VIRTUAALIHEVONEN ID#166

Kulkurin Iltatähti

Rotu, skpsuomenpienhevonen, ori
Säkä, väri143cm, musta
RekisterinumeroVH14-018-1916
Syntynyt30.04.2014
Ikääntyminenkatso täältä
Koulutustasoko Helppo A, re 90cm, tutustumisluokka
KasvattajaAlegre (maahantuoja)
OmistajaMoondance (VRL-01080)
Saavutukset30.06.2018 ERJ-I palkittu pistein 102
20.09.2017 SLA-II palkittu pistein 87
30.09.2017 YLA2 palkittu pistein 93,5
15.04.2017 KRJ-II palkittu pistein 90,5
20.01.2016 KTK-III palkittu pistein 67

© Tallin omaisuutta

Iltis on suoraan sanottuna tyhmä kuin saapas, mutta onneksi kiltti sellainen. Se omaa suuren sydämen, muttei ollut älyä jaettaessa jonon ensimmäisenä. Hoitaessa ori seisoo nätisti aloillansa, eikä varmaan edes ymmärtäisi karata, vaikkei sitä sitoisi kiinni mihinkään. Varustaminen ei sujuu hyvin, eikä Iltis muutenkaan sano mihinkään mitään. Eläinlääkäri ja kengittäjä ovat sen parhaita ystäviä, kunhan muistavat tarjota herkkuja ennen tai jälkeen toimenpiteiden. Taluttaessa ori menee sinne mihin pää näyttää. Taluttajan tehtävänä on pitää Iltis tiellä, sillä muuten se kyntäisi pusikoissa, koska pää osoitti siihen suuntaan. Iltis on oikeasti maailman kultaisin hevonen, eikä tekisi ainakaan tahallansa pahaa kenellekään. Se on jopa tyhmyydessään jotenkin sympaattinen ja saa aina kaikilta sääliherkkuja ja -rapsutuksia.

Ratsastaessa Iltis jatkaa samaa linjansa. Se on kuuliainen ja yrittää parhaansa, mutta kaipaa valtavasti tukea ratsastajalta. Iltis ei osaa katsoa itse ponnistuspaikkoja tai esteiden välejä ja tuntuu, että koulua vääntäessä sen jalat ovat usein tuhannella solmulla. Iltis on siis yleispainotteinen pikkuputte ja hallitsee kyllä kaikki mahdolliset lajit kärryttelystä lähtien. Se on luottoratsu myös maastossa, eikä pelkää koskaan mitään ja menee mihin ratsastaja ikinä pyytääkään. Kerran unelmoin selässä omiani ja huomasin, että Iltis käveli langoista läpi naapurin mullikoiden sekaan. Raasu onneksi selvisi vahingoitta ja kuski skarppasi jatkossa. Esteillä Iltis ei kyttää mitään ja yrittää aina hypätä. Ratsastajan täytyy vain neuvoa oikeat paikat ja katsoa sopivat välimatkat. Pikkuorilla on hyvä hyppytyyli, mutta joskus se unohtaa nostella tarpeeksi jalkojansa ja silloin puomit saattavat lennellä. Koulua vääntäessä tuntuu välillä, että ratsastaisi vähintään kuusijalkaisella hevosella. Iltis ei aina ihan tiedä, miten jalat laittaa, mutta keskittyessään se on oikein hieno kouluratsu. Sillä on ilmavat ja hienot liikkeet, joissa on myös mukava istua.

Traileriin Iltis kävelee nätisti ja seisoo luultavasti hievathamattakaan koko matkan ajan. Kilpapaikalla ori ei turhia ymmärrä stressata vaan se ottaa asiat lunkisti. Itse kilpasuoritukseen pikkuputte panostaa aina parhaansa mukaan, eikä tahallansa ota puomeja matkaan tai kompuroi kouluradalla. Ratsastajan täytyy hallita omat hermonsa ja hevosensa, jotta kaikki sujuu parhaalla mahdollisella tavalla.
sph-t. Moon Lentotähti -- s.15.04.2015 (e. Neitoperhoinen)
sph-o. Moon Illastaja (KTK-III) -- s.10.08.2015 (e. Kojon Päivänsäde)
sph-t. Moon Neidontähti -- s.20.08.2015 (e. Neitoperhoinen)
sph-o. Kuuralehdon Pakkanen (KTK-III) -- s.05.11.2015 (e. Ratiriti Ralla)
sph-t. Snillin Piparminttu -- s.07.11.2015 (e. Turkasen Pippuri)
sph-o. Tiilikan Julmuri -- s.10.03.2016 (e. Unen Saattelema)
sh-t. Moon Selevä (KTK-III) -- s.25.08.2016 (e. Kaisliina)

