Muistoissamme 03.04.2013 - 09.03.2015

VIRTUAALIHEVONEN ID#42

✝ Moon Oskariina

Rotu, skpsuomenhevonen, tamma
Säkä, väri160cm, rautias
RekisterinumeroVH13-018-1108
Syntynyt03.04.2013
Ikääntyminenkatso täältä
Koulutustasore 120cm
KasvattajaMoondance
OmistajaMoondance (VRL-01080)
Saavutukset20.10.2014 SLA-I palkittu pistein 97,25
09.09.2014 VRS myönsi Jälkeläisluokka C palkinnon
25.08.2014 YLA1 palkittu pistein 99,5 (AP4)
25.07.2014 ERJ-II pistein 98,75
10.12.2013 KTK-II pistein 71
Hyvät leimat, suora selkälinja, lyhyehkö laskeva lautanen

Kata on oma kasvattini ja syntynyt siis meillä Moondancessa. Jo sopivaa sulhoa valitessa Typyn Haavekuvalle tiesin, että varsasta tulisi upea. Varsominen sujui ongelmitta ja sieltä syntyi odotettu tammavarsa. Kataksi ristitty varsa oli pienestä pitäen erittäin järkevä ja nopeasti oppiva tapaus. Katan täyttäessä kolme vuotta, alkoi ratsutus ja näyttelyissä kiertäminen. Se sai hyviä palkintoja ja vein sen kantakirjattavaksi suurilla odotuksilla. Kakkospalkinto sieltä tulikin ja olin erittäin ylpeä Katasta. Se sai tuomareilta kehuja hyvästä käytöksestään. Ratsutus sujui helposti ja Kata pääsi pian estekentille keräämään sijoituksia. Ne tulivat nopeasti täyteen ja Kata pääsi esteratsastuksen laatuarvosteluun, josta tuli kakkospalkinto. Vaikka tiesin, että varsasta tulisi upea, niin yllätyin silti positiivisesti menestyksestä.

Yleisesti ottaen Kata on rauhallinen tamma ja se osaa ottaa kaikki asiat stressaamatta vastaan. Kun muut hevoset järkyttyvät kentälle raahattuja kukkapuskia tai pihalle jätettyä keltaista traktoria (naapurin historiallinen kapistus), Kata tuskin edes korvaansa lotkauttaa niiden suuntaan. Hoitaessa se on miellyttävä ja rauhallinen. Kata ei liiemmin pidä hellyyttelystä ja turhasta puunaamisesta, mutta ei sano vastaankaan. Suitsia laittaessa tamma ei meinaa avata suutansa, ei vaikka sitä kutittelisi hammaslomasta. Se on ollut samanlainen pienestä pitäen, joten hampaissa ei ole vikaa. Muut hoitotoimenpiteet sujuvat moitteetta.

Ratsastaessa Katan laji on esteratsastus, eikä siitä ole epäilystäkään. Lupsakka tamma menee esteen kuin esteen ylitse, eikä kyttää kummallisiakaan viritelmiä. Kata vaatii tosin ratsstajalta etäisyyksien katsomista ja mieluiten tukea ponnistuskohdan valinnassa. Muut hommat se hoitaa itse tyylikkäästi. Hyppytyyli on kuulemma kuin suoraan oppikirjasta. Kata on parhaimmillaan lyhyillä radoilla maneesissa, mutta menee myös ulkokentillä kestävyyttä vaativia ratoja. Tamma on notkea ja nopea. Jos sen kanssa pääsee uusintaan asti, niin voitto on lähestulkoon taattu. Koulua Kata ei mielellään väännä ja se on huomattavasti tahmeampi siinä. Maastossa tamma on luotettava ratsu ja nauttii suuresti reippaista laukkapätkistä. Kataan voi aina luottaa siinä, että se kyllä hidastaa kiitolaukkavedonkin jälkeen ja malttaa kävellä.

Kata on ongelmaton lastata, eikä kuljetuskaan tuota vaikeuksia. Se on kilpapaikalla yhtä rauhallinen kuin kotona. Monia hymyilyttää, kun Kata nuokkuu silmät kiinni ja kuola valuen omaa vuoroansa odottaessa. Suoritukseen tamma panostaa aina ja tuntuu nauttivan siitä, jos pääsee palkintojenjakoon asti. Siellä Kata saattaa hieman revitellä ja heittää kunniakierroksella muutamia pukkeja. Se sallittakoon, kun tamma muuten käyttäytyy niin mallikkaasti.
sh-t. Moon Vetteinen (ERJ-I, KTK-II, SLA-I*, VSN-Ch, YLA1) -- s.26.06.2013 (i. Moon Verjnuarmu)
sh-o. Moon Veikkonen (KTK-III) -- s.06.10.2013 (i. Kultaisen Liigan Väinämöinen)
sh-t. Moon Mariina -- s.28.01.2014 (i. Lakean Markos)
sh-o. Moon Myräkkä -- s.28.02.2014 (i. Lakean Markos)
sh-t. Moon Loviatar (PP-MVA, SV-I) -- s.26.07.2014 (i. Moon Verjnuarmu)
sh-t. Moon Kajahdus -- s.01.01.2015 (i. Moon Kaappari)

