Kurittoman Leijonaraita löytyi kuolleena karsinastansa 22.5.2013 22-vuotiaana. Sen sydän oli ilmeisesti pysähtynyt ilman mitään ennakoivia merkkejä. Vielä eilen Riksu riehui tuttuun tapaansa tarhassa ja aamulla se makasi levollisena karsinassansa. Ori oli yksi pisimpään minulla olleista hevosista ja sen poismeno oli suuri järkytys. Komea liinaharjainen ori jätti ison aukon talliin. Nuku rauhassa, Riksu.



VIRTUAALIHEVONEN

Kurittoman Leijonaraita

Kurittoman Leijonaraita "Riksu" s. 19.05.2007 (ikääntyminen)
suomenhevonen, ori kasvattaja Kurittoman
VH03-018-0613 omistaja VRL-01080 (Moondance)
164cm, rautias Helppo A / 120 cm (yleis)
Kilpailukalenteri YLA2, KRJ-IV

Luonteeltaan Riksu on miellyttävä ori, joka on taitava ratsu ja miellyttävä kilpakumppani. Tahdon voimaa Riksulla on niin paljon, että ori päättäessään pääsisi vaikka läpi harmaan kiven. Tästä on hyötyä kilpailuissa, sillä jos Riksu päättää voittaa, niin se antaa kaikkensa. Orilta löytyy myös välillä omaa tahtoa, jolloin sen kanssa joutuu tappelemaan asioista. Niitä päiviä on onneksi harvassa. Riksu on reipas ratsastaa, joten vähemmän rohkeita saattaa orin selässä heikottaa. Hoitaessa se on hieman säheltäjä, mutta lempeä sellainen.

Hoitaessa Riksu on hieman häslä - se pyörii paljon karsinassa ja nostelee koipiaan, sekä tutkii jatkuvasti kaikkea mahdollista lähtien hoitajan taskuista ja harjapakista. Lempeä ori kuitenkin on, joten sitä voi ihan hyvin pitää vapaana. Se antaa harjata joka puolelta, vaikka hieman kutiaakin vatsan alta. Varusteet on helppo laittaa Riksulle, sillä ori pysyy kiltisti paikoillaan, eikä pullistele vai visko päätään. Pinteleitä laittaessa hassu Riksu yhdistää sen kavioiden puhdistamiseen ja nostelee jalkojaan ärsyttävästo. Päätä harjatessa Riksu ei malta pysyä kauaa paikoillaan, vaan viskoo turpavärkkiänsä mihin sattuu. Peseminen on pojalle mieluisa asia ja se menee helposti pesupaikalle, sekä seisoo nätisti pesemisen aikana.

Ratsastaessa Riksusta löytyy sisua ja päättäväisyyttä, sekä yhteistyöhalua ja nöyryyttä. Ori on miellyttävän positiivinen ratsastaa ja se ei koskaan väsy - Riksu kantaisi iloisin mielin ratsastajaansa vaikka kuinka kauan. Se yrittää aina parhaansa ja vaikka ei tehtävää hallitsisikaan, se tekee tehtävät niin hyvin kuin osaa. Ori taitaa niin esteet kuin koulunkin, sekä on luotettava, joskin reipas maastoratsu. ORiksu omaa hienot askeleet, jotka ovat ilmavat ja matkaavoittavat ja kuitenkin miellyttävät istua. Riksu antaa itsestään kaiken taitavalle ratsastajalle ja hieman kokemattomammalle se säästelee itseään, mutta tottelee kuitenkin hyvin. Esteillä ori on vauhdikas ja saattaa painaa paljon ohjalle. Puolipidätteet ja rauhallinen istunta ja päättäväinen ratsastus saavat sen pysymään suurinpiirtein hallinnassa. Riksu osaa tiukat tiet ja hyppää pienellä ilmavaralla, mutta varoo kuitenkin hyvin puomien pudotusta. Ori käyttää selkäänsä hypyissä ja vetää jalat tarpeeksi alleen. Puomiharjoitukset ovat Riksun mielestä hieman tylsiä ja se välillä innostuu hyppimään kolmen puomin yli kerralla. Erikoisesteet epäilyttävät Riksua ja niiden hyppääminen on yleisölle melkoista huvia - ori saattaa hypätä paikaltaan hassun näköisiä loikkia. Koulussa Riksu on pehmeä ratsastaa, eikä paina niin paljoa ohjille. Koulumieurat sujuvat pojalta hyvin. Voltit tosin meinaavat aina pienentyä, kun ori kaatuu herkästi sisälle päin. Ulko-ohja on tärkeä apu Riksulla ratsastaessa. Maastossa Riksu on hyvinkin vauhdikas ja saattaa innostua, mutta kuitenkin ratsastaja pystyy luottamaan siihen, että ori pysähtyy jotenkin ja se ei pukita/pysähtele/hypi pystyyn. Vauhti on kova, mutta voit huoleti antaa Riksun mennä lujaa. Se nauttii pienestä irroittelusta lumisilla pelloilla tai hiekkapätkillä.

