Muistoissamme 01.01.2013- 05.05.2015

VIRTUAALIHEVONEN ID#45

✝ Kajon Kaipaus

Rotu, skpsuomenhevonen, tamma
Säkä, väri150cm, musta
RekisterinumeroVH13-018-0231
Syntynyt01.01.2013
Ikääntyminenkatso täältä
Koulutustasoko Vaativa B
KasvattajaKajon Suomenhevoset
OmistajaMoondance (VRL-01080)
Saavutukset25.04.2015 KRJ-II palkittu pistein 99,75
25.10.2014 YLA2 palkittu pistein 90,5

© Kasvattaja

Nasulla on klassinen tarina takana. Tarkoitukseni ei ollut ostaa uutta hevosta, mutta AE kauppasi upeaa suomenhevostammavarsaa. Päätin käydä vain katsomassa tuota mustaa varsaa, mutta huomasin pian tehneeni kaupat siitä. Se liikkui hienosti ja oli hyväluontoinen, eikä rakenteessakaan ollut moittimista. Nasuksi ristitty hevonen tuli meille Moondanceen muutaman kuukauden päästä kasvattajan tuomana. Se kotiutui meille heti.

Nasu on hoitaessa leppoisa tapaus, joka yleensä vain torkkuu silmät puoliummessa, vaikka ympärillä häärisi kokonainen lauma pikkutyttöjä. Sen kanssa kaikki pesusta lähtien onnistuvat ilman ongelmia. Ainoastaan kavioita nostaessa Nasu saattaa joskus liimata jalan maahan kiinni, eikä se meinaa nousta millään. Myös pullistelun tamma osaa. Pitäähän sitä vähän olla pilkettä silmäkulmassa?

Ratsastaessa tamma jatkaa samaa leppoisaa linjaa. Jos sitä unohtaa ratsastaa, niin Nasu jää helposti laiskaksi pohkeelle, eikä muutenkaan etene. On tärkeää pitää se kokoa ajan liikkeessä, jotta vauhti ei lopu kesken. Nasun laji on ehdottomasti kouluratsastus. Esteillä se pudottelee helposti, sillä ei nostele jalkojansa tarpeeksi tai katso mihin ne laittaa. Koulua Nasu jaksaa vääntää vaikka kuinka kauan. Sillä on mukavat askeleet istua. Nasu osaa hyvin kantaa itseään, eikä jää raskaaksi kädelle tai hitaaksi pohkeelle taitavan ratsastajan alla. Se on yllättävän herkkä avuille niin halutessaan. Maastossa Nasu löntystelee laiskasti ja katselee mielellään maisemia. Se on pomminvarma ratsu, joka samoilee mielellään pitkin maita ja mantuja. Vauhti ei päätä huimaa, mutta ainakin Nasuun pystyy luottamaan.

Traileriin Nasu ei mielellään menisi. Se lyö jarrut pohjaan jo kaukana. Onneksi tamma on perso nameille, joten lahjomalla sen saa kyllä koppiin. Nasu matkustaa kyllä nätisti, eritoten jos edessä on täysi heinäverkko. Kilpapaikalla Nasun kanssa ei ole mitään ongelmia. Se jatkaa samaa leppoisaa linjaansa, eikä hätkähdä mistään. Verryttelyssä on tärkeää, että Nasun saa etenemään itsenäisesti. Silloin se on radallakin parhaimmillaan. Kunniakierroksella Nasu saattaa yllättää ja intoutua heittämään takapäätänsä, mitä se ei tee koskaan kotona!
sh-t. Moon Katariina (KTK-II, SV-II) -- s.15.05.2013 (i. Fiktion Knuutti)
sh-t. Moon Kaisla (KTK-III) -- s.02.02.2014 (i. Fiktion Meriitti)
sh-o. Pirunkorven Kapiainen (KTK-III) -- s.17.04.2014 (i. Fiktion Kaarle)
sh-o. Moon Ääretön -- s.05.04.2015 (i. Moon Ääriteko)

i. Serenin Vallankaappaaja
SLA-I
ii. Riippasukan Haikuva Hobitti
YLA2, ERJ-IV
iii. Riippasukka SS
evm
iiii.
iiie.
iie. Kievarin Kuningatar
evm
iiei.
iiee.
ie. Kanervan Riimittelijä
YLA2, KRJ-II
iei. Elämänilo
evm
ieii.
ieie.
iee. Lentävä Suvituuli
evm
ieei.
ieee.
e. Marjamäen Suvi
ei. Pelisilmä
eii. Pelinappi
evm
eiii.
eiie.
eie. Tulppaana
evm
eiei.
eiee.
ee. Suvirna
eei. Virnaaja
evm
eeii.
eeie.
eee. Soraija
evm
eeei.
eeee.

