Muistoissamme 30.11.2011 - 11.1.2017

VIRTUAALIHEVONEN ID#78

✝ Micha v. Moons

Rotu, skpshetlanninponi, tamma
Säkä, väri95cm, voikonkirjava
RekisterinumeroVH13-017-0001
Syntynyt30.11.2011
Ikääntyminenkatso täältä
Koulutustasoko Helppo B
KasvattajaMoondance
OmistajaMoondance (VRL-01080)
Saavutukset15.01.2015 KRJ-I palkittu pistein 103,5
20.05.2014 YLA1 palkittu pistein 102,5
25.10.2013 SHLA-I palkittu pistein 112
25.03.2013 KTK-III palkittu pistein 60
Hyvä rotuleima, tasapaksu kaula, säkä olematon,
notkoselkä, jyrkkä lautanen, ej hyväasentoiset, takakorkea, lihakseton

© MeeriN.

Minni on oma kasvattini, joka syntyi meille marraskuisena pakkasyönä. Yleensä pyrin ajoittamaan varsomiset kesälle, mutta Minnin emällä oli kilpakausi kesken niihin aikoihin. Se astutettiin joulukuussa ja vajaan vuoden kuluttua maailmaan putkahti kaunis kirjavata ponitamma. Varsominen sujui hienosti, sillä emä oli kokenut siinä hommassa. Itse seurasin tapahtunutta sisältä valvontakameroiden avulla. Alusta asti Minni on ollut itsetietoinen ja kuitenkin samalla seurallinen. Se on upeista vanhemmista, eikä varsasta itsestäkään mikään huono poni tullut.

Minni on ponitamma, jossa on ripaus itsepäisyyttä, ponimaisuutta ja kovan kuoren alla kuitenkin lempeyttäkin Ratsastaessa pikkutamma yrittää aina parhaansa, oli selässä sitten kokenut kilparatsastaja tai naapurin esikouluikäinen tyttö. Minnin laji on kouluratsastus, mutta myös esteet sujuvat kotona ja maastoonkin voi mennä toisen ratsukon seurana. Hoitaessa sen täytyy joskus esittää pientä kovisponia, jolloin esimerkiksi kuovitaan satulavyötä kiristäessä tai viskellään päätä suitsia laittaessa.

Hoitaessa Minni yrittää pompotella hoitajaa esimerkiksi näykkimällä ja kieltäytymästä liikkumasta. Jos hoitaja on napakka, eikä välitä tamman touhuista, niin se yleensä muuttuu aivan eri poniksi. Silloin Minnistä tulee rapsutuksia kerjäävä pieni kullanmuru. Jos hoitaja taasen pelkää, niin tamman pehmeä puoli ei tule esille. Satulavyötä kiristäessä Minni tosin aina jaksaa luimistella ja näykkiä ilmaa. Se on herkkä vatsastaan, eikä siedä sieltä myöskään kovaa harjausta. Suitset on helppo laittaa ja kaviot nousevat oikean hoitajan kanssa helposti ilmaan. Taluttaessa pieni poni kipittää reippaasti ja kiltisti vierellä. Kesäaikaan tosin vihreän ruohon houkutus saattaa käydä joskus liian suureksi.

Ratsastaessa Minni on oikein nöyrä ja yritteliäs poni. Harvoin tapaa shettistä, jonka työmoraali on yhtä korkea. Eritoten hoitamisen jälkeen voisi kuvitella, ettei tämä tamma liiku mihinkään. Minni kuuntelee ratsastajaa kuin ratsastajaa. Se osaa parhaiten kouluratsastuksen. Siinä Minni kulkee mukavassa muodossa ollakseen pieni poni. Se on herkkä avuille ja tekee kaiken mitä ratsastaja pyytää. Myös esteet sujuvat, mutta vain kotona. Kilpapaikalla Minni kyttää esteitä, eikä selvitä yleensä koko rataa. Hyppääminen on kuitenkin mukavaa vaihtelua koulutreenille. Minni on siinä reipas, mutta malttaa ratsastajan niin vaatiessa. Maastossa sitä pelottaa kaikki. Yksin on turha koittaa lähteä maastoon vaan Minni kaipaa ehdottomasti toisen hevosen tai ponin tuekseen. Silloin se ei niin paljoa koita paeta kotiin vaan malttaa jopa jotenkin kulkea eteenpäin.

