Sawney SEA lopetettiin vanhuuden vaivojen johdosta 12.01.2014 31-vuotiaana.VIRTUAALIHEVONEN

Sawney SEA

Sawney SEA "Sawy" s. 16.6.2007
shetlanninponi, ori kasvattaja Season Ponies
VH02-017-8730 omistaja misery. (Moondance)
102cm, musta Helppo B / 60cm / vaativa (yleis)
Kilpailukalenteri SHLA-II, YLA2

Palkittu 21.11.2011 tilaisuudessa YLA2 palkinnolla pistein 128
Palkittu 30.11.2011 tilaisuudessa SHLA-II palkinnolla pistein 106,5

Sawy on luonteeltaan perusshettis: kiltti, mutta omaa tahtoakin löytyy. Toisinaan sillä on omaa tahtoa turhankin paljon. Ori on utelias ja aina tunkemassa päätään kaikkialle - kirjaimellisesti. Sawy tekee pienestä herkkupalasta mitä vaan ja todennäköisesti sille pystyisi opettamaan samat temput kuin koirille. Suloisesta ulkomuodosta huolimatta sillä on kova kilpavietti ja orimaisuutta. Esimerkiksi jos maastossa joku erehtyy ratsastamaan viereen, niin se on menoa sitten. Eikä ori vauhtiin päästyään malttaisi pysähtyä, vaan kirmaa minkä pienistä ja karvaisista jaloistaan pääsee. Sawyn kanssa tarvitaan myös paljon huumorintajua ja ilman sitä ei varmasti tule mitään. Sen erikoisuuksiin kuuluvat porttien availut ja kiinniottajaa pakoon juokseminen. Se melkeimpä irvistää sinulle ja ravailee lähelläsi, mutta ei anna kiinni.

Hoitaessa Sawy ei aina malta seistä kiltisti paikoillaan, vaan tutkii uteliaana kaikkea ja on tunkemassa päätään aina syliisi. Pidemmän päälle siihen menee hermot ja utelias oripoika on sidottava kiinni, jotta hoitamisesta tulisi jotakin. Harjauksesta Sawy pitää yleensä paljon ja sen kyllä huomaa - poni nojaa harjaan melkein koko pienellä painollaan. Toisinaan orilla on mökötyspäiviä, eikä se edes esitä nauttivansa harjauksesta, vaan mulkoilee hoitajaansa kulmien alta vihaisesti. Sawyn kaviot nousevat helposti ilmaan - tosin pienestä koosta johtuen kavioiden putsaus on ihan tarpeeksi hankalaa muutenkin. Sawy on helppo satuloida, tosin joskus orin tekee mieli ihan kiusaksi pullistella niin paljon kuin pystyy. Suitsia laittaessa se yrittää esittää kovista ja nostaa päänsä taivaisiin - hölmö poni ei tajua, että hoitaja ylettyy silti laittamaan suitset ilman ongelmia. Yksi asia on, mistä Sawy ei todellakaan pidä - kaikkien rakastama peseminen! Kun viet orin pesupaikalle, toivot, että olisit ottanut mukaan sadetakin. Sawy ravistelee jo pelkästä ajatuksestakin, että joutuu pesulle. Kun pieni poni jotain päättää, sen päätä ei saa kääntymään millään. Paitsi ehkä herkkupalalla tai kahdella.

