Muistoissamme 20.01.2008 - 09.06.2018

VIRTUAALIHEVONEN ID#4

✝ Noviisin Ruuvari

Rotu, skpshetlanninponi, ori
Säkä, väri99cm, punarautias
RekisterinumeroVH13-017-0379
Syntynyt20.01.2008
Ikääntyminenkatso täältä
Koulutustasoko Helppo B
KasvattajaKomia (ex-omistaja)
OmistajaMoondance (VRL-01080)
Saavutukset25.06.2016 KRJ-I palkittu pistein 101
15.12.2015 SHLA-I palkittu pistein 119
25.08.2015 YLA2 palkittu pistein 89,5
25.04.2015 KTK-II palkittu pistein 79

© Hippos/Pirje Paananen

Kun tein ostotarjouksen Ruusta, niin en kuvitellut saavani talliin taas yhtä riiviöponia. Kasvattajan mukaan Ruun vanhemmat olivat kummatkin lempeitä ja helppoja käsitellä, mutta poikansa on kyllä aivan eri maata. Ensimmäinen haaste orin kanssa on saada se kiinni ja tuoda harjauspaikalle. Ruu ei todellakaan anna helpolla kiinni tarhasta, vaan juoksuttaa hoitajaansa mielensä mukaan. Kun poniori on lassottu ja se seisoo tukevasti riimunnaruissa käytävällä, niin alkaa seuraava haaste; harjaaminen ja varustaminen. Ruu ei tee yhteistyötä mielellään vaan vastustelee hoitotoimenpiteissä parhaansa mukaan. Napakka hoitaja saa orin nopeasti harjattua, kaviot putsattua ja varusteetkin päälle. Jos Ruu huomaa hoitajan epäröivän, niin se käyttää tilaisuuden hyväksi. Kaviot eivät nouse ilmaan, paitsi suojia laittaessa ja ori ei seiso hetkeäkään aloillansa. Ruu on myös mestaripullistelija ja satuloidessa tuppaa näykkimään hoitajaansa. Suitsia laittaessa se venkslaa päällänsä, eikä mielellään avaa suutansa.

Kun Ruu on satuloituna ja kentän aitojen sisäpuolella, niin se tuntuu hieman nöyrtyneen. Kaippa ori vain testaa ja haluaa selkäänsä ainoastaan parhaiten pärjäävät ihmiset. Satulaan nousu on joskus haastavaa, sillä päivästä riippuen Ruu joko seisoo nätisti aloillaan tai sitten ei seiso hetkeäkään. Alkuverryttelyssä on tärkeää saada ori kuuntelemaan apuja ja toimimaan ratsastajan mielen mukaan. Ruu tarjoaa välillä omia vaihtoehtoisia tehtäviä, kuten pysähdyksen sijaan peruutusta tai takaosakäännöksiä. Korostan taas napakkuutta, jolla poniorin saa kyllä tottelemaan. Ruun laji on kouluratsastus, mutta esteetkin sujuvat. Se ottaa tehtävän tosissaan halutessaan ja kulkee oikein nätisti, kuin mini-puoliverinen. Esteradalla taas mennään pienet korvat luimussa minkä jaloistansa pääsee. Ruulla on hyvä hyppytyyli ja se on erittäin ketterä. Maastossa ei tunnu löytyvän kuin yksi vaihde: täysiä.

Kilpapaikalle päästyä Ruu kajauttaa sellaisen tervehdyksen, että suurin osa kääntyy sitä katsomaan. Ihmisiä hymyilyttää, kun trailerista saapuukin kuvitellun ison hevosorin sijaan pieni karvainen shetlanninponi. Traileriin meno ei ole Ruun lempipuuhia ja sen saa välillä lähestulkoon kantaa sinne. Matka sujuu kyllä hyvin, jos ponin on saanut koppiin asti. Verryttelyssä Ruu ei aina ihan keskity olennaiseen vaan saattaa jäädä haaveilemaan esimerkiksi kauniista ponitammoista. Muistakaa; napakkuus. Sillä saa Ruun taipumaan ratsastajan tahtoon ja kulkemaan radallakin hienosti. Ori on taitava sille päälle sattuessaan ja taistelee kyllä voitosta viimeiseen askeleeseen saakka.
she-t. Cherry Blossom Party MO -- s.05.06.2014 (e. Bloom Calanthe)
she-t. Melody v. Moons -- s.15.08.2014 (e. Kungsväll Menuett)
she-o. Moons Last Christmas (KTK-II) -- s.20.12.2014 (e. Last Drop Falls)
she-o. Genheit Robert -- s.10.01.2015 (e. Lilla My SWE)
she-o. Darius v. Moons (KTK-II) -- s.12.02.2015 (e. Last Drop Falls)
she-o. Hollabar Remus -- s.10.06.2015 (e. Hassan Linnet)
she-o. Rexford v. Moons -- s.21.07.2015 (e. Mutilation)

