Tommy lopetettiin 19-vuotiaana 20.7.2013 jännevamman vuoksi. Se oli ilmeisesti tarhassa riehuessaan loukannut jänteen haaran vuohisnivelen alta. Vaiva ei tuntunut paranevan hankalan kohdan vuoksi, joten armeliainta oli päästää vanha poni taivaslaitumille. Upean väristä pikkuherraa varmasti kaipaavat moni.VIRTUAALIHEVONEN

Tommy v. Shandi

Tommy v. Shandi "Tommy" s. 14.06.2009 (ikääntyminen)
shetlanninponi, ori kasvattaja Hawering
VH11-017-0873 omistaja VRL-01080 (Moondance)
100cm, mushroom Helppo B / 60cm (yleis)
Kilpailukalenteri SHLA-II

Palkittu 25.05.2013 palkinnolla SHLA-II pistein 109,5

Tommy on ehdottomasti tallin pienien ponineitien suosikki, hieman machoileva ori, jolla on silti sydän kohdallaan. Tommy kuvittelee olevansa suurempi kuin mitä on ja yrittää aina välillä hieman kovistella tallin isojakin suomenhevosoreja. Valitettavasti se on aina tämä pieni poniherra, joka jää kakkoiseksi tappeluissa. Tommy sählää hoitaessa paljon ja välillä luimistelee hoitajalleen, mutta harvoin iskee hampaitansa kiinni ja tarjoaa kaviota. Ratsastaessa poni olisi menossa koko ajan joka suuntaan, eikä se tiedä aina miten päin olla. Keskittyessä Tommysta kuoriutuu oikein miellyttävä pikkuratsu.

Hoitaessa Tommy on olevinaan kovisponi, mutta todellisuudessa on mamman pieni mussukka. Se yrittää karkottaa ihmiset luotaan näyttämällä hurjalta. Jos siitä huolimatta kävelee rohkeasti Tommyn luokse, niin se on ihan nöyrää poikaa - ainakin hetken. Jos tilaisuus tulee, niin kyllä Tommy varmasti upottaa hampaansa käteesi tai tarjoaa kavionkuvaa pyllyysi. Tämän orin kanssa kannattaa olla silmät selässäkin ja napaka ote käsitellessä. Varustaminen ei ole Tommyn mielipuhaa. Se narskuttelee hampaitansa uhkaavasti satulavyötä kiristäessä ja taas kuolaimia laittaessa suu pysyy visusti kiinni.

Ratsastaessa Tommy ei aina tiedä, miten päin olla ja missä askellajissa. Se yleensä keskittyy vain sähläämään ja menemään lujaa, ellei kuski ole tietoinen asioista. Tommy kaipaa napakan kuskin, joka näyttää heti kaapin paikan, eikä anna tuumaakaan periksi. Silloin siitä kuoriutuu oikea monitoimiponi, joka hyppää mielellään ja vääntää upeasti kouluakin. Esteillä Tommy on joskus turhankin reipas. Sitä saa jatkuvasti muistutella, että eipä kaahoteta pää viidentenä jalkana. Tommy on kyllä tarkka hyppääjä ja harvoin pudottelee puomeja. Koulua vääntäessä ori kuvittelee välillä olevansa nopeuskilpailuissa tai vaihtoehtoisesti tepsuttaa pienillä askelilla valmiina räjähtämään mihin tahansa suuntaan. Ratsastajan on syytä olla taas napakka ja antaa monipuolisia harjoituksia, jotta pikkuori ei ehdi itse ajatella liikaa. Tommylla on yllättävän mukavat askeleet istua. Se omaa myös näyttävät askeleet ja kulkee nätisti peräänannossa osaavan kuskin kanssa. Maastossa sama vauhdikas meno jatkuu, eikä Tommya voi kutsua maastovarmaksi hyvällä tahdollakaan.