Ratsastaessa Sawy on niin oma itsensä - toisinaan kuljetaan nätisti ja joskus ei kuljeta mitenkään päin. Sawy osaa perusasiat ratsastaessa ja tuntuu olevan nopea oppimaan lisää. Orilla ei ole miellyttävät askeleet istua, mutta pian niihinkin tottuu jos osaa rentoutua. Käynti on melko nopeaa, joten saa tehdä hieman töitä, että saa orin kulkemaan hidasta käyntiä. Ravi on erittäin näyttävä ja inhottava istua. Tuntuu, että siinä pomppii kaksi metriä ilmaan joka askeleella. Laukka pitää saada pyöreäksi ja eteenpäin kulkevaksi, jotta siitä tulee keinuhevoslaukkaa. Kouluratsastus on Sawyn laji ratsastuksen suhteen. Kuten sanottu, ori ei anna mitään ilmaiseksi, mutta ilahduttaa kovan työn jälkeen kulkemalla nätisti. Huonoina päivinä töitä tosin saa tehdä hiki hatussa. Ori lämpenee hitaasti ja koulua vääntäessä jumppaaminen on tärkeää aluksi. Vauhtiin päästyään sitä voisi luulla hienoksi kouluponiksi! Esteillä poni on ehkä itsepäisin. Kuski saa tosissaan punkea ponia eteenpäin, jotta se edes ylittää esteet kunnolla, eikä laahaa jalkojaan ja pudota jokaista puomia. Toisinaan Sawy saattaa innostua ja silloin kuljetaan vauhdilla ja hienosti. On ihan normaalia, että ori lähestyy estettä hyvin ja on melkein jo hyppäämässä, kunnes päättääkin löydä jarrut pohjaan ja löydät itsesi esteen toiselta puolelta. Sen jälkeen Sawy irti päästyään ravailee kenttää ympäri ja melkeimpä irvistelee sinulle. Maastossa ori on kovin reipas. Innostuessaan heittelee pukkeja tai laukkailee minkä pienistä jaloistaan irti pääsee. Näin käy erityisesti sillon, kun toinen ratsukko erehtyy tulemaan orin viereen ravissa tai laukassa. Sen jälkeen Sawyä ei pidättele mikään. Joskus maastoillessa ori saattaa pysähtyä yhtäkkiä ja päättää, että hei, ei tämä olekkaan enää kivaa. Sen jälkeen kuski saa taas tehdä kaikkensa jotta poni etenisi. Autoja tai liikennettä ei pelkää, mutta itsepäisyyden puuskissaan saattaa pelästyä pienintäkin rasahdusta ja nähdä pieniä vihreitä miehiä kaikkialla.

Ajaessa Sawy on parhaimmillaan, mutta vain jos on hyvä päivä. Joskus ori on rasittava ajaa, kun se on niin laiska ja painaa ohjille minkä jaksaa. Toisinaan taas mennään niin haipakkaan että naapurin sedän ravihevosia pelottaa. Mutta onnesta Sawylla on enemmän hyviä päiviä, jolloin se on kevyt ajaa ja tottelee pientäkin pidätettä. Sawyn kanssa pitää olla tarkka ettei painosta liikaa tai se nostaa helposti laukan. Monitoimiponinna tältä orilta sujuu niin valjakkoajo kuin ihan ravihommatkin. Raviradoille sitä ei silti ole koskaan yritetty vaan ihan omaksi iloksi käymme säikyttelemässä niitä oikeita ravihevosia. Valjakkoajo sujuu niin yksin kuin kaverinkin kanssa. Sawy on siinä mukavan pikkutarkka ja kääntyy reippaassakin vauhdissa.

Taluttaessa poika köpöttelee aina hieman taluttajaa taaempana, kuin seuraisi johtajaansa. Tai sitten syy on siinä, että sieltä on helpompi päästä vapaaksi ja heinien kimppuun. Vierellä tai edellä Sawy kulkee tahmeasti. Tämä on yksi orin oudoista tavoista.. Mikäli riimunnarun päässä on pieni tyttö tai poika, ponista tulee erittin säyseä ja se kulkee nätisti jopa vierellä. Tarhaan päästyään ori on heti kiskomassa heinille tai muuten vain lähtee salamana pukkilaukalle. Naru kannattaa irrottaa ajoissa tai saat juosta pienen ponin perässä pitkin mutaista tarhaa. Tarhasta ori antaa kiinni vaihtelevalla menestyksellä. Harmi että suurimman osan ajasta se ei anna kiinni. Paitsi jos osaat oikeat temput - otat vain herkkupaloja mukaan ja mikäli ne eivät tehoa, ns. 'unohdat' orin ja haet muut hevoset sisään. Sen tehdessäsi Sawy alka hirnumaan onnettomana ja antaa kiinni.

