Lakean Roosaliisa lopetettiin vanhuuden vaivojen johdosta 24-vuotiaana 6.3.2014. Tamman hampaat alkoivat olla huonossa kunnossa ja askel ei ollut enää niin keveä kuin ennen, joten koin ainoaksi oikeaksi vaihtoehdoksi päästää Roosan ikivihreille laitumille.VIRTUAALIHEVONEN

Lakean Roosaliisa

Lakean Roosaliisa "Roosa" s. 25.04.2010
suomenhevonen, tamma kasvattaja Lakea
VH11-018-1560 omistaja VRL-01080 (Moondance)
157 cm, vrt Vaativa B / 100 cm (yleis)
Kilpailukalenteri KRJ-II, ERJ-III, SV-II

Palkittu 15.02.2014 tilaisuudessa KRJ-II palkinnolla pistein 96
Palkittu 25.01.2014 tilaisuudessa ERJ-III palkinnolla pistein 87,5
Palkittu 28.08.2010 tilaisuudessa palkinnolla SV-II pistein 27,5


Roosa on kaikin puolin mutkaton tamma, jonka kanssa kaikki asiat sujuvat tuosta vain. Se ei vierasta pesemistä, ei lastaamista, on hoitaessa nätisti ja kulkee ratsastaessa nätisti. Joskus Roosan kanssa ehkä toivoisi, että siltä löytyisi hieman omaakin tahtoa ja se sanoisi vastaan. Tamma ei turhia stressaa mistään vaan nauttii hetkistä ja eritoten ruoastansa. Roosa on varmasti tallin ahnein. Se yleensä syö nopeasti omat ruoat ja menee sitten kaverien kipoille norkoilemaan. Ratsastaessa tamma on jopa hieman laiska ja vaatii napakan ratsastajan, joka laittaa lihapullan töihin.

Hoitaessa Roosa vain seisoo apaattisena aloillansa. Ilme tosin valpastuu heti, jos jossain rapisee jotain tai heinäkärry kulkee ohitse. Roosa on tallin ahnein hevonen ja siitä tittelistä ei kukaan sen tasolla kilpaile. Tarhassa tamma ahmii omat ruokansa ja menee sitten häätämään muut niiden ruoilta pois. Sen näkee kyllä Roosan vatsanympäryksestä, joka tuppaa olemaan turhankin suuri. Varustaessa ei ole muita ongelmia kuin satulavyön kiristäminen. Roosa ei sano mitään mihinkään vaan sille käy kaikki hoitotoimenpiteet. Olen karvanlähtöaikaan miettinyt, antaisikohan tamma imuroida irtokarvat itsestänsä. En ole vielä uskaltanut kokeilla, vaikka Roosa tuskin sanoisi mitään.

Roosa on ratsastaessa kiltti, mutta hieman laiska. Jos ratsastaja ei vaadi siltä kunnolla kulkemista, niin Roosa kyllä luistaa töistänsä. Napakka ratsastaja saa kyllä työvaihteen päälle ja silloin tamma näyttää jopa ratsulta, eikä laahustavalta lihapullalta. Roosa hallitsee esteet, koulun ja on maastovarma. Sen kanssa on myös mukava hypätä mitä erikoisempia maastoesteitä. Myös normaalit esteet sujuvat hyvin. Roosa on varma hyppääjä, joka harvoin kieltää tai pudottaa puomeja. Sen ainoa huono puoli radalla on suurien kaarteiden tekeminen. Roosa ei taivu aivan pennin päällä, mutta korvaa menetyn ajan reippaalla tahdilla ja hyvillä hypyillä. Koulua vääntäessä Roosa on mukavan herkkä, kunhan sen on saanut tekemään töitä. Siltä löytyy yllättävästi liikettä ja tamma kulkee hyvässä muodossa.