Kilpapaikalla macho-ori kuorituu taas esille. Mitä enemmän tammoja, sen isompaa numeroa Tommy pitää itsestänsä. Tärkeää onkin pitää sen huomio jatkuvasti itsessä, oli poni sitten käsihevosena tai ratsuna. Suoritukseen Tommy yleensä malttaa onneksi keskittyä ja tuntuu kulkevan vielä hienommin kuin kotona. Se taitaa rakastaa esiintymistä ja yleisöä. Traileriin Tommy on hankala saada, sillä se lyö jarrut päälle heti nähdessään trailerin. Onneksi orilla ei tuota kokoa ole liiaksi, joten kyllä sen napakka ihminen saa aina autoon. Jos ei muuta, niin vaikka jalka kerrallaan. Kuljetuksen aikana Tommy saattaa hieman kolkotella ja pitää itsestänsä mekkalaa, mutta tietääpä ainakin sen olevan vielä hengissä.


Sukutaulu ja -selvitys

i. Ivan v. Cornell
 
ii. Kaviopolun Namubooa
  YLA2
iii. Kaviopolun Blixtra
  KTK-II, YLA3, Vir Mva Ch
iie. Kaviopolun Mini Tornado
  YLA1
ie. BB I'll Be Back
  YLA2, KTK-III
iei. JW's Bilbo
  Ch, KRJ-IV, YLA3
iee. VK Rose Veronic
  YLA3, KRJ-IV
e. Ruiskukan Madonna
 
ei. Novellin Yngve
  VIR MVA Ch, KTK-II, YLA2
eii. Billy Boy SEX
  KRJ-II, YLA2, KTK-II, Vir Mva Ch
eie. Ynka v. Raad
  VIR MVA Ch, YLA2, KRJ-II, KTK-III
ee. Ruiskukan Auroora
  YLA2, KRJ-II, KTK-III
eei. Cornflower's Sinuhe
  VVJ-I, YLA2, KTK-II, Vir Mva Ch
eee. Okariinan Vilmiina
  YLA2


Jälkikasvu

t. Moons Edwina s. 02.11.2011
t. Elita v. Moons s. 15.09.2012
t. Snowflake v. Moons s. 10.12.2012
t. Saffron v. Moons s. 05.01.2013


Päiväkirja ja valmennukset

Hankitreeniä ponille ja ratsastajalle 05.03.2013
Mahtava ilma; aurinko paistaa ja ilma on mukavan lämmin. Pelloilla on vielä hieman lunta, joten ajattelin käydä Tommyn kanssa siellä köpöttelemässä. Ori on saanut hieman lomailla liikutuksesta ja sen huomaa heti vatsanympäryksestä. Harjasin Tommyn huolella, sillä siitä irtoaa karvaa jo paljon. Kauhulla odotan kunnon kevättä ja kunnon karvanlähtöaikaa shettisten omistajana. Varustin Tommyn ja se hieman protestoi satulavyön kiristystä. Kävin vielä varustamassa itseni ja sitten lähdettiin matkaan.

Meiltä oli yhdelle pelloista parin kilometrin matka, joten siinä tulikin jo alkukäyntejä. Ravailin myös hieman tiellä ja annoin sen jälkeen hetkeksi pidemmän ohjan. Suuntasin polkua pitkin pellolle. Tommy valpastui heti; kohta saisi mennä lujaa! Oria ärsytti suunnattomasti, kun otin ensin ravia, enkä antanut heti laukata. Kun sitten nostin laukan, niin Tommy lähti innokkaana matkaan. Muutaman laukkakierroksen jälkeen vaihdoin suuntaa ja annoin kävellä. Tommya ei huvittanut kävellä, joten se lähti pukkilaukalla matkaan. En ollut varautunut sihen ja tumpsahdin lumihankeen. Tommy lähti kotia kohti kiitolaukalla.

Yök, lunta oli mennyt takin kauluksesta sisään ja se suli inhottavasti. Lisäksi sain tarpoa itse reippaasti, että pääsin lumihangessa liikkumaan. Ehdin kävellä kilometrin kotia kohti, kun tallityttö tuli auton kanssa vastaan. "Onko sulta jotain hukassa?", hän virnisteli ja tarjosi kyydin tallille. "Typerä poni", mutisin itsekseni. Tallilla nousin vielä Tommyn selkään ja laitoin sen kentällä kunnolla töihin. Tuollainen peli ei vetele kanssani! Ori oli oikein nöyrää poikaa ja itseäkin alkoi jo tapahtuma naurattaa. Ponit on poneja...

