Muistoissamme 20.12.2012 - 09.06.2018

VIRTUAALIHEVONEN ID#38

✝ Auroora

Rotu, skpsuomenhevonen, tamma
Säkä, väri153cm, rautias
RekisterinumeroVH14-018-0067
Syntynyt20.12.2012
Ikääntyminenkatso täältä
Koulutustasore 100cm
KasvattajaSalla Salmikivi (evm)
OmistajaMoondance (VRL-01080)
Saavutukset30.04.2017 ERJ-I palkittu pistein 104
30.03.2017 YLA1 palkittu pistein 98
20.03.2017 SLA-II palkittu pistein 87

© Hippos/Merja Ahola-Turpeinen (lupa on)

En tiedä kuinka fiksua on ostaa hevosen, jonka kanssa yhteistyö ei toimi lainkaan koeratsastusksessa. Aurooran kohdalla tein juuri näin ja sen kohdalla riskinotto kannatti - en silti suosittele samaa muille. Kiertelin kasvattajia tarkoituksenani katsella vain tarjontaa, mutta yllättäen kolmannella tallilla koeratsastin kaksi lupaavaa estesuomenhevosta. Niistä Auroora oli se, jonka kanssa ei sujunut mitenkään päin, mutta jonka hyppytyyli teki minuun vaikutuksen. Kun hinnasta päästiin sopuun kasvattajan, niin nakkasin tamman traileriin (kyllä, kävin vain katsomassa hevosia trailerin kanssa, kröhm) ja lähdin ajelemaan kohti Moondancea sekavin tuntein. Tiesin jo valmiiksi, mitä tallilaiset tuumaisivat asiasta.

Jos Anskua pitäisi kuvailla yhdellä sanalla, niin se olisi suomenhevostamma. Kaikessa yksinkertaisuudessaan. Ansku osaa olla itsepäinen ja herkkä, mutta myös nöyrä ja yhteistyöhaluinen. Kaikki riippuu siitä, millainen päivä tammalla on ja mitä ihminen siltä vaatii. Jos hoitaja on lepsu ja antaa Anskun tehdä mitä lystää, niin sitä se myös tekee. Napakan hoitajan kanssa tamma seisoo nätisti aloillaan ja kaikki hoitotoimenpiteet sujuvat siltä hienosti. Ainoastaan satulavyötä kiristäessä Ansku saattaa pullistella ja näykkiä, mutta kuka siitä puuhasta nyt pitäisikään.

Ratsastaessa Anskun on pakko aina testata aluksi ratsastajaa. Jos sille antaa päätösvaltaa eikä vaadi asioita, niin tamma luistaa hommista. Napakan ihmisen kanssa kaikki sujuu suurimman osan ajasta hienosti. Ansku on tarvittaessa nöyrä ja tekee mukisematta kaiken, mitä siltä vaaditaan. Sen laji on esteratsastus ja sen huomaa. Esteradalla Ansku painattaa korvat hörössä ja odottaa seuraavaa tehtävää innoissaan. Se on varovainen ja pudottelee harvoin puomeja. Sen sijaan Ansku ei ole kaikkein varmin hyppääjä. Ratsastajan ohjatessa huonosti esteelle tai ratsastajan ollessa liian lepsu erikoisesteillä saattaa tamma kieltää. Hyvät tiet ja napakka ratsastus ovat kaiken a ja o. Kouluratsastus sen sijaan ei oikein suju edes napakan kuskin kanssa. Ansku on patalaiska, eikä taivu kovin ihmeellisiin kiemuroihin. Toki sitäkin on hyvä välillä harrastaa ja puomien lisäys tehtävään tuo uutta puhtia Anskuun. Maastossa se on yleensä ihan suhteellisen varma, mutta saattaa joskus innostua reippaissa pätkissä ja kadottaa jarrut hetkellisesti. Suurin osa maastolenkeistä on kuitenkin mennyt hyvin, sillä hevonen ja ratsastaja ovat tulleet yhtä matkaa kotiin.