Sukutaulu ja -selvitys

i. Lakean Hapro
  SLA-I, YLA2
ii. Humu-Huuma
  evm, 154cm, tprt
iii. L.T Piiskari
  evm, 157cm, tprt
iie. Terliina
  EVM, 154cm, vprt
ie. Mustiikki
  evm, 158cm, rt
iei. Laku-Pahe
  EVM, 160cm, m
iee. Nuuppu
  EVM, 151cm, rt
e. Lakean Kastelma
  KTK-II
ei. Karna
  evm, m, 152cm
eii. R.R Ruusti
  evm, m, 155cm
eie. Sinilia
  evm, trt, 147cm
ee. Humuelma
  evm, trt, 150cm
eei. Hariton
  evm, vprt, 154cm
eee. Tiinan Teljaana
  evm, trt, 152cm

i. Lakean Hapro on Virtuaalitalli Lakean kasvatti. Ori on väriltän tummanpunarautias ja säkäkorkeudeltaan 154cm. Pään merkkinä tähti ja kuonopilkku. Monitaitoisen suomenhevosen kanssa on kilpailtu este- ja kouluratsastuksen lisäksi myös maastoesteitä. Kapasiteettia Haprolla koulussa riittää hienosti vaativa b tasolle asti ja rataesteillä se hyppää parhaimmillaan 110cm. Jälkeläisiä Haprolla on Roosaliisan lisäksi viisi, mutta vain yksi niistä on päässyt kilpakentille asti etenemään. Nykyisin Hapro asustelee Petrin luona Suvannossa.

ii Humu-Huuma on tummanpunarautias 152cm ori, joka asustelee Pohjanmaalla Ravitallilla. Pään merkkinä iso tähti, joka erottuu etuharjan ollessa syrjässä kauemmaksikin. Tarkoitus oli tästä ravihevonen tehdä, mutta veri ei vetänyt tähtämään voittosijoille kilpailuissa. Humu aloitti ravilähdöt innokkaana ja rikkoi helposti laukalle. Jos hän onnistuikin säilyttämään ravin, hyytyi se loppumetreillä ja kadotti kilpailuintonsa. Käsiteltäessä ja yleisesti luonteeltaan kouluarvosanana lähentelisi varmana kympin numeroa. Siispä vaikka ori ei ollut mikään rakenneihme sai hän säilyttää mieheytensä. Ja juuri hyvän luonteen takia, sai Humu jäädä ravitallille asustelamaan ja viettelemään harrastehevosen elämää. Pojalla on jonkin verran vedetty hääkärryjä ja yleisölle rekilenkkejä. Myös selästä käsin toimii sangen mukavasti ja muutamaan este ja koulukilpailuunkin on päässyt osallstumaan.

iii L.T Piiskari oli menestyksekäs juoksija. Ori oli väriltään punarautias ja säkäkorkeudeltaan 157cm. Pään merkkinä pyrstötähti. Orin omisti kasvattajansa Teppo Miettunen, mutta kotitallina toimi hänen luotto raviohjastajan ravitalli, toisella puolella Suomea. Piiskari ei ollut luonteeltaan pahantahtoinen, mutta voimaa löytyi ja ihmisen kunnioittaminen oli aina välillä hieman hakusessa. Rakenteeltaan ensimmäisen kantakakirjapalkinnon arvoinen. Juoksijauran parhain saavutus oli kuninkuusravien toinen sija. Ori oli voittanut tätä ennen useamman lähdön ja oli voittajasuosikki kuninkuuskisassa, mutta jäi tiukassa kilpailussa toiseksi. Kilpailu-ura päättyi pian tämän jälkeen hankosidevamman vuoksi. Orin kohtaloksi koitui lopulta jalostusluvan päättyminen.

iie Terliina on juossut hyväaikaisen koelähdön ja sen jälkeen ottanut osaa muutamaan muuhunkin starttiin. Ihan kärkiainesta tammasta ei kuitenkaan olisi tullut, joten hän on saannut vietellä siitostamman elämää. Terliina on ollut erittäin hyvä emä jälkeläisilleen. Yleisesti tamma on muutenkin helppo ja kiva käsiteltäessä. Jonkin verran myöskin selästäkäsin työskennelty, lähinnä maastolenkkien merkeissä. Väriltään tamma on vaaleanpunarautias ja säkäkorkeudeltaan 152cm.

