Wiona v. Raad lopetettiin 15.10.2013 18-vuotiaana kaviokuumeen seurauksena. Se ei ole koskaan kärsinyt vaivasta ennen, eikä eläinlääkäri osannut kertoa syytä nytkään. Todennäköisesti Wionalla oli ongelmia hormoonitasapainossa, joka vaikutti asiaan. Ponitamma oli niin kipeä, että arvelin muutoksien kavioluussa olevan jo pitkälle edenneitä. Koin armeliaimmaksi lopettaa Wionan.

VIRTUAALIHEVONEN

Wiona v. Raad

Wiona v. Raad "Wiona" s. 03.11.2009 (ikääntyminen)
shetlanninponi, tamma kasvattaja Raadelman hevostila
VH11-017-0869 omistaja VRL-01080 (Moondance)
100cm, musta Helppo B / 70 cm (yleis)
Kilpailukalenteri YLA1, SHLA-II

Palkittu 21.11.2011 tilaisuudessa YLA1 palkinnoilla pistein 145 (AP1!)
Palkittu 25.01.2013 tilaisuudessa SHLA-II palkinnoilla pistein 103,25

Wiona hallitsee kaikki ponimaiset temput ja se tietää tarkalleen, miten hoitajan saa suuttumaan. Kaikesta tästä huolimatta tamma on suloinen ja kultasydäminen tapaus. Ratsastaessa vekkulista neidistä kuoriutuu taitava monitoimiponi, joka tekee kaiken mitä siltä pyydetään enemmän tai vähemmän hyvin. Laiskan ratsastajan kanssa Wiona menee itsekin laiskasti ja tekee tehtävät noin suurinpiirtein. Taitavan ja ahkeran ratsastajan istuessa selkään alkaa Wiona kulkea todella hienosti. Neidin erikoisuus on ehdottomasti se, että sitä ei tunnu mitkään lukot pidättelevän. Joutuu aina pitkään miettimään, että miten pieni poni on voinut saada tarhan portin auki tai miten ihmeessä koko shetlanninponilauma juoksee vapaana pitkin pihaa. Wionan kanssa ei tule yhtään tylsää päivää, mutta tamma toki osaa käyttäytyäkin hienosti tarpeen vaatiessa.

Wionan karsinaan astuessasi saat olla todella tarkkana, ellet tahdo jahdata pientä vekkuliponia ympäri tallia. Mikäli onnistut livahtamaan karsinaan ja pitämään ponin sisäpuolella, suurin haaste on jo takana. Wiona toki keksii hoitaessa kaikkea jännää ja yrittää saada hoitajaraasun hermoromahduksen partaalle. Parhaiten sen kanssa pärjää huumorilla ja kyvyllä osata nauraa omille mokille ja tamman hölmöilylle. Wiona kaipaa selkeät ja tiukat rajat, jotta pystyy rentoutumaan ja luottamaan ihmiseen. Harjatessa tamma vääntelee päätään puolelta toiselle ja nauttii jokaisesta saamastaan rapsutuksesta tai taputuksesta. Varusteet Wiona antaa laittaa nätisti, tosin tamma on taitava pullistelija. Taluttaessa täytyy olla tarkkana ja tiukkana, jotta Wiona kulkisi nätisti vieressä. Heti jos keskittymisesi herpaantuu, poni pääsee varmasti vapaaksi eikä se anna mielellään kiinni.

