Muistoissamme 07.10.2012-31.01.2016

VIRTUAALIHEVONEN ID#80

✝ Wilma v. Moons

Rotu, skpshetlanninponi, tamma
Säkä, väri96cm, musta
RekisterinumeroVH13-017-0004
Syntynyt07.10.2012
Ikääntyminenkatso täältä
Koulutustasore 70cm
KasvattajaMoondance
OmistajaMoondance (VRL-01080)
Saavutukset20.09.2014 KTK-III palkittu pistein 65
Hyväasentoisen oloiset jalat, kaunis tamma, pieni takaosa.
Hyvä rotuleima, alakaulainen, ahdas kaulan ja pään liittymä,
säkä eva, hyvä runko, jyrkkä lautanen, ej hieman takanojoiset.

20.09.2014 SHLA-I palkittu pistein 112
25.08.2014 YLA1 palkittu pistein 106 (AP1)
25.03.2014 ERJ-II palkittu pistein 97,6

© Tallin omaisuutta

Vimmu on oma kasvattini upeista vanhemmista. Tarkoitus oli alunperin laittaa kyseinen varsa myyntiin. Se oli varsana potentiaalisen oloinen ja muutenkin hieno, joten en sitä raaskinut myydä. Vimmu jäi talliin kasvamaan ja opettelemaan ratsun alkeita. Se oli varsasta asti kiltti, mutta ponimainen tapaus. Ratsutus sujui ihmeellisen hyvin ja Vimmu oppi asiat hyvin nopeasti. Aikuistuttuaan tamma pääsi kilparadoille ja alku oli hyvinkin tahmea. Sijoituksia ei tuntunut tulevan ja meinasin jo heittää hanskat tiskiin Vimmun suhteen. Jatkoin sitkeästi valmentautumista ja kilpailemista kaikesta huolimatta. Se tuotti toivotun tuloksen ja rutiinin myötä sijoituksiakin alki kertymään. Ne tulivat nopeasti täyteen ja pikkutamma palkittiin ERJ-II palkinnolla. Hetkeäkään en ole katunut, että en sitä maitovarsana myynyt vaan jätin meille kotiin!

Vimmu on poni, jolta ei puutu pilkettä silmäkulmasta. Ihme kyllä, se on hoitaessa kuin enkeli. Vimmu seisoo nätisti aloillansa ja nauttii kaikesta saamastaan huomiosta. Erityisesti karvanlähdön aikaan kumisualla pyörittely saa Vimmun ylähuulen venymään ja silmät painumaan kiinni. Kavioiden puhdistus on ainoa heikkous, sillä jalat eivät tunnu nousevan millään ilmaan. Jos ne jollain konstilla saa nostettua, niin ne yleensä laskevat yhtä haipakkaan alas. Vimmu ei lukeudu jostain syystä kengittäjän suosikkiasiakkaisiin. Sen sijaan eläinlääkäri aina kehuu, miten hieno poni tamma onkaan. Varustamisessa ei ole mitään ihmeellistä, eikä Vimmu edes hallitse pullistelemisen jaloa taitoa.

Ratsastaessa kiltistä pienestä ponitammasta kuoriutuu oikea riiviö. Vimmu on tuurilla ja tuulella käyvä poni. Jos sillä on hyvä päivä, niin asiat sujuvat ilman kiukuttelua ja huonona päivänä se ei tee mitään ilman niskojen nakkelua. Yleensä Vimmun kulkeminen riippuu siitä, kuinka napakka kuski selässä on. Jos tammalle näyttää alusta asti, että nyt on kuljettava vaikka kuinka ketuttaa, niin silloin se kyllä toimii koko ajan. Pientä pilkettä saattaa löytyä tästäkin huolimatta silmäkulmasta, joka näkyy isoina loikkina esteillä, pieninä pukkeina tai nurkassa vaanivan mörön pelkäämisenä. Vimmu onneksi pelätessää ottaa vain muutaman reippaamman askeleen. Sen laji on ehdottomasti esteratsastus, sillä kouluun sen kärsivällisyys ei riitä. Esteillä Vimmu menee reippaasti korvat hörössä ja nauttii hommasta. Sillä on shettikseksi hyvä hyppytyyli, vaikka korkeita se ei menekään. Vimmu ei lukeudu varmimpiin hyppääjiin, joten ratsastajan rooli on aika iso. Maastossa pikkutamma nauttii lujaa menemisestä, mutta osaa kyllä mennä rauhallisestikin.

