Crowvalley Veva lopetettiin 20.4.2013 21-vuotiaana yleiskunnon huonontumisen johdosta. Yleensä niin pirteä ja kiiltäväkarvainen tamma alkoi hiljalleen laihtua ja muuttua apaattisemmaksi. Eläinlääkäri kävi tutkimassa Varpun, eikä löytänyt mitään näkyvää vikaa hampaista tai muualtakaan. Tamman silmistä oli kadonnut jo se tuttu pilke, joten tein päätöksen, että se on parempi nukuttaa ikiuneen. En lähde sitä enää viemään klinikalle tutkittavaksi, sillä todennäköisesti siltä löytyisi pahoja kasvaimia tai muuta leikkausta vaativaa vaivaa. Varpu nukkui pellon reunalla rauhallisesti ikuneen ja se pääsi lepäämään muiden poisnukkuneiden ponien luokse.VIRTUAALIHEVONEN

Crowvalley Veva

Crowvalley Veva "Varpu" s. 09.08.2007 (ikääntyminen)
shetlanninponi, tamma kasvattaja Crowvalley Shetlands
VH03-017-3175 omistaja VRL-01080 (Moondance)
96cm, musta Helppo B / 60cm (yleis)
Kilpailukalenteri YLA3, KTK-III, VIR MVA Ch

Varpu on utelias ja kiltti pikkutamma, joka on aina tervehtimässä aidan reunalla ohikulkijaa, oli se sitten kuka tahansa. Vaikka Varpu on hyvin sosiaalinen ihmisten seurassa, niin hevosseuraa se karttaa ja on mielummin yksikseen. Levollinen tamma tuntuu laiduntaessaan hyvin epähevosmaiseen tapaan lukitsevan korvansa kaikilta häiriötekijöiltä, kuten ohi meneviltä traktoreilta tai kaivinkoneilta. Se keskittyy oleelliseen eli syömiseen, eikä pensaasta lennähtävä (muut ponit pahasti säikäyttävä) lintuparvikaan saa Varpua hyppimään pystyyn laidunkavereidensa tapaan.

Varpu on oma itsensä myös harjauksen aikana, jolloin se rentona ja rauhallisena tapauksena antaa hoitajansa tehdä lähes kaiken mahdollisen täysin häiriöittä. Ainut asia missä Varpu pistää hanttiin, on sen pienten kavioiden puhdistus. Kun (tai jos) hoitaja viimein saa nostettua kavioita sen verran, että saa suurimmat mutakokkareet irrotettua, alkaa Varpukin hieman rentoutua. Mahan alta tamma antaa harjata itsensä oikein mallikelpoisesti, eikä varustamisessa tai muussakaan kavioita lukuunottamatta ole ongelmia.

Varpu on ratsastuksen aikana menevä ja innokas, joka mieluiten vain laukkaisi eteenpäin ja lujaa. Tarvittaessa se kyllä osaa kulkea rauhassa. Varpu sietää epäselviä apuja, jonka vuoksi se onkin mukavaa ratsastusseuraa perheen pienimmille. Kiltti poni ei tiputtaisi ketään selästään tahallaan, mutta kieltäessään hieman pelottavamman esteen edessä saattaa ratsastaja suistua satulasta. Muuten Varpu on kuuliainen ja tottelevainen ratsu, mutta erikoisesteet ovat sen heikkous. Koulua vääntäessä Varpu jaksaa keskittyä hyvin tehtäviin ja yrittää aina parhaansa. Maastossa tamma on yltiörauhallinen, eikä säiky mitään.


