Upea musta orini on poissa. Usvajärven Samuli löytyi aamulla 12.2.2013 karsinasta kuolleena 22-vuotiaana. Sen sydän oli ilmeisesti pettänyt yön aikana. Ori näytti niin levolliselta, etten usko sen kärsineen. Eilen se vielä juoksi tarhassa varsansa Salamanterin kanssa. Samuli on ollut minulla jo pitkään. Se tulee jättämään ison aukon tallin arkeen - kuka nyt keksii kolttosia tai karkailee jatkuvasti tarhasta? Kovin paikka menetys on varmasti Salamanterille, joka oli isänsä kanssa kuin paita ja peppu. Nuku rauhassa, rakas Samulini.VIRTUAALIHEVONEN

Usvajärven Samuli

Usvajärven Samuli "Samu" s. 11.01.2007 (ikääntyminen)
suomenhehvonen, ori kasvattaja Usvajärvi
VH02-018-2914 omistaja misery. (Moondance)
152cm, musta Helppo B / 120 cm (este)
Kilpailukalenteri Vir Mva Ch, KTK-II, YLA2

Palkittu 31.01.2012 tilaisuudessa palkinnolla YLA2 pistein 130
Palkittu 05.01.2012 tilaisuudessa palkinnolla KTK-II pistein 72
- Hyvä ratsutyyppi, pitkä kaula, pää ei suomenhevosmainen, lyhyet vuohiset.
- Hyvä tyyppi, pyöreä runko, laskeva lautanen, melko pitkä kaula
- Hyvät tyypit, sopusuhtainen runko, melko pitkä kaula, laskeva lautanen, käyrät kintereet.

Samu on ehdottomasti tallin sählääjin ja eloisin tapaus. Sen seurassa ei koskaan tule tylsää, vaan se nokkelana poikana keksii aina kaikkea hauskaa (nimim. jahdattiin oria tunti, kun se oli ryöminyt laitumelta karkuun). Samun kanssa pitää olla hyvät hermot ja huumorintajua. Selkään noustessa ori on kuitenkin enää vain pirteä ja eloisa. Se on miellyttävä ja herkkä ratsastaa, mutta kuumuessaan ei kyllä selviä edes ristikkojen yli. On tärkeä pitää Samu rauhallisena ja kehua sitä aina hyvien suorituksien jälkeen. Hoitaessa ori on aikamoinen tapaus, joten kannattaa sitoa se kiinni ja tiukasti. Se osaa avata kaikenlaiset solmut - umpisolmuista lähtien. En aina edes ymmärrä, miten hevonen pystyy sellaiseen. Tammoille Samu aina esittää pilke silmäkulmassa. Kilpapaikalla - onneksi - ori osaa käyttäytyä, eikä nolaa ratsastajaansa ja omistajaansa täysin.

Jos kuvittelet Samun seisovan kolmea sekuntia kauemmin paikallaan, olet ehkä nähnyt unta. Hoitaessa ori keksii kaikenlaista aktiviteettiä, kuten solmujen aukaisemista tai jalkojen vuorottaista nostelua. Samu on kärsimätön, eikä jaksa seistä hetkeäkään aloillaan tekemättä mitään. Harjauksen tulee tapahtua ripeästi ja oria saa kyllä komentaa ihan niin paljon kuin jaksaa. Kyllä se jossain vaiheessa alkaa kuunnella ja saattaa seistä sen kolme sekuntia aloillaan. Varusteet nähdessään Samu tuntuu pomppivan ilosta, sillä se rakastaa työntekoa, vaikkei heti uskoisi. Loimittaminen on muuten Samun kanssa todella haastavaa, sillä ori kuvittelee loimen olevan sapelihammastiikeri, jonka hoitaja tahtoo väkisin laittaa hänen selkäänsä. Yllätyshyökkäykset ovat paras tapa, vaikka ohjekirjat neuvovatkin ettei niin saa ikinä tehdä. Samu on hieman hidas ymmärtämään ja siinä vaiheessa loimi on jo selässä. Sen kanssa pitää soveltaa, jotta pärjää!