Kilpapaikalle päästyä Ansku on hieman sählä aluksi, sillä kaikkea pitää katsella ja kaikkia pitäisi tervehtiä. Alkusähellyksen jälkeen se kyllä rauhoittuu ja alkaa keskittyä olennaiseen. Hyvän verryttelyn jälkeen suorituskin menee lähes aina nappiin, ellei ratsastaja tee isoja virheitä. Ansku on hieman haastava lastata, mutta ruoalla sen saa houkuteltua vaikka peruuttaen traileriin. Se matkustaa kyllä ihan asiallisesti, paitsi jos heinäverkosta loppuu heinät - sen kyllä kuulee kolinasta.
sh-t. Moon Aureelia (ERJ-I) -- s.28.12.2013 (i. Paahtaja)
sh-o. Moon Vihamies -- s.06.01.2014 (i. Vilminko)
sh-o. Moon Aamurusko -- s.20.10.2015 (i. Sakarias)
sh-o. Moon Keksimonsteri (KTK-III, SLA-III) -- s.20.01.2016 (i. Rokkenrolli)
sh-t. Moon Kamomilla (ERJ-I, SLA-I) -- s.11.03.2016 (i. Myrskyherran Osku)

i. Eetvartti
evm, vrt, 148cm
ii. Elonkerjuu
evm, vrt, 156cm
iii. Kuun Ernesti
evm, vrn, 160cm
iiii.
iiie.
iie. Taian Saaga
evm, tprt, 152cm
iiei.
iiee.
ie. Runotyttö
evm, m, 145cm
iei. Runopoika
evm, m, 152cm
ieii.
ieie.
iee. Kimma
evm, rt, 144cm
ieei.
ieee.
e. Tellun Aurora
evm, rn, 154cm
ei. Aapeli
evm, prt, 155cm
eii. Pikku-Eemeli
evm, prn, 160cm
eiii.
eiie.
eie. Unelma
evm, rt, 154cm
eiei.
eiee.
ee. Haaveilija
evm, rn, 154cm
eei. K.T. Uljas
evm, vrt, 150cm
eeii.
eeie.
eee. Mirkku
evm, trn, 160cm
eeei.
eeee.

i. Eetvartti oli aikansa parhaita estesuomenhevosia ja kilpaili hienosti 120cm luokissakin. Nuorempana se palkittiin useissa laatuarvosteluissa hyvän hyppytyylinsä ja rakenteensa ansiosta. Eetu oli luonteeltaan pääösin kiltti, mutta osasi olla myös orimainen. Napakka käsittelijä sai sen pidettyä kilpapaikoillakin hyvin hallinnassa maasta ja selästä. Estekilpailuiden ohella ori kävi hakemassa meriittejä myös näyttelyistä ja se kantakirjattiin kolmannella palkinnolla. Jälkikasvua Eetu jätti 45 kappaletta ja useimmat niistä perivät hyvän rakenteen lisäksi estetaidot. Ori lopetettiin 27-vuotiaana huonojen hampaiden johdosta.

ii. Elonkerjuu edustaa loistavaa isälinjaa, josta jokainen ori on kerännyt meriittejä esteradoilta ja jalostuksesta, sekä yleensä myös näyttelyistä. Elo ei jää yhtään sukunsa varjoon vaan on täyttynyt kaikki odotukset. Se sai 34 varsaa ja kantakirjattiin toisella palkinnolla. Luonteeltaan Elo oli lempeä ja nöyrä, eikä lainkaan orimainen. Se jouduttiin lopettamaan jo 19-vuotiaana ähkyn seurauksena, joten paljon olisi vielä ollut annettavaa siitospuolella.

iii. Kuun Ernesti, tuttujen kesken vain Eetu, oli luonteeltaan oriksi hyvin kiltti ja yhteistyöhaluinen. Se olisi kiivennyt vaikka puuhun, jos joku sitä olisi vaatinut. Eetu kilpaili 100-120cm esteradoilla monta vuotta hyvällä menestyksellä ja pärjäsi jopa mestaruuskilpailuissa. Jälkikasvua ori jätti melkein sata kappaletta, joista moni menestyi isänsä tavoin estekilpailuissa. Eetu kantakirjattiin myös toisella palkinnolla hyvillä pisteillä.

iie. Taian Saaga oli luonteeltaan hankala ja itsepäinen, joten sen viiden varsan isäksi valittiin aina mahdollisimman hyväluontoinen ori. Useimmiten onneksi varsat perivätkin isänsä luonteen. Saaga kilpaili aluetasolla esteratsastuksessa kohtalaisella menestyksellä muutamia vuosia, kunnes loukkasi jänteensä pieleenmenneen lähestymisen ja esteen sekaan hyppäämisen myötä. Hyväsukuinen ja -rakenteinen tamma jäi siitoskäyttöön 8-vuotiaana. Saaga lopetettiin 22-vuotiaana jalan alkaessa reagoimaan jälleen.

