Muistoissamme 28.03.2012-31.01.2016

VIRTUAALIHEVONEN ID#76

✝ Last Drop Falls

Rotu, skpshetlanninponi, tamma
Säkä, väri100cm, rautiaanpäistärikkö
RekisterinumeroVH13-017-0380
Syntynyt28.03.2012
Ikääntyminenkatso täältä
Koulutustasoko Helppo B
KasvattajaAnneli Edgar
OmistajaMoondance (VRL-01080)
Saavutukset25.12.2015 YLA1 palkittu pistein 96,5
15.12.2015 SHLA-I palkittu pistein 108
15.08.2015 KRJ-I palkittu pistein 102,5
25.11.2013 KTK-III palkittu pistein 66

© Kuvaaja ei halua nimeänsä mainittavan

Assi on ponimainen tapaus, joka kuitenkin muuttuu nöyräksi satulan selkään saatuaan. Hoitaessa tamma yrittää parhaansa mukaan päästä karkuun hoitajalta tai ainakin tehdä hänen hommansa mahdollisimman hankaliksi. Tarhasta haettaessa täytyy olla tarkkana, sillä Assi luikahtaa portista melkoisen taidokkaasti karkuun. Taluttaessa se yrittää kiskoa syömään. On se minuakin monet kerrat raahannut ympäri tallin pihaa, joten kannattaa ottaa Assi tosissaan - pienet ovat pippurisimpia. Harjatessa tamma ei aina malttaisi olla aloillaan ja kuikuilee ympärillensä pyörien mahdollisimman paljon. Käytävällä Assi ei tietenkään pysty pyörimään, mutta steppaa kyllä ja tuntuu tähtäävän pienet kavionsa aina hoitajan jalan päälle. Varustaessa alkaa tamman ilme jo muuttumaan, mitä nyt satulavyötä kiristäessä voi saada hampaankuvat jalkaansa. Assi on aina lähdössä innoissaan töihin, vaikka sitä ei heti uskoisi.

Ratsastaessa Assi on aivan eri poni. Sillä taitaa olla monta persoonallisuutta. Kouluratsastus on pikkutamman mieleen, mutta kyllähän se vaihtelun vuoksi tykkää hypätäkin. Esteillä Assi saattaa innostua joskus turhan paljon ja silloin eivät pidätteet aina mene läpi. Muutaman kerran se on minuakin kuskannut ympäri kenttää esteen jälkeen, eikä siinä auta kuin yrittää ohjata se ympyrälle tai aitaa päin. Tosin kannattaa varoa, ettei poni mene aidan alta. Assilla on hyvä hyppytyyli ja satunnaisesti se kilpailee esteiden parissa. Koulussa se on kuitenkin parhaimmillaan. Assin saa helposti ratsastettua peräänantoon ja se tekee rehellisesti aina töitä. Tamma ei myöskään suutu vääristä tai liian voimakkaista avuista, vaan tekee töitä kaikenlaisten ratsastajien kanssa. Ei ehkä heti uskoisi, mutta Assia pystyy ratsastamaan pelkällä istunnallakin. Maastossa löytyy vauhtia, mutta onneksi Assi tuo aina ratsastajan turvallisesti kotiin.

Kilpapaikalle voi Assin kanssa mennä aina rauhallisin mielin, sillä se käyttäytyy aina asiallisesti ja panostaa suoritukseen. Lastaaminen on ainoa haaste. Assi yleensä jumittaa maan kamaralla, eikä suostu menemään lastaussillalle. Joskus siihen auttaa ruoalla houkuttelu, joskus odottaminen ja joskus komentaminen. Kuljetuksen ajan tamma on kyllä nätisti, eikä pois ottamisessa ole ongelmia. Verryttelystä asti Assi yrittää aina parhaansa ja kuuntelee ratsastajaa herkeämättä. Se ei noteeraa, vaikka yleisössä olisi sateenvarjoja tai muita pelottavia asioita. Lisäksi tamma osaa käyttäytyä asiallisesti palkintojenjaossakin.
she-t. Capucine v. Moons (KRJ-I, KTK-II, Ch) -- s.10.05.2013 (i. Hercules)
she-t. Blueberry v. Moons -- s.10.10.2013 (i. Rocko's Butterscotch)
she-o. Moons Last Christmas (KTK-II) -- s.20.12.2014 (i. Noviisin Ruuvari)
she-o. Darius v. Moons (KTK-II) -- s.12.02.2015 (i. Noviisin Ruuvari)
she-t. Ferron v. Moons -- s.21.07.2015 (i. Anti-Hero)

