Braavatar lopetettiin loukkaantumisen vuoksi 15.1.2013 16-vuotiaana. Tara riehui tarhassa tuttuun tapaansa kaverin kanssa. Se pukittaessa onnistui saamaan jalkansa putkiaidan väliin ja kaatui pahasti murtaen jalkansa. En ikinä unohda sitä kammottavaa ääntä, mikä kuului jalan murtuessa. Matkalla tarhaan soitin eläinlääkärin, joka lupasi tulla heti paikalle. Tara makasi hiljaa maassa koko sen ajan ja piti päätänsä sylissäni. Istuin kylmässä lumessa, enkä enää edes välittänyt kylmästä. Peittelin Taran loimella. Eläinlääkäri saapui puoli tuntia myöhemmin ja lopetti kauniin tammani syliini. Tara oli ehdottomasti yksi upeimmista suomenhevosistani ja sen elämä loppui aivan liian varhain. Nuku rauhassa, upea tammani.VIRTUAALIHEVONEN

Braavatar

Braavatar "Tara" s. 27.11.2007 (ikääntyminen)
suomenhevonen, tamma kasvattaja griss
VH04-018-3775 omistaja VRL-01080 (Moondance)
154cm, rautias Vaativa B / 90 cm (koulu)
Kilpailukalenteri KRJ-I, YLA2, KTK-III, Vir Mva Ch, SLA-II

Jälkeläisluokka C VRS:n jalostusarvostelussa
Palkittu 15.12.2012 tilaisuudessa palkinnolla SLA-II pistein 81
Palkittu 15.03.2012 tilaisuudessa palkinnolla KRJ-I pistein 102
Palkittu 05.12.2011 tilaisuudessa KTK-III palkinnolla pistein 69
- Hyvät tyypit, hyvässä kunnossa, pitkä lautanen, hieman hentoluiset jalat, etuvuohiset pystyt.
- Erittäin hyvät leimat, kevyt. Hyvä runko sekä etujalkojen asennot. Loiva lapa, jyrkästi laskeva lautanen. VTJ käyrä kinner.

Braavatar, tuttujen kesken vain Tara, on hyvinkin persoonallinen ja tammamainen. Se osaa kyllä käyttäytyä hienostikin ja on rauhallinen tapaus. Sen kanssa voi puuhailla kuka tahansa ja selkäänkin uskaltaa laittaa ihan pieniäkin. Kuitenkin Tara on lähinnä kokeneiden ratsu - se osaa tehdä kaikkea, mutta aina ei neitiä huvittaisi. Se kuumenee myös helposti ja silloin Tarasta tulee varsinainen jyrä. Esteet sujuvat yleensä hyvin ja kapasiteettiä neiti omistaa, mutta se alkaa helposti säheltämään ja silloin putoaa puomeja kiitettävästi. Koulu on Taran alaa - se osaa kulkea hienosti ja on kevyt ratsastaa, jos neidin laittaa töihin oikeasti. Hoitaessa Tara koettelee hoitajan hermoja kaikilla mahdollisilla tavoilla. Se on kuitenkin kiltti, eikä tarkoita koskaan mitään pahaa. Taralla on myös suuri ego - sen alueelle ei sen takia tunnu mahtuvan muita hevosia. Neiti alkaa heti pomottelemaan muita, myös itseään paljon isompia oreja. Taran temput oppii helposti tuntemaan ja sen kanssa kärsivällisyys on todellakin valttia.

