Muistoissamme 26.06.2013 - 09.06.2018

VIRTUAALIHEVONEN ID#47

✝ Moon Vetteinen

Rotu, skpsuomenhevonen, tamma
Säkä, väri163cm, vaaleanpunarautias
RekisterinumeroVH13-018-1165
Syntynyt26.06.2013
Ikääntyminenkatso täältä
Koulutustasore 120cm
KasvattajaMoondance
OmistajaMoondance (VRL-01080)
Saavutukset16.01.2017 VSN Champion myönnetty
20.05.2015 SLA-I* palkittu pistein 106
04.01.2015 Jälkeläisluokka C myönnetty
25.12.2014 YLA1 palkittu pistein 106,5 (AP1)
25.09.2014 ERJ-I palkittu pistein 108,8
05.03.2014 KTK-II palkittu pistein 71
Hyvä kokonaisuus, selkeät leimat, ej vennot vuohiset

© Tallin omaisuutta
   
   

Tiina syntyi meillä eräänä kauniina kesäyönä. Se oli emänsä ensimmäinen varsa ja jännitystä lisäsi vielä se, että isä oli kimo. Toivoin tietenkin, että varsa perisi tuon erikoisen värin. Tiinan emän, Moon Oskariinan, laskettu aika oli mennyt jo muutamalla päivällä ylitse. Se joutui viettämään yöt tallissa ja pääsi vain päivisin hetkeksi tarhailemaan. Muut hevoset olivat jo yötä päivää laitumella, joten voitte kuvitella, miten Oskariinaa kiukutti tallissa olo. Yleensähän tammat varsovat yöllä, mutta koska tallissa oli hiljaista myös päivisin, niin Oskariina minun onnekseni aloitti jo päivätallin jälkeen varsomisen. Pitkästä aikaa sain seurata kotisohvalta valvontakameran kautta varsomista päiväkahvia juodessa. Kaikki sujui mallikkaasti, vaikka Oskariina ensikertalainen olikin. Kun tulokas makaili oljilla ja emä nuoli sitä tyytyväisenä, niin käväisin tallissa tarkastamassa pikkuisen sukupuolen ja voinnin. Kaunis tammavarsahan sieltä tuli! Valitettavasti se ei kimoutunut iän myötä, mutta muuten siitä tuli kyllä täydellinen varsa.

Tiina on luonteeltansa täysin suomenhevosen rotumääritelmän mukainen: eloisa, luotettava, ja helppo käsitellä, sekä ratsuna rehellinen. Harvoin näkee yhtä yhteistyöhaluista hevosta. Tiina on hoitaessa kiltti ja rauhallinen, eikä sen kanssa ole missään tilanteessa ollut ongelmia. Ratsastaessa tamman selkään voi laittaa kenet tahansa ja pystyy luottamaan siihen, että Tiina tuo ratsastajat aina ehjänä takaisin. Taitavan ratsastajan alla tamma on toki parhaimmillaan.

Hoitaessa Tiina on seurallinen ja hurmaava tamma. Se saa kyllä vietyä kaikkien sydämet itsellensä pelkän olemuksen ja käytöksen avulla. Tiinaa on helppo ja miellyttävä hoitaa. Se seisoo nätisti aloillansa niin kauan, kuin on tarve. Tamma nauttii kaikesta huomiosta ja erityisesti kunnon harjauksesta. Sitä saa puunata vaikka lapsijoukon voimin monta tuntia, eikä tamma hermostu lainkaan. Varusteiden laittaminen, taluttaminen ja muut hoitotoimenpiteet sujuvat Tiinan kanssa ilman ongelmia.

Ratsastaessa Tiina on todella nöyrä hevonen, jolla on aivan omanlaisensa työmotivaatio. Sen laji on ehdottomasti esteratsastus. Estekentällä Tiina menee aina korvat hörössä ja odottaa seuraavaa tehtävää innolla. Se etenee riittävästi, mutta ei kaahota liikaa. Tiina ei ole ehkä notkein hevonen, mutta se ottaa menetetyt sekunnit kiinni esteellä; tamman hyppytyyli on aikaasäästävä, eikä se liioittele. Se ei silti tarkoita, etteikö Tiina olisi varovainen. Tamma katsoo hyvin itse etäisyydet ja ponnistuskohdat, mutta kuuntelee myös ratsastajaa, jos tämä pyytää jotain toisin. Maastossa Tiina on luottoratsu. Tamman kanssa on mukava samoilla ympäri metsiä vaikkapa ilman satulaa ja pitkällä ohjalla.