Sukutaulu ja -selvitys

i. Oliver Do / saavutukset
VIR MVA Ch, KTK-III, YLA2, ERJ IV
ii. Quito M
evm, voikko, 99cm<
iii. Quasimodo
  evm
iie. Endwina
  evm
ie. Peso Adrianne
evm, kirjava, 104cm
iei. Wallace v. Rawn
  evm
iee. Alejandro
  evm
e. Brianna
KTK-III, YLA2, ERJ-IV, Vir Mva Ch
ei. AB Samsom
evm, rautias, 100cm
eii. Gilroy
  evm
eie. AB Eunice
  evm
ee. Evangeline
evm, kimo, 95cm
eei. Emmanuel v. Gers
  evm
eee. Gwendolyn
  evm

Varvun isä on hieno voikonkirjava evm-sukuinen shetlanninponiori Oliver Do, joka on kilpaillut erittäin menestyksekkäästi näyttelyissä saavuttaen VIR MVA Ch -palkinnon. Iso-Britannialaisen Marie Heathin kasvattama ori on kilpaillut aktiivisesti myös esteratsastuksessa, jossa se on rikkonut sadan rankingpisteen rajan. Luonteeltaan päättäväisellä ja jekkuilevalla ponilla on muutama jälkeläinen Varvun lisäksi, jotka kuitenkaan eivät tähän päivään mennessä ole menestyneet mitenkään merkittävästi. Oliver on palkittu yleislaatuarvostelun elokuun tilaisuudessa kolmannella palkinnolla.

Varvun isänisä on väritykseltään voikko shetlanninponiori Quito M, alkuperältään Ranskasta kotoisin oleva mutta vuonna 1999 Iso-Britanniaan tuotu poni. Quito asuu aivan Iso-Britannian eteläkärjessä suurella shetlanninponifarmilla, jossa se on astunut lukuisia shetlanninponitammoja. Jälkeläisilleen se on periyttänyt komean ulkomuotonsa lisäksi myös ripauksen oriksi yllättävän leppoisaa luonnettaan. Luonteeltaan ori onkin poikkeuksellisen kiltti ja huomionhaluinen, vaikka se ei välttämättä sovellukaan ensimmäiseksi ratsuksi aloitteleville ratsastajille.

Varvun isänemä on kirjava shetlanninponitamma Peso Adrianne, joka on kotoisin Iso-Britanniasta. Adriannen sukulinjat ovat pitkälti ravipainoitteista, mutta Adrianne ei soveltunut ravikäyttöön laukkaherkkyytensä vuoksi. Tammalla on kilpailtu pääasiassa puomiluokkia, vaikka sillä olisi mahdollisuudet hypätä suurempiakin esteitä. Adrianne ei koskaan ole saanut selkäänsä tarpeeksi osaavaa ratsastajaa, eikä siis ole päässyt näyttämään taitojaan esteratsastuksessa. Siinä missä esteratsastusmeriitit puuttuvat, korvaavat näyttelysijoitukset senkin menestyksen. Tamma on menestynyt kotimaassaan kehuttavasti entiseksi raviponiksi, ja se on kantakirjattu kolmannella palkinnolla.

Varvun emä on kaunis kirjava evm-sukuinen shetlanninponitamma Brianna W, erittäin tuttu naama esteratsastuskilpailuissa. Brianna on kisannut useissa sadoissa pikkuesteluokissa, joista se on haalinut muutamaa kymmentä vaille kaksisataa rankingpistettä. Esteratsastuskilpailujen lisäksi tamma on käynyt näyttäytymässä myös näyttelyissä, joista se on saavuttanut VIR MVA Ch -arvonimen. Luonteeltaan Anna on rohkea ja utelias, eikä se tekisi pahaa kärpäsellekään. Tämän vuoksi Brianna W on paitsi suosittu isompien lasten ratsu ensimmäisissä estekilpailuissa, on se suosittu ratsu myös polven mittaisten taaperoiden keskuudessa nimenomaan kiltteytensä ja tottelevaisuutensa vuoksi. Brianna on palkittu yleislaatuarvostelun lokakuun tilaisuudessa toisella palkinnolla.

Varvun emänisä on rautias 100 cm korkea jalostusori AB Samson, joka asuu tällä hetkellä Ruotsissa. Orin on kasvattanut ruotsalainen AB-farmi, joka on tunnettu kevyen linjan käyttöshetlanninponeista. Ratsuna toiminut Samson on painottunut esteratsastukseen, jossa se on kerännyt lukuisia ruusukkeita kilpailujen pikkuluokista, toimien samalla opettajana pienille ja vasta kilpailemista aloitteleville ratsastajille. Luonteeltaan ori on hieman itsepäinen ja pomotteleva, eikä pelkää näykkiä tarhatovereitaan pitääkseen johtajan paikan. Ihmisiä poni kunnioittaa, ja käyttäytyykin näitä kohtaan kiltisti ja kuuliaisesti. Ori on kantakirjattu toisella palkinnolla.