Vaikkei heti uskoisi, niin Samu on rehti ja rehellinen tapaus ratsastaessa. Se oikeasti yrittää parhaansa ja kuuntelee selässä istuvaa kuskia. Sitä ei ikinä uskoisi samaksi riiviöksi, joka ei seiso karsinassa aloillaan hetkeäkään. Erityisesti esteillä poika on taitava ja se suorastaan rakastaa hyppäämistä. Tosin - nyt tulee se mutta - jos Samu kuumenee, se ei tasan selviä edes ristikoiden yli. On tärkeää, että ratsastaja osaa asiansa ja saa pidettyä orin rauhallisena pidättein ja rennon istunnan avulla. Jos kuski selässä alkaa sähläämään, alkaa Samukin taatusti sen tapansa mukaisen säheltämisen. Muuten ori on todella kuuliainen ja esteillä lyömätön. Sen valttikortteina ovat kapasiteetti ja nopeus. Samu ei ole erityisen ketterä ja käänny pennin päällä, mutta mikä matkassa hävitään se vauhdilla korvataan. Samu on myös luotettava hyppääjä ja vaikka kuski toisi kuinka vinoon esteelle, yrittää ori ainakin hypätä ylitse. Koulukin sujuu, mutta Samun mielestä se ei ole läheskään niin mielenkiintoista. Kyllä sitä toisinaan jaksaa vääntää, muttei se esteitä voita. Samu kuuntelee hyvin istuntaa ja muutenkin apuja, mutta tylsistyessään keksii kaikenlaisia mörköjä ratsastajan päänvaivaksi. Maastossa mennään eikä meinata! Sinänsä Samu on maastovarma, ettei se mitään oikeasti pelkää, tykkää vain mennä lujaa. Toivottavasti ratsastajakin tykkää.

Kuljetusautoon Samu köpöttelee aina varovasti ja ärsyttävän hitaasti. Onhan se parempi kuin ei mitään, joten kärsivällisyyttä koetellaan tässäkin. Matkan ajan poika on ihan nätisti, mitä nyt hieman kiusaa matkakumppania vierellä ja saattaa haastaa riitaa. Samu on sen verran viisas, että se tietää miten kilpapaikalla kuuluu käyttäytyä. Eriasia malttaako se käyttäytyä niin kuin pitäisi. Yleensä Samu ei täysin nolaa meitä taustajoukkoja. Suoritukseen se keskittyy hienosti, mutta verryttelyssä tuntuu tammat kiinnostavan hieman enemmän kuin selässä keikkuva ratsastaja. Palkintojenjaossa ori ei malttaisi seistä aloillansa ja kunniakierroksella täytyy todella pidätellä, ettei Samu painata kiitolaukalla kaikkien ohitse.


Sukutaulu ja -selvitys

i. Hepokullan Tunteiden Turvamies
  YLA3
ii. Ritarin Toivo
  Vir Mva Ch, YLA1, VVJ-III, KTK-II
iii. É.C. Peikkopoika
 
iie. Ikiajan Tuhotar
 
ie. Varpushaukan Kaukokatse
  Ch, KTK-II, YLA1
iei. Tuuliharjan Sirius M.
 
iee. CY Legendaarinen Helmiäinen
 
e. Väkkärä KIR
 
ei. Kirveltäjän Kuperkeikka
  KRJ III, KERJ-III, VVJ-III, YLA2
eii. Tuutikki
 
eie. Hipitys
 
ee. Pissaliisa KIR
 
eei. Kyrpäjyrä
  YLA2
eee. Vegan Orjatar
 


Jälkikasvu

t. Moon Ulriikka s. 15.01.2013 meriitit
o. Tihu-Vihulainen s. 01.01.2013  
o. Fiktion Samuel s. 01.11.2012 KTK-II, SV-II
o. Moon Onnenonkija s. 12.05.2012  
t. Hiprakan Pisara s. 26.01.2012  
o. Moon Taikuri s. 05.01.2012  
o. Moon Salamanteri s. 28.12.2011 KTK-II
t. Laventeli HR s. 14.10.2008  
o. Nokikylän Erik s. 12.03.2007


Päiväkirja ja valmennukset

Maastomopo 22.01.2012
Tänään oli niin ihana ilma, että päätin satuloida Samun ja lähteä sillä maastoon - jopa sen uhalla, että hyvä tuuleni katoaa tämän retken myötä. Samu tuntui alusta asti olevan hyvällä tuulella. Melkein pystyin päässäni kuvittelemaan, kuinka se leppoisasti käynnin tahdissa vihelteli ja ihaili maisemia. Metsäpoluilla olikin lunta enemmän kuin odotin. Teki vain Samulle hyvää, että joutuu hieman rämpimään ja saa poltettua ylimääräisiä kiloja. Yhtäkkiä iski kuskille väsy, joten päätin, että tänään mennään vain käyntilenkki. Annoin Samulle pitkää ohjaa ja se itse valitsi reitit metsässä. Ori tuntui oikein kivalta tänään. Ehdin jopa ihailla maisemia! Tunnin rämpimisen jälkeen olin itse oikein rentoutunut ja Samulle oli tullut hiki. Tallilla riisuin siltä varusteet ja heitin pari kuivatusloimea niskaan. Laitoin Samun karsinaan ja annoin sille päiväheinät sinne. Se kävi niiden kimppuun heti ja näytti siltä, kuin ei olisi koskaan saanut ruokaa. Heitin orille muutaman porkkanan siitä hyvästä, että se kerrankin osasi käyttäytyä.