i. Myrskyherran Osku
ii. Vaahteramäen Eemil
evm, prt, 156cm
iii. Kutsumaton Vieras
evm, vrt, 159cm
iiii. Vaahteramäen Taneli
iiie. Hellevi
iie. Mamman Mirabelle
evm, prn, 154cm
iiei. Oiva-Poika
iiee. Mirjami I
ie. Myrsky-Elli
evm, rn, 150cm
iei. Hurmuri Hessu
evm, trn, 154cm
ieii. Hurmaava
ieie. Loistava
iee. Äidin Kulta
evm, m, 146cm
ieei. Harmaja
ieee. Kultatyttö
e. Typyn Haavekuva
ei. Wiljami
evm, tprn, 156cm
eii. Puusteri JK
evm
eiii.
eiie.
eie. Nellan Saara
evm
eiei.
eiee.
ee. Aadan Haavetar
evm, vrt, 153cm
eei. Pyryttäjä
evm
eeii.
eeie.
eee. Aada
evm
eeei.
eeee.

ii. Vaahteramäen Eemil oli luonteeltaan kuin kaimansa Eemeli - kujeileva ja itsepäinen tapaus. Se koetteli hoitajansa hermoja karkailemalla ja ratsastajia itsepäisyydellään. Eemil oli estepainotteinen ja keräsi paljon ruusukkeita 100-120cm radoilta. Kotona sen hyppytreenit menivät yleensä siihen, että Eemil etsi pelättävää ja kielteli huvikseen. Kilparadalla onneksi pelleilyt loppuivat ja tulosta syntyi. Jälkikasvua orilla on kymmenen kappaletta, joista suurin osa peri sen luonteen, mutta onneksi myös upean hyppytyylin ja kapasiteetin. Eemil nukkui pois 26-vuotiaana omassa karsinassaan ilmseisesti sydämen pysähdyttyä. Loppuun asti ori jaksoi kujeilla ja se lähti saappaat jalassa vihreämmille niityille.

iii. Kutsumaton Vieras (rt, 169cm) oli korskea ori Lapista. Se hurmasi ihmisiä koulu- ja esteradoilla suuren kokonsa ja pitkän harjansa ansiosta. Valluksi kutsuttu ori kävi myös näyttelyissä saaden ihan hyviä arvosteluita tuomareilta. Se kantakirjattiin III-palkinnolla kohtalaisilla pisteillä. Luonteeltaan Vallu oli lempeä ja kiltti ori, joka rakasti työnteko ja ihmisille esiintymistä. Jälkikasvua se jätti viisitoista kappaletta, joista varsinkin orit pääasiassa perivät sen komean ulkomuodon ja tuuhean harjan. Vallu lopetettiin 26-vuotiaana heikenneen yleiskunnon johdosta.

iie. Mamman Mirabelle (prn, 149cm) oli kaikkea muuta kuin nimensä veroinen. Se oli äksy tamma, joka tuli toimeen vain omistajansa kanssa ollen täysin yhden ihmisen hevnoen. Mirabelle asuikin suurimman osan elämästänsä pienellä kotitallilla, eikä sitä nähty kilpakentillä tai ihmisten ilmoilla kovinkaan usein. Hankala tamma jättikin vain kaksi jälkeläistä, joista kumpikin peri ainakin osan sen luonteesta. Mirabelle lähti taivaslaitumille 19-vuotiaanaa, sillä omistaja oli muuttamassa ulkomaille, eikä halunnut myydä tammaa eteenpäin. Se olisi luultavasti vain joutunut kiertolaiseksi, joten päätös oli varmasti oikea.

ie. Myrsky-Elli oli yleispainotteinen lempeä tamma, joka toimi loppuajasta ratsastuskoulun suosittuna tuntiratsuna. Nuorempana Elli kilpaili esteillä, koulussa ja kenttäratsastuksella hyvällä menestyksellä. Sen suurin saavutus oli suomenhevosten estemestaruuden toinen sija 120cm tasolla. Elli kävi myös näyttelyissä ansaitsemassa muotovalion tittelin ja myöhemmin se kantakirjattiin upeasti toisella palkinnolla. Elli ehti entisellä omistajalla tehdä kolme upeaa varsaa, kunnes se tosiaan siirtyi ratsastuskoulun luottoratsuksi. 28-vuotiaana tamma lopetettiin huonojen hampaiden johdosta. Se jätti suuren aukon monen sydämeen ja haudattiin ratsastuskoulun läheisyyteen. Nykyäänkin haudalle ilmestyy kukkasia säännöllisesti.