Kuulumisia 18.10.2012
Tommy jäi hiljattain kilpaeläkkeelle, sillä se keräsi täydet sijoitukset koulu- ja estepuolelta. Hieman haikeat fiilikset jäi, sillä tämän pojan kanssa oli mukava kierrellä kilpakenttiä. Nyt keskitytään lähinnä näyttelyuraan ja tavoitteena olisi päästä kantakirjaukseen asti. Tommy pääsee tietenkin myös tammoja astuman, mikä on varmasti sen mieleen. Pieni macho-ori on taas ollut aivan mahdoton tammojen kiima-aikaan. Herralla ei ole muuta mielessä kuin tytöt; ratsastuksestakaan ei meinaa tulla mitään ympäriinsä tanssahtelevan pojan kanssa. Monta kertaa olen Tommyä uhannut ruunata, mutta eihän näin upeasta orista voi ruunaa tehdä.
Estevalmennus 25.03.2013 (valmentajana Rebekka)
Tällä kertaa otimme ratsukon kanssa aiheeksi jumppasarjan, johon oli koottu kolme estettä innariksi, ja jonka jälkeen oli vielä kasattu okseri kolmen laukan päähän. Tommy oli todella reipas, ja verryttelyesteellä se hyppäsi hieman ylireagoituja loikkia esteen kokoon nähden. Se oli kuitenkin hyvin kuulolla, ainakin kun miseryltä kysyin, joten aloitimme jumppasarjan kahdella esteellä, ensimmäisenä ristikko ja toisena pysty. Tommy pisteli innoissaan menemään, ja pikkuhiljaa kasasinkin koko jumppasarjan valmiiksi ratsukkoa varten, jonka seuraavana tehtävänä oli koko tehtävä innareineen päivineen. Ratsukko lähestyi innaria hyvässä tempossa, mutta ensimmäisenesteen jälkeen Tommy veti liinat kiinni ihan täysin, jonka seurauksena misery tipahti esteen päälle, ja poni karkasi viilettämään pitkin maneesia. miserylle ei ollut käynyt mitään, mutta ponin metsästämisessä meni vähän aikaa, kunnes päästiin jatkamaan. Kehotin miseryä pitämään pohkeet tiukasti ponin kyljissä jotta ratsukko pääsisi tällä kertaa esteistä yli, ja niin tehtiin. Ori kyllä hieman epäröi innaria, mutta sen yli päästiin hieman tuskastellen. Toinen kerta oli jo paljon sujuvampi, ja loppujen lopuksi ratsukko hyppäsi saman tehtävän 50cm korkeilla innareilla ja 60cm korkeana okserina. Loppuverryttely he suorittivat itsenäisesti.

Estevalmennus 12.03.2013 (valmentajana Rebekka)
miseryn ja Tommyn verryttelyn jälkeen aloitimme puomitehtävällä, jonka olin rakentanut verryttelyn aikana maneesiin. Kymmenen puomia peräkkäin, jotka piti tulla ravissa, ja joiden tehtävänä oli laittaa poni katsomaan omiin jalkoihinsa. Puomien jälkeen tuli nostaa laukka ja laukata ympyrä toiseen päähän maneesia. Ensimmäisellä kerralla Tommy kolisutteli puomeja ihan urakalla, ja prostestiksi heitti pukin puomien jälkeen, jonka jälkeen tultiin tietty uudelleen koko tehtävä. Tommy alkoi nostelemaan pieniä kavioitaan tarmokkaasti, jolloin puomitkin pysyivät paikallaan eivätkä kolisseet turhia. Laukannosto oli taas hieman vauhdikas, mutta näillä mentiin.