i. Jalavan Kulkija
evm, 147cm, trt
ii. Kuningas Mammona
evm, 148cm, prt
iii. Kulkurien Kuningas
evm, 148cm, prn
iiii.
iiie.
iie. Mammutti
evm, 146cm, vprt
iiei.
iiee.
ie. Raja-Ilona
evm, 144cm, trn
iei. Ilmerin Into
evm, 146cm, rn
ieii.
ieie.
iee. Raja-Riina
evm, 143cm, m
ieei.
ieee.
e. Kuusman Tähti
evm, 143cm, rn
ei. Tähdenlento
evm, 145cm, km
eii. Lennon Jätkä
evm, 147cm, km
eiii.
eiie.
eie. Tähtisade
evm, 144cm, trn
eiei.
eiee.
ee. Sinivalo
evm, 142cm, prn
eei. Valokuva
evm, 145cm, rn
eeii.
eeie.
eee. Sinisointu
evm, 142cm, prt
eeei.
eeee.

I Jalavan Kulkija on komea tummanrautias. Koulupainotteinen ori on omistajansa kanssa kilpaillut kunnianhimoisesti HeA-tasolla saakka, suhteellisen hyvin sijoituksia keräten. Ori asuu edelleen alkuperäisen kasvattajansa tiluksilla, jossa toimii jo enemmänkin seurahevosena. Kyseessä on luonteeltaan ihanteellinen Suomenpienhevonen, ihmisystävällinen ja todella kiltti, vaikka ori onkin. Hevonen on innoissaan työnteosta ja toimii nöyrästi tilanteessa kuin tilanteessa. Kulkijaa on käytetty jalostuksessa säästeliäästi, sillä on nimittäin vain kolme jälkeläistä, joista kaikki ovat oreja. Ihanaa luonnetta on periytynyt myös varsoilleen, mitä nyt yksi oreista hieman hiilipyttyä muistuttaakin. Lienee kuitenkin varmaan emänsä puolelta...

II Kuningas Mammona oli uskomattoman kiltti ja seurallinen hevonen, joka jouduttiin lopettamaan kamalan pääntaudin päästyä liian pahaksi. Tästä ystävällisestä halinallesta yritettiin nuoruudessaan ravuria oman isänsä tapaan, mutta potentiaalia hieman puuttui ja niin ori päätyi kuitenkin loppuelämäkseen harrastehevoseksi. Punarautiaan selkään voi laittaa kenet tahansa ja tämä kantoi aina lastiansa tunnollisesti. Jalavan Kulkija on Mammonan ainoa jälkeläinen, ja hevonen kuoli ruunattuna. Vaikka hevosen ensitaipaleet kuljettiinkin ravikärryt perässä, saatiin Mammonasta koulittua taitava ratsu - tämä hyppäsi lähes metrin esteratoja ja hevonen starttasi elämässään muutaman HeA-koulukilpailun hyvin menestyen!

III Kulkurien Kuningas on tällä hetkellä jo eläkepäiviään viettelevä punaruunikko ori, jota on nuoruudessaan nähty paljonkin raviradoilla. Orin ura ei heti lähtenyt liikkeelle aivan siivillä, mutta omistajansa kärsivällisyyden tuloksena alkoi tästä hevosesta kuoriutua varsinainen vauhtihirmu josta omistajallaan oli syytä hymyillä. Oria käytettiin samalla aktiivisesti jalostuskäytössä ja Suomenpienhevosta on riittänyt aina 14 jälkeläiseen. Osa varsoista jatkoi isänsä raviuraa, mutta muutamat seurasivat emiensä kavionjälkiä esimerkiksi ratsuiksi. Kulkurien Kuninkaan jälkeläiset saivat kaikki hienon luonteen, sillä itse orikin oli säyseä ja tyyni. Raviradalle päästessään ori kuitenkin juoksi siististi mutta vauhdikkaasti, jättäen helposti muut jälkeensä.