ie. Mustiikki asustelee myöskin Pohjanmaalla ykistyistallilla. Hänen lisäkseen tallissa asustelee hevoskaverina vain shetlanninponi-ruuna ja muuna seurana on viisikymmenpäinen lehmälauma. Mustiikki on väriltäään rautias ja säkäkorkeudeltaan 158cm. Päätä koristaa huuliin asti ulottuva läsi ja vasemmassa takajalssa puolisukka. Mustiikki on toiminut omistajansa opetusratsuna ja parivaljakko on yhdessä kehittyen päässyt etenemään kansallisentason kilpakentille saakka. Koulutaidot riittäisivät jopa Vaativa B:n luokkiin, mutta startannut Helppo A:n luokissa. Esteissä sijoituksia löytyy metrin radoilta. Mustiikki päätettiin laittaa tiineeksi omistajansa jäädessään itsekkin äitiyslomalle. Tamma yllätti varsomalla kaksoset, jotka molemmat jäivät hyväkuntoisina henkiin.

iei. Laku-Pahe oli musta 160cm hulmuharjainen komea näky. Vuohiskasvat ja jouhet hulmuten ori kierteli kouluratoja kerta toisensa jälkeen. Nopeasti katsottuna olisi voinnut luulla, että kyseessä olisi ollut ylväämmän friisiläisrodun edustaja. Luokkina on ollut kaikille avoimia helppo A - vaativa B luokkia, joista sijoituksia ja voittoja on kerätty. Orin kanssa on myös otettu suomenhevosten mestaruuskilpailuun kahdesti osaa, joissa tuloksena kolmas ja neljäs sija. Laku on luonteeltaan erittäin tasapainoinen ja omaa hyvän itsetunon. Kolmannen kantakirjapalkinnon lausunnossa oria kehutaan hyväksi tyypiksi, hyvät kuivat jalat, vahvat kaviot.

iee. Nuuppu oli vaaleanpunarautias, liinahtava pientyypin edustaja, jolla säkäkorkeutta 146cm. Päänmerkkinä leveä läsi ja yhtä jalkaa lukuun ottamatta täyssykat. Luonteeltaan pikkutamma oli lempeä ja ystävällinen. Viihtyi ihmisten seurassa ja sulatti sydämiä. Tammalle antoi helposti anteeksi sen osaamattomuuden. Kovasti se yritti, mutta aina ei vaan onnistunut. Esteratsastus oli mielekästä tekemistä. Kapasiteetti ei riittänyt aivan isoimmille radoille, mutta 90cm ylittyi vielä ilman pudotuksia. Nuoren omistajansa kanssa kilpailivat kuitenkin lähinnä vain seuratasolla 80cm ratoja. Parivaljakko voittivat kahtena vuotena peräkkäin seuransa juniormestaruuden esteillä. Kouluradalle taidot olisivat riittääneet Hello B:n rataan.

e. Lakean Kastelma on Virtuaalitalli Lakean kasvatti. Tamma on väriltän musta ja säkäkorkeudeltaan 150cm. Se elelee siitostamman elämää, mutta kilpailee myös aktiivisesti. Kouluratsastustaidoiltaan se yltää Helppo A:n ohjelmiin ja esteinä ylittää 110cm ratoja. Kastelma on luonteeltaan herkkä, mutta kiltti käsiteltäessä. Tavoitteena tamman kanssa on laatuarvostelut. Nytemmin Kastelma elelee Ramin hoivissa Viehättävässä.

ei. Karna oli 152cm musta esteratsu, joka kilpaili omistajansa kanssa alue ja kansallisen tason 100-110cm ratoja. Ori omasi rohkean hyppytekniikan ja kilpailemisen innostuksen. Karnan parhain tulos on suomenhevosten estemestaruuden hopeasija kahdesti. Neljävuotiaana Karna palkittiin laatuarvostelussa tilaisuuden parhaimmilla kokonaispisteillä ja 4-vuotiaiden lupaavimpana estehevosena. Jalostusarvostelussa Karna on palkittu jälkeläisluokka A:lla.

