Muistoissamme 15.05.2011 - 02.01.2019

VIRTUAALIHEVONEN ID#77

✝ Diamond Rhia Crow

Rotu, skpshetlanninponi, tamma
Säkä, väri97cm,
RekisterinumeroVH12-017-0507
Syntynyt15.05.2011
Ikääntyminenkatso täältä
Koulutustasoko Helppo B, re 60cm
KasvattajaCrowberry Shetlands
OmistajaMoondance (VRL-01080)
Saavutukset30.12.2016 YLA1 palkittu pistein 107,5 (AP4)
20.02.2016 SHLA-I palkittu pistein 113
15.10.2015 KRJ-II palkittu pistein 98,5

© mlj 2013

Riia oli myynnissä varsansa, Crowberry Biancan kanssa. Kummatkin olivat hyvärakenteisia, fiksuja poneja, joilla oli jo kilpailtu jonkun verran. Hetken harkinnan jälkeen päätin tarjota kummallekin kotia ja ne lähtivät Moondanceen mielellään. Hetkeäkään en ole kauppoja katunut ja varsinkin Riia oli loistava ostos. Se on yksi tallin vanhimpia asukkaita ja tehnyt hyvää jälkeä siitoksessa, sekä tietenkin kilpakentillä.

Riia on shetlanninponiksi hyvinkin yhteistyöhaluinen, eikä se osaa olla itsepäinen missään tilanteessa. Se nauttii ihmisten seurasta ja tykkääkin olla huomion keskipisteenä. Toisia nelijalkaisia kohtaan Riia on hieman varauksellinen, mutta tarhaa ponilaumassa moitteetta. Hoitaessa tamma on nätisti aloillansa kaikkien hoitotoimenpiteiden ajan. Varustaminen ei tuota hankaluuksia, kuten ei esimerkiksi peseminen, kengitys tai eläinlääkärin vierailukaan. Tarhasta Riia tulee aina korvat hörössä ihmisiä vastaan ja taluttaessa se kulkee vierellä kuin koira.

Ratsastaessa tältä monitoimiponilta sujuu koulu ja esteet hienosti. Riia on nöyrä ratsastaa ja yrittää kaikkien kanssa aina parhaansa. Se on reipas, mutta vastaa hyvin pidätteisiin. Erityisesti esteillä vauhtia löytyy - se on yleensä vain hyvä asia. Riia on ketterä ja hyppää hyvällä tyylillä. Se on varma ja varovainen, eikä juurikaan kiellä tai pudottele puomeja. Koulua vääntäessä Riia kulkee hyvin ja vastaa apuihin parhaansa mukaan. Erityisesti laukka on saanut koulutuomareilta kehuja. Riia jaksaa kantaa itseään ja rakenteeseen nähden se kulkeekin hyvässä peräänannossa. Maastossa tamma on varma ratsu, eikä se tunnu pelkäävän mitään.

Kilpapaikalla sama linja jatkuu. Riian kanssa on mukava matkustaa ihmisten ilmoille, sillä se ei koskaan häpäise minua vaan toimii tilanteessa kuin tilanteessa. Traileriin ja kuljetusautoon meno eivät tuota ongelmia, kuten ei myöskään matkustaminen. Riia on kilpapaikalla rento alusta asti ja saattaa ottaa pienet torkutkin kuntoonlaittaessa. Kilparadalla se kyllä syttyy, mutta ei liikaa ja pysyy kyllä täysin hallinnassa. Riia yrittää aina parhaansa ja jos ratsastaja osaa asiansa, niin pikkutamma nähdään varmasti palkintojenjaossa.
she-t. Crowberry Bianca (YLA2, KRJ-I, KTK-II, SHLA-I) -- s.04.03.2012 (i. Remukylän Casper)
she-o. Wallace v. Moons (KTK-III) -- s.25.03.2014 (i. Crowvalley Willie)
she-t. Rhea v. Moons -- s.25.04.2014 (e. Crowvalley Willie)
she-t. Acacia v. Moons -- s.10.08.2014 (i. Crowvalley Willie)
she-o. Eddie v. Moons -- s.17.10.2015 (i. Edward MO)

i. Samuel
VIR MVA Ch, KTK-III, Klass I, SHLA-II
ii. All Around
evm, rt, 103cm
iii. Real Man
evm, vrt, 103cm
iiii.
iiie.
iie. Belle
evm, rn, 102cm
iiei.
iiee.
ie. Pepita
evm, km, 98cm
iei. Phoenix
evm, km, 94cm
ieii.
ieie.
iee. Elisabeth
evm, m, 100cm
ieei.
ieee.
e. Malkolm Naemi
ei. Bazooka v.d. Norwood
evm, rt, 100cm
eii. Skyscrap's Pinocchio
evm, rn, 102cm
eiii.
eiie.
eie. Donald's Jolly
evm, km, 98cm
eiei.
eiee.
ee. Stella SWE
evm, m, 104cm
eei. Steffan&Staffan
evm, rn, 105cm
eeii.
eeie.
eee. Waka-Waka
evm, hkko, 94cm
eeei.
eeee.