IIE Mammutti on luonteeltaan utelias ja herkkä hevonen, joka toimi esteratsuna. Vanha tamma on jo tämäkin, ja elelee vielä viimeisiä päiviään seurahevosena pienessä ratsastuskoulussa. Tamma tosiaankin kilpaili 90-100cm esteradoilla, menestyen mahtavasti. Mammutti on kuitenkin todella maltiton ratsastettava, joka kielsi esteillä helposti. Tammaa kilpailutti lähes aina miesratsastaja, joka sai ratsastamisen näyttämään liiankin yksinkertaiselta. Suloinen vaaleanpunarautias toi maailmaan Kuningas Mammonan lisäksi kaksi tammavarsaa, joista toinen kuitenkin surullisesti kuoli hankalan syntymän seurauksena. Jäljelle jäänyt neitokainen kuitenkin osotteutui mainioksi esteratsuksi emänsä tapaan.

IE Raja-Ilona on tummanruunikko Suomenpienhevonen, joka toimii ja on aina toiminutkin aktiivisena koulukisapelinä. Kaunis tamma on kilpaillut HeA-tasolla todella aktiivisesti, ja tällä hetkellä tammaa nähdään jopa Vaativa B-radoilla. Raja-Ilona on vaihtanut omistajaansa huolella, mutta onneksi tamma sopeutuu uuteen kotiin aina rennosti ja osaa käyttäytyä paikassa kuin paikassa. Tämä 144cm korkea tamma on muutenkin luonteeltaan perus kiltti, mutta ratsuna Ilonaa voisi kuvailla jopa hieman hankalaksi ja kuumaksi. Kunhan saa ponin vain ruotuun, saa siitä upean ja näyttävän ratsun alleen. Tätäkään tammaa ei ole jälkeläiskatraalla pilattu, hevonen on synnyttänyt vain kaksi orivarsaa. Ilona on kummallekin varsalleen periyttänyt tummaa väritystään.

IEI Ilmerin Into lopetettiin monien vanhuuden tuomien vaivojensa takia 23-vuotiaana. Tätäkin oria käytettiin jalostuksessa 10 varsan verran, joista suurin osa syntyi maailmaan tammana. Ilmerin Innon jälkeläisistä kuoriutui potentiaalisia kouluhevosia, kuten isänsäkin oli. VaB-tasolle saakka koulutettu ori kilpaili aina silloin tällöin satunnaisissa koulukilpailuissa, mutta muuten hevonen toimi lähinnä vain omistajansa tätiratsuna. Ilmerin Into nautti eniten rauhallisista maastolenkeistä metsässä, mutta mielenvirkistykseksi oli utelias tutkimaan uusia paikkoja kisapaikoilla. Muutenkin ori oli aina kiinnostunut ympärillään tapahtuvista asioista ja luonteeltaan tätä hevosta voisi kuvailla nöyräksi ja ystävälliseksi tapaukseksi.

IEE Raja-Riina eli siitostallilla koko elämänsä ja ehti synnyttää 12 ihastuttavaa varsaa. Tämän mustan jälkeläisistä saatiin rauhallisia ja tottelevaisia hevosia, ja Raja-Riinan varsoja löytyy moneen käyttötarkoitukseen. Vain 143cm korkea Suomenpienhevostamma kuoli vanhuuteen. Olihan sillä kuitenkin jo reippaasti yli kaksikymmentä ikävuotta mittarissa. Raja-Riina oli itse luonteeltaan myös jalomielinen ja ystävällinen, ihanteellinen tapaus siis. Tammaa kuskattiin kuitenkin jonkin verran näyttelyihin, joista tämä sai paljon kehuja papereihinsa. Etenkin Tamma- ja varsanäyttelyissä Raja-Riina oli jopa yleinen näky.

