VIRTUAALIHEVONEN ID#136

WH Unelma

Rotu, skpsuomenhevonen, tamma
Säkä, väri154cm, punarautias
RekisterinumeroVH14-018-1409
Syntynyt10.09.2013
Ikääntyminenkatso täältä
Koulutustasoko Vaativa B
KasvattajaAlegre (maahantuoja)
OmistajaMoondance (VRL-01080)
Saavutukset30.06.2017 YLA2 palkittu pistein 79,5
25.02.2017 KRJ-I palkittu pistein 102

© Hippos/Merja Ahola-Turpeinen (lupa on!)

Nanna on epähevosmainen; se on yksinäinen kulkija, joka ei ole riippuvainen laumasta tai ihmisestäkään. Tamma viihtyy omissa oloissaan laitumella sekä tallissa. Se on hoitaessa sulkeutunut, mutta kuitenkin kiltti. Tutun ja turvallisen ihmisen seurassa Nanna saattaa rentoutua ja alkaa vaikkapa rapsuttelemaan takaisin. Se tosin tapahtuu vain pitkän tuttavuuden jälkeen, joten ei kannata masentua, jos teillä ei heti Nannan kanssa juttu luista. Varustaminen ei tuota ongelmia, kuten eivät muutkaan hoitotoimenpiteet.

Ratsastaessa Nanna menee helposti lukkoon, jos sitä unohtaa kehua ja käskee vain jatkuvasti. Se kaipaa herkän ja osaavan ratsastajan, joka kannustaa, eikä pakota tammaa mihinkään. Nanna on osaava kouluratsu, jolta löytyy askelta ja kokoamisastetta vaativallekin tasolle. Se on todella herkkä avuille, eikä siedä lainkaan kovia otteita. Moni kehuu, että Nanna toimii ajatuksen voimalla ratsastaessa - niin se kyllä toimiikin taitavalla ratsastajalla. Esteratsastus ei ole tamman alaa lainkaan. Se ei vain pidä hyppäämisestä, eikä omaa hyvää hyppytyyliä. Maahankaivetut esteet saattavat joskus mennä. Maastossa Nanna on säikky ja parhaimmillaan toisen hevosen seurassa (mieluiten pomminvarman, joka ei katoa maisemista, vaikka Nanna katoaisi).

Traileriin Nanna ei kovin mielellään mene, mutta ruoalla houkuttelemalla sekin sujuu. Pakottaminen ei toimi tämän tamman kanssa lainkaan - mitä enemmän käsket, sen enemmän Nanna haraa vastaan. Kuljetuksen ajan tamma seisoo nätisti aloillaan, mutta stressaa hieman. Jos sillä on rauhallinen matkakumppani ja paljon heinää nenän edessä, niin reissu on Nannallekin paljon mukavampi. Kilpapaikalla se on rauhallinen ja käyttäytyy aina asiallisesti. Nanna myös panostaa suoritukseen yleensä loistavasti, mutta joskus kilpapaikan hälinä tai ratsastajan kovat otteet saavat sen sulkeutumaan täysin. Silloin mikään ei oikein suju. Onneksi näitä päiviä on hyvin harvoin.
sh-t. Moon Ututyttö (KRJ-I, KTK-II) -- s.01.08.2014 (i. Johtotähti)
sh-t. Moon Sokeriunelma -- s.23.10.2014 (i. Kukkurukuu)
sh-o. Moon Hemuli -- s.08.11.2014 (i. Humu-Hämmennys)
sh-o. Moon Hurmori -- s.15.04.2017 (i. Hurmurilla)

i. Hohtopoika
evm, 155cm, prt
ii. Kultapoika
evm, 158cm, prn
iii. Karjapoika
evm, 160cm, rn
iiii.
iiie.
iie. Haituva
evm, 154cm, prn
iiei.
iiee.
ie. Marmeladi
evm, 154cm, rt
iei. Taavi
evm, 156cm, rt
ieii.
ieie.
iee. Mistelia
evm, 150cm, vprn
ieei.
ieee.
e. Unetar
evm, 152cm, trt
ei. Unohdettu
evm, 157cm, rn
eii. Menetetty
evm, 158cm, rn
eiii.
eiie.
eie. Rakkaustarina
evm, 155cm, m
eiei.
eiee.
ee. Ajattara
evm, 154cm, tprt
eei. Alvari
evm, prn, 156cm
eeii. Aallon Kajastus
eeie. Taian Ruusu
eee. Ajatusleikki
evm, 150cm, trt
eeei.
eeee.