Kilpapaikalla Tiinalla on rautaiset hermot, eikä sitä saa stressaamaan mistään. Vaikka ratsastaja jännittäisi, niin tammaan sitä ei saa tarttumaan millään. Tiina osaa jopa torkkua kuntoonlaittaessa tai omaa vuoroansa odotellessa. Verryttelystä asti se yrittää aina parhaansa ja suoritukseen panostaa joka kerta 101%:sesti. Tiina tekee aina tasaisia ja hyviä suorituksia. Jos sitä ei näe palkintojenjaossa, niin saa ratsastaja syyttää yleensä itseänsä. Tiina on helppo lastata ja kuljettaa, oli kyseessä sitten traileri tai hevosauto ja seuralaisena kuka tahansa.
sh-t. Moon Vesjsiipi (KTK-II) -- s.19.09.2013 (i. Moon Surkusiipi)
sh-o. Moon Sielunhätä -- s.01.07.2014 (i. Moon Surkusiipi)
sh-t. Moon Valeria -- s.21.09.2014 (e. Moon Ryöväri)
sh-t. Moon Vehiisi -- s.01.11.2014 (i. Moon Neviisi)
sh-t. Moon Veenus -- s.21.02.2015 (i. Moon Surkusiipi)
sh-o. Moon Ääriraja -- s.12.10.2015 (i. Moon Ääriteko)

i. Moon Verjnuarmu
ERJ-II, YLA1
ii. Verjvala
YLA3
iii. Veen Vesimies
evm, kimo, 152cm
iiii. Lopen Kuva
iiie. Tuuletar
iie. Petunia
evm, voikko, 151cm
iiei. Apatsi
iiee. Mirah
ie. Pohjolan Tuuli-Kuiskaus
iei. Yhteiskuva
evm, rtkimo, 158cm
ieii. Pikkuinen Prinssi
ieie. Hiljainen Tuuli
iee. Liki Arvokas
evm, vprautias, 152cm
ieei. Hissukka Hiiri
ieee. Muiston Synty
e. Moon Oskariina
KTK-II, ERJ-II, SLA-I, YLA1
ei. Myrskyherran Osku
eii. Vaahteramäen Eemil
evm, prt, 156cm
eiii. Kutsumaton Vieras
eiie. Mamman Mirabelle
eie. Myrsky-Elli
evm, rn, 150cm
eiei. Hurmuri Hessu
eiee. Äidin Kulta
ee. Typyn Haavekuva
eei. Wiljami
evm, tprn, 156cm
eeii. Puusteri JK
eeie. Nellan Saara
eee. Aadan Haavetar
evm, vrt, 153cm
eeei. Pyryttäjä
eeee. Aada

iii. Veen Vesimies on kimo, upea ori, joka on kantakirjattu toisella palkinnolla. Vesimieheltä löytyy viisikymmentä jälkeläistä, joista iso osa on perinyt sen kimon värin ja menestynyt kilpakentillä isänsä veroisesti. Luonteentaan Vesimies on hyvinkin kipakka ja omatahtoinen ori. Se on pärjännyt koulu- ja estekentillä menestyksekkäästi. Sijoituksia löytyy neljäkymmentä sijoitusta lajia kohti ja onhan tämä huimapää kenttäratsastuksessakin startannut jokusen kerran. Tällä hetkellä Vesimies on lähinnä siitos- ja näyttelykäytössä, mutta supervanhus toimii silti harrasteratsuna ja aina välillä vie pikkutytöt tutustumaan kilpakenttien saloihin seuratasolla.

iie. Petunia oli luonteeltaan kiltti tamma, joka seisoi lähinnä pihankoristeena kasvattajallaan. Välillä se pääsi näyttelykehiin ja kantakirjattiinkin toisella palkinnolla hyvillä pisteillä. Kasvattajalla oli kokemusta lähinnä ravureista, joten Petunian selässä kävivät vain naapurin pikkutytöt, joilla ei ollut kummempaa ratsastustaitoa. Se oli ehkä suurin syy, miksei tätä hevosta nähty kilpakentillä, vaikka sillä olisi edellytyksä sinne ollutkin. Petunialla on vain yksi jälkeläinen, mikä oli suuri harmi suomenhevosjalostukselle. Eriaisen ja hyvän suvun puolesta olisi voinut useampiakin varsa teettää.

iei. Yhteiskuva, tutummin vain Kaisa, oli luonteeltaan isänsä tavoin nöyrä ja kiltti tamma. Kasvattajansa kanssa Kaisa kilpaili nuorena esteratsastuksessa upealla menestyksellä. Se voitti useita arvokilpailuitakin, kuten suomenhevosten SM-estekilpailun. 10-vuotiaana Kaisa loukkasi jalkansa niin, ettei siitä ollut enää estehevoseksi. Se teki pari hienoa jälkeläistä kasvattajalleen. Tämän jälkeen Kaisa myytiin tätiratsuksi, johon se helpon luonteensa vuoksi sopikin täydellisesti. Tädin kanssa tamma pääsi kilpailemaan kouluratsastuksessa satunnaisesti ja pysyi samalla omistajalla, kunnes menehtyi luonnollisesti 26-vuotiaana.

