Muistoissamme 20.04.2012 - 30.11.2016

VIRTUAALIHEVONEN ID#193

✝ Sanelma

Rotu, skpsuomenhevonen, tamma
Säkä, väri150cm, rautias
RekisterinumeroVH13-018-0556
Syntynyt20.04.2012
Ikääntyminenkatso täältä
Koulutustasoko Vaativa B
KasvattajaSoile Salojoki (evm)
OmistajaMoondance (VRL-01080)
Saavutukset25.11.2015 YLA1 palkittu pistein 96
20.11.2015 SLA-II palkittu pistein 84
15.11.2015 KRJ-II palkittu pistein 94,5
15.06.2015 KTK-II palkittu pistein 71

© Tallin omaisuutta

Hempeä ja kaunis ulkokuori voi todellakin pettää, sen tulet varmasti huomaamaan Sannin kanssa. Monet vierailijat kehuvat paljon Sannin ulkonäköä ja olemusta, joka kiukuttaa monia hoitajia. He saavat hampaita kiristellen nyökkäillä ja myhäillä, sillä todellisuus on jotain aivan muuta. Hoitaessa Sanni tekee mielellään hoitajillensa pientä kiusaa. Suosikkeihin kuuluu harjapakin kaataminen, ketjujen kolistelu ja töniminen. Ei Sanni luonteeltaan ole ilkeä tai paha, se on vain kekseliäs tapaus. Hoitaminen tulee suorittaa käytävällä, jos haluaa säilyttää varpaansa kasassa. Varusteiden laitossa Sanni yrittää hivuttautua satulan alta pois, joka ei kyllä koskaan onnistu. Viimeisenä oljenkortena toimii armoton pullistaminen satulavyötä kiinnittäessä. Joskus on todellinen työ saada vyö edes ensimmäiseen reikään! Eipä tamma suitsituksessakaan helpolla päästä, suutansa se ei kovin helposti aukaise. Kaikesta huolimatta Sanni rakastaa hoitajiaan ja seuraa. Yksin tamma on hieman onneton ja levoton, oli kyse tarhasta tai tallista.

Tamma vaatii ratsastajaltaan paljon päättäväisyyttä ja kokemusta. Aloittelevat ratsastajat eivät tämän hevosen selkään pääse kiipeämään, turvallisuus syistä. Mikäli kuski keskittyy muihin juttuihin, Sanni kyllä käyttää tilaisuuden hyväkseen ja pyrkii lintsaamaan tehtävistään. Tätä hevosta joutuu tosissaan jo työstämään, mikäli esimerkiksi kilpailuissa haluaa pärjätä. Kun tamman saa kunnon vireeseen, se keskittyy sataprosenttisesti suoritukseensa ja antaa itsestään kaiken. Näyttävät ja sulavat liikkeet tuovat katsojalle ja ratsastajalle tietynlaisen elämyksen. Kukaan ei jää kylmäksi, kun pääsee seuraamaan tammaa parhaassa vireessään. Painoavulla ratsastaja pystyy ihmeisiin, mutta on hyvä muistaa ettei ohjista ole hyvä nykäistä kovaa. Mikäli näin sattuu tapahtumaan, Sanni esittelee komean kiukkukohtauksensa aivan varmasti. Tamma on todella herkkä suustaan, joka vaikeuttaa ratsastajaa aina entisestään.