Kilpapaikalla Vimmu on aivan tohkeissaan, hirnuu ja pyörii pientä ympyrää. Se haluaisi tutustua kaikkiin hevosiin ja ihmisiin. Kerran karatessaan se meni 185cm puoliverisen heinäverkolle; puoliverinen katseli silmät pyöreänä pientä röyhkeää ponia. Traileriin Vimmu ei haluaisi mennä, mutta se on onneksi niin pieni, että sen saa melkeimpä kannettua sisälle. Kuljetuksen ajan Vimmu seisoo kuin tatti jalat levällään. Välillä se saattaa napsia heinänkorsia verkosta. Verryttelystä asti on tärkeää saada tamma kulkemaan niin, kuin itse haluaa. Silloin se yrittää suorituksessakin parhaansa, eikä pelleile mitään.
she-t. Freyja v. Moons -- s.06.02.2013 (i. L. Raymond of Jewel)
she-t. Wiola v. Moons -- s.04.09.2013 (i. Jeremia Crow)
she-t. Nelson v. Moons -- s.01.12.2013 (i. Noel FK)
she-o. Willem v. Moons -- s.24.01.2014 (i. L. Raymond of Jewel)
she-o. Hugo v. Moons -- s.27.07.2014 (i. Reposaaren Hazel)
she-t. Winnie v. Moons -- s.10.12.2014 (i. Reposaaren Hamlet)

i. Crowvalley Willie
SHLA-I, ERJ-III, KTK-III
ii. Emil Ö
YLA2, ERJ IV, Vir Mva C
iii. Tulpandals Meldon
evm, trn, 96cm
iiii. Pelle Jöns
iiie. Söt Bär
iie. Delaney S
evm, rn, 93cm
iiei. Snusmumriken
iiee. Lilla Lyckospark
ie. Tulpandals Linnea
Vir Mva Ch, YLA2
iei. Mårten K
evm, prn, 102cm
ieii. Hampus
ieie. Rosita K
iee. Henrike v.d. Cadassi
evm, rautias, 95cm
ieei. Lorentz
ieee. Saga v.d. Cadassi
e. Crowvalley Veva
YLA3, KTK-III, VIR MVA Ch
ei. Oliver Do
VIR MVA Ch, KTK-III, YLA2, ERJ-IV
eii. Quito M
evm, voikko, 99cm
eiii.
eiie.
eie. Peso Adrianne
evm, kirjava, 104cm
eiei.
eiee.
ee. Brianna W
KTK-III, YLA2, ERJ-IV, Vir Mva Ch
eei. AB Samsom
evm, rautias, 100cm
eeii.
eeie.
eee. Evangeline
evm, kimo, 95cm
eeei.
eeee.

iii. Tulpandals Meldon, tuttujen kesken vain Meldo, oli 105cm korkea shetlanninponi Ruotsista. Se kantakirjattiin siellä ensimmäisellä palkinnolla ja palkittiin useissa näyttelyissä parhaana aikuisena poniorina. Tämä tummanruunikko ori oli luonteeltaan itsepäinen ja orimaisen villi. Se oli aina tutkimassa kaikkea uutta ja mielenkiintoista ennakkoluulottomasti. Meldo toimi myös valjakkoajossa, mutta ei päässyt kilpakentille asti siinä lajissa. Oria käytettiin paljon jalostukseen ja se saikin yhteensä kuusikymmentäkolme varsaa elämänsä aikana.

iie. Delaney S oli pieni 91cm korkea ruunikko shetlanninponitamma. Delaney ehti saada elämänsä aikana yhteensä kuusi jälkeläistä. Sen jokaiselle varsalle periytyi lennokkaat ja kauniit liikkeet, joista tamma saikin tunnettavuutta näyttelyitä kierrellessään. Lennokkaiden liikkeidensä lisäksi Delaneylla oli todella hyvä luonne - se oli kiltti ja tottelevainen (vaikka tämä ominaisuus ei valitettavasti kaikille varsoille periyttänytkään), sekä halusi aina miellyttää ratsastajaansa. Delaney kilpaili satunnaisesti ratsastuskilpailuissa, mutta päasiassa toimi näyttely- ja jalostusponina.

ie. Tulpandals Linnea, tuttujen kesken vain Linnea, oli kuvankaunis 103cm korkea musta shetlanninponitamma. Luonteeltaan se oli hyvin ponimainen ja koetteli tallilaisten hermoja tuon tuosta. Linnea osasi kulkea ratsastaessa upeasti, mutta teki sen vain napakan ratsastajan kanssa - mitä sitä suotta tehdä töitä, jos voi luistaa niistä. Se tuntui olevan pikkutamman motto. Estepainotteinen Linnea kilpaili 70cm tasolla ja keräsi täydet sijoitukset ERJ:n alaisissa kilpailuissa. Se ansaitsi näyttelyissä muotovalio-tittelin ja palkittiin yleislaatuarvostelussa kakkospalkinnolla toisella yrittämällä. Linnea sai kehuja mm. rakenteestaan ja kilpailumenestyksestä.

iei. Mårten K oli ruotsalaista sukua. Kimon 107cm korkean orin on kasvattanut Karl Wikström, joka oli erittäin ylpeä Mårtenista - eikä suotta. Mårten on kierrellyt pienestä pitäen ruotsalaisia shetlanninponinäyttelyitä hyvällä menestyksellä. Ori edustaa erittäin hyvää shetlanninponirotuleimaa ja palkittiin lopulta KTK-I palkinnolla. Mårtenilla on paljon hienoja jälkeläisiä, jotka ovat perineet isänsä upean rakenteen. Luonteeltaan ori oli yllättävän kiltti ja helppo ponioriksi.