E Kuusman Tähti on kiva yleispainotteinen pikkutamma. Hevonen on kerännyt elämänsä aikana jos jonkinmoista kokemusta niin este- ja koulukilpailuista, näyttelyistä, kuin lyhyestä ratsastuskoulu-urastaankin. Tällä hetkellä neitokainen on edelleen aktiivisessa käytössä nuorella tytöllä, joka käyttää tammaa jopa kilpailuissa. Kuusman Tähti taas on virtaisa ja eloisa luonteeltaan, ja vaatii ratsastajalta hermoja ja pitkää pinnaa. Tammalla on jo 7 jälkeläistä, joista suurin osa on jo vähintäänkin aloitellut kilpailemista.

EI Tähdenlento oli näyttävä ja paksut jouhet omaava kimo Suomenpienhevosori. Kuusman Tähti oli hevosen ainut jälkeläinen, ja tämänkin Tähdenlento hoiti alta pois jo nuorena. Tämän jälkeen hevonen ruunattiin ja se muutti joksikin aikaa ratsastuskouluun. Hevosen luonne oli hieman ailahteleva, sillä siitä ei koskaan tiennyt, millä tuulella oli. Hevonen kuitenkin opetti etenkin nuoria ratsastajia armollisesti ratsastuksen saloihin. Hoitaessa Tähdenlento oli kujeileva ja tämän lempipuuhaa olikin lukkojen ja solmujen kiskominen auki. Kimo kuitenkin jouduttiin lopettamaan harmillisesti jo 10-vuotiaana pahan ähkyn yllättäessä kaikki.

EII Lennon Jätkä kuoli tämäkin vanhuuteen vasta 28-vuotiaana. 147cm säkäkorkeutta omistava ori oli valjakkopainotteinen, eikä sillä ratsastettu kuin vain silloin tällöin rentoja maastolenkkejä. Ori oli kuitenkin upea valjakkohevonen, se oli vahva ja selkeästi piti siitä mitä pääsi tekemään. Lennon Jätkä oli myös suosittu isähevonen, ja reilu kymmenen varsan katraasta löytyy myös valjakkohevosia. Luonteeltaan Lennon Jätkä oli etenkin vauhdikas. Ori oli myös hieman pomotteleva ja viihtyi parhaiten omissa oloissaan, viihdyttäen itse itseään.

EIE Tähtisade on luonteeltaan herkästi hermostuva ja kuumuva vanha tamma. Tämä tummanruunikko elelee edelleenkin Shetlanninponikaverinsa kanssa alkuperäisen kasvattajansa kotipihalla, lähinnä vain syöden ruohoa ja nauttien rapsutuksista. Tähtisade on myöskin toiminut kilpahevosena, se on koulupainotteinen ja suoritti HeB-tason ratoja. Vaikka hylkäyksiltä ei ole ratsukko välttynyt, kyllä Tähtisade jopa useaankin otteeseen sai ruusukkeen suitsiinsa. Tammaa ei hankalan luonteensa takia käytetty siitokseen kuin vain kahden varsan verran.

EE Sinivalo työskenteli ensimmäiset ratsuvuotensa aktiivisena kisapelinä niin este- kuin kouluradoilla. Tamma oli varsinainen luottoratsu ja ruusukehai, joka voitti tasaisella varmuudellaan (ja vauhdillaan) kaikki näppärimmätkin pikkuponit. Koska tamma oli niin sopuisa ja rento, saatiin siitä kelpo vammaisratsu. Tätä tehtävää Sinivalo toimittaa edelleenkin. 142cm korkeutta omaavaa punaruunikkoa on käytetty jalostuksessa vähän, ja tammalta löytyykin vain neljä jälkeläistä. Kaikista näistä on syntynyt rehtejä ratsuhevosia.

EEI Valokuva eleli koko elämänsä seurahevosena, toimien myös kuuden tamman yhdenyön seuralaisena. Valokuvan jälkeläiset saivat isältään perittyä peruskilttiä luonnetta ja usein myös ruunikkoa väriä. Orin elämä kului suuressa orilaumassa ulkomailla, nauttien ruoan ja seuran määrästä. Valokuva oli hyvin toimeentuleva ja seurallinen Suomenpienhevonen, niin ihmisten kuin muiden eläinten kannalta. Valokuvaa ei sen kummemmin ratsastettu, mutta pitkistä kävelylenkeistä ori todella piti! Tämä 145cm korkea hevonen löydettiin laitumeltaan kuolleena 27-vuotta täyttäneenä.