Hoitaessa Tara on kiltisti sanottuna vain haastava. Kiltti se toki on, mutta myös äärimmäisen rasittava, jos tamma sille päälle sattuu. Satulan nähdessä se alkaa pullistelemaan jo valmiiksi ja onkin siinä oikea mestari. Vyön saa juuri ja juuri kiinni maasta käsin. Kuolaimia ei haluaisi millään ottaa suuhun, mutta pieni kielestä kutittelu auttaa asiaa kummallisesti. Tara tykkää kaikesta saamastaan huomiosta ja tekeekin kaikki temput pilke silmäkulmassa. Pahaa se ei tarkoita ja on todella kiltti tamma. Kaviot nousevat yleensä hienosti ylös ja laskeutuvat yhtä hienosti kesken putsauksen. Saa todella varoa varpaitansa, sillä Tara ei ole ihan pieni hevonen. Päättäväisesti kun pitää kaviot ylhäällä, neiti huokaisee ja ymmärtää, ettei sinun kanssa pelleillä. Sillä on myös paha tapa kaataa harjakori ja heitellä harjat ympäri karsinaa. Se todellakin testaa hoitajansa kärsivällisyyttä ja jos sitä löytyy, palkinnoksi saat paljon hellyyttä Taramaiseen tapaan. Eli toisin sanoen, neiti tökkii sinua turvallaan, kyhnyttää päätänsä käteesi (ja joskus niin voimakkaasti, että saatat lentää hienosti seinää päiten) ja saattaa antaa märän pusun naamallesi.

Ratsastaessa neidillä riittää energiaa vaikka muille jakaa. Se kuumuu helposti osaamattomissa käsissä, mutta kokenut ratsastaja saa Taran pienellä vaivannäöllä tanssimaan hienosti kentällä. Kuumuessaan Tarasta tulee varsinainen jyrä. Kouluratsastus on neidin alaa. Se osaa kulkea kevyesti ja pienillä avuilla. Tammalla riittää liikettä vaativiin luokkiin ja se jaksaa keskittyä hienosti koulukiemuroiden hiomiseen. Kuten sanoin, se kyllä osaa, mutta harvoin viitsii. Alkuunsa pitää testata, että onko kuski tosissaan vai pystyykö tunnilla luistamaan. Napakat ja herkät otteet saavat Taran tajuamaan, että nyt on kuski tosissaan - silloin Tarasta tulee kuin eri hevonen. Se on nöyrä ja kuuliainen, sekä yritteliäs. Esteillä kuumuu kovin helposti ja alkaa säheltämään - silloin putoaa puomeja nöyryyttävän paljon. Jos Taran saa pysymään rauhallisena, se hyppää taitavasti esteratoja. Neidillä on taitoa esteille ja sillä on hyvä hyppytyyli, kunhan se vain jaksaa nostella jalkojansa. Maastossa tammasta löytyy poweria. Se pysyy ihme kyllä kohtalaisesti käsissä ja vain harvoin lähtee viemään. Silloinkin yleensä vain, jos erehdyt laukkaamaan kotio päin. Muuten on aika reipas ja saattaa pelätä kaikkea mahdollista. Tara ei siis ole ihan kokemattomien maastoratsu.

Kilpailupaikalla Tara osaa onneksi käyttäytyä. Taramaiset temput jäävät aika minimiin, mutta eivät katoa kokonaan. Traileriin tammalla on aina kauhea hinku ja sen on päästävä heti ensimmäisenä. Jos kopissa on toinenkin hevonen, neidin on pakko kertoa että hän on pomo ja toisella ei ole sananvaltaa. Kuljetuksen ajan Tara onneksi keskittyy heinien mutustelemiseen, eikä yleensä jaksa ärhennellä toiselle. Kilpapaikalla Tara käyttäytyy rauhallisesti, eikä turhia hosu vieraassakaan paikassa. Suoritukseen Tara keskittyy yleensä hienosti ja jättää pelleilyt verryttelyyn tai kokonaan kotikentille.