eii. R.R Ruusti ruunattiin pitovaikeuksien vuoksi orin ollessa kuusivuotias. Siitä toivottiin tulevan ravuri, mutta se oli laukkaherkkä ja juoksu ei luistanut. Kerta selässä oli käyty ja mitään paholaisen merkkejä Ruusti ei tuonut tällöin esille, niin orin hoitaja tahtoi pelastaa sen lopetukselta ja osti sen itselleen. Ruunamisen jälkeen poika alkoi kummasti nöyrtyä ja tulemaan yhteistyöhaluisemmaksi. Loppujen lopuksi siitä puhkesi esteratojen hallitsija ja palkintokaappi pursusi ruusukkeista.

eie. Sinilia oli musta hyvärakenteinen 147cm pientamma, joka vietteli siitostamman elämää. Tamma kierteli runsaasti näyttelyitä ja hänet on palkittu virtuaalinen muotovalio champion arvonimellä ja kantakirjattu toisella palkinnolla. Kolmevuotiaiden laatuarvostelussa Sinilia palkittiin ikäluokkansa parhaasta rakenteesta. Luonteeltaan Sinilia oli hyvin hellä äitihahmo ja äiti hän saikin olla seitsemälle hyvin menestyneelle jälkeläiselle.

ee. Humuelma on oli tähtipäinen tummanrautias harrasteratsu. 150cm tamma asusteli ravitallilla yksityisen omistajan omistuksessa. Ravitalli sijaitsee hevoskylässä, jossa asukkaiden yhteisessä käytössä ovat harjoitusravirata, maastoreittejä ja ratsastuskenttä. Puitteet hevosen omistamiseen ovat siis hyvinkin kunnossa. Humuelma on luonteeltaan temperamenttinen ja näyttää kyllä hapanta naamaa ulkopuolisille. Omistajansa kanssa saanet luotua tiiviit välit ja yhteistyö toimii. Parivaljakko on kilpaillut aluetasolla koulua helpoissa luokissa ja esteitä alle metrin radoilla. Sijoituksia on kerätty rutkasti. Jälkeläisiä tamma on varsonut kaksi.

eei. Hariton on liinahtavan vaaleanpunarautias 154cm hulmuharja, joka hurmaa katsojia kenttäratsastuskilpailuissa. Se on myös kolmannen palkinnon kantakirjaori. Haritonin omistaa ratsastuskoulu, mutta tuntikäytössä se ei ole kuin satunnaisesti. Hariton on luotu esiintymään ja se suoriutuu tehtävistä sitä paremmin, mitä enemmän on yleisöä ympärillä. Sen parhain tulos on suomenhevosten kenttämestaruuden toinen sija. Jälkeläisiä orilla on neljä.

eee. Tiinan Teljaanan omisti Haritonin tavoin ratsastukoulu. Tamma on väriltään tummanrautias ja säkäkorkeudeltaan 152cm. Se oli ratsastuskoulun luottoratsu ja monen suosikki. Se omasi hyvän sietokyvyn ja siitä irtosi ilonaihetta myös kokeneillekin ratsastajille. Kymmenenvuotiaana tamman sai kesälaitumella pahan hankosidevamman ja siihen päättyi tuntihevosentyöt. Tamma varsoi kolme jälkeläistä, jonka jälkeen siirtyi yksityiseen omistukseen keveään käyttöön, mutta kotitalliksi sai jäädä ratsastuskoulu. © Kasvattaja


Jälkikasvu

t. Lakean Liisu s. 04.11.2010
t. Mörkövaaran Halla s. 01.12.2011 SV-I
t. Mörkövaaran Juliaana s. 25.01.2012
t. Moon Hilaja s. 12.04.2013
o. Moon Pata-Jätkä s. 02.09.2013
o. Moon Virnu s. 02.01.2014