Kilpapaikalla Minni oli aluksi stressaantunut, mutta kokemuksen myötä se osaa hieman rentoutuakin. Edelleen se pelkäisi muka kaikkea, jos sille antaa aikaa etsiä pelottavia kohteita. Kannattaa laittaa reippaasti varusteet ja lähteä ratsastamaan. Jos Minnillä teetättää erilaisia koulukiemuroita, niin se alkaa heti rentoutua ja muuttuu silmin nähden rauhallisemmaksi. Kuljetusautoon meno on yleensä oma show, joka saattaa sisältää maahan menoa, pystyyn hyppimistä ja julmasti luimistelevan pikkuponin. Kun Minni on saatu koppiin, niin se on siellä nätisti koko matkan. Itse kilpailusuoritukseen Minni keskittyy, jos luottaa ratsastajaansa ja kuski osaa hommansa.
she-o. Marquis v. Moons (KTK-III) -- s.28.05.2012 (i. Pow Wow Twitch)
she-o. Phoenix v. Moons (Vir Mva Ch, KTK-II, SHLA-I, KRJ-I) -- s.01.10.2012 (i. Pow Wow Twitch)
she-o. Rhett v. Moons -- s.17.02.2013 (i. Randon vom Liliebloom)
she-t. Miseria v. Moons (KTK-II) -- s.24.06.2013 (i. Pow Wow Twitch)
she-t. Floella v. Moons -- s.22.05.2015 (i. Frostbite v. Moons)
she-t. Michelle v. Moons -- s.18.01.2016 (i. Frostbite v. Moons)
she-o. Frozen Mick v. Moons -- s.12.09.2016 (i. Frostbite v. Moons)

i. Insomnia SWE
KTK-II, Vir Mva Ch, YLA1
ii. Invisible SWE
evm, 106cm, päist
iii. Osynlig SWE
evm, 100cm, rt
iiii. Fridsam SWE
iiie. Stabil SWE
iie. Som Bäst SWE
evm, 107cm, päist
iiei. Brutal SWE
iiee. Bullersam SWE
ie. Rosett SWE
evm, 104, prn
iei. Marvelous SWE
evm, 99cm, rn
ieii. Melodisk SWE
ieie. Pärön SWE
iee. Bigarrå SWE
evm, 100cm, krj
ieei. Äppelmos SWE
ieee. Peachy SWE
e. Kungsväll Menuett
KRJ-I, YLA1, SHLA-I, KTK-II, Vir Mva Ch, Klass I, ERJ-III
ei. Tenor af Somersby
evm, 106cm, prt
eii. Figurant GER
evm, 104cm, m
eiii. Foxtrot GER
eiie. Dapple-Apple
eie. Daniela af Somersby
evm, 107cm, prt
eiei. Don Juan P
eiee. Amanda v. Väll
ee. Kungsväll Bennett
evm, 103cm, rn
eei. Kungsväll Hassell
evm, 106cm, trn
eeii. Hocus Pocus
eeie. Lady Carlotta
eee. Kungsväll Bianca
evm, 99cm, km
eeei. Barkley v. Prew
eeee. Serenity

Isänisä Invisible SWE on Ruotsissa asuva shetlanninponi ori, 106 cm korkea ja väriltään päistärikkö kuten suurin osa jälkeläisistäänkin. Orin kanssa kilpailtiin enimmäkseen valjakkoa, ja orin palkintokaapista löytyy monien mestaruuksien voitto. Myös este- ja koulukilpailuissa on tullut tuloksia, mutta ei niin hyviä kuin valjakossa. Näyttelyissä ori kävi myös, mutta ei koskaan menestynyt niin hyvin. Kotitallillaan ori tunnettiin äkäisestä luonteestaan, joka vaati jokaiselta erityistä huomiota. Kuka tahansa ei tämän orin karsinaan voinut astua, eikä tämä hellittänyt helposti työskennellessäkään. Kilpauran jälkeen orin kanssa siirryttiin jalostukseen, ja orilla onkin jälkeläisiä ympäri Pohjoismaita.

Osynlig SWE on hieman tuntemattomampi yksilö shetlanninponijalostuksessa. Tämä tulee kyllä hienoista sukujuurista, mutta ei oikein koskaan päässyt loistamaan niin hyvin kuin olisi voinut. Ori oli korkeudeltaan 100 cm, ja väritykseltään rautias. Komeana poikana pärjäsi näyttelyissä kun sinne pääsi, ja kotitreeneissä esitti oikein hienoja hyppyjä esteradoilla. Kilpailemaan ori pääsi kuitenkin vain harvoin - omistajille ei ollut tarvetta esittellä orin hyvyyttä palkinnoin ja meriitein. Luonteeltaan ori oli oikein rauhallinen ja mukava, jonka kanssa oli ilo työskennellä.

Som Bäst SWE on todella ansainnut nimensä. Tamma tosiaan on hyvä, ja useimmissa kilpailuissa myös se paras. 107 cm korkea tamma ja väritykseltään päistärikkö - kaunis ja hyvärakenteinen vieläpä. Menestystä tosiaan tuli niin este-, koulu- kuin valjakkokilpailuissa, ja on siten periyttänyt lahjojaan pidemmälle. Luonteeltaan tamma oli kiltti ja rauhallinen, vaikka myös se hankalampi löytyi. Ratsuna tamma oli aivan mahtava, ja olikin kotitallillaan tallityttöjen suosikkeja. Tamma siirtyi myös kilpauransa jälkeen jalostukseen, ja tällä on yhteensä viisi jälkeläistä.