i. Ethan SWE
evm, 99cm, prt
ii. Noviisin Erakko
evm, 101cm, rn
iii. Noviisin Erikson
evm
iiii.
iiie.
iie. Snow-White
evm
iiei.
iiee.
ie. Elyse v. Rastur
evm, 99cm, tkrj
iei. Elvador v. Hoff
evm
ieii.
ieie.
iee. Cinderella SWE
evm
ieei.
ieee.
e. Noviisin Ruunilla
evm, 97cm, rt
ei. Noviisin Ruuti
evm, 102cm, rt
eii. Rufus
evm
eiii.
eiie.
eie. Hallakorven Nella
evm
eiei.
eiee.
ee. Lotella
evm, 96cm, vprn
eei. Lore II
evm
eeii.
eeie.
eee. Lotta
evm
eeei.
eeee.

I. Ethan SWE on 8-vuotiaana Iso-Britanniasta Suomeen tuotu shetlanninponiori, jolta säkäkorkeutta löytyy 99cm. Ensimmäisen vuoden Suomessa ori asui ratsastuskoulun tuntiponina, mutta muutti pian sen jälkeen sen kasvattajan tyttären shetlanninponisiittolaan. Ethan kilpaili sekä koulu-, että estaratsastuksen parissa menestyksekkäästi. Kilpauransa ori lopetti 13-vuotiaana jalkavamman takia ja siirtyi jalostuskäyttöön. Orin mukava luonne on periytynyt lähes jokaiseen sen 7 jälkeläisistä, joista yksi menestyneimmistä on Noviisin Ruuvari. Se tosin ei valitettavasti perinyt isänsä upeaa luonnetta.

II. Noviisin Erakko oli lähes nimensä veroinen ori. Se viihtyi parhaiten yksin ja oli tästä syystä hieman huonokäytöksinen. Ori ei silti tehnyt pahaa tahallaan. Erakon ollessa 4-vuotias, se tuotiin Suomeen Iso-Britanniasta. Ori päätyi kilpaponiksi ja kisasi huiman määrän sijoituksia niin esteiltä kuin koulustakin. Se pärjäsi hienosti 70cm ja Helppo B-luokkin asti. Orin täyttäessään 15-vuotta, se siirtyi jalostuskäyttöön. Ori lopetettiin jalan murtumisen takia 19-vuotiaana ja se jätti jälkeensä 4 jälkeläistä, joista vain yksi oli tamma.

III. Noviisin Erikson oli arvostettu ja menestynyt kilpaponi. Ori myytiin 2-vuotiaana Ranskaan, josta se kuitenkin 4-vuotiaana myytiin Viroon. 5-vuotiaana ori päätyi Ruotsiin, jossa se toimitti alkuun vuoden tuntiponin virkaa ja siirtyi sitten kilpaponiksi. Ori keräsi suuren määrän sijoituksia koulusta ja esteiltä. Orista tuli nopeasti suosittu ja haluttu jalostusponi, jolta jäi jälkeen 86 jälkeläistä. Erikson kuoli 26-vuotiaana.