iei. Hurmuri Hessu (m, 156cm) taas oli täysin nimensä veroinen. Se hurmasi ulkomuodollaan ja hyvällä käytöksellään yhden jos toisenkin. Esteratsuna Hessu saavutti paljon ja voitti yhteensä viisitoista kertaa. Se toi kotiin myös useita seuran estemestaruuksi ja sijoittui suomenhevostenkin estemestaruuksissa useana vuonna. Hessu ei ehtinyt näyttelyitä kiertämään ja jälkikasvuakin se jätti vain kuusi kappaletta. Niistä jokainen peri sen hyvän hyppytyylin ja valtavan kapasiteetin esteille. Hessu lopetettiin toisen hevosen potkaistua sitä tarhassa 22-vuotiaana.

iee. Äidin Kulta (vrn, 146cm) oli pienhevonen, jonka sydän oli puhdasta kultaa. Se toimi koko elämänsä ratsastuskoululla, mutta ehti nuorempana tehdä kaksi upeaa varsaa. Niistä kumpikin peri sen kultaisen luonteen ja toinen jälkeläisistä jatkoi äitinsä jalanjäljissä ratsastuskoulussa. Kulta oli varsinkin estetunneilla erittäin haluttu ratsu, sillä se vei esteiden ylitse turvallisesti lapset ja tarjosi kokeneille ratsastajille paljon hyvän kapasiteettinsa vuoksi. Kulta nukkui pois huimassa 31-vuoden iässä. Sitä jäivät suremaan monet, sillä tamma oli vienyt kaikkien tallilaisten sydämet.

ei. Wiljamia yritettiin varsana raviradoille, mutta kymmenestä startista puolet päätyivät hylkäykseen laukasta ja loput se ravasi häntäjoukoissa. Wiljami myytiin ja uusi omistaja huomasi sen kapasiteetin esteille. Uudelleenkoulutuksen myötä orista tulikin oiva esteratsu, joka sai sijoituksia 80-90cm korkeista esteluokista. Muutama voittokin tuli plakkariin ja seuran estemestaruus kahtena peräkkäisenä vuonna. Luonteeltaan ori oli nöyrä ja yhteistyöhaluinen, joten koulutuskin sujui helposti. Wiljamilla on kuusi varsaa, joista kaksi ovat ravureita ja muut esteratsuja. Ori lopetettiin 23-vuotiana jalkavaivojen johdosta. Aikaisin aloitettu raviura oli jättänyt jälkensä ja omistajien suru oli suuri orin nukuttua pois.

eii. Puusteri JK (m, 156cm) oli menestynyt ravihevonen, jonka suurimpia saavutuksia olivat kuninkuusravien kolmas sija kokonaiskilpailussa ja nuorena juostut ikäluokkakilpailuiden sijoitukset. Puusteri oli kestävä hevonen ja lopetti kilpailemisen vasta 15-vuotiaana 188 startin jälkeen. Sen jälkeen se keskittyi täysin siitokseen ja jättikin reilut parisataa jälkeläistä. Valitettavasti sen juoksukyvyt eivät kaikille periytyneet, kuten sen poika Wiljami osoitti. Luonteeltaan Puusteri oli kiltti ja nöyrä kumppani. Se nukkui pois omassa karsinassaan kunnioitettavassa 29-vuoden iässä sydämen pysähdyttyä.

eie. Nellan Saara (vprt, 150cm) oli keskivertoravuri, joka myöhemmällä iällä koulutettiin kelpo harrasteratsuksi. Mitään suurta menestystä se ei kummallakaan saralla tuonut, mutta iloa se toi omistajille senkin edestä. Saara oli toimiva ja kiltti hevonen. Jälkikasvua tamma jätti kuusi kappaletta, joista vain kolme keräsi menestystä raviradoilla ja loput kolme toimivat myöhemmällä iällä ratsuina. Saara lopetettiin 22-vuotiaana jalkavaivojen vuoksi.

ee. Aadan Haavetar oli pääasiassa siitostamma. Luonteeltaan se oli kiltti ja mutkaton hevonen. Nuorempana Haave kilpaili seurakilpailuissa omistajansa kanssa kohtalaisella menestyksellä esteillä ja koulussa. Omistajan kiinnostuksen lopahdettua tamma myytiin siitostammaksi hyvän sukunsa johdosta. Haave kiersi ensin näyttelyitä ja kantakirjattiin kolmannella palkinnolla, jonka jälkeen se jätti yhteensä kaksitoista toinen toistaan hienompaa varsaa. Varsat perivät pääasiassa hyvän luonteen ja hyvät jalka-asennot, sekä letkeät liikkeet. Haave lopetettiin 26-vuotiaana huonontuneen yleiskunnon johdosta.