Ratsastaessa pikkuponista löytyy virtaa ja taitoa, mutta vain jos kuski sitä vaatii. Wiona kuuluu niihin poneihin, jotka eivät taatusti tee yhtään ylimääräistä työtä. Jos kuski ei mitään vaadi, ei hän myöskään mitään saa. Wionasta on niin este, kuin kouluratsuksikin. Erityisesti esteillä neiti on taitava, omistaa paljon kapasiteettia ja jaksaa jopa katsoa mihin pienet jalkansa laittaa. Puomit putoavat harvoin ja sekin on yleensä ratsastajan virheestä johtuvaa. Wiona on kyllä aivan lyömätön esteradalla nopeutensakin takia. Se tekee käännökset vaikka paikoillaan ja tykkää vauhdista ja vaaratilanteista. Koulu menee johonkin pisteeseen asti, mutta Wionan kärsivällisyys harvoin riittää kovin pitkälle. Sillä pitää olla vaihtelevat tehtävät tai muuten neiti keksii omia kuviota ja kiemuroita. Eipä olisi ensimmäinen kerta, kun Wiona kesken tylsän kouluvalmennuksen esittäisi hienon pukkishown ja menisi sen jälkeen piehtaroimaan varusteet päällä tyytyväisenä itseensä. Maastossa poni on kaikkea muuta kuin luottoratsu. Se saattaa joskus pelätä jopa omaa varjoansa ja joskus olla oikeinkin rauhallinen. Jos kaipaat haastetta elämään, niin Wiona on oiva ratsu maastoon.

Kilpapaikalla - onneksi - Wiona osaa käyttäytyä edes hieman paremmin kuin kotona. Karkaileminen on kuitenkin aika yleistä ja monta kertaa onkin saatu ponia jahdata häveten suuresti. Erityisesti kuljetusautosta ottaminen ja sinne vieminen on tarkkaa puuhaa. Wiona kyllä menee nätisti koppiin, mutta hallitsee myös sieltä karkaamisen oikein mallikkaasti. Kilpasuoritukseen tamma keskittyy vaihtelevalla menestyksellä. Hyvinä päivinä Wiona tekee upean suorituksen ja huonoina vähemmän upean. Kunniakierroksella tamman mielestä parasta on riehuminen - yllätysyllätys!


Sukutaulu ja -selvitys

i. Gungbacks Willy / Kilpailukalenteri
  YLA2
ii. Sir Chichap
  SHLA-B, YLA2, MEJ-III, KRJ-II, VIR MVA Ch
iii. Limitless T
  KTK-III, Vir Mva Ch
iie. Kutikuti HIP
  VIP MVA Fn, KRJ-IV, YLA1
ie. Gungbacks Brida
  VIR MVA Ch, KTK-III, YLA 3
iei. CW Malibu Monsoon
  VIR MVA Ch, KTK-I, YLA1
iee. Gungbacks Fina
  KRJ-II, YLA2
e. Evona v. Raad / Kilpailukalenteri
  VIR MVA Ch, Supreme, KTK-II
ei. CW London Bridge
  KTK-II
eii. Pencocks Hugo
 
eie. Tuohimäen Eveliina
  Ch, VVJ-II
ee. Solis v. Raad
  VIR MVA Ch, KTK III, KRJ II, YLA2
eei. Suman v. Charoü
  Vir Mva Ch
eee. Sly Nansen
 

Wionan isä, Gungbacks Willy, oli punarautias 100cm korkea poniori, joka tunnettiin paremmin nimellä Willy. Se oli luonteeltaan kaikin puolin haastava. Hoitaessa Willy yritti pomotella ja näykkiä aina tilaisuuden tullen. Se oli myös saanut lempinimen "kahlekuningas", eikä suotta. Ratsastaessa Willy testaili ratsastajaa parhaansa mukaan, eikä tehnyt yhtään ylimääräistä työtä. Jos selässä oli taitava pikkukuski, niin Willystä kuoriutui upea monitoimiratsu. Se hyppäsi esteitä aina 60cm rataan asti ja meni kouluratsastuksessa Helppoa B:tä. Willy menestyi myös näyttelyissä upean ulkomuotonsa ansiosta. Ori oli hyvästä suvusta, mutta ehti astua vain kolme tammaa, joista yksi todettiin tyhjäksi. Willyn oli tarkoitus jäädä hyvin alkaneen kilpauran jälkeen siitoskäyttöön, mutta ori lopetettiin vakavan ähkyn seurauksena 9-vuotiaana.

