Lamourin Ruusu lopetettiin pahan ähkyn seurauksena 7.3.2014 21-vuotiaana. Sitä jäi kaipaamaan erityisesti muutaman kuukauden ikäinen varsa, mutta toki myös koko talliväki. Ruusun kanssa taisteltiin viimeiseen asti, mutta ähky ei ottanut laantuakseen ja tamma oli jo todella kipeä, joten se oli pakko päästää tuskistansa.VIRTUAALIHEVONEN

Lamourin Ruusu

Lamourin Ruusu "Ruusu" s. 20.12.2011
suomenhevonen, tamma kasvattaja L'amour aux Chevaux
VH12-018-0216 omistaja VRL-01080 (Moondance)
156cm, rautias Vaativa B / 80 cm (koulu)
Kilpailukalenteri KTK-III, KRJ-II

KRJ-II pistein 99 15.12.2013
KTK-III pistein 64 05.11.2012
Ryhdikäs tamma jolla hyvät tyypit, hieman pitkä sopusuhtainen
runko, takanojoiset etujalat, laskeva lautanen, vennot vuohiset

Ruusu on luonteeltansa vanhempiensa tavoin "leikkisä nallekarhu". Tamma nauttii huomiosta ja osaa vetää juuri oikeista naruista saadakseen kaikki lankeamaan sen pauloihin. Hoitaessa Ruusu on seurallinen, mutta myös hieman AD/HD. Se ei aina malttaisi seistä kauaa paikoillansa, vaan jos hoitaja toimii turhan hitaasti, alkaa Ruusu kuopimaan kaviollansa vaativasti. Ratsastaessa se on energinen ja herkkä. Tamma ei siedä lainkaan kovia otteita vaan vaatii rauhallisen ratsastajan toimiakseen parhaansa mukaan. Ruusun vahvuus on kouluratsastus. Jos se omistaisi näyttävämmät liikkeet, saattaisi tamma pärjätä korkeammallakin tasolla. Valitettavasti Ruusua ei luotu liitokavioksi, mutta puuttuvat liikkeet se korvaa nätillä menolla.

Hoitaessa Ruusu on kärsimätön ja seurallinen. Sen vahvuuteen ei kuulu aloillaan seisominen. Niin kauan kun hoitaja keskittyy tammaan, niin kaikki sujuu hyvin. Mutta jos hoitaja jää juttelemaan jollekin tai häviää satulahuoneeseen, niin Ruusu alkaa kuopimaan vaativasti. Se kai luulee olevansa kaiken keskipiste, tallin pieni kuningatar. Toisaalta se kuvittelee myös olevansa pieni sylikoira, sillä se on koko ajan tunkemassa päätä syliin ja saattaa nojata hoitajaan koko painollansa. Varusteita laittaessa kaikki sujuu hyvin, eikä Ruusu tiedä pullistelusta tai suun kiinni pitämisestä.

Ratsastaessa Ruusu on pirteä ja kuitenkin nöyrä hevonen. Se yrittää aina parhaansa, mutta saattaa joskus innostua liikaa ja hukkaa silloin tahdin ja keskittymisen. Ratsastajan täytyy olla rauhalinen ja herkkä, jotta Ruusu ei stressaa yhtään enempää. Sen kanssa valttia ovat kehuminen, rauhallisuus ja monipuoliset harjoitukset. Ruusu täytyy pitää aina pohkeen ja ohjan välissä, eikä antaa pienintäkään mahdollisuutta rynniä alta pois. Tamman laji on kouluratsastus. Se osaa tehdä kaikki kuviot pikkutarkasti ja upean näköisesti. Valitettavasti Ruusu ei syntynyt liitokavioksi, mutta puuttuvan liikkeen se korvaa yrityksellä ja näyttävällä menolla. Tämän tamman kanssa pätee sanonta "liikkuu kuin ajatuksen voimalla". Esteratsastusta ei edes kannata yrittää (uskokaa pois) ja maastossa Ruusulta tuntuu välillä uupuvan jarrut kokonaan. Rohkea ratsastaja voi sillä lähteä maastoon, sillä Ruusu on siitä mukava, ettei se pukittele tai hypi pystyyn tai tee sivuloikkia.

