Fiktion Unski lopetettiin 4.3.2014 jännevamman johdosta. Unski oli tuttuun tapaan riehunut tarhassa muiden kanssa ja oli ilmeisesti liukastunut vakavin seurauksin. Sen jänne repesi pahasti ja ennuste oli vanhalla hevosella huono. En halunnut enää antaa pitkään palvelleen upean orin kärsiä, vaan tein sille palveluksen ja pyysin eläinlääkäriä lopettamaan sen kotipihaan.

VIRTUAALIHEVONEN

Fiktion Unski

Fiktion Unski "Unski" s. 25.11.2009
suomenhevonen, ori kasvattaja Fiktio
VH12-018-0214 omistaja VRL-01080 (Moondance)
152cm, rautias Helppo B / 100 cm (este)
Kilpailukalenteri ERJ-II, YLA2, SLA-I

Palkittu 15.07.2013 tilaisuudessa SLA-I palkinnolla pistein 102
Palkittu 25.03.2013 tilaisuudessa ERJ-II palkinnolla pistein 100,25
Palkittu 21.11.2012 tilaisuudessa palkinnolla YLA2 pistein 138

Kun tallityöntekijöiltä kysytään tallin helpointa oria, tulee lähes jokaisen suusta heti vastaus "Unski". Tämä ori on rehti ja rehellinen suomalainen, joka rakastaa kaikkia ja kaikki rakastavat sitä. Unskin kanssa jokainen päivä on tylsän samanlainen, mutta nuorten orien kanssa pelatessa alkaa tasaista elämää jopa arvostamaan. Hoitaessa ori on sellainen mamman kultapoika, joka jaksaa harjaamista ja paijaamista vaikka kuinka kauan. Unski tarjoaa myös omaan tapaansa rakkautta kaikille; kyhnyttämällä huulillansa tai tuuppimalla isoa päätänsä jokaiseen syliin. Kun ostin Unskin, siitä piti tulla ratsu esteille ja kouluun. Ori osoitti kuitenkin erittäin suurta kapasiteettia esteillä, joten suuntasimme sille tielle. Unski rakastaa hyppäämistä ja jaksaisi hypätä päivästä toiseen. Rohkeana poikana se hyppää kaikenlaisten esteiden ylitse, eikä maastoilukaan tuota ongelmia. Koulua vääntäessä Unski ei ole mikään liitokavio, mutta sekin sujuu.

Hoitaessa Unski on suuri halinalle, joka osaa lämmittää paatuneimmankin sydämen tempuillansa. Se rakastaa huomion keskipisteenä olemista ja jaksaa seistä aloillansa vaikka kuinka kauan, kunhan joku paijaa ja pitää sitä hyvänä. Vastapalkaksi Unskikin paijaa hoitajaansa kevyesti huulillansa tai laittamalla päänsä syliin halittavaksi. Tältä orilta ei kärsivällisyyttä puutu. Varusteiden laittaminen on helppo homma, eikä Unski sano mitään vastaan edes vyötä kiristäessä. Peseminen on asia, jota ori ei rakasta, mutta suostuu siihen nöyränä poikana. Taluttaessa Unski kulkee nätisti vierellä tai perässä, riippuen siitä montako hevosta taluttajalla on samalla kertaa. Se on myös sen verran sosiaalinen ori, että voi tarhata muiden orien kanssa. Voiko mutkattomampaa hevosta enää ollakaan?

Unski on ratsastaessa nöyrä ja rehellinen kaveri, joka tekee kaiken mitä ratsastaja pyytää parhaansa mukaan. Se kulkee myös omalla moottorilla, eikä ole eteen päin potkittava, mutta ei kuitenkaan kaahota pää viidentenä jalkana alta pois. Kuten jo aiemmin kerroin, Unskista piti tulla monitoimiratsu. Se osaa koulukiemurat, mutta ei ole mikään liitokavio ja koulukentiltä ei liiemmin sijoituksia herunut. Sen sijaan esteratsastus on Unskin laji! Siitä löytyy aivan uudenlainen vaihde, jos kentällä on esterata. Unski paahtaa onnellisena korvat hörössä menemään radalla ja kuuntelee ratsastajaansa parhaansa mukaan. Jarrut ja kaasu toimivat täydellisesti, eikä ohjattavuudessakaan ole mitään moitittavaa. Unski ei silti ole mikään automaatti, sillä se ei itse liiemmin katso välimatkoja tai ponnistuspaikkoja vaan kaipaa ratsastajalta täyden tuen. Kouluratsastusta ori osaa jonkun verran. Se jaksaa nöyränä vääntää koulukiemuroita ratsastajan niin vaatiessa, mutta siltä ei löydy samanlaista intoa kuin esteillä. Unskilla on helppo ravi istua, mutta laukassa istuminen on oma taitonsa. Maastossa se on luottoratsu, joka tuo kuskin kuin kuskin ehjänä kotio. Muiden hevosten "pelätessä" tuulisella kelillä kaikkea, Unski porhaltaa menemään tasaisen varmalla tahdillansa korvaansa lotkauttamatta. Silti orista löytyy vauhtia sitä tarvittaessa!