ie. Runotyttö kilpaili kohtalaisella menestyksellä esteitä ja koulua. Parhaat saavutukset Tytti sai kuitenkin jalostuspuolelta; se jätti 6 varsaa, joista lähes jokainen on päässyt kilpakentille ja kantakirjattu. Tytti itse kantakirjattiin kakkospalkinnolla ja palkittiin myös jälkeläisistä. Luonteeltaan se oli toisinaan hieman itsepäinen, mutta pääasiassa kuitenkin kiltti tapaus. Tytti lopetettiin 29-vuotiaana vanhuuden vaivojen johdosta.

iei. Runopoika oli kaikin puolin helppo hevonen - se oli luonteeltaan kiltti, teki kilparadoilla aina parhaansa ja ei ollut lainkaan orimainen tapaus. Ori kilpaili kenttäratsastuksessa ja rataesteillä useamman vuoden kohtalaisella menestyksellä. Kouluratsastus ei ollut sen vahvuus vaatimattomien liikkeiden vuoksi, joten se rokotti aina kenttäratsastuksessa pisteitä. Parhaimmat saavutukset Runopoika teki siitosorina, sillä se oli hyvärakenteinen ja -luontoinen, sekä monipuolinen ja erikoisemmasta suvusta tuleva. Jälkikasvua ori jätti 88 kappaletta, kunnes se jouduttiin lopettamaan ähkyn seurauksena 25-vuotiaana.

iee. Kimma on isän puolen suvun musta lammas, sillä se ei kilpaillut missään lajissa vaan toimi harrasteratsuna suurimman osan elämästänsä. Potentiaalia kyllä oli kilparadoille. Nuorena kasvattajan luona Kimma teki kaksi varsaa, joista kummastakin tuli hienoja yksilöitä. Kasvattaja myi toiminnan lopettamisen vuoksi Kimman harrastehevoseksi, eikä sillä teetetty enempää varsoja kasvattajan harmiksi. Kimma oli hyväluontoinen tamma, eikä rakenteessakaan ollut moittimista. Se lopetettiin 20-vuotiaana erinäisten syiden johdosta.

e. Tellun Aurora toimi nuorempana kilparatsuna ja tekikin hyviä suorituksia esteradoilla. Erityisesti tamman hyppytyyli ja kilpapää saivat kehuja yhdeltä jos toiseltakin. Kilpaura katkesi kuitenkin valitettavasti jännevammaan ja Aurora siirtyi siitostammaksi. Se jätti neljä hienoa varsaa ja periytti erityisesti hyppytyyliän ja kapasiteettia. Vanhemmalla iällä Aurora siirtyi tekemään kevyitä tunteja ratsastuskoulussa ja saavutti suosiota erityisesti alkeisratsastajien parissa hyvän luonteensa ansiosta. Tamma nukkui pois 28-vuotiaana omassa karsinassaan ja sitä jäivät kaipaamaan monet.

ei. Aapeli oli oikea monitoimiratsu. Se kilpaili esteillä, koulussa, kentässä, kävi näyttelyissä, toimi opetusratsuna myöhemmällä iällä ja oli siitosori. Luonteeltaan Aapeli oli nöyrä ja yhteistyöhaluinen. Se pärjäsi siksi kaikissa mahdollisissa hommissaan loistavasti. Jälkikasvua ori jätti 18 kappaletta. Se kantakirjattiin hienosti toisella palkinnolla ja keräsi näyttelyissä meriittejä hyvän rakenteensa asiosta. Aapeli lopetettiin 26-vuotiaana vanhuuden vaivojen johdosta. Sitä jäi suremaan monet, sillä Aapeli kosketti elämänsä aikana useaa ihmistä.

eii. Pikku-Eemeli ei todellakaan ollut mikään pieni hevonen, vaan massiivinen 160cm korkea ori. Onneksi Eemeli oli luonteeltaan helppo kaikin puolin. Se kilpaili nuorempana melkein kaikissa mahdollisissa lajeissa - esteillä, koulussa, kenttäratsastuksessa ja kotona ajettiin myös kärryillä. Eemelin monipuolisuus, hyvä rakenne ja helppo luonne miellyttivät myös useita tammanomistajia ja ori jättikin 32 varsaa. Enemmänkin olisi varmasti tullut, ellei Eemeli olisi telonut itsenänsä tarhassa 17-vuotiaana niin pahoin, että se jouduttiin lopettamaan siihen paikkaan.