IIE. Snow-White oli äksy pieni shetlanninponi tamma, jolta löytyi säkää 102cm ja väriltään se oli tietenkin kimo. Tamman luonteessa ei ollut kehumista, mutta ulkonäöllisesti se oli Noviisin shetlanninponeista upeimpia. Tamma myytiin Norjaan kilpaponiksi 4-vuotiaana, jolloin se aloitti kilpauransa. Snow kilpaili aktiivisesti kouluratsastuksessa helppo B-tasolla, muttei menestynyt kovin hyvin. Tamma siirtyi 8-vuotiaana kiertämään näyttelykehiä ja ulkonäkönsä takia se saavutti suuren määrän arvonimiä. Snow siirtyi eläkkeelle 16-vuotiaana ja lopetettiin kaviokuumeen takia kolme vuotta myöhemmin. Tammalla on yhteensä 6 jälkeläistä, joista viisi menestyi näyttelykehissä ja yksi esteratsastuksessa.

IE. Elyse v. Rastur on varmasti Ethanin upean luonteen takana. Kiltti, kuuliainen ja äärimmäisen kaunis tamma, joka maahantuotiin Iso-Britanniasta ollessaan 14-vuotias. Englannissa se kilpaili 60cm luokkia ja HeA-tasoa kouluratsastuksessa, pärjäten loistavasti. Suomessa Elyse kisasi vielä muutamat kisat ennen eläkkeelle jäämistä 16-vuoden iässä. Tamma eli 21-vuotiaaksi. Se sai 2 jälkeläistä, joista tamma lopetettiin tämän täytettyä 2-vuotta, ähkyn takia.

IEI. Elvador v. Hoff. Vain pelkkä nimen kuuleminen saa ihmiset pysähtymään. Ori oli jo pienestä pitäen erittäin lupaava tapaus ja täyttäessään 4-vuotta sillä alettiin kilpailemaan rataesteitä Iso-Britanniassa. Pieni, vain 95cm korkea poni pärjäsi hienosti 60cm luokissa ja keräsi voittoja ja sijoituksia. Täytettyään 6-vuotta ori myytiin Puolaan, jossa se jatkoi kilpailemista. Elvadorilla kilpailtiin myös muutamissa koulukilpailuissa, mutta niissä se ei pärjännyt ollenkaan. 17-vuotiaana ori muutti Puolasta Viroon, jossa se vietteli eläkepäiviä maalaistallilla. Elvador kuoli muutama päivä sen jälkeen kun täytti 25-vuotta. Jälkikasvua herralle jäi 9 jälkeläisen verran.

IEE. Cinderella SWE ei ole kovinkaan merkittävä poni Ruun suvussa. Tamma oli tavallinen pientallin tuntiponi, joka oli tallille arvokas upean luonteensa ja helppoutensa vuoksi. Lasten opetusmestarina 98cm korkea poni sopi hienosti ja toimikin tuntiponina 6-vuotiaasta 15-vuotiaaksi. Tamma ei kiertänyt elämänsä aikana kuin muutamat tallin sisäiset kilpailut, mutta kilpaileminen ei tuntunut luonnistuvan tammalta. Cinderella jätti jälkeensä vain yhden jälkeläisen, Elysen, josta puolestaan tuli upea luonteinen kisatykki.

E. Noviisin Ruunilla on kaunis ja suloinen, perinteinen pullaponi, joka maahantuotiin Iso-Britanniasta jo 2-vuotiaana. Ponin vartuttua se koulutettiin HeB- tasolle ja 60cm luokkiin, jonka jälkeen tamma siirtyi ratsastuskoulun opetusmestariksi. Upealla ja kiltti luonteisella ponitammalla ei ole ollut Noviisin Ruuvaria aiemmin jälkeläisiä, mutta suunnitelmissa olisi se varsotetaan vielä kerran.

EI. Noviisin Ruuti yksi menestyneimpiä Noviisin kasvatteja. Se kiersi varsana menestyksekkäästi näyttelyitä Iso-Britanniassa. Sieltä se myytiin Ruotsiin kilpailemaan koulua. Ruuti olikin hyvä siinä hommassa ja voitti mm. Shetlanninponien koulumestaruuden kolmena vuonna peräkkäin. Orin harvinainen suku oli myös kysytty lisä Ruotsin shetlanninponikasvatukseen. 13-vuotiaana Ruudin kasvattaja osti sen takaisin kovalla rahalla. Ori jätti Ruotsiin 36 jälkeläistä ja Iso-Britanniaan 44. Mainittakoon vielä, että se on kantakirjattu ykköspalkinnolla!