Isänemä Rosett SWE on yleispainotteinen 104cm punaruunikko tamma, jolta löytyy palkintoja ja mestaruuksia este- sekä koulukilpailuista. Jälkeläisiä tamma sai jalostukseen siirtyessään yhteensä neljä. Luonteeltaan tamma oli erittäin itsetietoinen, ja jos tällä olisi ollut karsinassa peili, tämä olisi varmasti ollut sen vierellä jatkuvasti. Näyttelyissä tammalle ei tullut erityistä mainintaa, vaikka ei ollutkaan aivan viimeisten joukossa. Tamma on asunut koko elämänsä Ruotsissa, vaikka onkin kilpaillut myös muissa Pohjoismaissa. Jälkeläiset ovat myöskin muualla kuin Ruotsissa jatkamassa sukua yhä pidemmälle.

Marvelous SWE aka Martti oli hieno siitosori, ennen kuin jouduttiin lopettamaan ähkyn vuoksi. Ori oli hieno ruunikko, 99 cm korkea shetlanninponi ori, joka asusti hieman kaupungin syrjässä tallilla, jossa kyllä tapahtumia järjestettiin. Ori pääsi siis monien kisojen kärryajelujen poniksi, kuin myös osallistumaan itse kilpailuihin tuoden usein hyviä sijoja kotiin. Luonteeltaan ori oli yllättävän rauhallinen, nimittäin tämä tuli hyvin toimeen kaikkien kanssa, eikä tavannut nostaa erityistä härdelliä talleilla ilman syytä.

Bigarrå SWE ei ole niitä tapauksia, joista olisi jokainen shetlanninponeista tietävä kuullut. Kirjava, 100 cm korkea yleisessä käytössä ollut tamma asusti pienellä yksityistallilla syrjäseudulla, eikä tämä oikein koskaan päässyt julki ja tuomaan taitojaan esille. Eipä tamma ollutkaan omistajien mielestä sen kummempi, vaikka hyppäsi hyvin ja kuunteli ratsastajan pyyntöjä hyvin myös noudattaen niitä. Luonteeltaan erittäin herttainen ja kiltti, oikein malliesimerkki syötävän suloisesta shetlanninponista! Jälkeläisiä tammalla ei ollutkaan kuin yksi.

Emänisä Tenor af Somersby on Ruotsissa syntynyt ori, joka kuitenkin myytiin varsana kovalla hinnalla Suomeen. Kasvattaja jätti itsellensä kuitenkin kahden tamman astutusoikeuden ja näin syntyi Karla, sekä toinen orivarsa. Tenori on kilpaillut jonkun verran esteillä ja koulussa, mutta pääasiassa ori nähtiin näyttelykentillä. Se oli rakenteellisesti erinomainen ja kantakirjattiin I-palkinnolla. Näyttelyistäkin huonoin palkinto oli I-. Tenori tunnettiin tallilla nimellä "ilopilleri". Se osasi kaikki mahdolliset jekut karkaamisesta lähtien, eikä ollut millään tavalla helppo poni. Jälkikasvua Tenorilla on Ruotsissa ne kaksi varsaa ja Suomessa 26 kappaletta.

Figurant GER on Saksasta kotoisin oleva, 104 senttimetriä korkea poniori. Figurant on pienestä pitäen valloittanut näyttelykehät kotimaassaan Saksassa sekä Ruotsissa, johon myytiin 11-vuotiaana jalostuskäyttöön. Ori on kantakirjattu ykköspalkinnolla ja haalinut lukuisat "näyttelyiden paras ori" -kunniamaininnat. Orilla jälkeläisiä Saksassa on 9 kappaletta ja Ruotsissa 7 kappaletta. Muutamat estekilpailut Figurant on myös kilpaillut nuoren tytön kanssa, mutta pääpainotuksena oli kuitenkin näyttelyt.

Daniela af Somersby on Ruotsissa syntynyt tamma. 107 senttimetriä säkäkorkeutta omaava poni viihtyi vallan yksinään, sillä ei sietänyt muita tammoja. Varsojen kanssa Daniela tuli kuitenkin hyvin toimeen ja toimittikin kotitallillaan virkaa "lastenhoitajana" ollessaan varsojen kanssa samassa tarhassa. Ihmisten kanssa tamma kuitenkin tuli toimeen paremmin kuin hyvin. Daniela ei koskaan kilpaillut, mutta näyttelyissä kävi muutaman kerran. Kakkospalkinnolla kantakirjattu tamma sai kaksi varsaa, joista toinen on myyty Suomeen.