eie. Unelman nimen takana on tietenkin oma tarinansa. Sen emälle haluttiin kovasti varsaa, mutta useista yrityksistä huolimatta se ei jäänyt tiineeksi. Kolmantena vuonna peräkkäin omistaja päätti, että tämä olisi viimeinen astutuskerta - kaikkien onneksi silloin tärppäsi ja vajaan vuoden kuluttua syntyi Unelma. Se pysyi samalla omistajalla koko ikänsä tehden lähinnä varsoja hienoista suoritusoreista. Jälkikasvua jäikin 8 kappaletta meidän iloksi Unelman nukuttua pois vanhuuttaan. Luonteeltaan tamma oli miellyttävä ja monipuolinen. Se ei kilpaillut koskaan, mutta kotona toimi ratsuna ja ajohevosena moitteettomasti.

ee. Haaveilija sai nimensä siitä, että se varsasta asti keskittyi enemmän haaveilemaan kuin muuhun. Ratsastaessa tamma haahuili omiansa, ellei ratsastaja ollut napakka ja teettänyt kunnolla töitä. Haave kilpaili nuorena esteratsastuksessa kohtalaisella menestyksellä. 13-vuotiaana se lopetti kilpailemisen ja myytiin harrastekäyttöön eräälle nuorelle tytölle. Haave teki elämänsä aikana yhden varsan, Tellun Aurooran, kunnes lopetettiin 22-vuotiaana vakavan ähkyn seurauksena.

eei. K.T. Uljas ei ollut mikään uljas ja hieno, vaan vaatimaton 150cm korkea suomenhevonen. Se kantakirjattiin juuri ja juuri kolmospalkinnolla. Vaikka rakenne ei ollut paras mahdollinen, niin suorituskykyä Uljaalla oli ja se hyppäsi helposti 110cm ratoja menestyen. Monesti kentän laidalla ihmeteltiinkin, miten noin pieni ja vaatimaton hevonen hyppää noin hyvällä tyylillä ja kevyesti. Luonne ja sydän olivat myös tällä orilla puhdasta kultaa. Uljas jätti vain kolme varsaa, sillä tammojen omistajat haluavat käyttää yleensä näyttäviä oreja. Uljas lopetettiin vanhuuden vaivojen johdosta 25-vuotiaana.

eee. Mirkku oli näyttävä suomenhevostamma, jolla löytyi säkäkorkeutta 160cm. Se syntyi ratsastuskouluun ja hyvän luonteensa ansiosta tekikin aluksi tunteja nuoresta iästään huolimatta. Mirkulla oli kuitenkin potentiaalia ja kapasiteettiä varsinkin estepuolella sen verran, että se myytiin kilpakäyttöön 8-vuotiaana. Tamma teki hyvää jälkeä aluetasolla saaden lähes jokaisella kerralla ruusukkeen. 12-vuotiaana Mirkku kantakirjattiin toisella palkinnolla ja se jäi siitoskäyttöön. Tamma tuli hieman harvinaisemmasta suvusta, joten päätös tehtiin kasvattajan kanssa yhteisymmärryksessä - olihan Mirkku jo kapasiteettinsa näyttänyt estepuolella. Se jätti 7 hienoa varsaa, ennen kuin lopetettiin 24-vuotiaana.

ERJ (sijoituksia 55 kpl)
21.07.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 100cm (5/30)
11.07.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 80cm (4/40)
10.07.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 80cm (1/40)
10.07.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 80cm (2/30)
06.07.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 80cm (4/30)
05.07.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 80cm (1/30)
09.07.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 80cm (4/30)
08.07.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 80cm (1/40)
08.07.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 80cm (3/30)
07.07.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 80cm (4/40)
05.07.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 90cm (5/30)
04.07.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 80cm (4/30)
04.07.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 90cm (5/30)
26.06.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 100cm (4/40)
15.06.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 100cm (1/40)
02.06.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 100cm (1/30)
31.05.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 100cm (3/30)
31.05.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 100cm (1/30)
30.05.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 100cm (1/30)
29.05.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 100cm (2/30)
31.05.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 100cm (2/40)
29.05.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 100cm (3/40)
23.05.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 90cm (1/30)
22.05.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 80cm (3/30)
22.05.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 90cm (2/30)
20.05.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 80cm (3/30)
19.05.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 100cm (5/40)
19.05.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 90cm (3/30)
18.05.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 80cm (3/30)
15.05.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 100cm (1/30)
14.05.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 90cm (5/30)
17.05.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 80cm (6/40)
10.05.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 90cm (1/40)
03.05.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 100cm (3/40)
01.05.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 100cm (4/40)
01.05.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 100cm (2/40)
22.04.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 90cm (2/40)
21.04.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 90cm (6/40)
25.04.2014kutsu, ERJ esteratsastus, 100cm (3/30)
21.04.2014kutsu, ERJ esteratsastus, 100cm (4/30)
18.04.2014kutsu, ERJ esteratsastus, 100cm (2/30)
16.04.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 100cm (1/40)
23.03.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 80cm (4/30)
22.03.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 90cm (4/30)
22.03.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 80cm (5/30)
09.03.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 90cm (6/40)
09.03.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 80cm (4/40)
17.03.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 80cm (2/40)
16.03.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 90cm (1/40)
15.03.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 80cm (2/40)
11.03.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 80cm (2/40)
10.03.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 100cm (5/30)
02.02.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 90cm (3/100)
02.02.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 100cm (2/100)
31.01.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 100cm (9/100)