EII. Rufus oli komea 103cm korkea poniori, jolla oli kilpaileminen veressä. Vuotiaana ori muutti Saksaan, josta se päätyi 3-vuotiaana Liettuaan. Ori aloitti kilpauransa vasta 7-vuotiaana, sillä sen kouluttamiseen meni odotettua enemmän aikaa luonteensa takia. Päästyään kilpakentille, Rufus tykitti 60cm luokkia ja suurimman osan voittikin. Myös muutamissa näyttelyissä ori kiersi hyvällä menestyksellä. Loppujen lopuksi orista tuli hyväkäytöksinen ja se jäi ansaitulle eläkkeelle 15-vuotiaana, kun se oli ehtinyt kilpailla 7-vuotta. Jälkikasvua Rufuksella on 17 kappaletta.

EIE. Hallakorven Nella on oikea monitoimiponi. Tamma syntyi Iso-Britanniassa, josta se myytiin 2-vuotiaana Itävaltaan. Tamma koulutettiin ja se alkoi kilpailemaan kouluratsastuksessa. Tamma ei menestynyt kovin hyvin koulussa, joten se siirrettiin valjakkoponiksi täytettyään 6-vuotta. Nella menestyi paremmin valjakkoponina. Tamma toimi valjakkoponina 14-vuotiaaksi asti, jolloi se siirtyi siitostamman tehtäviin. 19-vuotiaana Nella jäi eläkkeelle ja täytettyään 24-vuotta se kuoli. Jälkeläisiä tammalla jätti 6, joista tammoja oli kolme.

EE. Lotella toimi raviponina 10-vuotiaaksi asti hyvällä menestyksellä. Tammalta löytyi kilpapäätä, joten raviuran jälkeen se koulutettiin ratsuksi. Lotella niitti menestystä pikkuratsastajien kanssa myös ratsukilpailuissa. Toki ei missään vaativissa luokissa, mutta on se silti hyvä saavutus raviponilta. Lotella oli luonteeltaan oikein nöyrä ja yhteistyöhaluinen, eikä lainkaan ponimainen. Se jätti jälkeensä kolme varsaa, joista yksi suuntautui ravipuolelle ja kaksi ratsuksi.

EEI. Lore II ei myöskään ole Ruun suvussa kovin vaikuttava ori. Ulkonäöltään perusponi, ammatiltaan perustuntiponi, rakenteeltaan perusponi eli melko mitäänsanomaton. Luonne sillä oli kuitenkin hyvä ja sydän puhdasta kultaa. Niin yritteliästä ponia saa kyllä hakea. Lore toimi tuntiponina lähes koko ikänsä, kilpaillen tallin järjestämissä kilpailuissa ja muutamissa tallin ulkopuolisissa seurakisoissa. Jälkeläisiä orilla ei ole kuin yksi.

EEE. Lotta oli pieni, vain 89cm korkea shetlanninponitamma, joka tuotiin Suomeen 2-vuotiaana. Ponista tuli kouluponi ja se starttasi ahkerasti kilpailuissa. Ponin ollessa 9-vuotias sillä todettiin hankoside vamma ja se jäi siitoskäyttöön. Tamman täyttäessä 12-vuotta se lopetettiin, sillä jalka vaivasi pahasti ponia. Jälkeläisiä tammalla on 2, ori ja tamma. Ne perivät Lotan hyvän luonteen ja hienot liikkeet. (Sukuselvityksen © Nizza)