iee. Liki Arvokas oli tammamainen hevonen, joka ei päästänyt ketään helpolla - kaikkein vähiten ratsastajaansa. Liisa kilpaili esteratsastuksessa jopa 120cm luokissa hyvällä menestyksellä ja keräsi plakkariinsa useita voittoja. Aina suoritukset eivät kuitenkaan menneet suunnitellusti. Erityisesti kiiman aikaan Liisa tuppasi pudottamaan puomeja urakalla tai pahimmillaan jopa ratsastajansa, jos tämä uskalsi komentaa tammaa. Jälkikasvua Liisa jätti kolme varsaa - yhden tamman ja kaksi oria. Kaikki perivät hienot hyppytaidot, mutta myös haastavaa luonnetta. Liisa menehtyi suolikiertymään vain 19-vuotiaana. Pippurista ja osaavaa tammaa jäivät kaipaamaan koko tallipoppoo - enää ei kukaan ryskännyt karsinassa vaatien ruokaa eikä koetellut kenenkään hermoja.

eii. Vaahteramäen Eemil oli luonteeltaan kuin kaimansa Eemeli - kujeileva ja itsepäinen tapaus. Se koetteli hoitajansa hermoja karkailemalla ja ratsastajia itsepäisyydellään. Eemil oli estepainotteinen ja keräsi paljon ruusukkeita 100-120cm radoilta. Kotona sen hyppytreenit menivät yleensä siihen, että Eemil etsi pelättävää ja kielteli huvikseen. Kilparadalla onneksi pelleilyt loppuivat ja tulosta syntyi. Jälkikasvua orilla on kymmenen kappaletta, joista suurin osa peri sen luonteen, mutta onneksi myös upean hyppytyylin ja kapasiteetin. Eemil nukkui pois 26-vuotiaana omassa karsinassaan ilmseisesti sydämen pysähdyttyä. Loppuun asti ori jaksoi kujeilla ja se lähti saappaat jalassa vihreämmille niityille.

eie. Myrsky-Elli oli yleispainotteinen lempeä tamma, joka toimi loppuajasta ratsastuskoulun suosittuna tuntiratsuna. Nuorempana Elli kilpaili esteillä, koulussa ja kenttäratsastuksella hyvällä menestyksellä. Sen suurin saavutus oli suomenhevosten estemestaruuden toinen sija 120cm tasolla. Elli kävi myös näyttelyissä ansaitsemassa muotovalion tittelin ja myöhemmin se kantakirjattiin upeasti toisella palkinnolla. Elli ehti entisellä omistajalla tehdä kolme upeaa varsaa, kunnes se tosiaan siirtyi ratsastuskoulun luottoratsuksi. 28-vuotiaana tamma lopetettiin huonojen hampaiden johdosta. Se jätti suuren aukon monen sydämeen ja haudattiin ratsastuskoulun läheisyyteen. Nykyäänkin haudalle ilmestyy kukkasia säännöllisesti.

eei. Wiljamia yritettiin varsana raviradoille, mutta kymmenestä startista puolet päätyivät hylkäykseen laukasta ja loput se ravasi häntäjoukoissa. Wiljami myytiin ja uusi omistaja huomasi sen kapasiteetin esteille. Uudelleenkoulutuksen myötä orista tulikin oiva esteratsu, joka sai sijoituksia 80-90cm korkeista esteluokista. Muutama voittokin tuli plakkariin ja seuran estemestaruus kahtena peräkkäisenä vuonna. Luonteeltaan ori oli nöyrä ja yhteistyöhaluinen, joten koulutuskin sujui helposti. Wiljamilla on kuusi varsaa, joista kaksi ovat ravureita ja muut esteratsuja. Ori lopetettiin 23-vuotiana jalkavaivojen johdosta. Aikaisin aloitettu raviura oli jättänyt jälkensä ja omistajien suru oli suuri orin nukuttua pois.

eee. Aadan Haavetar oli pääasiassa siitostamma. Luonteeltaan se oli kiltti ja mutkaton hevonen. Nuorempana Haave kilpaili seurakilpailuissa omistajansa kanssa kohtalaisella menestyksellä esteillä ja koulussa. Omistajan kiinnostuksen lopahdettua tamma myytiin siitostammaksi hyvän sukunsa johdosta. Haave kiersi ensin näyttelyitä ja kantakirjattiin kolmannella palkinnolla, jonka jälkeen se jätti yhteensä kaksitoista toinen toistaan hienompaa varsaa. Varsat perivät pääasiassa hyvän luonteen ja hyvät jalka-asennot, sekä letkeät liikkeet. Haave lopetettiin 26-vuotiaana huonontuneen yleiskunnon johdosta.