i. Last Man Standing
evm, 104cm, musta
ii. Last Change
evm, 103cm, kirjava
iii. Logan II
iiii.
iiie.
iie. Shallowmar
iiei.
iiee.
ie. Apache Sunrise
evm, 106cm, musta
iei. Nimaway
ieii.
ieie.
iee. Flashdance
ieei.
ieee.
e. Acapella v. Storn
evm, 103cm, liinakko
ei. Alacazar v. Llyod
evm, 102cm, voikko
eii. Aragon II
eiii.
eiie.
eie. So Perfect
eiei.
eiee.
ee. Ulyses v. Stron
evm, 104cm, musta
eei. Othello SWE
eeii.
eeie.
eee. Eluise
eeei.
eeee.

Assin isä Last Man Standing tulee menestyneestä Amerikkalaisesta suvusta. Lassi on koulupainoitteinen 104cm korkea musta shetlanninponiori. Luonteeltaan poika on rauhaton ja mukavuuden haluinen. Jos ulkona esimerkiksi sataa, niin silloin herran pasmat menevät ratsastaessa täysin sekaisin. Koulussa ori toimii loistavasti, suoritti liikkeet pikkutarkasti ja yritti miellyttää ratsastajaa. Lassi on sijoittautunut muutamissa arvokisoissa, ja palkintokaappi on täynnä erilaisia palkintoja estekisoista. Oriin suku on isänpuolelta pelkkiä kouluhevosia, mutta emän puolelta pidempää löytyy muutamia valjakko- ja estehevosia. Lassi toimii tällä hetkellä siitoskäytössä, ja varsoja on 14 kappaletta.

Isänisä Last Change tutummin Aksu on menestynyt kouluhevonen, jonka ura oli kuitenkin harvinaisen lyhyt. Se ehti olla kisakentillä vain yhden kauden, kun se kuoli auto-onnettomuudessa. Varsoja ori ehti saada maailmaan yhden kappaleen, eli oriin ainoa jälkeläinen on hyvin kysytty jalostukseen. Olihan Aksu hyvä hevonen ja sillä oli hyvä suku. Siltä löytyi säkäkorkeutta 93cm ja väriltään hän on ruskea lehmänkirjava. Aksulla oli aina pilkettä silmäkulmassa ja se oli hyvin miellyttämisen haluinen. Ori toimi niin esteillä, kuin koulussa, mutta silti koulukentillä menestyttiin paremmin.

Isänisänisä Logan II oli hyvin menestynyt kouluradoilla. Lori oli musta ja korkeutta löytyi 91cm. Luonteeltaan se oli hyvin pippurinen, oikein kunnon shettis. Aina sen kanssa sai olla tappelemassa jokaisesta asiasta. Ratsastaessa ori vastaanotti kuitenkin todella hyvin kaikki ratsastajan avut ja teki parhaansa mukaan. Lori kisasi melkein koko ikänsä koulussa, mutta jalkojen rasittuessa ori siirtyi lopulta pelkkään jalostuskäyttöön. Loistavan uran ja hyvien vanhempien kautta orilla oli astutusarvoja ja maailmaan ehtikin jopa 35 varsaa. Lori kuoli rauhallisesti amerikkalaisella pientallilla.

Isänisänemä Shallowmar tutummin vain Mari oli kaunis päistärikkö. Korkeutta tammalta löytyi 99cm. Tamma oli seurankipeä ja aina se halusi jonkun rapsuttelevan sitä. Marin laji oli ehdottomasti kouluratsastus. Se sijoittautui muutamissa arvokisoissa, ja kolmen vuoden kisauran jälkeen siirtyi jalostuskäyttöön. Varsoja saapui maailmaan viisi kappaletta. Mari synnytti kerran kuolleet kaksoset. Elämänsä viimeiset päivät tamma vietti pienillä tytöllä harrasteponina.