ii. Riippasukan Haikuva Hobitti oli 156cm korkea tummanrautias suomenhevosori. Se oli luonteeltaan orimainen käsitellä, mutta ratsastaessa nöyrä ja yhteistyöhaluinen. Hobitti oli yleispainotteinen ja kilpaili koulussa, sekä esteillä. Parhaimmillaan ori oli esteillä ja se palkittiinkin ERJ-IV palkinnolla laatuarvostelussa. Hobitti ei ollut mikään liitokavio, joten se kilpaili vain helpoissa koululuokissa. Jälkikasvua se jätti viisi kappaletta ja lisää olisi varmasti tullut, ellei Hobittia olisi jouduttu lopettamaan ähkyn seurauksena vain 21-vuotiaana.

iii. Riippasukka SS on komea ruunikko ori ja säkäkorkeudeltaankin senttiä vajaat 160cm. Ripeksi kutsuttu ori on kilpaillut menestyen este- ja kouluratsastuksessa. Se on luonteeltaansa nöyrä ja yhteistyöhaluinen, eikä lainkaan orimainen. Oulussa koko ikänsä pienellä yksityistallilla asunut ori eli erittäin tapahtumarikkaan elämän ja nukkui ikäväksemme pois aivan luonnollisesti 24-vuotiaana. Se ehti jättää kuusi upeaa jälkeläistä.

iie. Kievarin Kuningatar oli nimensä mukaisesti oman arvonsa tunteva suomenhevostamma, joka läksytti muita mielellään. Se toimikin loppuajasta varsojen koulijana laumassa. Kuningatar oli luonteeltaan hyvinkin tammamainen ja oikutteleva. Se periytti luonnettaan myös viidelle varsallensa. 151cm korkea tamma oli väriltään rautias ja koko ikänsä ajan sillä oli karvapeitteessään harmaa häivähdys. Tamma kilpaili ainoastaan seuratason kilpailuissa vähän kaikissa lajeissa, kuten esteillä, kouluratsatuksessa, maastoesteillä sekä muutamissa kenttäkisoissa. Se menestyi niissä kiitettävästi, mutta vain hyvinä päivinä ja hyvällä tuulella ollessaan.

iei. Elämänilo nimenä ei aivan kuvaa tämän voikon orin luonnetta. Epiksi kutsuttu ori asustelee Etelä-Suomessa lämminverisiä täynnä olevassa ravitallissa. 156cm Eppi itse ei kuitenkaan ole ravuri, vaikka kärryjäkin ihan mielellään maastolenkeillä perässään veteleekin. Ravitallin omistajan vaimo on ostanut Epin itselleen kilparatsuksi. Perusluonteeltaan juro ja hieman jopa äksy ori omaa kuitenkin hyvät kouluratsun ominaisuudet. Kouluradalla persoonasta kuoriutuu aivan uusi hevonen. Ori omaa terveen ja vankan rakenteen, mutta notkeuttakin löytyy. Kouluratsastuksessa kilpaillut lähinnä Helppo B ja Helppo A:ta, mutta muutama sijoitus löytyy Vaativa B:n puoleltakin. Jälkeläisiä Epillä on vain kaksi kappaletta.

iee. Lentävä Suvituuli on 142cm pientyypin edustaja, joka on väritykseltään rautias. Päätä koristaa tähti ja kapea piirto. Vasemmassa takajalassa on puolisukka. Tuuliksi kutsuttu tamma asustelee ratsastuskoulussa ja tekeekin myös pienimuotoisesti tuntiratsun töitä. Perusluonteeltaan se on ystävällinen ja hyvä tapainen. Ratsuna tamma on reipas ja energinen, mutta osaavan ratsastajan kanssa pehmeä ratsastaa ja sulavan näköinen. Tuulin koulutustaso yltää Helppo A:han, jossa kansallisella ja aluetasolla sijoituksia. Seuran koulumestaruutta pikkutamma on hallinnut kahtena vuotena peräkkäin. Varsonut kaksi jälkeläistä ja lisää on tarkoitus teetättää.