Varvun isänemä on Laura Nichollen kasvattama hyväluontoinen Evangeline, tanskalainen siitostamma. Koko elämänsä Tanskassa asunut tamma on kiertänyt asuinseudullaan useita näyttelyitä ja leikkimielisiä match showta, erittäin hyvällä menestyksellä. Poni on palkittu Tanskassa Champion-arvonimellä, ja sillä on lukuisia kantakirjattuja jälkeläisiä. Luonteeltaan Evangeline on tottelevainen ja rohkea tamma.Jälkikasvu

t. Moons Rowena s. 20.02.2011
t. Wilma v. Moons s. 07.10.2012


Päiväkirja ja valmennukset

Kuulumisia 15.2
Varpu on ollut pirteä tapaus ja tuntuu, että se nauttii kilpailemisesta ja työnteosta. Tänään kuitenkin oli vain köpöttelypäivä ja ajattelin lähteä rauhalliselle maastolenkille ilman satulaa. Varpu tuntui olevan eri mieltä ja laukkapätkän ilmestyessä eteen, tamma painoi korvat luimuun ja nosti laukan itsestään. Se pinkoi minkä pienistä jaloistaan pääsi ja lumi lensi sen kavioista taaksepäin. Pidin harjasta tiukasti kiinni ja yritin pysyä kyydissä. Tiedättehän te, ettei shetlanninponien pienet tököttävät askeleet ole helpoimmasta päästä istua. Turhaan kiskoin ohjista, sillä neiti oli päättänyt että nyt mentiin! Kyllä se sitten lopulta hidasti käyntiin ja puuskutti mukavasti. Tosin niin taisin minäkin tehdä. Loppupäivä sujui leppoisasti, Varpu vain tarhaili muiden ponien kanssa tyytyväisenä.

Uuteen kotiin 11.11
Varpun elämä mullistui jälleen, kun tamma vaihtoi kotia ja omistajaa tänään. Tamma varmaan luuli pääsevänsä kilpailuihin, kun Puolukkainen laittoi pieniä kuljetussuojia sen jalkoihin. Parkkeerasin kuljetusauton tallin edustalle ja innokkaana menin tutustumaan uusimpaan hankintaani. Tamma haisteli tarkasti käteni ja taskuni, jolloin hellyin antamaan heppanamin sille. Puolukkainen haikein mielin talutti innokkaan Veeran traileriin ja halasi tamman kaulaa pitkään. "Lupaan pitää Varpusta hyvää huolta", hymyilin ja suljin takaluukun. Puolukkainen nyökkäsi ja hyvästeli - niin alkoi Varpun matka kohti uutta kotia.

Matka sujui hienosti, kuten osasin odottaakin. Varpulla on tuota ikää ja kokemusta sen verran, ettei sitä hätkäytä kuljetusmatkat. Tallin pihalle oli jälleen kerääntynyt innokas joukko ottamaan vastaan uuden tulokkaan. Varpu peruutti taitavasti lastaussiltaa alas ja katseli uteliaana niin uutta kotia, kuin suurta ihmisjoukkoakin. Tytöt huokaisivat ihastuksesta kun näkivät pienen karvapalleron, joka muistutti enemmän jääkarhua kuin hienoa muotovalioponia. Varpu oli aloittanut jo talvikarvan kasvattamisen hyvissä ajoin, mokokamakin!