iee. Henrike v.d. Cadassi on Lena Söderlundin kasvatti ja oli myös kotoisin Ruotsista. Lena on kierrättänyt tammaa Ruotsin rajojen ulkopuolellakin shetlanninpninäyttelyissä. Henrikeä on viety esimerkiksi Iso-Britannian ja Saksan näyttelyihin, sillä se menestyi niin hienosti ollen yleensä BIS-kehässä parhaiden joukossa. Henrike on kantakirjattu toiselle palkinnolle ja sitä on arvostettu kovasti shetlanninponijalostuksessa. Tamma on 95 cm korkea, tasaisen rautiaan värityksen omaava neiti, joka on luonteeltaan rempseä ja helppo tapaus. Jälkikasvua sillä on yhteensä seitsemän varsaa, joista lähes jokainen on kantakirjattu ja menestynyt näyttelyissä.

eii. Quito M on tasan satasenttimetrinen voikko shetlanninponiori Iso-Britanniasta. Quito asuu aivan Iso-Britannian eteläkärjessä suurella shetlanninponifarmilla, jonne se on tuotu Ranskasta tuontiponina vuonna 1999 jalostustarkoitukseen. Ori onkin siittänyt lukuisia tammoja ja jälkeläisilleen se on periyttänyt komean ulkomuotonsa lisäksi myös ripauksen luonnettaan. Luonteeltaan ori onkin poikkeuksellisen kiltti ja huomionhaluinen, vaikka se ei sovikaan lasten ratsuksi itsepäisyytensä vuoksi.

eie. Peso Adrianne oli 99cm korkea kirjava tamma Iso-Britanniasta. Adriannen sukulinjat ovat pitkälti ravipainoitteista, mutta Adrianne ei soveltunut ravikäyttöön laukkaherkkyytensä vuoksi. Tammalla on kilpailtu pääasiassa puomiluokkia, vaikka sillä olisi mahdollisuudet hypätä suurempiakin esteitä. Syy tähän on se, että Adrianne ei koskaan ole saanut selkäänsä tarpeeksi osaavaa ratsastajaa, eikä siis ole päässyt kehittymään esteratsastuksessa. Siinä missä esteratsastusmeriitit puuttuvat, korvaavat näyttelysijoitukset senkin menestyksen. Tamma on menestynyt kotimaassaan kehuttavasti ja se on kantakirjattu kolmannella palkinnolla. Sillä on lisäksi kolme jälkeläistä ja tarkoitus oli teetättää lisääkin, mutta tamma menehtyi ähkyyn 21-vuotiaana kaikkien suureksi suruksi.

ee. Brianna W oli kaunis kirjava 101cm korkea evm-sukuinen shetlanninponitamma. Se oli erittäin tuttu naama esteratsastuskilpailuissa ja varsinkin palkintojenjaossa. Brianna on kisannut useissa sadoissa pikkuesteluokissa, joista se on haalinut muutamaa kymmentä vaille kaksisataa rankingpistettä. Esteratsastuskilpailujen lisäksi tamma on käynyt näyttäytymässä myös näyttelyissä, joista se on saavuttanut VIR MVA Ch -arvonimen. Luonteeltaan Anna on rohkea ja utelias, eikä se tekisi pahaa kärpäsellekään. Tämän vuoksi Brianna W on paitsi suosittu isompien lasten ratsu ensimmäisissä estekilpailuissa, on se suosittu ratsu myös polven mittaisten taaperoiden keskuudessa nimenomaan kiltteytensä ja tottelevaisuutensa vuoksi. Brianna on palkittu useassa laatuarvostelussa näyttelypalkintojen lisäksi.

eei. AB Samson on rautias 100 cm korkea jalostusori, joka asuu tällä hetkellä Ruotsissa viettämässä eläkepäiviä. Orin on kasvattanut ruotsalainen AB-farmi, joka on tunnettu kevyen linjan käyttöshetlanninponeista. Ratsuna toiminut Samson on painottunut esteratsastukseen, jossa se on kerännyt lukuisia ruusukkeita kilpailujen pikkuluokista, toimien samalla opettajana pienille ja vasta kilpailemista aloitteleville ratsastajille. Luonteeltaan ori on hieman itsepäinen ja pomotteleva, eikä pelkää näykkiä tarhatovereitaan pitääkseen johtajan paikan. Ihmisiä poni kunnioittaa, ja käyttäytyykin näitä kohtaan kiltisti ja kuuliaisesti. Ori on kantakirjattu toisella palkinnolla.

eee. Evangeline oli Laura Nichollen kasvattama hyväluontoinen tanskalainen siitostamma. Koko elämänsä Tanskassa asunut tamma on kiertänyt asuinseudullaan useita näyttelyitä ja leikkimielisiä match showta erittäin hyvällä menestyksellä. Poni on palkittu Tanskassa Champion-arvonimellä ja sillä on lukuisia kantakirjattuja jälkeläisiä. Kantakirjaan tammaa ei koskaan viety, vaikka se olisi siellä varmasti pärjännytkin. Jälkikasvua tammalla on yhteensä yhdeksän kappaletta. Luonteeltaan Evangeline oli tottelevainen ja rohkea tamma, josta ei löytynyt ponimaisia piirteitä lainkaan.