Isänemä Apache Sunrise on komea musta shetlanninponiori, joka menestyi esteratsastuksen parista. Sijoituksia pojalta löytyy myös arvokisoista. Luonteeltaan Atte oli tempperamenttinen ja päättäväinen. Oriin kanssa ei aina ollut helppoa ja omistajalta tarvittiin paljon kärsivällisyyttä. Ratsastaessa Atesta kuitenkin kuoriutui oikea unelmaratsu. Vaikka oriin kisaura oli menestynyt ja sijoituksia löytyi, se loppui lyhyeen. Ponilla todettiin pahanlaatuinen kasvain vatsassa, jonka takia kisaus jätettiin. Kasvainta saatiin hoidettua ja kaksi varsaa saatiin orista maailmaan, ennen kuin syöpä uusiutui ja Atte oli pakko lopettaa.

Isänemänisä Nimaway tutummin Niilo oli rautias 104cm korkea shetlanninponiori. Luonteeltaan ori oli nokkela, ja kova karkailemaan. Sitä sai hakea kissojen ja koirien kanssa tämän tästä. Esteratsuksi ori ei oikein sopinut, se meni mielummin esteiden ali kuin yli. Maastossa Niilo hyppäsi kuitenkin mielellään, joten menestyi helpoissa maastoesteluokissa. Kouluratsastuskin sujui toisinaan, jos ori oli kärsivällisellä tuulella. Niilolla ei ollut kovin kysytty jalostukseen esimerkiksi hankalan luonteensa vuoksi. Muutama varsa kuitenkin saatiin maailmaan. Viimeiset päivänsä Niilo vietti pienellä amerikkalaisella ratsastuskoululla maskottiponina.

Isänemänemä Flashdance oli harmaapäistärikkö kouluhevonen. Liana kisasi menestykkäästi kouluradoilla muutaman vuoden. Keräili sijoituksia niin harraste- kuin arvokisoista. Luonteeltaan tamma oli fiksu ja kaikkien kaveri. Se teki asiat niin kuin pyydettiin, muttei antanut mitään ilmaiseksi. Liana oli hyvin kysytty jalostukseen, olihan sillä loistava suku. Varsoja tamma saikin seitsemän kappaletta. Liana oli elämänsä viimeiset vuoden siitostammana ja kuolikin viimeiseen varsaansa.

Assin emä Acapella v. Storn lyhyemmin Pella edustaa kuuluisia ruotsalaisia sukulinjoja. Liinakko 103cm korkea tamma on luonteiltaan haaveilija ja koko ajan sitä saa herätellä horroksestaan. Esteillä tamma on vauhdikas ja unohtaa aina välillä hypätä. Kouluratsastuskin sujui hienosti. Pella on kisaamassa viimeisellä kaudellaan, sijoituksia on kuitenkin tullut jo reilusti esteiltä sekä koulusta. Varsoja tamma on saanut neljä, Assin ja kolme oria. Tämän kauden jälkeen Pella siirtyy kokonaan siitoskäyttöön ja hankkii vielä muutaman varsan lisää. Liinakolla on jalostusarvoa sen harvinaisten ja menestyneiden sukulinjojen takia.

Emänisä Alacazar v. Llyod tulee yhdestä Ruotsin vanhimmista shetlanninponisuvuista. Voikko ori oli luonteeltaan kovis ja se teki aina oman tahtonsa mukaan. Aatun kanssa sai usein olla tappelemassa hyvinkin yksinkertaisesta asiasta. Ori kisasi paljon esteillä sekä koulussa, ja sen palkintokaappi oli jo ensimmäisen vuoden jälkeen aivan täynnä. Aatu kisasi muutaman vuoden aktiivisesti, kunnes sen jalka venähti, eikä ori se kestänyt enään aktiivista kisakäyttöä. Siirtyi pelkkään jalostuskäyttöön ja saatti maailmaan 25 varsaa. Lopulta ori kuoli ähkyyn.