Varpu kotiutui heti, tutustui jo uusiin tarhakumppaneihinsa ja nytten mutustaa tyytyväisenä heiniä tarhassa. Pikkutamma puolusti ruokaansa ärhäkästi muilta poneilta, jotka hölmistyneinä yrittivät tutustua uuteen poniin. Lopulta kaikki rauhoittuvat syömään omasta kasasataan heiniä ja kuului vain tyytyväistä mutustelua.
30.02.2008 estevalmennus, Intimate
Varpu oli suloinen ilmestys muiden, vähintään puolimetriä korkeampien, hevosten joukossa. Mutta pienestä koostaan huolimatta tammasta kyllä löytyi vauhtia. Se ylitti puomit siististi, kunhan olin ensin järjestänyt ne sen pienille askelilleen sopiviksi. Ratsastaja joutui moneen otteeseen hillitsemään laukassa lämmennyttä ponia, mutta muuten ratsukko eteni hyvässä yhteisymmärrykessä. Esteet nähdessäään Varpu innostui vielä lisää ja ylitti jokaikisen hienosti. Radalla meno alkoi mennä turhankin reippaaksi, jonka takia muutama puomi putoilikin. Päästyään "maaliin", eli radan päätyttyä, Varpu laukkasi kenttää ympäri onnellisena ja taisi se muutaman pukinkin välissä heittää. Ratsastajan saatua poni taas ruotuun, se kulki mallikkaasti ja ylpeänä itsestään ja hyppäsi vielä 60cm okserin ilmavasti. Varpun tyyli on hyvin shettismäinen ja toimiva, mutta vauhtia pitäisi säädellä enemmän. Kuten temponvaihteluissakin huomattiin, tamma tykkäisi vain mennä lujaa. Ratsastajan asento voisi olla hivenen suoraselkäisempi ja esteen jälkeen pitäisi pystyä pitämään itsensä ylhäällä, eikä lässähtää satulaan välittömästi. Muuten ei juurikaan moitittavaa, tunti sujui kiitettävästi!

30.01.2008 estevalmennus, valmentajana Kinn.
Varpu oli koko valmennuksen ajan erittäin energinen ja menossa koko ajan. Tammaa ei paljoa tarvinnut kannustaa, enemmänkin jarrutella. Ratsukko hyppäsi tavalliset esteet erittäin helposti ja puhtoisesti, mutta alkulämmittelyjen jumppasarjat tuottivat ponille jonkin verran päänvaivaa. Sillä jumppasarjat taisivat olla Varvun mielestä liian hääppöisiä, kun ei takajalkoja mitenkään jaksanut nostaa. Ratsukon hyppytyyli oli erittäin sulava ja kaunis. Poni itse ei kovin hyvin oikeaa ponnistuspaikkaa löytänyt, mutta ratsastajan auttaessa johan ponnistuksetkin paranivat. Ratsastajan asento saisi olla hieman enemmän takapainoinen, sillä alastuloissa olit selvästi etupainoisena. Valmennuksen lopuksi ponikin iloitsi ja pukitti muutaman kerran, mutta ratsastaja pysyi kuitenkin taitavasti selässä.

28.01.2008 estevalmennus, Ovela
Varpulla oli koko valmennuksen ajan hyvä tempo päällä ja harjoitukset sujuivat mukavasti. Sait hyvin vaikutettua laukkaan ja sen lyhentäminen ja pidentäminen sujuivat varsinkin todella hyvin. Laukanvaihto esteen päällä tuotti aluksi pientä hankaluutta, mutta lopputunnista se sujui jo kuin itsestään. Sinun kannattaa tehdä tiet hieman huolellisemmin, mutta onneksi Varpu paikkasi virheesi.

25.01.2008 estevalmennus, Yeneva
Kiinnostava tamma tämäkin. Alkuverryttelyssä tuli heti todella hyvä ensivaikutelma. Tamma reagoi pohje- ja pidätysapuihin todella hyvin. 40cm estettä katsottiin hieman kummasti, kun puomi ei ollutkaan normaali raidallinen, vaan kokonaan kirkkaan keltainen. Kerran kieltäydyttiin ja ratsastajakin kävi kaulalla kerran. Lopulta tamma saatiin ihan hyvin esteen yli, kun ensin ravautimme samanlaisten ravipuomien yli. 40cm rata meni hienosti, vaikka melkein kieltäydyttiin mini vesiesteestä, yli kuitenkin mentiin hyvin! 60cm rata meni oikein hyvin. 70cm radalla hieman epäröitiin aluksi, mutta lopulta se olikin tosi kivaa! Laukattiin kovaa ja yksi pieni pukkikin nousi ;)