ii. All Around: Jenkeissä vaikuttanut rautias pieni ja pippurinen ori on kulkenut pitkän ja kivikkoisen matkan tähän pisteeseen. Alussa All Around vietti elämäänsä perus tuntiponin tehtävissä. Ne eivät kuitenkaan olleet tälle tuliselle ja kovapäiselle luonteelle parhaimpia mahdollisia paikkoja. Orin omisti vanhempi nainen, joka vihasi ponia koko sydämestään. Kuinka monet raipan viskautukset ori on joutunut ottamaan vastaan, sitä ei kukaan halua yrittää arvata. Lapset eivät pärjänneet jukuriponin kanssa, joten vaihtoehtona oli enää vain myydä loppuun ajettu ja raipalla kuritettu poni. Ehkä joku sen huolii? Nuori tyttö, vasta 8-vuotias, sai vanhempansa vakuuteltua tästä ponista. Tyttö näki jotain luimistelevassa ja näykkivässä ponissa. Luottamuksen voittamisessa kesti kauan mutta nykyään monipuolinen käyttöponi All Around on kerännyt palkintokaappiin hyvin täytettä. All Around kilpaili rataesteillä 60cm luokissa ja myöhemmällä iällä noviisia valjakkoajossa. Tytön pituus hankaloitti ratsastusta, joten All Around opetettiin kärryjen eteen. Siinä poni toimi selvästi paremmin, kuin selästä. All Around oli vahvarakenteinen mutta ketterä liikkeissään. Se reagoi pieniin apuihin, eikä raippaa tarvinnut pitää enää koskaan ponin lähellä. All Aroundilla on viisi hienoa orijälkeläistä, joista jokainen on tehnyt uraa kärryjen edessä valjakkoponina sekä yksi jopa raviponina.

iii. Real Man: Näyttävä ja erittäin suosittu siitosori Irlannissa, on jättänyt lähemmäs sata jälkeläistä. Kilparadoilta ei juurikaan näyttöä ole, mutta ori on muuten monipuolinen käsiteltävä selästä ja kärryiltä. Real Man on kantakirjattu toiselle palkinnolle ja rakenne on muutenkin melkein ihanteellinen shetlanninponin runko. Heinämaha on kaukana, sillä oria on harjoitettu monella tavalla. Kesäisin uittaminen on tuonut monipuolisuutta liikuntaan. Orin liikkeet ovat ilmavat ja näyttävät. Luonteeltaan Real Man on herrasmies, joka on aina valmis esittelemään upeaa ulkokuortaan uhkeana. Muille oreille Real Man ilmoittaa olemassa olostaan selkeän kuuluvasti, eikä siedä mitään lähikontaktia muihin oripoikiin. Ori on asunut koko ikänsä Irlannissa ja monet tammojen omistajat ovat kiikuttaneet ponejaan ahkerasti orin luokse. Vaihtoehtoja ei ole ollut, jos orista varsaa haluaa, koska Real Man astuu vain luomuna. Real Manin jälkeläiset ovat olleet ketteräliikkeisiä ja hyvä rakenteisia. Yllättävän terveitäkin kaikinpuolin.

iie. Belle: Asustaa briteissä suuressa shetlanninponisiittolassa, jossa ponit ovat pääosin valjakkoajoon koulutettuja. Osalla poneista kilpaillaan jopa kansainvälisissä kilpailuissa noviisissa ja vaativissa luokissa. Pääpainotus on kuitenkin ponien kasvatuksessa. Rewaniel Shetlands kasvattaa standard ja minikokoisia poneja tarkalla kaavalla. Orit ovat äärimmäisen tarkasti valittu ja ponien varsat myydään vain tuttuihin paikkoihin. Uusien ostajien on hankittava suositukset jostain, jos siittolasta varsaa itselleen havittelevat. Belle kuuluu yhteen aktiivisista kilpaponeista. Tamma on kilpaillut vaativissa luokissa myös parivaljakkoajossa. Tamma on menevä ja erittäin tarkka, se ei herkästä säikähdä ja keskittyy omaan tekemiseensä. Ei ole väliä kuka poni on valjakossa vieressä, Belle tekee parhaansa. Belle on nopea reagoimaan ja toimimaan. Luonteeltaan symppis ja rauhallinen hamuilija hurmaa kaikki, jotka siihen lähemmin tutustuu. Belle on jättänyt neljä hienoa jälkeläistä. Tamma on varsotettu vanhemmalla iällä, koska suurin osa ajasta meni kilpailemiseen ja harjoitteluun. Voittoja löytyy kv-tasoltakin parivaljakkoajosta noviisi luokista.

ie. Pepita: On upea vaalea kaunokainen, jonka ulkokuori pysäyttää melkein väkisin jäämään katsomaan ponia laitumella. Pienikokoisekseen Pepita on eloisa, vauhdikas ja ketterä. Sillä ei ole koskaan ratsastettu, eikä selkään kukaan ole edes halukas nousemaan. Valjakkoajoa Pepitalla kilpailtiin aktiivisesti kahdeksan vuotta. Tamma jätti monet suuret ponit sijoitusten hännille, kun neiti lähti radalle, siinä ei oksat ja männynkävyt paljon haitannut. Parivaljakkoon Pepita ei soveltunut, se ei vain toiminut. Tamma eleli briteissä ja niitti menestystä valjakkoponin tehtävissä. Koko uransa aikana hänellä oli sama tuttu ja turvallinen ohjastaja ja groomi. Muutaman kerran ohjastaja vaihdettiin ja hommat menivät pipariksi. Poni luotti vain omaan omistajaansa. Luonteeltaan Pepita on neitimäinen, hieman ehkä äkäinen ja herkkä. Se ei kauan jaksa, jos joku harjaa liian kauan mahan alta harjalla. Namut ahne rohmu kaivaa taskuista. Pepita on jo eläkkeellä ja tämä on varsonut kaksi upeaa kimoa varsaa. Nuorempi, tammavarsa jäi Pepitan laidunkaveriksi, kun ori Samuel myytiin luovutusikäisenä eteenpäin.

