Vuorossa oli sulkutaivutusta vasemmalle. Riina ensimmäiseksi mitätöi apusi ja alkoi sooloilemaan, mutta lopulta sait tahtosi läpi ja saitte sulkutaivutuksen onnistumaan. Seuraavalla kierroksella sama oikealle ja Riina ymmärsi nyt samantien, mitä olet siltä pyytämässä. Avotaivutukset eivät tammalle tuottaneet ongelmaa ja Riina kulkikin nätisti. Pienen hengähdystauon jälkeen pyysin teitä nostamaan laukan. Pääty-ympyrä molemmilla lyhyillä sivuilla ja pitkällä sivulla keskilaukkaa. Riina nosti laukan tempoa hieman reilusti, jonka seurauksena puolipidätteet olivatkin suuressa osassa. Riinalla on mukavan pyöreä laukka, jonka seurauksena tammalta onnistui hienosti keskilaukat. Laukannostot olivat huomaamattomia ja ravi tasaista. Loppuverryttelyt saitte suorittaa itsenäisesti samalla, kun annoin palautteen.

Ulkoasun, tekstien ja kaiken sislln copyright misery. 2014
Moondance on tysin virtuaalinen talli ja mitn ei ole oikeasti olemassa!