Tehtävänä oli kolmikaarinen kiemuraura, jonka jokaiseen suoristuskohtaan olin asettanut esteen; esteitä oli siis 3 kappaletta poikittaissuunnassa maneesiin nähden. Ennen estettä poni oli suoristettava, jotta laukanvaihto esteellä onnistuisi, ja sen jälkeen suunnattava jo seuraavalle esteelle, mikä oli tämän reippaan ponin kanssa välillä hieman hakusessa. Kunhan misery sai laukan taas kontrolliin, tultiin uudestaan, ja kaksi laukanvaihtoa kolmesta onnistui. Tätä hiottiin jonkin aikaa, kunnes misery ratsasti todella suoraan kohti esteitä, eikä laukanvaihdoissa ollut ongelmaa. Lopuksi tultiin vielä kahta erillistä estettä, joille lähestymiset olivat pidempiä, eli oli enemmän matkaa millä olisi onnistunut sähläämään! Ratsukko suoritti kuitenkin tehtävän kunnialla loppuun saakka, ja loppuravit he suorittivat itsenäisesti.

Estevalmennus 25.12.2009 (valmentajana Diana)
Kun saavuitte maneesiin, katsoin teitä hieman huvittuneena. Pieni shetlanninponi ori katsoi korvat tötteröllä joka suuntaan, aivan kuin sitä olisi vaaninut tiikerilauma puskan takana. Alkuverryttelyssä Tommy yritti livistää pois altasi ja pohjetuntuma olikin aina vähän missä sattuu. Sinulla oli kova työ saada ori ravaamaan suoraan, mutta et luovuttanut. Lopuksi kova työ palkittiin ja poni rupesi kuuntelemaan apuja. Laukkailitte myös hieman, mutta kehotin jättämään laukkailut vähän vähemmälle, ettei poni väsyisi heti alkuunsa.

Laitoin lyhyille sivuille sarjan ravipuomeja ja pitkällesivulle laukkapuomit. Tällä harjoituksella tähdättiin ratsusi kuuliaisuuteen ja omaan istuntaasi. Aloitimme ravaamalla lyhyensivun puomeja. Aluksi tulitte hieman kiemurrellen puomeille ja puomit kolisivat. Pyöritin päätäni ja käskin tulla ne uudestaan. Nyt jo paljon hallitummalta näyttänyt suoritus onnistui nappiin,ja Tommy venytti hyvin askeltaan pitkäksi. Aluksi olit hieman jäykkänä siellä selässä, mutta joka suorituksen jälkeen osasit rentoutua enemmän ja enemmän.

Ravailitte hyvässä temmossa puomeja jonkin aikaa, jotta sieltä löytyisi se hyvä tasapaino. Siirryimme vähitellen laukkapuomeille. Nostit laukan ja lähditte rymistäen puomeille. Aikamoisen näköinen suoritus, mutta selvisitte kuitenkin hengissä. Rupesimme hiomaan laukkaa aluksi ympyrällä, että löytäisimme pyöreän ja hallitun askelluksen. Lukuisien neuvojeni jälkeen alkoi orisi rauhottua ja hakeutui rehellisesti alaspäin. Nyt pystyimme siirtymään taas puomeille. Tälläkertaa laukkapuomit menivät hyvin. Välit olivat tarkotuksella hiukan liian pitkät, että ratsusi joutuisi pakostakin keskittymään. Lopulta yhteistyö näytti sujuvan niin hyvin, että annoin teidän kävellä välikäynnit.

Silläaikaa korjasin puomit pois yhdessä auttavaisten tallityttöjen kanssa ja rakensin isolle kahdeksikolle 3 ristikkoa. Ristikot olivat n. 40cm Nostitte pienen raviverryttelyn jälkeen laukan ja käänsit ratsusi pitkänsivun keskeltä kohti kentän keskustaa. Laukkasitte hieman kiireellä esteelle ja sinulla oli täysi työ kääntää Tommy heti vasemmalle. Ennenkuin ehdit edes huokaista, oli toinen ristikko jo vastassa. Ja taas toinen ja toinen. Hetken laukkailtuanne hieman epätempoisesti, sain teidät takaisin maankamaralle, ja laukka upesi rullaamaan jo paljon paremmin. Yllätyin miten pyöreästi tavallinen shetlanninponin pallero voi laukatakkaan.