ei. Pelisilmä on punarautias, 152cm korkea suomenhevos-ori, jonka painotuslaji on kouluratsastus. Luonteeltaan Pelisilmä on suhteellisen kiltti herra muutamia huonoja puolia lukuunottamatta, joihin kuuluu muunmuassa hankaluudet kengittäessä. Sijoituksia tämä ori ei ole paljoa kerennyt kerätä nimilleen, mutta eihän orilla ole vielä ikääkään paljoa, joten sijoituksia kerkeää tulemaan vielä vaikka kuinka paljon, jos vain Pelisilmän omistaja jaksaa herraa käyttää kilpailuissa. Jälkeläisten lukumäärästä ei ole tarkkaa tietoa, mutta ainakin yksi niitä on, nimittäin Marjamäen Suvi.

eii. Pelinappi oli 149cm korkea, vaaleanpunarautias suomenhevos-ori, jonka omistaja kisasi orin kanssa erittäin aktiivisesti este-, sekä kouluratsastuksessa. Sijoituksia sateli verkkaiseen tahtiin molemmista lajeista, mutta enemmän voittoja ja sijoituksia kertyi ehdottomasti esteratsastuksen saralta. Ori palkittiinkin esteratsastusjaoksen laatuarvostelussa toisella palkinnolla, kun taas kouluratsastusjaoksen laatuarvostelussa Pelinappi jäi täysin ilman palkintoa kolmesta yrityksestä huolimatta.

eie. Tulppaana oli rautias, 150cm korkea suomenhevos-tamma, joka kilpaili elämänsä aikana todella paljon painotuslajissaan kouluratsastuksessa. Tamma tunnettiin myös ulkomailla upeiden liikkeidensä vuoksi ja sitä kysyttiin jopa risteytyshevos-jalostukseen, johon Tulppaanan omistaja ei halunnut missään nimessä ryhtyä, jottei suomenhevosten puhtaat linjat sekoittuisi muihin rotuihin. Jälkeläisiä tämä tamma kerkesi saamaan elämänsä aikana kolme kappaletta, joista yksi muutti luovutusiässä Ruotsiin eräälle suomenhevosia kasvattavalle tallille.

eei. Virnaaja oli 149cm korkea, maksanrautias suomenhevos-ori, joka kilpaili sekalaisesti sekä valjakkoajossa, että kouluratsastuksessa. Virnaaja pärjäsi yllättävän hyvin molemmissa lajeissa ja se tunnettiin molempien lajien piireissä erittäin hyvin jo pelkästään nimeltään. Virnaaja oli erittäin tammamainen ori sekä luonteeltaan, että ulkonäöltään ja siksi sen omistaja ei edes lähtenyt yrittämään onneaan kantakirjauskessa, eikä laatuarvosteluissa, sillä orin omistaja tiesi tuosta neitimäisyydestä olevan vain haittaa orin palkitsemisessa. Jälkeläisiä Virnaaja sai vain yhden kappaleen, joka haluttiin teettää jatkamaan hyvää kisasukua, mutta toisaalta taas ei tahdottu periyttää neitimäistä ulkonäköä.

eee. Soraija oli kulomusta, vain 137cm korkea suomenpienhevos-tamma, jonka pientä kokoa jaksettiin ihmetellä joka paikassa jossa Soraija nähtiin. Kumminkin, vaikka tätä tammaa ei todellakaan oltu koolla pilattu, kisasi se erittäin menestyksekkäästi esteratsastuskisoissa. Vaikka luokat eivät olleet kovin korkeita, kertyi sijoituksia silti sen verran, että tammaa pystyi kutsumaan varsinaiseksi estetykiksi. Tamma sai esteratsastusjaoksen laatuarvostelusta mukaansa toisen palkinnon ja ensimäinen palkinto jäi saamatta jälkeläisnäyttöjen puutteen vuoksi. Elämänsä aikana tämä pienikokoinen neiti sai neljä varsaa jatkamaan pientä ja pippurista sukuansa.