Emänemä Kungsväll Bennett on tuntemattomampi tamma, mutta sen jalostusnäytöt ja rakenne ovat kohdillansa. Bennett periyttää vahvasti hyvää luonnetta, rakennetta ja liikettä kouluradoille. Se kilpaili itse lähinnä kouluratsastuksen saralla ja menestyi siinä kohtalaisen hyvin. Luonteeltansa tamma on nöyrä ja rauhallinen, eikä ollenkaan ponimainen. Valitettavasti Bennetin luonne ei periytynyt Karlalle niin vahvasti kuin isän luonne. Bennett on kantakirjattu toiselle palkinnolle hyvillä pisteillä. Tällä hetkellä Bennett viettää pullaponina eläkepäiviä, mutta kilpauran päätyttyä se ehti varsoa viisi varsaa.

Kungsväll Hassell on tummanrautias ori, joka on viettänyt koko elämänsä näyttelyitä kierrellen. Orilla onkin hyvä jalostusarvo kotimaassaan Ruotsissa, ja jälkeläisiä onkin huimat 28 kappaletta. 106 cm säkäkorkeutta omaava Hassell on tunnettu rauhallisesta luonteestaan ja täydellisestä rakenteesta, jonka ansiosta ori onkin kantakirjattu ykköspalkinnolla.

Kungsväll Bianca oli tuittupäinen kimo shetlanninponitamma. Poni oli kotoisin Saksasta, mutta myytiin ruotsalaiselle shetlanninponikasvattajalle. Bianca oli vahvasti esillä Saksan näyttelyissä saaden erinomaiset pisteet miltein joka kerta. Tamma on kantakirjattu Ruotsissa ensimmäisellä palkinnolla ja valittu Vuoden Shetlanninponiksi eräillä ponipäivillä. 99 cm korkea Bianca sai kuusi varsaa, jotka ovat jatkaneet emänsä jalanjäljissä näyttelykehiä kierrellen ja tuomareita hurmaillen.

KRJ (sijoituksia 45 kpl)
23.12.2012 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo B (5/40)
18.12.2012 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo B (5/60)
16.12.2012 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo B (4/30)
24.12.2012 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo B (6/40)
23.12.2012 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo C (6/40)
08.12.2012 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo B (4/50)
05.12.2012 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo B (1/40)
21.12.2012 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo B (5/40)
21.12.2012 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo C (3/40)
18.12.2012 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo C (6/30)
16.12.2012 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo B (2/60)
17.12.2012 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo C (4/40)
08.12.2012 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo B (3/60)
01.12.2012 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo B (1/40)
28.11.2012 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo C (4/40)
15.11.2012 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo B (5/40)
14.11.2012 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo B (6/40)
14.12.2012 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo B (2/40)
14.12.2012 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo B (3/40)
13.12.2012 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo B (3/40)
02.12.2012 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo B (4/60)
01.12.2012 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo B (7/60)
01.12.2012 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo B (1/40)
28.11.2012 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo B (4/40)
27.11.2012 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo B (2/30)
23.11.2012 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo B (5/30)
17.11.2012 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo B (7/50)
23.11.2012 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo C (5/40)
19.11.2012 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo C (5/40)
19.11.2012 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo B (3/40)
18.11.2012 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo B (4/40)
16.11.2012 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo B (5/40)
15.11.2012 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo B (4/40)
12.11.2012 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo B (6/60)
25.10.2012 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo B (6/40)
30.09.2012 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo A (6/50)
15.07.2012 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo A (4/40)
06.07.2012 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo B (5/50)
12.07.2012 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo C (5/60)
10.07.2012 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo C (7/50)
10.07.2012 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo B (6/40)
09.07.2012 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo C (7/50)
08.07.2012 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo B (7/50)
07.07.2012 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo B (5/40)
01.07.2012 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo B (6/60)

Muut sijoitukset
29.01.2013 kutsu, NJ näyttely, she-tammat (LKV3, irtoSERT)

10.05.2014 Ajo-opetusta (päiväkirja)
Voi mitä Minni joutuukaan vielä vanhoilla päivillään sietämään! Tänään sain nimittäin idean, että sille voisi kokeilla kärryjä perään. Saisi vanha mammakin jotain vaihtelua ja uutta elämäänsä. Minni tosin ei tainnut olla yhtä innoissaan vaan luultavasti se oli tyytyväinen nykyiseen oloneuvoksena oloonsa.

Minniä, kuten kaikkia muitakin poneja meillä, on ohjasajettu usein. Kärryt sillä on ollut kerran joskus vuosia sitten perässä, mutta en yhtään muista, mitä se niistä tuumi. Valjastin pikkutamman käytävällä ja laitoin sille koppakärryt perään. Minni yritti kurkkia taaksepäin nähdäkseen, mitä hänelle on oikein laitettu perään. Pyysin tallityttöjä taluttamaan meitä hetken matkaa varmuuden vuoksi. Minni ei meinannut lähteä millään liikkeelle käytävältä ja kun se lopulta lähti, niin vauhtia oli turhankin paljon. Tallitytöt pikakävelivät hetken vierellämme, kunnes totesin, että he voivat irrottaa ja jatkaa omia hommiansa.