Esteitä Sannilla hypitään harvoin. Se kuumenee nopeasti ja esteille meno suoritetaan sellaisella ryminällä, että katsojat voisi jo kauhistua. Hommaa ei helpota tamman herkkyys suusta. Sannia hypytetään kentällä irtona, joko yksin tai toisen hevosen kanssa. Se tuo monipuolisuutta ja mukavaa vaihtelua perus harjoitteluun, eikä ratsastajan tarvitse sydän kylmänä yrittää pysyä hevosen selässä. Maastossa Sanni on varmajalkainen, eikä vaikeampikaan maasto ole tammaa estellyt. Välillä puskista tulee pelottavia mörköjä, mitä pitää säpsyä ja säikkyä. Yksin maastoillessa tamma saattaa olla hieman hermostunut, mutta jos mukaan saa toisen ratsukon, osaa myös Sannikin rentoutua ja nauttia köpöttelystä. Kesäisin suosittelen todella lämpöisesti, että Sannia lähdettäisiin uittamaan läheiselle järvelle. Se voi olla toinen juttu, millä tamman sieltä vedestä pois saisi... Onhan se nyt loistava paikka vilvoitella ja olla hetki turvassa niiltä miljoonilta paarmoilta ja ötököiltä. Kaikinpuolin tämä monipuolinen hevonen on taitava kouluratsu, osaavan ratsastajan käsissä. Sannista voi kuoriutua vielä todellinen yllättäjä, joka painuu muiden kouluratsastusta kilpailevien mieleen. Upea ulkokuori, pirullinen luonne ja mahtavat taidot ratsuna. Sitä Sanni todellakin on.
sh-t. Moon Salarakas -- s.10.01.2013 (i. Samoilija)
sh-o. Moon Pillipiipari (KTK-III) -- s.08.02.2013 (i. Samoilija)
sh-o. Moon Hurmuri (KRJ-I, KTK-II) -- s.28.02.2013 (i. Humu-Hämmennys)
sh-t. Moon Salmiina -- s.13.06.2015 (i. Humu-Hämmennys)
sh-t. Moon Hurmaella -- s.30.08.2015 (i. Hurmurilla)
sh-t. Moon Unelma -- s.16.09.2015 (i. Hurmurilla)

i. Anselmi II
evm, rt, 153cm
ii. Alvari
evm, prn, 156cm
iii. Aallon Kajastus
evm, m, 159cm
iiii.
iiie.
iie. Taian Ruusu
evm, trn, 158cm
iiei.
iiee.
ie. Rosetti
evm, rt, 155cm
iei. Ruutu-Jätkä
evm, prt, 158cm
ieii.
ieie.
iee. Kauhu
evm, tprt, 154cm
ieei.
ieee.
e. Saara
evm, vrt, 156cm
ei. Wiljami II
evm, vrt, 154cm
eii. Iivari
evm, m, 156cm
eiii.
eiie.
eie. Viljonkka
evm, vrt, 154cm
eiei.
eiee.
ee. Ässän Susanna
evm, rn, 150cm
eei. Ruutu-Poika
evm, rn, 164cm
eeii.
eeie.
eee. Miran Mirella
evm, prn, 148cm
eeei.
eeee.

i. Anselmi II on tunnettu hyvästä luonteestaan ja upeista liikkeistään. Se toimi kilparatsuna 12-vuotiaaksi asti ja ylsi parhaimmillaan vaativa B-tasolle, mutta osasi joitakin vaativa A-tason liikkeitäkin. Parhaimmiksi saavutuksiksi voidaan laskea myös viimeisenä kilpailuvuotenaan voitettu suomenhevosten koulumestaruus. Anselmi toimii yhä siitosorina ja tähän mennessä sillä on jo 78 varsaa. Tammoja se saa yhä noin kymmenkunta vuodessa ja lähes kaikki niistä tiinehtyvät hyvin.

ii. Alvari oli luonteeltaan ja sydämeltään puhdasta kultaa. Se oli koko ikänsä kasvattajansa omistuksessa, sillä hän ei raaskinut myydä tätä komistusta pois mistään hinnasta. Alvari kilpaii vaativa B-tasolla useita vuosia kahmien ruusukkeita kerta toisensa jälkeen. Ori kantakirjattiin myös upeasti I-palkinnolla hyvän rakenteen ja luonteensa ansiosta. Myös sen liikkeet saivat hurjasti kehuja tuomaristolta. Alvari jätti melkein satakunta jälkeläistä, kunnes se 27-vuotiaana jouduttiin lopettamaan huonojen hampaiden johdosta. Ori haudattiin kunniapaikalle tarhansa viereen omenapuun alle.

iii. Aallon Kajastus oli musta 159cm korkea komistus. Luonteeltaan Kajo oli toisinaan aikamoisen työläs keksiessään jatkuvasti ties mitä temppuja, eikä se ratsastajaakaan koskaan helpolla päästänyt. Kaikesta huolimatta ori kisasi nuorempana menestyksekkäästi vaativan tason koululuokissa ja siirtyi vanhemmalla iällä siitoskäyttöön. Jälkikasvua se jätti viitisen kymmentä ja varsoista suurin osa onkin kisannut isänsä tapaan koulua hyvällä menestyksellä.