ERJ (sijoituksia 53 kpl)
24.10.2013 kutsu, ERJ esteratsastus, 70cm (2/30)
22.10.2013 kutsu, ERJ esteratsastus, 70cm (6/50)
21.10.2013 kutsu, ERJ esteratsastus, 60cm (2/50)
26.10.2013 kutsu, ERJ esteratsastus, 50cm (5/60)
24.10.2013 kutsu, ERJ esteratsastus, 50cm (5/60)
23.10.2013 kutsu, ERJ esteratsastus, 50cm (1/60)
23.10.2013 kutsu, ERJ esteratsastus, 70cm (4/40)
22.10.2013 kutsu, ERJ esteratsastus, 70cm (4/40)
04.10.2013 kutsu, ERJ esteratsastus, 70cm (5/30)
23.09.2013 kutsu, ERJ esteratsastus, 60cm (4/50)
09.09.2013 kutsu, ERJ esteratsastus, 70cm (3/30)
09.09.2013 kutsu, ERJ esteratsastus, 70cm (4/30)
08.09.2013 kutsu, ERJ esteratsastus, 70cm (2/30)
06.09.2013 kutsu, ERJ esteratsastus, 70cm (2/30)
01.08.2013 kutsu, ERJ esteratsastus, 60cm (1/30)
31.07.2013 kutsu, ERJ esteratsastus, 60cm (3/30)
22.07.2013 kutsu, ERJ esteratsastus, 70cm (4/40)
21.07.2013 kutsu, ERJ esteratsastus, 70cm (5/40)
18.07.2013 kutsu, ERJ esteratsastus, 70cm (2/30)
12.07.2013 kutsu, ERJ esteratsastus, 60cm (1/30)
03.07.2013 kutsu, ERJ esteratsastus, 70cm (4/50)
01.07.2013 kutsu, ERJ esteratsastus, 70cm (5/50)
01.07.2013 kutsu, ERJ esteratsastus, 60cm (5/50)
20.06.2013 kutsu, ERJ esteratsastus, 70cm (3/40)
19.06.2013 kutsu, ERJ esteratsastus, 70cm (3/40)
18.06.2013 kutsu, ERJ esteratsastus, 70cm (2/40)
16.06.2013 kutsu, ERJ esteratsastus, 70cm (4/30)
15.06.2013 kutsu, ERJ esteratsastus, 70cm (6/40)
15.06.2013 kutsu, ERJ esteratsastus, 70cm (5/40)
14.06.2013 kutsu, ERJ esteratsastus, 70cm (6/40)
13.06.2013 kutsu, ERJ esteratsastus, 70cm (5/30)
10.06.2013 kutsu, ERJ esteratsastus, 70cm (3/30)
22.05.2013 kutsu, ERJ esteratsastus, 60cm (1/40)
20.05.2013 kutsu, ERJ esteratsastus, 60cm (4/40)
09.04.2013 kutsu, ERJ esteratsastus, 50cm (3/50)
10.04.2013 kutsu, ERJ esteratsastus, 40cm (2/30)
04.04.2013 kutsu, ERJ esteratsastus, 60cm (1/30)
03.04.2013 kutsu, ERJ esteratsastus, 50cm (2/30)
23.03.2013 kutsu, ERJ esteratsastus, 50cm (2/100)
21.03.2013 kutsu, ERJ esteratsastus, 40cm (4/30)
19.03.2013 kutsu, ERJ esteratsastus, 60cm (3/50)
11.02.2013 kutsu, ERJ esteratsastus, 40cm (2/10)
14.02.2013 kutsu, ERJ esteratsastus, 60cm (4/40)
13.02.2013 kutsu, ERJ esteratsastus, 60cm (6/60)
02.02.2013 kutsu, ERJ esteratsastus, 60cm (6/40)
09.01.2013 kutsu, ERJ esteratsastus, 40cm (2/40)
14.01.2013 kutsu, ERJ esteratsastus, 60cm (2/30)
13.01.2013 kutsu, ERJ esteratsastus, 60cm (4/30)
12.01.2013 kutsu, ERJ esteratsastus, 60cm (5/30)
10.01.2013 kutsu, ERJ esteratsastus, 60cm (3/30)
05.01.2013 kutsu, ERJ esteratsastus, 60cm (2/50)
10.12.2012 kutsu, ERJ esteratsastus, 50cm (4/40)
05.12.2012 kutsu, ERJ esteratsastus, 50cm (1/40)

Muut sijoitukset
09.08.2014 kutsu, NJ näyttely, she-tammat (2/12, irtoSERT)
08.08.2014 kutsu, NJ näyttely, she-tammat (2/15, irtoSERT)
30.04.2015 kutsu, ERJ-Cup, 50cm (1/72)
28.02.2014 kutsu, ERJ-Cup, 60cm (5/208)

31.07.2014 Vimmu ja pyöröaitaus
Käytyäni "hevoskuiskaajan" maastakäsittelykurssilla olen saanut inspiraatiota käyttää omaakin pyöröaitausta. Tänään Vimmu joutui uhrikseni asian suhteen. Shetlanninponit ovat olleet hieman rasittavia käsiteltäviä, mutta pitäähän haastetta olla! Vimmu ei poikennut lainkaan tästä linjasta tänään.