KRJ (sijoituksia 62 kpl)
06.02.2014 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo C (1/40)
03.02.2014 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo C (6/40)
31.01.2014 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo B (6/40)
27.02.2014 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo C (3/40)
26.02.2014 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo C (4/40)
25.02.2014 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo C (6/40)
23.02.2014 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo C (4/40)
20.02.2014 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo C (1/40)
14.02.2014 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo C (6/40)
13.02.2014 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo C (2/40)
12.02.2014 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo C (3/40)
10.02.2014 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo B (1/30)
06.02.2014 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo C (1/40)
06.02.2014 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo B (1/50)
04.02.2014 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo B (1/50)
03.02.2014 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo C (6/40)
01.02.2014 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo B (6/40)
01.02.2014 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo B (4/40)
30.01.2014 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo B (3/50)
29.01.2014 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo B (2/50)
28.01.2014 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo B (4/100)
24.01.2014 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo B (10/100)
23.01.2014 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo C (4/100)
22.01.2014 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo C (3/100)
21.01.2014 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo B (8/100)
21.01.2014 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo B (1/40)
31.12.2013 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo C (4/40)
28.12.2013 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo B (6/40)
27.12.2013 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo B (5/40)
26.12.2013 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo B (3/40)
23.12.2013 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo C (2/40)
22.12.2013 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo C (5/40)
30.10.2013 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo B (7/50)
27.10.2013 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo B (7/50)
29.10.2013 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo C (1/40)
28.10.2013 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo B (5/40)
23.10.2013 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo B (5/40)
23.10.2013 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo C (2/40)
16.10.2013 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo B (2/50)
21.09.2013 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo B (4/50)
15.09.2013 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo C (2/50)
15.09.2013 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo C (3/50)
12.09.2013 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo C (1/50)
11.09.2013 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo B (1/50)
09.09.2013 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo B (6/50)
29.07.2013 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo C (2/40)
14.07.2013 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo B (2/40)
11.07.2013 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo B (3/40)
03.07.2013 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo B (6/40)
02.07.2013 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo B (2/40)
30.06.2013 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo B (1/40)
27.06.2013 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo C (1/30)
21.06.2013 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo C (3/30)
20.06.2013 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo C (3/40)
19.06.2013 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo B (2/30)
18.06.2013 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo C (6/60)
17.06.2013 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo B (3/30)
16.06.2013 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo C (6/60)
17.06.2013 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo C (3/40)
16.06.2013 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo B (4/30)
16.06.2013 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo C (5/40)
16.06.2013 kutsu, KRJ kouluratsastus, Helppo C (3/40)

ERJ (sijoituksia 3 kpl)
14.06.2013 kutsu, ERJ esteratsastus, 70cm (2/40)
23.05.2013 kutsu, ERJ esteratsastus, 70cm (5/50)
13.05.2013 kutsu, ERJ esteratsastus, 70cm (3/50)

Muut sijoitukset
31.08.2014 kutsu, KRJ-Cup, Helppo B (21/320)

13.06.2013 Moondance, VSN-näyttely (SW1)

02.10.2015 Ruun kuulumisia
Laiska omistaja ei ole ehtinyt kirjoittelemaan Ruun kuulumisia hetkeen. Sivuilta toki näkee, että poni on hengissä, käynyt laatiksissa ja saanut jälkikasvua. Ruulle kuuluu kaikkiaan siis oikein hyvää. Se on kantakirjattu hienosti toisella palkinnolla ja jäi harmittavasti yhden pisteen päähän ykköspalkinnosta - en kuitenkaan uskalla sitä ilmoittaa korottamaan palkintoa vaan olen tyytyväinen tähän tulokseen. Sen sijaan koululaatiksen KRJ-II ja ylan YLA2 palkintoja saatetaan koittaa korottaa. Uskon, että Ruu voi saada niistä kummastakin ykköspalkinnot, jos omistaja tästä hieman ryhdistäytyy.

22.06.2014 Pieni karkuriponi
Ehdin aamulla kehua tallitytölle, että meiltä ei ole muutamaan päivään karannut yhtäkään hevosta tai ponia. Ruu varmaankin kuuli tuon ja päätti järjestää iltapäivästä pientä äksöniä meille tylsään arkeen. Vein orin tarhaan päiväheinien kera puolen päivän aikoihin. Kun parin tunnin päästä lähdin vaihtamaan vesiä, niin yllättäen tarha olikin tyhjä ja portti oli kiinni. Ajattelin ensin, että tytöt ovat lähteneet ratsastamaan, mutta riimu ja naru roikkuivat tarhan ulkopuolella. Ruu oli siis lähtenyt omatoimiselle lenkille.