Kilpapaikalla Ruusu ei malttaisi pysyä nahoissaan lainkaan. Ympärillä on niin paljon kaikkea kivaa katseltavaa ja jokaiseen ihmiseen ja hevoseen pitäisi päästä tutustumaan. Ruusua ei kannata turhaan pitää käsihevosena, vaan antaa sen olla trailerissa niin kauan, kunnes on aika varustaa ja kavuta selkään. Traileriin Ruusu menee nätisti. Se tietää, että kuljetuskoppi tarkoittaa jotain mukavaa. Pettymys on välillä suuri, kun mennäänkin eläinlääkäriin. Kuljetuksen aikana Ruusu tosin ei malttaisi olla aloillaan vaan potkii ja hyppii niin, että pienempi koppi pomppii mukana. Paikallaan olevassa trailerissa Ruusu on rauhallinen - en ymmärrä mistä tämä johtuu. Suoritukseen tamma keskittyy aina hienosti ja antaa kyllä kaikkensa.


Sukutaulu ja -selvitys

i. Lakean Pikku-Peto
  KTK-III
ii. Lakean Solttu-Juuso
  VIR MVA Ch, KRJ-II, YLA2, KTK-II, SLA-I, ERL-III
iii. Finlandees
  VIR MVA Ch, KTK-I, YLA2
iie. Lakean Nelli-Noora
  VIR MVA Ch, KTK-II, YLA1, SLA-I
ie. Fiktion Sipriina
  SV-I
iei. Riivana TM
 
iee. Sirityksen Surku
 
e. Fiktion Ruusa
  VIR MVA Ch, KTK-III, SLA-II, YLA2, KRJ-II
ei. Fiktion Roomu
  SLA-II, KRL-II, YLA3
eii. Purje-Aatos
  SLA-I, YLA3
eie. Tiitun Vilima
  SLA-II, YLA3
ee. Hovi-Hymy
  ERL-III
eei. Hovi-Niko
  KTK-III, YLA2, SLA-III
eee. Kesän Hymy
  KRJ-III, YLA2, SLA-I


Jälkikasvu

t. Moon Aurori s. 30.02.2012
t. Moon Nuppunen s. 10.02.2013
o. Moon Suruton s. 18.09.2013


Päiväkirja ja valmennukset

21.03.2013 Hevonen, joka ei aikuistu koskaan (päiväkirja)
Ruusun kanssa on kilpaura takana. Se kasasi täydet sijoitukset nopeaan tahtiin ja oli oikein hieno kilpakumppani - ainakin kouluaitojen sisällä. Kuljettaessa kyllä menee hermot jatkuvaan ryskäämiseen ja tekisi mieli jättää koko hevonen tien varteen seisomaan. Kotia tullessa se ei enää haittaa, jos matkassa on ruusukkeita. Ruusulla on muuten kaksi jälkeläistäkin - hienot tammat Aava ja Nuppu. Aava jäi meille tallille ja Nupun myin ystävälleni. Lisää varsoja olisi tarkoitus teetättää tässä jossain kohtaan.

En ymmärrä, miten joku hevonen voi olla yhtäaikaa maailman rasittavin, mutta silti niin ihana. Tänään Ruusu sai uudet popot jalkaansa. Kengittäjä on sanonut, että hän ei koske tuohon hevoseen kuin pakosta. Niimpä joudun itse kiskomaan vanhat kengät aina jalasta valmiiksi. Ruusu oli tänään taas täysi pelle; se hyppi, puri kengittäjää pyllystä ja kävi lopulta maaten. En tiedä pitäisikö itkeä vai nauraa. Nyt kun se on vain siitoskäytössä, niin paras varmaan ottaa kengät kokonaan pois. Ruusu on hevonen, josta ei koskaan kasva aikuista - ei edes, vaikka se täytti juuri 15-vuotta.