KRJ (sijoituksia 49 kpl)
25.04.2013 kutsu, KRJ kouluratsastus, Vaativa B (1/30)
20.04.2013 kutsu, KRJ kouluratsastus, Vaativa B (5/30)
17.04.2013 kutsu, KRJ kouluratsastus, Vaativa B (2/40)
04.04.2013 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo A (3/40)
03.04.2013 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo A (4/40)
01.04.2013 kutsu, KRJ kouluratsastus, Vaativa B (5/40)
01.04.2013 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo A (6/40)
21.04.2013 kutsu, KRJ kouluratsastus, Vaativa B (1/40)
16.04.2013 kutsu, KRJ kouluratsastus, Vaativa B (2/40)
14.04.2013 kutsu, KRJ kouluratsastus, Vaativa B (3/30)
14.04.2013 kutsu, KRJ kouluratsastus, Vaativa B (2/30)
13.04.2013 kutsu, KRJ kouluratsastus, Vaativa B (1/30)
03.04.2013 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo A (5/40)
03.04.2013 kutsu, KRJ kouluratsastus, Vaativa B (3/50)
02.04.2013 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo A (3/50)
29.03.2013 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo A (2/40)
23.03.2013 kutsu, KRJ kouluratsastus, Vaativa B (4/40)
22.03.2013 kutsu, KRJ kouluratsastus, Vaativa B (6/40)
21.03.2013 kutsu, KRJ kouluratsastus, Vaativa B (5/40)
09.03.2013 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo A (2/40)
23.02.2013 kutsu, KRJ kouluratsastus, Vaativa B (1/40)
23.02.2013 kutsu, KRJ kouluratsastus, Vaativa B (4/40)
22.02.2013 kutsu, KRJ kouluratsastus, Vaativa B (4/40)
21.02.2013 kutsu, KRJ kouluratsastus, Vaativa B (4/40)
20.02.2013 kutsu, KRJ kouluratsastus, Vaativa B (6/40)
18.02.2013 kutsu, KRJ kouluratsastus, Vaativa B (5/40)
17.02.2013 kutsu, KRJ kouluratsastus, Vaativa B (5/40)
17.02.2013 kutsu, KRJ kouluratsastus, Vaativa B (4/50)
16.02.2013 kutsu, KRJ kouluratsastus, Vaativa B (2/40)
16.02.2013 kutsu, KRJ kouluratsastus, Vaativa B (2/50)
13.02.2013 kutsu, KRJ kouluratsastus, Vaativa B (3/40)
12.02.2013 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo A (4/50)
12.02.2013 kutsu, KRJ kouluratsastus, Vaativa B (1/50)
12.02.2013 kutsu, KRJ kouluratsastus, Vaativa B (1/40)
11.02.2013 kutsu, KRJ kouluratsastus, Vaativa B (7/60)
10.02.2013 kutsu, KRJ kouluratsastus, Vaativa B (3/40)
10.02.2013 kutsu, KRJ kouluratsastus, Vaativa B (4/50)
10.02.2013 kutsu, KRJ kouluratsastus, Vaativa B (3/50)
09.02.2013 kutsu, KRJ kouluratsastus, Vaativa B (6/60)
08.02.2013 kutsu, KRJ kouluratsastus, Vaativa B (3/60)
08.02.2013 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo A (7/50)
07.02.2013 kutsu, KRJ kouluratsastus, Vaativa B (5/40)
05.02.2013 kutsu, KRJ kouluratsastus, Vaativa B (6/50)
31.01.2013 kutsu, KRJ kouluratsastus, Vaativa B (3/40)
29.01.2013 kutsu, KRJ kouluratsastus, Vaativa B (1/40)
24.01.2013 kutsu, KRJ kouluratsastus, Vaativa B (3/40)
22.01.2013 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo B (1/40)
20.01.2013 kutsu, KRJ kouluratsastus, Vaativa B (4/40)
20.01.2013 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo B (6/40)

Muut sijoitukset
30.11.2014 kutsu, VSR-Cup, Helppo C (5/45)

10.06.2014 Juoksutusta (omistajan kirjoittama)
Nasu nuokkui silmät puoliummessa tarhan portilla saapastellessani hakemaan sitä. Tamma vain vilkaisi minua laiskasti mustan otsatukkansa alta eikä tehnyt elettäkään lähteäkseen livohkaan. Olihan tässä paahtavassa helteessä näköjään hyvätkin puolensa – ikinä ennen ei ollut Nasun kiinni ottaminen käynyt näin helposti. Tamma löntysteli verkkaisesti perässäni talliin ja tuntui jopa nauttivan saadessaan seistä hetken käytävän viileydessä. Harjasin Nasun pikaisesti ja laitoin sille kapsonin ja juoksutusvyön, jonka jälkeen suuntasimme – hyvin verkkaisesti tamman rennonletkeästä vitkuttelusta johtuen – kentälle. Siellä Nasu katsoi minua alkuun kuin tyhmää - kuka nyt vapaaehtoisesti haluaisi uhrata kauniin kesäillan tämmöiselle hömpötykselle? Alkuhämmennyksestä selvittyään tamma kuitenkin meni oikein nätisti ympyrälle ihan omin avuin alkaessani pidentää juoksutusliinaa. Ehkä se ajatteli, että hoidetaan tämä humpuuki nyt sitten nopeasti pois alta ja painutaan takaisiin tarhaan hölläilemään.