Tallissa pientä ponioria ei näkynyt, eikä se ollut myöskään pelloilla syömässä. Meinasi iskeä jo pieni hätä. Lähdimme haravoimaan lähimaastoja kaurasankojen kanssa. Ruuta ei näkynyt missään. Ehdin jo huolestua oikein kunnolla ja päätimme lähteä tallille laatimaan tarkempaa suunnitelmaa etsintöihin. Vaan arvatkaapa kuka oli ilmestynyt heinäpaalille sillä välin! Olin totta kai helpottunut, mutta samalla kiukkuinen. "Senkin riiviö, tiedätkö miten säikäytit meidät?" Ruu katseli suloisilla silmillään minua ja en voinut olla sille pitkään vihainen. Huomenna karkuri pääsisi tarhaamaan sellaiseen aitaan, ettei sieltä itse Houdinikaan karkaisi.
20.04.2014 Kouluvalmennus, valmensi narri
Aiemmin valmentamani Ruu tepsutteli jälleen jo verryttelemässä miseryn kanssa saapuessani valmentamaan kaksikkoa. Tämänkertainen valmennus käsitteli sujuvia peruutuksia. Verryttelyt suoritettiin melko tavalliseen tyyliin, ei mitään erityisempää kommervenkkiä. Vain perusasioita ja ponin kuulolle herättelemistä, taivuttelua, jarrujen ja kaasun toimivuuden varmistelua ja muuta asiaa, joka pitäisi käydä läpi joka kerta kun hevosen tai ponin selkään istahtaa. Ruu oli hieman itsepäisemmällä tuulella kuin viimeksi ja protestoikin usein heittämällä pienen pukin tai tekemällä teiden tai askellajin suhteen itsenäisiä ratkaistuja. Loppuviimeksi misery sai ponin kuitenkin kulkemaan kunnolla, kun pysytteli vain lujana.

Peruutuksia tehtiin suoralla linjalla keskihalkaisijalla, jottei suoristukseen saisi vahingossakaan apua seinästä. Laitoin keskihalkaisijalle muutamat tötsät nököttämään, peruutus piti tehdä kahden tötterön välistä toisten tötteröiden väliin ilman välikiemurteluja. Ruu ei tosiaankaan ollut ilmaiseksi antavalla tuulella tänäpäivänä, sillä alkuun se vain töpsytteli eteenpäin suu ammollaan miserystä välittämättä. Painoapuja petraillen ori kuitenkin suostui pysähtymään ja muutamien kangertelevien peruutusten jälkeen peruuttamaankin oikein siististi. Valmennus ei ollut rankka tai toiminnantäyteinen, mutta lopetimme kuitenkin sopivan ajan jälkeen hyvään suoritukseen jotta kaikille jäisi hyvä mieli.

15.04.2014 Kouluvalmennus, valmensi narri
Kenttää pitkin tepsutteleva pikkuori aiheutti lähinnä huvitusta saapuessani valmentamaan miseryä ja hänen shetlanninponiaan Ruuta. Olin suunnitellut valmennukseen lähinnä perustyöskentelyä – tänään aiheena olisi kuuliaisuus, täsmällisyys, apujen käyttö ja hevosen, siis ponin, oikein päin kulkeminen. Pyysin ratsastajaa aloittamaan pysähdyksillä ja ravi-käyntisiirtymisillä sekä volteilla. Ruulla oli vähän muuta mielessä, sillä se vaihtoi pysähdykset peruutuksiin ja voltit kylkimyyryyn. Ohjeistin miseryä ratsastamaan hieman terävämmin avuin ilman niiden suurentamista tai pienentämistä. Vaikka orilla alkuun olikin mielipiteitä muusta, se huomasi pian ratsastajan olevan tosissaan ja alkoi tehdä töitä sen sijaan, että olisi ehdotellut omiaan.

Ratsukon kanssa treenattiin paljon perusjuttuja, siirtymisiä eri askellajien välillä ja sisällä sekä monenlaisia kiemuroita ponia taivutellen. Alun omien juttujen jälkeen Ruulta löytyi hyvä työmotivaatio ja se tepsutteli uraa ja kiemuroita pitkin tosissaan, ilme tiitteränä ja tarmoa täynnä. Myös misery teki hyvin töitä, pohje meinasi aika ajoin heilahtaa liian eteen ja nyrkit meinasivat kääntyä, mutta suurempaa virhettä istunnastakaan ei löytynyt. Näitä korjailimme samalla, kun Ruulta vaadittiin työntekoa. Loppuverryttelyt ratsukko sai suorittaa itsenäisesti kehujen kera.