Minni meni kärryjen edessä kuin vanha tekijä! Se tuntui jopa nauttivan hommasta. Emme me pitkää lenkkiä näin alkuun tehneet, mutta pikkutammalle tuli silti hiki. Se pääsi pesulle lenkin jälkeen ja sai palkkioksi hieman lämmintä melassivettä. Vein Minnin hyvin loimitettuna karsinaan pienen heinätukon kanssa. Sinne se jäi syöpöttelemään tyytyväisenä.

14.04.2014 Pieni mutahirviö (päiväkirja)
Mutakelit ovat niiin ihania. Oikeasti ne ovat kaukana siitä, varsinkin jos omistaa vaalean pitkäkarvaisen ponin. Yöllä oli satanut kaatamalla vettä ja tarhat olivat sen näköiset hiekkapohjasta huolimatta. Heti tarhaan päästyään Minni heitti nautinnollisesti maahan ja piehtaroi itselleen komean mutakuorrutuksen. Vaaleasta ponista ei ollut tietoakaa. Sisälle haettaessa minun oli pakko viedä Minni suoraan pesupaikalle, sillä muta ei lähtenyt edes harjaamalla irti. Pikkutamma ei tunnetusti pidä pesemisestä vaan ravisteli mutavettä ympäriinsä. Kun poni oli lopulta puhdas ja tiukasti loimiin paketoitu, niin omat vaatteeni olivat kaikkea muuta kuin puhtaat. Kiitos Minni, arvostan tätä todella. Huomenna se saisi sadeloimen niskaansa tarhaan, sillä en ehdi päivittäin sitä pesemään.

17.03.2014 Terveydenhoitopäivä (päiväkirja)
Tänään tuli taas elänlääkäri tallille tekemään kaikkea mahdollista meidän katraalle. Ensimmäisenä vuorossa oli Minni, joka piti rokottaa ja hampaat raspata. Ne eivät kuulu tamman suosikkitoimenpiteisiin, joten se oli pakko rauhoittaa. Eläinlääkäri aloitti raspaamisella. Se oli hieman huvittavan näköistä, sillä Minni on alta metrinen shetlanninponi ja eläinlääkäri isokokoinen mies. Pikkutamma nuokkui silmät puoliummessa ja eläinlääkäri sai työskennellä rauhassa. Minniltä löytyi muutamat piikit, mutta ei mitään huolestuttavaa. "Nyt on taas hampaat kunnossa", eläinlääkäri myhäili. Hän tuikkasi vielä rokotteen Minnin kaulaan ja sain luvan laittaa sen karsinaan toipumaan humalastansa. Poni saisi nyt muutaman vapaapäivän, vaikka eihän se muutenkaan mitään erityistä enää tee ollessaan kilpaeläkkeellä.

24.12.2013 Jouluratsastus (päiväkirja)
Minni sai osallistua tänä vuonna perinteiselle jouluratsastukselle. Halusin itse ratsastaa Minnillä, sillä se ei aina lukeudu helpoimpiin maastoratsuihin. En halunnut kenenkään viettävän jouluaan sairaalassa. Kunnollisen harjauksen jälkeen satuloin pikkutamman. Meitä lähti lenkille yhteensä viisi shetlanninponia ratsastajineen. Olimme varmasti hauska näky, sillä ponit ja ratsastajat olivat sonnustautuneet jouluisiin asuihin.

Johdin Minnin kanssa meidän hienoa ratsastusporukkaamme. Se aina välillä etsi jotakin pelättävää ja yritti paeta, mutta en antanut siihen tilaisuutta. Lopulta Minni ymmärsi, että ei auta kuin käyttäytyä. Puolen tunnin kävelyn ja muutaman ravipätkän jälkeen oli laukkaamisen vuoro. Eteen aukeni loistava kilometrin mittainen suora loivassa ylämäessä. Minni tiesi tämän laukkapaikaksi ja lähti hieman ennen käskyäni - menkööt tämän kerran. Muut seurasivat perässä ja lumi pöllysi pienistä kavioista. Minni painatti kiitolaukalla ja heitti muutaman ilopukin välillä. Osasin varautua niihin ja pysyin kyydissä kuin liimattu.