Emänisänisä Aragon II oli kuuluisa shetlanninponiori, josta kaikki tahtoivat varsan. Rikulla oli aina pilkettä silmäkulmassa ja se oli mukavuudenhaluinen. Ori tapasi mennä aina sieltä mistä aita oli matalin. Sopi hyvin esteratsuksi kärsimättömän luonteensa vuoksi. Väriltään Riku oli rautias ja korkeutta löytyi 105cm. Varsoja ori sai 17 kappaletta, sen omistaja ei halunnut rasittaa Rikua liikaa ja piti homman myös ponille mielekkäänä. Viimeiset päivänsä vietti yksityistallilla hoivattavana.

Emänisänemä So Perfect oli nimensä mukaisesti täydellinen. Musta tamma sai varmasti kaikkien päät kääntymään itseensä kauniilla ulkonäöllään ja Piksu olikin huomionkipeä. Sen molemmat vanhemmat ovat menestyneitä kouluratsuja, joten myös tamma kisasi paljon koulussa. Varsoja sai neljä kappaletta ja lisääkin olisi varmasti tullut, jos tamma ei olisi kuollut ratsastusonnettomuudessa niin varhain.

Emänemä Ulyses v. Stron oli muusta hyvä kouluratsu. Se oli liian rauhallinen esteratsuksi. Koulun Ulla taitoikin todella hyvin ja yritti aina tehdä parhaansa. Kisauransa jälkeen tamma siirtyi ratsastuskoululle opetushevoseksi. Siellä se sai myös viisi varsaa. Ulla tulee menestyneestä suvusta. Sen suku on täynnä esteratsuja, mutta joistakin hevosista löytyy myös pientä kouluratsun verta. Suvusta löytyy myös hevosia, jotka eivät ole menestyneet missään ratsastuksen lajeissa, kuten Ullan isä Othello SWE.

Emänemänisä Othello SWE oli ruotsalainen shetlanninponiori. Osku ei menestynyt oikein missään ratsastuksenlajeissa, mutta se rakasti kärryjen vetämistä. Starttasi muutaman kerran raveista, mutta hitautensa puolesta ei sinne oikein sopinut. Niinpä oriin kanssa yritettiin vielä yhtä lajia, joka oli valjakko. Tästä Osku selvästi nautti. Sai yhdistää kärryjen vetämisen ja kouluratsastuksen. Jalostusarvoa oriilta ei kovin löytynyt, olihan se sukunsa musta lammas. Varsoja saikin vain kolme kappaletta.

Emänemänemä Eluise oli menestynyt esteratsu. Elli oli aina joka paikassa sähläämässä ja ahmimassa kaikki ruuat. Tamma oli suloisen pörröinen ympäri vuoden, joten poni oli varsinkin pikkulasten suosiossa. Kisasi muutaman vuoden esteillä, jonka jälkeen siirtyi maskottiponiksi ratsastuskoululle. Siellä sai kaksi varsaa, jotka ovat olleet hyvin kysyttyjä jalostukseen. (Copyright: Sani)

KRJ (sijoituksia 45 kpl)
02.02.2014 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo C (4/40)
30.01.2014 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo C (3/40)
26.02.2014 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo C (6/40)
26.02.2014 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo B (5/40)
24.02.2014 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo C (2/40)
24.02.2014 kutsu, KRJ kouluratsastus, Vaativa B (6/40)
17.02.2014 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo B (2/40)
13.02.2014 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo B (6/40)
10.02.2014 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo C (4/40)
06.02.2014 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo B (4/50)
05.02.2014 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo B (4/50)
02.02.2014 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo C (4/40)
01.02.2014 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo C (10/100)
29.01.2014 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo C (3/40)
23.01.2014 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo B (2/40)
21.01.2014 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo C (7/100)
04.01.2014 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo C (1/40)
30.12.2013 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo C (2/40)
29.12.2013 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo B (1/40)
27.12.2013 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo C (6/40)
26.12.2013 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo C (5/30)
25.12.2013 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo C (5/40)
23.12.2013 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo C (1/40)
22.12.2013 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo C (3/40)
28.10.2013 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo B (6/50)
29.10.2013 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo B (6/40)
26.10.2013 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo C (4/40)
25.10.2013 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo B (6/40)
24.10.2013 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo B (6/40)
22.10.2013 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo B (5/40)
20.10.2013 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo C (3/40)
20.10.2013 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo B (3/40)
14.10.2013 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo B (5/50)
14.09.2013 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo B (4/50)
14.07.2013 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo C (6/40)
26.07.2013 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo B (3/40)
21.06.2013 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo B (1/60)
20.06.2013 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo B (3/30)
18.06.2013 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo C (3/60)
18.06.2013 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo B (3/40)
16.06.2013 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo B (3/60)
19.06.2013 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo C (5/40)
18.06.2013 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo B (3/30)
18.06.2013 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo B (4/40)
12.06.2013 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo B (6/40)