Kilpapaikalla Unski jatkaa fiksua linjaansa, eikä lukeudu niihin hevosiin jotka nolaavat minut täysin vieraiden ihmisten edessä. Unskin ainoa heikkous on kuljettaminen. Se epäröi joka kerta mennä traileriin, mutta pienellä houkuttelulla se suostuu kävelemään lastaussiltaa pitkin. Pakottaminen ei toimi, vaan saa Unskin menemään täysin lukkoon. Kuljetuksen ajan ori seisoo nätisti aloillansa ja tulee traileristakin hienosti pois. Verryttelyssä Unski kyttäilee hieman muiden ratsukoiden touhuja, mutta napakalla huomautuksella sen huomion saa helposti itseensä. Kilparadalla ori keskittyy hienosti ja antaa todellakin kaikkensa. Palkintojenjaossa, KUN sinne asti on päästy, Unski seisoo nätisti paikallansa ja poseeraa kameroille. Kunniakierroksella pojasta löytyy vauhtia, mutta käsistä se ei lähde.


Sukutaulu ja -selvitys

i. Muistoraunion Uupos
  KTK-III, SLA-II, YLA2, KRJ-I, ERJ-III
ii. FNS Eepos
  VIR MVA Ch., KTK-I, KRJ-I, VVJ-II, YLA1
iii. Lähde-Leevi
 
iie. FNS Hemuli
 
ie. Viljamäen Muskamaija
 
iei. LS Reima
 
iee. Viljamäen Muskotti
 
e. Keinumäen Heta
  KTK-I, VIR MVA Ch, ERL-II, YLA2, SLA-II
ei. Keinumäen Kosti
  Ch, YLA2
eii. Ruiskukan Tiritombaa
  YLA2
eie. Ruiskukan Lupaus
  Ch, SER-V, KRJ-I, YLA2
ee. Vaapukan Milka
  VIR MVA Ch, KRJ-II, ERJ-III, KTK-II, SLA-I*
eei. Raadelman Käppänä
  VIR MVA Ch, KTK-II, ERJ-II, KRJ-III, YLA2, SLA-I*
eee. Raadelman Tinakenkätyttö
  KTK-III, KRJ-III, ERJ-III, YLA1, SLA-I
    > Katso tästä 5-polvinen sukutaulu

Jälkikasvu

t. Moon Uniikki s. 24.02.2012
o. Moon Peetter s. 04.06.2012
t. Moon Bilehile s. 01.03.2013 meriitit
ot. Moon Nuutti s. 23.01.2014 meriitit


Päiväkirja ja valmennukset

20.02.2013 Kuulumisia ja huoltopäivä
Unskille kuuluu hyvää. Se syö, nukkuu ja pääsee naisiin - voisiko elämä ihanempaa olla? Tarkoituksena olisi vihdoinkin saada poika laatuarvosteluihin. Sitä edesauttaakseni tänään oli luvassa kengitys ja eläinlääkärin vierailu. Aamulla kengittäjä aloitti tallilla urakan ja Unski pääsi ensimmäiseksi asiakkaaksi. Unski onkin hänen suosikkihevosiansa, sillä ori on niin kiltti ja sympaattinen. Ei kauaa mennyt, kun Unskilla oli jo uudet popot alla. Laitoin sen karsinaan jatkamaan aamuheiniä.

