VIRTUAALIHEVONEN ID#130

Viikatemies II

Rotu, skpsuomenhevonen, ori
Säkä, väri150cm, rautias
RekisterinumeroVH14-018-1402
Syntynyt10.02.2006
Ikääntyminenkatso täältä
Koulutustasoko Vaativa B
KasvattajaVRL-00096
OmistajaMoondance (VRL-01080)
Saavutukset20.04.2017 KTK-II palkittu pistein 72
20.12.2015 KRJ-III palkittu pistein 83,5

© Hippos/Eero Perttunen

Viksu on nimensä mukaisesti fiksu tapaus niin hoitaessa kuin ratsastaessakin. Se on nöyrä työmyyrä, joka palvelee ihmistä mielellään. Hoitaessa Viksu seisoo nätisti aloillaan ja odottaa rauhassa, että kaikki hoitotoimenpiteet on tehty. Se ei hermostu, vaikka ympärillä häärisi kaikki naapurin kakarat tai vaikka se toimisi letitysharjoittelussa seisten usean tunnin käytävällä kiinni. Myöskään varustaminen ei tuota Viksun kanssa ongelmia, sillä se ei pullistele ja avaa suunsa nätisti kuolaimia laittaessa. Kavioiden putsaus on toisinaan hieman ongelmallista, sillä ori on tarkka takajaloistansa, eikä nosta niitä mielellään ylös. Napakalle ja rauhalliselle hoitajalle kavioiden puhdistus ei ole ylivoimaisen vaikeaa.

Ratsastaessa Viksu jatkaa samaa linjaa. On aivan sama, istuuko selässä naapurin pikkutyttö vai GP-tason kouluratsastaja, sillä Viksu toimii kaikkien kanssa. Sen laji on ehdottomasti kouluratsastus, johon orilla löytyykin liikettä ja kuuliaisuutta. Lisäksi se saa usein kehuja ryhdikkäästä liikkumistavastansa ja lisätyistä askellajeista. Viksu on herkkä ratsastettava, mutta ei ota nokkiinsa epäselvistä tai kovemmista avuista. Parhaimmillaan se toimii istunnalla ja lähes ajatuksen voimalla. Orilla on hankalat askeleet istua, mutta niihinkin tottuu. Esteillä Viksu on kömpelö, eikä tunnu nauttivan hommasta lainkaan. Kyllähän se hyppää, jos ratsastaja sitä vaatii. Pienet ristikot tekevät hyvää satunnaisesti hypättynä. Maastossa Viksu on rauhallinen ja varma. Se ei hötkyile, vaikka esimerkiksi kaverit lähtisivät kiitolaukalla pakoon jotakin pelottavaa.

Traileriin ja hevosautoon Viksu kävelee nätisti. Se on myös hyvä matkustaja, eikä stressaa kuljetusta. Kilpapaikalla oriin tulee ehkä hieman pirteyttä, mutta se pysyy silti kaikkien hallinnassa. Viksu katselee uteliaana ympärillensä ja on ratsastaessakin hieman pörhäkämpi kuin kotona. Kilpailusuoritukseen ori keskittyy aina hienosti ja antaa kyllä kaikkensa. Palkintojenjaossa, jos siis sinne asti sen kanssa on päästy, Viksu seisoo nätisti paikoillansa ja nauttii saamastaan huomiosta.
sh-t. Moon Viimatyttö -- s.06.11.2014 (e. Moon Ututyttö)
sh-o. Moon Viiltävä (KTK-III, SV-III) -- s.20.02.2015 (e. Moon Kuultava)
sh-o. Fiktion Vinkari -- s.19.03.2015 (e. Ventoksen Makia)
sh-o. Viikatevirus (KTK-II) -- s.01.04.2016 (e. Seljasaaren Savukalmia)

i. Rajatapaus
ii. Leimahdus T
evm, vrt, 156cm
iii. Remu SE
evm, rt, 155cm
iiii.
iiie.
iie. Leijaileva
evm, vprn, 158cm
iiei.
iiee.
ie. Avartava
evm, trn, 153cm
iei. O.P Aaron
evm, prn, 154cm
ieii.
ieie.
iee. Anette
evm, rn, 152cm
ieei.
ieee.
e. Kirveltäjän Kipinöivä
ei. Tuutikki
eii. Muka-Mukava
evm, prt, 149cm
eiii.
eiie.
eie. Tuima Tuutu
evm, rn, 140cm
eiei.
eiee.
ee. Kipinätanssi
eei. Peluri
evm, prn, 154cm
eeii.
eeie.
eee. Vellamo
evm, mrn, 158cm
eeei.
eeee.