iie. 158cm korkea, toisella palkinnolla kantakirjattu tummanruunikko kaunotar Taian Ruusu oli ainakin omistajansa mukaan täydellinen. Se oli kiltti luonteeltaan, yritteliäs ja kaikin puolin mukava niin käsitellä kuin ratsastaa. Tamma kilpaili omistajineen helppo A-luokissa hyvällä menestyksellä ja sen oli tarkoitus siirtyä vanhemmalla iällä siitoskäyttöön. Tamma ehti kuitenkin saamaan vain kaksi varsaa ennen kuin se jouduttiin lopettamaan tarhakaverin kanssa tappelemisesta johtuneen jalan murtuman takia.

ie. Rosetti oli erisukuinen suomenhevostamma, joka kilpaili muutaman kauden helpoissa koululuokissa ihan hyvällä menestyksellä. Se haluttiin jättää jo nuorena siitokseen sukunsa vuoksi, joten mitään suurta menestystä kilparadoilta ei ehtinyt kertyä. Luonteeltaan Rosetti oli oikein miellyttävä kaikin puolin, eikä sen rakenteessakaan vikaa ollut. Tamma ehti jättää kunnioitettavat kaksitoista varsaa, kunnes menehtyi yllättäen viimeisessä varsomisessa ilmenneisiin komplikaatioihin 23-vuotiaana.

iei. 158cm korkean Ruutu-Jätkän kaunein ominaisuus oli sen punarautias väritys. Rakenteeltaan se ei ollut täydellinen ainakaan ratsuksi, jonka uraa se koko ikänsä toimitti. Ennemminkin se muistutti työhevossuuntaista suomenhevosta. Omistajalleen tämä ruunamaisen rauhallinen ori oli kuitenkin tärkeä ja kyllähän sitä silloin tällöin kisakentilläkin nähtiin, joskin vain helpoissa koululuokissa ja harvoin matalilla esteillä. Menestys kisaradoilla oli kuitenkin melko vaihtelevaa. Kaikesta huolimatta ori kelpasi kuitenkin kolmen varsan isäksi ja oli omistajilleen oikein rakas kaikesta huolimatta.

iee. Koko ikänsä siittolassa asunut Kauhu oli oikein nätin näköinen tummanpunarautias 154cm korkea suomineito. Luonne ei tosin ihan yhtä nätti ollut, vaan tamma herätti helposti nimensä mukaista kauhua mulkoilemalla jokaista liian lähelle tullutta ihmistä ja hevosta korvat luimussa. Kauhu kilpaili harvakseltaan koulua helppo A-tasolla, mutta pääasiassa se oli vain siitoskäytössä hyvän sukunsa ansiosta. Tämä ensimmäisellä palkinnolla kantakirjattu tamma ehtikin saada useita varsoja, jotka ovat niittäneet mainetta niin näyttelyissä kuin ratsastuskisoissakin, ennen kuin se jouduttiin lopettamaan iän mukanaan tuomien jalkavaivojen takia.

e. Saara ei ole niin yleinen nimi suvussa, kuin Sanelman isä on. Saara teki hyvän kilpauran helppo A-tasolla ja voitti useita kansallisia kilpailuitakin löydettyään sopivan ratsastajan itselleen. Se ei nimittäin ollut mitenkään helppo hevonen ratsastaa tai käsitellä muutenkaan. Saara kuumui herkästi ja oli muutenkin hieman äkäinen, mutta osaavan kuskin alla teki upeita suorituksia kouluradoilla. Saara jätti vain kaksi varsaa, joista kumpikin olivat tammavarsoja. Se itse menehtyi valitettavasti jo 19-vuotiaana vakavaan ähkyyn.

ei. Wiljami II toi suomenhevosjalostukseen hieman uutta verta, sillä se oli isänsä ainoa jälkeläinen, eikä emästäkään kovin montaa varsaa ollut. Wiljami kilpaili muutaman kauden helpoissa koululuokissa ja kenttäratsastuksessa, kunnes loukkaantui kaatuessaan maastoesteellä. Sen aktiiviura oli ohitse, joten ori myytiin harrastekäyttöön eräälle mukavalle tädille humputteluun. Sitä ennen ori ehti astua viisi tammaa, joista syntyi neljä varsaa. Uudessa kodissa Wiljamia ei enää valitettavasti käytetty jalostukseen.