Muiden hevosten seurassa Sawy tuppaa isottelemaan - se ehkä kuvittelee olevansa isompi, mitä oikeasti on. Todennäköisesti muut hevoset varmaan nauravat sille, mutta se ei tunnu pientä oripoikaa haittaavan. Jos Sawyn laittaa vanhemman orin seuraan, niin se pian ymmärtää paikkansa ja on melkoisen nöyrää poikaa.


Sukutaulu ja -selvitys

i. CRS Troubadour
  Ch, VVJ-II KTK-III
ii. Double-O-Seven
  VVJ-II, KTK-III, Ch
iii. CW Phoenix
  VIR MVA Ch, KTK-I
iie. SLY Ensisuudelma
 
ie. Brimstone's Rebecca
  VVJ-III
iei. Belou
  evm
iee. Brimstone's Regina
  evm
e. Elysé Pandora
  vanhat sivut, vs. 18 720V€
ei. Dionysos Yave
 
eii. CW Sugar Ray
  VIR MVA Ch, KTK-II
eie. Daniela v. Faraway
  KRJ-III
ee. SMH Double Sweetie
 
eei. SMH Double Platinum
 
eee. CRS Brigida
 

Belou on yksi Brimstone's Studin hienoimmista jalostusoreista ja sillä onkin lähes sata jälkeläistä. Belou on itse kisannut Englannissa menestyksekkäästi esteitä ja hypännyt yksittäisenä parhaimmillaan 85cm. Luonteeltansa ori on nöyrä ja yhteistyöhaluinen, sekä todella kiltti. Belou periytti jälkeläisilleen hyvää luonnetta, rakennetta ja estelahjoja.

Brimstone's Regina on vain 95cm korkea tamma. Se on valjakkopainotteinen ja menestynyt kyseisessä lajissa hienosti. Luonteeltansa Regina on ponimaisen itsepäinen, mutta kuitenkin kiltti. Itsepäinen luonne aiheutti välillä ongelmia kilpakentillä, sillä jos Reginaa ei huvittanut työnteko, niin se kulki huonosti. Jälkikasvua Reginalla on kuusi kappaletta.Jälkikasvu

o. Moons Million Light s. 24.03.2009 Ch, KTK-II
o. Charley v. Moons s. 28.04.2012
o. Sawoya v. Moons s. 15.10.2012


Päiväkirja ja valmennukset

Ponipojan paha päivä 11.11.2011
Tänään on maaginen päivä (11.11-11), mutta valitettavasti Sawneyn osalta ei ollut. Se oli harvinaisen ärsyttävällä päällä ja aamulla heti livahti karsinastansa ulos, kun erehdyin ajattelemaan "jätän oven vain sekunniksi auki ja käännän selkäni hetkeksi". Aamujumppana juoksin Sawyn perässä pitkin pihaa ja kun lopulta sain sen kiinni, poika pääsi takaisin karsinaansa miettimään tekojansa. Todellisuudessa ajattelin rääkätä sitä tänään selästä käsin ja en ottanut riskiä että energinen ori karkaisi tarhastansakin.

Kun olin vienyt muut ulos, laitoin Sawyn kuntoon ja talutin maneesiin. Taivaalta satoi taas kissoja ja koiria nimittäin. Sawyä kiukutti taas kaikki ja alkuverryttely oli melkoista tahkoamista. Sain jatkuvasti huomauttaa, että orin olisi syytä liikkua itse, eikä odottaa että potkin sitä jatkuvasti eteenpäin. Tänään väänsimme oikein kunnolla koulua, pohkeenväistöjä, hidastuksia, pysähdyksiä ja mitä Sawy nyt osasikaan. Lopputunnista - muutaman pukittelun, pysähdyksen ja täyskäännöksen, sekä kiroilevan ratsastajan jälkeen - Sawy kulki omalla moottorilla, pehmeästi ja oikein kivasti muutenkin. Loppukäyntien ajan uhmasin sadetta ja lähdin köpöttelemään maastoon - Sawy oli sen ansainnut. Kerrankin mentiin maastossakin rauhallisesti. Sawy-raukalla oli energia aivan loppu. ;)