Suorititte niin hyvin pienet esteet, joten nostin esteet 60cm korkeudelle. Hypyt sujuivat heti hyvin kumpaankin suuntaan, joten hetken hypättyänne ja istuntasi korjailun jälkeen annoin teidän loppuverkkailla vapaasti. Tommy oli rauhoittunut huomattavasti, ja ravasikin loppuravit kauniissa peräänannossa hyvässä temmossa. Kiitin kumpaakin, sekä hevosta että ratsastajaa ja annoin palautetta tunnista. Ponisi oli vähän hankalalla päällä, mutta päättäväisellä ratsastuksella siitä tuli oikein kelpo ratsu!

Estevalmennus 22.12.2009 (valmentajana maj.)
Tällä kertaa tulin valmentamaan sinua ja Tommya esteillä, odotin jo innolla onko ori yhtä virtaisa kuin viime kerralla. No, olihan se, tosin pukkikohtaus oli muokattu käsikirjoituksesta pois. Verryttelyhyppyinä toimi toiseen suuntaan vinosti lähestyttävä pystyeste ja toiseen suuntaan sarja. Vinon esteen jouduitte tulemaan useammin, koska Tommy lähti hyppyyn liian kaukaa eikä venynyt tarpeeksi, takajalat kolahtivat puomiin ja se tuli alas. Sinun tehtäväsi oli pidellä poni vähän hallitummassa laukassa, jotta se ei koita harpata hyppyyn liian kaukaa. Onnistuit siinä joten jatkoimme seuraavaan tehtävään. Testasin nyt vähän ponin ketteryyttä ja ratsastajan tasapainoa. Käskin sinun sitoa ohjat solmulle Tommyn kaulalle. Tehtävänne oli tulla viiden esteen jumppasarja, sinulla tulisi olla kädet ylhäällä sivuilla. Ori hyppäsi oikein pyöreästi ja itseasiassa paljon paremmin kun ratsastajalla ei ollut ohjat kädessä, myös ratsastajan istunta näytti paremmalta ilman ohjia. Lopuksi rakensin teille radan, jossa oli muutama erikoiseste, 50cm muuri ja 60cm portti. Tämän lisäksi muutama pysty ja okseri, jotka olivat 60cm korkeita. Ensimmäisellä kerralla Tommy kielsi muurille, kun annoit sen haistella sitä rauhassa selvitti ori sen hienosti. Muita ogelmia ei radassa ollut, varsinkin ennen sarjoja kannattaa vaan pitää laukka hallittuna, jottei väleihin tule puolikkaita askelia.

Kouluvalmennus 20.12.2009 (valmentajana maj.)
Tommy saapui valmennukseen hyvin virkeänä, alkuverkoissa se sai parikertaa pystyyn pienen pukkishown, mutta nöyrtyi äkkiä ja kuunteli taas ratsastajaa. Valmennuksella ei ollut erityisemmin aihetta, tavoitteena oli saada Tommy säilyttämään tehtävissä peräänanto, rauhallisuus ja tasaisuus. Aloitimme ravissa kolmikaarisella kiemurauralla ja voltilla sen keskelle, toiselle pitkälle sivulle tuli aina muutama askel pohkeenväistöä käynnissä - suoristus - ja taas muutama askel pohkeenväistöä. Aina kun käänsit Tommyn voltilta jatkamaan kolmikaarista se nosti pään kattoon ja lähti juoksemaan alta pois. Pienen kontrollitehtävän jälkeen pääsitte tulemaan koko tehtävän rauhassa ja pohkeenväistökin rupesi sujumaan. Pysähdyksestä siirtymiset raviin onnistuivat helposti, koska Tommylla oli niin paljon virtaa, tosin välillä tuotti ongelmia siirtyä ravista pysähdykseen. Laukka tehtävänä oli kahdeksikko jonka keskellä vaihtui aina laukka joko ravinkautta tai suorilta. Muuteman kerran sait orin vaihtamaan laukan lennosta, mutta useimmiten jouduitte ottamaan sen ravin kautta. Havaittavissa ei enää ollut kaahotusta, vaan Tommy kuunteli sinua, se oli suurta edistystä alkuvalmennuksesta!

Ulkoasun, tekstien ja kaiken sislln copyright misery. 2014
Moondance on tysin virtuaalinen talli ja mitn ei ole oikeasti olemassa!