Sukutaulu ja -selvitys

i. Pohjolan Kelmi (kilpailut!)
  YLA2, Vir Mva Ch, KTK-III
ii. Korennon Kasvoton
 
iii. Suhinan Askeltaja
 
iie. Selman Kasvattityttö
 
ie. Viljamäen Enni
 
iei. Kuujärven Juhlija
 
iee. LS Vilppu
 
e. Croisoksen Bimboliina
 
ei. Rattopoika KIM
 
eii. Aakuun Touko
 
eie. Nipottaja
 
ee. Croisoksen Pikkulikka
 
eei. K Himokäyttäjä
 
eee. Tähti-Tyttö
 


Jälkikasvu

o. Moon Jesperi s. 16.3.2009
t. Moon Traumatyttö s. 07.07.2010 Vir Mva Ch, KTK-III
t. Moon Britta s. 17.11.2011
t. Moon Paulatar s. 30.12.2011


Päiväkirja ja valmennukset

Tara-mamman kuulumisia 26.2.2012
Tara on kerännyt hienosti jo sijoitukset kouluratsastuksesta kasaan, joten se on jäänyt viettelemään puolieläkettä. Tamma on ollut oikein mielissään, ettei sen tarvitse kiertää enää kilpakenttiä vaan se saa keskittyä olennaiseen - syömiseen! Ilkeä omistaja laittaa silti Taran nelisen kertaa viikossa töihin, ettei taidot ruostu ja vatsa palaa takaisin entiseen muotoonsa. Taran kaksi varsaa, Traumatyttö ja Jesperi, ovat pärjänneet emänsä tavoin upeasti kilpakentillä. Eritoten olen ylpeä Jesperistä, joka jäi meille Moondanceen!

Joululäskit liikkeelle 25.12.2009
Tarakin joutui tänään töihin ja kaikki jouluna mässätyt herkut kuluivat hetkessä pois. En osaa sanoa, kummalle tuli enemmän hiki koulutreenissä, mutta kummallakin se hiki virtasi. Tänään treenattiin pohkeenväistöjä ja avotaivutuksia ja kaikkea tylsää. Tara piristi tosin kouluvääntöä keksimällä kaikkea tyhmää, kuten nurkassa vaanivien mörköjen pakenemista ja täyskäännöksiä. Loppuen lopuksi neiti luovutti temppuiluista ja kulki nätisti ja teki kaiken mitä pyysin mukisematta. Tunnin jälkeen keitin itselleni lämmintä kaakaota ja Tara sai muutaman porkkanan, sekä fleeceloimen niskaansa. Ei pieni herkuttelu haittaa, eihän?

Uusi koti, uudet kujeet 17.02.2009
Tara sai tänään papereihinsa uuden omistajan ja kahdeksan aikaan aamulla lähdin ajamaan kohti Moondancea uusi hevonen trailerissa. Taran entinen omistaja kertoi kauhutarinoita ja varoitteli kovasti tamman tempuista. Hieman mietin, että mitenköhän meillä lähtee menemään. Matka Moondanceen kesti viitisen tuntia. En uskaltanut pysähdyspaikoilla ottaa tammaa trailerista, sillä epäilin ettei sitä saa enää takaisin sinne tai neiti pääsee karkuun. Juotin kyllä aina välillä ja Tara joi ahnein kulauksin joka kerta vesiämpärin tyhjäksi. Se oli myös puolessa välissä matkaa tuhonnut heinäverkon, mutta onneksi olen tottunut sellaiseen - mukana on kolme varaverkkoa. ;) Jotain olen sentään oppinut.