eii. Musta, 156cm korkea Iivari oli monille tuttu näky kisakentillä. Eihän se mitään isoja luokkia kisannut, helppoa B:tä ja 80cm esteratoja, mutta näissä luokissa sijoituksia kertyikin sitten ihan mukavasti. Iivarin rakenteessakaan ei mitään valittamista ollut, vaikka oria ei koskaan kantakirjattukaan. Varsojakin sille kertyi vain yksi, joka tosin johtui enemmän omistajan päämääristä kuin orin sopimattomuudesta. Iivari menehtyi ilmeisesti sydämen pysähdyttyä kunnioitettavassa 31-vuoden iässä.

eie. Pienen siittolan rakastettu kasvatti Viljonkka oli vaaleanrautias, 154cm korkea kouluratojen valloittaja, jonka näyttävät liikkeet käänsivät katseita jo alkuverryttelyn aikana. Innokkuutta tammalla riittii vaikka kilpakumppaneilleen jakaa, mutta kokeneissa käsissä tamma kyllä näytti taitonsa. Rakennekin Viljalla oli hyvin ratsusuomenhenhevoselle tyypillinen ja se kantakirjattiinkin toisella palkinnolla hyvillä pisteillä. Viljonkan maailmalle saattama kourallinen varsojakin on nähty kisakentillä ja kantakirjauksissa vaihtelevalla menestyksellä.

ee. Ässän Susanna oli suvun musta lammas, sillä se oli täysin estepainotteinen kilpahevonen. Susanna hyppäsi jopa metrin ratoja nopeilla ajoilla ja useimmiten puhtailla suorituksilla. Se oli varovainen hyppääjä. Kilpaura jäi taakse 18-vuotiaana pienen loukkaantumisen vuoksi ja tamma myytiin eläkekotiin, jossa se teki kolme hienoa varsaa. Niistä vain yksi jäi estepuolelle ja loput kaksi tekivät hyviä suorituksia kouluradoilla. Luonteeltaan Susanna oli hieman itsepäinen, mutta napakan ratsastajan kanssa nöyryyttäkin löytyi.

eei. Ruutu-Poika oli ruunikko, 164cm korkea ori, jonka rakenteesta ei juuri valitettavaa löytynyt. Luonteessakaan ei suurempia ongelmia ollut. Saatoihan se toisinaan hieman äksyillä, mutta pääasiassa ori oli oikein mukava hoidettava. Ratsastaessa tosin vauhtia meinasi olla aina hieman liikaa ja ratsastajalla oli kova työ pitää ori hallinnassa. Poika kävi kouluradoilla muutaman kerran, mutta jyräsi vain läpi ohjelman ja jatkoikin kilpauraa vain estepuolella hyvällä menestyksellä. Vauhtia ei suorituksista koskaan puuttunut. Ori oli kuitenkin haluttua tavaraa jalostusmarkkinoilla, ja siitä onkin maailmalla useita varsoja niin harrastus- kuin kisakäytössäkin.

eee. Punaruunikko, vain 148cm korkea Miran Mirella oli pienen yksityisen kasvattajan kasvatti ja nuoruuden esteratojen kiertämisen jälkeen myytiin yksityishenkilölle harrasteratsuksi. Omistaja sanoi tamman olleen täydellinen ratsu osaamattomallekin ratsastajalle, sillä niin rauhallinen ja kiltti se oli. Omistajanvaihdoksen jälkeen Mirella kisasi vielä seurakisoissa esteitä. Tamman jäätyä hieman turhan pieneksi ratsastajalleen, teetettiin sillä varsa, joka onkin tamman ainoa. Lopun elämäänsä se vietti laidunhevosena ja harvakseltaan naapurin lasten maastoratsuna.