Kilpailuissa ori on rauhallinen, mutta utelias. Se tutkii mielellään uutta paikkaa ja hörisee tammoille ollessaan käsihevosena. Kuitenkin kilpailusuoritukseen Riksu keskittyy lähes poikkeuksetta, ellei ole ollut hieman huono päivä. Silloin ei tunnu oikein mikään sujuvan ja orin ajatukset ovat kaikkialla muualla paitsi kilpailusuorituksessa. Onneksi näin on harvoin. Riksu menee traileriin mielellään ja on nätisti kuljetuksen aikana.


Sukutaulu ja -selvitys

i. Pohjantähti
  KTK-III
ii. Pohjantoivo
 
iii. Pohjanpoika
 
iie. Kiskis
 
ie. Iltatähti
 
iei. Iivari
 
iee. Iitu-Liina
 
e. Pirtsakka WQ
 
ei. Räppääjä WQ
 
eii. Risto-Matti
 
eie. Kultatyttö
 
ee. Pirpana WQ
 
eei. Prikaatti
 
eee. Siruliina
 

Pohjantoivo, tuttujen kesken vain Toivo, kilpaili kansallisella tasolla esteitä ja koulua hetken ajan. Se kahmi jokusen sijoituksen, kunnes alkoi kärsimään jalkavaivoista - hieno kilpaura katkesi liian nopeasti. Se siirtyi siitoskäyttöön ja kevyeeseen ratsastukseen. Jälkeläisiä oli yhteensä kuusi, mutta nekin olivat toinen toistaan upeampia. Orii viettää vieläkin eläkepäiviä ja täyttää ensi vuonna kaksikymentäseitsemän. Luonteeltaan Toivo on rauhallinen ja luottoratsu, joka tarpeen tullen kulki upeasti koulukentillä ja hyppäsi hyvällä tyylillä esteitä. Silti Toivo sopi myös aloittelijoiden ratsuksi.

Iltatähti oli harrasteratsu, joka kilpaili lähinnä vain seuratasolla ja harjoituskilpailuita. Se erään harrasteratsastajan ensimmäinen hevonen, joka oli luonteeltaan rauhallinen ja kärsivällinen. Jälkeläisiä Iltatähdellä oli vain kaksi ja nekin teetettiin tamman ollessa melko iäkäs.

Räppääjä WQ oli hieno esteori, joka kahmi lähes jokaisesta kilpailustaan, johon vain sattui osallistumaan, palkinnon. Sillä oli yhteensä kymmenen voittoa ja suurinpiirtein viisitoista muuta sijaa. Voitte siis arvata, miksi tällä upealla orilla on yli kymmenen hienoa estepainotteista jälkeläistä. Räppääjä oli luonteeltaan hieman hankala hoitaessa, mutta ratsastaessa siitä tuli oikea unelma, joka omasi loistavan hyppytyylin ja upean kapasiteetin - se hyppäsi irtona jopa metrikolmeakymmentä! Ratana meni kuitenkin metriä - metrikymmentä, sillä oria haluttiin hieman säästellä. Se menehtyi ähkyyn täytettyään juuri kaksikymmentävuotta. Oria jäivät ikävöimään kovin moni.

Pirpana WQ oli näpsäkkä monitoimisheppa, joka kilpaili jonkin verran ja toimi suurimmaksi osaksi elämästään vaellusratsuna tai tuntikäytössä. Se menestyi nuorempana kilpakentillä, esteillä ja koulussa, ihan mukavasti ja vanhemmiten siirtyi opetustehtäviin. Se jätti vain kolme jälkeläistä tähän maailmaan, mutta niistäkin tuli upeita jokaisesta. Pirpana eli pitkän ja hyvän elämän, kunnes 28-vuotiaana nukkui rauhallisesti pois eräänä yönä.