Sawyn kuulumisia 02.11.2011
Sawney on muuttanut taas turvallisesti Suomen kamaralle meille Moondanceen. Poika on lihonut ja lepäillyt pääasiassa. Nyt olisi tarkoitus aloittaa kova kuntokuuri (myös ratsastajan!) ja laitella Sawy takaisin kilpakuntoon. Sijoituksia pitää kahmia vielä rutkasti ennen laatuarvosteluita. Eilen treenasin pitkästä aikaa ravikärrieltä ponia ja se meni kovaa. Ehkä asiaan vaikutti se, että naapurisedän suomisravuri kiersi myös radalla. Sawy-raukka yritti pysyä toisen perässä aika säälittävin tuloksin. Taisimme aiheuttaa myös oikealle ravurille alkuunsa pieniä sydämentykytyksiä, sillä jostakin syystä se on aina pelännyt raviponeja. Kuitenkin, Sawy kulutti varmasti valtavan määrän kaloreita juostessaan rataa ympäri minkä jaloistansa pääsi. Tästä se kuntokuuri lähtee!

Hieno Sawy-poika 23.4.2008
Sawy on ollut aivan uskomattoman loistava kilpahevosena. Se on kahminut sijoituksia enemmän kuin monet hienot puoliveriset tallilla. Suoraan sanottuna en olisi koskaan sitä uskonut. Ori on kuitenkin edelleen haastava ratsu, mutta yhteistyö on alkanut sujumaan pikku hiljaa paremmin. Ehkä joskus Sawy uskoo mitä pyydän siltä kyseenalaistamatta jatkuvasti auktoriteettiäni. Laatuarvostelut alkavat häämöttämään pian edessä, jos ori jatkaa tätä linjaa. Palkintokaappiakin pitää pian laajentaa! :D

Kilpauran oikeaa aloittelua 5.11.2007
Sawyn kanssa on kilpauraa jo aloiteltu ja ori on pärjännyt ihan mukavasti. Se ei ole luonteeltaan enään ihan niin ärsyttävä kuin ennen oli (ehkä se on aikuistunut?!), mutta on sillä silti pysynyt pilke silmäkulmassa. Sawy on nauttinut kilpakentillä esiintymisestä, mutta myös tammat ovat orhia alkaneet kiinnostamaan. Muutama kilpasuoritus onkin mennyt penkin alle, kun Sawy on keskittynyt kentän laidalla oleviin tammoihin, eikä selässään istuvaan ratsastajaan. Näyttelyissä ei olla kierretty, mutta pitäisi ori sinnekin taas viedä tutustumaan. Toivottavasti siellä menisi paremmin kuin ensimmäisissä näyttelyissä. En täysin vielä luota Sawyn käyttäytymiseen julkisilla paikoilla.

Sawyn ensimmäiset kilpailut 2.7.2007
Sawysta on tulossa kovaa vauhtia jo iso poika. Ori osaa olla kaikkien riesana ja muilla hevosilla tuntuu menevän hermot poniin, joka näykkii kevyesti ja hyppii ja pomppii ja varastelee kaikkea. No, tänään olikin ensimmäiset kilpailut. Leikkimieliset näyttelyt tosin... Oli täysi työ saada ori kuljetusautoon ja sieltä pois suurinpiirtein yhtenä kappaleena. Lopulta pääsimme kilpapaikalle ja sielläkin trailerista pois. Sawylle oli sielä kaikkea uutta ja pelottavaa tutkittavaa, mutta ori oli yllättävän rauhallinen. Mitä nyt hyppi ja pomppi taas, sekä iskoi koko ajan takistani, kuten aina. "Lopeta Sawy!" kuului suustani usein. Moni naureskeli meidän pojalle. Sawylle loppuharjaus ja eikun kehään! Kehän laidalla onnesta oli tuttu ja turvallinen Sissi pitämässä seuraa, joten Sawya ei pelottanut paljoa. Ori kulki suhteellisen nätisti, mutta voi että nolotti, kun ori otti tuomarin takista kiinni ja kiskoi sitä aikansa. "Leikkisä poika teillä. Hyvä rakenne, mutta turhan iso pää", tuomari sanoi ja mielessäni naureskelin meitin isopäiselle pojalle. Sawy tuntui loukkaantuvan ja alkoi heti katsella muualle. Lopulta saatiin titteli 'Näyttelyn pullaponein' ja päivä oli pulkassa. Sawy nukahti heti kotiin päästyä. Rankka päivä pojalle, mutta ihan hyvin meillä meni! Tosin en tiedä oliko titteli kovin kehuttava..