EEE Sinisointu oli rauhallinen monitoimihevonen, jonka kanssa voi harrastaa lähes kaikkea mitä mieleen tuli. Tamma sopeutui hyvin kaikenlaiseen tekemiseen ja oli aina kiinnostunut oppimaan uutta. Sinisoinnulla oli korkeutta pienet 142cm. Tamma oli ihana ratsastettava, se omisti tasaiset askellajit eikä hermoillut uusiakaan ratsastajia. Tämä unelmahevonen kuitenkin sai lannehalvauksen jo kuusitoista vuotiaana, eikä sitä voitu millään pelastaa. Sinisointu toi maailmaan viisi jälkeläistä, joista kaksi oli tammoja. Kaikista on kuoriutunut emänsä mukainen, ystävällinen ja ahkera hevonen. (C: Satu)

KRJ (sijoituksia 20 kpl)
12.04.2017 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo A (4/30)
12.04.2017 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo A (3/30)
11.04.2017 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo A (3/30)
10.04.2017 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo A (2/30)
28.03.2017 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo A (2/30)
22.03.2017 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo A (2/30)
18.03.2017 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo A (3/100)
14.03.2017 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo A (4/30)
11.03.2017 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo A (3/30)
26.03.2016 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo A (3/40)
21.03.2016 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo A (4/40)
29.12.2015 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo B (3/40)
28.12.2015 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo A (1/50)
27.12.2015 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo A (5/50)
17.12.2015 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo A (2/50)
12.12.2015 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo A (4/50)
02.12.2015 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo A (1/30)
02.12.2015 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo A (3/50)
01.12.2015 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo A (7/50)
21.11.2015 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo A (6/40)

ERJ (sijoituksia 42 kpl)
18.02.2017 kutsu, ERJ esteratsastus, 80cm (5/40)
17.02.2017 kutsu, ERJ esteratsastus, 80cm (2/40)
15.02.2017 kutsu, ERJ esteratsastus, 80cm (4/40)
10.02.2017 kutsu, ERJ esteratsastus, 80cm (4/30)
28.12.2016 kutsu, ERJ esteratsastus, 90cm (6/60)
26.12.2016 kutsu, ERJ esteratsastus, 80cm (6/60)
01.06.2016 kutsu, ERJ esteratsastus, 90cm (5/30)
01.06.2016 kutsu, ERJ esteratsastus, 90cm (1/30)
28.05.2016 kutsu, ERJ esteratsastus, 90cm (2/30)
26.05.2016 kutsu, ERJ esteratsastus, 90cm (3/30)
25.05.2016 kutsu, ERJ esteratsastus, 90cm (5/30)
24.05.2016 kutsu, ERJ esteratsastus, 90cm (5/30)
21.05.2016 kutsu, ERJ esteratsastus, 90cm (5/30)
20.05.2016 kutsu, ERJ esteratsastus, 90cm (1/30)
19.05.2016 kutsu, ERJ esteratsastus, 90cm (2/30)
18.05.2016 kutsu, ERJ esteratsastus, 90cm (1/30)
10.04.2016 kutsu, ERJ esteratsastus, 90cm (4/30)
07.04.2016 kutsu, ERJ esteratsastus, 90cm (5/30)
06.04.2016 kutsu, ERJ esteratsastus, 90cm (4/30)
24.03.2016 kutsu, ERJ esteratsastus, 80cm (3/30)
22.03.2016 kutsu, ERJ esteratsastus, 80cm (4/30)
30.04.2016 kutsu, ERJ esteratsastus, 90cm (1/30)
28.04.2016 kutsu, ERJ esteratsastus, 90cm (4/40)
25.04.2016 kutsu, ERJ esteratsastus, 90cm (4/40)
23.04.2016 kutsu, ERJ esteratsastus, 90cm (6/40)
23.04.2016 kutsu, ERJ esteratsastus, 90cm (3/30)
20.04.2016 kutsu, ERJ esteratsastus, 90cm (2/40)
12.04.2016 kutsu, ERJ esteratsastus, 90cm (2/40)
29.12.2015 kutsu, ERJ esteratsastus, 80cm (6/40)
25.12.2015 kutsu, ERJ esteratsastus, 80cm (5/40)
23.12.2015 kutsu, ERJ esteratsastus, 80cm (1/40)
22.12.2015 kutsu, ERJ esteratsastus, 80cm (4/40)
18.12.2015 kutsu, ERJ esteratsastus, 80cm (6/40)
16.12.2015 kutsu, ERJ esteratsastus, 80cm (5/40)
11.12.2015 kutsu, ERJ esteratsastus, 80cm (2/40)
02.12.2015 kutsu, ERJ esteratsastus, 80cm (1/40)
02.12.2015 kutsu, ERJ esteratsastus, 80cm (1/40)
20.12.2015 kutsu, ERJ esteratsastus, 90cm (4/30)
18.12.2015 kutsu, ERJ esteratsastus, 90cm (3/30)
17.12.2015 kutsu, ERJ esteratsastus, 90cm (1/30)
12.12.2015 kutsu, ERJ esteratsastus, 90cm (5/30)
20.11.2015 kutsu, ERJ esteratsastus, 80cm (5/40)