30.04.2015 ERJ-laatuarvostelu (kirjoittanut omistaja)
Tiedättekö sen tunteen, kun ykköspalkinto laatuarvostelussa jää yhden vaivaisen pisteen päähän? Minä tiedän liiankin hyvin. Tänään niin kävi Anskulle (ja toinen mukana ollut hevonen jäi 1,5p päähän, joten kotimatka tuntui tuskallisen pitkältä).

Vika ei varsinaisesti ollut hevosissa, mutta Ansku olisi voinut käyttäytyä hieman paremmin paikan päällä. Se ei ollut hetkeen päässyt kotitallilta mihinkään, joten sähläystä oli vielä normaaliakin enemmän vieraassa paikassa. Rakennetta arvostellessa Ansku ei seissyt oikein mitenkään päin, kunnes komensin sitä hieman napakammin raipalla ryntäille. Tamma seisahtui niille jalansijoille, mutta sain yleisöstä vihaisia mulkaisuja. Estekokeessa puomeja tuli muutama alas turhan energian takia alussa. Loppua kohden keskittyminen parani ja puomitkin pysyivät niillä sijoillaan. Palkintojenjaossa Ansku oli jo niin puhki, että se seisoi nätisti odottaen tuomiota. Kyllä jäi lopputulos harmittamaan, mutta onneksi voi aina ilmoittautua uusintaan. Ensi kerralla tiedän myös sen, että käymme muualla valmentautumassa useammin ennen varsinaista laatuarvostelua...

21.07.2014 Kilpaeläke kutsuu (kirjoittanut omistaja)
Olen niin onnellinen, että tänään oli Anskun viimeinen estestartti ja jatkossa se tekee vain varsoja työkseen. Vaikka tulosta radoilta on syntynyt, niin se ei todellakaan ole ollut helppoa. Alkuunsa tuli useita hylkäyksiä, koska Ansku on tarkka ja ei hyppää huonosta paikasta. Osaksi se oli oma vikani tietenkin. Kun lopulta kaikki nappulat loksahtivat paikoillensa, niin sijoituksia tuli kiitettävään tahtiin. Kilpareissut eivät silti olleet miellyttäviä sähläävän hevosen kanssa. Tänään tuli 55 sijoitus estepuolelta, joten Anskun ura oli tässä. Sillä on jo kaksi hienoa varsaa ja uskon, että se tekee vielä monta semmoista lisää. "Voi Ansku, nyt ei tarvitse enää lähteä sähläämään kisapaikoille", naurahdin sille hieman haikeana illalla tarjoten muutaman porkkanan iltaruoan sekaan. Ansku mussutti ne rauhallisin mielin. Osaisipa ihmisetkin elää hetkessä niin kuin hevoset.

01.01.2014 Anskun kuulumisia (kirjoittanut omistaja)
Auroora kotiutui lopulta hyvin helposti uuteen paikkaansa, vaikka ensimmäinen ilta aiheutti epätoivoa yhdelle jos toiselle. Sen sijaan päätöstäni jaksettiin kyseenalaistaa monta viikkoa. "Kuka hullu tommosen ostaa, eihän sillä ratsastamisesta tule mitään", jokainen selässä käynyt totesi. Tahkosin itsekin Anskun kanssa ja joskus emme päässeet edes ristikoista ylitse puhtaasti. Vasta nyt yhteistyö on alkanut sujumaan ja kaikki tahkoaminen on alkanut tuottaa tulosta. Ansku on enempi yhden napakan ihmisen hevonen, eikä sovi kaikille. Lisäksi se on tehnyt jo yhden hienon tammavarsan, joka vaikuttaa niin lupaavalta, että se jää luultavasti kotiin. Mietinnässä on jo uusi ori Anskulle. Tässä kohtaa riskinotto hevoskaupassa kannatti, mutta en todellakaan suosittele sitä kaikille!