Samun kuulumisia 03.12.2011
Samun kanssa elo on sujunut.. No, sanotaanko vaihtelevasti. Toisinaan poika on kultainen ja ihana, mutta toisinaan olen valmis laittamaan siitä myynti-ilmoituksen heti. Muutaman kerran olen lähestulkoon painanut "lähetä" nappia rustattuani ilmoituksen. Enhän minä pärjäisi ilman tätä ilopilleriä, joten toistaiseksi se on jäänyt minulle. Kilpaura Samun kanssa on sujunut mallikkaasti. Välillä tuntui, että pojalla on joko inspiraatio hukassa tai jotakin pientä vaivaa, sillä tuloksia ei vain syntynyt. Eläinlääkäri ei löytänyt mitään fyysistä ja epäili kaiken olevan vain korvien välistä johtuvaa. Samu sai pienen loman ja sen jälkeen kaikki on lähtenyt luistamaan hyvin. Se on myös astunut Moon Kikapoon . Ehkä siinä on syy, miksi työnteko taas maittaa. ;) Toivottavasti varsa perii emältä luonteen ja isältä hyppykapasiteetin. Kunhan ei Samun ärsyttäviä piirteitä peri, niin millään muulla ei ole merkitystä! Samu kuullostaa ehkä hauskalta orilta, mutta todellisuudessa se koettelee jokaisen hermoja mitä kekseliäämmillä tempauksillansa.

Karkuteillä 25.02.2009
Vaikka Samun kanssa pitää olla kärsivällinen ja huumorintajuinen, niin tänään piti kyllä laskea hitaasti kymmeneen ja yrittää olla suuttumatta tälle jätkälle.

Aamulla oli pakkasta ihan kiitettävästi ja eräs työntekijä ilmoitti, että ei tänään pääse töihin. Mukavaa, tasan tuntia aikaisemmin kuin olisi työt alkanut. Ei auttanut kuin raahautua ylös ja mennä hieman aikaisemmin tekemään tallitöitä. Vein kaikki hevoset ulos - myös Samun ja aloin tekemään isosta tallista karsinoita. Ihmettelin, että kukahan tuo hevostaan sisälle, kun kuului kavioiden kopinaa käytävällä. En kiinnittänyt siihen sen enempää huomiota.

Vasta kun vein lantalaan kuormaa, huomasin että p*rkele, siellähän juoksee hevonen pihalla vapaana. Piti hetken aika katsoa, että kukahan tällä kertaa. Samuhan se oli, oli mokoma loimensakin rikkonut karkumatkalla. Siellä se liehotteli tammoille ja hörisi innoissaan. Tammoja onneksi ei liiemmin kiinnostunut, vain pari tammaa olivat edes huomanneet kosiskelevan orin. Ei auttanut muu kuin hakea ämpärillinen kauraa (Samuun ei tehoa muutama pieni jyvänen ämpärin pohjalla) ja lähteä hevosjahtiin. ONNEKSI Samu antoi hyvin kiinni ja vein sen sisälle. Juuri eilen ostettu loimi oli hienosti varmaan viidessä eri osassa. Hieman otti päähän siinä vaiheessa, mutta lopulta vain nauroin orin tempaukselle ja se hankasi päätään sovinnonhaluisesti olkaani. Ulos ori ei kyllä päässyt enää tänään.

Kilpaura mallikkaasti käyntiin 07.09.2008
Kilpaura on alkanut lupaavasti Samulla, vaikkei yhteistyö sujukaan vielä niin hyvin kuin se voisi sujua. Pojan metkut ovat vielä suurimmaksi osaksi tuntemattomia ja yllättävät aina välillä, mutta ehkä ne joskus oppii tuntemaan ja pystyy jo ennakoimaan. Muuten Samu on ollut mukava hevonen, enkä kadu yhtään sen ostamista. Kapasiteettiä pojalla on vaikka muille jakaa ja se hyppää rohkeasti kaikenlaisten esteiden yli. Olisi tarkoitus alkaa valmentautua, kunhan ehditään.