Suoran lopussa kesti hetki saada ponit takaisin käyntiin. Oli aika lähteä takaisin tallille metsäpolkua pitkin. Pikkuponit tanssahtelivat innoissaan polulla ja Minni varsinkin olisi halunnut mennä vielä lujaa. Kyllä se lopulta hieman rauhoittui. Tallilla riisuin Minniltä varusteet ja loimitin sen villaloimella. Sille oli tullut hiki, kuten kyllä kuskillekin. Laitoin Minnin karsinaan heinäkasan kera ja tarjosin vielä lämmintä melassivettä ämpäristä. "Hyvää joulua, pikkutammani", toivotin sille lähtiessäni.

07.09.2013 Minni hevoskuiskaajan kurssilla (päiväkirja)
Naapuritallilta soitettiin, että olisikohan minulla arkaa hevosta, jota voisi lainata "hevoskuiskaajan" näytökseen. Kysyin, että kelpaako poni. Kelpasihan se, joten tänään lähdin viemään Minniä kurssiponiksi. Ilmeet olivat hieman hölmistyneet, kun kopista asteli shetlanninponi. He olivat ilmesesti kuvitelleet, että tuon jonkun ison ponin. "Älkää antako ulkonäön hämätä, tää on yhtä haastava kun isotkin hevoset", naurahdin. Olihan Minni aika säälittävän näköinen.

Minni ei päästänyt hevoskuiskaajaa helpolla, vaan hän joutui pyörittelemään ponia pitkään pyöröaitauksessa. Minni ei halunnut totella vierasta ihmistä ja lisäksi yleisö oli pelottavaa. Ehdin jo ajatella, että saisin hävetä silmät päästäni kun ponia ei saada ruotuun. Hetken kuluttua Minni seurasi kuitenkin rennon oloisena jo hevoskuiskaajaa, peruutti ja pysähtyi kun tämäkin. Näkipä yleisö ainakin sen, että pienistäkin on johonkin. Minun pitäisi kuulemma siedättää ponia paremmin ja tehdä maasta käsin harjoituksia useammin. Tarkoitus on ollut, mutta aika ei riitä ihan kaikkeen. Ehkä ulkoistan sen ahkerille tallitytöille. Olipa ainakin erilainen päivä!

11.01.2013 Minnin kuulumisia (päiväkirja)
Minni on ollut kertakaikkiaan upea kilpakentillä. Sillä on täydet sijoitukset jo kasassa, eikä siinä edes mennyt kauaa - onneksi. Minni oli alkuunsa hyvin stressaantunut ja ei mennyt kuljetusautoon mielellään. Rutiinin myötä koppiin meno ei ollut enää niin hankalaa ja kilpapaikkakin alkoi olla miellyttävä. Nyt tamma jää eläkkeelle ja siitoskäyttöön. Näyttelyissä toki on tarkoitus käydä ja kokeillaan onnea myös kantakirjassa - josko vanhempien hyvä rakenne olisi periytynyt. Tarkoitus olisi myös Minnistä jättää meille Moondanceen varsa, kunhan löydän sopivan isäehdokkaan. Sillä on ennestään kaksi hienoa varsaa meidän Pommin kanssa. Ehkä teetätän vielä kolmannen varsan samasta yhdistelmästä, sillä se on todettu toimivaksi.
25.05.2014 KRJ-tarinakilpailut (kutsu), luokka Helppo C
Tehtävänanto: Oliko kisamatka hirveä katastrofi vai uinuvan rauhallinen matka? Kuvaile yhdellä virkkeellä tätä kisamatkan auvoa ja sisällytä lauseeseen sanat siili, jalka ja puu. Sanoja saa taivuttaa mihin tahansa muotoon.
Tarina: Sellainen kilpareissu taas takana; poni oli yhtä letkeä kuin puujaloilla kävellessä ja lopulta se säikähti kentälle eksynyttä siiliä, jolloin lohdutukseksi tuomari kirjasi arvosteluun "pointsit hyvästä yrityksessä, ehkä ensi kerralla menee paremmin".
10.05.2013 kouluvalmennus, valmentajana Pöpi
Minni-tyttö tuli tänään jo toistamiseen treenaamaan minun ohjauksessani kouluratsastuksen saloja. Shetlanninponin kanssa aloiteltiinkin tällä kertaa kolmikaarisella kiemurauralla, joka oli määrä suorittaa tällä kertaa ravin tahdissa. Minnille tämä oli tuttua ja turvallista, joten myös lisätty ravi otettiin kuvioon mukaan. Haastetta siitä löytyi, ja tammaa joutuikin opastamaan hyvin reippaasti ennen täydellistä suoritusta. Misery näytti silti tyytyväiseltä, eikä ponikaan hapannaamaa meille näyttänyt. Jatkoimme valmennusta lisätyllä käynnillä ja lopulta laukalla uraa pitkin. Tamma venytti pieniä askeleitaan taitavasti, tehden koko ajan parhaansa miellyttääkseen ratsastajaansa. Valmennuksen loppupuolella teetimme Minnille vielä yhden tehtävän. Tehtävässä tuli tamman laukata toisessa päädyssä suuri ympyrä, josta jatkaa pohkeenväistössä halkaisijalle. Hienointa olisi jos laukkaan tulisi mukaan lisäyksiä. Tehtävää jouduttiin kertaamaan useampaan otteeseen, mutta yritteliäisyys palkittiin. Kun voikko tajusi jujun, se suoriutui tehtävästä oikein mallikkaasti. Niinpä sekä minä että ratsastaja olimme hyvin iloisia kun oli aika lopetella tältä päivältä.