Puolilta päivin saapui sitten eläinlääkäri. Hän aloitti ensin hankalimmista hevosista ja päätti jättää helpot viimeiseksi. Unski tietenkin lukeutui niihin. Ori sai ensimmäiseksi rokotuksen. Se ei varmaan edes tuntenut mitään paksun nahkansa ansiosta, sillä ilmekään ei värähtänyt. Sitten oli vuorossa hampaiden raspaus. Unski oli taas kuin enkeli. Mitään pahoja piikkejä tai muuta huomautettavaa ei onneksi löytynyt. Pyysin eläinlääkäriä vielä varmuuden vuoksi taivuttamaan jalat, sillä Unskilla alkaa kuitenkin ikää olla. Sain itse juosta sen kanssa edes takasin. Meinasi tulla kuuma! Taivutuksissa ei ollut mitään ja eläinlääkäri totesi, että Unski on oikein hyvässä kunnossa oleva ja muutenkin upea hevonen!

16.11.2012 Leppoisaa maastoilua
Aamulla lukiessani liikutuslistaa, huomasin, että suosikkiratsuni Unski oli nimeni kohdalla. Huokaisin helpotuksesta, sillä luvassa olisi rauhallinen päivä. Hain orin tarhasta, josta se tulikin luokse höristen. Harjasin orin nopeasti käytävällä ja laitoin varusteet. Unski seisoi nätisti paikallansa ja välillä intoutui kyhnyttämään olkapäätäni. Se oli niin suloinen paksu talvikarvansa kanssa, että olisin voinut syödä sen! Tyydyin kuitenkin vain antamaan Unskille porkkanoita palkaksi hienosta käytöksestä.

Tallin pihalla kapusin Unskin paljaaseen selkään - tänään oli luvassa ilman satulaa menoa. Sillä on niin pyöreä selkä ja rakastan paksun talvikarvan sekaan upottautumista. Suuntasin pitkin ohjin kohti maastolenkkiä. Tänään voisimme käydä kiipeilemässä läheisellä kukkulalla, sillä Unski rakastaa sitä. Kävelin metsäpolkua pitkin ja ehdin jopa ihailla maisemia. Unski käveli eteen päin rennosti. Metsäpolku vaihtui tasaisemmaksi tieksi ja puristin pohkeilla, jolloin ori nosti pehmeän ravin. Otin myös pienen laukkapätkän, vaikkei Unskin laukka ollutkaan parhaimmasta päästä.

Pian tie vaihtui taas poluksi ja alkoi kiipeilyosuus. Unski asteli rauhallisesti ja varmasti eteen päin. Tuntui mahtavalta tuntea, miten sen selkä oikein työskenteli kiivetessä. Kukkulan päällä pysähdyin hetkeksi ihailemaan maisemia. Vielä nätimpää toki olisi, jos tulisi lunta. Jatkoin rauhallista maastolenkkiä kotia kohti. Koko matkan menin pitkällä ohjalla ja annoin ajatusten levätä. Luotan Unskiin sataprosenttisesti, enkä suotta. Tallissa taas palkitsin orin porkkanoilla ja kunnon harjauksella.

30.03.2012 Kuulumisia
Unskilla on kasassa jo upea sijoitusmäärä estekilpailuista, joten sen on aika jäädä puolieläkkeelle. Käytännössä tämä tarkoittaa liikutuksen kevenemistä. Kilpakentillä meidät nähdään enää vain laatuarvosteluissa ja ERJ-Cupissa, jos Unski tuntu hyvältä. En usko, että sitä haittaa lomailu. Ori on niin leppoisa, että varmasti vain nauttii olostansa oloneuvoksena. Poikaa on tarkoitus toki myös käyttää siitoksessa, sillä pitäähän näin upeaa sukua päästä jatkamaan! Nyt viime aikoina Unskin kanssa ollaan käyty vain kevyillä maastolenkeillä ja olen paijaillut sitä niin paljon, että ori varmaan kohta kyllästyy naamatauluuni.

Tänään pitkästä aikaa hyppäsin Unskilla. Se oli todella innoissaan ja sain ensimmäistä kertaa pidellä sitä tosissani, vaikka meille oli kasattu vain 60cm korkea esterata. Alkuunsa Unski hyppäsi valtavalla ilmavaralla ja meinasin tumpsahtaa satulasta alas, kun en ollut sellaiseen varautunut. Pikkuhiljaa orin into alkoi laantua ja se jopa malttoi keskittyä tehtäviin. Loppukäynnit kävin kävelemässä maastossa hikisen ja tyytyväisen hevosen kanssa. Täytyy ehkä useamminkin hypätä, sillä Unski todella nauttii siitä hommasta!