ERJ (sijoituksia 53 kpl)
10.07.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 120cm (1/40)
30.06.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 120cm (5/40)
30.06.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 120cm (5/40)
29.06.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 120cm (6/40)
28.06.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 120cm (4/40)
28.06.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 120cm (1/40)
27.06.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 120cm (3/40)
24.06.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 120cm (5/40)
15.06.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 110cm (1/40)
11.06.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 120cm (6/40)
19.05.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 120cm (1/40)
13.05.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 120cm (4/40)
02.05.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 120cm (4/30)
01.05.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 120cm (5/30)
29.04.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 120cm (5/40)
22.04.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 120cm (2/40)
21.04.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 120cm (1/40)
21.04.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 120cm (4/40)
20.04.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 120cm (5/40)
09.04.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 120cm (3/30)
06.04.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 120cm (2/30)
04.04.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 120cm (2/30)
18.03.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 120cm (3/30)
18.03.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 120cm (2/30)
17.03.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 120cm (2/30)
16.03.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 120cm (4/30)
15.03.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 120cm (2/40)
15.03.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 120cm (1/30)
14.03.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 120cm (1/30)
13.03.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 110cm (2/100)
12.03.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 110cm (1/100)
12.03.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 120cm (5/30)
11.03.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 120cm (5/30)
11.03.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 110cm (5/100)
10.03.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 110cm (4/100)
08.03.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 110cm (9/100)
08.03.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 110cm (10/100)
07.03.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 110cm (9/100)
20.05.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 120cm (3/30)
18.05.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 120cm (6/40)
05.02.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 120cm (2/50)
01.02.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 120cm (3/30)
30.01.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 120cm (4/30)
24.01.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 120cm (5/30)
23.01.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 120cm (4/30)
20.01.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 120cm (3/40)
16.01.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 120cm (5/40)
11.01.2014 kutsu, ERJ esteratsastus, 120cm (5/100)
22.12.2013 kutsu, ERJ esteratsastus, 120cm (1/40)
22.12.2013 kutsu, ERJ esteratsastus, 120cm (6/40)
21.12.2013 kutsu, ERJ esteratsastus, 120cm (4/40)
21.12.2013 kutsu, ERJ esteratsastus, 120cm (4/40)
06.11.2013 kutsu, ERJ esteratsastus, 120cm (3/40)

Muut sijoitukset
30.11.2016 kutsu, VRS-cup, 120cm (4/25)
31.12.2014 kutsu, VSR-Cup, 120cm (3/16)
31.10.2013 kutsu, ERJ-Cup, 90cm (9/161)

20.04.2016 Kettula, VSN näyttely (SW4)
12.04.2015 Moondance, VSN näyttely (SW3)
31.10.2013 Moondance, VSN näyttely (RCH)

15.08.2015 kutsu, VSR rotunäyttely, veteraanitammat (6/17 + II-palk)
15.05.2015 kutsu, VSR rotunäyttely, veteraanitammat (LKV1 + BIS3)

05.11.2014 Terveydenhuoltopäivä(omistajan kirjoittama)
Tänään Tiina pääsi taas reissuun - tosin klinikalle, joka ei lukeudu sen lempipaikkoihin. Mitään vikaa tammassa ei ole, mutta on aika tehdä kunnon raspaus, rokotus ja taivutella jalat varmuuden vuoksi. Eläinlääkäri aloitti taivutteluissa ja huomasi pientä epäpuhtautta vasemmassa kintereessä. Hänen mielestänsä sitä on turha kuvauttaa, sillä varsinaista ontumista ei ollut. Piikitettiin nivel varmuuden vuoksi. Raspauksessa ei löytynyt mitään sen suurempaa, vain muutamat hammaspiikit, jotka sai helposti raspattua pois. Samalla laiteltiin myös rokotukset, joiden laittoa tamma ei edes huomannut, vaikka rauhoituspiikkiä se pelkäsi lähes kuollakseen. Sen jälkeen pääsimmekin lähtmeään kotia kohti. Tiina oli loppupäivän aika puhki rauhoituksen ja raskaan reissun vuoksi. Se sai olla karsinassaan rauhassa ja pääsisi vasta huomenna tarhailemaan.

25.09.2014 Menestystä ERJ-laatuarvostelussa (omistajan kirjoittama)
Jos viimeksi jännitin kantakirjausta, niin tänään jännitin ehkä vielä enemmän ERJ-laatuarvosteluun menoa. Salaa haaveilin tietenkin ykköspalkinnosta, mutta realistisena odotin kakkospalkintoa. Tiina on hieno kaikin puolin ainakin omasta mielestäni, mutta en tiedä, ovatko tuomarit samaa mieltä. Lähdimme aikaisin aamulla liikenteeseen. Tällä kertaa tallityttö ajoi minun torkkuessa vieressä.

Olimme hieman myöhässä aikataulusta ja tallityttö kävi ilmoittamassa meidät. Itse varustin kiireesti Tiinan ja lähdin verryttelemään sitä estekoetta varten. Verkka jäi hieman lyhyeksi, joten en lähtenyt mitenkään hyvillä mielin radalle. Tiina hoisi kuitenkin homman kotiin tasaisella ja hyvällä suorituksella. Se on kyllä niin kultainen tamma!

Rakennearvostelussa tuomarit eivät erityisemmin tykänneet Tiinan rakenteesta. Eihän se mikään kevyt ja puoliveristä muistuttava ole, mutta suomenhevoseksi rakenne on useiden mielestä hyvä. Sukupisteet olivat korkeat, kuten myös Tiinan omat suorituspisteet. Jälkeläispisteetkin olivat ihan kohtalaiset. Odotin jännityksellä tulosten julkistamista ja tiesin, että vähintään kakkospalkinto sieltä pitäisi tulla. Vaan mitä vielä - Tiina palkittiin ERJ-I palkinnolla hyvillä pisteillä! Olisivatko peräti tilaisuuden parhaimpia. Kyllä minulla on hieno tamma, ei voi muuta sanoa.