07.11.2013 Uusi kilparatsu (kirjoittanut omistaja)
Näin alkavan vuoden kunniaksi päätin käydä katsastamassa muutamia myytäviä estesuomenhevosia. En etsinyt mitään tiettyä vaan uskottelin itselleni, että käyn oikeasti vain vilkaisemassa, enkä ota yhtäkään mukaani. Alkuunsa tuntuikin siltä, ettei yksikään ollut mieluisa. Kolmannen kasvattajan luona oli kaksi hienoa tammaa myynnissä. Päätin koeratsastaa kummatkin. Ensin ratsastin Aurooran, jota en oikein saanut toimimaan. Se tuntui itsepäiseltä, mutta hyppäsi silti hienosti. Toinen tamma Hilaja oli nöyrempi, mutta sen hyppytyylissä oli hiomisen varaa. Lopulta lähdin paikalta Auroora trailerissa tallia kohti. Ei tule olemaan helppoa päästä sen kanssa kilparadoille, mutta haasteet ovat kuin tehty minua varten. Ansku jäi levottomana uuteen karsinaansa, eikä koskenut heiniin, vaan sotki ne juostensansa ympäriinsä. Mitähän tästäkin tulee..
05.03.2017 Estevalmennus, valmentajana Lissu T.
”Sisäpohje töihin, ulko-ohja tukee, älä anna Anskun oikoa kulmissa yhtään. Muuten oikein hyvä, koko kroppa tekee töitä – molemmilla.” miseryn ja Anskun alkuverryttelyt olivat hyvällä mallilla, ravi- ja laukkapuomitehtävät olivat edenneet ongelmitta reippaassa tahdissa. Ainoastaan kulmissa Ansku vähän niskoitteli ”Onko pakko?” -asenteella, muutoin ratsukon työskentely oli ollut harmonista ja jouhevaa. ”Noin, parempi! Kaarra sama kulma uusiksi, sitten voit aloittaa hyppäämisen noilla pikkupystyillä.” misery ratsasti erittäin tarkat, suorat lähestymiset joka esteelle. Ansku hyppäsi jalkojaan varoen hyvällä tyylillä, laukka oli reipasta ja pyöri hyvin, misery sai säädeltyä sitä vaivatta. ”Seuraavaksi okseri, aloitellaan sitten ratatreeni.”

Olin kasannut ratsukolle kahdentoista esteen radan. Pystyä, okseria, lankku, muuri, trippeli.. Rata oli melko kapeaksi rakennettu, yksittäisten esteiden lisäksi olin tehnyt pari kolmen laukka-askeleen suhteutettua väliä. Selitettyäni radan miserylle ratsukko lähti suorittamaan 80cm korkeaa rataa suht tiukkaa enimmäisaikaa vastaan. Ansku selvästi piti hyppäämisestä, mutta into ei kuitenkaan vaikuttanut keskittymiskykyyn tai vauhdin säätelyyn. Este toisensa jälkeen ylittyi selkeällä ilmavaralla, misery ohjasi tamman varmasti hyvillä teillä esteille. Radan viimeinen este, simppeli pysty. Nousi kuitenkin seinäksi, kun misery pari askelta ennen hyppy tuntui toteavan radan olleen siinä ja ilman napakkaa ratsastajaa Ansku kielsi. "Uudestaan vain, ja nyt ratsastat loppuun asti! Siinä meni sijoitus muuten niin hyvältä radalta, aikakin olisi ollut todella kova.” Uusintayrityksellä viimeinenkin pysty ylittyi moitteetta. Korotin esteet 90cm korkeuteen, ratsukko lähti radalle ja teki taas hyvää työtä. Toisella suhteutetulla välillä misery arvioi tilanteen väärin ja pyysi Anskua hidastamaan, minkä johdosta askelia tuli kolme ja puoli kolmen sijaan. Tamman hyppy ei ollut se kaunein, mutta jaloistaan varovainen Ansku ei hipaissutkaan puomeja. Metrissä misery vältti toistamasta virheitään eikä tehnyt uusia, vaan lähtöviivalta maalilinjalle rata sujui kuin oppikirjan mukaan. ”Aivan loistavaa, hyvä te! Voit aloitella loppuverkat, ja muista ne kulmat ja sisäpohje, jos Ansku koettaa taas lusmuilla.”