iei. Phoenix: Ratsastuskoulussa tuntiponina toiminut kimo hulmuharja on ollut luotto opetusponi sekä nuorille loistava kilpakumppani. Phoenix on todella monipuolinen käyttöponi, joka on kilpaillut esteillä, maastoesteillä sekä valjakkoajossa. Phoenix on kuuliainen ja loistava työpari, joka keskittyy tekemiseensä täysillä. Esteillä Phoenix kuumenee herkästi, joten hyvänä vaihtoehtona on ollut maastoesteet sekä valjakkoajo. Noviisiluokista Phoenix on saavuttanut monia sijoituksia ja jopa voittojakin. Näyttelyissä oria on kierrätetty enemmän kuin tarpeeksi, mutta ei toki turhaan. Phoenixilla on erinomainen rakenne ja ori onkin kantakirjattu toisella palkinnolla. Samoin hän on muotovalio sekä haluttu jalostusori. Phoenix on jättänyt yli viisikymmentä jälkeläistä, joista suurinosa on isänsä tavoin, monipuolinen käyttöponi lajiin katsomatta.

iee. Elisabeth: Englannissa sijaitsevassa pientallissa asuva musta tamma kuuluu nuoren omistajansa projekti poneihin. Tallissa asustaa kahdeksan alle 120cm ponia, joilla kilpaillaan valjakkoajossa. Elisabeth kilpailee parivaljakkoajossa vaativa luokassa ja voittojakin on ropissut. Tamman omistaja on motivoitunut valjakkoajoon hurahtanut nainen, jonka tähtäin on erittäin korkealla. Ponit ovat kaikki hyvin treenattuja ja ruokinta on millin tarkkaa. Elisabeth kilpaili myös kansainvälisellä tasolla vaativassa luokassa parivaljakkoluokissa. Voittoja ei niin montaa tullut, mutta kuuden parhaan joukkoon tamma sijoittui usein. Nykyisin Elisabeth on sairauslomalla, tämän teloessa tarhassa jalkansa. Poneja ei turhaan tallissa seisoteta, vaan Elisabeth astutettiin pian loman alkaessa. Elisabeth on varsonut kaksi varsaa, jotka kummatkin myytiin kolmivuotiaina. Elisabeth oli luonteeltaan rauhallinen ja rento, joka ei stressistä tiennyt mitään. Maastossa varmajalkainen, ei säikkynyt mitään.

ei. Bazooka v.d. Norwood on rautias shetlanninponiori, joka on ratsuksi koulutettu, mutta myöhemmällä iällä koulutettu myös valjakkokäyttöön. Ori on kilpaillut helppo B tasoisia luokkia menestyksekkäästi. Esteillä ori on kerännyt pari sijoitusta 60cm radoilta, mutta kouluratsastus oli enempi sen laji. Myös valjakossa orin tulokset ovat melko pienessä mittakaavassa. Luonteeltaan Bazooka on kiltti ja reipas. Jälkikasvua sillä on kymmenkunta kappaletta.

eii. Skyscrap's Pinocchio on myöskin ratsuna toiminut ja kisannut ruunikko shetlanninponiori. Näyttelyissä ja esteradoilla kilpaillut ori oli luonteeltaan hieman rasavilli, sekä oikein ponimainen muutenkin. Jälkikasvua se jätti vain pari varsaa, sillä ei ollut erityisen hyvä rakenteeltaan eikä luonnekaan ihastuttanut ihmisiä.

eie. Donald's Jolly on kimo ponitamma, joka kisasi koulua ja esteitä kohtalaisella menestyksellä. Se on saanut melko monta jälkeläistä hyvän sukunsa ansiosta. Tamma on laiska ratsu ja kiltti hoitaa, mutta ei hurmannut näyttelytuomareita kiltillä luonteellaan. Nätti poni kuitenkin oli, vaikkei rakenteeltaan ollutkaan täydellinen.

ee. Stella SWE, on musta ponitamma, joka on kilpaillut lähinnä valjakossa, mutta myös muutamia koulusijoituksia on tamma päässyt keräämään. Valjakkoa vaativalla tasolla ja koulua helppo C tasolla kilpaillut Stella on erittäin kiltti ja hieman ehkä laiska. Hienon rakenteensa ansiosta se on kantakirjattu II-palkinnolla. Jälkikasvua tamma ehti jättää kolme kappaletta, kunnes menehtyi vakavaan suolikierteeseen.

eei. Steffan&Staffan toimi suurimman osan elämästään ratsastuskouluponina kiltin ja nöyrän luonteensa ansiosta. Se pääsi silti myös hieman kilpailemaan esteillä ja koulussa, vaikkei erityisemmin sijoituksia kahminutkaan, mutta opetti lapsille kilpailemisen saloja. Ruunikko poniori jätti viisi jälkeläistä.

eee. Waka-Waka OH on kaunis hallakko ponitamma, joka kiersi lähinnä näyttelykehiä ja muutamia valjakkokisoja. Mitään hurjaa menestystä ei tullut, mutta tasaisen varmoja suorituksia sitäkin enemmän. Luonteeltaan tamma oli melkoisen äkäinen. Jälkikasvua se jätti neljä kappaletta - kolme tammaa ja yhden orin. (c. Isän puoli Sorel)