Sawy tulee kotiin 26.6.2007
Varsa sai nimekseen Sawney SEA ja tuntui luonnolliselta kutsua sitä Sawyksi. Todennäköisesti sille muotoutuu vielä tuhat uutta lempinimeä, kuten rakkaalla lapsella pitääkin olla. Kasvattaja lähti tänään aamusta ajamaan meille Couvertiin ja odotin malttamattomana että milloin uusi tulokas saapuu. Kaukaa jo kuulin kovaa pauketta ja pihaan kaartoi kuljetusauto. Sawy ilmoitti itsestänsä kolinalla ja potkimisella. Kasvattaja lastasi nopeasti orin ulos trailerista ja Sawy hirnui heti. Moni hevonen vastasi sille hirnuntaan. Kai se huusi "Täällä minä olen, tallipihan kovin poni!". Vein Sawyn karsinaan heinien kera ja se jäi sinne tutkimaan uusia tuoksuja ja paikkoja uteliaana. Tein kasvattajan kanssa tarvittavat paperit ja hän toivotti onnea minulle. Sitä todennäköisesti tulisin tarvitsemaan!!

Pieni orivarsa syntyy 16.6.2007
Odotin kuin kuuta nousevaa että valitsemastani yhdistelmästä syntyisi pieni shetlanninponivarsa. Toiveena oli tamma, mutta myös ori kelpaisi. Eräänä päivänä kasvattaja soitti ja ilmoitti että oli syntynyt oikein terhakka pieni orivarsa yöllä. Olin sieltä mieltä että kasvattaja ei kertonut kaikkea vaan kuullosti hieman vaikealta. Pakkasin seuraavana päivänä lähdin malttamattomana katsomaan vauvaa.

Karsinassa makasi pieni tumma mytty, jonka pian erotin pienen pieneksi varsaksi. Ääniä kuultuaan varsa kampesi heti ylös ja aloitti haparoivan riehumisen ympäri karsinaa. Se oli melkoisen säälittävä näky, sillä jalat eivät täysin kantaneet ja vauhtia silti löytyi. Varsa tuli minuakin katsomaan ja nappasi heti tukastani kiinni. Seuraavaksi se meni emänsä kimppuun hieman kovaotteisesti, jolloin emä joutui komentamaan varsaa. "Se todella on terhakka poika... Todennäköisesti perinyt isänsä puolelta aktiivisen luonteensa", kasvattaja kertoili. Kerroin ettei se haittaa, kyllähän shettisten pitää olla joskus hieman rasittavaksi asti aktiivisia. Maltoin tuskin lähteä kotiin illalla. Pitäisi vielä hetki odottaa että varsa pääsisi meille asumaan!
Estevalmennus 23.11.2011, valmentajana Saila
Heti alkutunnista Sawy tuntui yhteityöhalukkaalta ja lämmittelyyn ei kulunut ihan niin kauaa aikaa, kuin viime kerralla ollessani valmentamassa tätä poniherraa. Alkuun misery teki orin kanssa siirtymisharjoituksia ja laukannostoja. Sawy kulki kauniisti kuolaimella ja esteet nähdessään se nosti korvat pystyyn ja esitteli steppauskuvioitaan. Pystytin maneesiin aluksi vain kaksi matalaa kavalettia. Käskin lähestyä molempia rauhallisesti ravissa. Sawy hyppäsi ensimmäisen esteen yli reippaasti, mutta heti esteenjälkeen se nosti laukan. Misery pidätti kuitenkin heti ja ori laski raville. Seuraavalle esteelle lähestyminen näytti hyvältä, mutta ori teki stopin juuri ennen estettä. Käskin lähestyä estettä uudelleen ja näyttää, kuka oikeasti määräsi. Lähestyminen näytti taas hyvältä, mutta pian ori alkoi näyttää merkkejä mahdollisesta kieltämisestä. Misery kuitenkin näpäytti raipallaan orin takapuoleen niin, että pölähti ja hieman hämillään Sawy hyppäsi ensimmäisen esteen yli. Toinen este ylitettiin samalla kaavalla. Pian misery sai Sawyyn vauhtia ja kiellot alkoivat vähenemään. Esteiden hyppääminen alkoi loppua kohden sujua ja ori näytti jopa hieman nauttivan siitä.