24.06.2015 Estevalmennus, valmentajana Laura K.
Jokunen aika sitten valmensin tätä ratsukkoa esteillä, joten oli mukava tulla pitämään uutta valmennusta heille! Misery ja Ansku olivat verrytelleet jo kuulemma mukavan aikaa. Maneesissa oli esteiden lisäksi muutamia puomeja. Ratsukko sai tulla kahta puomia kahdeksikkona niin, että puomin päällä vaihtuisi laukka. Misery antoi selkeät avut ja puomitehtävä ei tuottanut vaikeuksia. Seuraavassa tehtävässä ratsukon piti hypätä sarja, jonka jälkeen pitkällä kaarevalla linjalla tulisi ottaa reipasta laukkaa ja hypätä vielä okseri. Sarjalle ratsukko lähestyi huolimattomasti ja liinakko tamma kielsi jälkimmäiselle osalle. Uudella yrittämällä sarja onnistui hyvin ja Ansku laukkasi rentona reippaasti kohti seuraavaa estettä. Okserikin ylittyi vaivatta, joten nostin sarjaa sekä okseria parillakymmenellä sentillä, jolloin korkeus oli 80cm. Tehtävä onnistui ihan hyvin korkeammillakin esteillä, tamma tosin innostui hieman liikaa ja miseryn piti ottaa reilumpia puolipidätteitä, ettei meno mennyt aivan päätä huimaavaksi. Lopuksi pyysin ratsukkoa hyppäämään 100cm korkeudelle nostamaani pystyä molemmista suunnista. Ansku vaikutti innokkaalta hyppääjältä ja miseryn ratsastaessa sitä tarkasti esteille, ei tamma epäröinyt yhtään. Tätä ratsukkoa on kyllä mukava katsella työssään!

16.06.2015 Estevalmennus, valmentajana Laura K.
Tällä kertaa Moondancen maneesissa oli miseryn lisäksi kaunis liinaharjainen tamma Ansku. Ratsukko oli jo verryttelemässä, kun saavuin paikalle ja muutamien laukkojen jälkeen ehdotin, että siirymme suoraan päivän harjoituksiin. Keskihalkaisijan molemmin puolin oli jonossa vinottain olevia ristikoita. Ratsukko tuli aluksi yhtä estettä molemmista suunnista. Pyysin miseryn tulemaan kaikki kolme estettä sik-sakin muotoista tietä pitkin. Tammalla oli hieman vaikeuksia ponnistaa oikeasta kohdasta kahdella viimeisellä esteellä. Misery tuli esteille uudestaan ja ohjeistin ajattelemaan tamman laukkaa tarkemmin. Kolmannella kerralla tehtävä sujui kuitenkin jo moitteettomasti. Seuraavaksi käskin ratsukkoa tulemaan mahdollisimman suoraa linjaa kyseiset esteet, jolloin ne pitäisi hypätä aivan vinosta. Ensimmäisellä yrityksellä tuli kielto, mutta toisella kertaa miseryn ratsastaessa tarkemmin, ylittyivät kaikki esteet vaivatta. Ansku vaikutti vielä innokkaalta, joten lopuksi hyppyytin ratsukkoa kaarevalla uralla olevien kavalettien yli. Tamma tuntui tajuavan jutun juonen ja lisäksi misery ratsasti hienosti ratsuaan ja viimeinen tehtävä ei tuottanut vaikeuksia. Annoin miserylle vinkiksi laskea vaikka ihan ääneen laukka-askeleita, jos se auttaisi tämän tamman kanssa. Misery jäi loppuverryttelemään rautiasta ratsuaan ja minä lähdin kohti seuraavia tehtäviäni.