Moondanceen pääsimme hyvissä ajoin päivällä. Pyysin heti tallityttöä avuksi, sillä en halunnut Taran pääsevän karkuun. Irrotin neidin riimunnarun ja tallityttö laski lastaussillan varovasti alas. Tara painoi heti pakin päälle ja peruutti vauhdilla - onneksi olin varautunut siihen, eikä otteeni riimunnarusta kirvonnut. Taluttelin tammaa ympäri pihaa ja se alkoi heti uhoamaan hevosille tarhassa. Ne katsoivat kummissaan tuota uutta tulokasta, jonka ego oli silmänräpäyksessä täyttänyt koko tallipihan. Tara pääsi hetkeksi tarhailemaan (kauaksi muista ja ehdottomasti yksin!) ja hain sen hyvissä ajoin sisälle. Ilta sujui rauhallisesti, enkä päässyt vielä näkemään Taran temppuja. Enköhän pääse niihinkin vielä tutustumaan - ja varmasti aika piankin.
Kouluvalmennus 27.11.2011 (valmentajana Saila)
Tara käveli leppoisasti kentällä, tamma oli hyvin yhteistyöhaluisen näköinen. Siihen asti kunnes keräsit ohjat käsiisi. Tamman olemus muuttui heti, se yritti oikoa kulmissa ja koitti hidastella tahattoman paljon. Ratsastit kuitenkin tammaa kunnolla eteenpäin, ja tamma alkoikin jo taipua siihen että se ei pysty pomottamaan sinua. Aloititte lämmittelyn tekemällä voltteja, ja näiden lisäksi teitte vielä taivutuksia. Tara alkoi taipua hyvin ja pääsitte siirtymään seuraavaan asiaan. Jatkoitte etenemistä ravissa, teitte vielä muutaman voltin jonka jälkeen aloit kokoamaan tammaa kunnolla allesi. Aloititte tekemään temponvaihteluita ravissa. Tara liikkui nyt todella hyvin eteenpäin, sait kuitenkin hyvin hidastettua tamman tahtia ja hidastitte ravia todella hienosti. Myöskin reippaammat osuudet onnistuivat hyvin, Tara oli ehkä hieman liian innostunut eikä meinannut pysyä nahoissaan kun lisäsitte vauhtia. Temponvaihteluiden jälkeen pääsitte tekemään vastalaukka ympyröitä. Aloititte ensin vasempaankierrokseen, jotenka nostit oikeanlaukan. Laukkasitte ensin ympyrällä, jonka jälkeen otitte myös muutaman kerran vastalaukkaa uralla. Ympyrällä vastalaukka oli hieman hakusessa, mutta muutaman yrityksen jälkeen onnistuitte tekemään muutaman ympyrän puhtaasti peräkkäin. Olinkin hyvin tyytyväinen tähän joten saitte aloittaa jäähdyttelyn. Tara on hyvin hieno ratsu ja sillä on varmasti upea tulevaisuus vielä edessä.

Kouluvalmennus 29.12.2009 (valmentajana Jenna)
Alkuun tamma oli todella vastahakoinen liikkumaan, mutta muutamien hyvin valittujen pidätteiden ja pohjeavujen jälkeen Tarakin keskittyi tehtäväänsä. Kun sait tamman hereille, olitte oikein kaunis ja yhteistyökykyinen pari. Perusaskellajit teiltä sujui varsin mallikkaasti, mutta vastalaukassa on vielä hieman hiomista, varsinkin kaarteissa. Tara yritti jokaisessa kaarteessa työntää takaosaansa ulospäin, joten vahvempi sisäsisäpohkeen käyttö suotavaa. Eikä ulko-ohja tukea tule unohtaa. Laukka kasikossa tämän varsinkin huomasi. Misery vaikutti jokseenkin helpottuneelta kun Tara kuunteli ja toteutti kaikki pyynnöt eikä laukassakaan painanut kädelle.

Kouluvalmennus 25.12.2009 (valmentajana Oona K.)
Utelias tamma kipitti kentälle ja pysähtyi hienosti paikoilleen miseryn pyynnöstä. Misery nousi vaivattomasti Taran selkään ja lähti kävelemään alkukäyntejä. Ohjat otettiin nopeasti tuntumalle ja ruvettiin työskentelemään kunnolla. Ensin kumminkin ravattiinkin hetken aikaa, jotta Tara vertyisi kunnolla. Tämän päivän aiheena oli väistöt. Ne aloitettiin ensin käynnissä.