KRJ (sijoituksia 51 kpl)
29.05.2013 kutsu, Helppo B (5/30)
28.05.2013 kutsu, Helppo C (1/40)
27.05.2013 kutsu, Helppo C (4/40)
25.05.2013 kutsu, Helppo B (1/30)
24.05.2013 kutsu, Helppo B (1/30)
24.05.2013 kutsu, Helppo B (3/30)
23.05.2013 kutsu, Helppo B (3/30)
22.05.2013 kutsu, Helppo B (5/30)
19.05.2013 kutsu, Helppo C (3/30)
15.05.2013 kutsu, Helppo B (3/30)
15.05.2013 kutsu, Helppo B (7/50)
15.05.2013 kutsu, Helppo B (1/50)
14.05.2013 kutsu, Helppo B (6/50)
14.05.2013 kutsu, Helppo B (2/50)
12.05.2013 kutsu, Helppo B (1/40)
11.05.2013 kutsu, Helppo B (3/40)
09.05.2013 kutsu, Helppo B (4/40)
08.05.2013 kutsu, Helppo B (4/40)
07.05.2013 kutsu, Helppo B (4/50)
07.05.2013 kutsu, Helppo B (4/50)
30.07.2012 Pikkukallio, Helppo B (1/60)
30.07.2012 Fiktio, Helppo B (3/60)
27.07.2012 Fiktio, Helppo B (2/60)
25.07.2012 Pikkukallio, Helppo B (3/60)
21.07.2012 Fiktio, Helppo B (/60)
16.07.2012 Muisto, Helppo B (3/70)
08.07.2012 Moondance, Helppo B (/50)
08.07.2012 Diega Ponies, Helppo B (5/40)
07.07.2012 Diega Ponies, Helppo B (3/40)
07.07.2012 Diega Ponies, Helppo B (5/40)
07.07.2012 Kiejo, Helppo B (4/50)
05.07.2012 Malkamäki, Helppo B (3/90)
02.07.2012 Yeneva, Helppo B (1/30)
30.06.2012 Yeneva, Helppo B (4/30)
30.06.2012 Tahti, Helppo B (1/30)
27.06.2012 Tahti, Helppo B (3/30)
24.06.2012 Fiktio, Helppo B (3/60)
23.06.2012 Elqwir Arabians, Helpp o B (5/100)
18.06.2012 Satulinna, Helppo B (1/50)
18.06.2012 Cheval Delamer, Helppo B (4/40)
16.06.2012 Arvolaakso, Helppo B (/50)
16.06.2012 Pientalli Hipsutus, Helppo B (7/50)
15.06.2012 Pientalli Hipsutus, Helppo B (3/50)
05.08.2011 Fiktio, Helppo B (1/50)
30.07.2011 Rajamäen Ratsutila, Helppo C (1/50)
29.07.2011 Rajamäen Ratsutila, Helppo C (6/50)
29.07.2011 Rajamäen Ratsutila, Helppo C (4/50)
17.07.2011 Fiktio, Helppo B (7/50)
17.07.2011 Cecam Shetlands, Helppo C (1/40)
16.07.2011 Cecam Shetlands, Helppo C (4/40)
16.07.2011 Cecam Shetlands, Helppo B (4/40)

ERJ (sijoituksia 54 kpl)
11.05.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 60cm (3/40)
10.05.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 60cm (4/40)
08.05.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 50cm (4/30)
06.05.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 60cm (2/30)
04.05.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 50cm (4/30)
03.05.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 50cm (3/30)
03.05.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 60cm (1/30)
02.05.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 50cm (2/30)
01.05.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 50cm (2/30)
01.05.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 60cm (1/30)
27.04.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 50cm (4/30)
23.04.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 60cm (4/40)
23.03.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 60cm (5/30)
23.03.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 60cm (5/40)
21.03.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 50cm (4/30)
21.03.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 60cm (5/30)
19.03.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 60cm (3/40)
16.03.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 60cm (4/40)
13.03.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 50cm (1/30)
11.03.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 60cm (2/30)
09.03.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 50cm (3/30)
07.03.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 60cm (2/30)
04.03.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 50cm (1/30)
04.03.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 60cm (2/30)
26.02.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 50cm (1/30)
02.02.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 50cm (5/50)
01.02.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 60cm (6/100)
17.01.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 60cm (7/50)
26.12.2013 kutsu, ERJ esteratsastus, 60cm (3/100)
25.12.2013 kutsu, ERJ esteratsastus, 60cm (4/40)
25.12.2013 kutsu, ERJ esteratsastus, 60cm (2/100)
25.10.2013 kutsu, ERJ esteratsastus, 50cm (2/60)
09.09.2013 kutsu, ERJ esteratsastus, 60cm (4/30)
08.09.2013 kutsu, ERJ esteratsastus, 60cm (2/30)
07.09.2013 kutsu, ERJ esteratsastus, 60cm (4/30)
07.09.2013 kutsu, ERJ esteratsastus, 60cm (3/30)
19.07.2013 kutsu, ERJ esteratsastus, 50cm (2/40)
03.07.2013 kutsu, ERJ esteratsastus, 60cm (6/50)
24.06.2013 kutsu, ERJ esteratsastus, 60cm (1/30)
23.06.2013 kutsu, ERJ esteratsastus, 60cm (4/30)
23.06.2013 kutsu, ERJ esteratsastus, 60cm (2/30)
22.06.2013 kutsu, ERJ esteratsastus, 60cm (3/30)
20.06.2013 kutsu, ERJ esteratsastus, 60cm (2/40)
17.06.2013 kutsu, ERJ esteratsastus, 60cm (4/40)
15.06.2013 kutsu, ERJ esteratsastus, 60cm (2/30)
11.06.2013 kutsu, ERJ esteratsastus, 60cm (1/30)
11.06.2013 kutsu, ERJ esteratsastus, 60cm (5/30)
10.06.2013 kutsu, ERJ esteratsastus, 60cm (4/30)
04.07.2012 B Ponies, 60cm (6/60)
04.07.2012 Hiprakka, 50cm (6/50)
21.06.2012 Kilpailutalli Stemma, 60cm (2/44)
21.06.2012 Harjakko, 50cm (1/40)
16.06.2012 Pientalli Hipsutus, 60cm (1/40)
14.06.2012 Pientalli Hipsutus, 60cm (2/40)

Muut sijoitukset
31.08.2015 kutsu, ERJ-Cup, 60cm (3/68)
31.08.2014 kutsu, KRJ-Cup, Helppo B (20/320)
30.06.2012 ERJ-Cup, 60cm (6/89)

Itsenäisyyspäivän maastoilua 06.12.2016 (kirjoittanut omistaja)
Perinteiden mukaan itsenäisyyspäivän aamuna starttaa kaksi eri maastoporukkaa - pikkuponit ja myöhemmin suomenhevoset. Pikkuponeihin ilmoittautui kuusi ratsastajaa. Riian selkään pääsi eräs ahkera pikkuapuri, 15v siskontyttöni Miia. Riia on luottoratsu maastossa ja toki Miia on ratsastanut koko pienen ikänsä. Ponit olivat hieman ihmeissään kun heti aamuheinien jälkeen alettiinkin harjaamaan ja varustamaan, eikä päästykään tarhaan.