KRJ (sijoituksia 51 kpl)
21.01.2012: Konkkaronkka - Va B -- 5/40
18.01.2012: Konkkaronkka - Va B -- 1/40
17.01.2013: Fiktio - He A -- 5/40
16.01.2013: Fiktio - He A -- 5/40
12.01.2013: Jindabyne - Va B -- 4/40
11.01.2013: Bogart&Britanov - He A -- 7/60
11.01.2013: Fiktio - Va B -- 4/40
10.01.2013: Kaylee Stables - He B -- 1/40
08.01.2013: Bogart&Britanov - Va B -- 1/80
06.01.2013: Oldfinion - Va B -- 6/40
05.01.2013: Bogart&Britanov - Va B -- 8/80
05.01.2013: Oldfinion - Va B -- 6/40
31.12.2012: Oldfinion - He A -- 1/40
29.12.2012: Oldfinion - Va B -- 1/40
27.12.2012: Oldfinion - Va B -- 5/40
27.12.2012: Cabin 21 - Va B -- 4/40
08.01.2013: Konkkaronkka - Va B -- 4/40
06.01.2013: Konkkaronkka - He A -- 2/40
03.01.2013: Konkkaronkka - He A -- 3/40
02.01.2013: Konkkaronkka - Va B -- 6/40
01.01.2013: Konkkaronkka - He A -- 5/40
31.12.2012: Mörkövaara - He A -- 3/40
11.05.2013: Akileya - Va B -- 3/30
14.05.2013: Akileya - Va B -- 1/30
12.08.2013: Oldfinion - Va B -- 4/30
15.08.2013: Sherlock - Va B -- 5/30
21.08.2013: Koston Sh - Va B -- 4/50
21.08.2013: Koston Sh - Va A -- 1/50
24.08.2013: Koston Sh - Va A -- 6/50
26.08.2013: Koston Sh - Va A -- 3/50
30.08.2013: Selle Royal - Va B -- 3/30
30.08.2013: Fiktio - Va B -- 6/40
02.09.2013: Fiktio - Va B -- 2/40
03.09.2013: Fiktio - Va B -- 6/40
03.09.2013: Fiktio - Va B -- 1/40
02.09.2013: WB Riders - Va B -- 2/30
02.09.2013: Suprant - Va B -- 1/30
05.09.2013: WB Riders - Va B -- 1/30
06.09.2013: Cirion Stud - Va B -- 1/22
07.09.2013: Fiktio - Va B -- 3/40
07.09.2013: Cirion Stud - Va B -- 1/11
08.09.2013: Ascuns Farm - Va B -- 1/11
11.09.2013: Suprant - Va B -- 2/30
12.09.2013: Fiktio - Va B -- 2/40
05.10.2013: Susiraja - Va B -- 1/40
15.10.2013: Mauride - Va B -- 6/40
18.10.2013: Bellgrove - Va B -- 4/30
26.10.2013: al Najya - Va B -- 1/50
27.10.2013: Susiraja - Va B -- 5/40
28.10.2013: Susiraja - Va B -- 3/40
28.10.2013: Susiraja - Va B -- 5/40
Muut sijoitukset
12.04.2015 kutsu, VSN näyttely, sh-tammat (2/12, RCH)

09.11.2015 Voihan marraskuu ja sadepäivät
Kaikki tallilaiset tietävät, että Sanelma rakastaa piehtarointia - mitä kuraisempi kohta, sen tyytyväisempi hevonen. Jostain syystä tamma jäi minun liikutettavaksi tänäänkin. Manaten kävelin kaatosateessa hakemaan Sanelmaa sisälle tarhasta. Siellä seisoi mutahirviöltä muistuttava karvapallo. Seuraavaksi päästin suustani tekstiä, joka ei ole lapsille sopivaa. Manasin myös sitä, että eikö marraskuussa voisi sataa jo lunta, eikä vettä?

Ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin viedä Sanelma suoraan pesulle. Pesin sen oikein saippuan kanssa korvista kavioihin ja hännänpäähän. Voin vaikka vannoa, että Sanelma myhäili tyytyväinen ilme naamallansa... Tämän päivän ratsastus vaihtuikin juoksutukseen, sillä varusteiden pukeminen litimärälle hevoselle ei kuulostanut kovinkaan houkuttelevalta. Sanelma sai tehdä töitä liinan päässä, eikä saanut salaa toivomaansa vapaapäivää. Hikinen ja pesun jäljiltä märkä tamma sai jäädä sisälle työnteon jälkeen kuivattelemaan loimitettuna ja pienen heinäkasan kera.

17.02.2015 Sanelma palaa kotiin
Myin Sanelman kotoa pois reilu vuosi sitten. Uusi omistaja kilpaili hienosti tamman kanssa, mutta katosi sitten ja jätti Sanelman heitteille. Myynti harmitti hieman muutenkin, joten päätin ottaa tamman takaisin - se ei päässyt jalostuskäyttöön eikä laatuarvosteluihin, vaikka niitä luvattiin.