Alkukävelytyksessä Nasu pysähteli pariin otteeseen ja katsahti minuun syyllistävästi, mutta suostui muuten liikkumaan ihan kivasti. Raviin tammaa sai maanitella useamman kerran. Laukan Nasu kyllä nosti ensimmäisestä käskystä, mutta ensimmäisellä kerralla se hiipui ravin kautta käyntiin ihan omia aikojaan varsin pian. Juoksutuskerran edetessä tamman suorittaminen muuttui kuitenkin tasaisen varmaksi ja osaavaksi. Muutamien temponvaihteluiden ja suunnanmuutosten jälkeen, about puolen tunnin kuluttua laskin Nasun takaisin tarhaan – ja sinne kirmatessaan tamma kyllä nosti laukan oikein riemukkaasti ilman minkään sortin kehotuksia. Heittipä vielä ilopukin mennessään, ennen kuin laskeutui piehtaroimaan kuraiseen kohtaan.

25.01.2014 Hengissä ollaan (omistajan kirjoittama)
Patalaiska omistaja ei ole melkein vuoteen kirjoittanut Nasun kuulumisia. Tamma on hengissä ja voi oikein hienosti (ja pyöreästi, kuten tallin kaikki joutilaat putet). Nyt viime aikoina ollaan valmentauduttu ja suunniteltu laatuarvosteluun menoa. Jälkeläisnäytöt ovat vielä hieman vajavaiset, joten Nasu saa luultavasti varsan tai toisenkin vielä tehdä. Yksi varsa siitä onkin jäänyt meille itselle, nimittäin hienosti kilpakentillä menestynyt Moon Katariina, tuttujen kesken Kati. Nasu itse on lopettanut kilpailemisen jo aikoja sitten sijoitusten tultua täyteen. Siinä ei kauaa nokka tuhissut näin taitavalla kouluratsulla. Kantakirjaus on ollut myös tavoitteena, mutta vielä ei ole kelpoisuutta siihen. Nasussa ei ole vikaa, mutta vastustajat näyttelyissä ovat olleet liian kovia.

06.07.2013 Treeniä, treeniä (omistajan kirjoittama)
Kajon Kaipaus nuokkuu laiskasti auringossa, silmät puoliummessa, korvat lurpallaan. Musta suomenhevostamma nostaa laiskasti päätänsä, kun huhuilen sitä tarhan portilta. Tamma ei kuitenkaan ota askeltakaan, se vain jatkaa laiskottelua kutsuistani huolimatta. Hymähdän sille ja suljen portin takanani, kaipa se pitää sitten käydä neiti noutamassa tuolta. Nasu huomaa lähestymiseni ja rupeaa laiskasti kävelemään poispäin minusta. “Et kyllä mene mihinkään senkin pullaponi!”, kivahdan tammalle ja lähden sen perään. Nasu onneksi luovuttaa helposti ja pian olemme jo matkalla tarhalta tallille päin. Nasu on flegmaattinen ja selvästikin tyytymätön tähän muutokseen sen päivän suunnitelmissa. Nythän on kesäloma, se tuntuu ajattelevan. “Kyllä tuolle sun heinämahalle on tehtävä jotakin, jos meinataan syksyllä olla kisakunnossa”, jutustelen tammalle. Tallissa harjaan Nasun nopeasti ja varustan sen sitäkin rivakammin. Talutan tamman takaisin ulos, mutta en nouse vielä selkään. Kävelemme maneesille ja avaan maneesin oven. Sisällä harjoittelee toinenkin ratsukko, mutta mahdumme hyvin joukkoon. Ehkäpä Nasun saisi hieman virkistymään viileässä maneesissa, ainakin toivon näin. Nousen ratsaille ja pyydän Nasun liikkeelle, nyt on aika treenata kesäkilot pois!