Isänemä, Gungbacks Brida, oli vaaleanrautias 100cm korkea tamma. Bridaksi kutsuttu tamma menestyi lähinnä näyttelypuolella ja kantakirjattiinkin KTK-III palkinnolla. Se ei kierrellyt kilpakenttiä kuin reilun vuoden, mutta menestyi sinä aikana kohtalaisesti koulupuolella Helppo B-luokissa. Brida oli suvullisesti hieno ja jättikin jälkeensä viisi toinen toistaan hienompaa shetlanninponivarsaa. Luonteeltaan tamma itse oli kaikin puolin kultainen ja helppo. Se menehtyi 25-vuotiaana omaan karsinaansa luultavasti sydänkohtauksen myötä. Brida eli siis hyvän ja onnellisen elämän samalla omistajalla koko ikänsä.

Wionan emä, Evona v. Raad, oli 102cm korkea ruunikko shetlanninponitamma. Elliksi kutsuttu neiti oli luonteeltaan rauhallinen ja ystävällinen hevonen. Se oli kaikkien kaveri ja upean luonteensa lisäksi hurmasi vielä upeammalla ulkomuodolla. Tamma kantakirjattiin toisella palkinnolla ja se sai myös virtuaalisen muotovalio-arvonimen. Monitoimiponi-Elli menestyi näyttelyiden lisäksi ratsastuksessakin. Sen laji oli lähinnä esteratsastus, mutta koulukilpailuissakin tuli muutamia sijoituksia. Elli oli estekentillä lyömätön ketteryytensä ja vauhtinsa ansiosta. Harvoin näkee shetlanninponia, jolla on samanlainen palo hyppäämiseen. Elli jätti jälkeensä vain kaksi jälkeläistä, mutta nekin ovat upeita poneja. Tamma lopetettiin 24-vuotiaana vanhuuden vaivojen vuoksi.


Jälkikasvu

o. Rudolph v. Moons s. 15.12.2012
t. Moons Winona s. 16.01.2012 YLA2, SHLA-II
t. Moons Teardrop s. 11.11.2011 SHLA-I, KTK-II


Päiväkirja ja valmennukset

Talvikuulumisia 11.01.2013
Pakko tulla heti hehkuttamaa; Wiona on palkittu YLA1-palkinnolla. En odottanut tamman suhteen korkeita pisteitä, mutta se yllätti minut. Wionalle kuuluu muutenkin oikein hyvää. Se kilpailee vielä toistaiseksi esteratsastuksen parissa ja menestyy kohtalaisen hyvin. Aina Wionaa tosin ei jaksaisi työnteko kiinnostaa, vaikka selässä oleva ratsastaja tekisi mitä. Tamma on tarkoitus astuttaa tässä talven aikana. Se on saanut hienoja jälkeläisiä, joista kumpikin on muuten palkittu SHLA-palkinnolla. Wiona on kyllä kaikin puolin hieno poni ja se on elämänsä voimissaan, vaikka ikää löytyy jo 15-vuotta.

Ajoharjoituksia 18.10.2012
Wiona varmaan ajatteli tänään, että nyt se äiskä on seonnut lopullisesti. Wionalla ei ole koskaan oikein ajettu, mutta päätin tänään kokeilla silti kyseisestä puuhaa. Eilen ohjasajoin tammaa ja se tuntui oikein hyvältä, eikä pelännyt minua lainkaan. Heitin sille valjaat niskaan ja laitoin koppakärryt perään. Tallityttö Petra päästi meidät käytävältä irti ja kulki alkumatkan vierellä - varmuuden vuoksi.

Ensimmäisenä Wiona pysähtyi ja kääntyi katsomaan kysyvästi taakse. "Mitä sä äiti siellä teet, eikös sun pitäis olla selässä?" se olisi varmaan kysynyt, jos osaisi puhua. Kehotin sitä kulkemaan eteen päin ja Wiona teki työtä käskettyä. Se kulki hienosti muutaman kierroksen käynnillä, mutta kun ahnehdin ja pyysin ravia, niin se kävi maaten! Istuin kärsivällisesti kärryillä niin kauan, että Wiona päätti itse nousta ylös. Se huomasi, ettei pelleily auttanut, joten matka jatkui sopuisissa merkeissä. Loppuen lopuksi Wiona taisi jopa tykätä puuhasta, joten täytyy useamminkin ajaa sillä!