04.05.2013 kouluvalmennus, valmentajana Pöpi
Erittäin sievä ja suloinen shetlanninponineiti Minni näytti alkuverryttelyjen aikana suorastaan liitävän. Pieneksi shettikseksi se oli yllättävän yhteistyöhaluinen, eikä kertaakaan yrittänyt kyseenalaistaa ratsastajansa käskyvaltaa. Kun poni näytti taipuvan hienosti kaikenlaisille kuvioille, sai ratsastaja kokeilla miten laukka tänään sujuisi. Minni nosti vauhtia nätisti suoraan pyynnöstä, mutta ratsastaja joutui aika ajoin sitä korjaamaan muutamalla pohjeavulla. Laukkapätkän jälkeen kehotin heitä vaihtamaan suuntaa, ja tekemään laukkatehtävän uudestaan. Ratsastaja tekikin työtä käskettyä, eikä laukasta löytynyt vieläkään moitittavaa. Teetin Minnille ja Miserylle myös muita tehtäviä, kuten ravi-laukkanostoja, laukannostoja käynnistä, ja muuta pikkuhauskaa. Valmennuksen loppuun he saivat myös maistiaisen seuraavan valmennuksen aiheesta; pohkeenväistöstä. Tamman aktivoinnissä meni aikaa, mutta kun idea oli voikolle selvä ei virheitä tullut. Tamma oli helppo koota ja siten myös saada nättiin väistöön, joten emme turhia jääneet jahkailemaan siihen. Oli aika ottaa pitkät ohjat ja loppukäynnit.

17.03.2013 kouluvalmennus, valmentajana Rebekka
Maneesissa vastaani tuli suloinen voikonkirjana poni ratsastajansa kanssa, enkä voinut olla ihailematta tajuttoman suloista ponitammaa, ja annoinkin sille pureskeltavaksi omenenjämät joita olin hetken kantanut kädessäni. Vinkkasin miserylle että se auttaa syljenerityksessä ja saa hevosen imeskelemään kuolainta, näinollen vaikuttaen sen herkkyyteen. Aloittelimme ratsukon kanssa perussiirtymisistä, joita vaikeutimme pikkuhiljaa kunhan ponitamma alkoi vertyä paremmin. Minni näytti todella reippaalta shetlanninponilta ja ravasi tyytyväisenä ratsastajansa alla, kuunnellen apuja moitteettomasti. Laukasta raviin ja käyntiin siirtymiset olivat hieman hitaita, ja askellajit muuttuivat hätäisiksi, mutta misery sai niitäkin parannettua huomattavasti kun muistutin pitämään pohkeen lähempänä siirtymisissä. Jatkoimme tämän jälkeen väistöjen parissa, ja tarkoituksena oli tehdä siirtymisiä pohkeenväistön sisällä. Aluksi Minni karkasi hieman avuilta siirtymisissä, eikä se pysynyt pohkeenväistössä rehellisesti. Kun misery sai tammaa hieman paremmin kuulolle, alkoi Minnikin tajuamaan mitä siltä haettiin, ja siirtymiset sujuivat hienosti myös pohkeenväistössä. Jätimme valmennuksen siihen kun kaikki sujui hyvin, vaikka laukkaa emme työstäneetkään paljoa, mutta oli Minni hieman lämmennyt ja sai kävellä pitkät loppukäynnit ennenkuin pääsi lepäämään.

01.03.2013 kouluvalmennus, valmentajana Alison
Alkuravien aikana kerroin miserylle että keskittyisimme tässä valmennuksessa harjoitusraviin ympyröillä ja itse ratsastajan istuntaan. Minni ravasi kevyesti ja rauhallisesti uralla, kun pyysin ratsastajaa valmistelemaan tamman pääty-ympyrälle ja taivuttamaan hieman tammaa. Pääty-ympyrällä misery ohjasi sisäkädellään tamman otsaa kohti ympyrän keskikohtaa ja Minni ravasikin nätisti ympyrällä ja misery osasikin hyvin säilyttää myös ympyrän koon. Seuraavaksi kehotin miseryä ratsastamaan tammaa pääty-ympyrällä harjoitusravissa, jolloin ratsastaja jännitti liikaa ja oma istunta muuttui kovaksi ja vaivalloiseksi. Ohjeistin ratsastajaa rentouttamaan itsensä ja keskittymään istumaan mahdollisimman alas ja ratsastamaan tammaa eteenpäin ja ylläpitämään liikettä. Ratsukko ratsasti hetken aikaa taas kevyttä ravia uralla ja misery sai avata tammaa kunnolla, jonka jälkeen vaihdoimme pääty-ympyrää ja suuntaa ja keskityimme taas harjoitusraviin. Minni oli jo pyöreä ja lämmin, joten miseryn tuli enää keskittyä omaan istuntaansa. Valmennuksen loppupuolella ratsukon harjoitusravi olikin jo maltillista ja tasaista, ratsastaja oli rento ja tamma liikkui pyöreästi eteenpäin. Kiitin ratsukkoa hyvästä yhteistyöstä ja kehuin Minnin rauhallisuutta ja liikkeitä. Ratsukko jäi vielä vetämään viimeisiä loppuraveja.