17.02.2013 Nasun kuulumisia (omistajan kirjoittama)
Nasun kanssa on päästy vihdoin kilpakentille. Se on ollut oikein mukava kilpakumppani ja sijoituksia on ropissut mukavasti. Montaa ei enää uuvu täydestä 40 sijoituksesta. Nasun kanssa olisi tarkoitus kierrellä hieman myös näyttelyitä ja hankkia kelpoisuus kantakirjaukseen. Tarkoitus olisi myös astuttaa tamma lähiaikoina, kunhan sopiva oriehdokas löytyy.. Katsotaan, mitä yhteinen tulevaisuus tuo tullessaan. Nasu on kyllä ollut kaikin puolin loistava ostos.
15.09.2014 Kouluvalmennus, valmentajana Narri
Yleensä haluan kiusata... siis haastaa valmennettavani ja keskittyä heikkoihin osa-alueisiin ja hankalampiin kohtiin. Viimeksi miseryä ja Nasua valmentaessa olimme tehneet enemmän ravia ja tamman laukka oli jäänyt melko pienelle huomiolle, vaikka se olikin ollut erittäin laadukasta. Olin utelias näkemään tätä osa-aluetta paremmin, joten saapuessani valmiiksi verrytellyn ratsukon luo pääsin heti selventämään päivän työsarkaa. Laukkaahan tänään oli tarkoitus työstää, vastalaukkaa ja sen vaihtoa askeleessa. Käskin miseryn alkuun valmistella tammaa päivän tehtävää varten laukkaamalla ympyrällä molempiin suuntiin reippaalla temmolla. Teetin myös muutamat nostot peruutuksesta, jotta Nasuun olisi saatu toivottua terävyyttä ja tarkkuutta.

Tehtäväksi olin valinnut kahdeksikon. Tarkoitus oli, että ensimmäinen kahdeksikko olisi täysikokoisin ympyröin ratsastettu, seuraava kahdella voltilla, siitä taas kaksi ympyrää ja niin edelleen. Koko tehtävä piti tehdä vastalaukalla, ja ympyrää vaihtaessa piti ottaa laukanvaihto askeleessa. Kehotin miseryä pysymään tarkkana vaihdossa, jotta se tulisi täsmällisesti ja ratsastamaan rohkeasti takaa eteen, jotta laukan aktiivisuus säilyisi myös voltilla. Lisäksi muistutin ulko-ohjan tuen tärkeydestä sekä hevosen ratsastamisesta sisäpohkeen ympärille, jotta Nasu saisi tarvitsemansa tuen myös vastalaukassa. Tammalla on kyllä luonnostaan hyvä tasapaino ja sitä on treenattu oikein, pakko myöntää. misery vaati Nasulta koko ajan aktiivisuutta liikkeeseen eikä tyytynyt yhteenkään sinne päin otettuun askeleeseen, mikä tietysti ilahdutti valmentajaa suuresti. Tamma olikin tarkka ja terävä, ympyröillä tehdyt vastalaukat polkivat hyvin alle kohti satulavyötä ja selkä pyöristyi. Laukanvaihdot sujuivat hyvin, pari kertaa Nasu myöhästyi hieman apuihin reagoinnissa mikä aiheutti hieman hullunkurisen askeleen. Laukka kuitenkin vaihtui. Ongelmia ei ollut volteillakaan, vaikka misery sai tehdä tosissaan töitä tukeakseen Nasua.

Loppuun annoin ratsukon vielä laukata muutaman kierroksen pidemmällä askeleella molempiin suuntiin, ihan myötälaukalla. Loppuverryttelyt kehotin tekemään pitkin ohjin kevyellä ravilla, jotta Nasu saisi venyttää ylälinjaansa kunnolla. Laukka on selkeästi vahva puoli Nasulle, mutta kehotin silti kiinnittämään siihen huomiota kotitreeneissä, jotta se myös pysyisi vahvana.

10.09.2014 Kouluvalmennus, valmentajana Narri
”Ratsasta eteen nyt sitä hevosta!” huutelin turhautuneena alkuverryttelyjen aikana monta monituista kertaa. Vika ei suinkaan ollut siinä, ettei misery olisi noudattanut pyyntöjä vaan siinä, että Nasun mielestä leppoisa päivä eteenpäin maleksien olisi ollut paljon mukavampaa. Halusin kuitenkin valmentaa ratsukkoa ihan tosissani, joten tamman ehdottelema ”kävelen melkein eteenpäin” ei oikein ollut sitä, mitä hain. Olin päättänyt keskittyä tänään valmennuksessa perusasioiden – eteenpyrkimys, etuosan keveys, takaosan ja selän työstö, taipuminen – hiomiseen, sitä kun ei tunnetusti koskaan voi tehdä liikaa.