22.12.2011 Aikainen joululahja (päiväkirja)
Kaksi yötä jouluun on - laskin aivan itse. Lupasin itselleni, etten osta enää yhtäkään koulusuomenhevosta, mutta Ruusun nähdessäni en voinut muutakaan. Olin käymässä katsomassa ystäväni kanssa hevosta hänelle. Huttis esitteli myytäviä varsojansa, mutta nirso ystäväni ei tykännyt yhdestäkään. Itse kiinnitin huomioni Ruusuun, suomenhevostammavarsaan, jota käsitellessäni olin aivan myyty. Suku ja rakenne olivat myös kohdillansa. Ystäväni ei löytänyt hevosta, mutta minä lähdin aikainen joululahja mukanani kotia kohden.

Kotiin päästyäni otin Ruusun heti pois ja talutin sen uuteen karsinaansa. Ruusu pyöri hetken ympäri boksia ja huomasi sitten heinäkasan nurkassa. Se syöksähti heti sen kimppuun, eikä tuntunut välittävän uudesta kodistansa. Siivottuani trailerin ja laitettuani Ruusun tavarat paikoillensa, kävin harjaamassa tammaa. Se nuuhki innoissaan minua ja laittoi päänsä syliini. Olin aivan myyty! Mitä enemmän Ruusua harjasin, sitä enemmän olin varma että se oli hyvä ostos.
26.10.2013 Kouluvalmennus, valmentajana Dora
Jälleen oli misery tullut energiapommitammansa kanssa valmennukseeni. Ruusu tuntui tänään olevan enemmän kuulolla. Käynnissä aloitettiin siirtymisillä ja pohkeenväistöillä, jotka tällä kertaa sujuivat helposti kuin tanssi. Tamma kuunteli hyvin apuja ja kulki kyllä myös reippaasti muttei turhaan touhottanut niin kuin viime kerralla. Käynnissä tehtiin myös pysähdys-peruutus-ravi -siirtymisiä joiden jälkeen ravattiin puoli kentällistä ja siirryttiin takaisin käyntiin. Tehtävä toteutettiin molempiin suuntiin. Ravissa puolestaan tehtiin siirtymisiä harjoitusravista keskiraviin ja takaisin. Annoin miserylle myös tehtäväksi istua lyhyet sivut harjoitusravissa ilman keventämistä ja alkuun ratsastaja meinasi pomppia ympäriinsä perunasäkin tavoin. Kuitenkin tekniikka oli pian hanskassa ja misery kesti lyhyilläkin sivuilla kuin liimattuna satulassa. Ravissa otettiin vaihteluksi pohkeenväistöjä ja sitten taas vähän siirtymisiä keskiravista koottuun raviin ja kootusta ravista vielä lisättyyn raviin. Ruusu onneksi pysyi koko ajan hyvin kuulolla ja ratsukon työskentelyä oli mukava seurata. Ravien jälkeen otettiin lyhyet välikäynnit ja annoin sitten miserylle uuden tehtävän. "Pysäytä Ruusu pitkän sivun keskelle, peruuta pari askelta ja pyydä sitä nostamaan laukka. Laukkaa lyhyelle sivulle saakka ja hiljennä takaisin käyntiin.", kerrottuani tehtävän, lähti ratsukko sitä toteuttamaan. Aluksi Ruusu meinasi tarjota peruutuksen jälkeen vain ravia, mutta pian se laukkakin löytyi sieltä. Taisipa tamma ensimmäisen kerran kunnolla laukatessaan heittää yhden ilopukinkin. Laukkatehtävää tehtiin molempiin suuntiin ja valmennuksen lopuksi ratsukko sai laukata vapaasti uralla. Ruusukin näytti tykkäävän pienestä irrottelusta eikä miserykään myrtsiltä näyttänyt istuessaan viilettävän suomenpollensa selässä.