10.10.2011 Kouluvalmennus, valmentaja Lissu T.
Heti alkuunsa kävi selväksi, ettei ponioria kiinnostanut ollenkaan, en edes muista, koska olin nähnyt vastaavaa matelia kuin mitä Ruu minulle esitteli. Nizza herätteli ratsuaan parhaansa mukaan, koetti saada jotain eloa ja liikettä aikaan samalla kun minä kauhistelin ratsukon kaatuvan mutkissa olemattoman vauhdin vuoksi. Ruu kulki tahmeasti, eteenpäinpyrkimys oli pyöreä nolla. "Ratsasta enemmän istunnalla, napakampi pohje, ohja paremmin tuntumalle, mutta käsi on hiljaa eikä häsellä omiaan", ohjeistin, ja Nizza otti ohjeista vaarin saman tien. Poniori koetti venkoilla ja jatkaa tahmaista kulkuaan, mutta joutui lopulta nöyrtymään ja liikkumaan reippaammassa tahdissa.

Ratsukon kanssa treenattiin säännöllisiä, siistejä ratsastusradan teitä. Alkuun voltit, ympyrät, halkaisijat sun muut olivat kiemurtelevaa siksakkia, kun Ruu koetti päästä helpolla ja taantua takaisin veteläksi laiskamadoksi. Nizza kuitenkin oli hereillä ja tilanteen takana korjaten aktiivisesti poninsa virheliikkeitä, vinoa kulkemista ja hyytyvää vauhtia. Aluksi suorat urat suoristuivat, sitten kaariin tuli säännöllisyyttä ja ympyröihin symmetrisyyttä. Tehokasta, aktiivista ratsastusta, pehmeä käsi, määrätietoisuutta ja monta toistoa niin meno alkoi näyttää erittäin hyvältä.

07.13.2011 Kouluvalmennus, valmentaja Lissu T.
Nizza ja Ruu olivat ennestään tuttuja minulle, mutta täytyy sanoa, ettei tällä kertaa ponissa ollut yhtään sen enempää virtaa kuin viimeksikään. Poniori kulki laiskana ja tahmeana, takaosa haahuili perässä ja etuosa koetti vaipua horrokseen. Nizzan puolustukseksi on sanottava, että hän ratsasti hyvin ja viime kerran oppien mukaan alusta asti, Ruulla vain tuntui olevan astetta uneliaampi ja työvastaisempi päivä. Ilmoitin, että jahka Ruu saataisiin hereille ja kuulolle ohjelmassa olisi temponlisäyksiä kevyessä ravissa, josko ponikin siitä heräisi.

Ensimmäiset ravi- ja laukkapätkät olivat toivottoman laiskoja, vaikutti siltä, että vauhti hiipuu milloin tahansa. Nizza saikin tehdä tosissaan töitä pitääkseen askellajin yllä ja saadakseen vähän aktiivisemman ravin tai laukan aikaiseksi. Orin pikku hiljaa heräillessä aloimme ottaa temponlisäyksiä kevyessä ravissa. Alkuun Ruun askellus ei muuttunut mihinkään, sitten ori alkoi rikkoa laukalle päästäkseen helpommalla. "Selkeämmät, täsmällisemmät avut ja huolellisempi valmistelu", neuvoin ennen seuraavaa yritystä. Muutama yritys-erehdys johti oivallukseen, tempo alkoi muuttua, ja Ruulta löytyi ravi jossa oli hyvin paljon säätövaraa.