Kouluvalmennus 16.11.2011, valmentajana Saila
Heti alkutunnista käskin miseryn nostaa jalustimet Sawyn kaulalle ja ohjaamaan orin ympyrälle. Hioimme aluksi miseryn istunnan kuntoon, vaikka se olikin lähes virheetön. Kun pienet virheet oli korjattu, ohjasin kaksikon takaisin uralle ja käskin laskemaan jalustimet. Aloitimme heti reippaan ravityöskentelyn ja volttien teon. Aluksi Sawy viskeli päätään hieman närkästyneen oloisesti mutta pian ori taipui kuolaimelle ja kuunteli miseryn pienimpiäkin apuja. Laukannostojen kanssa misery joutuikin tekemään hieman enemmän töitä. Sawy ei millään olisi tahtonut nostaa laukkaa ja kun se vihdoin nousi, se oli väärä. Käskin ratsukon ympyrälle, jolla oikea laukka vihdoin nousi, ja niin nousi muutaman kerran myös Sawyn peräpää. Huvittavan pukkiesityksen jälkeen valmennus saattoi jatkua. Lopuksi ratsukko ratsasti Helppo B:n ohjelman ja heittelin heille kommentteja ja ohjeita aina väliin. Teiden kanssa neuvoin olemaan hieman tarkempi, pieniä oikomisia oli huomattavissa. Sawy työskenteli koko tunnin reippaasti, lukuun ottamatta laukannostossa ilmenneitä vaikeuksia.

Estevalmennus 12.11.2011, valmentajana Pierre
Leudon pakkasen takia Sawney SEAn ja misery.n estevalmennus siirrettiin maneesin suokiin. Sawy-niminen shetlanninponiori oli minulle täysin uusi tuttavuus ja taisipa herra olla ensimmäinen valmentamani shettis. Raahatessani estetolppia ja puomeja keskemmälle kenttää, misery. otti Sawyn kanssa pidätteitä, peruutuksia ja tempon vaihteluita molempiin suuntiin. Kokosin maneesiin muutaman yksittäisen esteen, sekä yhden kolmen esteen sarjan. Päätin tarkastella Sawya ensin yksittäisillä esteillä, jotta saisin selkeän käsityksen orin hyppytyylistä ja mihin seikkoihin voisimme paneutua paremmin.

misery. ohjasi ylienergisen orin kohti matalaa kavalettia. Ori hörisi ja pörisi suuntaan jos toiseenkin eikä suorasta tiestä voitu uneksiakaan. misery. otti orin nopeasti hallintaan ja sai suoristettua tämän ennen hyppyä. Itse hyppy näytti kivalta ja vaivattomalta niin ratsulle kuin ratsastajallekin. Tie jatkui suorana heti hypyn jälkeen ja orikin näytti enemmän ryhdistyneeltä kuin valmennuksen alusssa.