Päiväkirja ja valmennukset

08.12.2013 Tiukkaa diettiä ja treeniä (päiväkirja)
Nyt alkaa olla jännät hetket käsillä. Ilmoitin Roosan nimittäin ERJ-laatikseen! En odota kummempaa menestystä sen suhteen, enkä kasaa mitään paineita Roosalle. II-palkinto olisi jo huippua, mutta kyllä III-palkintokin kelpaa. Emällä kun on vain neljä sijoitusta esteradoita, eikä isälläkään ole täysiä sijoituksia kasassa. Jälkeläiset ovat pärjänneet kuitenkin ihan mukavasti esteradoilla. Itselläni on mukana kaksi muutakin hevosta, joten tallityttö Eerika sai tehtäväkseen esittää Roosan selästä. Tänään käytiin taas hieman treenaamassa tulevaa varten. Roosa kulkee hienosti Eerikalla. Olen itse kuitenkin niin pikkutarkka, etten tule päästämään heitä helpolla. Tunnin lopussa sain jo sellaisia suorituksia, jotka kelpuutin ja päästin ratsukon kävelemään maastoon loppukäynnit.

28.11.2013 Kuulumisia ja pakkaspäiviä (päiväkirja)
Laiska omistaja ei ole jaksanut kirjoittaa taas aikoihin päiväkirjaan, mutta Roosa ei ole suinkaan jäänyt unholaan. Se varsoi muutama kuukausi sitten komean orivarsan, Moon Pata-Jätkän ja seuraava astutus on jo suunnitteilla. Samoin laatuarvostelut alkavat olla ajankohtaisia ja niihin valmistaudutaan jo ahkerasti. Treeniä on lisätty ja ruokaa vähennetty, jotta ei tarvitse viedä ihmisten ilmoille paksukarvaista isomahaista suomenhevosta.

Pakkaspäivät ovat vihdoin saapuneet tänne Suomeenkin. Roosa on kasvattanut jo muhkean talvikarvan. En raaski sitä klipata ainakaan vielä - täytyisi sitten loimitella niin huolella ulos, ettei tamma jäädy. Hikitreenin jälkeen Roosa jää mielellään sisälle kuivattelemaan. Tänään oli luvassa kevyt maastoilu palautuksena eilisestä estetreenistä. Menin ilman satulaa, sillä mikään ei ole mukavampaa kylmällä, kuin lämmin ja karvainen hevosen selkä. Roosa nautti lenkistä ja vielä enemmän se nautti, kun pääsi nakuna tarhaan lenkin jälkeen. Se piehtaroi heti antaumuksella ja jäi sen jälkeen mutustelemaan heiniänsä.

03.12.2011 Estetreeniä (päiväkirja)
Koska kenttä oli jäässä ja siten erittäin kova, päätin tänään hypätä Roosan kanssa pieniä esteitä maneesissa. Tamma oli kohtuullisen energinen, alkuun se laukkaili innoissaan ympäri maneesia ja kun esteet pystytettiin, lähti se niitä aika vauhdilla ylittämään. Pysyi kuitenkin hyvin hallinnassani, eikä se turhia muutenkaan sählännyt sen jälkeen kun sille selväksi tein, että nyt mennään minun ohjeiden mukaan. Hyppäsimme rataa, jossa oli erilaisia 40-70cm esteitä erilaisin lähestymisin. Roosa näytti kyllä parhaat puolensa esteillä kun se hieman vain malttoi rauhoittua, se kuunteli ohjeitani erinomaisesti ja hyppäsi esteet erittäin tyylikkäästi. Ongelmia meillä ei juurikaan ollut, välillä sain kunnolla miettiä ponnistuspaikkaa kun ne olivat Roosalla vähän hukassa, mutta muuten olin erittäin tyytyväinen tuntiin. Treenin päätteeksi tamma sai ison kasan heinää porkkanoiden kera.