12.01.2012 Esteratsu uransa huipulla
Unskin suhteen tein hyvän päätöksen painottaessani orin vain esteille. Lisäsin kalenteriin juuri kymmenen sijoitusta, joista neljä olivat voittoja! Unski on ollut aivan mahtava kilpakumppani esteradalla. Sen kanssa kilpaileminen on mukavaa eikä ollenkaan pakkopullaa. Orin intoa ja työmotivaatiota ei voi kuin ihailla. Itsellenikin kelpaisi samanlainen... Tätä vauhtia tosin sijoitukset alkavat pikkuhiljaa olla kasassa, eikä meidän tarvitse kohta enää kierrellä kilpakenttiä kuin suurkilpailuissa. Tavoitteena ovat tietenkin laatuarvostelut, kunhan Unski saa jälkikasvua ja itse saan tekstit kuntoon!

30.12.2011 Uranvaihto edessä
Fiktion Unskin ostin yleispainotteisena hevosena. Tahkosin sen kanssa koulukentillä urheasti, mutta tuloksia ei vain tullut. Lisäksi Unskia ei tuntunut koko kouluratsastus kiinnostavan. Esteillä sen sijaan orista löytyi vauhtia ja intoa; sitä ei tarvinnut pakottaa eteenpäin vaan Unski halusi itse mennä. Lisäksi sijoituksia ropisi huomattavasti enemmän kuin koulukentiltä. En tiedä mitä mieltä orin kasvattaja on asiasta, mutta päätin painottaa pojan vain esteille. Miksi suotta tahkota jotakin, mikä ei ole kummastakaan enää mieleistä yhdessä? Unski tuntuu nauttivan päätöksestä. Se jaksaa kotona treenata koulua paremmin muutaman kerran viikossa. Jos Unski saisi päättää, se hyppäisi joka päivä esteitä. Oma kuntoni ei sitä kestäisi, joten onneksi orilla ei ole päätösvaltaa asian suhteen. Katsellaan miten asiat lähtevät tästä rullailemaan eteenpäin.




22.02.2013 Estevalmennus, valmentajana weem
Sait verrytellä Unskin miten halusit. Laitoin teille yhden ristikon, jolla sait hakea vähän reipasta laukkaa ja hyppyä. Unski oli todella kuuliaisena allasi, ja vauhtiakin oli sopivasti. Varsinaisena harjoituksena tänään otettiin Unskin kanssa vähän jumppasarjaa. Laitoin jonoon ensimmäiseksi kavaletin, sitten kaksi 50cm pystyä ja viimeiseksi 70cm ristikon. Viimeisenä oli ristikko sen takia, että helposti monta hyppyä perättäin hypätessä hevonen ajautuu vähän sivuun, mutta ristikko helpottaa suoraan tulemista. Unski hyppäsi kivasti ja yhteisen rytmin löydettyänne olit itsekin hyvin hypyissä mukana. Korotin kahta viimeistä estettä aina muutaman kierroksen jälkeen, ja lopulta viimeinen ristikko olikin metrissä. Nyt Unski sai jo ihan tosissaan nostaa jalkojaan, ja hypyt näyttivät todella hyviltä. Sitten olikin jo aika lopetella, tämä harjoitus oli selvästi tehnyt tehtävänsä.