19.10.2013 Kouluvalmennus, valmentajana Dora
Ruusu touhotti menemään eteenpäin hirveällä energialla. Se ei oli millään rauhoittunut tekemään pohkeenväistöjä tai avotaivutuksia eikä oikein mitään muutakaan. misery yritti puolipidättein ja istunnallaan rauhoittaa hevosta, mutta tamma porskutti silti eteenpäin sata lasissa. Se viskasi hiukan päätään ja luisti tehtävien aikana eikä yksinkertaisistakaan väistöistä meinannut tulla mitään. Päätinkin tänään keskittyä ihan perusjuttuihin tämän ratsukon kanssa ja käyntityöskentelyä tehtiin paljon. Pohkeenväistöä vaikka missä kulmassa, avo- ja sulkutaivutustakin oikein olan takaa. Ruusu taipui kauniisti pienille volteille ja hetkittäin kulki kuin unelma, mutta keskittymiskyky siltä tuntui puuttuvan kokonaan. Käyntikin meinasi olla sellaista sotilasmarssia ettei mitään järkeä. Kuitenkin kun koulukiemuroita tahkottiin tarpeeksi pitkään käynnissä ja hevoselta vaadittiin puhtaita suorituksia, alkoi se vähitellen hillitsemään itseään. Ruusu kyllä kulki yhä reippaasti mutta valmennuksen loppupuolella jaksoi keskittyäkin. Ratsukon kanssa otettiin niin väistöjä kuin taivutuksiakin myös ravissa ja laukassakin. Viimeisenä mainitussa askellajissa sai oikein pitkään vitkutella suomiputen kanssa, sillä se olisi halunnut vain laukata eikä tehdä mitään sulkutaivutusta. Kuitenkin ratsastaja pysyi napakkana ja valmennuksen loppupuolella meno alkoi näyttää siltä mitä pitikin. Ruusun kanssa pitää selvästi olla kärsivällinen ja ratsastaa sitä rauhallisesti että hommasta tulisi jotain.

21.03.2013 Kouluvalmennus, valmentajana Sussu
Toistamiseen valmennettavanani on Lamourin Ruusu. Aloitamme valmennuksen kolmikaarisella kiemurauralla, jotta saadaan menosta letkeämpää. Misery istuu Ruusun selässä hienosti. Harjoitusravi pompottaa aavistuksen verran, mutta muuten meno näyttää hienolta. Alkuun Ruusu tuntuu olevan hieman jäykkä, mutta alkaa se vähitellen taipua ihan hienosti. Lisäämme tehtävään pysähdyksiä. Aina suoralla pätkällä ratsukko pyrkii pysähtymään tasajaloin. Alkuun pysähdys tuntuu hieman vaikealta, mutta viimein saadaan tehtävä onnistumaan ja voimme jatkaa. Aloitamme laukkaamisen kahdeksikolla, niin että laukkakin vaihtuu. Ruusu vaihtaa laukkansa valtaisalla loikalla, mutta misery pysyy hienosti menossa mukana. Ratsukko ottaa päädyt aina kootussa laukassa ja se tuntuu sujuvan hyvin. Kahdeksikkotehtävän jälkeen aloitamme loppuverryttelyt. Otamme pitkille sivuille lisättyä ravia, ja lyhyille sivuille koottua. Lisätty ravi näyttää Ruusulle helpommalta, mutta sujuu se koottukin.

09.03.2013 Kouluvalmennus, valmentajana Sussu
Saavun jo kolmatta kertaa valmentamaan jotain miseryn hevosista. Tällä kertaa valmennettavanani on kaunis suomenhevostamma Ruusu. Aloitamme kouluvalmennuksen hyvillä alkuverryttelyillä. Ratsukko ottaa molempiin päätyihin pääty-ympyrät kevyessä ravissa ja pitkille sivuille avotaivutusta harjoitusravissa. Ruusu kuuntelee miseryä hienosti ja liikkuu pehmeästi. Ympyrällä tamman taipuminen on alkuun hieman hakusessa, mutta ei se menoa haittaa. Vähitellen Ruusu vertyy ja taipuminenkin näkyy selkeästi. Vaihdamme suuntaa ja otamme niin päin samaa tehtävää. Alkuverryttelyjen jälkeen ratsukko ottaa laukkaa keskiympyrälle. Kehotan miseryä säätelemään vauhtia reippaasti. Ensin kierros rauhallisemmin, sitten kierros reippaammin. Sitä harjoitusta otetaan kumpaankin suuntaan. Alkuun Ruusun laukka näytti hieman tökkivältä, mutta vähitellen se alkoi pyöriä paremmin. Otamme vielä muutamat laukanvaihdot loppuun. Valmennuksen lopulla kehun ratsukon hienoa työskentelyä.

Ulkoasun, tekstien ja kaiken sislln copyright misery. 2014
Moondance on tysin virtuaalinen talli ja mitn ei ole oikeasti olemassa!