Verryttelyissä käytimme hyväksi siirtymisiä niin askellajien välillä, kuin sisälläkin, sekä paria kouluraipan viuhahdusta pohkeen taakse. Näillä eväillä alkoi Nasustakin löytyä eteenpyrkimystä, mikä muuttikin laiskanpulskean tamman koko olemusta positiivisessa mielessä. Vielä valmennuksen alussa eteen leppoisasti löntystellyt tamma alkoi kuunnella miseryä paljon terävämpänä, keveni edestä ja alkoi tuoda takasiaan pitkälle mahan alle kohti satulavyötä. Alkuun teetin miseryllä kolmikaarista kiemurauraa harjoitusravissa. Korostin, etten aikonut katsoa yhtään puolivillaista taivutusta, en yhtään suoristamatonta suoraa pätkää ja suoritstusten kohdalle sijoitettujen pysähdysten tuli tapahtua pisteessä, heti, ja tasajaloin. Heti alkuun pääsin huomauttamaan Nasun aktivoinnista, sillä heti kaarteessa tamma alkoi himmailla puolivaloille ja pysähdyskin lässähti kuin epäonnistunut kohokas konsanaan. Molemmat ryhdistäytyivät huomautukseni perästä ja niin pysähdykset kuin ravisiirtymätkin alkoivat olla ihailtavan teräviä ja täsmällisiä.

Harjoitetta tehtiin muutamalla siirtymävariaatiolla molempiin suuntiin. Loppuun laitoin ratsukon tekemään vielä kolmikaarista kiemurauraa laukassa ilman siirtymisiä tai laukanvaihtoja. Nasulla on hyvä tasapaino laukassa ja se kantaa itsensä helposti oikein päin, sillä kiemuraura ei tuottanut ongelmia kumpaankaan suuntaan vaikka vasemmalle tamma kaipasikin enemmän tukea.

25.01.2014 Kouluvalmennus, valmentajana Miila
Ratsukko oli jo tuttu minulle, joten alkuverryttelyjen jälkeen aloittelimme valmennuksen ravivolteilla, joissa tarkoituksena oli herätellä tamma kunnolla. Nasu oli vähän tahmeanoloinen aluksi, mutta parin napakan pohjeavun jälkeen kulki sutjakkaammin. Volteilta sirryttiin lisättyyn raviin, jossa ratsukko yllätti minut hienoilla lisäyksillä. Lisättiin mukaan myös lyhyillä sivuilla kootumpi ravi, jossa Nasun kaunis ravi pääsi oikeuksiinsa. Tamman askellus oli hallittu ja liike lähti voimakkaasti takaa. Hienoa! Laukassa ratsukko sai tehtäväksi siirtyä peruutuksesta suoraan laukkaan. Misery valmisteli Nasun hyvin, pysäytti, peruutti ja antoi laukka-avut. Pari ensimmäistä nostoa jäivät kuitenkin vähän vajaiksi eikä tamma ollut ihan kokonaan mukana hommassa. Pikku hiljaa Nasu kuitenkin tajusi haettavan idean ja saimme loistavia peruutuksesta laukkaan siirtymiä. Sulavien siirtymien jälkeen ratsukko sai laukata pidemmässä muodossa suoralla uralla ja tehdä paljon voltteja. Olin tyytyväinen ratsukon suoritukseen, joten annoin Miserylle luvan aloittaa loppuverryttelyn.

20.01.2014 Kouluvalmennus, valmentajana Miila
Tänään oli tarkoituksena valmentaa Miseryä ja hänen mustaa suomenhevostammaa Nasua. Ratsukko sai verrytellä itsenäisesti minun seuratessani heitä. Misery kertoi samalla tammastaan hieman taustatietoja ja päätin aloittaa valmennuksen ihan perusväistöillä käynnissä sekä ravissa. Nasu liikkui hyvin eteen, mutta varsinkin käynnissä väistöt jäivät vähän vajavaisiksi. Neuvojeni avulla ratsastaja sai asian korjattua ja väistöt paranivat huomattavasti. Tamma kantoi ravissa itseään kauniisti ja kuunteli ratsastajaansa. Väistöjen jälkeen taivuteltiin ravissa avo- ja sulkutaivutuksien muodossa. Tamma oli ajoittain vähän hidas Miseryn pohkeelle, mutta pieni herättely sai tamman palaamaan tehtävän pariin. Laukassa ratsukko sai aluksi tehdä sulkutaivutusta suoralla uralla. Nasu liikkui rehellisesti ratsastajansa alla ja näin ollen saimme taivutuksista siistejä. Ennen loppuverryttelyjä otettiin vielä molempiin suuntiin laukkaa isolla pääty-ympyrällä, jossa tarkoituksena oli ratsastaa kootumpaa laukkaa. Yllätyin kuinka hyvin Misery pystyi kokoamaan suomenhevostammaa, Nasun laukka pyöri pehmeästi ja liike suuntautui ylös. Näihin tunnelmiin lopeltiin tältä erää. Hieno ratsukko!