10.01.2013 Estevalmennus, valmentajana jwy
Tänään oli tiedossa estevalmennus suomenhevosori Unskille ja ratsastajalleen miserylle. Saapuessani maneesiin oli ratsukko aloittanut juuri itsenäisesti verryttelyn. Aloin heti kokoamaan esteitä, samalla sivusilmällä seuraten ratsukkoa. Ori liikkui hienosti omalla moottorilla, eikä ratsastajassakaan ollut moittimista. Rakentelin seitsemän esteen sarjan, jotka olivat aluksi korkeudeltaan 50cm. Ohjeistin ratsukkoa laukkamaan pari kierrosta tekemällä välillä ympyröitä ja pienempiä voltteja. Laukka näytti hyvältä ja rauhalliselta, joten annoin miserylle luvan aloittaa kahdesta pystystä vasempaan kierrokseen. Unski tarvitsi paljon tukea ratsastajalta, mutta koska ratsastaja selvästi osasi hommansa, niin sekä hypyt, että lähestymiset olivat siistejä. Korottelin esteitä taas ja ohjeistin ratsukolle seuraavan tehtävän, joka oli kokonaisen radan hyppääminen. Esteet olivat korkeudeltaan nyt 80cm, rata sisälsi kaksoissarjan, pari pystyä, okserin, lankun ja muuriesteen. Unski pysyi hyvin avuilla, mutta ratsastaja sai tehdä hieman töitä rauhoittaakseen Unskin, joka olisi jo halunnut aloittaa. Rata näytti vauhdikkaalta, mutta lähestymiset pysyivät siisteinä. Kaksoissarjalla tuli puomi alas, mutta orin menoa se ei näyttänyt haittaavan. Radan jälkeen annoin hieman neuvoja ja annoin ratsukon kävellä hetken. Korotin esteet metrisiksi ja ratsukko sai aloittaa. Unski puhkui intoa, mutta keskittyi hienosti ratsastajan apuihin ja hyppyihin. Nyt kaksoissarjallekin saatiin siistit lähestymiset ja hyvät hypyt. Kehuin ratsukkoa ja annoin heille luvan aloittaa verryttelyn kun itse siivosin esteet pois. Hienoa työtä ja olitte hyvä valmennettava ratsukko.

20.10.2012 Estevalmennus, valmentajana reibili
Saavuitte Unskin kanssa maneesille jossa odottelinkin jo rakentamani pienen esteradan kanssa joka koostui 100cm esteistä. Alkuverkat sait tehdä itsenäisesti, tarkastelin samalla ratsukkoa, mm. istuntaasi ja hevosen liikkumista. Istunnassasi ei ollutkaan oikein muuta korjattavaa kuin että käsiä voisi pitää vähän alempana ja selkää suoremmaksi. Unski liikkui hyvin, oli sopivan virtaisa ja eteenpäinpyrkivä, muttei juossut alta pois ja oli hyvin kuulolla koko ajan. Annoin luvan suunnata ensimmäiselle estelle ja pääsittekin yli vaivatta, ilmavaraakin jäi ihan hyvin. Toiselle esteelle valitsemasi tie oli Unsille ehkä hieman liian pieni ja käännös esteele jyrkkä, sillä hetken näytti siltä kuin Unski olisi kieltänyt, mutta vaikka askeleet ennen estettä sekosivatkin avitit hienosti hevosta ja pääsitte kunnialla yli. Lopuilla esteillä ei oikeastaan ollus sijaa moitteille vaikka pari kertaa kolisikin, mutta esteet pysyivät pidikkeillään ja muutenkin hyvä suoritus. Hyppäsitte radan vielä kerran, tällä kertaa toinen este tuotti jälleen pieniä vaikeuksia ja kehotin miettimään Unskille sopivampaa tietä, vaikka se olisikin vähän pidempi. Kokeilitte ensimmäisen ja toisen esteen uudelleen, ja nyt menikin jo paljon paremmin. Loppurata meni kuin vettä vain, joten voit olla tyytyväinen sekä itseesi että Unskiin. Loppuverkat saitte tehdä itsenäisesti.

Saavuitte taas valmennukseeni ja tänään vuorossa olisi taas esteet, tosin tällä kertaa keskityttäisiin vain pieniin esteisiin ja työskenneltäisiin puomien kanssa. Istuntasikin oli jo paljon parempi ja Unski oli taas virkeä oma itsensä, tosin tällä kertaa jouduit vähän pidättelemään oria kun se tuntui olevan vähän virtaisampi kuin viime kerralla. Aloitimme suht helpolla tehtävällä, jossa tarkoituksena olisi laukata ympyrällä ja ympyrälle oli sijoitettu maahan pari puomia, ja puomien välissä hevosen askeleet oli tarkoitus saada sopimaan niin että puomit ylittyisivät ilman että Unski joutuisi korjaamaan askeliaan. Kokeilitte muutaman kerran, mutta Unskilla tuntui olevan niin paljon virtaa että tehtävä tuotti aluksi vaikeuksia. Pyysin pitämään napakamman ulko-ohjan tuntuman ja pidättämään Unskia. Muutaman kerran vielä kokeiltuanne pääsitte sulavasti puomien yli ja sekä ratsastaja että hevonen ovat kehunsa ansainneet. Hyppäsitte vielä ne muutamat pienet esteet joita maneesilla oli, eikä niillä oikein ollut moitteen sanaa, esteet olivat kuitenkin todella helppoja Unskin tasoon nähden, korkein niistä oli 60cm pysty. Loppuverkat saitte tehdä itsenäisesti.