Jälkikasvu

o. Mörkövaaran Laukkuvaras s. 24.09.2007 YLA2, SLA-I
t. Pikantin Pikkelssi s. 24.09.2007 YLA2, KRJ-II
t. Moon Kimarre s. 21.02.2009 77 sijoitusta
o. Moon Surkusiipi s. 19.01.2012
t. Kadotettu Sotalotta s. 16.04.2012 KTK-III, SV-I
t. Moon Kimurantti s. 18.02.2013


Päiväkirja ja valmennukset

16.02.2009 Upeaa jälkikasvua ja menestystä!
Sitten viime kirjoittamiskerran (josta on kulunut järkyttävän pitkä aika), on tapahtunut paljon. Ensinäkin, Riksu on palkittu yleislaatuarvostelussa hienosti toisella palkinnolla. Koulupalkintoa emme ole vielä yrittäneet nostaa, kun sijoituksia ei ole ollut tarpeeksi. Sijoituksista puheenollen, niitä on kertynyt jo upea määrä. Ylpeänä voin myös sanoa, että Riksu on "saanut" toisen jälkeläisensä - upean orin, joka on perinyt mahtavan tukkansa Riksulta. ;) Oripojalle kuuluu hyvää - jälleen. Se on karkaillut säännöllisesti tarhasta, hölmöillyt tuulella ja ollut onneksi terve!

05.10.2009 Tuulisen päivän kauhuja
Riksu on tunnetusti tuulella todella säikky ja rauhaton, eikä se pysy nahoissaan edes tallissa. Tänään epäonneksi sattui todella tuulinen ilma ja Riksuhan pamautti sähkölangoista läpi. Herra sinkoili pitkin pihaa ja onnistui saamaan pienen pintahaavan jalkaansa. Kun jalka oli märkä ja hevonen seisoi muutenkin hikisenä ja kauhean näköisenä jalka veressä tallin käytävällä, säikähdin ja ehdin melkeimpä tilata eläinlääkärin. Pienen huuhtelun jälkeen kuitenkin huomasin, ettei Riksu tulisi kuolemaan tuohon pintahaavaan. Loimitin pojan varmuuden vuoksi huolella ja jätin karsinaan seisomaan. Annoin ison kasan heinää mutusteltavaksi ja seurasin hetken Riksua, mutta kyllä ruoka sai pojan rauhoittumaan. Toivottavasti syysmyrskyt menevät pian ohi!

08.09.2008 Riksun kuulumisia
Riksu on pärjännyt todella kivasti niin koulukentillä kuin estepuolellakin. Onhan se napannut KRJ-IV palkinnonkin, joka on tietenkin tarkoitus nostaa vähintään kakkospalkinnoksi. Ori on voinut oikein kivasti ja pysynyt terveenä sekä oikein virkeänä. Riksulle olisi tarkoitus neitokainen nyt etsiä, jotta pääsisi jatkamaan hienoa sukuansa ja periyttämään ominaisuuksiaan. Jos tälläinen poika kenellekkään kelpaa. ;) Samalla saisi tarvittavat näytöt laatuarvosteluita varten, jos varsa pääsee aktiiviseen kotiin!




07.07.2012 Kouluvalmennus - valmentajana Mariella
Alkuverryttelyissä teitte kentällä pysähdykset joka toisen kirjaimen kohdalle ja niiden välillä piditte ravia yllä. Riksu oli sen verran reippaalla päällä, ettei se aina malttanut heti pysähtyä pyynnöstäsi. Pysähdys saattoi hyvinkin tulla pari metriä kirjaimen jälkeen. Pian lisäsimme tehtävään myös peruutuksen, joka tehtiin pysähdyksen jälkeen. Se sujui jo paremmin! Kokeilimme myös vastalaukkaa kiemurauralla. Aluksi Riksu meinasi "karata" kiemurauralta, mutta napakkuudellasi se pysyi sillä juuri ja juuri. Vastalaukassa Riksu oli hienosti asetettuna.Valmennuksen keskikohdilla oli pohkeenväistön aika. Pyysin teitä tekemään sitä ensin käynnissä, jolloin se sujui kiitettävästi. Ravissakin väistöt olivat hyvin suoritettuja, vaikka välillä Riksu meinasi innostua liikaa! Sait sen kuitenkin pidettyä ihan hyvin ruodussa. Lisäksi sulkutaivutuksessa Riksu laahasi aluksi liikaa sisätakajalkaansa. Temponne taivutuksen aikana oli turhankin nopea Riksun innokkuudesta johtuen, jonka vuoksi kokoaminen vaikeutui. Jouduit välillä pidättelemään oria kovasti, jotta se rauhoittuisi ja hidastaisi vauhtiaan.