eei. Pyryttäjä (vrn, 151cm) keräsi mainetta ja menestystä näyttelyissä. Se kantakirjattiinkin ansaitulla I-palkinnolla. Orilla oli upea rakenne ja myöskin hyvä luonne. Se toimi lähinnä siitosorina näyttelyiden ohella ja saikin 134 varsaa elämänsä aikana. Näistä suurin osa peri hyvän rakenteen ja mutkattoman luonteen. Pyryttäjä lopettiin 24-vuotiaana kaviokuumeen seurauksena (se johtui laitumesta, eikä ole periytyvää).

eee. Aada (prt, 154cm) oli mukava harrasteratsu, joka kilpaili hyvällä menestyksellä seura- ja aluetasolla 80-90cm esteluokissa. Sen pääasiallinen tehtävä oli kuitenkin toimia koko perheen ratsuna. Nuorimmat tytöt innostuivat kilpailemaan välillä ja toivat useita ruusukkeita kotiin. Aada oli luonteeltaan kiltti ja erittäin nöyrä hevonen. Sen kanssa oli mukava matkustaa ja kierrellä kilpailuita. Jälkeläisiä Aada jätti vain kaksi ja nekin se teki vanhemmalla iällä kilparatojen jäädessä taakse. Tamma lopetettiin 25-vuotiaana huonojen hampaiden johdosta.

ERJ (sijoituksia 53 kpl)
25.04.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 120cm (4/30)
22.04.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 120cm (3/30)
19.04.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 120cm (2/30)
17.03.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 120cm (7/50)
16.03.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 100cm (1/30)
16.03.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 120cm (2/50)
06.04.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 120cm (4/30)
04.04.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 120cm (4/30)
03.04.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 120cm (2/30)
29.03.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 120cm (3/30)
21.03.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 120cm (4/30)
19.03.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 120cm (1/30)
17.03.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 120cm (3/30)
13.03.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 120cm (1/30)
13.03.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 110cm (2/100)
13.03.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 120cm (5/30)
12.03.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 110cm (9/100)
09.03.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 110cm (9/100)
09.03.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 110cm (9/100)
08.03.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 110cm (2/100)
06.03.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 110cm (9/100)
29.01.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 120cm (1/30)
28.01.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 120cm (3/30)
28.01.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 120cm (2/30)
27.01.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 120cm (3/30)
23.01.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 120cm (3/30)
23.01.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 120cm (1/30)
19.01.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 120cm (1/40)
17.01.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 120cm (2/40)
16.01.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 120cm (4/40)
25.12.2013 kutsu, ERJ esteratsastus, 120cm (5/100)
23.12.2013 kutsu, ERJ esteratsastus, 120cm (2/100)
22.12.2013 kutsu, ERJ esteratsastus, 120cm (5/100)
21.12.2013 kutsu, ERJ esteratsastus, 120cm (2/40)
21.12.2013 kutsu, ERJ esteratsastus, 120cm (5/40)
20.12.2013 kutsu, ERJ esteratsastus, 120cm (2/40)
05.11.2013 kutsu, ERJ esteratsastus, 110cm (6/60)
01.11.2013 kutsu, ERJ esteratsastus, 110cm (5/60)
24.10.2013 kutsu, ERJ esteratsastus, 120cm (3/30)
24.10.2013 kutsu, ERJ esteratsastus, 120cm (1/50)
24.10.2013 kutsu, ERJ esteratsastus, 120cm (5/50)
22.10.2013 kutsu, ERJ esteratsastus, 120cm (5/50)
19.10.2013 kutsu, ERJ esteratsastus, 110cm (1/30)
19.10.2013 kutsu, ERJ esteratsastus, 110cm (4/30)
09.11.2013 kutsu, ERJ esteratsastus, 120cm (5/30)
01.11.2013 kutsu, ERJ esteratsastus, 120cm (1/30)
29.10.2013 kutsu, ERJ esteratsastus, 100cm (1/40)
28.10.2013 kutsu, ERJ esteratsastus, 120cm (1/40)
27.10.2013 kutsu, ERJ esteratsastus, 110cm (5/30)
26.10.2013 kutsu, ERJ esteratsastus, 100cm (6/40)
25.10.2013 kutsu, ERJ esteratsastus, 120cm (2/30)
21.10.2013 kutsu, ERJ esteratsastus, 120cm (3/30)
21.10.2013 kutsu, ERJ esteratsastus, 110cm (2/30)

Muut sijoitukset
31.05.2014 kutsu, VRS-Cup, 120cm (5/27)
31.05.2014 kutsu, ERJ-CUP, 120cm (1/218)
31.01.2014 kutsu, VRS-CUP, 120cm (5/35)
31.12.2013 kutsu, VRS-CUP, 120cm (4/30)
31.12.2013 kutsu, ERJ-CUP, 90cm (3/135)