Estetreeniä 03.09.2008
Takana yksi vapaapäivä, jonka aikana poika on taatusti kerännyt energiaansa. Edessä muutamat kilpailut, joten tänään Samu joutui oikein kunnolla töihin - sekös poikaa hieman kiukututti alkuunsa. Alkutunnista sai ratsastaa poikaa paljon eteenpäin, mutta lopulta se alkoi liikkua tahdikkaasti ja innokkaasti, muttei kuumunut. Hieman kiinnostivat kentän toisella puolella ravaileva tammakaksikko enemmän kuin muutamat pikkuristikot.

Kun päästiin tositoimiin, Samuunkin tuli eloa. Se kuumui alkuunsa niin paljon, että meni läpi 40cm pystyesteen ja kaatoi mennessään toisenkin esteen. Sen jälkeen ravailin ympyrällä niin kauan, että poika rauhoittui ja sitten uusi yritys. Nyt päästiin koko rata hienosti läpi ja yhtäkään pudotusta ei tullut. Esterataa nostettiin metriin ja Samu oli kuin unelma jälleen - tälläinen kun poika aina olisi, menisi niin hyvin. Samu tuntuu lupaavalta ja kuulette meistä taatusti vielä tulevaisuudessa!
Estevalmennus 15.11.2011 (valmentajana Jenza)
Pääsin teitä uudestaan valmentamaan, mikä oli mukava juttu. Olin nähnyt edellisellä tunnilla että teidän yhteistyönne sujui hyvin ja pystyit itse olemaan rauhallisesti selässä, vaikka ori alkoikin kuumeta aina välillä. Ensimmäiseksi teitte itsenäisesti alkuverryttelyt, pyrit saamaan orin kulkemaan taas kuuliaisesti eteenpäin, tietysti rentoutuneena. Kun sait mielestäsi Samun kulkemaan hyvin, aloitettiin taas esteiden ylittäminen. Alkuverryttely hypyt tapahtuivat pääty-ympyrällä olevan kahden ristikon kanssa, nämä korotettiin nopeasti kyllä pystyiksi, korkeutta löytyi vain seitsemänkymmentä senttiä. Tästä jatkettiin tehtävää niin, että suoraan ympyrältä tulisit kaaravella linjalla kaksi estettä kokorataleikkaalla, näin yhdistettäisiin viime tunnin ja tämän tunnin aihe. Tänään aiheena oli hypätä innareita, sekä pienempiä esteitä että saisitte molemmat vaihtelua. Tässä tehtävässä ei tullut teille ongelmia, sait orin menemään linjalle hyvässä temmossa, sekä erittäin hyvässä linjassa. Esteetkin ylititte nopeasti ja tasaisesti. Kun aloitettiin pienen tauon jälkeen hyppäämään innareita, jotka olin sijoittanut maneesin toiseen päätyyn, alkoi orikin kuumeta. Tarkoitus oli hypätä innarit jonka jälkeen taas kokorataleikkaalla kaksi estettä ja siitä ympyrälle kahdelle pystylle. Tässä tehtävässä saitkinjo olla tarkkana teitten kanssa vaikka ne sujuivat teiltä erittäin hyvin, vauhdista riippumatta. Samu alkoi kuumeta, mutta pystyi itse erittäin hyvin selässä rauhallisena ja saitkin oria vähitelleen koko ajan rauhoittumaan. Tätä tehtävää tulitte pari kertaa molempiin suuntiin, hyviin suorituksiin oli mukava lopettaa joten teit itsenäisesti loppu verryttelyt käyttäen puomeja.

Estevalmennus 11.11.2011 (valmentajana Jenza)
Sait kuuntelemaan Samun heti hyvin sinua sisäpohkeen avulla. Ori kulki energisesti ja reippaasti eteenpäin, heti alusta lähtien rentoutuneena. Valmennus aloitettiin kahdella ristikolla jotka olin sijoittanut pitkälle sivulle. Aina kun teillä meni hyvin, niitä nostettiin noin kymmenen senttiä ylös päin. Ensimmäiset hypyt menivät teiltä hyvin, sait orin erittäin selvällä tiellä johdatettua esteelle, hyvässä temmossa jonka takia askeleetkin sopivat väliin. Hypyt olivat ilmavia ja näki että tämä oli oikea estetykki, sillä sen hyppy tyyli oli upea. Valmennuksen edetessä esteitä korotettiin metrikahdenkymmenen sentin korkuiseksikin, aiheena oli ratsastaa linjoja sekä kaarevia teitä. Ongelmia ei teille tullut melkein ollenkaan, vaikka Samu alkoikin loppua kohden kuumeta sait sen hyvin pidettyä aisoissa. Loppi valmennuksesta tulitte pientä rataa, johon oli sijoittanut pari erikoisestettä sekä paljon kaarevia teitä. Radalla teitä kohtasi parikin ongelmaa, ensimmäisenä oli vesimatto mitä ei ensimmäisillä kerroilla millään voitu ylittää mutta pienellä rohkasulla Samu meni senkin lopulta reippaasti, sekä esteiden neljän ja viiden välissä tuli ongelmia tahdin kanssa. Siinä teidän piti tulla rauhallisesti, mutta Samu vain meni eteenpäin kuuntelematta pidätyksiäsi mutta loppua kohden tämäkin parani koko ajan.