Muut sijoitukset
12.02.2017 Moondance, NJ näyttely (irtoSERT)
31.03.2017 Kisakeskus Lapland, VSN näyttely (RCH)

Porrastetut

Hyppykapasiteetti ja rohkeus: 0.00
Nopeus ja kestävyys: 0.00
Kuuliaisuus ja luonne: 1011.87
Tahti ja irtonaisuus: 1465.65
Tarkkuus ja ketteryys: 0.00

ERJ-taso: 3 (1011.87p.)
KRJ-taso: 6 (2477.52p.)
VVJ-taso: 3 (1011.87p.)
KERJ-taso: 0 (0p.)

21.10.2015 Kouluvalmennus, valmentajana annika n.
Toisena valmennuspäivänä ei ollut kuin yksi valmennettava, edellispäivänäkin kentällä pyörinyt ori Viikatemies. Viksu ja ratsastaja kävelivät jo kentällä, kun saavuin paikalle. Tänään olikin sitten aika keskittyä hieman ravi- ja laukkatehtäviin, ja tänään myöskin yritettäisiin saada sitä ylälinjaa ylemmäs - ori ei eilen kulkenut niin hyvässä ryhdissä, kuin se olisi voinut, mutta tänään korjattaisiin asia. Aloiteltiin käynnissä muutamilla pysähdys-peruutus-käynti -harjoituksilla, jotta ori ottaisi heti alkuun sitä takaosaa hieman enemmän käyttöön. Jatkettiin vielä hetki käynnissä, kun tehtiin pääty-ympyrällä asetusta ulos. Ori ei aluksi meinannut oikein tajuta, että mitä siltä oikein haettiin, mutta pikkuhiljaa se tajusi, ettei sen vaadittu kääntyvän siihen suuntaan mihin asetettiin. Olihan ne ensimmäiset metrit melkoista hapuilua, mutta kun ori muisti, että se voisi kantaa itse itsensä (pienen muistuttelun turvin toki), niin meno alkoi näyttää paljon paremmalta ja siistimmältä kaikin puolin.

Tämän jälkeen siirryttiinkin raviin, ja tehtiin samaa ulos asetusta kumpaankin suuntaan kevyessä ravissa. Nyt ori jo tiesi, mitä sen piti tehdä, ja nyt enää koetettiin korjata sitä ylälinjaa ylemmäs. Tehtiin myös muunlaisia taivutuksia, joiden jälkeen tehtiin hyödyllisiä tehtäviä tähän ylälinja-asiaan liittyen; nimittäin väistöt ja avot. Orin piti niissä kulkea hieman kootummin, ja enemmän takaosan päällä, jolloin mahdollistuisi se, että ylälinja nousee. Avot ja väistöt sujuivatkin ravissa melko mallikkaasti, ja pikkuhiljaa se sieltä nousi ryhdikkäämmäksi. Mutta, sitten olikin laukan vuoro, ja siinä pitikin sitten oikeasti työstää ja paljon. Se nimittäin tunki turvan ryntäisiin kun nostettiin laukka ja alettiin taivuttelemaan. Koottiin, koetettiin käden ja jalan yhteistyöllä nostaa sitä sieltä, ja pikkuhiljaa, monen kierroksen ja monen kootun ympyrän jälkeen ryhti alkoi olla sitä luokkaa, että se kelpasi minulle. Näinpä saitte sitten laukata vielä kierroksen pidemmässä muodossa, ennnen kuin lopeteltiin niiltä osin sitten.