05.08.2014 Puunauspäivä
Tänään innostuin puunaamaan sen kaikki varusteet kiiltäviksi. Tallilaiset ihmettelivät, että mikäs nyt on, sillä usein minua ei nähdä tässä hommassa. Helle taitaa saada kaikki sekaisin. Varusteiden jälkeen oli vuorossa itse hevonen. Kata olikin kasvattanut komeat korva- ja jalkakarvat, sekä näytti muutenkin metsäläiseltä. Aloitin puunaamalla hevosen turvasta hännän päähän. Suihkin harjan ja hännän täyteen showshinea. Se ei takkuuntuisi seuraavaan pariin viikkoon, eikä sitä tarvitsisi siis harjata hetkeen. Seuraavaksi leikkaisin korvakarvat ja siistin hieman jalkojakin. Häntäkin oli kasvanut turhan pitkäksi ja niskasiiliä Katalla ei enää ollutkaan. Lopulta hevonen alkoi näyttää jo siistiltä! Kata oli oikein tyytyväinen saamaansa huomioonsa. Juoksutin sitä hetken maneesissa liinassa ja vein sitten takaisin laitumelle.

31.07.2014 Läpiratsastelua (kirjoittanut Elsie)
Tänään oli tarkoitus mennä läpiratsastamaan Moondacessa asuvaa Kata nimistä suomenhevosta. Katalla oli nimittäin ollut monta lomapäivää peräkkäin, joten se saattoi olla todella kankea. Tamma oli odottelikin minua varustettuna, joten nappasin sen nopeasti karsinasta ja talutin sen maneesiin, sillä taivas näytti kovin uhkaavalta että kohta alkaisi satamaan ja kunnolla.

Aloitimme alkukäynneillä ja Kata tuntui todellakin siltä, että olisi ollut monta päivää vapaalla. Kerättyäni ohjat aloin tekemään jokaiseen kulmaan ympyrää ja tamma ei halunnut ottaa millään pohjettani läpi joten pyysin ohikulkevalta tallitytöltä, että antaisi minulle koulupiiskan. Seuraavalla ympyrällä taas sama homma, ei pohjetta läpi joten hipaisin Kataa hieman raipalla lautaselle ja tamma oikein heräsi tähän. Kolmannella ympyrällä se jo hieman pyöristyi ja astui takajaloillaan ristiin. Pitkällä sivulla kokeilin pohkeenväistöä ja pienellä herätyksellä tamma alkoi väistää pohjetta. Sitten taas molempiin kulmiin ympyrät ja seuraavalla pitkällä sivulla hieman tempon lisäystä ja pikku hiljaa tamma alkoi vetristyä sekä pyöristyä. Jatkoimme tätä jonkin aikaa molempiin suuntiin kunnes Kata oli täysin kuulolla pohkeiden välissä. Teimme samat harjoitukset ravissa ja siinä huomasi kuinka kankea Kata aluksi oli, mutta taas pikkuhiljaa se alkoi pyöristyä. Pidimme pienen käyntitauon, jonka jälkeen teimme muutaman laukkaympyrän myötä- ja vastalaukassa sekä muutaman laukanvaihdon.

Loppujen lopuksi tamma oli aivan hikinen joten kävimme loppukäynnit maastoradalla. Tamma oli todella väsynyt, mutta rauhallinen ja tyyni. Vein Katan talliin ja riisuin siltä varusteet. Harjasin tammaa hieman, jonka jälkeen vein sen laitumelle muiden seuraksi.

02.07.2014 Voihan tammat
Jokainen tammanomistaja tietää sen tuskan, kun tammalla on kiima. Silloin mikään asia ei ole hevosen mieleen ja kaikkein vähiten mielenkiintoa löytyy työntekoon. Katalla on todella voimakkaat kiimat ja se pitäisi luultavasti astuttaa taas. Tulen hulluksi sen kanssa!

Tänään yritin treenata koulua kentällä. Pelkkä varustaminen oli Katan mielestä liikaa ja satulavyön kiristämisen jälkeen minulla olikin komeat hampaanjäljet kädessä. Kata oli tahmea ratsastaa, mutta liian kovat pohkeet saivat sen taas sinkoamaan eteenpäin kiukkuisesti pukitellen. Tänään olisi ehkä parempi sittenkin lähteä vain maastoon ja jättää treenaaminen paremmalle päivälle... Koulutreeni vaihtui rentoon maastoiluun. Katakin oli tyytyväinen tähän päätökseen. Se oli huomattavasti miellyttävämpi riisua kuin mitä oli varustaa. Edes peseminen ei aiheuttanut niin suurta reaktiota kuin yleensä. Jos Kata pesee kiiman aikaan, niin se alkaa aina potkia veden osuessa lautasille. No, pitäisihän minun naisena sitä ymmärtää.