ERJ (sijoituksia 8 kpl)
19.06.2013 kutsu, ERJ esteratsastus, 70cm (6/40)
16.06.2013 kutsu, ERJ esteratsastus, 70cm (6/40)
25.05.2013 kutsu, ERJ esteratsastus, 70cm (2/50)
23.05.2013 kutsu, ERJ esteratsastus, 70cm (4/50)
22.05.2013 kutsu, ERJ esteratsastus, 70cm (5/50)
17.05.2013 kutsu, ERJ esteratsastus, 70cm (5/50)
14.05.2013 kutsu, ERJ esteratsastus, 70cm (5/50)
12.05.2013 kutsu, ERJ esteratsastus, 70cm (5/50)

Muut sijoitukset
31.07.2015 kutsu, KRJ-Cup, Helppo B (9/274)
07.07.2013 kutsu, VSN näyttelyt, ponitammat (2/12, RCH)

10.10.2014 Assin kuulumisia
Assille kuuluu hyvää, vaikken sitä olekaan ehtinyt tänne kirjoittelemaan. Pikkutamma on käynyt kantakirjattavana ja kouluratsastuksen laatuarvostelussa. Kantakirjasta tuli KTK-III palkinto ja koululaatiksesta KRJ-I palkinto. Kummatkin olivat ihan odotettuja, tosin koululaatiksesta odotin kyllä kakkospalkintoa. Assilla on viisi hienoa varsaa, joista osa on jo palkittujakin. Varsoja saatetaan ehkä vielä yksi tai kaksi teetättää, mutta mitään varmaa suunnitelmaa ei ole. Lisäksi tarkoituksena on käydä ainakin YLA/SHLA-laatuarvosteluissa kokeilemassa onnea jossain kohtaa. Muuten Assi viettää leppoisia eläkepäiviä isossa ponilaumassa pihatossa elämästänsä nauttien.

23.06.2014 Kauneudenhoitopäivä
Ensin hieman tamman kuulumisia; sille kuuluu oikein hyvää. Assi kantakirjattiin kolmannella palkinnolla puoli vuotta sitten. Jälkikasvua on jo kahden varsan verran ja kouluratsastuksessa sijoitukset ovat tulleet täyteen. Tamma voi pyöreästi ja valmistautuu laatuarvosteluihin.

Tänään oli Assilla kauneudenhoitopäivä; manikyyri, pedikyyri ja hampaidenhoitoa. Aamu aloitettiin kengittäjän kanssa. Assi ei aina ole helpoin siinä hommassa eikä sen pieni koko edesauta asiaa yhtään. Meillä käykin shettiksiä kengittämässä pienikokoinen nainen. Assi oli tänään hyvällä päällä ja antoi vaihtaa uudet popot jalkaan nätisti. Iltapäivällä kävi eläinlääkäri ja rauhoitti ensitöikseen Assin. Pieni poni sammahti hetkessä, jolloin eläinlääkäri sai hyvin raspattua sen hampaat. Tämäkään ei ole helppo toimenpide pienelle shettikselle tehdä. Hampaissa ei ollut sanomista. Assi pääsi heräilemään karsinaansa ja kulki matkan sinne kuin humalainen. Nyt on taas kaikki hoidettu hetkeksi!
30.05.2014 Kouluvalmennus, valmentaja narri
Assin ja miseryn kanssa korostin tänään eleetöntä istunnalla ratsastusta. Tarkoitus oli tehdä laukkatyöskentelyä keskilaukassa ja vastalaukassa, keräillä energiaa tamman pienee takamukseen ja lyhyisiin töppötakasiin. Assi tepsutteli kentällä korvat hörössä ja mahdottoman suloisena tapauksena – ovat ne shettikset vain ihania. Pyysin alkuverkasta lähtien miseryltä paljon laukannostoja, ei niinkään laukkaa vaan ihan vain nosto, hetki hyvää laukkaa ja takaisin raviin. Myös voltteja piti tehdä paljon ponin notkistamiseksi. Ajoittain Assi vastusteli apuja, kun misery käytti niitä liian ronskisti, mutta muutoin tamma tuntui tyytyväiseltä työntekoon.