30.06.2012 Kouluvalmennus - valmentajana Mariella
Riksu saapui valmennukseen häntä hulmuten. Alkukäynneissä se käveli kiltisti uralla päänsä alhaalla, mutta kun tuli ravien aika, Riksu spurttasi täyteen vauhtiin. Tosin volteista tuli usein liian pieniä, varsinkin ravissa tehtynä. Totesitkin, että Riksulla on tapana kääntyä herkästi sisälle päin, josta johtuen volteista voi tulla pienehköjä. Keskilaukan tulisi olla tahdikasta. Ori alkoi hiukan hätiköidä, jonka vuoksi keskilaukasta puuttui sopiva tahdikkuus. Askelpituudet olivat toisinaan ihan hyvät, mutta välillä nekin vaihtelivat liikaa. Sen sijaan keskiravi ja muut lisätyt askellajit sujuivat hienosti eikä niissä ilmennyt minkäänlaisia ongelmia. Sulku- ja avotaivutukset olivat hienoa taidonnäytettä teiltä!Riksu ei paljon nykinyt ohjista tai muutenkaan temppuillut valmennuksen aikana. Se liikkui nätisti ja suoritti tehtäväksi antamani koululiikkeet ihan hyvin. Hienoa!

21.06.2012 Estevalmennus - valmentajana Mariella
Jo alkukäynneissä Riksu tuntui jo kovin reippaalta orilta. Se olisi kovasti halunnut ravata käynnin sijaan, jonka vuoksi jouduit pidättelemään sitä välillä aikalailla. Uralla se kuitenkin pysyi ihan hyvin, vaikka vauhtia olisi riittänyt.Alkuverryttelyksi menimme muutamia puomeja ravissa sekä laukassa. Riksua eivät maapuomit pahemmin kiinnostaneet. Se vain laahusti niiden yli päätään roikottaen. Puomeja ylittäessäsi jouduit patistamaan oria eteenpäin. Kun pääsimme jo ristikoiden kimppuun, Riksu reipastui mukavasti. Sillä on tosiaan hyvä hyppytyyli, eikä puomeja tipahdellut montaa! Tosin sitä täytyi kovasti pidätellä, koska vauhtia ainakin löytyi paljon! Välillä tiet esteelle olivat hieman liian jyrkkiä, mutta Riksu ylitti ne silti suht hyvin, vaikka muutamia puomeja silloin tipahtelikin. Olitte hieno esteratsukko koko valmennuksen ajan! Riksu on osaava esteratsu eikä siltä vauhtia ainakaan puutu esteitä hypätessä. Sillä on myös aivan ihanat liikkeet!

01.10.2008 Estevalmennus - valmentajana Laura K.
Riksun kanssa tunnuit sopivan oikein hyvin yhteen, ja tunsit orin tavat hyvin. Alussa voit hyvin tehdä paljon voltteja, ympyröitä ja kiemurauria, ne näyttivät sopivan Riksulle oikein hyvin. Muista katsoa myös, ettei herra lähde alkulaukkjen aikana painamaan kädelle, jos se kuitenkin tekee sen, muista myödätä, ette joudu kannattelamaan oria koko tuntia käsilläsi. Hypyt sujuivat Riksulta varsin mallikkaasti, herra hyppäsi hienosti ja luotettavasti hypätä. Tehtävissä, jossa oli monta estettä peräkkäin pääsi Riksu ehkä hieman liian lujaan vauhtiin ja venymään pitkäksi - suuremmilla esteillä tästä voisi seurata kopsahdus, mutte kun hyppäsimme vielä näin pieniä esteitä, jätti Riksu korkean ilmavaran. Muista vain, että vaikka ori lähtisikin lujaa eteenpäin, pysy silti kevyessä istunnassa, pidä käsi kevyenä, äläkä anna hevosen nojata sitä vasten.





Ulkoasun, tekstien ja kaiken sislln copyright misery. 2014
Moondance on tysin virtuaalinen talli ja mitn ei ole oikeasti olemassa!