27.02.2015 Estevalmennus, valmentajana Oona
Ratsukko oli verrytellyt jo tullessani paikalle, joten pääsimme aloittamaan valmennuksen heti. Verryttely oli kuulemma mennyt ihan hyvin ja hevonen oli kuulolla. Maneesiin oli rakennettu pitkälle sivulle kuuden esteen jumppasarja, jonka esteet olivat suhteellisen pieniä ristikoita. Toiselle pitkälle sivulle oli rakennettu kolmoissarja, joista ensimmäinen ja viimeinen oli oksereita. Anksu oli energisellä päällä ja ravasi vauhdikkaasti ympäri maneesia. Käskin ratsastajan nostamaan laukan ja alkaa tulemaan jumppasarjaa. Tammalla oli laukassa vauhtia aavistuksen liikaa ja hypyt olivat selättömiä, joten käskin Miseryä pidättämään enemmän. Uudella yrityksellä hypyt olivat jo parempia ja Ansku alkoi käyttämään selkäänsä oikein. Jumppasarjan esteitä nostettiin ja suuntaa vaihdettiin. Hypyt olivat jo siistejä, joten panostin parantamaan ratsastajan asentoon. Kun katse, myötäys, ryhti ja jalan paikka saatiin oikeiksi, alkoi tamma hyppäämään entistä paremmin ja sain kehua ratsukkoa. Jumppasarja alkoi sujumaan hyvin, joten siirryimme työstämään kolmoissarjaa. Ratsukko hyppäsi sarjan kerran, enkä voinut oikeastaan mitenkään moittia suoritusta. Ensimmäiselle esteelle tultiin hieman lähelle, mutta ratsastaja korjasi tämän ratsastamalla hieman eteen, jolloin lopuille esteille askeleet osuivat hyvin. Sarja tultiin uudestaan pari kertaa ja molemmilla kerroilla osuivat askeleet prikulleen. Ansku oli edelleen menossa vauhdilla eteen, vaikka tamman kaula ja lavat olivat hiestä märkinä. Loppuverryttelyt pidettiin kevyinä ja Anskua pyrittiin ratsastamaan rennoksi eteen alas. Pian ratsukko siirtyi käyntiin ja Misery taputti tammaa kaulalle.

20.02.2015 Estevalmennus, valmentajana Oona
Ratsukko verrytteli itsenäisesti sileällä, sillä välin kun kokoilin erikokoisia ja näköisiä esteitä. Tolppia ja puomeja oli tuotu kentälle jo valmiiksi, joten niistä oli helppo kokoilla sopivia esteitä. Tarkoitus oli treenata tiukkoja kaarroksia, sillä niiden avulla esteradoilla saatiin säästettyä aikaa. Pian valmennus aloitettiinkin puomitehtävillä. Olin koonnut pitkälle sivulla kymmenen puomin sarjan. Sarjat oli laitettu kahteen osaan. Alkuun viisi ravipuomia, jonka jälkeen vähän matkaa ja taas viisi ravipuomia. Ansku ravasi puomeille korvat hörössä ja nosteli jalat helpon näköisesti puomeista yli. Toisille puomeille tamma tuli kuitenkin liian kovaa, jonka takia tökkäsi ennen ensimmäistä puomia. Käskin miseryn tehdä useita puolipidätteitä ennen puomeja, jotta rytmi pysyy hyvänä ja tasaisena. Kun puomisarjoja oltiin tultu molempiin suuntiin, nostin puomien tilalle kaksi ristikkoa, joista muodostui linja. Esteiden väliin tuli neljä laukkaa. Ansku hyppäsi ristikot innolla ja suurella ilmavaralla. Esteet nostettiin jo kunnon kokoisiksi alkoivat ongelmat ilmaantua. Tamma ei hypännytkään enään helposti vaan kokeili ensin pääsisikö työstä juoksemalla esteestä ohi. Ratsastaja ratsasti kuitenkin seuraavalla kerralla napakasti ja ratsuhan hyppäsi. Tehtävään lisättiin linjan jälkeen kaartaminen tiukasti okserille, ennen kentälle asettamaani tötteröä. Ensimmäisellä kerralla ratsukolla ei ollut toivoakaan saada tiukkaa kurvia, sillä Ansku jatkoi tuttuun tapaan suoraan, eikä kääntynyt kirveelläkään. Tehtävää saatiin jauhaa ja jauhaa, ennen kuin saatiin tarpeeksi tiukka tie, johon sai olla tyytyväinen. Okserilta suunnattiin vinossa toiselle okserille, jonka jälkeen kaarrettiin tiukasti vielä muurille. Koko tehtävä tultiin vielä kerran loppuun ja tällä kertaa ratsukko suoritti kaikki esteet puhtaasti. Ensimmäiselle okserille menevästä tiestä tuli aavistuksen pitkä, mutta koska muille esteille saatiin hyvät tiet päätettiin hypyt jättää siihen.

Ulkoasun, tekstien ja kaiken sisällön copyright misery. 2017
Moondance on täysin virtuaalinen talli ja mitään ei ole oikeasti olemassa!