Harjasin ponin nopeasti ja talutin sen pyöröaitaukseen. Päästin Vimmun irti. Hetken aikaa se seisoi ihmettelemässä, kunnes ymmärsi olevansa vapaa ja lähti pierupukkilaukalla pyöröä ympäri. Kun se hieman rauhoittui, aloin pyytämään kaikkia askellajeja kumpaankin suuntaan. Vimmu yritti välillä pysähdellä ja kiukutella - se ei ymmärtänyt hömpötyksiäni lainkaan. Lopulta yhteinen sävel alkoi löytyä ja Vimmu ravasi suoraan luokseni keskelle. Kehuin pikkutammaa kovasti rapsuttelemalla. Kokeilin vielä vapaana seurailua, joka sujui hienosti. Vimmu ei ole ollut näin yhteistyöhaluinen varmaan koskaan maasta käsin! Olin ylpeä siitä ja tarjosin lopulta porkkananpalan taskustani. Vimmu pääsi pesun kautta takaisin laitumelle kavereiden seuraksi.

20.07.2014 Uittamista (kirjoittanut áreena)
Moondancen pihassa oli paljon tohinaa saavuttuani sinne puolen päivän aikaa. Misery oli jakamassa hevosille päiväsafkat, joten ajattelin hieman auttaa tätä. Saimme ruoat jaettua nopeasti ja lähdimme yhteistuumin hakemaan Vimmua laitsalta. Misery ehdotti, että menisimme uittamaan ponia ja ei kyllä ollut yhtään huono idea tällä helteellä. Taluttelin Vimmun talliin, jossa laitoinkin sen käytävällä kuntoon. Misery kävi hakemassa tamman harjat sekä suitset ja lähti tekemään omia hommiaan. Harjailin tamman pikaisesti, mutta tarkasti ja suitsin tämän. Vimmu otti kuolaimet suuhunsa todella helposti, jota hieman ihmettelin, kun ylensä ponit eivät sitä tee.

Vimmun oltua varustettu, nappasin kypäräni ja tungin sen päähän. Talutin ponin tallin ulkopuolelle ja kapusin selkään. Tunsin oloni ehkä hieman isoksi, mutta onneksi lammelle ei ollut pitkä matka. Vimmu alkoi jumitella jo heti alkumatkasta ja vaikka kuinka päättäväinen yritin olla, ei tullut mitään. Nappasin puusta ohuen oksan, jolla hieman kosketin ponin lautasta, jo alkoi Vimmu kävellä. Loppumatka lammelle selvisi ongelmitta ja eikun uimaan. Tulin alas selästä ja tamma ei aluksi ollut yhtään halukas menemään uimaan. Pienten houkuttelujen jälkeen se oikein ampaisi veteen ja minä tietysti olin naamallani jorpakossa. Vimmu hieman pyöri järvessä ja lähti sitten uimaan eteenpäin. Yritin itse pysyä tamman perässä, joka ui kuin mikäkin! Vilkaisin taivaalle ja siellä alkoi näyttää todella tummalta, joten ohjasin tamman rantaan ja kapusin takaisin selkään. Otimme pienen ravipätkän matkalla ja voi kauhistus miten pompottavaa kyytiä oli. Saavuttuamme tallin pihalle taputin ponia ja kiitin tätä mukavasta reissusta. Tallin ulkopuolella riisuin ponilta suitset ja heitin riimun päähän. Vein ponin takaisin laitumelle, jossa misery olikin hakemassa toista ponia. Sanoin tälle heipat ja suuntasin kotia.

19.07.2014 Huolellista puunausta (kirjoittanut áreena)
Saavuin Moondanceen aamulla aikaisin, koska päivälle oli luvattu todella kuumaa. Hevoset olivat jo ulkona, joten lähdin etsiskelemään Vimmua. Tamma seisoi korvat hörössä kavereiden kanssa suurella laitumella jonne kipitin itsekkin. Portilta nappasin tamman riimun sekä narun ja lähdin kävelemään Vimmua kohti. Tamma otti muutamat aslkeleet luokseni ja hörähti pienesti, niin kuin olisimme tavanneet jo aijemminkin. Hymähdin ja tarjosin ponille porkkanan. Sujautin riimun päähän ja taluttelin Vimmun talliin.

Tänään ajattelin vain harjata Vimmun, sillä huomennakin oli tarkoitus tulla tammaa katsomaan. Vein Vimmun karsinaansa, jonka eteen misery olikin tuonut jo harjat. Otin tammalta riimun pois päästä ja laitoin sen roikkumaan karsinan ovessa olevaan naulaan. Kaivoin pakista ensin kumisuan, jolla pyörittelin tarkasti tamman läpi. Kaulan kohdalta Vimmu alkoi käännellä päätään ja näytti nauttivan hommasta. Vaihdoin hieman kovempaan harjaan, jotta saataisin irtokarvat pois ja tämän jälkeen vielä pölyharjalla kävin tamman nopeasti läpi. Seuraavaksi otin pehmeän harjan, jolla kävin läpi jalat sekä mahan. Vimmu seisoi koko toimenpiteen rauhallisesti paikoillaan, joten vaihdoin kaviokoukkuun. Yritin nostella jalkoja, mutta aluksi todella huonolla menestyksellä. Sain vihdoin koiven ylös ja otettua puolet kaviosta ja silloin se tärähti alas. "- Voi sinä senkin jääräpää" lausahdin, mutta naurahdin samalla. Uusi yritys ja jo alkoi homma luistaa. Kun sain pienen tappelun jälkeen kaikki kaviot puhtaiksi, palkitsin tamman suurensuurella porkkanalla sekä taputuksilla. Lopuksi taluttelin tamman takaisin laitumelle ja hyvästelin tämän huomiseen asti.