Miia ja Riia tulivat heti perässäni eli jonon toisena. Näin pystyin tarkkailemaan, että kaikki varmasti sujuisi. Ensin suunnattiin lumiseen metsään kävelemään alkukäynnit. Noin parinkymmenen minuutin päästä avautui metsäautotie ja ponit lähtivät raviin lumen pöllytessä. Riia pysyi hyvin perässä, eikä Miialla näyttänyt olevan selässä mitään hätää.

Ensimmäinen laukkapätkä otettiin pellolla. Frosty painatti edellä sellaista kyytiä, että muut meinasivat jäädä heti kättelyssä. Riia kiihdytti pian vauhtia ja seurasi meitä kuin hai laivaa. Huusin välillä Miialle, että jos alkaa hirvittämään, niin ota vaan käyntiin. Riia ei laukkapätkistä kuumu onneksi ja Miiallakin on tuota rohkeutta joskus liikaakin. Hetken laukkaamisen jälkeen kaikki siirtyivät käyntiin. Riia-raasu puuskutti, sillä se ei ole hetkeen irroitellut kunnolla. Pyysin Miiaa antamaan sille pitkät ohjat loppumatkaksi. Porukka lähti takaisin tallia kohti. Puolen tunnin kävelyn päästä olimme taas tallilla. Riia pääsi pesulle, sillä se oli aivan hikinen. Sen jälkeen Miiakin tuli juomaan glökiä (alkoholitonta, tietenkin) ja syömään herkkuja.

Hyvää syntymäpäivää, Riia! 25.09.2016 (kirjoittanut omistaja)
Vastahan Riia oli nuori tamma, kun tuli minulle - nyt se täyttää jo 28-vuotta. Sillä on itseasiassa tänään syntymäpäivät, jonka kunniaksi tallin pikkuapurit olivat leiponeet kakun ihmisille ja tuoneet Riialle herkkuja pussillisen. Riia kun on monen suosikkiponi tallissa. Joimme aamupäivällä porukalla kakkukahvit ja muistelimme samalla Riiaa. Eräs tallityöntekijä kertoi, miten maailman luotettavin pikkutamma oli heittänyt hänet selästä maastossa ja painattanut kotiin ilman kuskia. Itse taas muistan, miten karkuutin Riian lastatessa kilpapaikalla ja miten se aiheutti kaaosta siellä. Onneksi 99% ajasta tamma on osannut käyttäytyä hyvin. Kakkukahvien jälkeen käytiin syöttämässä herkkuja Riialle, joka oli ihmeissään saamasta huomiosta. "Hyvää syntymäpäivää Riia, toivottavasti meillä on vielä monta hyvää yhteistä vuotta", kuiskasin sen karvaiseen korvaan.

Terveystarkastusta 29.07.2016 (kirjoittanut omistaja)
Riialla on jo ikää sen verran (27v), että tänään oli vuorossa tavallinen tarkastus terveystarkastus klinikalla. Paikalle päästyä Riia oli ensimmäisenä tarkastusvuorossa - meillä oli tietenkin autolastillinen poneja kyydissä, kun kerran lähdetään hieman kauemmaksi. Eläinlääkäri teki ensin perustutkimuksen ja sen jälkeen taivutti kaikki jalat. Riia reagoi hieman etujalkojen vuohisnivelien taivutukseen, joten ne päätettiin piikittää varmuuden vuoksi. Tamman hampaat raspattiin myös samalla. Sille oli kertynyt muutamia piikkejä, jotka onneksi eivät olleet limakalvoja rikkoneet. Kun Riia oli rauhoitettu raspaukseen, niin samalla piikitettiin ne vuohiset. Muuta huomauttamista tammasta ei löytynyt ja eläinlääkäri kehui, että se on ikäisekseen hyvässä kunnossa. Olin tyytyväinen tulokseen. Meillä olisi taatusti vielä yhteisiä vuosia jäljellä.

Riian kuulumisia 02.11.2014 (kirjoittanut omistaja)
Riia lomaili lähes koko kesän ja syksyn omistajan kiireiden vuoksi. Tamma pääsi takaisin treeniin vasta kuukausi sitten. Se kasvatti kesällä melkoisen mahan, joka on onneksi jo pienentynyt huomattavasti tiukan dietin ansiosta. Normaali satulavyökin mahtuu taas kiinni ilman jatkopalaa! Tavoitteena on Riian kanssa treenata ahkerasti laatuarvosteluja varten; lajilaatiksia, sekä yleislaatuarvostelua ja shetlanninponien omaa laatista. Tavoitteena on kaikista vaatimattomasti ykköset, mutta toki huonompaankin tulokseen ollaan tyytyväisiä. Riialta löytyy neljä hienoa varsaa ja ainakin muutama olisi vielä tarkoitus teetättää, kunhan löydän sopivat orit sille. Viimeisin varsa, hieno pieni tammavarsa, syntyi elokuussa ja on jo lähtenyt maailmalle. Riialle siis kuuluu kaikkea hyvää ja jatkamme toiveikkaina kohti talvea ja tulevia koitoksia!