28.10.2011 Maastoilua (päiväkirja)
Tänään kävin vähän ratsastelemassa Roosaliisalla maastossa. Tamma oli oikein virkeällä tuulella ja mentiinkin aika vauhdilla! Viime aikoina on kilpailtu paljon ja nämävähemmän rankat päivät maistuvat niin hevoselle kuin myös ratsastajalle. Kävimme maastossa vähän reilun tunnin lenkin, jonka matkan varrelle sijoittui mm. vaikka minkänlaista laukkasuoraa ja peltoa, joissa Roosa tietenkin näytti laukkurin taitojaan! Itse en oikein voinut kuin kevyessä istunnassa hymyillä ja olla menossa mukana, muuten olisin aika reippaasti alas tullut. Roosa otti kyllä kaiken reippailusta irti ja talliin päästyä se olikin aivan hien peitossa. Kello alkoikin olemaan tässä vaiheessa jo sen verran, että Roosa jäi talliin mutustamaan iltaheiniään.
Estevalmennus 21.12.2013 (valmentajana wishmaster)
Odottelin jo hieman kärsimättömänä miseryä ja Roosaa, kun he saapuivatkin rauhalliseen tahtiin maneesiin sisälle. Kehoitin nousemaan vikkelästi selkään sillä välin, kun kävin sulkemassa maneesin ovet. Alkulämmittelyt sujuivat hyvin rauhallisesti; Roosa teki mitä käskettiin, mutta erittäin seesteisellä tahdilla. Aikani menoa katseltuani kyllästyin tähän laiskotteluun ja kohotin napakasti ääntäni; "Nyt siihen hevoseen vauhtia niin kuin olisi jo! Johan tässä ehtii vanheta ennen kuin päästään hyppyihin asti." Misery tuntui havahtunen ajatuksistaan ja pian Roosa alkoi jo näyttää reippaalta esteratsulta. Kasasin kentälle radan, jossa oli muutamia ristikoita, pystysarja sekä okserisarja. Tarkoituksena oli treenata askelten tarkkaa sovittamista sarjoille, joten pystysarjan jätin 2½ askeleen mittaiseksi. Lämmittelyksi pyysin ratsukkoa hyppäämän ristikkoa kumpaankin suuntaan; nämä hypyt onnistuivat ilman mitään ongelmia, joten opastin heidät heti perään radalle. Muistutin vielä napakasti, että pystysarjalla ratsastajan pitä päättää hyvissä ajoin ratsastaako 3 lyhyttä vai 2 pitkää askelta. Kokonaisuudessaan rata meni erittäin tasaisesti läpi, mutta arvaukseni osui oikeaan ja epämääräinen väli tuotti ongelmia. Ensimmäisellä kerralla ratsastaja tuntui hieman panikoivan, jonka vuoksi Roosa päätti rynnistää sarjan kakkosesteen lävitse. Rauhoittelin tilannetta hetken selittämällä tapahtuneet virheet ja pyysin ratsukkoa treenaamaan muutaman kerran putkeen pelkkää pystysarjaa. Pienen haparoinnin jälkeen alkoi syntyä oikein nappisuorituksia; loppujenlopuksi välikkö onnistui sujuvasti niin kahdella kuin kolmellakin askeleella. Tähän oli hyvä päättää harjoitukset tältä päivältä, ja ratsukko sai luvan loppujäähdyttelyyn.

Estevalmennus 11.02.2013 (valmentajana weem)
Roosan kanssa kerroit olevan ongelmana tamman energiattomuus, jopa laiskuus. Siispä jo alkuverryttelyssä saitte tehdä paljon nopeita siirtymisiä ja laukata reipasta laukkaa ympäri maneesia, jotta tamma heräisi ja tulisi nopeaksi pohkeelle. Ensimmäiseksi tehtäväksi rakensin kahden esteen sarjan, jonka väliin mahtui yksi reipas laukka-askel. Nyt oli tärkeää, että Roosa lähti ensimmäiseen hyppyyn tarpeeksi kaukaa, jotta sen vauhti ei kuolisi esteeltä laskeutuessaan. Tätä treenattiinkin sitten jokin aikaa, jotta siihen väliin tosissaan saatiin se yksi laukka, ei kahta. Seuraavaksi pidensin esteiden väliin kolme reipasta laukkaa, ja nyt tehtävä olikin jo helpompi. Vielä tehtiin niin, että ensimmäisen esteen jälkeen käänsit tamman voltille ja tulit saman esteen uudelleen ja sitten vasta jälkimmäisen osan. Tämä vaati todella nopeaa reagoimista niin sinulta kuin hevoseltakin, eikä sitä ovin korkeilla esteillä voitukaan tulla. Hyvin kuitenkin selviydyitte siitä, ja Roosa jopa vähän innostui välilaukoissa silloin tällöin! Hyvä. Lopuksi sait vielä ravailla tamman tasaiseksi, nyt se askelsi jo ihan kivan energisesti.