16.06.2014 Karkuriponit!
Shettistammat pääsivät viikko sitten laitumelle. Hetken ne juoksentelivat ja hakivat lauman arvojärjestystä. Kauaa eivät pullukat jaksaneet sitä harrastaa, vaan alkoivat keskittyä olennaiseen - syömiseen. Aidat oli tarkistettu useaan otteeseen ja ajattelin, että ponit eivät keskity kuin syömiseen.

Olin väärässä. Aamukahvia juodessa hieraisin silmiäni, sillä omenapuiden alla laidunsi kymmenkunta pientä shetlanninponia. Ei auttanut kuin käydä hakemassa tallista apujoukkoja ja jahdata vikkeliä ponineitejä aamujumpaksi. Vimmu tuli ensimmäisten joukossa luokseni ja näytti anteeksipyytävältä. Sitä seurasi muutama muu kiltti tapaus talliin vapaana. Vimmu jäi tyytyväisenä syömään karsinassa olleita heiniä. Loput eivät antautuneetkaan ilman taistelua. Kun ponit oli lopulta kaikki kiinni, lähdin korjailemaan aitoja taas vaihteeksi. Ponit pääsivät takaisin sinne illalla liikutuksen jälkeen. Vimmun kanssa vain höntsäilin ilman satulaa maastossa.

15.02.2014 Vimmun kuulumisia
Vimmun viimeisin varsa on juuri vieroitettu. Yleensä tammat ovat hädissään muutaman ensimmäisen päivän vieroittamisen jälkeen. Sen sijaan Vimmu tuntui siltä, että se nautti varsasta eroon pääsemisestä. Olihan Willem melkoinen riiviökakara, joten ymmärrän kyllä emää. Vimmulla on kaksi muutakin varsaa, joista toinen on Moondanceen jäänyt Viltsu. Se on lähes emänsä veroinen estekentillä, joten innolla jään odottamaan tulevaa. Vimmulle itselle kuuluu oikein hyvää! Se valmistautuu tulevia laatiksia varten ja keskittyy sen ohella varsojen tekoon. Estekentät ovat jo jääneet taakse, sillä sijoitukset tulivat täyteen. Tarkoituksena on kierrellä vielä ERJ-cupissa haalimassa palkintosijoja ja treenata ehkä laatiksia varten. Muuten tosiaan Vimmu nauttii puolieläkkeestä ja keksii kaikkea pientä jäynää meidän tallilaisten kiusaksi aina satunnaisesti.
21.03.2014 Tarinaosallistuminen ERJ:n alaisiin kilpailuihin (kutsu, sijoitus 5/5)
Olin tuttuun tapaani aikataulusta jäljestä, joten kiirehdin satuloimaan Vimmua. Kaikki oli valmista, joten vielä satula selkään ja menoksi. Ainoa vaan, että satulaa ei löytynyt mistään. Pengoin paniikissa koko auton ylösalaisin. "Missä Vimmun satula on?" kysyin kiukkuisena tavarat pakanneelta hoitajatytöltä. "Se.. Se taisi jäädä satulahuoneeseen", tyttö-raasu änkytti.

Muutaman ärräpään jälkeen päätin, että lähden radalle sitten ilman satulaa. Säännöissä kun ei varsinaisesti lue, että satula on oltava. Se ei ehkä lukeutunut viisaimpiin ideoihini, sillä Vimmu ei ole luotettavin ja helpoin esteratsu. Sain jo verryttelyssä pientä tirskuntaa ja kummastuneita katseita, mutta jatkoin ratsastamista naama peruslukemilla.

Kun meidät lopulta kuulutettiin radalle, niin kuuluttajakin alkoi tirskumaan huomattuaan, että ratsastin ilman satulaa pienellä ponilla jalat lähes maata viistäen. Sain lähtömerkin ja lähdin tosissani ratsastamaan rataa. Piti nostaa omatkin koivet aina esteen ylityksen aikana, jotta en itse pudottaisi puomeja. Suoriuduimme ihmeen kaupalla yhdessä maaliin asti ja vieläpä puhtaalla radalla sijoittuen toiseksi. Kotimatkalla naureskelimme jo asialle - olipahan ainakin hauska tarina kerrottavana kaikille meidän kilpareissusta.