Laukka oli todella mukavaa katsottavaa, sekä valmentajana että shettisfanina! Assin laukka oli oikein hyvää, pientä eteenpäin tepsutusta toki kun on niin lyhyet jalat. Vastalaukka tuotti alkuun hankaluuksia joten pyysin miseryä ratsastamaan enemmän istunnalla, kävin asettelemassa neidin lantiota vähän paremmin välissä ja laukka jatkui taas. Kun miseryn lantio oli paremmin, Assikin liikkui paljon paremmin. Vastalaukat onnistuivat pienemmälläkin kaarella, vaikka aina välillä kun ratsastajan istunta heilahti poni vaihtoi protestiksi myötälaukkaan. Kokonaisuudessaan valmennus sujui kuitenkin todella hyvin, sekä poni, että ratsastaja tekivät töitä ja saavuttivat tavoitteet.

14.04.2014 kouluvalmennus, valmentajana Lissu T.
misery oli verrytellyt Assin etukäteen, joten aloitimme työskentelyn saman tien. Ratsukon kanssa treenattaisiin kokonaista helppo B -rataa, minulla oli mukava arviointilomakkeet ja kaikki - ratsukko saisi tehdä tosissaan töitä, että pisteitä irtoaisi. Radalle harjoitusravissa, pysähdys -tervehdys - harjoitusravia, sitten koko rata leikkaa keskiravia ja niinedespäin. Assi oli virkeä, ponitamma plki töppöjaloillaan hyvin alla ja kulki nätisti minne pyydettiin asettuen, taipuen ja suoristuen hyvin. Siirtymiset askellajin sisällä sekä askellajista toiseen olivat pehmeitä ja sujuvia, mikä nyt laukannoistoissa ponitamma innostui ja otti räjähtävän lähdön harjoituslaukkaan.

Rataan kuului siirtymien ja lävistäjien lisäksi muutama voltti ja kolmikaarinen kiemuraura. Voltit eivät olleet aivan saman kokoisia, eivätkä kiemurauran kaaret symmetrisiä, mutta Assin askeleet pysyivät ihailtavan tasatahtisina. Ratsukon suoritettua radan misery sai hetken tutkia arviointilomaketta, ja annettuani vielä suullisen palautteen sekä korjausohjeita ja -ehdotuksia ratsukko lähti suorittamaan rataa uusiksi. Neuvot menivät perille; voltit olivat nyt saman kokoisia, kiemuraura symmetrinen ja laukannostot hillitympiä. Assin ravityöskentelylle pitää antaa erityisen paljon kehuja, vahvaa, tasaisen hyvää jälkeä molemmilla ratasuorituksilla. Toinen rata sujui kaiken kaikkiaan ensimmäistä paremmin, hyvät pätkät pysyivät hyvinä ja heikommat korjattiin hienosti.