Aluksi Tara kulki hieman lapa edellä, mutta se saatiin korjattua helposti. Lisäksi se tuntui välillä unohtavan, että omistaa myös takajalat, sen takia miseryn täytyi vähän väliä näpäyttää sitä raipalla. Vauhtia ei kyllä väistöistäkään puuttunut. Ravissa väistöt sujuivat kohtalaisesti, olisi voinut mennä paremminkin. Tara halusi vain kaahottaa eteenpäin ja väistöt jäivät sen mielessä toiselle sijalle. Vähitellen nekin alkoivat sujua vähän paremmin ja Tara alkoi käyttää takapäätäänkin.

Tänään ei tehty väistöjä laukassa, mutta tehtiin laukanvaihtoja ja laukkaympyrää. Tara teki hienosti laukanvaihdot, mutta meni muutaman kerran hieman sekaisin. Silloin se pukitti vihaisena ja keskittyi entistä paremmin vaihtoihin. Ympyrät sujuivat täydellisesti, niissä ei ollut mitään vikaa. Loppuverryttelyissä Tara ravasi reippaasti eteenpäin ja misery ratsasti sitä eteen-alas. Meno näytti todella hyvältä, en löytänyt siitä lähes mitään korjattavaa.

Kouluvalmennus 22.12.2009 (valmentajana Diamonte)
Saavuitte maneesiin molemmat hieman nyrpeän näköisinä. Kenties ylimääräinen sähellys jouluaattona ei tuntunut kummankaan mielestä sopivalta ajanvietteeltä. Heti alkuun kehotin ratsastajaa hymyilemään ja keskittymään työhönsä, Tara kun ei tuntunut kovinkaan kouluratsumaiselta laahustaessaan uralla alaleuka roikkuen. Kun aloit tosissasi vaatimaan jotain, Tara piiskasi hännällään varoittavasti. Pian pelkkä ravityöskentely osoittautui lähes mahdottomaksi, ratsusi kun painoi kuolaimelle minkä kerkesi. Kehotin aina kääntämään kaarevalle uralle ja välttää suorien ratsastamista. Kun teit kiemuraisia teitä muidenkin edestä, alkoi Tara pikku hiljaa kuuntelemaan enemmän sinua. Ulkopohje ei jostain syystä tuntunut menevän läpi, joten jouduit tekemään poikkeuksellisen paljon työskentelyä saadaksesi molemmat kyljet tasavertoisina mukaan töihin. Oma istuntasi oli kyllä hyvä, mutta kenties asetusongelmat juontuvat vähän myös siitä, että istuit hieman kallellaan, vinossa. Kun suoristit itsesi, ratsusikin alkoi kulkemaan suoraa. Teit siirtymisiä saadaksesi nyt pohkeet ja puolipidätteet oikeasti kuntoon, aluksi Tara kun reagoi melko hitaasti ohjaan. Hetken intensiivisen työskentelyn jälkeen ratsusi kulki kuolamella, suoraan sekä lennokkaasti. Voiko muuta toivoa? Päätimme tänään tosissaan harjoittaa askeleen lisäyksiä sekä kokoamisia. Lisäyksissä annoit liikaa ohjaa, jolloin ratsusi tuntui valuvan etupainoiseksi. Istu keskellä satulaa, anna reilusti pohkeita ja hellitä ohjasta, älä myötää. Tara tuntui alkavan vain pelleilemään, sillä se ei jaksanut laittaa tikkua ristiin asian eteen. Nyt napautit pohkeilla kunnolla, ja samalla annoit pikkiriikkisen tilaa edestä. Sait aikaan oikein mukavaa lisäystä, jossa tosin saisit pitää kantapääsi kunnolla alhaalla. Seuraavalla kerralla istuntasi hipoi täydellisyyttä, vaikka olisin toivonut erilaista kulmaa ranteiden pitämiseen. Nyt kätesi jäi vähän kovaksi, joten kenties senkin takia Tara ei aluksi meinannut totella. Kokoamisten aikana sait asiat paremmin haltuun. Ratsusi oli oikein mukana, joksikin liian etupainoinen. Enemmän pohjetta, vähemmän ohjaa! Kun laitoit takajalat töihin, oli teidän koottu ravi oikein kauniin näköistä. Annoit hetkeksi pitkää ohjaa, ja sitten suunnittelimme seuraavaa tehtävää. Laukanvaihto joka neljännellä askeleella lävistäjällä, sitten suunnan vaihto ja vastalaukkaa pitkällä sivulla, lopulta nopea pidäte ja seis, ja sitten uudestaan lävistäjälle oikeassa laukassa. Paljon tehtävää lyhyessä ajassa, varsinkin kun Tara ei pitänyt vastalaukan ideasta. Se meni hyvin vaihdot, ilman mitään ongelmia, mutta saattoi vaihtaa takaisin pitkällä sivulla. Käskin pitää pohkeet paremmin paikallaan, ja ajamaan eteenpäin molemmilla voimakkaasti jos neiti yrittää vaihtaa. Muutaman kierroksen ajan mitään muutosta ei tapahtunut, kunnes sait asetuksen läpi ja lopulta tuli oikein mainiota vastalaukkaa, tasapainoisen pysähtymisen kanssa. Päätimme lopettaa tähän, ottaa eteen-alas venyttelyitä ja kokeilla kaikenlaisia venytyksiä loppuun. Tunti sujui hyvin, vaikka Taralla olikin omaa tahtoa melkoisen paljon. Muistathan istunnan tärkeyden, se kun ei saa tukea tamman yrityksiä lähteä muille maille.