20.03.2014 Tarinaosallistuminen ERJ:n alaisiin kilpailuihin (kutsu, sijoitus 6/6)
Meidän rata oli kuin oppikirjan kohdasta "Älä tee näin": Wilma liikkui kuin täi tervassa ja vaikutti siltä, ettei ole koskaan ole ylittänyt kuin maahan kaivettuja puomeja.
05.08.2013 Estevalmennus, valmentajana Oona
Valmennus aloitettiin heti kolmoissarjalla, jossa esteet tosin olivat vielä puomikasoja. Sisään ratsastettiin ravissa, hypättiin pieni este, josta nostettiin laukka ja jatkettiin molempiin väleihin yksi laukka. Vimmu tuli sisään hyvällä vauhdilla ja nostikin laukan ongelmitta. Tehtävä tultiin pari kertaa puomeilla, jonka jälkeen mukaan lisättiin esteet. Väliin otettiin hieman hyppyjä niin suoralla uralla, kuin kaarevallakin. Tamma hyppäsi hyvin ja nosti jalkansa oikein mallikkaasti kaikista esteistä yli. Erikoisesteetkään eivät neitiä hetkauttaneet, vaan Vimmu hyppäsi niistä korvat hörössä yli. Esteitä nosteltiin hieman ja ratsastettiin vielä pieni radanpätkä. Rata aloitettiin kolmoissarjasta ja se menikin suoraansanottuna päin mäntyä. Vimmu tuli vauhdilla sisään ja otti molemmat hypyt todella läheltä, toisella esteella ratsastaja käväisikin kaulalla. Rata aloitettiin suoraan alusta ja kaikki sujuikin paljon paremmin. Sarjalta jatkettiin kaikille yksittäisille esteille, jotka ratsukko suoritti suoraan sanottuna mainiosti. Ainoana oli aalto, jolle tamma tuli hieman vinosti ja sen takia Vimmu nähtävästi päättikin olla hyppäämättä. Esteelle otettiin vielä onnistunut hyppy, jonka jälkeen valmennusta aloitettiin lopettelemaan.

01.08.2013 Estevalmennus, valmentajana Oona
Pieni shetlanninponi käveli kenttää ympäri reipasta ja lyhyttä käyntiä. Valmennus aloitettiin hyppäämällä pieniä ristikoita pitkillä ja lyhyillä lähestymisillä. Vimmu temppuili heti alkuun, mutta miseryn käskettyä sitä, alkoi poni liikkumaan. Esteistä tamma pomppasi suurella ilmavaralla yli ja useasti heitti esteen jälkeen pukin. Esteitä nostettiin hieman ja mukaan pystytettiin myös okseri ja kahden laukan sarja. Vimmu tuli reippaassa laukassa sarjalle, mutta vain reilu metriä ennen ponnistusta pomppasi sivuun. Ratsastajalla heilahti pahasti tasapaino, mutta pysyi kuitenkin kyydissä. Uudella yrityksellä mentiin yli ja ilmavaran kera. Okserista Vimmu hyppäsi korvat hörössä yli, eikä empinyt yhtään myöskään erikoisesteillä, joita oli kentällä parisen kipaletta. Valmennuksen loppuun hypättiin vielä kaikki esteet ratana. Ratsukko hyppäsi radan hyvin, vaikka parille esteelle tultiin aikamoisella kiemurtelulla. Yhtään kieltoa tai tiputusta ei enää tullut.

15.11.2013 Estevalmennus, valmentajana Kia
Tänään sain taas valmennettavakseni tutun pienen ponin. Estevalmennus alkoi laukkapääty-ympyrällä, jossa tamma sai hiukan purkaa energiaansa. Vuorossa oli nimittäin puhtaasti hyppytekniikkaan painottuva valmennus. Kun tamma vaikutti yhteistyöhaluiselta, siirtyi ratsukko punavalkoisen okserin pariin. Vimmu ravasi hienosti kohti estettä, mutta laukka ei tahtonut nousta, kuin vasta esteellä. Siksi suoritus meni uusintaan ja tällä kerralla myös hyväksytysti läpi. Laukannostot sekä ennen että esteen päällä luonnistuivat tammalta, joten siirryimme harjoittelemaan kahden esteen rataa. Niinkuin arvelinkin, tamman askeleet sekosivat esteiden välillä, joten suoritus uusittiin. Tällä kerralla Vimmu hyppäsi hienommin, mutta vasta kolmannella kerralla tuli täydellinen suoritus. Taas sai musta shetlanninponi paljon kehuja. Meni tämäkin valmennus oikein hyvin. Ratsukko sai suorittaa loppuverryttelyn itsenäisesti.

07.11.2013 Estevalmennus, valmentajana Kia
Aluksi ihmettelin oliko ratsastaja menettänyt järkensä. Pikkuiselle shetlanninponitammalle estevalkkako? Jos en olisi ollut niin ennakkoluuloinen, en varmaan olisi hämmästynyt niin paljon, kun tamma hyppäsi ihan suhteellisen kiitettävästi pienenpienen verryttely kavaletin. Vimmu kuitenkin teki selväksi ettei antautuisi ihan niin helpolla. Se pysähteli aika tavalla, mikä raastoi varmasti myös ratsastajan hermoja. Onneksi hetken kuluttua musta tamma laukkasi uralla mallikkaasti, joten saatoimme aloittaa hyppäämisen. Lähestyminen meni hyvin ja shetlanninponi hyppäsi hiukan haparoiden esteen yli. Se jatkoi ratsastajan kannustaessa rohkeasti toiselle esteelle. Itseasiassa poni oli alkukankeudesta päästyään hypännyt oikein hienosti. Otimme loppuun vielä verryttelysarjan, joka sisälsi kolme ristikkoa. Poni ravasi ne tyylikkäästi ja sai sitten pitkät ohjat ja loppukäynnit.