Ratsukko otti vielä muutaman lämmittelyhypyn kunnes siirryimme kolmoissarjalle. Sawy kuunteli ratsastajansa apuja ja laukka pyöri hyvin vieden kaksikkoa vaivattomasti eteenpäin. Ratsukko suuntasi sarjalle hyvin pyörivällä laukalla. Pieni pidäte ennen estettä ja ponnistus. Laukka-askel, ponnistus, laukka-askel ja ponnistus viimeiselle esteelle. Sawy näytti huikeaa osaamistaan ja avut näyttivät uppoavan orin paksuun kalloon kepeästi.

misery. vaihtoi suunnan ja ravasi ennen sarjan uusimista. Sawy näytti innostuksensa muutamalla näyttävällä rodeapukilla. misery. oli kuitenkin valmistautunut omapäisen orin metkuihin ja sai tilanteen nopeasti haltuunsa. Ratsukko suuntasi sarjalle lennokkaassa, mutta käsissä pysyvässä laukassa. Sawy kohotti takapäätään useaan otteeseen ennen ensimmäistä estettä, ryhdistäytyen viimeisillä askelilla. Ponnistus ei tuottanut päänvaivaa ja ratsukko jatkoi sulavasti kohti toista estettä. Lennokas ponnistus ja sulava laskeutuminen, miten helpolta se näyttikään maasta käsin. Viimeiselle esteelle Sawy ponnisti turhan kaukaa, muttei hipaissut ylintä puomia. Ratsukko jatkoi sulavasti etenemistään.

Loppulämmittelyksi ratsukko otti muutaman yksittäisen esteen, joiden kanssa kaksikko pärjäsi upeasti. Sawy näytti kyntensä esteponina ja misery. näytti osaavansa hallita myös omapäisen ponin. Viimeisten esteiden jälkeen ratsukko alkoi ottamaan loppulämmittelyitä ravissa. Suuntaa muutettiin muutaman kerran ja voltteja ja poistumisia uralta tehtiin ahkerasti ennen käyntiin ja vapaille ohjille vaihtoa.

Kouluvalmennus 16.6.2008, valmentajana Veera
Nousit selkään ja lähdittte kävelemään uraa pitkin. Otimme heti ohjat ja aloimme työstää ponia käynnissä muotoon päin. Se oli hyvin jäykkä niskasta, eikä millään olisi antanut periksi. Teitte vähän ympyröitä samalla. Sitten heti, kun Sawy vähän antoi niskasta periksi nostimme ravin ja teimme hetken ympyröitä antaen ponin tasaantua. Sitten teimme samaa ravissa korjaillen samalla omaa istuntaasi. Ravi näytti aika hirveältä ja uskoin, miltä se tuntui. Näki kuitenkiin, että olet stunut siellä ennekin, sillä osasit myödätä aika hyvin Sawyn liikkeitä. Ravissa saatiin poni taipumaan aika näyttävästi kiemuroilla, joten jatkoimme laukkaan. Täällä sama juttu. Hiukkasen pyörivämpää laukkaa olisin halunnut, mutta saatiin me poni menemään näikin. Ja hups vaan, kello oli jo niin paljon, että piti lopettaa. Loppuravit ja käynnit otitte tekemällä ympyröitä.

Estevalmennus 10.9.2007, valmentajana Fiia
Ratsastaja odotti maneesissa ja oli jo itse verrytellyt Sawneyn. Aloitimme tekemällä puomiharjoituksia kaikissa askellajeissa. Sawney kolisteli eikä olisi jaksanut nostella jalkojaan. Käskin ratsastajaa ratsastamaan paremmin ja antamaan raippaa jos Sawney ei kuuntele tarpeeksi. Sen jälkeen puomit sujuivat oikein hyvin. Tein muutaman pienen ristikon pitkälle sivulle ja ensin ratsastaja tuli ne ravilla. Sawney alkoi taas kiukutella ja kielsi, mutta ratsastaja ymmärsi heti komentaa sitä. Ratsukko pääsi hyvin ristikoiden ylitse, joten korotin ne pystyesteiksi ja käskin tulemaan laukalla kumpaankin suuntaan. Sawney innostui ja muutaman pukin jälkeen hyppäsi hienosti esteet. Tämä riitti tältä päivältä, ettei rasiteta nuorta ponia liikaa.

Ulkoasun, tekstien ja kaiken sislln copyright misery. 2014
Moondance on tysin virtuaalinen talli ja mitn ei ole oikeasti olemassa!