i. Hohtopoika oli komea vaativan tason kouluratsu. Nimensä se sai kiiltävästään karvastaan, joka näytti siltä kuin sitä olisi varsasta asti kiillotettu showshinella. Luonteeltaan Poika oli nöyrä ja yhteistyöhaluinen, eikä lainkaan orimainen. Se tarhasi isossa ruuna- ja orilaumassa kotonansa ilman ongelmia. Poika kilpaili monta kautta vaativa B-tasolla keräten useita voittoja ja sijoituksia. Sen ura katkesi hieman kesken jännevamma johdosta. Omistaja päätti jättää Pojan sitoskäyttöön ja se tekikin hyvän uran myös sillä saralla - jälkikasvua ori jätti 65 kappaletta. Monet niistä perivät isänsä koululahjat ja kiiltävän silkkisen karvan.

ii. Kultapoika, tuttujen kesken vain Kultsu, oli aikansa parhaita koulusuomenhevosia. Se kilpaili vaativalla tasolla kahmien lukuisia sijoituksia. Muutaman kerran Kultsu voitti jopa puoliverisiä. Luonteeltaan ori oli nöyrä ja rehti, sekä äärettömän kiltti oriksi. Eikä sillä huono rakennekaan ollut, sillä se kantakirjattiin toisella palkinnolla. Jälkikasvua Kultsu jätti 89 kappaletta, mikä oli siihen aikaan kova saavutus. Muutamista sen orivarsoista tuli yhtä hienoja jalostusoreja kuin isästänsäkin. Kultsu lopetettiin 31-vuotiaana huonojen hampaiden johdosta. Muuten se oli vielä loistokunnossa ikäisekseen.

ie. Marmeladi ei ollut huono hevonen sekään, vaikkei kilparadoilla loistanutkaan. Se teki nuorempana este- ja koulupuolella kohtalaista jälkeä, mutta kirkkaimmat sijoitukset yleensä uupuivat. Marmeladi oli kuitenkin luonteeltaansa hyvin kultainen hevonen kaikin puolin ja niin se myytiinkin ratsastuskoulukäyttöön 6-vuotiaana. Marmeladista tuli pian suosikkihevonen tuntiratsastajien keskuudessa. Omistaja kuitenkin päätti teetättää sillä varsan kokeilumielessä. Kun sieltä syntyi komea orivarsa, jolla oli hyvä luonne ja upeat liikkeet, niin Marmeladi ei palannut enää tuntikäyttöön vaan jäi pysyvästi siitoshevoseksi. Se tekikin kahdeksan toinen toistaan hienompaa varsaa, kunnes lopetettiin vanhuuden vaivojen johdosta.

e. Unetar kuuluu myös niihin, joiden nimi kertoo luonteesta kaiken. Uneksi kutsuttu tamma pystyi nukkumaan missä tahansa ja miten tahansa. Jo varsana se saattoi kesken temmeltämisen heittää pitkäkseen ja ottaa pienet päiväunet. Uni ei muutenkaan stressannut elämäänsä ja oli oikein nöyrä hevonen. Nuorena se kilpaili kouluratsastuksessa helppo A-tasolla hyvällä menestyksellä. Uran jälkeen Uni teki kaksi hienoa varsaa. Hyvän luonteensa ansiosta omistaja päätti myydä tamman ratsastuskouluun 18-vuotiaana hevosten vähennyksen myötä. Tamma olikin suosittu ratsu siellä aloittelijoiden ja kokeneiden parissa. Kun Uni nukkui pois 28-vuotiaana, niin sitä jäivät kaipaamaan monet.