23.01.2008 estevalmennus, Ovela
Varpu oli alusta lähtien hyvä esimerkkiponi. Vauhti oli hyvä ja sen säätely sarjoille toimi todella mukavasti. Muutaman sarjan välillä tamma alkoi itse lisäämään vauhtia, mutta korjaukset toimivat hyvin. Jumppasarjoilla Varpu alkoi painaa herkästi reunalle ja hypyt eivät osuneet aivan keskelle. Kotona kannattaa harjoitella vielä erikoisesteiden hyppäämistä, sillä tamma aristeli oudomman äköisiä esteitä hieman.

16.12.2007 estevalmennus, valmentaja EK.
Menimme maneesiin, jonka kellertävässä valossa näin, kuinka Varpu pyöri ja hyöri ympyrää ja pomppi välillä kahdella, välillä neljällä jalalla kun safir yritti nousta selkään. Lopulta ratsukko oli kasassa, safir laitteli jalustimia sillä aikaa kun minä rakensin keskelle maneesia muutamia esteitä. Alkukäynnissäkin Varpu otti muutamia ravisekoitteisia askelia, sen pieni tököttävä käynti oli nopeatahtista ja tamma oikoi kulmia. Kun safir keräsi ohjat, shetlanninponi oli auttamatta jo pää pystyssä ravaamassa, mutta se joutui nopeasti huomaamaan, että selässä oli tiukka ratsastaja. Se palasi hieman päätään heilutellen käyntiin tasaisten käsien ja istunnan käskystä. Lämmittelimme aluksi muutamalla ympyrällä, ensin koetimme saada ponin käynnin tasaisemmaksi. Siihen tarvittiin kymmenisen minuuttia aikaa, ennen kuin tammaan tosiaan saattoi luottaa, ettei se lähtisi yhtäkkiä ravaamaan. Sitten kun tuli pohkeenliike oli hieman enemmän puristava, tamman pää kohosi korkeuksiin ja kiitoravi oli valmis. Ei, tämä ei käynyt näin, totesi safirkin ja hetkessä oli Varpu takaisin käynnissä. Nyt siirryttiin raviin pääty-ympyrällä, asetus piti eikä ohja antanut periksi tamman menohaluille. Lopulta Varpu uskoi että eteenpäin pääsi vain tottelemalla, ja pääsimme jatkamaan verkkaa.

Emme ottaneet lainkaan laukkaa ennen ensimmäistä estettä, vaan sille oli tarkoitus tulla ravissa. Asetin esteen halkaisijalle niin, ettei Varvulla pitäisi olla liikaa aikaa kasvattaa vauhtia. Voltille tammaa ei saisi kääntää vaikka se laukkaisi, vaan takaisin raviin ennen estettä. Este oli n. 30-senttinen kavaletti, uskoin että menee helposti, ja niin menikin. Varpu sai ensin ravata ympyrällä, sitten safir ohjasi sen päättäväisesti estettä kohti. Tamma näytti vähän yllättyneeltä, eikä se temppuillut, vaan hyppäsi hienon hypyn puomin ylitse ja jatkoi laukassa pukitellen eteenpäin. Korotin esteen neljäänkymmeneen, mutta nyt oli Varpukin valmis spurttaamaan. Annoin luvan tulla laukassa, mitä ensin hiottiin vähän. Kymmenisen askelta ennen estettä tamma nappasi kuolaimen hampaidensa väliin, otti vauhtia ja hyppäsi safirin vastusteluista huolimatta pitkän ja korkean hypyn hurjasta vauhdista. Saman tien uudelleen, nyt meni hieman paremmin. Sen jälkeen Varpu sai pitkät ohjat, samalla kun minä rakensin ratsukolle kolme ristikkoa peräkkäin - 30cm, 40cm ja 50cm. Tämä sarja meni jotenkuten, hieman ratsukon yhteistyö takkuili ja Varpu niskotteli ohjasotteelle. Se hyppäsi ensimmäisen esteen hyvin, kaksi askelta seuraavalle ja yli, mutta sitten tamma jarrutti ja loikkasikin viimeisen esteen ohitse.