12.09.2014 Tiinan kuulumisia (omistajan kirjoittama)
Tiinasta on kasvanut kertakaikkiaan upea tamma. Se oli varsana hieman vaatimattomamman näköinen ja harkitsin jopa sen myymistä. Tiesin kuitenkin, että osa varsoista oli rumia ankanpoikasia, joista kasvaisi vanhemmiten upeita ilmestyksiä. Tiina oli juuri sellainen. Sen kanssa on ollut erittäin miellyttävä kiertää kilpakenttiä. Tamma on yrittänyt aina parhaansa ja omaa rautaisemmat hermot kuin mitä itse omaan. Se keräsi sijoitukset nopeasti täyteen ja valmistautuu tällä hetkellä laatuarvosteluita varten. Tiinalla on myös jo kaksi upeaa varsaa ja lisää on toivottavasti tulossa. Jälkeläiset ovat olleet vähintäänkin emänsä veroisia. Itselleni jäänyt tammavarsa Moon Vesjsiipi on ehkä ollut jopa upeampi kuin mitä Tiina on, vaikka upea sekin on. Tiinalle kuuluu siis oikein hyvää!

05.03.2014 Kantakirjausta (omistajan kirjoittama)
Hui miten paljon voikaan omistajaa jännittää hevosen kantakirjaus. Tiinan rakenne on hieman sellainen, että osa näyttelytuomareista on tykännyt siitä paljon ja osa taas ei lainkaan. Toivottavasti tänään osuisi sellaiset tuomarit, jotka pitävät siitä!

Puolilta päivin saavuimme kantakirjauspaikalle parin tunnin ajomatkan jälkeen. Olin laittanut tallitytöt puunaamaan tamman kauniiksi ja itse nukkunut hieman pidempään, jotta jaksaisin ajaa koko matkan. Ensin oli luvassa ratsastuskoe, joka meni tietenkin hyvin. Tiina on varsinkin esteratsuna aivan mainio ja saikin kehuja hyppytyylistä. Kouluratsastuskoe meni ihan hyvin, mutta ainahan olisi parantamisen varaa. Eniten jännitin rakennearvostelua ja sitä, millaisista suomenhevosista nämä tuomarit pitivät. He eivät kommentoineet ääneen mitään ja sain jännittää tulosten lukemisesta tosissani. Tiina sai paljon kehuja ja uskalsin haaveilla jo siinä kohtaan hyvästä palkinnosta. Kakkospalkintohan sieltä tuli pistein 71 - täpärästi, mutta silti! Olin ylpeä Tiinasta ja päivän suorituksista.

19.09.2013 Ensimmäinen varsominen (omistajan kirjoittama)
Tiina oli astutettu yhdellä tallin parhaista esteoreista, Moon Surkusiivellä. Varsa olisi tarkoitus jättää itselle Moondanceen kasvamaan. Toivoin kovasti oria, mutta yleensä sieltä tulee toista sukupuolta oleva varsa. Tiinan laskettu aika oli tänään ja se vaikutti aamulla siltä, että se varsoisi hetkenä minä hyvänsä. Jätin sen talliin ja vietin kaikki tauot valvontakameran edessä. Tiina alkoikin päivällä tallin hiljettyä pyöriä ympyrää karsinassa. Se kävi välillä maaten ja nousi taas ylös pyörimään. Puolen tunnin päästä alkoi tapahtua ja varsan etukaviot näkyivät jo. Lähdin talliin ja sillä välin varsa olikin jo putkahtanut pehmeille oljille. Tiina katseli sitä ensin hieman epäluuloisesti, mutta kun menin itse varsan luokse, niin emäkin seurasi esimerkkiäni. Se alkoi nuolemaan varsaa suurella äidinrakkaudella. Tammavarsahan sieltä tuli - aivan kuten aavistelinkin. Sekin kelpaa vallan mainiosti. Kun varsa oli juonut ternimaidot ensimmäistä kertaa, niin jätin parivaljakon tutustumaan toisiinsa. Tiinasta tulee hyvä emä varsoillensa, joita se saa tehdä vielä useita!
30.11.2014 Villit tarinakilpailut (kutsu), 120cm,
Tehtävänanto: On ystäväsi syntymäpäivä, mutta kisat osuvat päällekkäin juhlien kanssa. Ystäväsi ei kuitenkaan osaa oikein arvostaa hevosia, joten mikä tahansa muu syy jättäytyä pois olisi parempi kuin hevonen. Mikä onkaan sinun brilliantti tekosyysi jättäytyä vuoden parhaista juhlista?