13.05.2012 Estevalmennus, valmentajana Chao
Seuraavaan valmennukseen valitsinkin sitten aiheeksi sarjat, lyhyet esteiden välit ja erikoisesteet. Ensin ratsukko lämmitteli itsenäisesti ja sitten hypättiin jumppasarjaa lämmittelyksi, vähän ristikoita kahdeksikolla ja tehtiinpä vähän laukanvaihtojakin näin niin kuin tuntuman saamiseksi. Sitten oli tuttuun tapaan harjoitusradan vuoro, joka koostui tällä kertaa kahdesta sarjasta, toinen oli kahden esteen ja toinen kolmen esteen 80 sentin sarja, jossa oli hyvin lyhyet askelvälit. Sitten oli muuria, okseria ja vähän vesiestettä pituusesteenä. Rata oli myös täynnä tiukkoja kaarroksia ja huolellista teiden ratsastusta. Ensin hypättiin esteitä ja sarjoja yksittäisinä ja käytiin läpi sitä, miksi puomit putoilevat. Kun kaikki esteet sujuivat yksittäisinä, vaikka sitä muuria pitikin vielä kauhuissaan tuijottaa, niin ratsastettiin koko höskä ratana. Ja koska pudotuksia tuli yhä vähän turhan paljon, tulinkin rataa ratsastettua useamman kerran läpi. Unski oli niin innoissaan, ettei tahtonut kuunnella ratsastajaa, jonka takia tuli muutaman kerran huono lähestyminen oriin oikaistessa liikaa ja muutaman kerran oli vain liian kiire ja ponnistettiin liian aikaisin, jonka takia sitten sarjan seuraavan esteen puomit putoilivat. Mutta kun asiaa käytiin läpi tarpeeksi monta kertaa alkoi orikin kuunnella ratsastajaansa ja rata sujahti puhtaasti läpi parikin kertaa peräkkäin. Ja kaikkihan tietävät, että hyvään suoritukseen on hyvä lopettaa, näin ollen myös Unskin estevalmennus päättyi loistavaan suoritukseen, josta kaikille jäi hyvä mieli.

03.05.2012 Estevalmennus, valmentajana Chao
Jahas jahas, se olisi sitten suomalaisen vuoro joutua Chaon kynsiin. Estevalmennus reilulle suomenjuntille olikin jotain sellaista, jota taipuisien koulupuoliveristen jälkeen kaipasinkin saadakseni psyykeeni takaisin normaaitasolle! Alkutunti meni ensin itsenäisen lämmittelyn parissa, sillä aikaa kun minä kokosin harjoitusrataa. Rataan kuului sarja ja muutamia yksittäisiä esteitä siellä sun täällä. Ensi alkuun rata oli matala, kavalettikorkuinen ja sitä hypättiin ihan vain tuntuman saamiseksi ja lämmittelyksi. Unskilla olikin tänään vauhti päällä ja ratsastaja saikin tehdä selässä tosissaan hommia saadakseen oriin keskittymään esteisiin silkan juoksemisen sijaan. Kun hevonen oli sulavasti saatu hallintaan nostettiin esteitä ja välien pituuksia hieman muuteltiin niin, että hevonen ja ratsastaja joutuivat laskemaan askelia ja katsomaan, mihin kohtaan ne kaviot kannattaa laskea. Muutaman kerran sarjalla puomi putosi, kun ori ponnisti joko liian aikaisin tai liian myöhään seuraavalle esteelle, mutta pääpiirteittäin rata sujui kummaltakin osapuolelta hienosti. Korkeutta radalla ei ollut kuin 80 senttiä, mutta näin ensi alkuun sekin riitti. Annoin ratsukon vielä jäähdytellä itsenäisesti ja ryhdyin suunnittelemaan seuraavan tunnin ohjelmaa.





Ulkoasun, tekstien ja kaiken sislln copyright misery. 2014
Moondance on tysin virtuaalinen talli ja mitn ei ole oikeasti olemassa!