Kouluvalmennus 18.2.2008 (valmentajana Webbenia)
Sievä suomenhevonen tanssahtelee uralla. Äskeisestä pukkisarjasta ei näy merkkiäkään. Tamma kulkee ratsastajaansa kuunnellen ja keskittyy täysin siihen, mitä tämä pyytää. Keskittyminen ei tarkoita toteuttamista, kuten tulen huomaamaan. Kuski hikoilee ja puree alahuultaan. Hevonen vain jyräilee uralla eikä käänny edes voltille. Aivan yllättäen ulkopohje kuitenkin menee läpi ja Tara kääntyy kentän keskelle sellaista vauhtia, että ratsastaja horjahtaa. Kun ensimmäinen kääntyminen on saatu onnitumaan, kaikki sujuu paljon helpommin. Laukannostot, joita teitte väistön jälkeen, ovat hallittuja ja tasapainoisia. Molempiin kierroksiin sujuvat nostot antoivat hyvän syyn ohjien löysäämiseen ja kävelytauon pitämiseen. Toinen puolikas ajastamme käytettiin temmonvaihteluihin ja niiden rasvaamiseen sujuvammiksi. Temponvaihtelut tuottivat aluksi ongelmaa, vauhti kyllä kiihtyi, mutta tahtikin rikkoontui. Yht'äkkiä Tara vain pysähtyi. Sinä et tehnyt mitään väärin ja stopin syykin oli selvä: pissahätä. Kun tarpeet oli hoidettu, temponvaihtelut sujuivat paljon paremmin. Kun kokeilit niitä laukassa, yllätyin niiden laadusta. Paljon siistimpää kuin ravihössötyksenne. Tempo muuttui koko ajan paremmin ja aina vain vähemmän tahtia rikkoen hitaasta nopeampaan ja taas normaaliin. Laukkavaihteluiden jälkeen muutokset sujuivat siististi myös ravissa ja saatoin todeta, että olin saanut jotakin aikaan. Loppuravit sujuivat suuremmitta kommelluksitta ja kentältä poistuessaan Tara suukotti "ihanaa" valmentajaa.

Ulkoasun, tekstien ja kaiken sislln copyright misery. 2014
Moondance on tysin virtuaalinen talli ja mitn ei ole oikeasti olemassa!