Tarina: Olin tehnyt sen taas - tuplabuukannut lauantaini. Minun pitäisi mennä kilpailemaan hevoslauman kanssa ja samaan aikaan olla ystäväni syntymäpäiväjuhlissa, joita hän oli mainostanut vuosisadan pippaloiksi. Hevosihmisenä varmaankin arvaat, kumman valitsin... Inhoan valehtelua, mutta ystäväni olisi sanonut taatusti ystävyytemme irti, jos olisi saanut kuulla, että perun juhlimisen taas kerran hevosten vuoksi. Niimpä laitoin hänelle tekstiviestinä pienen valkoisen valheen: "Menen poikaystäväni kanssa viettämään meidän vuosipäivää toiselle paikkakunnalle. Hän on varannut jo hotellit ja ravintolat ja kaikki, enkä voi enää perua sitä. Anna anteeksi ja erittäin hyvää syntymäpäivää muru! Ensi vuonna lupaan tulla paikalle". Omatunto kolkutti hetken aikaa, mutta sitten pitkin jo lähteä treenaamaan kilpailuita varten ja unohdin koko asian. Eihän minulla ole edes poikaystävää, mutta ei ystäväni sitä tiedä.

23.11.2014 Villit tarinakilpailut (kutsu), 80cm, 5/6
Tehtävänanto: On ystäväsi syntymäpäivä, mutta kisat osuvat päällekkäin juhlien kanssa. Ystäväsi ei kuitenkaan osaa oikein arvostaa hevosia, joten mikä tahansa muu syy jättäytyä pois olisi parempi kuin hevonen. Mikä onkaan sinun brilliantti tekosyysi jättäytyä vuoden parhaista juhlista?

Tarina: Kaikkeen minäkin yllytyshulluna osallistun. Tänään oli luvassa estekilpailut - ilman satulaa nimittäin. Yöllä oli satanut lunta ja oli pitkästä aikaa kirpeä pakkaspäivä. Sen huomasi heti hevosista. Jopa yltiörauhallinen Tiina innostui verryttelyssä heittämään muutaman pukin esteiden seassa. Lähdin suoritukseen hieman epäröiden, mutta hauskaahan tänne tultiin pitämään, eikä vääntämään naama irvessä. "Tulehtan moikkaamaan sairaalaan, jos emme selviä tästä radasta?" huikkasin hoitajalle ennen radalle menoa. Hän lupasi tuoda kukkasia mukanaan - voi miten lohduttavaa.

Tiina kuuli lähtömerkin ja ampaisi samassa matkaan. Yritin rauhoitella sitä parhaani mukaan äänellä ja pidätteillä, jotka menivät kuuroille korville. Ohjasin sitä esteeltä toiselle ja yritin pysyä menossa mukana. Onneksi Tiinalla on pehmeät askeleet ja mukava selkä istua (ts. se on päässyt hieman pyöristymään). Ilmeeni olivat varmasti näkemisen arvoisia ja suurimman osan radasta nauroin kyyneleet silmissä. Meidän meno ei taatusti ollut kuin oppikirjan sivulta vaan näytti enemmän siltä, kuin vasta-alkaja olisi osallistunut liian suureen luokkaan. Selvisimme kuitenkin yhdessä maalilinjan ylitse, mutta siihen se meidän yhteinen taival päättyikin. Tiina lähti oikealle ja minä vasemmalle, jolloin jalkauduin aika mallikkaasti selästä. Putosin onneksi kirjaimellisesti jaloilleni ja Tiinakin juoksi hoitajatytön luokse, joten sairaalavuode ei ainakaan vielä kutsunut. Empä ole hetkeen pitänyt kilpailuissa näin hauskaa!

16.01.2014 ERJ tarinakilpailut (kutsu), 100cm, 1/6
Tehtävänanto: Lauma poneja pääsee laitumelta karkuun ja karauttaa kentän ohi juuri kun kun lähestytte haastavaa kolmoissarjaa. Herpaantuiko keskittyminen, lähtikö hevonen mukaan ilakointiin vai huomasitteko edes koko tapahtumaa?

Tarina: "Eikös hevosen pitäisi tehdä työ, eikä sinun?" hoitaja naljaili, "Tsemppiä nyt kuitenkin radalle!"