Estevalmennus 25.03.2009 (valmentajana vuonis)
Samu oli jo alkutunnista lähtien pirteä ja eloisa oma itsensä. Se liikkui reippaasti eteenpäin – ehkä välillä jopa liian reippaasti ja saitkin pidätellä sitä. Alkulämmittely tapahtui tekemällä voltteja, taivutuksia ja temmon vaihteluja. Näin pyrimme saamaan Samuun hieman lisää kuuliaisuutta. Huomautin sinua myös hieman takakenosta istunnasta ja korjasitkin tämän nopeasti. Menimme vielä muutamia puomeja, jotka olin laittanut pituushalkaisijalle ennen kuin aloitimme hyppäämisen. Pienen käyntitauon aikana olin rakentanut kaikki esteet joita hyppäisimme. Aloitimme noin 40cm ristikolla. Samu alkoi heti kiihdyttää tahtiaan, kun lähestyitte estettä, joten käskin sinua tekemään muutaman voltin ennen esteelle tuloa. Sait orin kivasti rauhoittumaan ja hyppy sujui aika hyvin. Laitoin teidät menemään tämän vielä muutaman kerran ennen kuin nostin estettä vähitellen. Lopuksi se oli 90cm pysty, jonka Samu ylitti kuin leikiten. Seuraavaksi kerroin teille radan jonka tulisitte. Siihen sisältyi yksi ristikko, muutama pysty sekä okseri. Radan alussa Samu alkoi taas kiihdytellä, jolloin neuvoin sinua taas tekemään voltteja. Ori rauhoittui ihmeen nopeasti ja koko loppu rata menikin oikein mallikkaasti läpi. Loppulämmittelyn annoin sinun hoitaa itsenäisesti, mutta tarkkailin silti teidän menoanne ja huomautin hieman taas istunnasta. Kun saan Samua hieman rauhoittumaan esteillä niin lupaavalta näyttää.

Estevalmennus 23.02.2009 (valmentajana liituorava)
Tänään olisi vuorossa valmennus sinulle ja Samulle aiheena aikaratsastus. Kun saavuin maneesiin Samu näytti olevan riehakkaalla tuulella. Aluksi sain pistää teidät menemään koulua, jotta Samu tulisi vähän edes kuuliaisemmaksi. Ja auttoihan se jonkin verran, nyt ori malttoi edes hetken kuunnella. Tein teille aluksi 40cm ristikon, joka ei kyllä ylittynyt kovin nätisti. Samu veti kurvit suoriksi ja tuli aivan liian kovaa laukkaa niin, että seisoi pian esteen keskellä hölmistyneen näköisenä. Kokosin esteen ja nyt kehotin teitä menemään pari volttia ennen estettä. Kyllähän Samu hiukan rauhallisemmin tuli, muttei kyllä kehumisen arvoinen hyppy siltikään. Mietiskelin hetken ja tein teille 80cm pystyn. Samu laittoi korvat höröön nähdessään isomman esteen ja tuli nätin näköistä laukkaa esteelle ja hyppykin oli tosi kivan näköinen. Samu taisi siis suosia vain isoja esteitä. Rakensin teille viiden esteen radan, joka sisälsi pari pystyä ja okseria ja vesimaton. Alkurata meni aika vauhdikkaasti, mutta loppuvaiheessa Samu rauhoittui ja petrasi ja hypyt olivat rauhallisia ja ilmavan näköisiä. Ajallakin olisi pärjätty sijoituksille jos kisoissa oltaisiin oltu. Menitte radan vielä pariin kertaan, hiukan aina esteiden kokoa ja paikkaa muutin. Loppuverryttelyksi tein teille kavalettiradan, joka sujui nyt jo paljon rauhallisemmin alkuun verrattuna. Ratsastit oikein hyvin Samua ja sait sen mukavasti toimimaan!

Ulkoasun, tekstien ja kaiken sislln copyright misery. 2014
Moondance on tysin virtuaalinen talli ja mitn ei ole oikeasti olemassa!