03.04.2012 Estevalmennus, valmentaja Miltsu
Pieni, musta shetlanninponiori Ruu oli valmennuksen alusta loppuun asti hyvin energinen. Jo ratsukon tehdessä omatoimista alkuverryttelyä poni vilkuili ja hörähteli esteitä kohti innokkaana. Valmennuksen aiheena olikin Ruun suureksi harmiksi, vauhdin säätely, jossa riittikin tehtävää varsin hyvin. Ponin hypätessä aluksi pienen pientä esterataa, vauhtia oli ainakin puolet liikaa ja hypyistä tuli hätäisiä, vaikkakin ihmeen kautta puomit eivät useista kolahduksista huolimatta tippuneet. Muutaman kerran Ruu ponkaisi esteen jälkeen varsin kovaa, itse määräämäänsä vauhtia haluamaansa suuntaan Nizzan lamaantuessa ja jäädessä vain matkustamaan tuhatta ja sataa ympäriinsä juoksevan ponin selkään. Annoinkin Nizzalle ohjeeksi kääntää orin saman tien isolle ympyrälle ja pidättämään vaikka sitten rajumminkin jos poniori lähtisi kaahailemaan. Ympyrällä ori siirrettiin raviin ja matkaa jatkettiin seuraavalle esteelle ravissa. Ori yritti varsin sinnikkäästi nostaa laukkaa ennen estettä mutta siitä seurasi aina uusi ympyrä ja raville siirtyminen. Riittävän pitkän toiston jälkeen ori suostui tulemaan esteelle ravissa ja hyppäämään siitä. Kun ravissa tulo sujui, Nizza ja Ruu saivat tulla radan rauhallisessa laukassa. Jälleen rata toistettiin muutamaan kertaan mutta nyt toistoja ei tarvittu niin montaa. Radan jälkeen ratsukko sai tehdä jälleen itsenäiset loppuverryttelyt.

23.11.2012 Estevalmennus, valmentaja FunfunHey
Tapasin ratsukon näiden saapuessa maneesiin ja esittelin itseni. Saatuani selville, että Ruuksi kutsuttu shettis onkin astetta vauhdikkaampi tapaus, päätin kyhätä kolme tuikitavallista pystyä sopivan lyhyillä väleillä. Ratsukon verryttely sujui hyvin ja ilman suurempia ongelmia. Kun poniori oli lämmitelty, pyysin ratsukkoa laukkaamaan estesarjalle ja mahduttamaan kahden laukan matkalle kolme laukkaa. Ratsastaja sai siis todenteolla pidättää pikkuorhia, sillä Ruulla olisi ollut kovastikin menohaluja. Ensimmäisellä kerralla välit eivät menneet ihan nappiin, mutta kun ohjien pitelijä otti asian tomerammin, Ruukin lyhensi askeltaan reilusti ja kolme laukkaa mahtui kuin leikiten esteiden väliin! Ratsukko sai pienen hengähdystauon, kun pidensin esteväliä ja nyt Ruu pääsi pidentämään askeltaan. Ajattelin, että kun puolet ajasta oli jo kuitenkin tehty töitä, poniorin paukut olisivat loppuneet kesken. Vielä mitä - Ruu kaahasi kuin mikäkin tuulispää ja sai askeleensa sopimaan lähes täydellisesti! Ratsukko suoritti estesarjaa pidennetyillä laukoilla vielä useamman kerran, kunnes totesin vain, että eiköhän se jo riittäisi tältä päivältä.

10.12.2012 Estevalmennus, valmentaja FunfunHey
Saavuin jo toiseen kertaan valmentamaan tätä ratsukkoa, joten meno oli jo tuttua. Parivaljakko lämmitteli vauhdikkaasti sillä välin, kun minä rakentelin esterataa kentälle. Pystyttelin pari pystyä, ristikon ja okserin radaksi ja pyysin ratsukkoa aloittamaan. Ensimmäisenä pystyt, joille Ruu tuli aika kovalla vauhdilla, mutta ratsastaja sai pidätettyä juuri ajoissa ja hypyt onnistuivat. Ristikko putosi, sillä epähuomiossa ratsukko hyppäsi ristikon laidalta ja sai näin puomin putoamaan. Okseri sujui hyvin, sillä reipas vauhti ja kunnon syvä ponnistus ovat sille esteelle omiaan. Ratsukko tuli rataa samassa järjestyksessä yhä uudelleen, jotta tilanteet saataisiin kuntoon. Muutaman tulokerran jälkeen meno näytti jo hieman varmemmalta ja tasaisemmalta. Kun Ruukin alkoi jo rauhoittua ja puuskutella, pyysin ratsukkoa menemään radan vielä kerran. Sieltä saatiinkin rauhallisella tahdilla päivän paras tulos. Päätimme yhdessä, että tähän oli hyvä jättää tämän päivän harjoittelut.

Ulkoasun, tekstien ja kaiken sisällön copyright misery. 2017
Moondance on täysin virtuaalinen talli ja mitään ei ole oikeasti olemassa!