22.03.2013 Kouluvalmennus, valmentajana Pöpi
Minulle jo vanha tuttu Kajon Kaipaus, alias Nasu oli seuraavana vuorossa. Musta suomineito lämmittelikin jo kentällä viimeisiä askelia, joten jäin seuraamaan millaisella tyylillä Nasu päätti tällä kertaa askeltaa. Miseryllä ja Nasulla näytti sujuvan harvinaisen hyvin tämänkertainen lämmittely, joten uskalsin ehdottaa joskos kokeilisivat hiukan sulkutaivutusta näin aluksi. Tamma näytti innostuvan pääsessään töihin, joten alussa ainakaan paikalle asettuminen ei tuottanut laiskuusongelmia. Itse taivutuksessa hevonen olisi voinut olla ryhdikkäämpi ja paremmin koottu, mistä mainitsin myös Miserylle. Neitokainen ratsastajineen kokeili uudestaan, ja tällä kerralla sain nauttia taas siitä upeasta tavasta millä tamma kantoi itseään ja positiiviseksi yllätyksekseni ratsukko oli myös täysin suorassa tällä yrityskerrallla. Pyysin ratsukkoa laukkaamaan uralla, ja senhän he tekivätkin. Yhtäkkiä tamma oli alkanut totella kuin unelma, ja pienillä avuilla Misery sai Nasun hienoon ja keinuvaan laukkaan, jossa oli tarpeeksi eteenpäin pyrkiväisyyttä, tempoa ja hallittua koottuna kulkemista. Laukkapätkän jälkeen, ajattelin alkaa jo hölläämään vaikeusastetta joten ehdottelin ihan vain pohkeenväistöä. Tälläinen peruskaura ei tuottanut kokeneelle kouluratsukolle sen kummoisempia ongelmia, joten päätin lopetella valmennusta tähän. Kiitin hienosta suorituksesta ratsukkoa ja päästin heidät sitten jäähdyttelemään.

10.03.2013 Kouluvalmennus, valmentajana Pöpi
Kajon Kaipaus, mikä hurmaava nimi ja hurmaava tamma. Musta karva säihkyen kuin timantti, kun tämä "Nasu" askelsi kentällä alkulämmittelyjä. Selässään hän kantoi Miseryä, idoliani. Laiskanpuoleinen tamma näytti alussa askeltavan hiukan tahmeammin, joten pyysin antamaan kunnolla niitä pohkeita ja apuja, että saataisiin hevoseen liikettä. Misery tunti havahtuvan, ja teki tammalla heti kunnon lisäyksiä ja voltteja. Johan se Nasu lähti siitä askeltamaan kuin kunnon kouluhevonen. Katselin vielä hetken käynnin eri kohtia, ja sitten pyysin ottamaan hiukan koottua ravia. Misery antoi napakan ravipohkeen ja sai tamman heräämään lopullisesti. Sitten kun neitosen ravi näytti lupaavalta, kokosi ratsastaja Nasun ja siinäpä sitten sain seurata sitä oikeaa ja kunnollista koottua ravia. Tamma liiteli ratsastajansa kanssa kuin höyhen, näyttäen silti niin hallitulta kuin olla ja voi. En voinut kuin ihailla tyyliä jolla suomenhevonen kantoi itsensä. "Kokeillaaks peruutusta ja laukannostoa?" kysyin ja kun se ratsastajalle sopi, ohjeistin oikean kohdan. Nasu askelsi pyynnöstä kohti tiettyä pistettä, pysähtyi ja hetken kummasteltuaan peruutti ihan kunnolla. Peruutuksen loputtua sai neito päättäväisen laukkapohkeen ja hetken hämillään oleva tamma vain huiski hännällään. Sittenhän se älysi idean, ja nosti hienon ja pyörivän laukan. Näihin tunnelmiin lopeteltiin tämänkertainen valmennussessiomme.

Ulkoasun, tekstien ja kaiken sisällön copyright misery. 2017
Moondance on täysin virtuaalinen talli ja mitään ei ole oikeasti olemassa!