27.09.2013 Estevalmennus, valmentajana Nilluri
Tulin hieman myöhässä, mutta Vimmu ja misery olivat alkaneet jo lämmitellä. Kokosin nopeasti radan, jossa oli muutama ristikko ja pari pystyestettä. Vimmu liikkui hyvin, mutta heitteli koko ajan niskojaan ja yritti mennä omien sääntöjensä mukaan. Miseryllä olikin hieman taistelemista sen kanssa. Neuvoin häntä tekemään voltteja, käännöksiä, vaihdellen käynnistä raviin. Vimmu rauhoittui hieman ja oli avoimempi, mutta se ei estänyt sitä ryntäilemästä.

Pitkän tappelun ja lämmittelyn jälkeen päädyimme jatkaa esteillä. Esteet tajuttuaan Vimmu muuttui innostuneemmaksi ja reipaammaksi. Miserykin rentoutui enemmän, ja ratsukko hyppi ensimmäisen kahden ristikon yli sujuvasti. Kulmaan laitettu pystyeste tuotti hieman ongelmia. Vimmu ei kääntynyt aivan suoraan ja hyppäsi pystyn yli vinosti. Käskin heidän uusia esteen, ja tällä kertaa misery kerkesi suoristaa Vimmun. Vimmu loikkasin valtavalla voimalla esteen yli ja jatkoi vauhdilla toista ristikkoa. Hetken kuvittelin, että ratsukko juoksisi esteen läpi, mutta ratsukko ylitti esteen, hipoen puomeja. Pystyeste sujui hyvin, ja sanoin, että he voisivat mennä radan vielä kertaalleen. Toinen kierros sujui ilman ongelmia, vaikka misery joutui välillä hillitsemään Vimmua, ettei se innostuisi liikaa.

Loppuverryttelyksi he ravasivat rennosti, jonka jälkeen ottivat loppukäynniit. Vimmu oli rauhallisempi kuin alkulämmittelyissä. Se liikkui paljon rennommin ja oli kuulolla. Kehuin heitä yhtään toimivaksi ratsukoksi. Vimmulta todella löytyi vauhtia ja ponnistusvoimaa. Käännökset olivat vain hieman hankalia tamman kanssa, mutta harjoittelun kanssa se oppisi.

17.09.2013 Estevalmennus, valmentajana Nilluri
Odottelin Vimmua ja miseryä kentällä, jonne olin jo rakentanut esteradan valmiiksi. Käskin ratsukon aloittaa verryttely itsenäisesti, kun vielä tarkistin radan läpi. Srn tehtyäni neuvoin Vimmua ja miseryä ratsastamaan harjoitusravissa, tehden pääty-ympyröitä. Vimmu näytti siltä kuin sitä ei voisi pätkääkään kiinnostaa, ja misery yritti innostaa sitä. Yritykset olivat kuitenkin turhia. Alussa minulle oltiin kerrottu, että Vimmu vaati napakan ratsastajan ja, että se hyppi suuria loikkia. Misery oli napakka ratsastaja, sillä tamma kulki hänen allaan tietävännäköisenä, mutta oli hyvin kuulolla.

Lämmittelyn ja ylimääräisen energian päästelyn jälkeen Vimmu ja misery lähtivät kohti ensimmäistä estettä, joka oli 40cm ristikko. Kaksikko ylitti esteen suurella loikalla ja ristikon tilalla olisi voinut olla 60cm pysty. 50cm kaksoissarja sujui Vimmulta mallikkaasti, ja misery oli koko ajan satulassa mukana. Vimmu vaati ratsastajalta paljon, mutta misery osasi täyttää tamman vaatimukset ohjaamalla sitä oikein ja tekemättä turhia virheitä. Hetken minua hirvitti, että Vimmun laukka-askeleet eivät mahtuisi väliin, mutta tamma pomppasi kevyesti kuin leija esteen yli, vaikka ponnistuskohta oli hieman kaukana. Viimeiset pysty ja ristikko sujuivat ratsukolta mallikkaasti, ja he uusivat vielä kerran radan, mutta sarjalla tuli pudotus, kun he arvioivat laukka-askeleet väärin.

Kehuin ratsukkoa ja purin radan pois sillä aikaa, kun misery jäähdytteli Vimmua. Kierroksen he ravasivat kevyesti, jonka jälkeen misery ja Vimmu ottivat loppukäynnit. Vimmu näytti aivan väsyneeltä. Se oli tosissaan laittanut itsensä likoomaan, ja lopputulos oli hyvä. Kehotin miseryä treenaamaan enemän sarjoilla Vimmun kanssa ja harjoittelemaan laukka-askelien laskua, koska ratsukko ei hallinnut sitä vielä täysin.

Ulkoasun, tekstien ja kaiken sisällön copyright misery. 2017
Moondance on täysin virtuaalinen talli ja mitään ei ole oikeasti olemassa!