21.06.2014 Juhannusratsastusta
Kata on jäänyt luvattoman vähälle huomiolle omalta kohdaltani. Se on saanut jo sijoitukset täyteen ja tehnyt upeita varsojakin, joten treenaaminen on tietenkin jäänyt hyvin vähälle. Tänään päätin lähteä tamman kanssa maastoilemaan ja viettämään laatuaikaa kahdestaan. Harjasin sen oikein hyvin ja samalla siistin rehottavat korvakarvat ja ylipitkän hännän. Voi miten Kata nauttikaan!

Hetken kuluttua istuinkin jo satulassa ja suuntasin intoa puhkuvan ratsun metsäpolulle. Katan kanssa on mukava maastoilla, sillä se on aina yhtä luotettava ja rauhallinen tätiratsu. Ehtii ihailla jopa maisemia! Sää ei ollut mikään paras mahdollinen, mutta muuten maastolenkki oli oikein mukava. Kävimme hieman kiipeilemässä läheisellä harjulla ja laukkasimme metsäpolkuja pitkin. Kata kulki koko reissun korvat hörössä ja nautti suunnattomasti.

Tallille päästyä riisuin Katan ja harjasin sen vielä kerran huolella. Sitten loimitin tamman (ulkona alkoi taas satamaan vettä ja Katalle tuli hiki lenkillä) ja vein sen tarhaan kavereiden seuraksi. Heitin porukalle ison kasan koivunoksia syötäväksi. Toivotin hyvät juhannukset ja lähdin jatkamaan tallihommia.

26.06.2013 Varsomista
Kata astutettiin tallin komealla kimolla estepainotteisella suomenhevosorilla. Laskettu aika oli mennyt jo kaksi viikkoa sitten ja varsomista odotettiin kuin kuuta nousevaa. Eläinlääkäri totesi ultratessa, että tamma sieltä tulee. Olisipa se kimo!

Kata oli levoton aamuruokia jakaessa ja närppi vain sapuskoitaan pyöriessä. Iltapäivällä talli hiljeni ja menin katselemaan varsomiskarsinan valvontakuvaa. Kuten arvasinkin, niin Kata siellä aloitti jo varsomista. Varsan etukaviot näkyivät ja kaikki tuntui sujuvan hyvin ilman apuakin. Kata oli itse hieman hätääntyneen oloinen ja katseli maailmaan putkahtavaa varsaa puhisten. Kun varsa oli pudonnut oljille, Kata jäi katselemaan nurkasta varsaa epäluuloisesti. Ei auttanut kuin lähteä talliin auttamaan.

Puhkaisin varsan kalvot ja pyyhin limaa sieraimista. Se oli pieni tammavarsa. Nopeasti vilkaistuna se näytti ihan normaalilta rautiaalta, mutta eihän kimoista koskaan tiedä. Kata uskaltautui nuuhkimaan varsaa läsnäollessani ja pian se jo nuolikin tulokasta. Olin henkisenä tukena siihen asti, että varsa pääsi juomaan ternimaidot. Katakin rentoutui ja taisi ymmärtää homman jujun. Jätin parivaljakon nauttimaan toistensa seurasta ja lähdin hoitamaan velvollisuuksiani muualle talliin.
27.06.2014 ERJ tarinakilpailut, luokka 120cm (4/4)
Tehtävänanto: Kirjoita kilpailusuorituksestanne. Jokaisen sanan täytyy alkaa ratsun nimen viimeisellä kirjaimella.
Tarina: Aloitimme aamulla aikaisin ahertamisen. Askelsimme aktiivisesti aitoja alittaen aikaisemmat ajat. Aikamoista!
16.06.2014 Estevalmennus, valmentajana Lissu T.
Tänään misery ja Kata saivat aloitella treenin tekemällä hyppyjä ravista. Kata ei meinannut ymmärtää laisinkaan, että nyt ei laukattu vaan ravattiin, ja tamma nostikin useamman kerran laukan. Vaadittiin toistoja, toistoja ja toistoja, että tamma piti ravin yllä läpi tehtävän. Hypyt olivat yhtä hyviä kuin aina, mutta ponnistuspaikat haparoivat muutamaan otteeseen. Kun tamma pääsi jyvälle siitä, mitä nyt oikein treenattiin, suomenhevonen teki mallikasta työtä, aivan kuten viimeksikin. Ravihyppyjen sujuessa korotin estettä, ja lopulta ratsukko hyppäsi ravista metrin korkuista estettä.