Kuulumisia 18.10.2012
Wiona on pirteä 13-vuotias ponineiti. Sen kanssa kierrellään vielä estekenttiä sijoitusten toivossa. Wiona ei luultavasti edes kestäisi sitä, että jäisi kokonaan vain eläkeponiksi. Harva shettis on yhtä innoissaan lähdössä aina töihin kuin Wiona! Tosin osaahan se töistäkin luistaa, eritoten jos selkään laitetaan joku naapurin lapsista. ;) Jälkikasvua tammalla on vain kahden varsan verran ja tarkoitus olisikin pian astuttaa se uudelleen. Wionan molemmat kakarat ovat pärjänneet hienosti kilpakentillä!

Varsomista 11.11.2011
Pitkästä aikaa ehdin näkemään varsan syntymän, eikä tammamokoma aloittanut varsomista heti kun silmäni ummistin valvontakameran äärestä. Wiona aloitti varsomisen heti kun suljin tallin ovet ja olin lähdössä katsomaan valvontakamerasta. Lähdin takaisin talliin, sillä tiesin ettei Wiona hermostuisi läsnäolostani. Varsominen sujui oikein mallikkaasti ja pian oljilla makasi upea, tumma tammavarsa. Wiona aloitti heti äidillisen hoivaamisen ja pikkuvarsa yritti nousta ylös jo muutaman minuutin jälkeen.

Mietin pitkään varsalle nimeä. Olin liikuttunut pitkästä aikaa varsomisen näkemisestä, Wionan äidillisyydestä ja sen ylpeästä katsesta, kun tamma huomasi minun ihailevan varsaa. Liikuttuneena saatoi vieräyttää muutaman kyyneleenkin, joten siitä sain idean nimelle - varsasta tulisi Moons Teardrop aka Tea. Tea vaikuttaa terhakalta ja kiltiltä tapaukselta. Tarjosin Wionalle vielä ennen lähtöäni lämmintä melassivettä ja erikoisannoksen rapsutuksia. Sen jälkeen lähdin itse nukkumaan tyytyväisenä ja jätin parivaljakon omiin oloihinsa.
Estevalmennus 10.01.2013 (valmentajana jwy)
Kaunis shetlanninponitamma Wiona ja ratsastajansa alkuverrytteli maneesissa minun saapuessani sinne. Seurasin hetken aikaa työskentelyä, mutta aloin pikkuhiljaa kokoamaan esteitä. Sain esteet koottua, joten kerroin ratsukolle mitä oli tänään luvassa. He saivat aloittaa pystyllä, jonka korkeus oli 30cm. Pyysin ratsukkoa katsomaan tarkasti tien ja tulemaan rauhallisesti esteelle. Wiona lähteä tykitti heti laukkapohkeet saatuaan ja taisi se ehtiä vetämään jonkinnäköiset pukkihyppelyt siinä sivussa. Ratsastaja oli määrätietoinen ja jämpti, eikä antanut tammalle periksi. Ensimmäiset hypyt sujuivat nätisti ja yllätyin kuinka ketterästi noinkin pieni poni voi hypätä. Ratsukon yhteistyö alkoi toimia ja hypyt näyttivät kerta kerralta paremmilta. Nostin viisi estettä 50cm:triin ja ohjeistin ratsukolle radan, jonka hyppäisivät seuraavaksi. Wiona laukkasi reippaasti ja ratsastaja oli hyvin hypyissä mukana. Ratsukko hyppäsi radan puhtaasti, kehuin ratsukkoa korottaessani esteet 70cm. Wionan laukka näytti välillä hiipuvan, joten neuvoin ratsastajaa pitämään yhtenäisen tempon. Ratsukko hyppäsi esteet siististi, enkä voinut muuta kuin kehua heitä tästä valmennuksesta. Annoin luvan aloittaa itsenäisen loppuverryttelyn, itse aloittaessani purkamaan esterataa. Annoin vielä treenausvinkkejä, jonka jälkeen sanoin ratsukolle heipat.