ei. Unohdettu sai nimensä varsana siksi, että se oli vaatimattoman näköinen ja luonteeltaan niin tasainen, että jäi helposti muiden varsojen varjoon. Aikuisena Uuno teki kouluratsuna tasaista jälkeä, mutta ei yltänyt kuin helppo B-tasolle vaatimattomien liikkeitensä ansiosta. Yritystä siltä ei puuttunut ja luonnekin oli hyvä. Unohdettu ei ollut kovin suosittu siitosori vaatimattoman ulkonäön vuoksi, mutta se sai kahdeksan varsaa, joista jokainen oli hyvä käyttöhevonen. Uuno vietti eläkepäiviä maastotätiratsuna, kunnes loukkasi tarhassa jalkansa ja lopetettiin vain 23-vuotiaana.

ee. Ajattara oli hieman tulisempi tamma, eikä antanut ilmaiseksi mitään ratsastaessa eikä muutenkaan käsitellessä. Se on hyvästä estesuvusta, mutta itse menestyi enempi kouluradoilla näyttävien liikkeitensä ansiosta. Ajattara oli rakenteeltaan kevyt ja taipui hyvin vaativankin tason asioihin kotona, mutta kilparadoilla mentiin vain helppoja luokkia hankalan ratsastettavuuden takia. Ajattara jätti kaksi varsaa ja kummankin isäksi valittiin mahdollisimman tasainen ori. Toisesta varsasta tuli rauhallinen ja helppo, mutta toinen ikävä kyllä peri Ajattaran luonteen. Siksi varsoja ei enempää teetettykään.

Muut sijoitukset
30.06.2018 Moondance, VSN näyttely (SW3)

Porrastetut

Hyppykapasiteetti ja rohkeus: 0.00
Nopeus ja kestävyys: 0.00
Kuuliaisuus ja luonne: 1108.69
Tahti ja irtonaisuus: 1349.32
Tarkkuus ja ketteryys: 0.00

ERJ-taso: 3 (1108.69p.)
KRJ-taso: 6 (2458.01p.)
VVJ-taso: 3 (1108.69p.)
KERJ-taso: 0 (0p.)

21.10.2015 Kouluvalmennus, valmentajana Annika N.
Seuraavanakin päivänä sain valmentaa ihanaa Unelma-tammaa, joka olikin ratsastajansa kanssa kävelemässä kentällä kun saavuin paikalle. Olitte kuulemma kävelleet jo jonkin aikaa, joten aloiteltiin valmennus ihan niillä samoilla vanhoilla jutuilla: muutamat pysähdykset ja peruutukset sekä voltit ja ympyrät ennen vaativampia tehtäviä, mutta koska Unelma suoriutui näistä erittäin hyvin, päästiin melko nopeasti aloittelemaan varsinaiset tehtävät. Siirryitte raviin, ja tänään olikin tarkoitus metsästää sitä ylälinjaa ylemmäs, ja saada tamma ravissa enemmän takaosan päälle - se liikkui ainakin näin alkuun hieman etupainoisesti. Tätä korjailtiin volteilla ja käyttämällä sisäkädellä nostattavaa apua, ja vuoroin päästit ohjaa hieman löysemmäksi, jotta tamma tajuaisi kantaa itse päänsä. Se piti pintansa ja kiiruhti menemään turpa ryntäissä, joten aikamoisen työn ratsastaja sai tehdä, ennen kuin meno näytti siedettävältä. Takaosa oli kuitenkin hyvin hereillä, ja saatiin volteilla hyvää ristiastuntaa. Loppuun otettiin laukkaa, ja taivuteltiin jonkin verran joka suuntaan, ja otettiin muutamat vastalaukatkin, sillä tamma toimi yllättävän hyvin huolellisen ravityöskentelyn jäljiltä.