Tänään lähdin hakemaan tammaa takaisin meille kopin kanssa. Entisen omistajan tuttu oli antamassa Sanelman, sen varusteet ja paperit meille matkaan ja pahoitteli tapahtunutta. Tunnin päästä olimmekin jo takaisin tallilla. Sanelma kotiutui Moondanceen heti. Se taisi muistaa meidät ja koko tallin muutenkin. "Tervetuloa kotiin", puhelin tammalle harjatessani sitä, "täältä et enää joudu lähtemään". Aion pitää lupaukseni ja pitää tamman itselläni tällä kertaa. Sanelma saa tehdä lisää hienoja varsoja ja käydä niissä laatuarvosteluissa, kunhan sen aika on.
24.10.2015 Kouluvalmennus, valmentajana Axel
Tänään valmennettavanani oli tuttu kaksikko: Misery ja suomenhevostamma Sanelma. Olin jo etukäteen ilmoittanut, että aiheena olisivat siirtymiset, joten pääsin seuraamaan ratsukon verrytelyä pysähdysten ja siirtymisten parissa. Tammalla oli hyvä liike ja se vaikutti kuuntelevan ratsastajaansa hyvin. Tästä olisi hyvä lähteä työskentelemään.

Pyysin ratsukkoa aloittamaan työskentelyn käynnissä ja tekemään pysähdyksen jokaisen kirjaimen kohdalle. Sanni kulki nätisti, takajaloillaan hyvin polkien, mutta ensimmäiset pysähdyksen meinasivat tuottaa hieman vaikeuksia tamman nostaessa pidättäessä päänsä ylös ja painaessa korvansa niskaan.

Käskin Miseryä pitämään käden rennompana ja ratsastamaan pysähdykset istunnalla sekä myös valmistelemaan ne huolellisesti ja hyvissä ajoin. Muutaman toiston jälkeen tehtävä alkoi sujumaan hyvin ja komensin ratsukon raviin. Ensin aloitettiin ratsastamalla kolmen askeleen verran käyntiä jokaisen sivun keskelle. Tämä kuitenkin sujui hyvin apuja kuuntelevan Seilin kanssa niin hyvin, että jo muutaman toiston jälkeen käyntiin siirtymiset korvattiin pysähdyksillä. Pysähtymisen sujui hyvin, mutta takaisin raviin siirtyminen tuotti pientä ongelmaa, joten käskin Miseryä valmistelemaan siirtymisen pienellä pidätteellä ja käyttämään pohjetta napakasti. Jos tamma vaikutti hitaalta, pieni huomautus raipalla.

Hyvän ravisiirtymän onnistuminen vaati muutaman yrityksen, mutta kun homma alkoi näyttämään hyvältä, tehtiin vielä muutamia ravi-laukka siirtymisiä ennen kuin päästin ratsukon tekemään itsenäistä loppuverryttelyä.

17.10.2015 Kouluvalmennus, valmentajana Axel
Valmennettavakseni oli saapunut Misery suomenhevostamma Sanelman kanssa. Kaksikko oli jo verryttelemässä saapuessani paikalle ja annoin heidän jatkaa työtään seuratessani hetken aikaa, miten se sujui niin ratsastajan kuin hevosenkin osalta.

Saatuani jonkinlaisen käsityksen kaksikon ongelmakohdista, komensin ratsukon käynnissä pääty-ympyrälle kentän keskelle. Tarkoituksena oli työstää aivan perusasiaa: asetusta ja taivutusta. Miseryn ratsastus näyttikin oikein hyvältä ja pehmeältä, ongelma vain oli, että tamma huomasi millisekunninkin herpaantumisen ratsastajaltaan ja käytti tilaisuuden hyväkseen poikittamalla milloin ympyrän kaaren ulko- ja milloin sisäpuolelle. Komensinkin siis ratsastajaa tarkkailemaan hevostaan jatkuvasti sekä korjaamaan ja ottamaan takaosaa haltuun loivalla pohkeenväistöllä.