Riia talutusratsuna 24.01.2014 (kirjoittanut omistaja)
Ensin lyhyesti Riian kuulumiset; se voi hyvin ja on pärjännyt hienosti kilpakentillä. Tarkoitus olisi teetättää nyt muutamia varsoja ja katsoa sitten suunnitelmia uudestaan. Tänään Riia toimi talutusratsuna kylän talvitapahtumassa. Lapsien ilme kirkastui, kun he huomasivat, että paikalla oli talutusratsastusta. Riia sai paljon rapsutuksia ja muutama lapsonen oli tuonut sille kotoa herkkujakin. Tamma mutusti tyytyväisenä porkkanoita ja kuivia leipiä, sekä kantoi lapsia samaa kierrosta ympäri kerta toisensa jälkeen. Kun parin tunnin päästä tuli aika lähteä kotiin, niin lapset halasivat ja pusuttelivat Riiaa vielä hyvästiksi. "Tulettehan taas ensi kerralla?" useimmat kysyivät. Hymyillen lupasin, että kesällä tullaan taas kyydittämään teitä kesänavajaisiin. Illalla Riia oli hieman väsähtänyt ja loikoili pitkänään karsinassa iltaheiniä mussuttaen.
06.12.2014 KRJ:n alaiset tarinakilpailut, Helppo B (2/8)
Tehtävänanto: No nyt ei mennyt ihan nappiin! Etsi kuva joka kertoo suorituksestanne. Ei liitetiedostoja osallistumisviestiin, linkkinä.
Suoritus: kuva

15.10.2014 KRJ:n alaiset tarinakilpailut, Helppo B (4/4)
Tehtävänanto: Sijoitutte ratsusi kanssa viimeisiksi. Mitä tunnet ja miten reagoit? Mitkä ajatukset risteilevät mielessäsi? Oliko tuomari epäreilu vai teittekö selviä rikkeitä radalla? Mitä hyvää suorituksessanne oli ja missä oli parantamisen varaa?
Suoritus: Taas kerran nimeni komeilee luokan viimeisenä tuloslistalla uljaan shetlanninponiratsuni kanssa. Tuomarit eivät selvästikään pidä pienistä lihavis... lihaksikkaista shetlanninponeista! Kaikki meni tänään radalla nappiin ja Riia teki loistavan suorituksen, mutta mikään ei tunnu kelpaavan nirsolle tuomaristolle. Jos Riialla olisi parikymmentä senttiä pidemmät jalat ja kapeampi vyötärö, niin se komeilisi varmasti tuloslistan kärkipaikoilla. Ei muuta kuin turpa pystyyn ja kohti uusia pettymyksiä shetlanninponin selässä.
Kouluvalmennus, valmentajana Meela 26.04.2014
Riia ja hänen pieni ratsastajansa saapuivat Moondancen ulkokentälle. Sää oli kauniin keväinen, vaikkakin sekä minä että valmennettava aivastelimme siitepölykauden vaikutuksesta. Riia käveli eteenpäin tarmokkaassa käynnissä häntäänsä huiskien.

Pyysin ratsukkoa aloittamaan tehtävän, jossa jokaiseen kulmaan tuli tehdä melko suuri voltti. Joka toinen voltti täytyi ratsastaa äärimmäisen pienessä käynnissä, ja seuraava taas puolestaan reippaammassa ja matkaavoittavammassa käynnissä. Pitkän sivun keskellä ratsastajan tuli tehdä napakka pysähdys ja peruutus. Rautias shetlanninponi-tamma taipui volteilla kauniisti, mutta reippaampaan käyntiin siirtyessä siltä sai pyytää liikettä vähän enemmän. Riia kuitenkin tuntui yrittävän parhaansa mukaan noudattaa ratsastajan pyyntöjä, ja pikkuhiljaa suorituksen parantuivat.

Käyntitehtävän jälkeen ratsukko sai tehdä samaa tehtävää ravissa, mutta tälläkertaa ratsukon tuli siirtyä heti peruutuksen jälkeen raviin. Riia alkoi saada askeleensa lisää pituutta ja pysähdyksien avulla ponin takapää työskenteli jo huomattavasti paremmin kuin käyntitehtävän aikana. Erityisesti pysähdykset suoraan ravista onnistuivat, sillä Riia näytti tekevän sen todella vaivattomasti ja vain ratsastajan pienestä istunnallaan tekemästä puolipidätteestä. Laukkaa valmennuksessa ei tällä kertaa otettu muuta kuin ympyrällä, jossa keskityin korjaamaan ratsastajan istuntaa. Välillä Riia meinasi tiputtaa raville, kun ratsastaja unohti pitää paketin kasassa. Pitämällä ohjastuntuman vakaampana laukka alkoi rullata sujuvasti, ja Riiakin myötäsi jo niskastaan. Laukkatyöskentelyn jälkeen ratsukko sai tehdä loppuverkan itsenäisesti, taivutellen ja etsien sopivan letkeää ravia. Riia venytti kaulaansa aavistuksen eteen-alas, ja ratsastajakin vaikutti kovin tyytyväiseltä valmennuksen antiin.

Kouluvalmennus, valmentajana Narri 14.03.2014
Riiaa olinkin valmentanut jo aikaisemmin, joten poni oli tuttu tapaus. Valikoin tänään valmennuksen aiheeksi pohkeenväistöt, joita ratsukko saisi suorittaa pääasiassa ravissa. Verryttelyssä pyysin ratsukkoa keskittymään ravityöskentelyyn sekä tamman taivutteluun. Riia kulkikin alusta lähtien hyvin avuilla ja reippaasti eteenpäin, joten ponin verryttyä tarpeeksi oli hyvä lähteä suorittamaan varsinaista valmennusta. Tarkoitus oli ratsastaa pitkällä sivulla uran sisäpuolelle ja väistättää ponia sitten pitkän sivun suuntaisesti vähintään kymmenisen metriä.