20.10.2015 Kouluvalmennus, valmentajana Annika N.
Ensimmäisen päivän viimeinen valmennettavani oli ihana Unelma-tamma, jonka kanssa mentäisiin myöskin hieman koulua. Ratsukko oli jo kävelemässä kentällä, kun saavuin paikalle kahvikupposen kanssa. Kävelitte siinä vielä hetken, ennen kuin ruvettiin hieman työskentelemään. Aluksi tehtiin paljon - siis oikeasti paljon - pysähdyksiä, peruutuksia sekä liikkeellelähtöjä, taivutuksia unohtamatta. Unelma meni ihan hienosti ainakin näin käynnissä, ja etenkin peruutukset saivat sen ottamaan takaosaa enemmän alle. Se liikkuikin suhteellisen isosti ja oli oikein rehellisesti selän läpi jo näin alkuvaiheessa, kun sitä huolellisesti ratsastettiin koko ajan. No, seuraavaksi aloiteltiin harjoittelemaan ulospäin taivutusta ympyrällä, joka osoittautuikin tammalle suhteellisen helpoksi tehtäväksi. Tämän päiväiseen valmennukseen ei sisällytettäisi ravia, vaan pyrittiin saamaan käyntityöskentely toimimaan kunnolla. Unelma kuunteli hyvin apuja, ja suoritti vaaditut asiat siinä pisteessä, missä pitikin, ja se oli oikein kivalla tuulella tänään. Asettelujen jälkeen olikin aika sitten lopetella ja siirtyä odottamaan seuraavan päivän valmennusta.

21.06.2015 Kouluvalmennus, valmentajana Sachiyo
Tuttu ratsukko odotti minua maneesissa, kun saavuin paikalle valmennusta varten. He olivat ravaamassa ympyräkahdeksikolla, joten annoin heidän jatkaa hetken aikaa itsenäistä työskentelyä. Kerroin ratsastajalle, että päivän valmennus aloitettaisiin siirtymisillä, ja lopputunnista tekisimme sulkutaivutuksia ravissa ja laukassa sekä hieman vastalaukkaharjoituksia. Kun Unelma näytti rentoutuneen ratsastajan alla, pyysin heitä siirtymään käyntiin ja uralle.

Kerroin ratsastajalle, että hän saisi lähteä tekemään itsenäisesti siirtymisiä käynnin, ravin ja laukan välillä, kunhan ottaisi mukaan myös pysähdykset sekä peruutukset. Koko maneesi oli käytettävissä, eli hän saisi vaihtaa suuntaa ja liikkua esimerkiksi halkaisijalla sekä lävistäjällä. Ratsastaja lähti saman tien ravaamaan uralla, teki muutaman voltin, nosti laukan ja kulki halkaisijan läpi, siirtyi käyntiin, pysähtyi ja peruutti. Hän jatkoi erilaisten ratojen suorittamista jonkin aikaa, kunnes Unelma tuntui olevan kaikin puolin hyvin kuulolla. Pyysin ratsastajaa jatkamaan ravia uraa pitkin hetken aikaa, ja sopivan paikan tullen aloittamaan sulkutaivutukset pitkää sivua pitkin.

He ravasivat muutaman kierroksen maneesin ympäri ja lähtivät sitten pitkän sivun alusta suorittamaan sulkutaivutusta. Ensimmäinen sivu oli lähinnä tasapainon löytämistä, mutta toisella kerralla se sujui jo paljon paremmin. Unelman askeleet näyttivät todella hienoilta, ja he pysyivät hyvin tasaisessa tempossa koko tehtävän ajan. Ratsukko suoritti sulkutaivutuksia molempiin suuntiin ravissa, kunnes pyysin heitä kokeilemaan samaa laukassa. Ratsastaja nosti laukan, ja he lähtivät tekemään upeita taivutuksia.

Kun sulkutaivutuksia oli tehty myös laukassa molempiin suuntiin, pyysin heitä pysymään laukassa mutta siirtymään keskiympyrälle. Tarkoitus oli kulkea vastalaukkaa ympyrällä, jotta saataisiin sekä hevosen että ratsastajan tasapaino kuntoon. He lähtivät kulkemaan ympyrää pitkin, ja se tuntui sujuvan heti alusta asti hienosti. Tamma kulki upeasti paino takaosallaan, ja ratsukon tasapaino näytti selvästi säilyvän ympyröiden ajan. He tekivät saman tehtävän myös toiseen suuntaan, kunnes annoin heille luvan palata uralle ja aloittaa loppukäynnit.