Muut sijoitukset
17.01.2016 Huvitutti, VSN näyttely (RCH)
16.01.2016 Harmonia, VSN näyttely (RCH)
27.12.2015 Moondance, VSN näyttely (RCH)

Porrastetut

Hyppykapasiteetti ja rohkeus: 102.57
Nopeus ja kestävyys: 0.00
Kuuliaisuus ja luonne: 1092.95
Tahti ja irtonaisuus: 1097.91
Tarkkuus ja ketteryys: 0.00

ERJ-taso: 3 (1195.52p.)
KRJ-taso: 5 (2190.86p.)
VVJ-taso: 3 (1092.95p.)
KERJ-taso: 0 (102.57p.)

20.01.2016 Kantakirjaus (kirjoittanut omistaja)
Tänään olisi luvassa ensimmäinen virallinen arvostelutilaisuus Iltiksen kanssa - nimittäin kantakirjaus. Pakko sanoa, että jännitti paljon, koska en tiennyt miten ori käyttäytyisi ja osaisiko se esittää edes parastansa. Luultavasti Iltis sekoaisi sukkiinsa ja kaatuisi kesken askeleiden esittämisen.. Tallitytöt käskivät ajatella positiivisesti, sillä ehkä saisimme jotain symppispisteitä jos kertoisin, että Iltis on tyhmä kuin saapas. "Kiitos lohduttavasti sanoista", naurahdin kun pakkasin hevoset autoon ja lähdin ajamaan kohti kantakirjauspaikkaa. Mukana oli myös toinen pienhevosori, Moon Jupina.

Ensin oli Jupinan vuoro esiintyä, joten hoitajatyttö taluttelivat Iltistä paikan päällä. Käskin kävellä tarpeeksi reippaasti ja pitää orin hereillä. Jupina esiintyi edukseen, enkä onneksi ehtinyt jännittää Iltiksen suhteen, kun vaihdoin lennossa esitettävää ja lähdin rakennearvosteluun mustan pikkuorin kanssa. Se seisoi nätisti aloillansa, mutta kompuroi ravissa, kuten pelkäsinkin. Iltis keskittyi enempi kaikkeen muuhun ja unohti jalkansa. Onneksi se lensi vain polvillensa, mutta kokosi pian itsensä ja keskittyi jatkossa hieman enempi. "Koitahan olla kaatumatta sitten ratsastuskokeessa", ärähdin orille satuloidessani sitä. Se vielä puuttuisikin, että olisimme nurin siellä.