Ravihyppyjen jälkeen Kata pääsi laukkaamaan, kun siirryimme hiomaan laukansäätelyä. Esteet olivat kaksi pystyä ja okseri, ja ensin ratsukko sai hypätä peruslaukassa, sitten askelta lyhentäen, sitten pidentäen. Kata oli selkeästi innoissaan, mutta pysyi lapasessa ja malttoi kuunnella miseryn apuja. Tamma hyppäsi alusta asti omaan, oppikirjamaisen hyvään tyyliinsä, miseryn avut menivät kerrasta läpi ja laukan säätelyssä ei ollut mitään ongelmaa. Lyhennykset ja pidennykset olivat selkeät, tamman laukkaa oli helppo säädellä, mutta hypyt pysyivät yhtä hyvinä. Päivän tekniikkatreeni sujui moitteetta, eivätkä ravihypytkään olleet loppujen lopuksi vaikeita. Esteet olivat korkeimmillaan metrin tuntumassa. Loistotyötä, jälleen kerran, ja misery sai jälleen kuulla kehuja ja kiitoksia loppuverryttelyjen aikana.

10.06.2014 Estevalmennus, valmentajana Lissu T.
miseryn verrytellessä Kataa minun teki mieli napata tamma matkaani, niin syötävän suloinen lupsakka tamma oli. Alkuun hevosen liikkeet eivät oikein vakuuttaneet, mutta Kataan tuli ihmeesti uutta eloa ja puhtia, kun aloin kasata esteitä maneesiin. Jo verryttelyhypyissä Kata pisti parastaan ja otti 60cm viritykset hyvin tosissaan. misery joutui tukemaan tammaansa ja tosissaan ratsastamaan lähestymiset ja ponnistuspaikat, hyvästä hyppytyylistään huolimatta tamma ei näyttänyt hahmottavan ratateknisiä asioita yksinään. Ratsukko kuitenkin pelasi hienosti yhteen, yhteistyö toimi eikä ongelmia ilmennyt.

Olin kasannut maneesiin pystyjen ja oksereiden seuraksi viuhkan ja sianselän, ja perusesteiden alla käytin erilaisia koristeita (talon mallinen koristeviritys, renkaita ja mitä nyt satuin estevarastosta löytämään). Ajatukseni erikoisesteisiin siedätyksestä vesittyi kuitenkin alkuunsa, Kata ei korvaansa lotkauttanut rakentamilleni hirvityksille. Ensin esteet hypättiin yksittäisinä, sitten niitä yhdisteltiin kahden tai kolmen esteen tehtäviksi ja lopulta pikku radaksi. Katalla on loistava hyppytyyli, ei mitään valittamista, ja miseryn avustuksella tamman askel sopi aina esteille ja ponnistuspaikat olivat kohdillaan. Hyppääminen aloitettiin 95cm korkeudesta ja oli lopulta 120cm. Ratsukko teki loistavaa työtä jokaisella esteellä; tasainen, hyvä ratalaukka, sopivat lähestymiset ja huolelliset reitit, oikea ponnistuspaikka. Tunnin olisi voinut videoida ja esittää opetusmateriaalina! Loppuverryttelyt ratsukko sai tehdä yksinään, minä korjasin esteitä ja keskityin hehkuttamaan Katan hyppytekniikkaa.

15.05.2014 Estevalmennus, valmentajana Veera R.
Pääsin valmentamaan Kataa jo toista kertaa esteillä. Viime valmennuksesta olikin jäännyt oikein mukava tuntuma tammasta ja tämän ratsastajasta, joten mielelläni heitä valmensin. Tällä kertaa ratsukko olikin jo maneesissa verryyttelemässä, kun saavuin sinne. Rakensin toiselle pitkälle sivulle ravipuomit ja kannoin niiden viereen estetolpat, että saisin myöhemmin rakennettua niistä esteet. Rakensin toiselle sivulle vielä pienen ristikon. Aloitimme valmennuksen kuitenkin ravipuomeilla ja ratsukon tuli niiden lisäksi tehdä molemissa päissä pääty-ympyrät. Ekoilla kerroilla Katan jalat hieman kolisivat puomeihin, mutta toistojen myötä se alkoi katsomaan mihin astui ja nostelemaan jalkojaan ylemmäs. Teimme saman myös toiseen suuntaan, ennen kuin vaihdoin ravipuomit laukkakavaleteiksi. Ratsukko sai ensiksi laukkailla hieman uraa pitkin, ennen kuin he tulivat taas samaa tehtävää, mutta laukassa. Laukkakavaletit aluksi hieman tuottivat hankaluuksia ja Kata siirtyi keskenkaiken raviin. Toistojen myötä tamma saatiin menemään kuitenki oikein hienosti. Seuraavaksi rakensin ratsukolle taas pienen radan, melko samanlaisen kuin viimeksikin. Ratsukko meni radan muutamaan otteeseen ennen kuin lopetimme valmennuksen.