24.06.2013 kouluvalmennus, valmentajana feiarth
Tällä kertaa saavuin valmennukseen ajoissa, ja ohjasin teitä heti alkulämmittelyistä lähtien. Assi vaikutti tänään hieman laiskemmalta kuin viimeksi, joten sait verryttelyssä tuupata sitä melkoisesti eteenpäin, ennen kuin tamma heräsi. Neuvoin teitä tekemään paljon temmonvaihteluita kaikissa askellajeissa, tietysti ympyrätyöskentelyä unohtamatta. Kun olitte verrytelleet, saitte lähteä suorittamaan kouluohjelmaa, jonka edelliskerralla annoin. Ohjelma lähti käyntiin hyvin, ravi oli reipasta ja tahti kunnossa. Käyntipätkän jälkeen sait kuitenkin jälleen tuupata Assia hieman, mutta laukkaaminen sai sen virkoamaan kunnolla, eikä loppuohjelmassa ilmennyt etenemisvaikeuksia. Menonne näytti muutenkin hyvältä, Assin liikkeet olivat suuria ja ilmavia, apusi pieniä ja huomaamattomia. Välillä ohjat pääsivät hieman pitkiksi, mutta Assi ei onneksi pienistä hätkähtänyt, eikä se rikkonut askeleiden tahtia. Parannettavaa oli oikeastaan vain käyntipätkän jälkeen, jolloin olisit voinut reippaasti antaa eteenpäinajavat avut, niin ettei Assi olisi ehtinyt jämähtää paikalleen. Muuten oikein siistiä ratsastusta, niin sinulta kuin hevoseltakin. Otimme loppuun ennen jäähdyttelyjä vielä ohjelman alun uusiksi, ja tällä kertaa Assi lähti reippaasti raviin käynnin jälkeen. Hieno korjaus! Kiitos valmennuksesta ja tsemppiä tulevaan!

10.09.2013 kouluvalmennus, valmentajana Nilluri
Odottelin Assia ja miseryä kentällä, istuen aidan päällä ja miettien tulevia tehtäviä. Pian ratsukko saapuikin, ja aloittelimme alkuverryttelyillä - pari kierrosta harjoitusravia, jonka jälkeen voltteja ja suunnanvaihtoja käynnissä. Assi oli reippaanoloinen ja se olisi halunnut mennä kovempaa, mitä piti mennä. Misery joutui pienin väliajoin hidastamaan Assin vauhtia. Käyntiin hiljentäminen ei ollut ihan tamman mieleen ja se nosti uudelleen ravin, mutta misery sai sen pidätettyä. Reippaasta tahdista Assi pysyi hyvin kuolaimella ja teki niin kuin misery siltä vaati.

Olin suunnitellut, että harjoittelisimme lisättyä käyntiä sekä siirtymistä peruutuksesta suoraan raviin. Aloitimme lisätyllä käynnillä. Misery ohjasi Assin uran sisäpuolelle ja teki määrätyt ohjeet. Assi lisäsi hyvin, ja käynti oli liidokasta, eivätkä askeleet olleet liian tököttäviä, joten miseryn istunta pysyi tasaisena. Lisätyn käynnin jälkeen misey ohjasi Assin kentän keskelle. Hän painoi ohjilla varovaisesti taaksepäin ja nojasi samalla, tehden jaloilla pienen jalkamerkin. Assi peruutti muutaman askeleen, mutta jäi ihmettelemään hetkeksi paikalleen. Misery antoi merkit uudelleen, ja tällä kertaa Assi peruutti tietyn askelmäärän verran. Käskin miseryn antaa Assille ravipohkeet ja ratsastaa kentän poikki lyhyelle uralle ja tulla käynnissä takaisin. Ravin nosto meni hyvin, mutta Assi otti pari käyntiaskelta ennen kuin nosti ravin. Otimme peruutuksen ja siitä siirtymisen suoraan raviin uudelleen, ja tällä kertaa Assi nosti saman tien tasaisen ravin.

Sanoin, että valmennus alkaisi olla siinä ja, että ratsukko saisi hoitaa loppuverryttelyn rauhassa ja mennä lopuksi vielä maastoon. Annoin neuvona vielä, että he voisivat aluksi ravata rauhallisesti ympäri kenttää, tehden voltteja ja käännöksiä sekä hidastaa vauhtia siitä aina käyntiin.

30.08.2013 kouluvalmennus, valmentajana Nilluri
Tänään minulla oli valmennettavana Assi ja misery. Saavuin Moondanceen hieman myöhässä, mutta kaksikko olivat jo verryttelemässä kentällä. Assi liikkui isoin askelin niin pieneksi poniksi. Miseryssäkään ei ainakaan olut alussa valitettavaa, koska hän ratsasti pehmeällä kädellä, eikä ohjat olleet liian löysät tai kireät. Istuntakin oli hyvä. He tekivät voltteja ja suunnanvaihtoja, vaihdellen käynnistä raviin ja toisin päin.