Iltis esiintyi yllättävän hienosti ratsastuskokeessa ja koeratsastajakin kehui sitä. Mikä parasta, pikkuori ei kompastellut ja keskittyi tehtäviin hienosti! Päivä olisi siis jo työvoitto itsessään, vaikkei menestystä tulisikaan. Vielä oli edessä arvostelujen luku. Jupina sai hyvät pisteet ja KTK-II palkinnon. Iltiksen arvostelussa luki, että "yritteliäs ja nöyrä hevonen, mutta vaikuttaa hieman yksinkertaiselta". Siinä kohtaan hieman hävetti, mutta onneksi yleisöä kommentti vain nauratti. Iltis sai myös hyvät pisteet, mutta ne riittivät vain KTK-III palkintoon. Olin silti tyytyväinen päivän saldoon!
14.01.2017 Estevalmennus, valmentajana Penelopeia
Toisen valmennuksemme aikana sain huomata, että ratsukko oli selkeästi työskennellyt aktiivisesti myös kotona. Ori oli paljon paremmassa kunnossa kuin viimeviikolla, ja alkuverkkana hyppäämämme ristikot ylittyivät alusta asti sulavasti ja ilman sen suurempia virheitä. Siirryimme melko nopeasti myös kertaamaan viime valmennuksessa hypättyä innaria ja estettä vinolla linjalla. Innarilla piti hevosta hieman herätellä nostelemaan niitä jalkoja, mutta muuten näytti meno varsin hyvältä. Lisäsimme rataan siis myös toisen puolikkaan. Vinolla linjalla olevan esteen jälkeen ratsastettiin pitkälle sivulle, jossa otettiin muutama laukka ennen kurvia keskihalkaisijalle. Siellä este, yksi laukka, ja toinen este. Sitten käännyttäisiin pitkälle sivulle oikealle, ja muutaman laukan jälkeen vielä yksi este. Rata oli tässä vaiheessa noin 70cm korkuinen, ja se sisälsi paljon kurveja ja laukanvaihtoja. Siispä se oli jopa Iltisn kaltaiselle estehevoselle vaativahko suoritus, varsinkin kisatauon jälkeen. Ratsastajalla oli homma kuitenkin hanskassa alusta asti, ja hänen luotsaamanaan ori pääsi puhtaasti innarin ja vinon esteen yli. Kun ratsukko palasi pitkälle sivulle ennen käännöstä ja este-laukka-este sarjaa, Iltis kuitenkin tuntui puskevan eteenpäin eikä kuunnellut täysin ratsastajansa pohjeapuja. Siispä ratsukko tuli sarjalle vinossa, mutta ratsastaja korjasi sen ennen toista hyppyä mallikkaasti. Viimeinenkin este ylitettiin puhtaasti. Ratsukko hyppäsi rataa vielä kaksi kertaa melko lailla puhtaasti, ennen kuin jouduimme laittamaan pillit pussiin tältä päivältä. Hienoa työskentelyä kummaltakin, ja kiitosta erityisesti ratsastajalle hienosta suorituksesta!

10.01.2017 Estevalmennus, valmentajana Penelopeia
Tänään valmennukseeni astellut Iltis-piensuokki oli kuulemma ollut nyt jonkin aikaa kisatauolla, ja tarvitsisi hiukan treeniä jolla palata takaisin kuntoon. Siispä kokosin jo alkulämppien aikana pienen radan, joka sisälsi muun muuassa mukavan neljän esteen innarisarjan. Koko rataa ei tänään olisi pakko hypätä, sillä olimme sopineet myös toisesta valmennuskerrasta. Alkuverkassa Iltis oli hieman jäykkä, mutta muutaman laukannoston, siirtymisen ja reippaan voltin jälkeen alkoi ori taas näyttää vetreämmältä. Aloitimme hyppyharjoitukset vinolla linjalla sijaitsevalla pystyllä, joka oli aluksi 60cm korkuinen. Iltis oli reipas ja halukas, sekä hyppäsi hyvällä ilmavaralla. Ratsastajakin vaikutti osaavansa asiansa, sillä hän ohjasi hevosen täysin oikeaan ponnistuspaikkaan. Hyppyä toistettiin muutaman kerran, jonka jälkeen siirryimme vähän vaikeampaan osaan. Kyseessä oli se aiemminkin mainittu neljän esteen innarisarja. Muutamalla ensimmäisellä yrittämällä oli Iltis hieman pihalla, eivätkä hypyt olleet esteiden keskellä. Pikkuhiljaa ratsastaja sai orinsa takaisin pohkeiden väliin, ja innarisarja alkoi sujua mallikkaasti. Ratsukko sai kokeilla tätä radan puolikasta myös putkeen, aloittaen lyhyen sivun innareista, joiden jälkeen käännyttiin pitkälle sivulle ja poikettiin uralta pystylle. Iltis oli innoissaan ja hyppäsi hienolla ilmavaralla, tosin käyttäen hieman puutteellisesti lihaksistoaan. Korotimme näitä esteitä valmennuksen aikana muutamaan otteeseen, mutta lopulta aika loppui kesken. Jouduimme siis jättämään radan toisen puolikkaan ensi viikon valmennuskerralle.