10.05.2014 Estevalmennus, valmentajana Veera R.
Tänään Katan ja tämän ratsastajan kanssa oli vuorossa estevalmennus. Olin rakentanut kentälle jo kaksi pientä ristikkoa verryyttelyesteiksi, kun ratsukko saapui kentälle. Ratsastajan noustessa tamman selkään ja kiristäessä satulavyötä vaihdoimme muutaman sanan. Ratsukko meni alkuverryyttelyt ihan rauhassa ja kävi kaikki askellajit läpi ennen kuin aloitimme. Pyysin heitä aluksi tulemaan ravissa ristikot ja sen jälkeen tulemaan heti uudestaan laukassa. Ravissa Kata ponnisti hieman kaukaa ja suurella ilmavaralla ristikot, mutta laukassa hypyt näyttivät paljon paremmilta. Muutaman verryyttely hypyn jälkeen kasasin pienen radan ratsukolle. Ratsukon tuli tehdä muutama tiukka kaarros ja yrittää saada pitkällä sivulla olevien pystyjen välissä otettua viisi laukka-askelta, vaikka Kata luultavasti olisi päässyt sen neljälläkin. Ensimmäisellä kerralla Kata kiihdytteli ehkä vähän liikaa ja kaarteet näyttivät melko hankalilta, vaikka tamma niistä hyvin suoriutuikin. Seuraavalla kierroksella ratsastaja hidasti tammaa paljon ja nyt meno näytti erittäin hienolta! Lopettelimme muutaman kierroksen jälkeen ja ratsukko kävi kävelemässä maastossa loppukäynnit.

27.02.2014 Estevalmennus, valmentajana Emilie
Misery ja Kata saivat tehdä itsenäiset alkulämmittelyt sillä välin kun kokosin esteitä. Tänään ajattelin antaa ratsukolle tehtäväksi harjoitella tiukkoja käänöksiä ja hieman hankalampia lähestymisiä. Lämmittelyesteiksi olin laittanut pari pystyä, joista toinen oli 80 ja toinen 90 senttiä korkea. Nämä esteet ratsukko hyppäsi ongelmitta, joten pystytin heille vielä kolmen 90 senttimetrin esteen sarjan ennen kuin aloitimme työskentelyn. Korotin sarjaesteet 100 senttimetriin ja pystytin vielä kolme muuta pystyestettä, jolloin hypättävä rata oli valmis. Olin laittanut yhden esteen niin, että se tuli melko nopeasti mutkan jälkeen jolloin valmistelut täytyi tehdä nopeasti. Pari estettä oli myös sellaisissa paikoissa, joissa hevosen suoristuksen kanssa sai olla todella tarkkana. Ratsukon alkaessa hypätä rataa huomasin, että Kata oli tosiaan melko ketterä. Mutkat eivät sitä häirinneet, mutta yksi puomi kuitenkin tipahti lähestymisen epäonnistuessa hieman. Toisella yrittämällä rata sujui kuitenkin hyvin. Kehotin ratsukkoa hyppäämään radan vielä toiseen suuntaan pari kertaa, ja onnistuneiden suoritusten jälkeen päästin Miseryn ja Katan loppuverkkojen pariin.

21.01.2014 Estevalmennus, valmentajana Lumikirsikka
Tänään saavuin Moondanceen valmentamaan suomenhevostammaa Kataa ja Miseryä. Kokosin ratsukolle verryttely esteen pitkälle sivulle hieman uran sisäpuolelle, jota he saivat hypätä minun kootessa rataa. Rataan kuului kaksi kahden esteen sarjaa, yksi okseri ja siitä tiukka kaarre pystylle. Molempiin sarjoihin mahtui 2 laukka-askelta. Varsinaisen valmennuksen aloitimme toisella sarjalla, hypyt olivat virheettömiä ja Misery toi tamman virheettömästi esteelle. Kata oli selvästi hyvin yhteystyöhaluinen ja tykkäsi hypätä. Otimme mukaan myös toisen sarjan, jonka esteet olivat hieman korkeampia. Lähestymiset onnistuivat ja Misery oli hyvin hypyissä mukana. Katan hyppytyyli on kevyt ja helpon näköinen, kuin oppikirjasta. Sarjojen onnistumisien jälkeen ratsukko sai tulla kokorataa. Edes tiukat kaarteet eivät tuottaneet ratsukolle ongelmia. Selvästi Miseryllä ja Katalla oli hyvä päivä tänään. Ratsukko sai tulla radan pari kertaa läpi, laukka oli rauhallista mutta silti hyvin etenevää. Hypyt onnistuivat hyvin ja Misery toi tamman hyvin esteelle. Loistava valmennus! Annoin ratsukolle luvan loppuverrytellä.

Ulkoasun, tekstien ja kaiken sisällön copyright misery. 2017
Moondance on täysin virtuaalinen talli ja mitään ei ole oikeasti olemassa!