20.10.2015 Kouluvalmennus, valmentajana annika n.
Päivän viimeinen valmennettavani oli Viikatemies-ori, jonka kanssa oli myöskin tarkoitus tuuppailla hieman. Olin päättänyt, että pysytään tämän päivän valmennuksessa myöskin käyntilinjalla, sillä käyntityöskentelyn sujuvuus oli kaiken ratsastuksen kulmakivi. Ratsukko käveli jo kentällä, kun saavuin paikalle jälleen kahvikupposeni kanssa, sillä aloin olla jo hieman väsynyt (kentän reunalta huutelu onkin niin hirveän rankkaa..). No, jokatapauksessa, kävelitte alkuun muutaman kierroksen pitkin ohjin, jotta orin lihakset lämpenivät, ja sitten päästiinkin jo aloittelemaan hieman työskentelyä. Muutamia pysähdyksiä pituushalkaisijalla, ja kun saatiin pari suoraa, hyvin takaosan päällä olevaa pysähdystä, jatkettiin seuraavaan tehtävään, joka olisivat taka- ja etuosakäännökset. Ori oli hieman kärsimätön, mutta muutaman epäonnistumisen jälkeen saatiin alkuun hyvät takaosakäännökset. Orin takaosa pysyi hyvin paikoillaan, ja se kääntyi lähes 360 astetta, ja olin melkoisen ylpeä ratsukosta. Etuosakäännöksiin saimme tuhlattua aikaa jonkin verran, sillä ne eivät meinanneet millään onnistua. Muistutin, että jokainen apu tässä liikkeessä on tärkeä, ja esimerkiksi ohjaa ei voinut päästää pois kädestä, tai lopettaa jalalla muistutusta että nyt käännytään - puhumattakaan omasta painopisteestä, joka ei saanut heilua liikaa! Loppujen lopuksi saatiin ihan ok suoritus, mutta en silti ollut täysin tyytyväinen.

Seuraavaksi ruvettiin tekemään avotaivutusta, ensin pitkillä sivuilla joiden jälkeen oli tarkoitus siirtyä pituushalkaisijalle. Alkuun ori ei tajunnut, mitä siltä haettiin, mutta loppujen lopuksi ainakin pitkällä sivulla onnistuttiin ihan kiitettävästi, hienoa. Pituushalkaisijalla oli hieman haastavampaa, sillä ei ollut mitään "tukemassa" suoritusta, vaan ratsastajan avut olivat todella tärkeässä asemassa. No, saatiin kuin saatiinkin kiva suoritus, ja otettiin loppuun vielä vähän pääty-ympyrätyöskentelyä yrittäen saada ori taipumaan hyvin, ja astumaan hyvin takaosallaan ristiin. Kun olin tyytyväinen, saitte kävellä loppukäynnit, jotka eivät tällä kertaa tarvinneet olla kovin pitkät.

08.01.2015 Kouluvalmennus, valmentajana Veera R.
Olin jälleen tuttua ratsukkoa- Viksua ja tämän omistajaa miseryä - valmentamassa Moondancessa. Tällä kertaa pidimme valmennuksen kentällä. Ratsukko sai alkuverryyttelyyn tehtäväkseen tehdä paljon voltteja ja kiemurauria kaikissa askellajeissa. Viksu oli tänään laiskemmalla tuulella kuin viime kerralla, joten jouduin ojentamaan ratsastajalle raipan. Ratsukko teki jälleen kerran viime valmennuksesta tuttuja siirtymisiä ja temmon vaihteluita muutaman harjoituksen verran, että näin miten Viksu oli kehittynyt viime käynnistäni. Tällä kertaa pyysin ratsastajaa ottamaan koottuja askellajeja. Aluksi Viksu ei asiasta innostunut, mutta pian jostain löytyi aivan upea koottu ravi ja laukka! Laukkatehtäväksi ratsukko sai tehdä joka sivun keskikohdassa ja joka kulmassa isot ympyrät. Lopetimme valmennuksen siihen, että ratsukko lähti kävelemään loppukäynnit maastoon.

02.01.2015 Kouluvalmennus, valmentajana Veera R.
Viksu omistajineen saapui maneesiin, jossa olinkin heitä odottanut jo jonkin aikaa. Tervehdin ratsastajaa ja punttasin tämän selkään. Tänään meillä oli vuorossa kouluvalmennus. Ratsukko sai mennä alkuverryyttelyt itsenäisesti ja seurasin heidän verryyttelyään maneesin reunalta. Kuten muutkin valmentamani suokit, oli Viksu aluksi hieman laiskahkon kankea, mutta hetken kuluuttua siitä kuoriutui ihan menevä polle. Ensimmäiseksi tehtäväkseen he saivat tehdä siirtymisiä käynnistä raviin ja ravissa temmon vaihteluita. Tämä vaikutti olevan Viksulle jokseenkin mieleistä puuhaa, sillä ori kulki reippaana ja kuunteli ratsastajaa upeasti. Pyysin miseryä näyttämään myös pohkeenväistöä orin kanssa ravissa. Viksu meinasi aluksi seota jaloissaan, mutta pian se muisti taas miten jalat piti asetella.

Ulkoasun, tekstien ja kaiken sisällön copyright misery. 2017
Moondance on täysin virtuaalinen talli ja mitään ei ole oikeasti olemassa!