21.01.2015 Kouluvalmennus, valmentajana Lumikirsikka
Suomenpienhevosori Iltis ja Misery olivat verrytelleet maneesissa jo hyvän tovin kun saavuin heitä valmentamaan. Ratsukko sai aloitella valmennuksen kevyillä raviväistöillä. Iltis oli hyvin energinen, joten Miseryn täytyi saada ori hieman rauhoittumaan. Ennen väistöjä Misery teki paljon kaarevia uria, sekä pieniä puolipidätteitä. Iltis alkoi pikku hiljaa hidastaa tahtia ja otti Miseryn avut vastaan. Väistöt olivat aluksi vajaita ja ori tuntui hieman luistavan sekä sekoavan askelissaan. Miseryn napakat avut ja hyvä keskittyminen takasi kuitenkin pohkeenväistöjen onnistumisen ja saimmekin todella kivannäköistä väistöä molempiin suuntiin. Annoin ratsukolle luvan hengähtää ja kävellä reipasta käyntiä uraa pitkin. Laukassa oli tarkoitus tehdä lisäyksiä pituushalkaisijalla ja siitä jatkaa rauhallisemmassa laukassa. Lisäykset onnistuivat hyvin, Misery istui satulassa kuin naulattu. Ori kuitenkin innostui reippaammasta menosta ja rauhalliseen laukkaan siirtyminen kesti aina hetkisen. Tehtävän lopetimme vasta kun rauhallinen laukka löytyi parilla puolipidätteellä ja tiiviillä istunnalla. Jouduimme laukkatyöskentelyä pidemmän tovin tekemään, joten Iltis oli hionnut reippaasti ja Miseryllekin oli tullut hiki. Olin tyytyväinen ratsukkoon, joten annoin luvan loppuverryttelyihin.

12.01.2015 Kouluvalmennus, valmentajana Lumikirsikka
Valmennettavanani oli tänään suomenpienhevosori Iltis ja hänen omistaja Misery. Alkuverryttelyjen aikana seurailin ratsukkoa. Iltis kulki todella reippaasti eteenpäin, oli yritteliäs ja kuunteli Miseryn apuja. Valmennuksen aloittelimme siirtymillä ravi-käynti-ravi. Ori ei olisi millään malttanut kävellä rauhallisesti vaan sillä oli kova kiire taas siirtyä raviin. Kesti aikansa ennen kuin Misery sai Iltiksen kävelemään ilman kiirehtimistä. Siirtymiä tehtiin myös toiseen suuntaan ja kesti taas hetken kun Iltis malttoi kävellä rauhallisesti. Ennen laukkatyöskentelyä ratsukko sai ravailla kaarevia uria hieman tempoa vaihdellen. Iltis oli kivan energinen ja tosiaan yritti parhaansa. Laukassa ratsukko sai tehdä pituushalkaisijalla laukanvaihdon. Misery joutui hetken laukkailemaan orillaan voltteja, jotta laukka saataisiin rauhalliseksi. Rauhallisuuden löydyttyä ratsukko sai aloittaa. Laukanvaihdot onnistuivat todella hyvin ja Misery valmisteli orin hyvin ja tarkoin avuin. Laukanvaihtojen onnistuttua annoin ratsukolle luvan loppuverryttelyihin. Olin hyvin tyytyväinen valmennukseen ja ratsukolle meni todella kivasti.

Ulkoasun, tekstien ja kaiken sisällön copyright misery. 2017
Moondance on täysin virtuaalinen talli ja mitään ei ole oikeasti olemassa!