Valmennus oli sujunut todella mukavasti, ja varsinkin sulkutaivutukset olivat olleet hienoja. Kehuin ratsastajaa upeasta työskentelystä ja siitä, että hän muisti antaa kiitosta hevoselle jokaisen tehtävän jälkeen. Vastalaukka oli myös sujunut erittäin hyvin, ja laukkatehtävät näyttivät olevan ainakin tänään tamman vahvuus. Jäin ratsukon kanssa maneesiin siksi aikaa, kun he tekivät loppukäyntejä, ja lopulta lähdimme kävelemään yhdessä takaisin kohti tallia.

16.06.2015 Kouluvalmennus, valmentajana Sachiyo
Kun saavuin kentälle, näin päivän valmennettavan ratsukon jo ravaamassa volteilla. Tervehdin ratsastajaa ja katsoin hetken sivusta heidän menoa. Ratsastaja osasi käsitellä Unelmaa todella hienosti ja pehmeillä otteilla, ja hän teki paljon myötäyksiä tamman kanssa. Kun he olivat lämmitelleet jonkin aikaa ravissa, pyysin heitä siirtymään käyntiin. Kerroin ratsastajalle, että lähtisimme ensin tekemään avo- ja sulkutaivutuksia käynnissä, ja lopputunnista katsoisimme vielä hieman lisättyä käyntiä sekä ravia.

Pyysin ratsastajaa aloittamaan taivutukset niin, että joka toisella sivulla tehtäisiin avo- ja joka toisella sulkutaivutuksia. Tarkoitus oli aloittaa helposti uraa pitkin ja siirtyä sitten halkaisijalle, jos taivutukset onnistuisivat hyvin. Ratsastaja otti hevosen kuulolle, taivutti sen hyvin pitkän sivun alussa ja lähti suorittamaan sulkutaivutusta. Pyysin ratsastajaa taivuttamana hieman lisää tamman kaulaa, jonka jälkeen taivutus näytti kaikin puolin upealta. He saapuivat pitkän sivun loppuun, kulkivat käynnissä lyhyen sivun poikki ja lähtivät suorittamaan avotaivutusta seuraavan pitkän sivun alusta. Taivutus alkoi melko tahmeasti, mutta ratsastaja sai korjattua liikkeen hyvin, ja pian ratsastus näytti oikein hienolta.

Ratsukko jatkoi taivutusten tekemistä melko pitkän aikaa uralla, kunnes pyysin heitä siirtymään halkaisijalle. Jälleen taivutuksen muotoa vaihdettaisiin joka toisella kerralla, mutta pitkät sivut kuljettaisiin tällä kertaa ravissa. Ratsastaja lähti seuraavalta lyhyeltä sivulta taivuttamaan, ja tehtävä alkoi oikein hyvin. Puolessa välissä ratsastaja ja tamma hukkasivat linjansa ja ottivat muutamia harha-askeleita sivummalle, mutta ratsastaja sai heidät suoristettua nopeasti. He saapuivat halkaisijan loppuun, ravasivat takaisin aloituspaikalle ja lähtivät suorittamaan avotaivutusta. Se sujui paremmin, enkä nähnyt mitään ongelmaa ratsukon työskentelyssä.

Kun taivutuksista oli selvitty, alkoi aikamme hiljalleen loppua. Pyysin ratsastajaa kuitenkin kulkemaan hetken aikaa ravissa kentän ympäri niin, että pitkät sivut kuljettaisiin lisätyssä ravissa ja lyhyet sivut keskiravissa. Ratsastaja nosti todella reippaan ravin, ja he lähtivät tekemään lisäyksiä. Tamman askeleet venyivät todella hienosti, ja ratsastus näytti kaikin puolin upealta. Ravilisäysten jälkeen pyysin heitä tekemään saman lisätyssä käynnissä ja siirtymään sitten loppukäynteihin.

Lisätty käynti sujui myös todella hyvin, joten ratsukko kiersi kentän muutaman kerran ympäri, minkä jälkeen ratsastaja hidasti takaisin keskikäyntiin ja antoi Unelmalle pitkät ohjat. Kiitin ratsukkoa valmennuksesta ja jätin heidät kentälle suorittamaan itsenäisesti loppukäyntejä.

Ulkoasun, tekstien ja kaiken sisällön copyright misery. 2017
Moondance on täysin virtuaalinen talli ja mitään ei ole oikeasti olemassa!