Kouluvalmennus 12.11.2012 (valmentajana Riella)
Toisen valmennuksen alkaessa tiesin jo mitä tämä ratsukko osaa joten aloitin kotitehtävien "tenttaamisella" ja hyvinhän he olivat kotitehtävänsä opiskelleet koska tällä kertaa ratsukko oli jo paljon tarkempi. Lisäsimme kiemurauriin puomeja ja kartioita, osa puomeista piti ylittää ja osa piti kiertää, samoin kartiot. Rakentelin puomeista ja kartioista pujotteluradan johon vaadittiin myös tarkkuutta. Tänään lisäsimme myös käynnissä ja ravissa temponmuutoksia sekä jatkoimme laukassa siihen mihin jäimme. Miseryllä pysyi tällä kertaa hyvin nyrkit pystyssä ja istunta kasassa eikä hän puristanut jaloilla enää joten pohkeet pysyivät ponin lähellä. Wionalla oli taas virtaa joten aika paljon sai tehdä puolipidätteitä että tehtävät onnistuivat odotetusti. Temponmuutoksissa Wiona oli erittäin hienosti kuulolla ja kysyessäni ratsastajalta kulkiko poni sitä vauhtia kun hän halusi, sain myöntävän vastauksen. Opit eivät olleet menny hukkaan ja saatiin alle erittäin hyvä valmennus.

Kouluvalmennus 02.11.2012 (valmentajana Riella)
Wionan omistaja misery. kertoili hieman ponista jonka avulla pystyin valmennuksen rakennetta vähän hahmottelemaan. Päätin teetättää suhteellisen yksinkertaisia mutta silti monipuolisia tehtäviä ponille ettei se kyllästy ja käy esittelemään pukkishowta tai muutenkaan pelleilemään. Aloittelimme volteista ja kiemuraurista joilla noudatimme äärimmäistä tarkkuutta, näissä sekä ratsastaja että poni joutuivat miettimään reittejä. Yksinkertaista, mutta siltikin aivoja piti käyttää. Poni näytti siltä kun se olisi nauttinut tarkkuutta vaativista tehtävistä ja mennä töpötteli eteenpäin korvat hörössä. Laukassa teimme samanlaisia juttuja ja lisäsin tällä kertaa myös temponvaihteluja tehtäviin. Merkitsin kuljettavat reitit kartioin ja pari kertaa "kiihytellessä" tötterö kaatui tai ratsukko meni ohi mutta seuraavalla kerralla oltiin jo paljon tarkempia. Muutamia kertoja korjailin miseryn istuntaa, jolloin ponin menokin muuttui paljon paremmaksi heti. Kotitehtäväksi paljon tarkkuutta vaativien reittien ratsastamista ja miseryllä nyrkit pystyyn.

Estevalmennus 27.12.2009 (valmentajana Pullla)
Maneesiin sipsutteli kaunista kauniimpi shetlanninponitamma Wiona. Wiona oli vasta toinen shettisvalmennettavani, mutta eiköhän esteet menisi pienemmälläkin eliöllä hyvin. Alkuun Wiona yritti itsepäisesti olla laiska ja ilkikurinen, mutta ratsastaja korjasi hienosti tilanteen näyttämällä ponille, että kuka määrää. Ratsukko osasi tehdä oikein hienosti yhteistyötä, aina kun ratsastaja vain muistutti ponia kepposista. Wionan hyppytyyli oli hienoa katseltavaa, ja estettä korotettiin aina 60 senttiin asti. Myös Wionan askellajeista oli pelkkää kehumista. Loppuvaiheessa Wiona alkoi kyllästyä esteisiin, joten rupesi jantturoimaan oikein kunnolla. Tamman ratsastaja kuitenkin osasi hommansa ja pian Wiona porskutteli reippaasti ympäri maneesia. Hienosti meni!

Ulkoasun, tekstien ja kaiken sislln copyright misery. 2014
Moondance on tysin virtuaalinen talli ja mitn ei ole oikeasti olemassa!