Otimme uudelleen, ja kehotin safiria pitämään ponin hyvin pohkeiden välissä ja kädet tasaisena. Nyt Varpu kulki hieman tasaisemmin, ja ratsukko pääsi loppuun asti kehujeni kera. He saivat vielä mennä uudelleen, nyt Varpu totteli paremmin ja hyppäsi korvat hörössä. Laitoin esteitä myös kahdeksikolle, eli mukaan tuli laukanvaihtoa ja jonkinmoista asetusta. safirin katse tuntui vähän harhailevan, mikä häiritsi istuntaa ja näin Varpukin hieman hämmentyi, mutta kun korjasimme asiaa niin ratsukko eteni ihan kiitettävästi pikkuruista rataa. Yksi esteistä oli 50-senttinen okseri, sitä kohden Varpu ensimmäisellä kerralla kiihdytti korvat hörössä mutta viime hetkellä heitti päänsä ylös ja laukkasi ohi. Seuraavalla yrityksellä este ei enää ollutkaan niin jännittävä, ja shettisneiti kohotti jalkansa vatsaansa kiinni hypätessään mahdollisimman korkealle. Tamman laukka oli aika nopeaa, mutta nyt se ei enää kaasuttanut kuten alussa. Ihan heti se ei saanut vaihdettua laukkaa esteen yllä, vaan vaihto piti suorittaa ravin kautta, mutta muutaman kerran jälkeen sujui paremmin. Tamma sai uudelleen pitkät ohjat, ja minä rakensin kuuden esteen radan. Esteet olivat neljästäkymmenestä viiteenkymmeneen senttiin. Sanoin safirille, että voisi vähän koettaa jonkinmoista pohkeenväistöä samalla kun minä mittailin esteiden välejä. Katselin sivusilmällä, miten Varpu ensin vähän jännittyi ja meinasi nostaa laukkaa, mutta vastoin kaikkia odotuksiani kuitenkin lähti väistämään oikein hienosti. Kehuin ratsukkoa ja aloin sitten selostaa rataa safirille. Se ei ollut erityisen vaikea, mutta painotin Varvun hyvää hallintaa.

Ensimmäiselle esteelle safir nosti laukan hyvissä ajoin, hän ehti säädellä sen haluamakseen eli suht rauhalliseksi. Katsoin silmä kovana, miten Varpu huomasi esteen ja yritti vähän kaasuttaa. Se hyppäsi todella nätisti kuitenkin, ja jatkoi seuraavalle pystylle. Kolmannelle esteelle oli tehtävä hyvä tie, jotta poni sai tarpeeksi vauhtia okserille. safirin oli vähän pidettävä ulko-ohjasta, silloin Varpu heitti päätään ja lähti punkemaan kylki edellä pois päin kulmasta, tiestä tuli vähän huono ja okserin puomit kolisivat maahan. Turhautunut tamma jarrutti korvat luimussa raviin, ja käskin safiria ottamaan esteen uudelleen. Nyt he laukkasivat ensin kulmassa ympyrällä ja kaartoivat sitten siitä, Varvun ilme oli hieman nyrpeä mutta nyt se sai paremman vauhdin ja liisi okserin ylitse. Laukka oli vähän kiihtynyt, mutta safir antoi tamman irroitella ennen seuraavaa estettä. Alkoi näyttä siltä, että eiköhän se yhteistyö paranisi. Viimeisen esteen jälkeen kehuin ratsukkoa ja kehotin ottamaan uudelleen, sen jälkeen saivat laukata radan lävitse vielä takaperin (ei siis poni vaan esteet takaperoisessa järjestyksessä). Siinä tuli pari pudotusta, mutta ennen kuin lopetimme, Varpu sai vielä ylittää helpon pienen pystyn jonka ylitse se loikkasi korvat hörössä ja pukitti jälkeen. safir nauroi selässä ja ravasi muutaman kierroksen ennen kuin antoi pitkät ohjat.

Ulkoasun, tekstien ja kaiken sislln copyright misery. 2014
Moondance on tysin virtuaalinen talli ja mitn ei ole oikeasti olemassa!