Ihmeiden aika ei ole ohitse. Kolmantena esteenä oli sarjaeste ja ajattelin, ettemme ikinä selviä siitä kunnialla ylitse. Samalla lauma villisti pukittelevia poneja kaahotti kenttää kohden. Piti hetki miettiä, että näenkö unta vai juokseeko tuossa todellakin karvaisia pieniä poneja laumallinen. Tiina heräsi horroksestaan ja kiristi tahtia ponien rynnätessä ohitse. Se suoritti loppuradan täydellisesti. Enimmäisaikakaan ei ylittynyt, joten tuloksena oli puhdas nolla. "Täytyy varmaankin ottaa ensi kerralla omat kirittäjät mukaan", naureskelin hoitajalle kotimatkalla. Tästä riittäisi kerrottavaa pitkäksi aikaa ja Tiina sai uuden sinivalkoisen ruusukkeen plakkariinsa.
15.11.2014 Estevalmennus, valmentajana taikasieni
Olin ollut aikaisimmin jo tätä ratsukkoa valmentamassa, joten odotin innolla miten tällä kertaa menee. Ratsukko oli verkkailut jo maneesissa tovin kun pääsin perille ja aloin rakentaa esteitä. Tällä kertaa maneesiin nousi kolmen esteen sarja, kaksi pystyä ja kaksi okseria. Aloittelimme valmennusta sarjalla, jonka estekorkeudet olivat 50cm-60cm. Tällä kertaa Misery muisti itse myös vähän enempi ratsastaa hevosta ja katsoa ponnistuspaikkoja. Sarja onnistui todella hyvin. Hypyt olivat kuin oppikirjasta ja niin myös Miseryn istunta ja avut. Sarjan jälkeen aloimmekin hyppäämään koko rataa. Pari tiukkaa kaarretta, jossa piti olla tarkkana että hevonen kääntyy ettei tule este liian nopeasti vastaan. Ekan radan jälkeen en ihan ollut tyytyväinen näkemääni. Toisessa kaarteessa joka johti pystylle oli pientä sähläystä joka korjaantui toisen yrityksen jälkeen. Radan jälkeen pienet välikäynnit ja sitten vielä ratsukko sai ratsastaa sarjaa ja tulla siitä okserille. Tiina oli eteenpäinpyrkivä ja ratsukko muutenkin eteni hyvällä fiiliksellä, mikä on tärkeää. Olin tyytyväinen valmennukseen ja valmennettavaan. Korjasin esteet pois samalla kun Misery rupesi loppuverkkailemaan.

10.11.2014 Estevalmennus, valmentajana taikasieni
Tänään mulla oli valmennettavana suomenhevostamma Tiina ja tamman omistaja Misery. Olin rakennellut esteradan valmiiksi ennen kuin misery saapui maneesiin. Ratsukko sai verkkailla rauhakseen alkulämmöt ennen kuin aloittelimme hyppäämistä. Maneesiin oli noussut kolme pystyä, kahden esteen sarja ja okseri. Parivaljakko sai aloitella yhdellä pystyllä, joka oli suoralla uralla. Tiina oli hyvin avuilla ja kulki mielekkäästi eteenpäin. Hypyt sujuivat hyvin, mutta Misery antoi tammalleen luvan näyttää ponnistuspaikat. Vaikka Tiina ne osakin itse katsoa, sai Misery tästä hieman noottia koska se on tärkeää myös itse ratsastaa. Hyvien hyppyjen jälkeen otettiin mukaan kahden esteen sarja ja korotin esteitä. Ratsukolla oli hyvim vauhtia, tamma oli aivan loistavasti kuulolla ja Miserykin ratsasti nyt vakavammin ja katsoi etäisyyksiä sekä ponnistuspaikkoja. Ennen koko radan suorittamista sai ratsukko hetken kävellä ja ravailla rennosti. Korotin esteitä 80-120cm välille. Rata oli teknisesti helppo, pari tiukempaa kaarretta esteille oli jotka saattoivat tämän ei niin notkean tamman kanssa olla vähän ahtaita. Misery pyysi tamman liikkeelle ja ratsukko aloitti. Pystyltä okserille oli tiukka kaarre, ratsukko suoritti sen. Hyppy okserilla meni vähän liian reunaan, mutta muuten rata oli kivasti suoritettu. Annoin luvan ratsastaa uudestaan ja tällöin kaarrekin okserille ei ollut niin ahdas vaan hyppy tuli keskelle. Loistavaa työtä molemmilta ja Tiinalla oli tosi hyvä eteenpäinpyrkimys ja motivaatio!

18.07.2014 Estevalmennus, valmentajana Assi
Toisen valmennuspäivän alkaessa tiesin jo edelliskerralta hieman, miten Misery ja Tiina ratsukkona toimivat – loistavasti. Niinpä pystyimme heti alkuravien ja herättelevän laukan jälkeen lähtemään treenaamaan sitä, mitä halusimme. Kenttä oli lähes tyhjä, sillä olin rakentanut vain pari sarjaa. Toisella lyhyet välit, toisella pitkät. Edelliskerran valmennuksessa esille tullut laukan säätely olisikin tänään aiheenamme. Varsinkin esteen jälkeen Tiina mielellään ikään kuin palautti tasapainonsa pidentämällä laukkaa, mikä varsinkin sarjoilla voi tuottaa ongelmia askelmäärien kanssa. Aloitimme kuitenkin helpommasta, eli pidemmän välin sarjoista. Näillä Misery sai testailla, kuinka paljon hänen tuli tukea ratsuaan, että sama tempo säilyi. Vaikka eteenpäinmeno sai jatkua, sai Misery yllättävän paljon olla Tiinan tukena pohjeavuilla. Kun pidemmät välit sujuivat tasaisella temmolla ilman muutoksia, siirryimme lyhyemmän sarjan kimppuun. Tässä yksikin pitkäksi venähtänyt askel kostautui kolautuksena tai puolikkaana askeleena. Misery joutui todella keskittymään, jotta sai puolipidätteiden ja pohkeidensa yhteisvaikutuksen sellaiseksi, että Tiina jaksoi kantaa itsensä läpi kootummat välit. Kun Misery kuitenkin onnistui tässä, oli ratsukon työskentely todella komeaa katseltavaa.