Ratsastajan kuunnellessa ohjeitani alkoi Sannikin pikkuhiljaa kulkemaan kuten piti. Lisäsin tehtävään voltin ympyrän sisäpuolelle S ja R kirjaimien kohdalle. Voltilla Sanni yritti taas luistaa tehtävistään siirtämällä takaosaa uran ulkopuolelle, joten neuvoin Miseryä ratsastamaan taivutuksen avotaivutusta ajatellen ja vahtimaan, että korjaisi tamman takaosaa jo ennen kuin se pääsi karkamaan paikaltaan. Harjoituksesta näytti olevan hyötyä ja siinä vaiheessa kun käskin ratsukkoa tekemään saman ravissa, toimi Sanni jo paljon paremmin. Kun ratsastaja vain muisti ratsastaa jatkuvasti, eikä herpaantunut hetkeksikään, liikkui tamma kaikissa askellajeissa oikein nätisti. Ratsukon meno alkoi näyttämään sen verran hyvältä, että komensin tämän loppuverryttelemään itsenäisesti, unohtamatta silti pitää huolen, ettei ratsu pääsisi lintsaamaan.

16.05.2015 Kouluvalmennus, valmentajana Saika
Tällä kertaa olikin tarkoitus pistää kunnon työskentely pystyyn. Heti alkuverryttelyjen jälkeen misery alkoi työstämään Sanelmaa täysin avuilleen, jonka jälkeen oli tarkoitus ottaa muutama ravi-laukka-käynti-laukkasiirtyminen. Ensimmäisillä toistoilla raudikko tamma oli hieman hämääntynyt, mutta pian jo kolmannella siirtymiskokonaisuudella Sanelma ymmärsi homman jujun ja rupesi siirtymiset sujumaan sulavasti, lukuun ottamatta pieniä ajatusvirheitä miseryn puolelta. Kun jarrut rupesivat olemaan toiminnassa, mutta tamma ei kuitenkaan ollut aivan pystyynkuollut, tehtäväksi otettiin laukanvaihdot askeleelta. Ensimmäiset vaihdot olivat loistavia, joiden jälkeen laatu laski miseryn luottaessa tamman taitoihin liikaa – tämä taas johti siihen, että Sanelma luovutti työskentelyn, sillä tamma ei antanut nähtävästikään mitään ilmaiseksi. Kun misery nosti taas omaa tasoaan ja käskytti tammaa yhtä reippaasti kuin valmentaja käskytti häntä, rupesi työskentely taas toimimaan kauniisti ja sujuvasti. Viimeiseksi tehtäväksi otettiin vain tamman taivutteluksi ravivoltteja ja erilaisia kiemuroita, joiden aikana Sanelma rentoutui asteen verran, mutta antamatta miseryn vain matkustavan tamma uskaltautui venyttämään kaulaansa alas ja eteen, jolloin päätimme lopettaa valmennuksen Sanelman ollessa oikein hyvä.

10.05.2015 Kouluvalmennus, valmentajana Saika
Tamman kaunis ulkonäkö hämäsi pahasti, kun auttaessani miseryä selkään meinasin saada hampaanjäljet olkapäihini. Kun sain kuitenkin väistyttyä ratsukon tieltä, näkyi Sanelmassa kuitenkin kouluratsun liikkeet heti kättelyssä. Alkuverryttelyissä misery sai ajaa tammaa eteenpäin ja Sanelmasta näki vaikka sokea sen, ettei tamma antanut mitään ilmaiseksi. Ravissa Sanelma alkoi kuitenkin taipumaan itsenäisesti miseryn apuja hieman muunnellen, mutta liikkui pitkin ja reippain askelin eteenpäin. Kun tehtäväksi otettiin etuosankäännökset, kuunteli kaunis raudikko avut alusta loppuun ja työskenteli tehtävän alusta loppuun. Vaikka ratsukon työskentely näytti sulavalta ja tamman ratsastus helpolta, misery oli kuitenkin aika uupuneen näköinen. Tamma selvästikin vaati paljon, joten otimme toiseksi tehtäväksi simppelin ravin lisäyksen ja kokoamisen, jonka aikana miseryn tarvitsi tehdä vähemmän hommia – tai niin me ainakin luulimme. Ei ravin lisääminenkään ollut Sanelman mielestä aivan halpaa hommaa. Onneksi tamman askeleissa oli nähtävästikin helppo istua ja raudikko prinsessa oli helppo pitää keskittyneenä. Kun suomenhevoselle kuitenkin riitti pelkän ravin työstäminen ja valmennus lopetettiin käyntityöskentelyyn, jossa oli vain tarkoitus saada Sanelma venyttämään päätään eteen alas.

Ulkoasun, tekstien ja kaiken sisällön copyright misery. 2017
Moondance on täysin virtuaalinen talli ja mitään ei ole oikeasti olemassa!