25.02.2013 kouluvalmennus, valmentajana Fuyu
Viime tunnilla mentiin vain käyntiä, ravia ja taivuttelua, joten lämmittelyn jälkeen pyysin ratsukon ravaamaan uraa pitkin ja ratsastajaa pyysin taivuttelemaan hieman Minniä molempiin suuntiin. Ravissa ratsukko meni myös muutaman kolmikaarisen kiemurauran. Minni oli hieman hermostuneen oloinen, joten pyysin ratsukkoa tekemään ravi- ja käyntisiirtymiä. Tämän jälkeen tehtävänä oli mennä peruutus ja siitä suoraan raviin. Teetin tätä molempiin suuntiin ja yritin saada ratsukon tekemään suoraan siirtymisen eikä käyntiaskeleen kautta. Samalla koitin saada ponin vähän rentoutumaan.

Ravin jälkeen pyysin ratsukkoa laukkaamaan kenttää ympäri muutaman kierroksen. Sen jälkeen ratsukon tehtävänä oli mennä laukassa kolmikaarinen kiemuraura ilman laukanvaihtoja. Molemmilla pitkillä sivuilla sama tehtävä. Halusin nähdä ratsukolta samanlaista keskittymistä ja rentoa työskentelyä kuin viime valmennuksessakin. Minnin piti liikkua kevyesti, rauhassa mutta kuitenkin reippaasti. Pitkään saatiin teettää ennekuin Minni alkoi rentoutua ja täyttää vaatimuksiani. Poni oli hermostuneen oloinen tänään, eikä keskittyminen ollut helppoa. Ratsastaja sai ponin kuitenkin hyvin avuille ja toimimaan, vaikka Minni kävi vähän kuumana.

05.02.2013 kouluvalmennus, valmentajana Fuyu
Maneessissa kulki ihanassa muodossa pikkuruinen kirjava shetlanninponi. Pikkuruinen Minni näytti todella hyvin lämmitellyltä, joten pääsin suoraan vetämään valmennusta. Pyysin ratsukkoa tulemaan kolmikaarista kiemura-uraa koko kentän mitalla. Halusin saada tamman asettumaan hyvin molempiin suuntiin ennen kuin lähdettäisiin katsomaan pohkeenväistöä. Teetin ratsukolla jonkun aikaan tätä tehtävää, jonka jälkeen pyysin ratsukon pohkeenväistöön. Ratsukon oli tarkoitus tulla keskihalkaisijalle ja väistää siitä uralle. Pohkeenväistössä ei ollut mitään vaikeaa Minnille, toiseen suuntaan se oli hieman jähmeämpi, mutta pienellä toistolla kireys hävisi.

Lisäsin tehtävään raviharjoitusta, pohkeenväistö uralle ja ravinosto siitä. Teetin tätä molempiin suuntiin ja sen jälkeen vaihdettin tehtävää. Edelleen tultiin keskihalkaisijalle, siitä pohkeenväistöä uralle. Uralla asetuksen vaihto ja pohkeenväistöä takaisin keskihalkaisijalle. Tässä olikin hieman haastetta Minnille, mutta kun tamma hoksasi tehtävän, sekin alkoi sujua hienosti. Muutaman toiston jälkeen päätin, että nyt on tehty tarpeeksi ja pyysin ratsukon ravaamaan uralle. Rentoa ja eteenpäinpyrkivää ravia ja käskin ratsastajan heittää ohjat rennoiksi, että Minni pääsee venyttelemään itseään ja liikkumaan rennommin. Valmennus meni todella hyvin, ratsukko oli hyvin yhteistyö haluinen ja ratsukon yhteistyö pelasi hyvin yhteen. Poni liikkui rennosti ja keveästi, hyvin avuilla. Hyvin taitava ja hieno poni!

Ulkoasun, tekstien ja kaiken sisällön copyright misery. 2017
Moondance on täysin virtuaalinen talli ja mitään ei ole oikeasti olemassa!