10.07.2014 Estevalmennus, valmentajana Assi
Misery ravasi ratsullaan Tiinalla reippaasti alkuraveja saapuessani kentälle. Kaunis liinakko suomenhevostamma näytti vastaavan ratsastajan apuihin sellaisella miellyttämishalulla, että hyvä kun Misery ehti edes apua antaa. Mitään suurempia ongelmia ei ratsukolla ratsastajan mukaan ollut, joten rakensin kentälle lyhyen radan, jossa teemana oli todella tiukat tiet. Lämmittelyksi otimme laukassa pari kavalettia, jotka ratsukko suoritti lähes täydellisyyttä hipoen. Harvoin näkee niin yhteistyöhaluista paria, joka kunnioittaa toinen toistaan. Teitä lähdimme lämmittelyjen jälkeen treenaamaan ensin kaksi estettä kerrallaan, jotta ratsukko saisi ideasta kiinni. Ensimmäiset yritykset menivät hieman pitkäksi, kun Misery unohti näyttää Tiinalle jo esteellä, minne seuraavaksi lähdettäisiin. Kun tie tuli selväksi jo edellisellä esteellä, ei linja enää valunut liian pitkälle. Seuraavaksi otimme käsittelyyn laukan, joka Tiinalla välillä tuntui levähtävän turhan pitkäksi esteen jälkeen, jolloin seuraavan tien askelmäärä sekosi. Hienosti tamma kuitenkin kokosi itsensä ratsastajansa pyynnöstä, ja näin tiukimmatkin radan tiet sujuivat loistavasti!

24.01.2014 Estevalmennus, valmentajana Miila H.
Ratsukon lämmitellessä kokosin esteet maneesiin. Ajattelin tällä kertaa sisällyttää valmennukseen sarjaesteet. Tiina eteni reippaassa ravissa ensimmäiselle matalalle kolmoissarjalle. Esteiden välit tuli ratsastaa kahdella laukka-askeleella. Tamma kuitenkin päätti mennä viimeisen välin yhdellä askeleella, joten ponnistuspaikka jäi kauas esteestä. Ratsukko paransi seuraavaan huomattavasti ja nyt ratsastus oli lähestulkoon oppikirjan mukainen. Misery pysyi kokoajan läsnä, muttei tehnyt mitään liikaa. Hiljalleen Tiinankin meno alkoi sujumaan ja tammasta kuoriutui aikamoinen sarjatykki. Esteiden korkeus nousi, mutta Tiina vain paransi! Lisäsin tehtävään 120cm korkean nousevan okserin toiselle pitkälle sivulle. Okserin takapuomi oli vähän hankalan värinen tammalle, joten pudotus tuli. Esteet olivat korkeudeltaan kuitenkin jo sen verran, joten kehotin Miseryä päästään ennen estettä hieman ohjaa, jotta Tiina saa tilaa hypyssä. Ratsukko petrasi kokoajan ja olin erittäin tyytyväinen! Misery sai siirtää Tiinan hiljalleen raviin ja ravata suoraa uraa pidemmässä muodossa. Hienoa työtä molemmilta, pakko sanoa!

16.01.2014 Estevalmennus, valmentajana Miila H.
Olin saanut jo esteet rakennettua ja Misery oli lämmitellyt Tiinan sopivasti, joten aloittelimme hiljalleen hyppäämään. Tiina oli energinen, mutta sen liike oli hallittua eikä se kaahottanut ollenkaan. Ensimmäiset hypyt näyttivät hyviltä. Tamma oli selvästi kokenut nuoresta iästään huolimatta, se osasi hyvin katsoa itsekin paikat ja hyppäsi varovaisesti. Miseryn ja Tiinan yhteistyö pelasi todella hyvin. Ratsukko sai lopuksi hypätä kokonaisen radan. Radan yksi este oli vähän hankalassa linjassa, joten siinä ilmeni pieniä ongelmia ratsukon välisen kommunikoinnin välillä. Misery vähän yliohjasi tammaa, jonka takia lähestymisestä tuli hieman kaoottinen. Yli kuitenkin mentiin ja pudotuksilta vältyttiin. Kehotin Miseryä luottamaan osaavaan tammaansa, koska se selvästi tietää mitä tekee. Neuvojeni avulla seuraava rata ja tuo ongelmaeste hypättiin mallikkaasti. Tiinalla on hyvä ja ahtaallekin radalle sopiva laukka, jota on helppo säädellä. Hevonen ei kuitenkaan ole kovin notkea, joten neuvoin Miseryä muistamaan radalla hyvissä ajoin katsoa linja seuraavalle. Tiukoissa kaarteissa on tärkeää katsoa valmistella hevosta seuraavaan esteeseen jo edellisellä. Näiden neuvojen saattelemana ratsukko pääsi verkkaamaan itsenäisesti.

Ulkoasun, tekstien ja kaiken sisällön copyright misery. 2017
Moondance on täysin virtuaalinen talli ja mitään ei ole oikeasti olemassa!