Kouluvalmennus 10.11.2012 (valmentajana Astrid)
Tapasimme tallilla kun olit valmistelemassa Roosaa valmennusta varten. Menimme suosiolla maneesiin, koska sää vaikutti siltä, että pian rupeaisi satelemaan. Alkuverryyttelyksi pyysin teitä tekemään erilaisia siirtymisiä ja tempon lisäyksiä, oikein laittamaan Roosa kunnolla liikkelle tulevaa harjoitusta varten. Alkuun Roosa oli hiukan kankea ja laiskahko, mutta pian siihen saatiin hiukan eloa ja ripeyttä. Päivän valmennuksen ideana oli siirtyminen peruutuksesta laukkaan. Roosa vaikutti sen verran vetreältä vastoin sen normaalia luontoa, joten lähdettiin suoraan peruutuksien ja laukan noston pariin. Se otti käyntiaskeleen ja pari raviaskelta ennen nostoa eli Roosaa piti vielä hiukan terävöittää. Ohjeistun näpäyttämään raipalla noston yhteydessä, toistettiin muutamaan otteeseen niin alettiin pääsemään tavoitteeseen. Vielä se otti käyntiaskeleen, mutta muuten nappisuorituksia. Heti kun saatiin yksi onnistunut nosto, lopetettiin hommat kehujen kera. Yhteistyö näyttää sujuvan todella hyvin Roosan pienestä laiskuudesta huolimatta, muuten oikein hyvin toimiva tamma.

Estevalmennus 13.10.2012 (valmentajana Astrid)
Tänään edessä oli vain rento estevalmennus, halusin nähdä yleisesti kuinka Roosa toimii esteillä ja vain kuntoilla Roosan kanssa. Lämmittelitte itsenäisesti kun kasasin erilaisia esteitä. Lämmitellessä Roosa näytti hyvältä, ravi oli eteenpäinpyrkivää ja laukka pyöri hyvin. Olin sijoitellut esteet niin, että niitä olisi helppo hyppiä ratamaisesti. Tärkeintä ei ollut siis hioa tempoa tai esteille tuloa, vain rentoa hyppimistä ilman sen kummempia paineita. Ensimmäisiksi esteiksi olin tosin rakentanut yksinkertaiset pystyesteet, joiden sivuilla oli toiset okserit, jotka rajasivat pystyn leveyttä. Sen tarkoituksena oli saada Roosa aivan suorana esteelle normaalia kapeammasta välistä. Aluksi se oli hieman hämillään viritelmästä, mutta pian huomasikin hyvin mahtuvansa menemään. Meno näytti mukavalta ja nautittavalta, laukka pyöri hyvin ja Roosa ei yhtään niskuroinut. Hyppäsitte muutaman kerran niin kutsutun ratani läpi, jonka jälkeen annoin palautetta mahdollisista korjattavista kohdista. Esteelle tulot olivat hyviä, ohjasit Roosan keskelle ja askeleetkin osuivat hyvin, eikä Roosa joutunut tekemään mitään hätäkorjauksia. Laukanvaihdot eivät aina muistuneet, joten niiden kanssa olisi pientä petrattavaa. Ne ei kuitenkaan aina epäonnistuneet tai unohtuneet, mutta pari kertaa jouduin huomauttamaan asiasta. Toinen hiottava asia on tiet, välillä tunnuitte tekevän todella suuria teitä ja välillä vähän turhan ahtaiksi jäi suomenhevoselle. Kultainen keskitie pitäisi löytyä sieltä. Tottakai kisoissa joutuu joskus aikaa vastaan taistellessa tekemään ratkaisuja, jotka saattavat pistää hevosen koetukselle, mutta muulloin pitäisi yrittää pitää ne tiet miellyttävinä molemmille. Muuta korjattavaa tai virheitä en löytänyt, meno näytti todella mukavalta ja pehmeältä, jatkakaa samaan malliin!