Riialla ei ollut vaikeuksia tässä vaan ponin työskentelyä oli mukava seurata. Se otti väistöt kovin tosissaan ja kulki pientä töppöraviaan reippaasti eteenpäin. Vaikka misery ratsasti hyvin jouduin pyytämään melko usein hieman vähemmän vauhtia ja enemmän väistöä, kun Riia meinasi innostua liiaksi. Se kuitenkin kuunteli pidätettä erinomaisesti ja rauhoittui saman tien kulkemaan nätisti. Väistöissä ei ollut huolellisen verryttelyn ansiosta ongelmaa kumpaankaan suuntaan, vaikka tamma onkin selkeästi vasemmalle jäykempi kuin oikealle.

Kouluvalmennus, valmentajana Narri 09.03.2014
Riian ja miseryn kanssa keskityin valmennuksessa täsmällisiin pysähdyksiin. Koska Riia oli reipas, joskin herkkä poni ajattelin, että olisi hyvä treenailla vähän istunnan mallia samalla. Niinpä pyysin miseryä nostamaan jalustimet poni kaulalle heti alkuverkoista lähtien. Lähdimme alkuun korjaamaan miseryn pohkeen asentoa, joka oli hieman liian edessä. Myös kädet meinasivat ajautua väärään kohtaan, mutta koska kahta asiaa oli vaikea korjata yhtä aikaa keskityimme valmennuksessa alkuun jalkaan. Riia tepasteli koko ajan pirteästi eteenpäin korvat hörössä ja vastasi hyvin ratsastajan apuihin, käyntipysähdyksissä ei ollut mitään ongelmaa.

Ravipysähdyksissä sen sijaan meinasi tulla muutamia ongelmia. Riialla oli meno päällä ja misery ei saanut istuntaansa aivan kohdilleen, ohjasavut piti pitää minimissä eikä tamma oikein alkuun ymmärtänyt, mitä siltä pyydettiin. Niinpä se jatkoi eteenpäin kipittämistä. Jouduimme hiomaan oikeanlaisia apuja melko paljon, ennen kuin Riia loppujen lopuksi suostui uskomaan pysähdyksiin asti. Lopputulemana ratsukko suoriutui kuitenkin varsin hyvin, isompaa ongelmaa ei ollut ja misery korjasi hyvin ohjeiden mukaan.

Estevalmennus, valmentajana mmilja 28.11.2013
Tänään valmennettavanani oli aivan ihana shetlanninponi Riia omistajansa miseryn kanssa. Poni oli niin suloinen, että sitä oli pakko vähän rapsutella ennen tuntia. Rapsutuksen se ansaitsikin, oli nimittäin vuorossa estevalmennus, tarkemmin sanottuna sarjoja. Tamma oli kuulemma hyvin epätyypillinen poni, ja huomasinkin sen tamman tehdessä mukisematta kaiken, mitä vain mieleeni juolahti. Hienosti he alkuverryttelivät itsekseen samalla kun itse kasasin maneesin keskelle sarjaa, missä puomit olivat ihan näin alkuun maassa. Käskin ottaa puomit mukaan alkuverryttelyyn niin, että tehtiin tavallaan koko rata leikkaa siinä samalla. Ravaillen aluksi, kunnes vähän muuttelin välejä ja käskin ottaa pari laukallakin. Tarkoitus oli siis nostaa laukka lähestyttäessä puomeja ja hidastaa raviin ennen uraa. Hienostihan se näytti sujuvankin. Tein ensimmäisten tolppien väliin ristikon ja toiseksi aika matalan pystyn. Laukalla myös tämä pari kertaa enkä voinut kuin hymyillä. Poni osasi hienosti ja ratsastaja osasi hienosti. Komensin ratsukon kävelemään loppukäyntejä samalla kun aloin itse kasaamaan sitä varsinaista haastetta, kolmiosaista sarjaa korkeammilla esteillä.

Aloitimme ravailemalla uralla samalla kun selitin koko jutun idean ratsukolle. Tarkoitus oli tulla laukassa kyseinen sarja ihan kummasta suunnasta tahansa silloin kun poni tuntui hyvältä. Kokonaisuudessaan tehtävä sujui hyvin, mitä nyt pari kertaa tipahti puomi ja muutaman kerran oli lähellä. Mutta yleisesti ottaen ratsukko eteni niin hienosti, että itsekin katsoin kateudesta vihreänä. Huomasin kuitenkin, että vaikein osuus Riialle ja ratsastajalle oli viimeinen este. Energia tahtoi vähän sammua kahden ensimmäisen esteen jälkeen, ja viimeinen hyppy jäi usein vähän huolimattomaksi. Neuvoin muistuttamaan ihan reippaasti pohkeella, jotta viimeisestäkin hypystä tulisi yhtä hieno kuin ensimmäisestä.

Estevalmennus, valmentajana Pau 12.11.2013
Tänään tapasin uudestaan miseryn ja tämän shetlanninponin Riian. Valmennuksen teeman miettiessä meni kauan, sillä viime kerralla poni oli ylittänyt taidoillaan kaikki odotukseni. Aiheeksi valikoituikin sekä nopeus että teiden vaikeus. Olin pystyttänyt kentälle neljä estettä pituushalkaisijan suuntaisesti, joten rata tultaisiin hyppäämään ns. S-kirjaimen mallisena laukanvaihtojen kera. Alkuverryttelyn aikana annoin parille tehtävän tehdä mahdollisimman paljon ja pieniä voltteja, että esteharjoituksen idea pääsisi toimimaan.