Aloitimmekin valmennuksen vastalaukkaa kiemurauralla, eli toisin sanoen kiemuraura ilman laukanvaihtoja. Kiemurat olivat aluksi turhan loivia, mutta misery sai pikkuhiljaa Assin taipumaan paremmin, eikä niissä ollut huomatettavaa. Kun yksi saatiin päätökseen, oli seuraavan vuoro. Miseryn istunta alkoi taipua eteenpäin, joka häiritsi hieman Assin keskittymistä. Huomautin asiasta miserylle, ja hän korjasi istunnan välittömästi. Assin laukka oli puhdasta ja se pystyi laukkamaan kiemurauralla ilman, että askeleet menivät sekaisin. Sen jälkeen päädyimme kokeilemaan pohkeenväistöä. Misery ohjasi Assin keskelle kenttää ja antoi sille merkit. Assi oli hieman sekaisin ja meinasi lähteä käynnissä eteenpäin, mutta misery pysäytti tamman ja antoi sille selvemmät ohjeet. Assi astui pari askelta sivulle, mutta pysähtyi siihen. Käskin miseryn antaa neuvoja aina lyhyen väliajan jälkeen, että Assi ymmärtäisi varmasti, mitä sen pitäisi tehdä. Siitä oli hyötyä, ja he pääsivät pohkeenväihdössä melkein kaviouralle asti. Assilla sattui välillä askelvirheitä, kun se asetti jalkansa väärin, mutta lopussa se onnistui.

Valmennus saatiin päätökseen, ja oli loppuverryttelyjen aika. Jätin kaksikon kaksisteen tekemään loppuverryttelyt, mutta kommenttina vielä sanoin ratsukolle, että Assi oli kulkeva ratsu, jos niin vain halusi, mutta välillä se juuttui paikalleen, kun se ei ollut varma, mitä piti tehdä. Miseryllä oli oikea ote suuhun, eikä se repinyt sitä, mikä oli vain hyvä. Istuntakin oli hyvä, mutta kun keskittyminen istuntaan herpaantui, niin selkä alkoi taipua eteenpäin.

17.06.2013 kouluvalmennus, valmentajana feiarth
Olin hieman myöhässä valmennuksesta, joten olitte melkein ehtineet Assin kanssa alkuverkkailla, kun saavuin paikalle. Ehdin kuitenkin hieman nähdä työskentelyänne ennen kuin aloitimme. Assi vaikutti pirteältä, se kuunteli hyvin apujasi, mutta vastasi niihin vähän oman mielensä mukaan - kuten poneilla usein tapana on. Harjoittelisimme tänään hieman kouluohjelmaa, jotta saisitte seuraavalla valmennuskerralla ratsastaa ohjelman läpi ja tuomaroisin sen kohta kohdalta. Olin valinnut ohjelmaksi Assin koulutustason mukaisen helppo B:n ohjelman*, jossa oli hieman tavanomaisesta poiketen temmonvaihteluita. Aloimme hioa niitä ensin käynnissä uralla, jonka jälkeen siirryimme tekemään ravi- ja laukkalisäykset keskiympyrälle. Pienen alkuherättelyn jälkeen Assi esitti oikein nättejä askeleita ja kulki hyvässä tahdissa. Mukauduit hyvin tamman liikkeisiin ja annoit tarpeeksi tukea, niin ettei tahti rikkoutunut ympyrälläkään. Kun lisäykset oli tehty molempiin suuntiin, otimme hieman väistöjä ravissa ja käynnissä, vaikka niitä ei ohjelmassa olekaan. Väistöt aiheuttivat Assille hieman päänvaivaa, mutta lopulta pääsitte yhteisymmärrykseen, ja meno näytti sujuvalta. Toistimme harjoituksen molempiin suuntiin, jonka jälkeen Assi sai päästellä laukkaa uraa pitkin. Jätin kopion kouluohjelmasta, jotta saisitte halutessanne harjoitella sitä ennen seuraavaa valmennusta. Kiitos!

Ulkoasun, tekstien ja kaiken sisällön copyright misery. 2017
Moondance on täysin virtuaalinen talli ja mitään ei ole oikeasti olemassa!