Kouluvalmennus 16.01.2012 (valmentajana criselda)
Hawin vaihdettua hevosen, hän jatkoi valmennusta. Roosakin tuntui oikein mukavalta ja myötäävältä suomenhevostammalta. Haw sai kuitenkin hiukan jarrutella Roosan menoa sen pyrkiessä nopeampaan tempoon. Aloitimme sulkutaivutuksista. Roosa liikkui todella kauniisti ja rauhallisesti, tosin hiukan päätään nykien. Kootun käynnin-, ravin-, ja laukan jälkeen he pysähtyivät ja peruuttivat hiukan. Sitten he nostivat rauhallisen laukan, jonka myötä jätin heidät jäähdyttelemään.

Estevalmennus 11.01.2012 (valmentajana carkki)
Estetunnille saapuessanne olinkin jo ehtinyt rakentamaan koko sivun mittaisen jumppasarjan valmiiksi. Siihen kuului ensin in-out-sarja, ja lopussa ensin yhden askeleen jumppikset, ja lopussa parin laukka-askeleen päässä oleva okseri. Otitte reippaat alkuverryttelyt, jolloin Roosa heräsi tosi kivasti ja rupesi selkeästi kiinnostumaan esteistä. Pyysin teitä ottamaan aiemmin harjoittelemiamme askeleen pidennyksiä sekä ravissa, että laukassa, jolloin saatiin mahdollisimman isot askeleet esille. Välikäynnit käveltyänne aloitimme jumppasarjan parissa. Roosalla ei oikein askel osunut alkuun, mutta se korjasi kuitenkin virheensä melko hyvin, ja pääsitte kunnialla lopun pienelle okserille asti. Kerta kerralta meno vain parani, ja lopussa okseri oli himpun verran päälle metrin, jolloin Roosaa rupesi jo vähän väsyttämään ja se otti pari kieltoa. Tarmokkaalla ratsastamisella pääsitte kuitenkin siitäkin lopulta yli, ja olin teihin todella tyytyväinen!

Kouluvalmennus 10.01.2012 (valmentajana carkki)
Roosan kanssa suunnitteilla oli vähän lisättyjä askellajeja, vastalaukkoja ja mielen virkistykseksi laukanvaihtoja. Tamma vaikutti jo alkuun melko tyyneltä hevoselta, se ei välittänyt mitään ulkona kuuluvista kolinoista. Alkuverryttelyissä otimme vähän temponmuutoksia, ja Roosa heräsikin todella hyvin työskentelemään polkien hyvin allensa. Siitä jatkoimmekin suoraan askeleen pidennykseen ravissa. Pari kertaa lähditte vähän tahmeasti eteenpäin, ja huomasin sinun jarruttavan huomaamattasi istunnallasi hiukan liikettä vastaan. Roosa kuitenkin yritti parastaan, ja epäonnistumisten jälkeen tulikin taas onnistumisia. Jatkoimme siitä sitten laukkatyöskentelyyn, jossa aloitimme myös vähän lisätyllä laukalla. Tässä Roosa oli melkoisen hyvä, se ei ruvennut kiirehtimään turhaan. Otimme seuraavaksi vähän vastalaukkoja, nimittäin loivilla kiemuroilla molemmille pitkille sivuille. Pari kertaa Roosa meinasi hidastaa kääntäessäsi sitä takaisin uralle, mutta pienellä patistuksella se jatkoi kuitenkin etenemistä. Tämä ei sujunut tänään kovinkaan hyvin, eikä hevosta selvästi kiinnostanut, joten otimme vähän reipasta laukkaa ja kolmikaarisella kiemurauralla laukanvaihdot aina keskilinjan ylityksessä. Tästä tamma oli selkeästi mielissään, mihin olikin hyvä lopetella.

Ulkoasun, tekstien ja kaiken sislln copyright misery. 2014
Moondance on tysin virtuaalinen talli ja mitn ei ole oikeasti olemassa!