Riia toimi tuttuun tapaansa oikein hyvin miseryn ohjaamana, ja pian pystyimmekin jo aloittamaan varsinaisen harjoituksen. Esteet olivat n. 30cm korkeudessa, ja ratsukko lähti ensimmäistä yritystä kohti. S-kirjaimen kaaret venyivät hieman pitkiksi laukanvaihtojen takia, mutta ensimmäisellä kerralla se oli ihan suotavaa ja parannustahan varten tämä harjoitus olikin luotu. Toinen kerta sujuikin jo hieman paremmin, ja muutaman kerran jälkeen pystyin nostamaan esteet 60cm korkeuteen. Tämä tulisikin vaatimaan vielä enemmän tarkkuutta, jos halusi päästä radan myös nopeasti läpi.

Riian pikkujalat tekivät erittäin hyvää ja nopeaa työtä, ainoastaan teiden pituudessa oli paranneltavaa. Kehotin miseryä katsomaan vielä enemmän tarpeeksi ajoissa seuraavaa estettä kohti ja ohjastamaan hitusen tarkemmin, jotta harjoitus sujuisi täydellisesti. Toistojen jälkeen ratsukko jo kiisikin S:n läpi, ja lopulta annoin parille luvan keventää loppuverryttelyihin. Jälleen mahtavaa yhteistyötä ja parannusta ratsukolta.

Estevalmennus, valmentajana Pau 05.11.2013
Olin pystyttänyt kentän toiselle pitkälle sivulle kaksi pystyestettä ja toiselle sivulle jumppasarjan niin, että ensimmäiseen väliin jäisi kaksi laukka-askelta, toiseen yksi ja viimeiseen nolla. Kun näin miseryn ja Riian tepastelevan aitojen sisäpuolelle, jäin hetkeksi miettimään, että toivottavasti en asettanut tälle pikkuiselle ponille liian kovaa tasovaatimusta. Miseryn tehtyä tarvittavat toimet varusteiden kanssa hän asettuikin jo Riian selkään. Alkukäyntien ja -ravien jälkeen kehotin, että ratsukko voisi tehdä hieman pidennyksiä ja lyhennyksiä laukkaympyrällä, mikä alustaisi paria päivän tehtävään. Pienestä koostaan huolimatta Riian laukka toimi yllättävän hyvin (jos siis vertaa odotuksiini), ja misery ratsasti ratsuaan hyvin eteenpäin laukan pituudesta huolimatta.

Pystyttämäni esteet olivat tällä hetkellä vielä ristikkokorkeudessa, mutta kun pari oli kerran ylittänyt esteet helposti yli, misery huikkasi minulle, ja sanoi, että esteet voi nostaa suoraan 40-50cm korkeuteen. Tein työtä käskettyä, vaikka epäilykseni nousivatkin hieman. Toisen pitkän sivun esteiden väli oli tarkoitus mennä ensin seitsemän, sitten kahdeksan tai jopa yhdeksän laukka-askeleella. Riia lähti rohkeasti laukkaamaan korkeampia esteitä kohti, ja jouduin jälleen yllättymään, kun hyppyyn jäi vielä paljonkin ilmavaraa. Huomasin miseryn hymyilevän katseen, joka ikään kuin kertoi minulle: mitäs minä sanoin.

Nostin esteet sitten lopulta 60cm korkuisiksi, ja lyhensin toisen pitkän sivun esteiden väliä. Tähän väliin tuli nyt mahduttaa se sama yhdeksän laukka-askelta, ennen emme lopettaisi tältä päivältä. Aluksi lyhentynyt väli aiheuttikin hieman ongelmia, mutta muutaman toiston ja puolikkaan askeleen jälkeen tämäkin alkoi sujua. Kehotin miseryä kiittämään Riiaa ja antamaan tälle pitkät ohjat. Parin työ sujui todella hyvin ja täytyy sanoa, että tämä pieni poni murskasi kaikki odotukseni kertaheitolla.

Estevalmennus, valmentajana Mariia 18.08.2013
Riia löntysteli rauhassa uraa pitkin alkukäyntien aikana eikä se tuntunut reipastuvan yhtään, vaikka ratsastaja siltä reippaampaa vauhtia yrittikin pyytää. Vasta alkuraveissa tamma tuntui heräävän ja reipastui huomattavasti. Verryttelyksi asetin kentälle maapuomeja, joiden yli Riia löntysteli hyvin. Vihdoin oli aika alkaa hyppäämään ja ensimmäiseksi oli pienien ristikkoesteiden vuoro. Riia spurttasi esteelle reippaasti ja...hyppy! Tamma hyppäsi esteiden yli kerta toisensa jälkeen upeannäköisesti. Kieltäytymisistä ei ollut tietoakaan. Korotin esteitä ja tamma alkoi selvästi innostua. Muutamia ilopukkejakin näkyi joidenkin esteiden jälkeen ja kyllä ratsastaja yhden kerran tipahtikin Riian selästä pukin takia. Rohkeana ratsastaja nousi kuitenkin takaisin selkään ja jatkoi valmennuksen loppuun asti. Loppukäynneissä Riia yritti vielä välillä nostaa ravin ja yhden kerran siinä onnistuikin, mutta ratsastaja palautti sen nopeasti takaisin rauhallisiin käyntiaskeliin. Kerrassaan upea esteratsu ja kapasiteettia löytyy roimasti!

Ulkoasun, tekstien ja kaiken sisällön copyright misery. 2017
Moondance on täysin virtuaalinen talli ja mitään ei ole oikeasti olemassa!